Bästa örontermometern 2024 – Snabb och korrekt mätning av feber

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

De senaste åren har febertermometrar utvecklats enormt mycket och den gamla klassiska modellen som tar temperaturen oralt, eller i vissa fall rektalt, är kanske så småningom helt borta.

Fortfarande är det på dessa delar av kroppen som temperaturen kan mätas mer exakt, men de örontermometer som finns nu är inte långt borta från detta och de blir allt vanligare.

Vi har tagit hänsyn till att örontermometrarna ska vara effektiva på barn och spädbarn eftersom det oftast är på dem man vill ha en exakt temperatur.

Premiumvinnaren heter Omron GentleTemp 510 och inte långt efter kommer Braun Thermoscan 7 som vinnare i mellanprisklassen. Vår budgettermometer kommer också från Braun och heter Thermoscan 5.

Specialaren i testet blev Omron Gentle Temp 521 som landade i sin kategori tack vare sina smarta funktioner. Örontermometern du letar efter finns garanterat i vårt test, så fortsätt läs!

Premium: Omron GentleTemp 510

Omron örontermometer är en liten och smidig produkt som ger exakta mätningar på cirka tre sekunder. Det är skönt att veta att örontermometer från Omron har genomgått apotekets kvalitetstest.

Det stora plusset med den här fina termometern är att du kan mäta tiden ända upp till 10 sekunder om du skulle vara osäker på resultatet.


Mellan: Braun Thermoscan 7

Braun vill göra det lättare för oss genom att tillsammans med temperaturen också visa en färgkod som säger om ditt barn har för hög temperatur eller inte.

Du kan ställa in termometern utgående från barnets ålder på förhand, vilket i kombination med kalibreringen ger en stor precision på mätningen.


Budget: Braun Thermoscan 5

Braun thermoscan 5 är en enklare variant på den lyxiga mellanklassvinnaren Thermoscan 7. Här får du samma utmärkta mätning, men utan de mer avancerade egenskaperna som Thermoscan 7 har.

Den här är dock lika säker i mätningen och är lika ergonomisk som sin mer avancerade storebror, men till ett lite bättre pris. Perfekt för dig som behöver en örontermometer på en budget, alltså!


Special: Omron Gentle Temp 521 Örontermometer

Omrons infraröda örontermometer har två specialfunktioner. Den ena är att den kan spara så många som upp till 21 febermätningar och det andra är att displayen är upplyst, så att du kan mäta feber i totalt mörker om du vill.

Köpguide – bästa örontermometern

Vem behöver en örontermometer?

Egentligen behöver alla småbarnsfamiljer ha en termometer hemma. Såklart är det inget måste, men har ni inte en termometer så kan det bli väldigt mycket jobbigare om ett barn blir sjukt.  

Det är rätt vanligt att små barn får feber i samband med en förkylning, magont eller liknande. Faktum är att en örontermometer kan vara avgörande för att du som förälder ska kunna veta hur pass sjukt ditt barn är. 

För som de flesta av oss, förhoppningsvis, vet är att barn kan bli rätt så sjuka utan att det kanske märks. Det är inte ovanligt att ett barn får feber på över 40 grader, och det kan du behöva uppsöka en läkare för beroende på symptom. 

I sådana fall är termometern mycket användbar, då det är svårt att avgöra exakt grad bara genom att känna med handen på pannan. Som förälder vill man alltid vara på den säkra sidan, och det är nödvändigt att ha en termometer hemma – då slipper både du och barnet må sämre än nödvändigt. 

Vilken termometer det blir är något ni själva måste fatta beslut om, men vi hoppas att det här testet ska kunna hjälpa er på vägen. Det finns en hel del olika varianter att välja mellan, så vi hoppas att det underlättar för er när ni ska bestämma vilken termometer ni vill använda till era barn.

När räknas temperaturen som feber?

Detta kan variera beroende på vem du frågar, och också beroende på vilket barn du ska mäta temperaturen på. Något som också försvårar det hela är att den normala temperaturen varierar för varje barn - ett barn kan ha 37.5°C som normal temperatur medan ett annat barn kan ha 36°C.

Generellt brukar feber räknas vid 38°C, eller högre såklart. Sen kan symptomen på feber visa sig på olika sätt beroende på vilket barn det drabbar, och vissa klarar feber bättre än andra.

Är det farligt om barn drabbas av feber?

Skulle det visa sig att ditt barn drabbats av feber, oavsett vilka symptom barnet visar på, så gäller det att fokusera på barnets mående i helhet. För som sagt så varierar symptomen från barn till barn, så alltså är det viktigt att agera direkt om barnet mår på ett annat sätt än vanligt för att få det hela under kontroll. 

För trots att symptomen kanske inte verkar vara så farliga eller jobbiga, och att ni kanske inte ens tror att barnet har feber, så är det rätt vanligt att det är sämre än vad det ser ut som ”på ytan”.

Däremot behöver de ”sjuka” symtomen inte alltid innebära att barnet har feber, men det är ju bättre att vara ”safe than sorry” så att säga. Med örontermometern nära till hands kan ni snabbt och enkelt säkerställa om barnet har feber eller inte, vilket både underlättar för er vuxna och barnet i fråga. 

Men, om ni har fastställt att barnet faktiskt har feber, något som du då enkelt och säkert gör med örontermometern hemma, ja då är det bara att agera utifrån det. I takt med att febersymptomen slår till är det allra bäst att ringa sjukvårdsupplysningen.

Sjukvårdsupplysningen kan ge er konsultation och råd för att ni ska veta hur och vad ni ska göra när barnet har feber och andra symptom på sjukdom. Detta gäller då oavsett vilken grad av feber ni upptäckt att barnet har, då graden som sagt kan variera beroende på barnets normala kroppstemperatur. 

I vissa fall kan det krävas att ni åker till en vårdcentral för att få hjälp med hur ni ska ”bota” symptomen, medan det ibland kan räcka med att ni åker förbi ett apotek för att få febernedsättande eller liknande.

Att använda örontermometer är okomplicerat och snabbt

Att ta tempen i örat på ett barn är inte särskilt svårt, men något som kan komplicera det hela är att barnet sällan blir särskilt glatt när redskapet åker fram. 

Detta kan då göra att barnet försöker göra motstånd eller att det börjar gråta i samband med att tempen ska tas, antingen på grund av att det känns obehagligt eller för att det är extra känsligt på grund av sjukdomen. 

Däremot är det något som måste göras, och det är ju något du gör för att barnet ska må bra i slutändan.

Örat är nära till temperaturcentrum

Varför du vill mäta just i örat är på grund av att barnets kroppstemperatur regleras inne i temperaturcentrum i hjärnan, vilket du kan komma rätt nära genom att då mäta i örat. 

Genom att du med örontermometern kan komma nära detta centrum så kan du alltså få en tydligare bild av om det står rätt till, eller om temperaturen är i obalans mot det normala och om den måste regleras.

Kalibrera termometern

När denna mätning ska göras krävs det att temperaturen är rätt kalibrerad, alltså innan du börjar. Detta gör du genom att läsa och följa instruktionerna på den specifika produkten noggrant, då kalibreringen kan skilja sig något åt beroende på vilken termometer du använder.

Läs instruktioner

Viktigt är också att du läser resterande instruktioner om hur termometern ska användas, framförallt när det gäller hur länge den ska ligga i örat och hur du ska hålla den. 

Gör du detta innan du använder termometern minskar du risken för att du gör fel eller att den kommer göra ont för barnet, trots att du kanske redan egentligen vet hur den ska användas.

Användningen varierar beroende på variant

Hur du använder termometern varierar beroende på hur termometern är utformad, och också vilken ålder barnet är i. Därför kan vi inte förklara exakt hur du använder en, då vi inte vill ge instruktioner som kanske inte alls funkar på en viss modell. 

Se dock alltid till att du är försiktig men bestämd – det är viktigt att barnet inte skadas eller får ont, samtidigt som du vill att termometern ska kunna mäta ordentligt. Var också noggrann med att alltid rengöra termometern innan och efter användning.

Låt inte temperaturerna luras

Något annat du bör tänka på vad gäller termometrar generellt är att aldrig använda den direkt efter intensiv aktivitet, eller om ni varit utomhus i kyla eller värme. Låt gärna barnet vila en halvtimme mellan det och att du mäter med termometern, såvida inte läget är akut naturligtvis.

Du måste också komma ihåg att temperaturerna i barnets kropp varierar under olika tider på dygnet. Den ligger oftast på en lägre temperatur på morgonen, medan den ofta stiger på eftermiddagen och kvällen. Det är också vanligt att barn blir väldigt varma under natten, så det gäller att vara noggrann med mätningarna för att inte få fel resultat. 

Detta gäller då oavsett om barnet har feber eller inte, just för att graderna kan variera så väldigt. Det är därför viktigt att inte låta barnet gå till förskolan eller skolan första dagen när barnet är feberfritt på morgonen. Det kan ta några timmar innan barnets ”riktiga” temperatur visar sig, och du vill absolut inte riskera att smitta ett annat barn. 

Så även om det ser ut som febern har lagt sig kan den komma tillbaka på eftermiddagen. Det är också viktigt att barnet är feberfritt två hela dagar, även under kvällen, innan ni återgår till vardagen igen.

Vi önskar er all lycka till med era örontermometrar, oavsett vilken variant ni väljer att investera i. Kom ihåg att alla, oavsett barnets ålder, kommer få användning för en termometer i alla fall någon gång, och när det väl gäller kommer den verkligen att göra nytta – även för er föräldrar.

Våra favoriter

Premium: Omron GentleTemp 510

Omron är en liten örontermometer som kan mäta både på vuxna och barn. Mättiden är mellan en och tre sekunder och därmed således väldigt snabb.

Den har en sinnrik funktion där du kan förlänga tiden med upp till 10 sekunder om du skulle behöva det av olika orsaker. Det kan vara för att du är osäker på resultatet eller så har du en krokig eller tilltäppt örongång som det helt enkelt är svårt att mäta på.

Då har du den här tryggheten att du kan mäta under en längre tid för att få fram ett exakt resultat. Vill du ställa om termometern till fahrenheit kan du också göra det.

Örontermometern är ergonomisk och lagom stor för att sitta väldigt bra i handen. Ett speciellt skydd ska användas när du mäter; det här skyddet finns med i förpackningen.

Produkten har genomgått apotekets kvalitetskontroll och det gör att du kan känna dig trygg med köpet då apotekets kontroller är noggranna.

Kriterierna för att en produkt ska klara kvalitetskontrollen är att den kan leverera ett väldigt bra resultat.


Mellan: Braun Thermoscan 7

Braun Thermoscan 7 har den sinnrika funktionen att den anpassar mätningen efter barnets ålder. Det som är feber för en nyfödd bebis är inte lika hög feber för exempelvis en sexåring.

Brauns örontermometer kan anpassas efter åldern och termometern tolkar då i enlighet med medicinska riktlinjer för just den åldern. Förutom att visa temperaturen i displayen är termometern också färgkodad och därmed ännu lättare att läsa av.

Grönt bakgrundsljus betyder att barnet har normal temperatur; gult betyder högre än normal temperatur; och den röda färgen betyder att barnet har en hög feber.

Kom ihåg att du förutom temperaturen på barnet också ska avläsa barnets allmäntillstånd. Är barnet piggt och är uppe och leker är faran inte lika akut trots att barnet har feber som om barnet var sängliggande och har feberyra.

Man ska alltid ringa sjukvårdsupplysningen och konsultera sjuksköterskorna där om man är det minsta fundersam över barnets hälsotillstånd. Örontermometern har genomgått Apotekets kvalitetstest.


Budget: Braun Thermoscan 5

Braun Thermoscan 5 är en enklare variant än vår mellanklassvinnare. Den ger samma exakthet med temperaturen, men har en enklare display.

Fördelen med den här är att du kan spara upp till tio mätningar och på så sätt följa ditt barns feberkurva över tid. Designen är ergonomisk och är enkel att använda.

Örontemperaturen mäts med en infraröd teknik och du får snabbt fram temperaturen på displayen. Du har också ett inbyggt kontrollsystem som talar om för dig om du har placerat termometern korrekt i örat eller inte. Engångsfilter ingår i köpet för hygienisk användning och man får även batterier med.


Special: Omron Gentle Temp 521 Örontermometer

Omron Gentle Temp är en infraröd örontermometer utöver det vanliga. Du kan lagra upp till 21 mätningar för att följa feberkurvan hos personen du mäter på.

Displayen är upplyst och du kan se resultatet även i mörker. Mättiden är på en sekund och passar alltså därmed speciellt bra att använda på stingsliga feberbarn som är lite äldre.

Vid köper ingår 21 stycken skyddshylsor som borgar för god hygien vid mätningen. Omron är ett japanskt teknikföretag som har tillverkat många mätinstrument för medicinskt bruk.

Omron startade redan 1933 och har sedan dess legat i framkant med forskning och utveckling av mätinstrument både för den medicinska marknaden och i andra kategorier.

Våra utmanare

Beurer FT65 Örontermometer

Beurer örontermometer mäter temperaturen på några sekunder. Termometern har ett feberlarm som signalerar när temperaturen är för hög. Varje mätning visar också datum och tid. Dessa kan du spara för att kontrollera hur febern utvecklas över tid.

Örontermometern från Beurer tål desinfektionsmedel, vilket är ganska ovanligt. De flesta plaster tål inte handsprit utan torkar ut och spricker. Men den här örontermometern kan du alltså sprita efter användning. Termometern har också en automatisk avstängning, vilket gör att du sparar mycket batteri.


Omron Gentle Temp 520 Örontermometer

Omrons modell 520 är den enklare varianten av termometrar i det här testet. Du får samma teknologi och exakta mätvärde även om den inte har de smarta funktionerna som Omrons modell 521 har.

Men även den här modellen mäter temperaturen snabbt och du kan spara hela nio mätningar för framtida referens. Eftersom det här är en något billigare variant är priset är också något lägre.


Produkter som utgått

Braun IRT3020 Örontermometer

Här har vi Brauns enklare modell på örontermometer och detta är en kompakt variant som också passar utmärkt som resetermometer om du behöver det.

Den passar också utmärkt att ha hemma i badrumsskåpet, den har samma höga standard som Brauns febertermometer i övrigt, den kompakta designen till trots.

Den mäter genom en infraröd mätare och resultatet kan fås på en sekund. Ett pip bekräftar att mätningen är klar. Även här har du praktiska engångsfilter som medföljer.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals