Bästa rullskorna 2024 – Kul lek med fart och fläkt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Hjärtligt välkommen till vår stora guide om rullskor! Här kommer du att få en grundlig genomgång vad rullskor egentligen är och om det är ett inköp som du tryggt kan göra till ditt barn. Du kommer att få massor med information, som gör att du kommer att kunna göra ett säkert och bra val när det gäller rullskor. Vi önskar dig god läsning!

Inbjud till fysisk aktivitet med ett par rullskor

I den här köpguiden kommer du framförallt få lära dig allt om Heelys; Sveriges mest köpta rullskor. Vi går igenom de populäraste modellerna och dess för- och nackdelar. Heelys dominerar marknaden när det gäller rullskor och är ett säkert kort när det gäller rullskor av kvalitet. 

Men alla modeller har sina specifika egenskaper och funktioner och därför har vi sammanställt den här köpguiden till dig. 

Du kommer också att få lära dig vad du ska tänka på inför köpet av ett par rullskor för barn. Skorna bör inte betraktas som en vardagssko, utan som mer som en leksak och det gör att köpet blir lite annorlunda än med vanliga skor. 

I premiumkategorin vann Heelys Motion 2.0. Vår mellanvinnare blev den här gången Heelys GR8 Pro. I budgetklassen vann Heelys J X2 Fresh. Vår specialare heter Heelys Premium 2 Lo och den är definitivt värd att titta närmare på!

Premium: Heelys Motion 2.0

Heelys Motion 2.0 har snudd på magiskt utseende! Med de här skorna känns det verkligen som du kan flyga fram. Färgerna i blått, lila, turkos och rosa metallic är verkligen spektakulära och det här är en sko som många barn och ungdomar älskar. Definitivt inget för den som gillar att vara diskret, för i de här skorna syns du!

Fördelar

 • Förstärkt läst
 • Verktyg medföljer

Nackdelar

 • Kan kännas stela i början
 • Ej i små storlekar

Mellan: Heelys GR8 Pro

Snygga skor för den som gillar lite mer diskret stil än premiumvinnaren. De här håller också hög kvalitet och grundläggande verktyg ingår även i köpet. Skorna finns även i mindre storlekar och passar således våra yngre användare. Skorna har ett trendigt utseende med sin tjocka sula.

Fördelar

 • Robusta
 • Finns i många storlekar

Nackdelar

 • Konstlädret kan spricka
 • Något klumpiga

Budget: Heelys Classic X2

Att hitta budgetalternativ när det gäller rullskor är inte det lättaste. Modellerna måste vara av någorlunda bra kvalitet för att klara av att fungera som rullsko, och det påverkar såklart prisbilden. Men här har vi en utmärkt textilsko som är något billigare än de andra.

Det här är en sko som dessutom är en bra nybörjarsko. De har två hjul på varje sko och är säkrare att köra med, än de som har ett hjul i varje sula.

Fördelar

 • Två hjul på varje sko
 • Mjuk textilsko

Nackdelar

 • 4 hjul kräver mer skötsel

Special: Heelys Premium 2 Lo

Här har du Heelys mest spektakulära rullskor. De här skorna är inte bara läckert knallrosa med hjul, utan de har även LED-belysning i sulorna. Det blir alltså dubbelt så uppseendeväckande när du susar fram med dem! Sulorna är dessutom uppladdningsbara och det enda du behöver göra är att plugga in USB-kabeln några timmar, så är skorna fulladdade igen.

Fördelar

 • LED-lampor i sulan
 • Stadiga

Nackdelar

 • Inte så snygga utan LED-lampor
 • Måste laddas upp

Fart och fläkt med roliga rullskor

Rullskor för barn är något som har blivit en riktig succé de senaste åren. Skor med hjul ska först och främst ses mer som en leksak, än som ett par skor som du väljer till vardagsanvändning. 

Skorna fungerar genom att de har avtagbara hjul, som finns i sulan. Du kan alltså välja mellan att gå eller rulla fram. Hjulen ska vara lätta att sätta på och ta av, så att du kan anpassa skorna efter situationen.

För några år sedan fanns det inte särskilt många rullskor på marknaden. Men nu finns det massor med modeller, huvudsakligen av märket Heelys. Det är också deras olika modeller som vi tittar på i köpguiden.

Fördelarna med rullskor är att det är något superroligt för barnen att sysselsätta sig med utomhus. Dessutom får barnet träna balans och koordination på ett relativt säkert sätt. Skorna ger också en härlig känsla av frihet.

Vad är rullskor?

Rullskor ser ut som vanliga sneakers eller sportskor, bortsett från att de har hjul inmonterade i hälen. De passar för att glida fram över släta underlag och klarar inte att köra där det finns mycket grus och jord. Grus fastnar lätt i hjulen och skorna kan gå sönder, och i värsta fall kan åkaren göra sig illa. 

Den vanligaste åldern att använda rullskor är mellan 3-12 år. En rullsko är ingenting du har på sig hela dagen, exempelvis under en skoldag. Alla rullskor erbjuder dessutom inte så stort stöd för ankeln och passar därför heller inte att ha på sig hela dagen, av den anledningen. Ett par timmars användning kan helt enkelt ge värk i fötter och leder. 

Rullskor passar bäst att använda som en leksak på fritiden, som du gör med exempelvis rollerblades. Rullskor uppmuntrar barn till att var ute och röra på sig, något som många barn får alldeles för lite av nuförtiden. 

Det gäller också att som vuxen ha koll på barnet och vara med när det är dags att lära sig åka med rullskor. Det gäller alldeles särskilt de minsta barnen. De kan verkligen falla och slå sig ordentligt. Därför är det viktigt att du som är vuxen är med och övervakar aktiviteten. Hjälm och knäskydd är ingen dum idé, särskilt om barnet är yngre.

Storleken på rullskorna är viktigt

Att skorna sitter bra är viktigt. De ska vara av rätt längd och även sitta bra på bredden. De ska vara både stabila men också ge flexibilitet. Vill du klicka hem skorna på nätet, så finns det oftast bra anvisningar på vilka mått storlekarna har. Nätet ger också oftast de bästa priserna. 

Heelys skor har löstagbara hjul på den bakre delen av sulan. De har många olika modeller, allt från enkla, diskreta sneakers i svart, till färgstarka basketkängor. Det vanligaste är att skorna har ett hjul i varje sula, men det finns också modeller med två hjul på varje sko. Dessa är stadigare att åka med och en bättre nybörjarsko. Det finns också rullskor som är fodrade och som passar bra på höst och vår, när det är kallare ute.

Rullskor med ett hjul

Det vanligaste är alltså att rullskor har ett hjul i sulan. Här går det lätt och snabbt att sätta på hjulen och rulla iväg. De här modellerna kommer högt upp i fart och kan manövrera snabbt på små ytor.

Dessa är lite svårare att balansera än på en rullsko med två hjul och kräver alltså lite mer av chauffören. Det är förstås också en större utmaning att lära sig åka med dessa.

Rullskor med två hjul

När rullskor först kom ut på marknaden hade de två hjul; ett på framfoten och ett på sulan. Dessa finns fortfarande att köpa, även om de med ett hjul på varje sko har blivit vanligare. 

Det är stabilare och lättare att stå på två hjul. Däremot går de inte lika snabbt och du kan inte manövrera lika elegant med dem. Men det går förstås plocka av framhjulen och utmana sig själv, när du väl lärt dig åka på två hjul.

Rullskor med foder

Om skorna har en tjockare vaddering inuti så sitter de bättre på foten och är stadigare. Väljer du rullskor med vaddering, ska du ta en storlek större än ditt barn normalt har.

Rullskor med kardborreband eller snöre

Rullskor finns både med vanlig snörning och med kardborreband. Snörning är det allra vanligaste, men för den som är liten och som inte tycker om att knyta skor, är kardborreband perfekt. Det är också lättare att spänna åt skorna om de är utrustade med kardborreband.

Använd rätt teknik för att åka med rullskor

Att lära sig åka rullskor är inte riktigt lika svårt att lära sig som att åka inlines. Det är inte heller riktigt samma teknik som används. Men att lära sig åka rullskor kräver definitivt en del träning. Framförallt gäller det att vinkla benen och lägga vikten på hälen, där hjulen sitter monterade. 

Det gäller också att öva på inbromsningen. Ett avancerat sätt är att lägga vikten framåt på tårna och övergå till att springa, tills du fått lagom fart och kan börja gå. Ett mjukare sätt att bromsa in är att lyfta tårna uppåt och bromsa med hälarna.

Våra favoriter

Premium: Heelys Motion 2.0

Heelys Motion 2.0 är skor som är så färgsprakande att vi sällan skådat något liknande! Här är Heelys flaggskeppssko med snygga och färgsprakande blixtar på. Skorna går i blått, turkost, lila och rosa. De drar definitivt blickarna till sig åt den som kommer åkande med dem.

Materialet är i plast och i lästen finns en krage som ger stadga, komfort och skydd. Sulan är i slitstarkt gummi med en lättviktig mellansula i materialet EVA. Det är ett gummi som andas och ger hög komfort. Yttersulan har också bromsbeläggning, som gör att de slits mindre. I skorna ingår två stycken hjul Med ABEC 5-kullager. 

Verktyg ingår också i köpet. Finns även i större storlekar som passar tonåringar. Det här är rullskor av kvalitet med glamoröst utseende, för den som vågar sticka ut.

Specifikationer:

 • Hjul: ABEC 5 kullager
 • Material: PU-plast, EVA

Fördelar

 • Förstärkt läst
 • Verktyg medföljer

Nackdelar

 • Kan kännas stela i början
 • Ej i små storlekar

Mellan: Heelys GR8 Pro

För den som gillar att vara lite mer diskret kan Heelys sneakers GR8 Pro vara ett alternativ. Här finns samma grundläggande egenskaper som premiumvinnaren, det vill säga de är tillverkade i plast med en hög ankel för optimalt skydd och bekväm komfort. Sulan är i slitstarkt gummi.

Skorna är stilrena och har en vit grov gummisula enligt trendig design. Själva skon är i svart läderimitation. En rolig detalj är att fodret är i knallrosa, vilket bryter av på ett roligt sätt mot den svarta skon. Sulan är i naturgummi och själva hjulet är svart. Skorna har snörning.

Specifikationer:

 • Hjul: ABEC 5 kullager
 • Material: PU-plast, EVA-sula

Fördelar

 • Robusta
 • Finns i många storlekar

Nackdelar

 • Konstlädret kan spricka
 • Något klumpiga

Budget: Heelys Classic X2

Heelys Classic X2 är rullande sneakers i juniorstorlekar. De har har en ovandel i textil och en innersula i bekvämt EVA-material. Yttersulan är i rågummi. Det här är en sko som har två hjul på varje sula och är således lite mer stadig. Den passar nybörjare och yngre åkare alldeles utmärkt.

Yttersula och tåparti är i ett slitstarkt gummi, så att inbromsningar kan göras utan att skorna slits. Textiltyget i skon gör att de är mjuka och sköna från början och har inte den stelhet som konstläder kan ha.

Specifikationer:

 • 4 hjul (2 per sko)
 • Canvassko

Fördelar

 • Två hjul på varje sko
 • Mjuk textilsko

Nackdelar

 • 4 hjul kräver mer skötsel

Special: Heelys Premium 2 Lo

För den som om inte kan nöja sig med en vanlig rullsko, vill vi tipsa om Heelys smått sensationella rullsko, som också har en lysande sula. Här har du dessutom två ljusinställningar att välja mellan. Det här är skorna för den som gillar uppmärksamhet. Skorna är dessutom laddningsbara med en USB-sladd.

Skorna har ett hjul på varje sko och har ett ABEC 5-kullager. Färgen är härligt rosa och de blinkande lamporna ger sulan en neonrosa färg. En detalj som ger ett litet minus i kanten, är att skorna inte ser riktigt lika spännande ut när LED-lamporna inte är påslagna. Sulan blir då lite grådaskig och halvt genomskinlig, vilket inte ser så snyggt ut.

Fördelar

 • LED-lampor i sulan
 • Stadiga

Nackdelar

 • Inte så snygga utan LED-lampor
 • Måste laddas upp

Våra utmanare

Vi har några rullskor till som vi gärna vill presentera, även om de inte fick plats bland våra favoriter. Här finns några skor som vi kan varmt rekommendera och som du kan ta en närmare titt på, om du inte hittat något som faller dig i smaken i huvudkategorierna.

Heelys J X2 Dual Up

Heelys J X2 Dual Up är i nubuck-imitation. Det här är en lätt och smidig sko, utan den tjocka och klumpiga sulan, som vissa andra modeller har. Men den känns ändå stadig på foten och säker att köra. 

Passar nybörjare och yngre användare. Den har dessutom en kardborreknäppning i kombination med en elastisk snörning. Dubbla hjul på varje sko gör också skorna lättkörda.

Fördelar

 • Lätt att spänna fast
 • Bra nybörjarsko

Nackdelar

 • Inte för den som gillar fart

Heelys J Propel 2.0

Här har vi ett par rullskor som har utseendet av klassiska skateskor. Ovandelen är i syntetisk nubuck och den har också en tunnare yttersula, med förstärkt inbromsning i gummi. Som vanligt gäller här ABEC 5-kullager och det borgar för att hjulen ska hålla länge och vara av hög kvalitet. Som vanligt ingår ett verktygskit i köpet.

Fördelar

 • Kvalitetshjul
 • Skatermodell

Nackdelar

 • Dyr
 • Endast i svart

Heelys Vopel

Tanken med Heelys är att du ska kunna hitta en sko som passar din stil. Här har du en marinblå och enkelt designad sko i snygg och trendig design. Tillverkad i syntetisk nubuck och med en rejäl plös och krage som ger skydd och komfort för foten. 

Den har en slitstark gummisula och en EVA-mellansula som andas och håller fötterna torra. Skon har en något smalare fot än övriga modeller och passar inte ett barn med breda fötter.

Fördelar

 • Stilren design
 • EVA-sula

Nackdelar

 • Ingen kardborreknäppning
 • Smal modell

Skills Flash Day Skor med Hjul

Skills Flash Day Skor är ett par skor med hjul, som dessutom har blinkande sulor när du går! Hjulen kan dessutom fällas in, så att det går att gå som vanligt med dem. Det här är köpguidens enda märke som inte är Heelys, men är ett utmärkt alternativ till deras modeller. 

Ovandelen är i mesh och i läderimitation. Skorna är också fodrade med ett skönt material som andas och de har en stark yttersula av gummi och phylon.

Fördelar

 • Prisvärda
 • Hjulen kan fällas in

Nackdelar

 • Finns ej i större storlekar

Heelys Racer 2.0

Heelys Racer 2.0 är en enkel och funktionell modell med ett hjul på varje sko. Här krävs det att användaren klarar av att balansera på skorna och det kan krävas en del övning. Materialet är i nubuckimitation med vadderad krage kring vristen, för mjuk och skön komfort.

Fördelar

 • Verktyg ingår
 • Bekväma

Nackdelar

 • Kräver bra balans

Heelys Voyager

Heelys Voyager är perfekt för den lilla äventyraren! Skon är slitstark med en rejäl gummisula och även en slitagebeständig bromsbeläggning. Sulan är i skatemodell och materialet i rejäl läderimitation, som gör att skorna tål många äventyr, utan att gå sönder. Även den här modellen har en skön extravaddering runt vristen, vilket gör den skön att rulla fram i.

Fördelar

 • Vadderade kanter och tunga
 • Slitstarka

Nackdelar

 • Finns bara i blått

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals