Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Snön yr, du skrattar så du kiknar och vrålar av skräckblandad förtjusning på vägen ner! De flesta har härliga minnen av timmar i pulkabacken med sina kompisar.
Och när man blir förälder är det faktiskt en av de sakerna som gör en på riktigt gott humör; att man får börja åka pulka och snowracer igen, eller hur!
Bor man någonstans i vårt avlånga land där det är ordentligt med snö på vintrarna är en snowracer dessutom ett utomordentligt åkdon när man ska till dagis, eller om man behöver något smått från butiken och den lilla vill hänga med.
Så den här gången har jag och min testpanel gått loss på snowracers. Ett roligare test än så kan man knappast tänka sig!
Vi har fått fram fyra väldigt bra snowracers i våra kategorier och dessutom sex stycken uppstickare som definitivt är värda att ta en närmare titt på.
I premiumklassen var det enkelt att bestämma sig för Stiga Snowracer Curve Supreme GT, en kälke som definitivt inte lämnar någon besviken.
I mellanklassen var vi rörande överens om att Stiga SnowRider skulle få stå på prispallen, även den från de klassiska sportutrustnings-märket Stiga.
I budgetklassen föll vi för Plastos Snowracer Snowbob. En jättefin kälke, som även kan användas av de allra minsta. Stiga Snow Kick blev specialaren som du kan läsa mer om längre ner.
Läs hela testet här nedanför; där hittar du garanterat din favorit-snowracer i vinter. Så se upp i backen och glöm nu inte att även kolla in våra spännande utmanare!
Premium: Stiga Snowracer Curve Supreme GT
Här kommer det att gå undan, var så säker! Det här är en riktigt proffsig kälke som verkligen tog fart i backen när vi testade den.
Stiga är ju ett klassiskt märke i sammanhanget och man kan överlag vara säker på att man får en bra snowracer om man köper det här märket. Sedan handlar det givetvis om vilka behov och önskemål man har.
Mellan: Stiga SnowRider
En racer för de lite äldre barnen som har fyllt minst 7 år. Den har en aluminiumram som gör att den ovanliga konstruktionen är stadig trots att den är närmare marken.
Tack vare detta sitter man närmare snön än vanligt och kan alltså få bättre fart. Man bromsar genom att sätta ned fötterna på marken eller att luta sig åt ena hållet.
Budget: Plasto Snowbob
En jättesöt snowracer för de mindre barnen och ett väldigt bra budgetalternativ. Det är svårt att hitta riktigt billiga snowracers för de större barnen, så där rekommenderar jag ett tefat eller någon annan rolig pulka istället. Men den här från finska plasto är en given succé hos de lite mindre barnen.
Special: Stiga Snow Kick
Den här är en specialare i ordets rätta bemärkelse! En kickbike i snökälkeform är superkul och en utmaning för de barn som är lite äldre och inte så sugna på att följa med sina småsyskon till pulkabacken.
Och vill man själv testa är den ett rejält träningspass med fokus på coremusklerna för oss vuxna. Riktigt kul!
Varför ska du lita på oss?
Ett sådant här test gör vi väldigt noggrant eftersom det handlar om barnens säkerhet. Självklart är de riktiga experterna, alltså barnen, med och testar i backen också.
Testpanelen bestod av fem familjer som provade två snowracers var. Kälkarna fördelades mellan familjerna så att de passade i åldrarna, givetvis.
Både vuxna och barn testade dem, men det verkliga expertutlåtandet tog naturligtvis barnen hand om, när det gällde hur roligt det vara att köra med i backarna.
Vi vuxna koncentrerade oss på resten av det viktiga sakerna att ha med i testet, det vill säga säkerhet, tålighet, material, pris, eventuell garantitid, med mera.
Vem behöver en snowracer?
Alla som har barn och har tillgång till det minsta lilla snö under vintern behöver en snowracer! De flesta har en backe någonstans i närheten av där de bor eller åker till fjällen någon gång under vintern.
En snowracer av bra kvalitet är en engångsinvestering för en familj för den håller sedan hela småbarnstiden, om inget särskilt händer. Så att lägga ner en slant på några åkdon för pulkabacken, det har man otroligt stor glädje av.
Det är underbart roligt för hela familjen och du som vuxen har dessutom möjlighet att plocka fram barnet i dig.
Hur kom vi fram till vilka snowracers vi skulle testa?
Testomgången startade som den brukade, det vill säga med att vi föräldrar diskuterade om vi hade några personliga favoriter. Därefter dammsög vi nätet på produktrecensioner och tester.
Vi vaskade då fram nio snowracers som höll den standard vi ville skulle utgöra basen för testomgången och kunde sedan med våra egna tester kategorisera och poängsätta dem.
Produkterna har hämtats hem från de största onlinebutikerna i kategorin; alltså bamba.se, xxl.se, och lekmer.se. Ett omfattande test med andra ord!
Hur testade vi produkterna?
Vi föräldrar kontrollerade noggrant säkerheten i produkten, det vill säga att snowracern hade ordentliga fotstöd, att bromsarna var effektiva, att materialen höll EU-standard, och vilka eventuella reparationskit som medföljde.
Vi testade också självklart alla draganordningar genom att kolla att de höll för att dra tungt. Och sedan var det dags för den roliga delen, det vill säga att testa dem!
Våra favoriter
Premium: Stiga Snowracer Curve Supreme GT
En pärla för alla fartgalningar! Det här är för den som vill ha action i pulkabacken och Stigas snowracer Curve Supreme GT har en massa finesser. Den har stötdämpning, dubbelverkande broms, och automatisk snörvinsch.
Den här var en riktig hit för de äldre barnen. Att kunna åka baklänges är utmanande och kittlande på ett härligt sätt, tyckte de modiga som testade den.
Men det här är verkligen en kälke som går FORT! Så ska de mindre barnen åka med dem gäller det att se till att de åker i en liten backe eller har en vuxen bakom sig.
Med de tillhörande twin tip-skidorna kan du åka riktigt snabbt även baklänges och det är också lättare att utföra tricks. Ratten har gummiyta, så det är lätt att hålla ett fast grepp om.
Den här är inte anpassad att åka två på, utan sitsen är gjord för en person att sitta på. Stigas produkter håller alltid hög kvalitet och den här lite lyxigare varianterna kostar också mer.
Mellan: Stiga SnowRider
Detta är visserligen inte en klassisk snöbob, men en hejdundrande snowracer är den definitivt! Tror du att det kanske kommer bli lite läskigt för dina barn att köra på denna, så kan du faktiskt tänka om - den är väldigt säker!
Designen gör så att man sitter närmare snön än på vanliga racers och detta gör att man får mer fart såklart, men också att man får bättre kontroll.
Bli inte skrämda nu när jag säger att den inte har några bromsar - man kan enkelt sakta farten eller bromsa med den ändå! Man lutar sig helt enkelt bara åt ena sidan eller sätter ned sina fötter på marken.
Den är väldigt stadig och tålig tack vare en aluminiumram som går genom hela bobben. Handtagen har ett gummiöverdrag som gör det bekvämt att hålla och smidigt att styra. Snowracern finns i flera färgalternativ.
Har du ett barn i sjuårsåldern går det hur bra som helst för hen att köra denna och den borde bara användas av barn som är 150 centimeter eller kortare.
Budget: Plasto Snowbob
Plasto är det det finska klassiska plastföretaget. Nästan alla i Finland har nog lekt med plastos traktorer och andra leksaker när de var barn.
Det har nog även många i resten av Norden också gjort, även om de inte varit medvetna om att det är just Plasto som tillverkat dem.
Och här är deras snökälke i plast! Den har en sitthöjd på 19 centimeter, så den är för de lite mindre åkarna. Den är väldigt gullig och blev en klar favorit hos de minsta.
Man sitter stadigt med fötterna på de långa medarna och den tippade faktiskt inte en enda gång trots flitigt användande och många åk. Så den är väldigt stadig, vilket givetvis är en fördel när det är små som ska åka.
Den är helt underhållsfri tack vare tillverkningen i plast. Ingen risk för rost här inte! Den har inte ratt utan en styrstång, vilket panelen tyckte var genialiskt. Den blir då mycket lättare för de minsta att styra.
Förutom att det här var en väldigt fin snowracer har den ett jättebra pris också. Du får en sådan här plasto-kälke för cirka 400 kronor i butik.
Special: Stiga Snow Kick
Här har vi en rolig snöleksak för de som är äldre och mer äventyrliga än de mindre barnen (och deras föräldrar). Här får man stå upp i backen och träna sin balans.
Man kan nog säga att det är en blandning mellan kickbike, snowracer, och snowboard. Du kan också använda den istället för en vanlig kickbike på vintern, om det är snö och inte sandat där du bor.
Den här var en riktig utmaning att lära sig åka med och den är inget för de minsta. Men för tweenisarna och tonåringen i testpanelen var den här toppen.
Det är såklart roligt att få anta utmaningen att klara av att åka i pulkabacken med den här, och fast det kan se vådligt ut för den som tittar på kan man snabbt och lätt hoppa av den.
Så den är faktiskt rätt säker att köra även om man inte kan tro det. Kidsen blev rejält svettiga efter ett par timmar i backen med den här!
Materialet i snowbiken är aluminium och stål, så den är mycket lätt. Skidorna är tillverkade i köldtålig plast. Handtaget är fritt reglerbart mellan 77-87 centimeter, så det är enkelt att höja och sänka efter behov.
Maxvikt är 50 kilo. Inte är den dyr heller! Ligger på cirka 400 kronor. Dessutom kommer den i flera coola färgvarianter och andra, liknande utföranden, så man hittar någonting för alla.
Våra utmanare
Stiga Snowracer Color Pro
Den absolut snyggaste snowracern vi hade med i testet var definitivt denna ursnygga rosa variant från Stiga som ingår i serien Color Pro där man kan välja mellan några kulörta färger.
Den är utrustad med twin-tip skidor som bidrar till att du både får mer fart och kan göra de coolaste tricksen. Den får också ett snabbare glid då skidorna är bredare framtill. En väl värd investering trots det lite högre priset.
Hamax Styrpulka Sno
En synnerligen cool snowracer för alla tuffingar! Lätt som en fjäder är den, så det går undan i backen. Den har väldigt bra styrning och broms så man kan verkligen köra med precision.
Hela konstruktionen är i köldtålig plast. Bromsen är väldigt bra och tar ordentligt, vilket är tacksamt för nervösa föräldrar, för den här kör väldigt fort.
Den väger 5,4 kilo och har en maxbelastning på 100 kg, så på den här kan föräldrar och barn åka tillsammans. Rekommenderas från tre och uppåt, vilket är något i minsta laget, ansåg testpanelen.
Men ska en så liten åka ska det nog vara en vuxen med på bönpallen! Priset för den här fina snowracern är cirka 400 kronor.
Stiga Snowracer Classic
Här har vi Stigas klassiska snowracer som säkert är bekant för de flesta. En väldigt prisvärd kälke som kommer att hålla i många år. Den har en bra fotbroms som är lägligt placerad precis där man har fötterna, under ratten.
Själva ratten är stabil, svarar bra på svängningar, och är lätt att greppa. På sätet får man plats två stycken om man skulle vilja åka med.
Det finurliga med Stigas kälkar är att de har en styrfjäder så om man ramlar av snowracern svänger den åt sidan och stannar av.
Den har en automatisk vinsch i dragbandet så den är bekväm att dra efter sig och när man ska åka snurras bandet automatisk in, så att det inte är i vägen.
Maxvikt är 90 kilo och snowracern är rekommenderad från 7 år och uppåt. Väger 5 kilo.
Stiga Snowracer SX Pro
En fantastisk snowracer som är kul för de äldre, men som är speciellt anpassad för de minsta tack vare sitt styrhandtag.
Den är alltså inte utrustad med den sedvanliga ratten. Styrstången har handtag av greppvänligt gummi och är lätt att hålla fast i när man susar iväg i backen.
Tack vare den här typen av styrning är den extra lätt att hantera och passar därför bra för de allra minsta. Styrstången är också klädd i tjockt skumgummi, så att åkaren inte riskerar att slå emot den och skada sig.
Som alla Stigas kälkar har den en vinsch till dragsnöret, så det inte finns någon risk att det trasslar in sig när man åker. Den har en kraftig fotbroms och även reflexer på baksidan av sätet och på fotbromsen.
En riktig pro-snowracer för de små tuffingarna i backen! Priset ligger högre än på de andra här på grund av den avancerade konstruktionen; cirka 1400 i nypris, landar denna på.
Stiga Snowracer King Size
Japp, du läste rätt, här har vi en snowracer i king size! Den är både längre än de i vanlig storlek och har även högre sitthöjd. Den är lämplig både för storvuxna föräldrar och tonåringar som annars vägrar pulkabacke.
Denna kan man kan göra många tricks med och även åka baklänges eftersom den är utrustad med de så kallade twin tip-skidorna. Skidorna är också längre än vanligt.
Ramen har dubbla stag för extra stabilitet och sitsen har en ordentlig kant baktill för att minimera risken att man åker av. Snowracern har kraftfulla bromsar och stötdämpare fram.
Produkter som utgått
Stoy Play Snökälke
Det här är en stabil och tålig snowracer som klarar vilda åk i backen. Den har en rundad skida fram, så att styrningen blir smidigare och snabbare. Gummiratten gör att du har ett bra grepp om den när du behöver göra tvära svängar.
Den har en maxvikt för åkarna på 80 kilo. Materialet på kälken är en kombination av metall och plast. Längd på dragsnöre är 2,5 meter. Pris: cirka 700 kronor i nätbutik.
Powah Snow Kicker
Ingen riktig snowracer om man ska vara noggrann, men ett superkul alternativ för det lite äldre barnet som kanske börjat protestera när det måste hänga med till pulkabacken med familjen.
Med Powah Snow Kicker kan du hoppa, svänga, och göra tricks. Kul för den tjej eller grabb som behöver lite större utmaningar!
Den passar olika längder på åkaren eftersom den kan ställas in i tre olika höjder. Den är ihopfällbar och väger bara 2,2 kg tack vare konstruktionen i aluminium och stål.
Den här fungerar för alla barn från fem och uppåt. Finns i en blå variant och kostar cirka 350 kronor; ett riktigt fyndpris.
Frågor och svar
Vad är en snowracer?
Snowracer är en slags kälke med ratt som man använder för att åka med i backar precis som en pulka. Snowracern kallas även för bob.
Vad är viktigt att tänka på när man köper och använder en snowracer?
Om snowracern eventuellt måste monteras ihop är det viktigt att det alltid görs av en vuxen. Ser du att det saknas någon del eller att den inte verkar vara okej, ta den inte i användning förrän du åtgärdat felet. Ändra inte heller på kälken på något sätt när du skruvar ihop den.
Ha alltid hjälm och var alltid med i backen när barnen åker! Det går fort och det kan hända ruskiga olyckor om man inte är vaksam.
Kolla också att backarna ni åker i är säkra. Åk givetvis aldrig där ni har en väg eller gata direkt nedanför så att ni riskerar åka rakt ut i trafiken. Se till att det inte ligger stenar i vägen eller att det är många träd i backen.
Undvik alltför branta sluttningar. Det blir snabbt väldigt höga hastigheter på en snowracer och då blir den svår att kontrollera. Även isiga ytor gör att den blir mer svårstyrd.
Händer och fötter ska vara på ratt och medar, det måste man kolla noggrant med de mindre barnen. Se till att dragsnöret är inrullat, så det inte fastnar någonstans.
Halsdukar och hängande klädesplagg måste stoppas in före man åker. När du kollat av alla de här sakerna är det bara att ta sats och åka iväg!
Finns det snowracers för mindre barn?
Till mindre barn passar snowrunner, den liknar en snowracer men är bättre lämpad för mindre barn – från 2 år och upp till ungefär 6 år.
Vad kostar en snowracer?
Från några hundra och upp till över tusen kronor.