Bästa pulkan 2024 – Snöskoj i skidbacken med de fränaste pulkorna

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vintertid betyder kanske rusk, kallt, och mörkt för en del, men för mig och min familj, och förhoppningsvis din också, betyder det snöskoj, speciellt i pulkabacken.

Det roliga med att åka pulka, eller exempelvis stjärtlapp eller bob, är att man kan göra det nästan vart som helst så det länge det finns en liten sluttande markyta.

Självklart kan man även dra varandra i en pulka, men det är ju roligare när det går fort. Dagens pulkor är dessutom väldigt säkra då de är tillverkade i hållbara och slittåliga material och de flesta har bromsar eller någon form av styrningsmekanism.

Vi har då ganska uppenbart gått loss på pulkor för att hitta den som är bäst överlag. Vår absoluta favorit blev premiummodellen Hamax Sno Sport Pulka som är snabb och enkel att styra.

Inte långt efter kom den gulliga Plasto Enhörning Pulka i mellanklassen som är till för de lite mindre barnen, men är superkul då man kan designa den själv med medföljande klistermärken.

Budgetalternativet Stiga Sled Pacer Pulka passar de flesta familjer och kommer garanterat bidra med roliga åk i backen.

Såklart har vi med en specialare: Stiga Babypulka är till för de allra minsta och kan användas som ett alternativ till vagnen när snön helt enkelt är för djup. Läs vidare för att hitta din familjs nya pulka. 

Premium: Hamax Sno Sport Pulka

En pulka med stålbroddsförstärkta bromsar, greppvänlig ratt, och det där perfekta glidet som gör att det kommer gå undan i backen.

Pulkan kan användas av barn som har fyllt 3 år, och för de lite äldre barnen är det en lättmanövrerad pulka de kommer att älska.


Mellan: Plasto Enhörning Pulka

Detta är en skojig pulka man kan ‘designa’ själv tack vare de medföljande klistermärkena. Dessutom har den ett sött motiv på en enhörning.

Sätt en registreringsskylt (medföljer) med ditt namn på pulkans baksida för en rolig touch så att alla vet vem det är som åker om dem i backen.


Budget: Stiga Sled Pacer Pulka

En otroligt bra budgetmodell som kommer älskas av alla i familjen då den har spår på undersidan som gör att det kommer gå snabbt i backen. 

Inbyggda bromsar gör det enkelt att stanna om så önskas och den har även en ergonomisk sits. Det kan ju knappast bli bättre. Eller jo, priset gör den till ett riktigt kap.


Special: Stiga Babypulka

Även de allra minsta som inte kan åka i backen än ska ju också kunna åka pulka. Detta är ett så himla smart alternativ till barnvagnen när snön ligger djup, men du vill ut på en tur med ditt lilla mirakel.

Pulkan har en skön och värmande sits, ett säkerhetsbälte, och är designad med en bredare botten så att den inte ska välta lika enkelt som en vanlig pulka.

Varför ska du lita på oss?

Jag och min man älskar att ha roligt i snön och sedan vi fick våra barn har vi också blivit barn på nytt varje gång vintertiden rullar in igen då vi får leka med dem i snön.

Då vi har tagit med dem ut i pulkabacken så fort de kunde åka tillsammans med en förälder har vi varit noga med att se till att de pulkorna vi har inhandlat är säkra och kan användas av just en förälder och ett barn.

Vi har även gjort det vår specialare föreslår: skaffat en babypulka för att dra runt dem i snön när de var lite mindre, vilket faktiskt är helt genialiskt. Vi har helt enkelt mycket erfarenhet av pulkor.

Vem behöver köpa en pulka?

Om du har små barn (eller om du inte har barn) kan det vara roligt att skaffa en pulka och ta en tur i backen när snön äntligen berikar vårt land med ett vinterlandskap igen. 

Jag kan förstå att det kan vara lite läskigt att låta sina barn åka i pulkabacken, men det finns pulkor som tillåter att man åker två i en, och de lite äldre barnen kan man låta åka själva.

Det är ju självklart att alla alltid ska bära hjälm och om föräldrarna alltid är med och håller uppsikt är pulkaåkning hur säkert som helst.

Dessutom lär sig barnen motorik och de får lite motion genom att springa upp för backen hela tiden.

Det kan dessutom vara roligt för en förälder att se att de vågar göra en så spännande sak helt själv, det bådar bra inför framtiden och deras självständighet. 

Hur kom vi fram till vilka pulkor vi skulle testa?

Här har vi gjort efterforskningar i butiker och på nätet för att få ett hum av vad för utbud som finns och vad för sorts pulka - vanlig, med styre, med broms, etc. - som är populärast.

De som klarade vår gallring har hämtats hem från webbutiker som xxl.se, bamba.se, och lekmer.se. 

Hur testade vi pulkorna?

Det enda sättet att testa pulkor är ju såklart på snö. När jag förberedde för detta test fanns det ingen snö än, men jag värvade familjer långt uppe i norr, runt Kiruna, som ville vara med och testa pulkorna och som var beredda att ta sig en testtur så fort den första snön föll.

Min familj och en till småbarnsfamilj, som har varit med i några tester, åkte även upp till Kiruna i helgen för att tillsammans med de andra familjerna testa pulkorna under en underbar helg av snöäventyr. 

De hade redan hunnit testa alla pulkor under några tillfällen, vilket också betyder under olika snödjup. Som vanligt hade jag förberett ett system med olika kategorier och poäng som tilldelades varje pulka.

Tillsammans hade familjerna barn i nästan alla åldrar från nyfödda till tonåringar som gladeligen provade pulkorna med oss. De fick såklart framföra deras åsikter om vilken pulka som var deras favorit och andra anmärkningar.

Efter vilda diskussioner och oändliga pulkaåk kom vi äntligen fram till vårt resultat. Alla pulkorna var dock väldigt roliga och säkra att åka med och är en bra investering.   

Våra favoriter

Premium: Hamax Sno Sport Pulka

Denna pulka är till för äventyrsfamlijen och för dem som älskar när det går snabbt. Den rekommenderas för barn som har fyllt 3 år, men se till att ditt barn verkligen kan manövrera pulkan om de vill åka själva.

Det bästa med pulkan är att den har bromsar med stålbroddar så att man enkelt kan stoppa sin färd om det skulle förekomma något hinder i backen. Dessutom är den superlätt att styra och gör det man vill, och det kommer gå fort tack vare ett utmärkt glid.

Maximalt klarar pulkan en vikt på 80 kilo, så en del föräldrar kan även använda pulkan. Den är även tillverkad i HDPE-material som är köldbeständigt och är godkänd enligt standarden EN71-1. 

Vi tycker även om den ljusgråa färgen med gula drag då det är enkelt att se den i backen. Den är utrustad med ett snöre för enkel transport.


Mellan: Plasto Enhörning Pulka

Även denna pulka från Plasto kan användas av 3-åringar och de flesta barnen kommer definitivt älska denna rosa pulka som har ett enhörningsmotiv.

Det roligaste är att man får med söta stickers ditt barn enkelt kan sätta dit på pulkan på egen hand och välja hur den ska se ut. 

Bland annat finns det en registreringsskylt man kan sätta på pulkans baksida med möjligheten att skriva sitt namn på den. Vi tyckte det var skojigt och praktiskt eftersom man alltid vet vilken pulka som är ens egna. 

Ett snöre sitter framtill så det blir lätt som en plätt att dra pulkan från ställe till ställe. Ett överkomligt cirkapris 150 kr tyckte vi var toppen.


Budget: Stiga Sled Pacer Pulka

Denna pulka från Stiga har bromsar som är inbyggda och två handtag på var sida så att man enkelt ska kunna styra lite om man så behöver eller vill. 

Sitsen är ergonomisk utformad och det finns bra med utrymme för benen och fötterna. Dessutom har pulkan reflexdetaljer baktill så man ska synas i backen när det börjar mörkna (vilket det gör så snabbt vid den här tiden på året).

Även denna pulka rekommenderas från 3 års ålder och har ett bra glid tack vare spåren på undersidan av pulkan. Detta, plus det praktiska snöret, gör det även enkelt att dra den.


Special: Stiga Babypulka

De allra minsta ska såklart också få åka pulka, och detta är en sådan praktisk lösning att det nästan är för bra för att vara sant. Den är självklart inte till för att använda i pulkabacken dock.

Vi har väl alla varit med om att försöka gå på en promenad med barnvagnen under snöns högsäsong. Har man tur har det plogats bra och man kommer faktiskt fram och kan ta sig från A till B.

Men denna Cruiser Baby från Stiga är ett bra alternativ där du kan sätta ditt barn i pulkan och dra hen fram genom snön.

Du behöver inte oroa dig för att den ska vara osäker; som namnet förmedlar finns det en bekväm sits som även håller barnet varm och pricken över i:et är att det finns ett säkerhetsbälte. 

Pulkans botten är även bredare än normalt och kommer därför inte välta lika enkelt jämfört med en vanlig pulka. Du kan dessutom vira en skön och gosig babyfilt runt barnet för maximal mysfaktor.

Våra utmanare

Stiga Pulka Pacer

Som du kanske förstår av namnet är denna pulka, igen från Stiga, väldigt lik vårt budgetalternativ. Den har en reflex på baksidan av pulkan och en ergonomisk sits.

Denna har dock inga handtag men man kan hålla i sig lätt om så behövs. Snöret bidrar med enkel transport. Pulkan kommer också i andra färgalternativ för ett överkomligt cirkapris på hundralappen.


Stiga Pulka Pacer Duo med Reflex

Om föregående pulka var en lite förenklad version av budgetalternativet är detta förlängningen av den; som namnet förmedlar går det nämligen att åka två stycken i pulkan. Detta är perfekt om du har ett mindre barn som inte törs eller får åka själv.

Även här hittar vi snöret och en reflex som kommer hjälpa er att synas under de mörka vintereftermiddagarna. En rolig och säker pulka för ett cirkapris på 250 kronor.


Stiga Styrpulka med Broms

Även denna pulka kommer från väletablerade märket Stiga och har både bromsar och en styrningsmekanism tack vare den greppvänliga ratten. Här kommer barnen inte ha några problem med att svärja eller stoppa farten i backen. 

Den kan användas för barn som har fyllt 3 år men rekommenderas att inte användas efter man fyllt 7 år. Den finns även i en snygg rosa färg.


Produkter som utgått

Hamax Sno Giant Pulka

Här har du pulkan för den stora familjen eller för er som älskar att åka två personer i samma pulka. Den har gott med utrymme för att två snöbesatta fartdårar ska få plats. 

Den är utrustad med två handtag på vardera sida som även agerar styrfunktion och broms. Rekommenderas för 3 års ålder med en maxvikt på 80 kilo. Pulkan finns i en snygg blå variant för ett cirkapris på 300 kr.


Nijdam Bob-pulka 0262

Som man kan lista ut från namnet har denna skojiga design utvecklats genom att förena en bob och en pulka och resultatet blir ett raskt, helkul äventyr i pulkabacken.

Då den är tillverkad i hållbar polypropenplast och är utrustad med 2 handbromsar och en lättstyrlig ratt kommer man inte ha några problem med att hitta sin väg nerför backen. Cirkapriset ligger på 520 kr.


Nijdam Bebis Pulka i Plast 0297

Denna pulka har ett högt ryggstöd som bidrar med både bekvämlighet och säkerhet. Ett säkerhetsbälte förstärker detta ännu mer. 

En rolig pulka som är snabb i backen och har ett rep för enkelt transportering. Pulkan finns även i en snygg röd färg (notera att den har ett annat pris), den blåa kommer för ett cirkapris på 560 kr.


Hamax Sno Pirate Baby Pulka

Ännu en liten pulka för de mindre barnen som kommer med ett tufft piratmotiv. Denna har såklart även ett säkerhetsbälte men denna har en hög rygg för bättre stöd och även en vadderad sits som värmer skönt.

Rekommenderas för åldrarna 1 till 4 år, men notera att pulkan inte har några bromsar så var alltid i närhet och håll god uppsikt om du låter barnet använda pulkan på egen hand. Kommer för ett cirkapris på 250 kr.


Stoy Play Pulka

Denna babypulka liknar vår specialare och är ett bra alternativ om du inte gillar den från Stiga. Även denna har ett säkerhetsbälte och en bekväm sits, med höga sidor och rygg.

Den är också bred för att reducera risken att den välter. En väldigt bra liten babypulka, men vi föredrar Stigas då den kändes stadigare. Cirkapris på 250 kr.

Frågor och svar

Från vilken ålder kan man använda pulka?

Det finns babypulkor för bebisar och upp till ungefär 2-3 år. När bebisen kan sitta stadigt kan man börja använda babypulka och när barnet har växt ur den kan man använda en vanlig pulka.

Finns det pulka för tvillingar?

Vanliga pulkor finns för två barn. Pulkan är då lite längre och har två platser, så barnen sitter på rad. Så den sådan kan du använda även om du inte har tvillingar.

Vad kostar en pulka?

Det finns pulkor som kostar under hundralappen, men även dyrare. Babypulkor kostar något mer, men från strax över en hundralapp och uppåt.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals