Bästa regnstället för barn 2024 – Lek och bus i ur och skur

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Regnställ har man nytta av i så många situationer. De är praktiska att ständigt ha redo hemma för när vädret är härligt blött och inbjudande.

Du vill också ha praktiska regnkläder att snabbt dra på om morgnarna när du märker att det öser ner när ni är på väg till förskolan.

Och på tal om förskolan; så ville sannolikt pedagogerna att du har en uppsättning regnkläder även där. Bra regnkläder håller i flera generationer och passar bra för ditt barns eventuella småsyskon att ta över sedan.

Premiumvinnaren från högkvalitativa Reima är ett plagg som kommer att hålla i flera generationer om det skulle behövas. Mellanklassens vinnare är danska Ticket to Heaven Rubber Regnställ och kom inte långt efter premiumvinnaren.

Utmärkta budgetregnstället Kuling Marino Regnställ är ett svenskt märke och har en härligt gul färg. Med specialaren Didriksons Paket Regnställ får du också ett par stövlar med på köpet.

Premium: Reima Joki Regnställ

Finska Reima har som vanligt överträffat sig själva när de lanserade sitt regnställ Joki. Regnstället är tunt, men byxorna är utrustade med en tunn fleeceväst, vilket gör att byxorna sitter väldigt bra och bekvämt och dessutom är lätt värmande.

Det här plagget är perfekt att kombinera med skalkläder. Den höga kvaliteten gör att plagget kan bäras av småsyskon i framtiden eftersom det inte kommer att slitas ut.


Mellan: Ticket to Heaven Rubber Regnställ

Ticket to Heaven är från vårt andra grannland Danmark och precis som med Reima får du här kläder i hög kvalitet som kommer att hålla för mycket lek och bus utomhus. Kläderna har ett löstagbart foder, vilket gör plagget perfekt att använda som skalplagg.


Budget: Kuling Marino Regnställ

Svenska Kuling tillverkar prisvärda utomhusplagg för alla väder och deras regnställ i klassiskt gult kan säkerligen bli en stor favorit både för barnet och dess föräldrar.

Regnstället är designat att uppmuntra till lek och rörelse och kläderna sitter bra och är mycket bekväma. Och i denna snygga gula färg syns barnet också suveränt bra.


Special: Didriksons Paket Didriksons Regnställ + Regnstövlar

Didriksons regnställ och regnstövlar är ett fantastiskt set där du får allt du behöver för att barnet ska kunna ägna sig åt härligt lek och bus vilket väder det än må vara.

Svetsade sömmar gör att plagget inte läcker in något vatten och som vanligt borgar Didriksons för hög kvalitet och de medföljande gummistövlarna av märket Viking gör detsamma.

Köpguide – bästa regnstället för barn

Vem behöver köpa ett regnställ?

Det är egentligen inte så mycket svårare än att alla barn kan få användning av ett regnställ, oavsett ålder. Såklart kan användandet variera beroende på var du bor och hur ofta ni vistas utomhus, men vad gäller barn är det väldigt vanligt att de vistas mycket utomhus oavsett väder. 

Om du har ett barn som dessutom gillar att vara utomhus mycket, alltså på eget initiativ, eller om barnet går på förskola eller i skolan så kommer ett regnställ garanterat att behövas. 

Det är speciellt bra när barnet är på förskolan eller i skolan och de ofta måste vara ute och leka även om det regnar. Då kan hen fortfarande gå ut och leka på rasten utan att riskera att blöta ner sina vanliga kläder, oavsett om det regnar eller inte.

Om barnet även gillar att vara ute och leka i regnet när det är hemma, eller om det leker med kompisar, så är det ju bara hur smidigt som helst att ha ett regnställ till hands, så barnet alltid kan gå ut och leka när det vill. Håller barnet sig torrt utomhus minskar du också risken för att barnet blir sjukt.

Om du exempelvis skulle vara ute på promenad eller gå ärenden med ditt barn, och det är chans för regn, är det praktiskt att ha ett regnställ nerpackat i en väska så att barnet inte blir blött.

Det finns ju inget värre än att bli blöt i sina kläder, speciellt när du kommit en bit från hemmet och inte direkt kan gå in och byta. För barnen kan denna upplevelse förstöra glädjen av att vara ute, och inte minst göra att de blir sjuka och ledsna av det. 

En del regnställ skyddar dessutom mot vind och håller därför barnet varmt även under kallare dagar. Så regnkläder är alltså inte bara bra mot regn, det kan fungera som ett multifunktionellt plagg för ett flertal tillfällen.

Ett regnställ är verkligen supersmidigt eftersom barnet alltid kan leka utomhus, oavsett vilket väder det är och oavsett hur smutsigt det blir. Med regnkläderna som ett skydd utanpå slipper kläderna förstöras eller blir lortiga, vilket kan underlätta väldigt!

Vilket material är regnkläder gjorda av?

Detta beror såklart väldigt mycket på vilken typ av regnkläder du köper och hur de är tillverkade, där även kvalité och hållbarhet spelar in. Det finns alltså regnkläder i olika material, men något som gäller för samtliga är såklart att de ska vara vattenavvisande eller vattentäta.

Vanligt är att regnkläder är tillverkade i material som nylon, plast eller gummi, där de olika typerna är olika bra vad gäller vattentäthet, vattentålighet, andningsförmåga och värmehållningsegenskaper. Det finns även regnplagg av textilier, som då är impregnerade med en speciell yta för att vattnet ska dunsta bort.

Sådana material är ofta galon, gore-tex och polyester, bland annat. Med andra ord finns det lite olika varianter att välja mellan beroende på vad du är ute efter och vilket behov du har, till exempel vad gäller om regnkläderna också ska hålla barnet varmt eller om du vill kunna använda det vid en viss aktivitet.

Sen finns det ju såklart också regnkläder som är en blandning av olika material, vilket många använder sig av för att kunna kombinera och få ut mer av flera egenskaper som ofta är uppskattade. Tänk på att anpassa materialvalet efter vad regnkläderna ska användas till, hur ofta barnet ska använda dem, och vad barnet ska göra i dem.

När behöver du fodrade regnkläder?

Att ha tillgång till ett par fodrade regnkläder kan nästan alltid vara bra, framförallt om du bor i ett land eller på en plats där det ofta regnar och är sådär extra ruggigt och kallt. Såklart funkar det bra att använda ofodrade regnkläder, men gör du det så kan det ofta krävas att du klär barnet med varmare kläder undertill.

Detta gäller då framförallt när det är kallt och när temperaturerna börjar sträcka sig neråt, fast att det fortfarande är så pass milt att det än så länge bra regnar.

Om ditt barn är i behov av fodrade regnkläder får du helt enkelt avgöra. Men tänk på att aldrig klä barnet i för lite kläder, typiskt regn- och ruskväder kan ofta bli kallare än vad du tror.

Hur impregnerar du regnkläder?

Många regnkläder är av material som egentligen inte är särskilt vattentåliga, vilka du då impregnerar för att de ska bli mer tåliga helt enkelt. Vanligtvis är regnkläderna impregnerade redan från första början, men du kan behöva impregnera dem igen efter ett tag om du märker att de inte längre är lika tåliga mot vatten.

Skulle det visa sig att du behöver impregnera barnets, eller dina egna, regnkläder finns det speciella sprayer att köpa som, du då använder för att impregnera regnkläderna. Hur länge klädernas impregnering håller beror som sagt på materialet, men det är absolut inte ovanligt att du någon gång ibland behöver förbättra skyddet.

Använder ni dessutom regnkläderna ofta och i situationer där de slits mycket så kan du faktiskt behöva impregnera dem så ofta som en gång i halvåret, och ju mer och ju bättre du håller efter och tar hand om kläderna desto bättre såklart. 

Oavsett vilken typ av regnkläder ni använder, vilket material de är av och hur ofta ni använder dem så kan det vara bra att impregnera dem ibland, om inte varje halvår så i alla fall en gång varje eller vartannat år.

Regnkläder som börjar bli dåliga kan ibland gå att räddas med impregnering, så att du slipper köpa nya varje gång. Dock kan det vara svårt om de gått alldeles för lång tid sen de köptes eller behandlades på nytt, men är du konsekvent och noga med att ta hand om dem så brukar det absolut gå.

Hur ska barnregnstället tvättas?

Som vi precis nämnde så att det viktigt att du vårdar och tar hand om sina regnkläder för att de ska hålla så bra som möjligt, och så länge som möjligt. Det innebär att du kan tvätta era regnkläder, men att du då bör vara noga med att absolut inte göra det för ofta eller på fel sätt. 

Många regnkläder kan tvättas i maskin på 40°C utan några problem. Däremot kan det skilja sig mellan olika märken och modeller, så ha alltid för vana att kolla på tvättlappen i det specifika klädesplagget innan du tvättar det. 

Och, tänk på att regnklädernas vattentåliga eller vattentäta funktion kan förstöras mer än vad de gör annars om du tvättar dem för ofta, så ett tips är att då och då impregnera regnkläderna efter tvätt.

Hur länge håller regnkläder?

Det är svårt att säga hur länge regnkläder håller eftersom det är olika från sort till sort. Hållbarhet beror dels på vilket märke och material det är av, men också hur du sköter om kläderna, hur ofta de används och så vidare.

Ofta håller de dock bra och har lång livslängd, vilket i de flesta fall brukar innebära att ett regnplagg som används ”lagom” mycket och av ett barn som inte är allt för vild och slitsam med det i alla fall räcker i några år. 

Sen är det ju också svårt det här med livslängd och barn just, med tanke på att barn växer så fort. Det innebär då att du i vissa fall ändå behöver ändå byta regnkläder, trots att dess skick och funktion hållt sig bra.

Faktiskt så är det rätt sällan som du behöver byta regnkläder på grund av hållbarheten. Ett tips om ditt barn hinner växa ur sina regnkläder innan de blir ”dåliga” är att skänka dem till någon organisation, till något annat barn, eller sälja vidare dem på second hand.

Detta är också ett grymt tips till er som inte känner att det är värt att köpa helt nya och dyra regnkläder till barnet- det finns väldigt mycket att fynda när det kommer till second hand. Och på så vis slipper du också hålla på och alltid köpa nytt när barnet växer, vilket ju även gynnar miljön!

Kan du laga regnkläder?

Ja, självklart kan du det! Eller det kanske inte är så självklart för alla, men det finns inget som säger att regnkläderna inte går att laga om de gått sönder. Sen beror det ju såklart på hur de har gått sönder, hur mycket och var. 

Rör det sig om att regnkläderna gått sönder genom att de börjar tappa sin funktion att skydda mot vatten så kan faktiskt även det gå att lagas med hjälp av impregnering.

Om regnkläderna gått sönder genom att det bildats ett hål, om en söm har gått upp och så vidare så finns det nästan alltid ett sätt att fixa det på. Nuförtiden finns det sådana där jättesmarta kit som du kan köpa på vissa affärer, som då är speciellt tillverkade för att användas vid lagning av trasiga regnkläder.

Med dem till hands är det väldigt enkelt att laga regnkläderna, och det går ofta väldigt snabbt då varken nål eller tråd behövs. Är du själv duktig på att sy kan du ju såklart sy ihop en trasig söm eller liknande själv, men rör det sig om ett hål så krävs det lite extra material för det.

Du ska alltså absolut inte slänga regnkläderna bara för att de går sönder, och ge upp tanken om att de går att laga. För som sagt är det väldigt sällan som en skada inte går att lösa, såvida den inte är alldeles för stor eller om det rör sig om regnklädernas vattentåliga funktion.

Vad är det för skillnad mellan regnkläder och skalkläder?

Den största skillnaden mellan regn- och skalkläder är ju egentligen att regnkläder är gjorda för att tåla regn, medan skalkläder mest är tänkta för att användas vid lite mer torra men ändå slitsamma väder. Däremot klassas skalkläder som en typ av regnkläder, vilket innebär att vissa typer av skalkläder även är gjorda för att tåla en viss grad av regn.

Det bästa med skalkläder är att de även fungerar när det inte regnar, till skillnad från specifika regnkläder som inte så ofta gör sig så bra när det inte regnar. Regnkläder är ofta gjorda för att vara vattentäta, vilket innebär att de inte andas så bra eller gör sig särskilt bra med andra kläder under (till exempel galon). 

Skalkläder är ofta också vattentäta, eller vattentåliga, fast att de är gjorda av material som fortfarande andas om barnet rör på sig och svettas. Beroende på när kläderna ska användas, hur mycket barnet kommer röra sig i dem och vad du ska göra så är regnkläder och skalkläder olika bra för olika tillfällen, där de båda har fördelar som den andra inte har.

Vad kostar regnkläder?

Även svaret på denna fråga är varierande beroende på vilken typ av regnkläder du köper, om du köper ”riktiga” regnkläder eller om det rör sig om de lite mer multifunktionella skalkläderna. Det finns så många olika sorter, märken och material, och så varierar även priset utifrån design, storlek och kvalité.

Det finns regnställ, alltså byxor och jacka, från cirka 200 kronor och upp till några tusenlappar. Såklart ska du utgå från din budget och ditt barns specifika behov av vad regnkläderna ska användas till, och om dom ska användas av fler syskon.

Våra favoriter

Premium: Reima Joki Regnställ

När det gäller Reima vet man vad man får och det pålitliga finska kvalitetsmärket borgar för att ditt barn ska kunna busa hur mycket som helst ute i regnet och samtidigt vara bekvämt klädd och förbli torr.

Det här plagget är lämpligt mellan +5 och -10 grader och är helt vattentätt tack vare högkvalitativ galon och svetsade sömmar. Ytbehandlingen är helt PVC-fri och här finns alltså inga gifter för det allergikänsliga barnet.

Det spännande med Reima är att de har jobbat på att ta fram ett galontyg som är stretchigt åt alla håll och det ökar bekvämligheten betydligt för plaggen givetvis.

Det här är inget jättestretchigt material, men tillräckligt för att det inte ska ligga helt stumt mot kläderna under. Den är utrustad med löstagbara elastiska fothällor och på jackan har du en löstagbar huva.

En dragkedja framtill som klätts över med galon och knäppning för att jackan ska vara helt vattentät gör det enkelt för barnet att själv sätta på och ta av jackan.

Väl synliga reflexdetaljer finns och även resår i ärm- och benslut, vilket ökar komforten ytterligare och gör att plagget håller tätt. Byxans övre del består av en tunn fleeceväst som gör att det här är ett praktiskt plagg att använda vår och höst.

Den är också perfekt att ha på när det inte regnar, men är blött och geggigt ute. Då kan man skippa jackan och enbart använda galonbyxor med den lätt värmande västen upptill. Reima brinner för att göra bekväma barnkläder, helt med fokus på rörelse och lek.

De har tagit fram utomhuskläder för alla säsonger och gör så att ditt barn kan leka helt obehindrat. Notera att det här plagget kan användas av flera barn utan att slitas det minsta.


Mellan: Ticket to Heaven Rubber Regnställ

Det danska märket Ticket to Heaven har tagit fram ett regnställ med hela 8000 mm vattenpelare. Här kan du vara helt säker på att ditt barn håller sig torrt hur blött det än är ute.

Plagget är vindtätt och har svetsade sömmar, vilket gör att hållbarheten är exceptionellt hög. Regnstället också tillverkat i 100% ekocertifierat material och är därmed helt fritt från giftiga ämnen.

I plagget finns ett löstagbart innerfoder i fleece, vilket gör det här plagget extra prisvärt. Det innebär att du alltså kan använda plagget som yttre skalplagg och använda det både när det är varmt och kallt ute och under höst och vår.

Du stänger den med hjälp av en dragkedja och tryckknappar, så inget vatten läcker heller in från knäppningen. En sak som är ovanligt med plagget är att det är tvättbart i 40 grader, vilket inte regnkläder brukar vara.

De är också lätta att spola av så du behöver bara tvätta dem när fleecefodret blivit tillräckligt smutsigt. Eftersom fodret är löstagbart kan du också tvätta enbart detta i tvättmaskinen.

Det du dock ska komma ihåg är att om du sätter galonkläderna i tvättmaskinen, så ska du inte centrifugera dem för hårt eftersom det sliter onödigt mycket på plaggen.

Ticket to Heaven tar fram kläder för att de ska vara väldigt bekväma för barnet att bära och därmed främja och inspirera till rörelse och aktivitet.

Förutom regnkläder har de även praktiska skalkläder och vinteroveraller, så vill du kan du skaffa en komplett utomhusgarderob från dem.


Budget: Kuling Marino Regnställ

Det gör oss väldigt stolta att presentera ett svenskt märke i budgetkategorin och med Kuling regnställ är barnet redo för härliga äventyr i ösregnet!

Precis som plaggen i de övre kategorierna har vi här en en variant med svetsade och vattenavvisande sömmar och en impregnering som är ekologiskt certifierad.

Huvan på jackan är avtagbar och det finns ett tunt, vävt foder på insidan som gör att plagget också fungerar när det är svalare utomhus. Byxorna har tryckknappar på sidorna, vilket gör att plagget är lätt och praktiskt att klä på sig.

Hängslena är justerbara och ärmslut och benslut har praktiska resår och de slitstarka fothällorna är tillverkade i silikon, som är ett flexibelt material. Stället kommer även i många superhärliga färger.

Plagget har den stora fördelen att kunna tvättas i 40 grader och den härligt, klassiska knallgula färgen gör de flesta på gott humör. Kulings kläder är mycket prisvärda.


Special: Didriksons Paket Didriksons Regnställ + Regnstövlar

Didriksons erbjuder ett helt paket för föräldrar som vill vara praktiska och köpa allt på en gång. Här får du ett komplett regnställ inklusive Vikings regnstövlar Ultra 2.0.

Didriksson har mer än hundra års erfarenheter av att tillverka regnkläder och utomhusplagg för både vuxna och barn. I det här samarbetet med Viking har de slagits ihop för att erbjuda dig ett mycket prisvärt paket av den höga kvalitet som Didriksons och Viking borgar för.

Regnstället har tejpade sömmar och jackan har en avtagbar huva och stängs med dragkedja och knappar för att göra plagget helt vattentät.

Regnbyxorna har en praktisk flytväst, vilket gör dem mycket bekväma och det är något som många föredrar framför till exempel hängslen eller ett vanligt resår i midjan.

Det gör att byxorna sitter bra och inte riskerar att hasa ner, så att vatten kan komma in emellan. Regnställsspaketet kommer såklart i många olika färgalternativ.

Västen är ställbar på längden genom att ha bekväma fleeceknäppningar vid axlarna. Runtom finns reflexdetaljer som gör att barnet syns i mörker.

Våra utmanare

Didriksons Waterman Regnställ

Favoriterna i det här testet har haft hård konkurrens och även utmanarna har många fina plagg att erbjuda. Didriksons modell Waterman är perfekt för det lite äldre barnet och plagget finns ända upp till 120 i storlek.

Passformen kan göras optimal och bekväm genom att den är utrustad med tryckknappar på sidorna på byxan och även justerbara hängslen. Den vattenavvisande impregneringen är helt PVC-fri och därmed är plagget giftfritt.

Plaggets design och formgivning bör omnämnas för det här är ett väldigt snyggt regnställ som håller hög kvalitet. Det passar speciellt bra för killar och tjejer som inte vill ha allt för mycket småbarnslook med roliga mönster och liknande.

Här har du istället ett mer neutralt utseende i lite vuxen stil som snarare för associationerna till segling och vattenaktiviteter för vuxna.


Didriksons Slaskeman Regnställ

För barnet som däremot gillar läckra färger har vi här ett regnställ som får ditt barn att se ut som en en härlig pralinknapp, vilket även är ett plus då de enkelt syns.

Galon är både vatten- och vindtätt och plagget har precis som alla Didriksons regnkläder tejpade sömmar, vilket gör att det vattentåliga plagget är perfekt att leka ute i och det tål verkligen hårda tag.

Modellen är utrustad med justerbara hängslen och även praktiska tryckknappar i sidorna. Det finns många härliga färger att välja mellan.


Celavi Regnställ

Celavi har designat ett alldeles underbart regnställ med näckrosor och söta grodor på jackan som matchar de svarta regnbyxorna. Vattenpelaren är här på 5000 mm, vilket gör att det här plagget tål i stort sett vad som helst när det gäller väta.

Resår i ärmslut och på nedre kanten av jackan gör att den värmer skönt och håller varmt även för hårda vindar. Bekväma elastiska axelband på byxorna gör att du kan få utmärkt passform.

Vid höften finns det tryckknappar för enkel påtagning av byxorna. Elastiska fothällor gör att byxorna hålls på plats och inget vatten rinner in i stövelkanten.


Lindberg Duveke Regnställ

Lindberg är ännu ett svenskt märke som tillverkar regnkläder i slitstarkt och hållbart material. Vattenpelaren är exceptionellt hög på hela 8000 mm. Fodret består av mjuk bomullsjersey och regnstället har elastiska och bekväma muddar.

Resåret i midjan är framtaget för att ge en bekväm, men åtsittande passform. I byxorna finns ett mjukt innertyg i fleece som gör att barnet inte blir kallt när det är kyligare ute - perfekt som skalkläder.

Fodret i jackan är däremot helt och hållet producerat i bomull. Regnstället tål maskintvätt i 40 grader.


Wheat Charlie Regnställ

Många vill också vid sidan av skalkläder och fodrade regnställ även ha ett klassiskt ofodrat regnställ som är lätt att packa med till landet och som är perfekt att ha under den varmare årstiden och/eller för att snabbt kunna klä på barnet om man ska gå ut en sväng till affären eller liknande.

Även den här har en hög vattenpelare på 8000 mm. Med i köpet får du en matchande och jättepraktisk förvaringspåse, vilket gör det här till det perfekta regnstället att ta med på resan.


Produkter som utgått

Livly Regnställ

I regnstället från Livly känner alla som gillar söta kaniner sig speciellt fina. Regnstället är tillverkat med tejpade sömmar och är därmed helt vind- och vattentätt. Regnstället fungerar för busig lek utomhus och tål alla typer av väder.

Vattenpelaren är 3000 millimeter, vilket är tillräckligt för att tåla lek en eftermiddag ute i regnet och i geggamojjan. Elastiska hängslen gör att du kan justera storleken och under foten finns även där elastiska resår, som du även kan ta bort från plagget om du föredrar detta.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals