Bästa utomhusleksakerna 2024 – Rörelse och lek för alla åldrar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Lek utomhus för barn blir allt viktigare på grund av det stillasittande framför skärmar och datorer som inte bara vi vuxna ägnar oss åt utan även våra barn.

Att springa fritt ute, leka i solen, plaska i vattenpölar, hoppa i gegga, och rulla snögubbar är ett fantastiskt privilegium vi har här hos oss i Norden och det är verkligen något att ta vara på.

Ofta klagar vi på vädret på våra breddgrader, men man ska komma ihåg att det faktiskt också är en stor källa till glädje som dessutom skapar kreativitet och roliga idéer. Dessutom får våra barn automatiskt rörelse och frisk luft på kuppen.

Många forskare idag hävdar att barn som vistas ute mer drabbas mindre av allergier om vi låter våra barn vistas ute så mycket som möjligt från tidig ålder.

Barn hos oss i västvärlden vistas mycket mindre utomhus än vad vi gjorde förr och den här skyddade tillvaron kan göra att man inte bygger upp sitt naturliga försvar mot allergier av olika slag.

Det är därför viktigt att barn vistas ute från tidig ålder så mycket som möjligt. Även när man är inomhus är det viktigt att låta huset vädras genom öppna fönster och inte använda luftkonditionering, exempelvis på sommaren.

Alla studier som gjorts har till exempel visat på att barn som växer upp på bondgårdar och vid naturbruk är mycket mindre allergiska än barn som bor i tätorter.

Man kopplar samman det här med färre utevistelser för barnen som bor på tätorter och mycket mer kontakt med djur och natur för de som bor på gårdar på landet.

Att hitta utomhusleksaker för olika åldrar går alldeles utmärkt och det är inte alls svårt även om man kanske får tänka till när det gäller de större barnen.

Barn från mellanstadiet uppåt är ju inte intresserade av att sitta i en sandlåda och leka eller leka vattenlekar givetvis, utan vill ha andra aktiviteter.

Här kan man istället satsa på olika typer av spel, bland annat kubb, boule, frisbee, brännboll, med mera. Inlines och skateboard är ett annat sätt för äldre barn att ha kul på och röra på sig utomhus.

På vintrarna finns skidåkning och snowboard. Att cykla är också ett jättebra sätt att röra på sig och bor man på lämpligt sätt är cykeln också en stor frihet och ett kul sätt att ta sig från a till b.

Så får vi inte glömma bort studsmattan som varit en otroligt populär utrustning i trädgården de senaste åren. Studsmatta är något som passar alla åldrar på barn och det finns tonåringar som älskar att hoppa studsmatta.

Dock måste man här se till säkerheten så noggrant det bara är möjligt. Studsmattan måste vara monterad på ett korrekt sätt. Den ska också vara utrustad med ett skyddsnät eftersom olyckor har hänt när barnen trillar ur studsmattan.

För de mindre barnen finns det som bekant väldigt mycket att välja mellan. För det första ska vi inte glömma bort naturen själv.

Att få ge sig ut i skogen, och det behöver inte vara storskogen utan kan vara en liten skogsdunge eller ett naturområde i närheten där ni bor kan vara en jättestor upplevelse för barnet.

Då räcker det med en liten hink att samla saker i och kanske någon liten matsäck som mellis vid lämpligt tillfälle. Det är få barn som ogillar att vara ute och en treåring kan förlora sig i flera timmar med lek i sandlådan, lek med pinnar och kottar, m.m.

Ett grundset med hinkar, spadar, och roliga sandformar är något som är ganska självklart att ha i alla hushåll där det finns små barn.

Det finns otroligt många fina rejäla plastleksaker idag med hög kvalitet som håller länge och det finns till och med produkter av återvinningsplast. Längre ner i testet hittar du ett exempel på det.

I premiumklassen vann en rolig rutschkana från Step2 med en massa roliga funktioner. I mellankategorin vann RULL Elbil Volvo XC90 Kinetic 12V.

Budgetvinnaren, Bestway Uppblåsbar Lekstuga Barbie Malibu Playhouse, är en spännande uppblåsbar lekstuga. Vi har en specialare med i form av HappyHop Hoppborg Vattenrutschkana Hajcentret.

Premium: Step2 Rutschkana Castle Top Mountain Climber

En leksak som kommer att vara till glädje många somrar framöver! Ett tips är att hålla den snöfri och låta den stå framme på vintern för att inbjuda till att den också ska fungera som en rolig leksak och koja och inte stå insnöad i ett hörn av trädgården.

Ett annat tips kan vara att ställa undan den på senhösten och plocka fram den igen på våren för att göra det roligt och spännande att leka med den på nytt.

Fördelar

 • Kan användas i många år
 • Bra de dagar ni inte vill gå till lekparken

Nackdelar

 • Priset
 • Väger 33 kg

Mellan: RULL Elbil Volvo XC90 Kinetic 12V

Med RULL Elbil Volvo XC90 Kinetic 12V får du en superrolig elbil som inte bara är en lyxig och spännande leksak, den är till och med prisvänlig - sett till funktioner och kvalitet. 

Vi gillar även att den är säker att åka runt i. Detta gör att ditt barn kan använda den till fullo utan att du behöver oroa dig över säkerheten. Ett riktigt mellanpriskap med andra ord. Det bästa med denna leksak? Att den är kul för alla barn, vare sig de är biltokiga eller ej!

Fördelar

 • Bred sits (40 cm)
 • Två växlar framåt med två olika hastigheter

Nackdelar

 • Olackerad kaross

Budget: Bestway Uppblåsbar Lekstuga Barbie Malibu Playhouse

Med annorlunda och kul design tar sig denna lekstuga i PVC in på vinnarplatsen i budgetklassen. Du får nämligen väldigt mycket för pengarna när du väljer denna härliga lekstuga. 

Bestway Uppblåsbar Lekstuga Barbie Malibu Playhouse är alltså en given vinnare av flera olika anledningar. Inte minst är den både rolig, smidig, säker, fin och läcker på en och samma gång - du får med andra ord allt i ett!

Fördelar

 • Priset
 • Låg vikt (5 kg)

Nackdelar

 • Endast för Barbie-fantaster

Special: HappyHop Hoppborg Vattenrutschkana Hajcentret

Här har vi en specialare i all sin glans - detta är nämligen en hoppborg + vattenrutschkana för hemmabruk! Visst kostar HappyHop Hoppborg en slant, men med tanke på hur mycket du får för pengarna är detta ett kap. Den är stor nog för att fyra barn ska kunna använda den samtidigt. Dessutom är den smidig att både förvara och montera. Kanon!

Fördelar

 • Maxvikten i borgen är hög (136 kg)
 • Förvaringsväska medföljer

Nackdelar

 • Blir lätt solblekt om du har den ute hela sommaren

Varför ska du lita på oss?

Såklart har vi anlitat en proffsjury för det här testet och leksakerna är testade av barnen själva. Vi anhöriga vuxna har tagit hand om dokumentation och poängräkning i bedömningsprocessen.

Vem behöver en utomhusleksak?

Alla som har barn behöver ha olika typer av leksaker som barnet kan använda för utomhusbruk. Det här kan vara varierande, om man plats i en trädgård så kan man investera i riktigt stora prestationsgungor och rutschkanor.

Men har man inte en trädgård eller en så stor en funkar det fint med hinkar och spadar och annat kul. Även om man bor i lägenhet brukar det alltid finns någon sorts gård barnen kan leka i.

Hur kom vi fram till vilka utomhusleksaker vi skulle testa?

Det är nog ingen överraskning att det finns i stort sett oändligt många utomhusleksaker att välja mellan. Vi har valt utifrån att leksakerna ska inbjuda till experiment och aktiv lek.

Därefter har vi gått på produktrecensioner och frågat runt i föräldraforum vilka leksaker som är barnens favoriter i olika familjer.

De gav oss tips om ett antal riktigt roliga utomhusleksaker och av dem valde vi att testa ett antal och vinnarna är med i det här testet.

Hur testade vi utomhusleksakerna?

Varje familj testade en leksak och när testperioden var färdig samlade vi ihop bedömningen och poängen av produkterna och räknade ut var de skulle hamna i det här testet. Utomhusleksakerna är hämtade från cdon.se, babyland.se, och lekmer.se.

Våra favoriter

Premium: Step2 Rutschkana Castle Top Mountain Climber

För dig med en uteplats har vi den ultimata utomhusleksaken i form av Step2:s rutschkana och klätterställning. Här kan barnet åka kana, klättra, sitta på de inbyggda bänkarna, och inte minst krypa in under rutschkanan för att skapa sig en supermysig liten koja.

På toppen av rutschkanan finns en plattform varifrån man kan ta sats för att få en härlig tur ner till marken igen. Runt plattformen finns ett stort och väldigt stabilt räcke som barnen kan hålla i sig i och för att kunna åka ner måste de sätta sig ner på huk för att komma åt rutschkanan.

Det betyder att den här är framtagen enligt gällande säkerhetsstandard. För att ta sig upp till toppen får man klättra som en bergsbestigare uppför den specialkonstruerade klätterställningen i miniformat.

Här tränar barnet både balans och koordination och ett litet gäng kompisar från 1-6 års ålder kan ha kul i många timmar med den här leksaken. Den är helt gjord i tålig plast och kan stå ute året runt även om man får ta i beaktande att färgen bleks med tiden.

Om man kan leva med det så kan det dock vara en lika rolig leksak vintertid som man kan bygga koja i och ha kul med om man bara inte låter den stå och snöa in någonstans.

Står den i ett hörn av trädgården kan man flytta fram den för att göra den mer tillgänglig på vintern och det blir en kul leksak även då. Den totala höjden är på 98,4 cm och den är lämplig för barn från cirka ett år. Priset landar på ungefär 4300 kronor.

Fördelar

 • Kan användas i många år
 • Bra de dagar ni inte vill gå till lekparken

Nackdelar

 • Priset
 • Väger 33 kg

Mellan: RULL Elbil Volvo XC90 Kinetic 12V

RULL Elbil Volvo XC90 Kinetic 12V har allt som kan önskas av en elbil till barn - den kommer med bland annat dubbla motorer, öppningsbara dörrar, digital fjärrkontroll och realistiska ljudeffekter för att göra turen extra spännande. När bilen startas hörs typiska “startljud” och de dubbla motorerna ger bilen rejält med kraft. 

En av de saker som vi föll lite extra för med just denna produkt var att den har en inbyggd stereo med FM-radio! Dessutom finns möjligheten att lyssna på valfri musik då bilen kommer med ingång för SD-kort, USB och AUX. Dessutom finns anslutning via Bluetooth, vilket gör att ditt barn kan lyssna på både de redan förinspelade låtarna och låtar hen väljer själv. 

Det finns fler funktioner med bilen som ger en väldigt realistisk känsla. Bland annat är det kul att denna bil kommer med LED-ljus både bak och fram, stötdämpning och en riktig startnyckel. Att det tar 8 timmar att ladda den är rimligt. Den kan användas i 30-90 minuter beroende av hur den används samt vad för typ av körunderlag den används på.

RULL Elbil Volvo XC90 Kinetic 12V kan tas omhand på samma sätt som du själv tar hand om din bil. Om du exempelvis ska polera, tvätta eller bara ta hand om bilen i största allmänhet så kan ditt barn hänga med ut och göra detsamma med sin bil. Att motorhuven kan öppnas gör att det blir ännu mer spännande lek då det gör att ditt barn kan “meka” med bilen. Maxlasten är 35 kg och själva bilen väger 27 kg.

Måtten är följande:

 • Djup 128 cm
 • Bredd 71 cm
 • Höjd 70 cm

Fördelar

 • Bred sits (40 cm)
 • Två växlar framåt med två olika hastigheter

Nackdelar

 • Olackerad kaross

Budget: Bestway Uppblåsbar Lekstuga Barbie Malibu Playhouse

Bestway Uppblåsbar Lekstuga Barbie Malibu Playhouse är en rolig utomhusleksak som fungerar lika bra att använda inomhus. Detta är alltid ett stort plus då det är praktiskt med leksaker som är lika roliga att leka med både ute och inne. Att kunna flytta lekstugan in och ut beroende av årstid och väder är perfekt då det gör att den används till fullo. 

Att detta är en uppblåsbar lekstuga gör att det är lite extra kul att leka med den. Den bjuder på lite samma känsla som en stor lekborg eller liknande, och det är naturligtvis välkommet bland kidsen. Vidare innebär det att den är otroligt enkel att både montera, demontera och att flytta.

Den är stor nog för flera barn, så det går att leka med den med flera kompisar. Rekommendationen är att Bestway Uppblåsbar Lekstuga Barbie Malibu Playhouse ska användas av barn från 3 år och uppåt

Måtten för lekstugan uppblåst är följande:

 • L150 x B135 x H142 cm

Måtten för lekstugan ouppblåst är följande:

 • L140 x B121 cm

Färgtemat är klassiskt “Barbie”, vilket innebär att det är underbart rosa. Dessutom har lekstugan vissa blå detaljer och det gör att designen är väldigt tilltalande.

Fördelar

 • Priset
 • Låg vikt (5 kg)

Nackdelar

 • Endast för Barbie-fantaster

Special: HappyHop Hoppborg Vattenrutschkana Hajcentret

HappyHop Hoppborg kan användas av barn mellan 3-10 år och som ett extra välkommet plus kan den användas både inomhus och utomhus. Hur kul är det inte att kunna erbjuda barnen ett sådant här äventyr en trist, ruggig och grå helg i november? 

Det du får när du köper HappyHop Hoppborg - Vattenrutschkana - Hajcentret är hoppborg, pool med inbyggd vattenpistol, tunnel, klättervägg, vattenrutschkana med vattenspridare och ringkastning på fenan som finns i mitten av poolen. 

Det går på några minuter att fylla den med luft och vill du sedan tömma den efter att leken är slut går även det snabbt. Sedan är det bara att rulla ihop den och placera på valfri plats. 

En elektrisk fläkt medföljer och denna ska sitta i under hela tiden den används. Det medföljer även ett förankringsdon av plast samt ett litet reparationskit med instruktioner.

Måtten är B 320 x D 450 x H 240 cm och den är tillverkad av PVC-laminerat nylontyg (polyester). Maxvikten per barn är 45 kg. Fler roliga grejer från HappyHop hittar du här.

Fördelar

 • Maxvikten i borgen är hög (136 kg)
 • Förvaringsväska medföljer

Nackdelar

 • Blir lätt solblekt om du har den ute hela sommaren

Våra utmanare

Little Tikes Gräsklippare Gas 'N Go

Barnens lek brukar som bekant ofta gå ut på att imitera vuxnas lekar och sysselsättningar. Här kan den lilla trädgårdsfixaren gå in helhjärtat in för att klippa gräset precis som du gör.

Leksaksgräsklipparen har ett naturtroget ljud och låter nästan som en riktig gräsklippare när man promenerar runt med den, vilket naturligtvis ger en extra effekt som gör att de flesta barn blir stormförtjusta i den här.

Gräsklipparen har flera knappar att vrida på och upptäcka och den blir en perfekt utomhusleksak när det börjar bli dags för trädgårdsfix.

En bensindunk och bensinlucka ingår också och man kan tanka den precis som man gör med riktigt gräsklippare fast här har man förslagsvis något lämpligare, som till exempel vatten.

Leksaken är ingen lära-gå-vagn, men kan definitivt fungera som ett psykologiskt stöd för de barn som lärt sig gå sent, men känner sig osäker på sina rörelser fortfarande. Måtten är 53 x 16 x 56 cm.

Fördelar

 • Fin design
 • Roliga ljudeffekter
 • Realistiska funktioner

Nackdelar

 • Kan inte justeras i höjd

DOLU Lekstuga City House med Staket

Det är alltid kul med lekstugor. Det är utan tvekan en av de saker som vi tycker att alla barn ska få erfarenhet av då det är så bra för kreativiteten. Som tur är finns det massor av roliga lekstugor att välja mellan. Det går alltså att hitta en favorit för var och en, oavsett favoritfärg, favoritlek med mera. 

Just DOLU Lekstuga City House med Staket Rosa är till för de kids som gillar när det är rosa och gulligt. Du får med ett lila staket och att det är en bild på en rar enhörning på huset gör att det blir extra kul! Staketet kan du placera på ett sådant sätt så att det blir en liten trädgård utanför huset. 

Måtten för lekstugan är följande:

 • H156 cm
 • L135 cm
 • B104 cm

Den väger ungefär 14 kilo och är tillverkad i PP-plast. Vill du spana in ett gäng med andra lekstugor kan du ta del av vårt test av “Bästa lekstugan - Minihuset ditt barn kommer älska” här och fler roliga saker från DOLU hittar du här.

Fördelar

 • Smidig att montera
 • Klarar av väder och vind

Nackdelar

 • Främst för barn som gillar rosa

Little Tikes Sandlåda med Lock Sköldpadda

Detta är en av våra favoriter bland utmanarna då den sticker ut både i design och funktion. Vem vill inte ha en söt sköldpadda i trädgården? Det som är så bra är att det är enkelt att lägga på locket efter avslutad lek. Inte bara blir locket en rolig detalj i trädgårdens design, det blir också ett bra skydd från djur och väder. 

Little Tikes Sandlåda med Lock Sköldpadda har praktiska och bra mått (H 30,5 x L 109 x B 96 cm), vilket underlättar både vid placering och vid lek. Denna sandlåda kan användas från det att ditt barn är runt 1 år och det behövs 60 kg sand för att fylla den. 

Vid armarna på sköldpaddan hittar du sittplatser på vardera sida. Detta gör att det blir bekvämt för barnen att leka.

Det finns även andra sandlådor med samma idé - alltså sandlådor i form av djur som har ett lock. Du kan bland annat spana in denna som är i form av en flodhäst, om ditt barn inte gillar just sköldpaddor.

Fördelar

 • Låg vikt (5,2 kg)
 • Hållbar och tålig

Nackdelar

 • Något dyr

Feber Balansgunga Double See Saw

Med Feber Balansgunga Double See Saw får du en snygg gungbräda som dessutom är säker och trygg för barnen att använda. Vi gillar färgglada utomhusleksaker och tycker du som oss så kommer du att falla pladask för denna! 

Den är designad för att kunna användas av 2-4 barn samtidigt, vilket är kul. Det är såklart lite mer spännande att använda den om det är fyra barn, så detta kommer att bli en favorit i grannskapet! Maxvikten ligger på 100 kilo, vilket innebär att fyra barn som väger runt 25 kg kan leka tillsammans på gungan. 

Gungan passar barn från 3 år och uppåt och den har väldigt bekväma säten som gör att det blir en behaglig lekstund. Vi är särskilt förtjusta i att den är tillverkad i extra stadig plast då det gör att den ser rejäl ut samtidigt som den inte slits i onödan.

Den är 97 cm hög, 234 cm lång och 60 cm bred. En massa andra kul leksaker av hög kvalitet från Feber hittar du här.

Fördelar

 • Färgerna
 • Storleken

Nackdelar

 • Högt pris

Woodlii Leksakskök Natur

Här har vi ett klassiskt designat leksakskök där man skippat det gulliga och istället har låtit det stilrena ligga till grund för designen. Du kan placera det var som helst i din trädgård (eller inomhus) då storleken är bra och dessutom är det vädertåligt.

Det finns en hel del förvaringsutrymmen och det funkar att leka tillsammans med en kompis. Medan ett barn lagar mat på spisen kan ett annat barn fixa disken. Många roliga funktionen är alltid att föredra när det kommer till denna typ av skrymmande leksaker, så det blir stora plusbetyg för den kompakta designen.

Det finns knappar att vrida på, så när barnen använder spisen känns det realistiskt. Det finns även en magnetisk ugnslucka. Diskhon är i metall och har en liten kran. Det finns till och med en mikro som är placerad över diskhon där det även finns plats för diverse köksgrejer, som servis med mera.

Woodlii Leksakskök Natur är i obehandlat kinesiskt granträ. Höjden är 96 cm, längden 71 cm och bredden är 45 cm.

Fördelar

 • Extra utrymme undertill
 • Genomtänkt design

Nackdelar

 • Inte så “rolig” i sin design

Jilong Rektangulär Uppblåsbar Barnpool med LED-belysning

Jilong Rektangulär Uppblåsbar Barnpool med LED-belysning är en riktig pärla bland barnpooler. Dels är den fint designad med 51 stycken inbyggda LED-lampor, och dels är den i en perfekt storlek. LED-lamporna är i tre färger för att det ska bli lite extra roligt! 

Då den har lampor så gör den det möjligt för kidsen att ta ett dopp även under kvällen när det är mörkt. Att den är härligt rymlig gör att det finns tillräckligt med plats för att barnen ska kunna bada utan problem med utrymmet. Har du ett mindre barn som vill mysa lite i din famn så kan du sitta i poolen tillsammans med ditt barn.

Barnpoolen från Jilong rymmer 440 liter vatten och har måtten 200 x 150 x 50 cm. Här hittar du vårt test med de bästa barnpoolerna, om du vill ta dig en titt på andra varianter. Vill du se mer av vad Jilong har att bjuda på hittar du fler roliga saker här.

Fördelar

 • Reparationskit medföljer
 • Enkel att installera

Nackdelar

 • Batterier ingår ej

Plasto Sittgrävmaskin DIGGY 

Här kommer en drömmig grävmaskin som barnet kan sitta på - en riktig överraskning för alla kids som tycker att grävmaskiner är bland det roligaste och mest spännande som finns, med andra ord! 

Plasto Sittgrävmaskin DIGGY är en superrolig utomhusleksak som är väldigt stor och det i sig gör att den är extra rolig att använda. Vi gillar att den är hållbar då det inte alltid är fallet när det kommer till leksaker. Skopan kan rullas fram och tillbaka och den kan även snurra runt.

Sitthöjden när 23 cm och den lämpar sig för barn från cirka 2 års ålder då barnet måste kunna sitta på egen hand för att använda grävmaskinen.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Prisvänlig

Nackdelar

 • Viss montering krävs

Step2 Lekbord Sandlåda Krabba

Step2 Lekbord Sandlåda Krabba är en liten härlighet till sandlåda/lekbord som kommer i form av en röd krabba. Att det är en sandlåda som står på ben gör att den är bra rent ergonomiskt, men det är också bra då den kan användas utan sand för andra typer av lekar. 

Det är perfekt för exempelvis sandslott då det är lättare att hålla energin uppe när det är mer bekvämt att stå upp och bygga sandslott än att sitta framåtlutad. Det är såklart smart med ben även om barnen vill leka med sandlådan på andra sätt. 

Det är enkelt att hålla ordning då det bara är att sätta fast locket efter avslutad lekstund. Krabbans skal skyddar från regn och smuts, men även från djur.

Krabban är lämplig för barn från 1,5 år och uppåt och den rymmer 11 kg sand, Den är 56 cm hög, 62 cm bred och 66 cm djup.

Fördelar

 • Hinkar och spadar medföljer
 • Behållare för leksaker i krabbans klor

Nackdelar

 • Priset

Produkter som utgått

Melissa and Doug Två Hungriga Hajar Badleksak

Melissa och Doug är två hungriga hajar som vill fylla magen med småfisk. Det här är en jättebra och rolig sak för alla som har tillgång till en utomhusbassäng.

Den är designad i form av en skopa eller plockare och man håller i handtaget och för med svepande rörelser hajen under vattnet för att fånga in de små fiskarna.

Det här kan bli en rolig tävling att göra för två personer, men den fungerar också alldeles utmärkt för det lilla barnet som behöver vattenvana och det större barnet som vill ha utmaningar som att plocka upp grejer från botten på bassängen.


Amo Toys Sjömansspel

Sjömansspelet är ett klassiskt kastspel som består av fem stycken kastringar av rep. När man kastar ringarna och försöker få den kring pinnarna får man olika poäng beroende på vilken pinne man träffar.

Det här är ett jättekul spel som passar hela familjen och är också ett roligt sällskapsspel att köra vänner emellan. Det passar perfekt om man vill bjuda över kompisar på en härlig kväll i trädgården. Passar för barn på 3 år och uppåt. Materialet är trä och rep.


Intex Kickboard Pool School

Kickboard Pool School är en leksak man använder sig av för att lära sig simma. Den består av en uppblåsbar flytdel och är utrustad med två rejäla handtag som barnet kan hålla i medan hen ligger på mage på kickboarden och kan öva sparkar och grodsim.

Ett reparationskit medföljer. Måtten ligger på 76 x 79 cm och passar för barn som fyllt 3 år, men en sådan här leksak ska alltid användas under uppsikt av vuxna.


Oliver & Kids Hink Styltor

Styltor i form av små hinkar är ett superkul sätt att få barn i rörelse på och träna motorik. Dock ska ju såklart inte de allra yngsta barnen använda dem med risk för att de då gör sig illa.

Principen är väldigt enkel: två hinkar med bomullssnöre i och sedan är det bara att placera fötterna på hinkarna och hålla i banden med en uppåtdragande effekt att ta hjälp av när man sedan börjar gå.

Stylthinkar är en grej som brukar framkalla många skratt, särskilt om föräldrarna testar på dem! Dessa kan bli dina för ett cirkapris på hundralappen.


Swimpy Strandboll

En enkel och rolig strandboll är en väldigt rolig leksak som kan användas både på land och i vattnet. Storleken på den här är 22 centimeter i diameter, vilket gör den ungefär lika stor som en liten fotboll.

Bollen är helt vattentålig att tillverkad i neopren. Den finns även i några olika färger, så man kan investera i de olika utförandena och ha kul! Priset ligger på cirka 150 kronor.


Green Toys Vattenkanna Set

De som inte har en egen trädgård att ställa en rutschkana i kommer faktiskt också otroligt långt med ett roligt set med trädgårdsredskap. Den här funkar precis lika bra på stranden som i sandlådan eller i badkaret.

Med det här setet kan barnet kratta, gräva, vattna, och fixa och dona på många sätt. Om man kompletterar med några roliga sandformar och en hink så har man här en massa rolig och kul lek.

När det gäller vattenkannan har den lite annorlunda design och är inte det sedvanliga plasthandtaget utan ett skönt handtag av bomullsflätat rep.

Det gör den rolig att hålla i och tränar dessutom balans och motorik för barnet på ett sätt som inte sker med en vanlig hink med plasthandtag. Måtten på leksaken är 16,5 x 16,5 x 30,5 cm och den passar från ca 1 ½ års ålder och uppåt.

En annan detalj som säkert många uppskattar är att materialet är tillverkad av 100% återvunnen plast och är helt fri från PVC, ftalater, och BPA. Företaget Green Toys är ett amerikanskt företag som tillverkar miljövänliga leksaker med lång livslängd.

Samtliga leksaker är gjorda av återvunnen plast från mjölkflaskor och till och med emballaget är återvunnet och gjort av returpapper och texten är tryckt med sojabläck.

Det här gör alltså emballaget helt återvinnings- och nedbrytbart. Priset ligger på ungefär 270 kronor och det här är en superfin present att ge bort.


Step2 Lekbord Busy Ball Play Table

Här har vi en leksak som inbjuder till många, långa timmar av härlig lek och blir en självklar plats i trädgården för den som investerar i leksaken.

Busy Ball Play Table är ett innovativt, färgglatt lekbord med bollar som rullar genom ett system av rör och ramper och som verkligen stimulerar fantasin. Den är perfekt att använda i kombination med vatten och här kan barnen sysselsätta sig länge.

Bordet uppmuntrar barnet till att träna sin finmotorik och kognitiva förmåga i leken och det finns dessutom en massa utrymme för olika experiment och spännande lekar.

Dessutom kan man faktiskt ta in den här till vintern och använda den i barnrummet utan vatten. Den är väldigt rolig att leka med även när inte vatten är inblandat och om man bara tvättar av den ordentligt kan den fungera alldeles utmärkt inomhus också.

Den här passar för en stor bredd på åldrarna och ettåringen står gärna kring den och leker och experimenterar likaväl som om barnet som nyss har börjat skolan.

Den är tillverkad helt i plast och måtten är 80 x 80 x 71 centimeter. Priset ligger på cirka 900 kronor och här får man verkligen mycket för pengarna.


Frågor och svar

Är alla utomhusleksaker säkra?

När man ska välja utomhusleksaker, alldeles särskilt om det är sådana som de ska klättras och stå på, måste man också tänka på säkerheten.

Säkra och CE-märkta utomhusleksaker har alltid en bruksanvisning där det står vilken åldersgrupp leksaken är lämplig för och exakt hur den ska användas.

Den skall förstås också vara tillverkad av material som inte är giftiga eller allergiframkallande och det här gäller särskilt för de mindre barnen som kan sätta saker i munnen.

För större utomhusleksaker som rutschkanor och studsmattor är det väldigt viktigt att vi vuxna håller uppsikt på barnen och det gäller alldeles särskilt de minsta barnen!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals