Bästa sparkcykeln 2024 – Stort test för många olika åldrar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att låta ens barn leka och lära sig på ett säkert sätt kan vara en stor utmaning. Jag behöver väl inte ens nämna hur mycket tid som går åt till att försöka hitta roliga leksaker och lekar ditt barn kan delta i.

När man pratar om en sparkcykel tänker nog de flesta att det är ett roligt tidsfördriv för barn, men det är faktiskt mycket mer än så.

Det är en bra transportmetod om du t.ex skulle behöva ta med ditt barn på ärenden (om du är på gående fot), och barn kan förbättra sin motorik genom att åka sparkcykel.

Efter noggrann analysering av bland annat säkerhet, funktioner, och pris har vi kommit fram till att Air Scooter Stiga står bäst i test. 

Vi har även en budgetvariant med STIGA Sparkcykel Trehjuling och en favorit för de äldre barnen med Europlay Micro Sparkcykel.

Vi vill även rekommendera en liten specialare Milly Mally Little Star 3-in-1.

Premium: Europlay Micro Sparkcykel

Den här sparkcykeln från Europlay har kommit att bli en stor favorit, inte minst då den kan användas av både barn och vuxna! Med andra ord är dess konstruktion mycket tålig och med stadiga hjul, vilket i sig gör att den håller länge.

Att kunna använda samma sparkcykel för hela familjen är även praktiskt, smidigt och ekonomiskt. Ni slipper köpa en sparkcykel som bara används i ett par år. Vi gillar också att dess design är ergonomisk för hög komfort, samt stilren och snygg.

Fördelar

 • Stadig och hållbar
 • Kan användas av både barn och vuxna
 • Stora hjul

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan inte användas av mindre barn


Mellan: Air Scooter Stiga

Denna sparkcykel är för de äldre barnen, 7 år och uppåt, och har robusta lufthjul med aluminiumfälgar som passar utmärkt att köra på grusväg. Styret kan justeras och handtagen är mjuka och bekväma.

Både hand- och fotbroms finns och det finns även ett litet stöd som kommer bra till användning när ditt barn ska parkera cykeln. Den kommer till ett bra pris om du tänker på att den är stadig och säker för ditt barn och kan användas flitigt.

Fördelar

 • Passar äldre barn
 • Funkar på flera underlag
 • Hand- och fotbroms

Nackdelar

 • Luftdäck
 • Kan kännas något stor och klumpig

Budget: STIGA Sparkcykel Trehjuling

Stiga Sparkcykel Trehjuling är ett perfekt alternativ för dig som vill investera i en prisvärd men bra sparkcykel. 

Just den här modellen är utformad för de lite mindre barnen (från 2 år), där de tre hjulen möjliggör säker och stadig åkning. Sparkcykeln kommer i en tuff design med en söt liten korg på styret. Enkel, men riktigt bra!

Fördelar

 • Prisvärd sparkcykel för de mindre barnen
 • 3 hjul för ökad stabilitet
 • Söt liten korg på styret

Nackdelar

 • Kan inte användas så länge
 • Något plastig

Special: Milly Mally Little Star 3-in-1

Milly Mally Snoop Gåbil 3-in-1 fick bli vår specialare i det här testet just med tanke på att det är en kombinerad gå- och sparkbil som även kan göras om till en sparkcykel. Vi fastnade lite extra för den här produkten just av den anledningen att den kan användas av barn i flera åldrar, och att den även kan ”växa med” barnet och vara rolig i flera år.

Konstruktionen är inte bara smart och funktionell. Vi gillar också det faktum att den inte har ett överdrivet högt pris, samt att den känns säker då du som vuxen kan vara med och styra tack vare handtaget.

Kort och gott en väldigt prisvärd och användbar sparkbil som kan användas från det att barnet är 18 månader. Bekväm och stadig, och helt enkelt väldigt bra!

Fördelar

 • 3-i-1 produkt med multifunktionell användning, kan användas av flera barn under många år
 • Riktigt bra produkt av hög kvalité till ett generöst pris
 • Smidig att hantera och trygg att åka på 

Nackdelar

 • Något lågt föräldrahandtag

Köpguide: Så väljer du en sparkcykel till ditt barn

Den här guiden är ämnad för dig som funderar på att köpa en sparkcykel till barn. Här kommer vi att gå igenom allt du behöver tänka på inför köpet när det gäller användning, ålder, viktangivelser, säkerhetsaspekter, pris med mera. En komplett köpguide helt enkelt!

Syftet med sparkcykel för barn

En sparkcykel kan ha flera olika syften, men i grunden är det ett kul sätt att låta barnen få utlopp för sin energi på och även ett sätt att se till att de kommer ut och leker. 

Många barn spenderar mycket tid stillasittande framför datorer och läsplattor idag. Fördelen med en sparkcykel är att det är en typisk sådan sak som brukar göra de flesta barn är väldigt entusiastiska och villiga att vistas utomhus och röra på sig.

Barnet tränar också motorik och balans på sparkcykel och även ganska små barn kan lära sig att använda den. Kom bara ihåg att de snabbt kan bli rätt snabba, när de fått in tekniken. För dig som förälder gäller det alltså att ha fokus och hänga med när ni är ute, särskilt innan barnet lärt sig kontrollera sparkcykeln ordentligt.

En sparkcykel är också ett utmärkt transportmedel och ett bra alternativ till cykel, för att exempelvis ta sig till skolan med. För en förälder kan det kännas tryggare att skicka iväg barnet på en sparkcykel, än på en vanlig cykel. Den kan vara ett sätt att kunna öka barnets självständighet på som känns tryggt för de vuxna i familjen.

Sparkcykel för tricks

Det finns speciella tricksparkcyklar för dem som vill åka i ramper och skateparker för att lära sig hoppa och göra olika manövrar. Dessa har en speciell konstruktion som är lättare än andra och har också särskilt konstruerade, utbytbara hjul med avancerade kullager.

Viktiga beslut som ska fattas

När ert barn vuxit ur sin första barncykel, är det dags att övergå till något nytt. En större cykel brukar förstås vara given i sammanhanget, men det finns också annat som kan locka. Sparkcykeln är en typisk sådan produkt och är definitivt ett roligt komplement till cykeln. 

Det finns i stort sett sparkcyklar för alla åldrar och för de minsta barnen finns modeller på tre hjul som är stadiga och som inte kräver så mycket balans. Det gör att barn så små som två-tre år, kan ges möjligheten att köra en sparkcykel. 

För så små barn är det förstås inte lämpligt att låta sparkarna användas som hjälpmedel att ta sig fram på promenaden med. Om du exempelvis har ett småsyskon i barnvagn med, eller har händerna fulla med matkassar, kommer du inte att kunna ha kontroll över det barnets åkande.  

För barn i den här åldern är en sparkcykel något som ska användas hemma på gården eller i parken tillsammans med dig, när barnet har din fulla uppmärksamhet.

Är mitt barn redo att åka kickbike?

Frågar du barnet är svaret sannolikt: ja! Vi tror att alla aktiviteter som inbjuder barn till att röra på sig och ha kul är bra, så vill barnet prova är det en bra indikator på att hen är redo. 

Men sist och slutligen är det naturligtvis upp till till dig som förälder att avgöra vad barnet klarar av och inte. Ni ska ju förstås öva tillsammans först, så att du får en bild av vad barnet klarar. 

Har du ett barn i skolåldern som klarar av att promenera till skolan på egen hand, har kontroll på hur hen ska ta sig över övergångsställen och hantera trafikljus, så kan barnet säkerligen så småningom börja köra till skolan med sparkcykel. 

Det du ska försäkra dig om är att barnet kan hantera den ordentligt och inte riskerar att få upp för hög fart i backar. Barnet måste ha tillräckligt bra balans för att kunna stå med båda fötterna på cykeln i nerförsbackar och manövrera bromsen på bakhjulet. 

Den som åker en sparkcykel är närmare marken i jämförelse med en cykel, så på det viset är en sparkcykel oftast säkrare.

Ska jag skaffa en två- eller trehjulig sparkcykel?

Om du vill låta ett barn på ca 3 år testa sparkcykel är en trehjulig sådan lämplig. Barnet kommer sannolikt att berätta själv när hen vill ha en tvåhjulig sparkcykel, eftersom det är en väldigt vanlig leksak som säkert många kompisar också kommer att ha. 

De finns i olika storlekar men det har alltid höj- och sänkbara handtag som gör att sparkcyklarna går att anpassa i detalj.

Olika storlekar

Det är delvis individuellt, vilken höjd på handtagen som känns bekvämt. Här kan du och ditt barn prova sig fram. Några grundläggande riktlinjer som återförsäljarna brukar rekommendera är dessa:

Barnets längd/Sparkcykelns höjd:

 • 95-112 cm/under 70 cm
 • 112-126 cm/60-75 cm
 • 126-138 cm/65-79 cm
 • 138-149 cm/75-80 cm
 • 149-160 cm/75-85 cm

Storlekar, ålder och vikt

Barnets ålder och vikt har inte jättestor betydelse här, utan det handlar mest om längd och motorik. Utgå från samma princip som du gör när du lär barnet cykla, det vill säga ta det stegvis. 

Du är med och håller uppsikt över att ditt barn så länge hen lär sig kontrollera sparkcykeln och när barnet är gammalt nog, kan du låta hen ge sig ut på egna turer med den.

Säkerhetsaspekter

Det är naturligtvis viktigt att barnet har hjälm på sig vid körning med en sparkcykel. En lek- eller cykelhjälm är det som gäller här och det är bra att utgå från samma säkerhetsföreskrifter som finns för att använda cykelhjälm. 

Bromsarna slits på en sparkcykel och det här behöver du regelbundet kontrollera. För de entusiastiska användarna slits också sparkcykeln och behöver underhållas. Precis som på en skateboard kommer hjulen att behöva rengöras från grus och smuts, smörjas och även bytas ut på de mer avancerade modellerna.

Sammanfattning

En sparkcykel är en leksak som vi verkligen kan rekommendera. Det här är en billig och enkel utrustning att införskaffa som uppmuntrar barnet att komma ut i friska luften, röra på sig och ha kul. 

En klar fördel är att den är lätt att lära sig. Även barn som inte är fysiska eller som har lite senare motorisk utveckling, kan snabbt lära sig att hantera sparkcykeln och verkligen känna att de är duktiga att ta sig fram på den. 

Den kan således bidra till att stärka självförtroendet för barn som inte är så framåt och fartiga. För de barn som å andra sidan är just detta, är det ett perfekt sätt att göra sig av med överskottsspring i benen. Så önskar sig ditt barn sig en sparkcykel, tycker vi definitivt att du ska slå till!


Våra favoriter

Premium: Europlay Micro Sparkcykel

Micro Sparkcykel är till att börja med anpassad för både vuxna och barn från 5 år. Det innebär att köpet av denna blir till en investering som kan användas av hela familjen, och det länge! 

Du slipper köpa flera sparkcyklar och kan istället lägga lite extra krut på en enda. Tack vare att sparkcykeln har en stadig och hållbar konstruktion är den bekväm, trygg och enkel att använda. De stora hjulen bidrar också till dess något mer robusta och stabila utformning, vilket vi gillar.

Samtidigt som du får bra balans och står stadigt under åkturen gör de stora hjulen att du kan komma upp i rätt snabba hastigheter. Både roligt och spännande för alla inblandade.

Något som underlättar användningen lite extra är sparkcykeln kan fällas ihop. På så sätt är den enkel att bära med sig, transportera i bilen eller förvara på önskat ställe.

Fördelar

 • Stadig och hållbar
 • Kan användas av både barn och vuxna
 • Stora hjul

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan inte användas av mindre barn


Mellan: Air Scooter Stiga

Denna air scooter är endast lämplig för barn som är lite äldre, nämligen 7 år och uppåt. Det är en större modell överlag med två stora lufthjul och aluminiumfälgar. Det är gedigna hjul som passar på de flesta underlag och är en säker sparkcykel att köra på grusväg.

Styret är justerbart med lägsta höjd på 77 cm och högsta på 90 cm. Handtagen är mjuka och bekväma och styret är också vadderat. Själva ramen är gjord av stål så den tål mycket, vilket är bra med tanke på åldersrekommendationen.

Hand- och fotbroms finns på plats, vilket gör den säkrare och de flesta av oss som testade tyckte att bromsarna var pålitliga. Flera av barnen tyckte även de att bromsarna fungerade bra och var inte rädda för att få upp farten. 

När ditt barn inte använder cykeln parkeras den lätt och smidigt med hjälp av ett stöd (stödet är en räddare i nöden för föräldrar med liten trädgård eller plats för att förvara saker). Den kommer i två färger - svart och lime.

Detta är en väldigt säker och pålitligt sparkcykel, eller air scooter, som jag varmt kan rekommendera. Den är väl värd priset!

Speciellt om du har barn i denna ålder (7 och uppåt) eftersom du säkert vill att de ska vara säkra. Med denna cykel kommer de vara det. Dessutom kommer de tycka att den svarta färgen (med aluminiumfälgar!) är supercool.

Fördelar

 • Passar äldre barn
 • Funkar på flera underlag
 • Hand- och fotbroms

Nackdelar

 • Luftdäck
 • Kan kännas något stor och klumpig

Budget: STIGA Sparkcykel Trehjuling

Stiga Sparkcykel Trehjuling är ett perfekt alternativ för dig som vill investera i en prisvärd men bra sparkcykel. Den är säker, simpel med söt design, som passar bra för försiktiga nybörjare. 

Just den här modellen är utformad för de lite mindre barnen (från 2 år), där de tre hjulen möjliggör säker och stadig åkning. Sparkcykeln kommer i en tuff design med en söt liten korg på styret. Enkel, men riktigt bra!

Det vi märkte var dock att denna sparkcykel inte är jättetålig och klarar inte av alltför höga hastigheter, så för de lite mer rutinerade åkarna kommer denna kännas tråkig och svag. Annars är den bra och stabil, där bromsen och den trehjuliga utformningen ökar produktens säkerhet. 

Fördelar

 • Prisvärd sparkcykel för de mindre barnen
 • 3 hjul för ökad stabilitet
 • Söt liten korg på styret

Nackdelar

 • Kan inte användas så länge
 • Något plastig

Special: Milly Mally Little Star 3-in-1

När vi såg den här kombinerade gå- och sparkbilen insåg vi direkt att den skulle få bli vår specialare i det här testet, inte minst med tanke på att den kan göras om till en sparkcykel för de lite större barnen.

Gåbilen från Milly Mally Snoop! är en 3-i-1 produkt som kan användas från att barnet är 18 månader och flera år framöver. Bara det gör att den känns extra prisvärd, och den är inte bara funktionell utan också bekväm och säker.

Under perioden då den ska användas som gåbil kan du som förälder gå bakom för att styra och kontrollera barnet med hjälp av handtaget som fästes där bak. På så sätt kan det kännas tryggt, samtidigt som barnet får kan utveckla sin motorik.  

Sitsen är också väldigt stadig och bekväm, och barnet sitter garanterat bra där tack vare handtaget som det kan hålla i. Vi gillar också att handtaget kan ändras något i höjd för att anpassas efter den som puttar på.

Sen kan du välja att ta av föräldrahandtaget där bak för att ge lite mer fria tyglar åt barnet, då kan det sparka sig fram på egen hand. Om ditt barn är lite större än så är det även hur enkelt som helst att montera gå- eller sparkbilen till en sparkcykel.

Det här gör du snabbt och enkelt genom att bara fästa föräldrahandtaget likt ett styre på framdelen av sparkcykeln, alltså över framhjulet. Sen krävs det bara att du tar bort själva sitsen och så vips har du en sparkcykel som de lite äldre barnen kan glida fram på.

En annan detalj som vi också uppskattar är att de tre gummihjulen rullar väldigt tyst, samt att handtaget på styret är mycket bekväma att hålla i tack vare deras greppvänliga och halkfria funktion. Ståbrädan är även den välgjord i ett slittåligt och halkfritt material som gör att barnet står stadigt och tryggt.

Med andra ord får du en produkt som kan användas av flera barn och under flera år, vilket verkligen kan vara uppskattat bland småbarnsfamiljer. Det bästa är att den här gå- och sparkbilen är otroligt smidig att hantera och bygga om.

Dessutom har sparkcykeln en fotbroms då barnet ska sparka själv. Vi är verkligen nöjda och tror att den här sparkcykeln kan komma till användning för många! 

Fördelar

 • 3-i-1 produkt med multifunktionell användning, kan användas av flera barn under många år
 • Riktigt bra produkt av hög kvalité till ett generöst pris
 • Smidig att hantera och trygg att åka på 

Nackdelar

 • Något lågt föräldrahandtag

Våra utmanare

Impulse Electric Scooter 2000W

Här har vi en väldigt lyxig sparkcykel från Impulse, nämligen en elsparkcykel som är anpassad för de äldre barnen. Innan vi går in lite mer i detalj på produkten i sig så vill vi bara poängtera att priset på den här sparkcykeln är högt, något som inte passar alla. Och sen är den även gjord för att användas av barn över 16 år.

Något som däremot talar för det dyra priset är att den ska användas av äldre barn som kan ta mer ansvar och som klarar av att kontrollera ett ”fordon” som det här. Att åka på en elscooter som styrs av en väldigt stark motor kräver mycket mer kontroll och balans än vanliga sparkcyklar.

Produkten väldigt välgjord och utvecklad för att hålla under en lång tid framöver, något som också bidrar till att det lyxiga priset kan vara värt det. Vi gillar även det faktum att den tål en maxvikt på 120 kg, vilket alltså innebär att även du som vuxen kan åka på elskotern utan problem.

Att kunna investera i en produkt som hela familjen kan ta del av, och som även är väldigt bekväm och praktisk att ta sig fram på kan verkligen vara en värdig investering i sig.

Den starka motorn på 2000W har en kapacitet som gör att elskotern kan komma upp i hela 50km/h, vilket är väldigt snabbt! När elscootern är fulladdad så kan den ta sig hela 30km på en laddning, men sen tar det runt 6-8 timmar att ladda upp den igen. Det innebär alltså att den lite speciella sparkcykeln kräver en laddningsstation som då också ska installeras.

Den här elscootern kan användas både med och utan sadel, där du eller ditt barn då kan välja vad som känns mest bekvämt för stunden. Ska du åka långt kan sadeln absolut vara skön, men för kortare sträckor kan det vara kul utan. Men det är ju upp till dig att avgöra från gång till gång.

Vi gillar också det faktum att elscootern är försedd med stora och tåliga däck både fram och bak, samt har en ordentlig aluminiumram. Den känns stadig men ändå smidig att ta sig fram med, och den kan ta sig fram på de flesta underlag utan problem. Fjädringen och sadeln bidrar till att åkturen blir extra bekväm, något som uppskattas av samtliga användare.

Om du vill ta in eller förvara skotern på ett smidigt sätt är det inte svårt att fälla ihop den. På så sätt tar den mindre plats, samtidigt som den också upplevs som otroligt praktisk och mer lik en sparkcykel. Sen finns det möjlighet att köra i eco-drive, samt att sitsen är justerbar.

Överlag är vi verkligen nöjda med den här sparkcykeln och vi anser att den kan bli ett fantastiskt och miljövänligt färdmedel för de äldre barnen. Tänk bara på att den väger rätt mycket, att den kräver att föraren är över 16 år, att den kan köra rätt snabbt, samt att den inte bör köras i trafik.

Något som vi skulle vilja se en förändring på är stänkskyddet där bak. Åker du på våta eller geggiga underlag kan det skvätta upp rätt rejält. Annars riktigt hög kvalité, och den är riktigt rolig att köra.

Fördelar

 • Maxvikt på 120 kg
 • Känns både stadig, trygg och bekväm att köra, lätt att manövrera och enkel att justera vid behov
 • Bra batteri som kan hålla i upp till 30km

Nackdelar

 • Dåligt stänkskydd
 • Inte säker att användas av mindre barn
 • Kräver kunskap, balans och vana för att den ska vara trygg att köra

Impulse Sparkcykel

Den här sparkcykeln från Impulse kommer göra sig riktigt bra för de barn som verkligen gillar att trixa och styla med sin sparkcykel. För den duktiga och självsäkra åkaren kan vi lova dig att den här tricksparkcykeln kommer att gå hem – både för dess tuffa design och dess praktiska egenskaper. 

Till att börja med så här det här en väldigt tålig sparkcykel. Det innebär att barnet kan åka hur mycket som helst, hoppa, trixa och trilla utan att den går sönder. Själva konstruktionen är också mycket stabil vilket underlättar användning och gör det hela lite säkrare.

I och med att sparkcykeln också kommer med små hjul kommer den ta sig fram rätt snabbt samtidigt som de möjliggör för barnet att svänga och trixa utan störningar.  För alla barn som är över 5 år är och gillar att utmana sig själva kan vi rekommendera den här.

Fördelar

 • Cool tricksparkcykel med små hjul
 • Stadig och tålig konstruktion
 • Snygg lättanvänd design

Nackdelar

 • Något dyr
 • Inte så bra för att bara åka med 

Disney Frozen Sparkcykel med tre hjul

Sparkcykeln med Frozen-tema har blivit en storfavorit hos många barn, vilket inte är så konstigt med tanke på den fina designen. Om ditt barn tycker om andra disneyfilmer än Frost så finns det några andra motiv att välja mellan, till exempel Spiderman.

Utöver det söta motivet så är den här sparkcykeln även väldigt enkel att köra tack vare de tre hjulen som ger extra stöd. 

Med andra ord passar den här riktigt bra för nybörjare i de lite yngre åldrarna, som behöver extra robust konstruktion. Ståplattan och hjulen är halkfria för att ge ytterligare stabilitet. I kombination med det stadiga och greppvänliga handtaget är den här sparkcykeln en riktigt användbar produkt. Prisvärd och praktisk!

Fördelar

 • Passar perfekt för nybörjare
 • Säker och stadig
 • Halkfria hjul och ståplatta

Nackdelar

 • Något plastig
 • Barnet växer snabbt ur denna

Stiga Mini Kick Supreme+

Stiga Mini Kick Supreme+ är ett perfekt alternativ för mindre barn. Som namnet lyder så är denna utformad som en mindre version av en ”riktig” sparkcykel, just för att den ska vara enkel men rolig så att barnet lär sig åka sparkcykel.

Tack vare att denna har två framhjul känns den stadig och trygg, vilket ger bra förutsättningar för nybörjare även i de minsta åldrarna. Den som hjälper barnet under åkturen har även möjlighet att styra bromsen för att få bättre kontroll på körningen. 

Handtaget känns greppvänligt och bekvämt, ståplattan är halkfri, och hjulen är av bra storlek. Styret går att justera i höjd, samt ta av för enkel förvaring. Det ingår också en söt liten korg för förvaring. 

Vi är dock inte helt övertygade om produkten är värd priset, som ligger på samma nivå som många ”riktiga” sparkcyklar. Men för er som vill ha en sparkcykel som barnet kan utveckla sina förmågor med i takt med att det växer är denna ett bra val.

Fördelar

 • Stadig
 • Passar bra för yngre nybörjare
 • Lätta och ljudlösa hjul

Nackdelar

 • Lite trög att svänga med
 • Inte riktigt prisvärd

Stiga Kick Scooter Route 200-S

En lyxig scooter från Stiga är ett bra alternativ för dig som är ute efter en stabil och bekväm sparkcykel. Stiga Kick Scooter är utformad med ett så kallat ”dual stabilitetssystem”, vilket innebär att den ger extra bra stabilitet. 

Det smarta systemet bidrar även till att sparkcykeln tar sig fram tyst och lugnt, vilket passar bra för olika typer av åkstilar och erfarenheter. Tack vare stora och stadiga hjul klarar Kick Scooter olika underlag utan att du behöver sakta ner farten.

Denna variant tål en vikt upp till 100kg, vilket innebär att sparkcykeln kan användas av såväl vuxna som äldre barn över 7 år. Vi gillar att den är vikbar, att den har en broms som är enkel att använda, och att styret går att justera i höjd. Rätt så dyr, men av väldigt bra kvalité som ger dig en säker åktur.  

Fördelar

 • Maxvikt 100 kg
 • Stabil åkning
 • Klarar höga farter och tuffa terränger

Nackdelar

 • Dyr
 • Passar inte yngre barn

Micro Mini Sparkcykel

Denna sparkcykel som kommer i färgerna blå och rosa passar barn mellan 2 och 5 år. Det är en vanlig design med två större hjul där fram för mer stabilitet och ett mindre hjul baktill. Handtagen är till en början gjord av gummi och det har sedan lagts på mjuk vadd för bekvämlighetens skull. 

Det många av oss vuxna höll med om var att detta är en välbyggd sparkcykel. Konstruktionen är stark och stadig och det märks att tillverkaren har lagt ner tid på att designa en så säker sparkcykel som möjligt. 

Själva sparkbrädan är låg vilket gör det lättare för mindre ben att nå ner till marken och sparka så hårt de kan. Det bidrar även till att cykeln är lättmanövrerad och att ditt barn enkelt kan bromsa och stanna. 

Detta var en av favoriterna bland de barn som är under 5 år, och även bland många föräldrar då styret kan tas bort och då lätt förvaras eller transporteras. Det är även ett bra verktyg för ditt barn att lära sig motorik - vilket är super för barn i just denna åldersklass. 

Denna kan kännas något dyr, men har faktiskt ett relativt bra pris för en säker sparkcykel. Om du skulle bestämma dig för denna är jag säker på att ditt barn kommer att älska den!

Fördelar

 • Riktigt bekväma och greppvänliga handtag
 • Stark, stadig och tålig konstruktion
 • Lätt och säker att hantera

Nackdelar

 • Något dyr
 • Tråkig design 

STOY Basic Sparkcykel

Här har vi ännu en sparkcykel från STOY. Vi har tagit med fler av deras modeller i detta test just för att de gör bra och stabila sparkcyklar till bra priser. Lite kul fakta om STOY är att de tagit namnet från toys, och blandat om bokstäverna och skapat ett anagram- fyndigt!

Med andra ord är STOY ett märke med bra och roliga idéer. Och det är tydligt att deras sparkcyklar är kreativt designade av bra kvalité. Däribland ingår även denna modell, Basic Kickbike, som precis som namnet lyder är en enkel och bekväm sparkcykel.

Trots att STOY Basic är gjord i en enkel design så tycker vi att den är stilren, och för det väldigt generösa priset är vi imponerade. Utöver det så har den en del praktiska funktioner, som ett mjukt och justerbart handtag, en bra broms, samt att den är ihopvikbar. 

Tåliga hjul som erbjuder användning för äldre barn, trots att de kan kännas något rangliga på vissa underlag. Vi är riktigt nöjda, och anser att STOY Basic kan passa för många.

Fördelar

 • Billig!
 • Bra broms
 • Vikbar

Nackdelar

 • Styret känns något ostabilt
 • Smal ståplatta

STOY Speed Classic 200

Här har vi en bra sparkcykel från STOY, nämligen deras omtalade variant Speed Classic 200. Efter att vi läst mycket om denna, och även väldigt mycket gott, kändes den som ett självklart alternativ att ha med i testet.

För det första så är STOY Speed Classic väldigt prisvärd i förhållande till kvalité och stabilitet. För det andra är den enkel att använda, och för det tredje så passar den både äldre barn och vuxna. Det finns dock andra sparkcyklar av liknande kvalité och alltså är det ingen värstingsparkcykel, men om du utgår från priset så blir du säkert förvånad över hur bra den ändå är.

Designen är väldigt snygg, vilket vi anser höjer omdömet. Det finns inte direkt några speciella finesser eller funktioner som gör den särskilt utmärkande, men den funkar väldigt bra för de som vill ha en prisvärd och bra sparkcykel. De stora hjulen gör mycket!

Vi blev väldigt imponerade över att dess tåliga stålram möjliggör såväl vanliga åkturer som mer äventyrslystna tricks och hopp. STOY Speed Classic är alltså lättmanövrerad och stabil, hjulen rullar på bra, den står sig stadigt, och den är lätt att åka på. Något tung och lite för smal ståplatta, men utöver det är vi nöjda.

Fördelar

 • Stadiga hjul som rullar bra
 • Går att vika ihop
 • Bra för tricks 

Nackdelar

 • Tung
 • Smal ståplatta

Produkter som har utgått

Twix Scooter Med Sits

Även denna sparkcykel från Twix är lite av en specialare, som dock inte riktigt håller samma standard som vår faktiska specialare från Yeedoo. Det som gjorde att vi valde att ta med denna variant i testet är att denna Twix Scooter har en praktisk sits, vilket gör att de mindre barnen kan känna sig trygga när de övar på att ta sig fram.

Tack vare det stabila sätet och de tre hjulen är sparkcykeln både stadig, rolig och enkel. Den perfekta kombinationen för mindre barn! 

Vi gillade även att den enkelt kan göras om genom det löstagbara sätet, om du vill variera känslan eller låta ett annat barn med bättre balans åka. Kort och gott ett riktigt bra alternativ för nybörjare som måste vänja sig vid känslan av en sparkcykel, och en produkt som barnet kan växa med.

Fördelar

 • Går både att sitta och stå på
 • Perfekt för nybörjare
 • Barnet kan växa med denna

Nackdelar

 • Något dyr
 • Plastig

Yedoo Sparkcykel Tildit

Med denna sparkcykel från Yedoo får du en väldigt udda och cool produkt som barnen gillar! Just för att den är utformad som en cykel fast utan säte så känns den väldigt stabil, behaglig och trygg att ta sig fram med. Den känns helt enkelt lyxig, främst då den klarar alla underlag och är väldigt enkel att använda.

Den här specialaren är både stabil och robust, utan att vara trög eller långsam. Tänk dock på att se efter om storlek och längd passar barnet i fråga, då Yedoo sparkcykel kan bli något lång för vissa åldrar.

Annars tycker vi att detta är en riktigt cool sparkcykel som du kan få mycket nytta av, oavsett vilket underlag barnet vill ta sig fram på. Den tål upp till 100kg, så vuxna kan också använda den som ett miljövänligt, hälsosamt och smidigt transportmedel.

Yedoo sparkcykel är lätt att bromsa tack vare handbromsen för bakhjulet. Kort och gott en stadig och kvalitativ sparkcykel som är lätt att balansera på. Något dyr, men med tanke på dess kvalité anser vi att den är värd priset.

Fördelar

 • Lätt att hålla balansen på
 • Klarar alla underlag
 • Bra handbroms

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan vara något stor och lång

MICRO Sparkcykel Classic Big Wheel

Här har vi lite en värstingsparkcykel från MICRO, där de stora hjulen och den kraftiga konstruktionen gör den till ett väldigt stadigt alternativ. Med MICRO Sparkcykel Classic Big Wheel kan barnet åka skönt på alla olika underlag tack vare de slitstarka däcken. 

Det vi dock reagerade negativt på är såklart det höga priset, som gör att inte alla har möjligheten eller intresset att köpa denna. Men om du å andra sidan är beredd att betala lite extra för en sparkcykel som in princip klarar allt så är MICRO Sparkcykel Classic Big Wheel värd pengarna. 

Övriga smarta funktioner som vi fastnade för var det utfällbara fotstödet, det praktiska axelbandet för smidig transport, förutsättning för ergonomisk hållning, samt det justerbara styret. Vi gillar även att den är miljövänlig, och att designen är snyggt modern med roliga detaljer.

Fördelar

 • Går att vika ihop
 • Utfällbart fotstöd
 • Justerbart styre

Nackdelar

 • Tung
 • Dyr
 • Passar inte yngre barn

Zinc Balance Biker Scooter 2-in-1, Roller R2

Denna 2-i-1 sparkcykel från Zinc är hur smidig som helst. Konceptet är att ditt barn ska kunna växa med sin träningscykel, så du slipper köpa en ny ett år efter att du investerat i en produkt redan.

Cykeln fungerar på det sättet att ditt barn först använder cykeln med sitsen och sparkar som vanligt, och när han eller hon är redo att prova en balanskrävande sparkcykel tar man bara av den avtagbara sitsen och voilá har du en ny cykel!

Det här är en så väl uttänkt design till ett så bra pris att man blir förundrad över att det inte finns fler sådan kombinationer på marknaden. Inte bara är det bra att man får två i en, utan den är även välbyggd och en säker sparkcykel för ditt barn att använda. 

Visserligen är den gjord av plast, men då den rekommenderas från 2 år och uppåt är den inte speciellt gjord för att man ska lära sig tricks med den.

De föräldrar som hade barn i den åldern verkligen älskade cykeln och kunde inte ge den nog med komplimanger. 

En annan familj utnyttjade även den avtagbara sitsen genom att låta deras äldre (sju år) son ta av och montera tillbaka den - så båda deras barn lärde sig motorik och att tänka själv.

Styret kan justeras, vilket är super eftersom barn växer så himla snabbt (börja inte gråta, de är fortfarande dina små bebisar) eller om du behöver förvara den i en redan smockad garderob.

Eftersom du inte behöver köpa en träningscykel och sedan en vanlig sparkcykel så ditt barn kan träna sin balans, är den definitivt värd priset. Den finns även i olika färgkombinationer och den är mycket finare i verkligheten än på bilder.


Stoy Speed Sparkcykel, Min Första Sparkcykel

Denna sparkcykel från STOY är hur söt som helst och kommer i färgkombinationerna vit/blå och vit/rosa. Den är tillverkad av stål, förutom hjulen som är av plast, och rekommenderas för barn som är 3 år och uppåt.

Den här produkten passar jättebra som ditt barns första sparkcykel/träningscykel. De flesta av oss föräldrar höll med om att den var väldigt fin och de flesta barnen tyckte om och använde den mycket.

För att alla skulle få samma upplevelse och bedöma lika så packades varorna ibland ner i kartongen igen så några andra fick prova på att montera den och liknande.

De flesta som provade på tyckte att det var en smidig cykel att montera ihop, med endast en som behövde skruva åt hjulen extra hårt då de hade ramlat av en gång.

Allt som allt är den välbyggd med tre stadiga hjul och korgen som medföljer att ha på styret är användbar. De flesta höll med om att det var en favorit hos deras barn även om de själva tyckte att den var lite väl plastig. Men det förstår man när man ser priset.

Att den har ett överkomligt pris är super då man verkligen får mer än man betalar för. Dessutom tränar den även ditt barns balans vilket behövs i den åldern den rekommenderas för.


Hauck Sparkcykel med Sits

Hauck har designat en (precis som namnet säger) sparkcykel med sits. Detta kan vara supersmidigt om du ofta är ute på promenader med dina barn och en av den kanske blir trött fortare.

Då passar sitsen jättebra då de fortfarande kan sparka sig fram fast ändå vila lite (om det bara fanns ett sånt koncept för vuxna!).

Med en söt och rolig design - sadeln är schackrutig! - kommer ditt barn inte annat än älska denna sparkcykel, vilket de flesta i vårt test gjorde. 

Nästan alla tyckte att sitsen medförde någonting positivt; en del tyckte det var smidigt att den fanns där så man kunde sätta sig om man blev trött eller vänta på kompisen för man hade åkt ifrån dem, och en del tyckte att det var roligt att få upp en så snabb fart som möjligt för att sedan sitta ner och ta det lugnt. Det ingår självklart en fotbroms och det har visats att den fungerar bra.

Föräldrarna behöver inte heller oroa sig då designen är robust och de två stora hjulen speciellt är hur stadiga som helst. Du kan justera styret upp eller ner, vilket är bra då cykeln på det sättet kan passa flera av dina barn.

Detta är också bra om du måste bära sparkcykeln för någon anledning (t.ex dåligt underlag) eller om du vill förvara den i din bil på ett smidigt sätt för transport. 

Prislappen ligger visserligen precis under 950 kr, men tänk på att du får en säker sparkcykel med en extra funktion. Om ditt barn vill ha mer utrymme och inte är intresserad av att utnyttja sitsen finns det såklart andra bättre alternativ. 

Det går även inte att ta bort sitsen, vilket kan vara tråkigt då man inte kan utnyttja sparkaspekten av en sparkcykel till fullo.


Mondo Sparkcykel med Minioner-motiv

Ännu en sparkcykel med ett roligt motiv - denna med minioner. Den kommer från tillverkaren Mondo och är gjord av aluminium.

Hjulen är av PVC material så de är stadiga nog för ditt barn att kunna stå säkert. Plattformen man står på är även den stabil och handtagen är bekväma. 

Styret kan justeras upp eller ner och även fällas ihop för lämplig förvaring eller under transport - t.ex i din bil om ni åker på semester. Om ditt barn är 3 år eller äldre kan denna sparkcykel användas säkert men rekommenderas ej för barn under 36 månader. 

Om ditt barn älskar just minioner och de filmerna kommer de säkerligen älska denna cykel. De kommer inte bara lära sig balans och motorik, utan de kommer även att vilja använda sparkcykeln mer och mer om de älskar motivet. 

Med det sagt tror jag att den här varan passar bra till ditt barn om de som sagt tycker om minioner, annars finns det andra sparkcyklar med andra motiv för en billigare prislapp.


Yedoo Sparkcykel Three

Den här sparkcykeln från Yedoo är av större variant och om du har barn under tre år är denna inget för dig. Än i alla fall. Med två stora och stadiga hjul blir dess höjd högst 92 cm, men eftersom du kan höja och sänka styret kommer den ner till 80 cm. 

Åldersrekommendationer är från 6-99 år, så den passar även bra för föräldrarna. Vilket var bra när vi testade den.

De barn som var över 6 år verkade alla älska den. Den har bromsar både fram och bak som kontrolleras från styret och då den är lite större och tyngre än en vanlig sparkcykel tyckte nästan alla att det gick fortare att åka på den. 

Den är byggd på ett bra och säkert sätt och har lufthjul som kan användas på både asfalt och grusväg. Att hjulen är pålitliga är nog speciellt lugnande för föräldrarna vilket de är i detta fall. Se ändå till att ditt barn använder skyddsutrustning.

Då priset är väldigt högt för denna cykel verkar de flesta inte tycka att den är värd priset då det finns andra cyklar som kanske inte är lika stora och roliga för barnen men som fungerar åtminstone lika bra till ett bättre pris.


Disney Bilar 3, Sparkcykel med 2 Hjul

Om ditt barn älskar Disney, och speciellt filmserien Bilar, så är detta ett bra val för dig att investera i. Denna gedigna sparkcykel är sprakande röd med ett motiv av Blixten McQueen från filmen. Ditt barn kommer känna sig lika snabb som han. 

Handtaget kan justeras så den fungerar bra om du har två barn i olika längd. Du kan även enkelt fälla ihop den när den inte används (vilket kanske mest bara kommer vara på vintern) och lätt förvara eller transportera den. 

Plattan ditt barn står på är av halkfri design och är nära marken så det blir lättare att stanna. Bromsar gör de med hjälp av fotbromsen. 

Om du vill ha en vanlig sparkcykel (visserligen med roligt motiv) är denna produkt ett bra val. Den är säker att använda (var noga med olika underlag dock) och kostar inte skjortan. 

Mest verkade barnen älska den p.g.a. motivet, men tyckte även att den fungerade bra att åka på.


Madd WHIP Pro Stuntscooter, Tricksparkcykel

Den här produkten från Madd är en mer specifik sparkcykel riktad till de som vill göra tricks och lära sig mer om det.

Det finns inte direkt någon åldersklass med det går ju utan att säga att du borde veta att ditt barn kan hantera och manövrera denna sorts sparkcykel. 

Med en plattform som är 4 tum bred och ett tvådelat styre är den perfekt för både nybörjare och mer rutinerade barn och tonåringar. Den kommer i tre olika färger - grön, svart, och rosa.

Viktigt att lägga märke till dock är att den inte är lika säker för barn som inte kan göra tricks, på grund av dess styre, och borde inte heller köpas om man är ute efter en vanlig sparkcykel.

Som tur är går den att returnera och byta! Om ditt barn vill lära sig eller förbättra sina tricks är denna sparkcykel perfekt. 


Madd VX4 Pro Stuntscooter

Den här sparkcykeln är designad för de lite äldre barnen (från 8 år) och passar till och med för vuxna. Som namnet förmedlar är det även en cykel designad för stunts och borde endast införskaffas om det är detta ditt barn är intresserad av. 

Scootern kommer utrustad med 100 mm ‘Rocket Core’-hjul som gör den väldigt säker för tricks och hopp och är utmärkt för nybörjare. 

Den har även ett säkert ‘MGB Alloy’-bromssystem och flera fiffiga funktioner som gör det både bekvämt, roligt, och säkert för ditt barn att lära sig massa med stunts. Glöm inte att de måste bära skyddsutrustning.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals