Bästa underställen för barn 2024 – Varm och torr under overall och regnställ

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ett bra underställ ska inte släppa in varken kyla eller fukt. Det är givetvis speciellt viktigt när det gäller barn som leker ute och exponeras mycket för kyla och väta.

Underställ för barn finns i många olika utföranden och märken. Det finns underställ som är i bomullsblandningar med polyester inslag och så finns det underställ för barn i siden och av ren ull.

Det är inte givet att samma underställ passar alla tillfällen utan alla material har sina specifika fördelar och egenskaper. Barn är dessutom precis som vi vuxna, vissa fryser lätt medan andra svettas väldigt mycket.

Premiumvinnaren i det här testet blev ett finskt Underställ från Reima. I mellanklassen vann Celavi Tröja Ull/Bambu och vi har en alldeles utmärkt budgetvariant i form av Ellos Kids Underställ.

Så har vi en fin specialare också givetvis, denna gång i form av Lindberg Underställ i Merinoull. Fortsätt läs för att hitta underställen för barn för just dina trollungar!

Premium: Reima Underställ Lani

Reima står högt i kurs hos i stort sett de flesta föräldrar och det finns nog inte en enda som inte är imponerad av deras högkvalitativa produkter. Sedan tycker en del att priset ligger lite högt, men det vill vi påstå inte alls är sant.

Du får nämligen en otrolig kvalitet för pengarna och ett plagg håller garanterat till alla barn i syskonskaran. Deras overaller är i det närmaste outslitliga och du kan tvätta deras bomullskläder hur mycket som helst utan att de nämnvärt slits.


Mellan: Celavi Tröja Ull/Bambu

Danska Celavi tillverkar fantastiska underställ i merinoull. Så är det även med denna fina underställströja med en ett sött motiv av en luftballong.

Motivet triggar visserligen fantasin för den lilla äventyraren, men framförallt håller barnet sig torr och varm när hen beger sig ut på äventyr i snöslask, regn, eller rusk.


Budget: Ellos Kids Underställ Set med Tröja och Byxa

För de som vill eller måste handla i budget har du här ett jättefint underställ i trikåblandning som håller ditt barn varmt och torrt under overallen.

Materialet är väldigt mjukt och även de barn som är väldigt känsliga för textilier mot huden kommer sannolikt att kunna använda det här understället. Den har dessutom inga skavande sömmar.


Special: Lindberg Underställ Merinoull

Lindberg är det svenska klädmärket som har all anledning att göra oss stolta. Inte minst deras högkvalitativa och snygga underställ i merinoull.

Du får här mycket kvalitet för pengarna och även om du får lägga ut en liten slant så har du ett underställ som håller i många år framöver.

Köpguide – bästa underställ för barn

Vem behöver ett underställ för barn?

Egentligen borde alla som har möjlighet köpa underställ till sina barn - de gör mer nytta än att hålla barnet varmt. Såklart är det inget måste att köpa underställ till sina barn, men vi kan nästan lova er att de kommer komma till användning under ett flertal tillfällen. 

Faktum är att i princip alla kan få användning av underställ, såväl barn som vuxna. 

För trots att det inte är sådär jättekallt ute så kan underställen vara sköna att gå omkring i hemma, antingen som bekväma myskläder eller som ett behagligt set under ytterkläderna. För barnen kan det vara praktiskt att inte ha allt för tjocka kläder på sig, något som inte bara gäller när det är lite varmare ute.

Underställ är också mycket bra att klä på barnet om de ska vara ute och göra någon aktivitet, då de flesta underställ är bra på att både hålla värmen och ventilera fukt. Sen är de ju också väldigt enkla att bara slänga på när som, och då vet du att kläderna sitter bra och värmer om det skulle bli kallt.

Vilka märken och modeller av underställ är bäst?

Här kan det variera väldigt beroende på användningen, alltså hur och när de ska användas. För som ni säkert vet finns det en hel del olika underställ att välja på, och det finns verkligen något som kan passa alla oavsett ålder. 

För barn finns det underställ i den klassiska modellen med byxa och tröja, vilket är den modell som de flesta köper och som kan vara mest praktiskt vid många tillfällen. Numera finns det dock även underställ i en så kallad one-piece, som då är en ihopsatt del med byxa och tröja i ett. 

Sen finns det också underställsbyxor både med och utan fot, vilket är väldigt praktiskt om barnet ofta tappar strumporna eller om du inte vill ha en glipa mellan byxa och fot. Kort och gott finns det många valmöjligheter som går att anpassa efter tillfälle, så bäst är väl att du tänker efter hur och när det ska komma till användning. 

Om ni till exempel ska åka skidor eller skridskor så kan det vara mycket praktiskt och bekvämt med ett par underställsbyxor med fot, för att inte riskera en glipa vid ankeln och för att strumpan inte ska åka av i pjäxan. Då kan ni också välja att trä på en extra strumpa om det är väldigt kallt, utan att det blir massa veck och skrynklor som kan klämma. 

Understället utan fot kan vara mer praktiskt om ni till exempel ska ut och vandra eller leka i regnet, då du gärna vill kunna ta av och byta strumporna om de skulle bli blöta på grund av läckage i skon. Detta problem får du sällan om det är minusgrader ute. 

För mindre barn och spädbarn kan det vara bekvämt att använda en one-piece. Med en sådan slipper du oroa sig för att kläderna ska åka av, eller att de skrynklar sig. På så sätt är de väldigt rörliga, och så är det ju enkelt att bara behöva klä på barnet med ett och samma plagg. 

Så beroende på vilket behov du har, vad du föredrar och vad som passar bäst för just det ni tänkt använda underställen till så kan du utgå efter dessa tips.

Vilket material ska underställ för barn vara gjort i?

Även materialet varierar beroende på vad underställen ska användas till, och när och hur. Ofta brukar du få välja mellan underställ i bomull, polyester eller i ull, där det kan vara svårt att hålla koll på vad de olika materialen egentligen har för egenskaper.

Bomull

Bomull är ett skönt material som håller sig svalt när det är varmt ute, samtidigt som det kan vara rätt så behagligt när det är kallt ute. Däremot är inte bomull särskilt bra på att andas, så det finns en risk att sådana underställ kan bli nerkylda. 

Detta gör då i sin tur att plagget kan kyla ner barnet om det svettas under aktivitet, framförallt om de används utomhus i kyligare väder. Med tanke på att bomullen absorberar fukt väldigt effektivt kan ett tunt bomullstyg vara ett mycket bra alternativ för barn som lätt blir varma, medan det också funkar helt okej för att få det varmt under overallen.

Bomull är bra vid varmare väder och vid tillfällen då du inte svettas så mycket, medan det inte är att föredra vid kallare väder eller vid ansträngande aktiviteter där du riskerar att bli kall efteråt. Det finns även underställ i bomullsblandningar.

Ull eller merinoull

Underställ i ull eller merinoull är ett bättre alternativ vid kallare väder och klimat. Dessa material värmer inte bara otroligt bra, utan de håller även värmen väldigt bra trots att barnet svettas eller om det blir fuktigt under ytterkläderna. 

Merinoull är alltså rätt så bra på att absorbera fukten som kan bildas på kroppen, vilket resulterar i att barnet inte blir nerkylt oavsett om kroppen är torr eller svettig. Brukar ditt barn frysa är dessa att föredra, och det samma gäller vid svettiga aktiviteter i kallare klimat. 

Däremot blir dessa material snabbt varma, så vi rekommenderar inte att ni använder underställ i ull eller merinoull om det är varmare ute, till exempel om ni åker skidor på våren i gassande sol. 

Däremot är dess egenskaper mycket eftertraktade och passar vid de flesta tillfällen då du vill använda underställ, så ett riktigt bra och tunt underställ i merinoull passar ofta och de flesta! 

Att ha några alternativ att välja mellan beroende på väder och tillfälle kan vara smart om ni inte riktigt vet vad som är bäst.

Syntet

Det finns även underställ i syntet, som brukar ha en del fördelar. Det är väldigt vanligt att syntet förekommer som en del i många material, som polyester.

Denna variant med en blandat kompott är ofta bra då det bidrar med elasticitet, samt att de även kan göra att understället håller sig svalt på ett bra sätt (alltså för de barn som behöver det).

Så kom ihåg; bomull för varmare väder där det inte finns risk för nedkylning, ull för kallare väder samt svettigare aktiviteter i kyla, och syntet för en bra mix. Glöm inte att klä på barnet med passande mellanlager när vädret kräver, och se till att byta kläder om barnet svettats och kylts ner!

Våra favoriter

Premium: Reima Underställ Lani

Finska Reima är märket som gör barnkläder med fokus på rörelse och lek. Deras mål är att ditt barn ska kunna leka utomhus och inte vara hindrad av väder och kläder för att kunna leka fritt.

Man har satsat mycket på att utvärdera och utveckla materialen i kläderna och det är få företag som håller så genomgående hög kvalitet på samma sätt som Reima gör.

De har både ytterkläder och utmärkta underställ och det mesta däremellan. Deras modell Lani är tillverkad i ett fukttransporterande, speciellt framtaget material, som de kallar för thermolite.

Understället har platta mjuka sömmar och även de barn som är väldigt känsliga för skav och sömmar klarar de här understället utan att bli irriterad.

Många som har barn som är känsliga för detta vet hur jobbigt det kan bli vid påklädning på morgnarna. Detta slipper du här. Ett elastiskt resår i midjan gör att det sitter bekvämt och hålls på plats utan att störa.

Överdelen är längre baktill och förhindrar därmed att en glipa uppstår. Modellen finns också i andra färger och Reima har också fler utföranden på underställ.


Mellan: Celavi Tröja Ull/Bambu

Celavi är från ett annat grannland till oss, nämligen Danmark. De producerar regnkläder, stövlar, och hållbara barnkläder av olika slag. Kläderna är fantasifulla och roliga, det märker du inte minst på den här underställströjan med sitt fina rådjursmotiv.

Den är mjuk och skön och ger stor rörlighet till barnet att leka fritt i utan att bli kall och fuktig. Det regnar mycket hos oss i Skandinavien och det är danskarna medvetna om när de producerar barnkläder också.

Celavi kompromissar aldrig på kvaliteten. Celavi har varit verksamt ända sedan 60-talet och de har ständigt jobbat på att utveckla och använda nya, innovativa lösningar för att skapa så högkvalitativa kläder som möjligt till ditt barn.

Här har vi en söt långärmad underställströja i äkta merinoull. Ullen är certifierad från ett hållbart jordbruk och just merinoullen är internationellt berömd för att klara av temperaturväxlingar och att effektivt driva bort fukt från huden.

Insidan består av bambu, vilket är känt för sina temperaturreglerande egenskaper. Det bästa är att tröjan finns i några olika färger och utföranden.


Budget: Ellos Kids Underställ Set med Tröja och Byxa

Man ska inte se ner på de stora kedjornas egna märken och det gäller inte minst Ellos Kids-kollektioner. Här är ett mjukt och mysigt underställ i mjuk trikå.

Understället har så kallade flatlocksömmar som inte ligger emot och skaver någonstans. Har du ett barn som ofta ratar underkläder och kläder för att sömmar ligger emot och skaver, tveka inte att prova den här. Du sparar dessutom en slant.

Materialet i Ellos Kids underställ för barn var otroligt mjukt och följsamt och klarar att tvättas utan att tappa formen eller slitas. Understället finns i två olika färger.

Den har också ett designat utseende i och med de ljusa detaljerna längst flatlocksömmarna. Priset gör dig på väldigt gott humör.


Special: Lindberg Underställ Merinoull

Merinoull är ett överlägset material när det kommer till underkläder, det är svårt att komma ifrån. Fler underställstillverkade satsar på just merinoull i sina produkter.

Det som gör att Lindberg sticker ut en del är att de också har satsat på härlig design och färg i sina underställ. Det här understället är i en härligt djup ceriserosa färg med grå ränder och orangea, snygga detaljer i sömmarna.

Loggan sitter snyggt nere på ankeln och den finns i storlek på ända upp till 160 cm, så det här är ett underställ som även tonåringen kan ha på till exempel utförsåkningen vintertid.

Här hittar vi också två olika färgalternativ, vilket är bra om man exempelvis har fler barn.

Våra utmanare

Reima Underställ Kinsei

Även Reima har givetvis ett underställ i merinoull. Här samlas Reimas kvalitet och kunskap om kläder och underställ i ett enda plagg. Du har samma mjuka sömmar och midjeresår som på alla deras andra underställ.

Här har du även merinoullens speciella inverkan och fördelar för användaren. Den finns i flera färger och passar såväl killar som tjejer.


Didriksons Moarri Kids Set Underställ

Jodå, visst blir det mycket skandinaviska märken i det här testet, men det är heller inte så konstigt. Vi här uppe i nordeuropa vet vad kyla, väta, och blåst innebär och vi har också lärt oss utveckla kläder efter behoven av att skydda oss från vädrets makter.

Materialet är i polyester och passar just de här mellanårstiderna när man behöver vara rejält klädd utan att det ska vara för svettigt och varmt. Tyget har en borstad insida och är mycket mjuk.

Som man är van med när det gäller Didriksons är designen och utförande på plagget jättesnyggt och tilltalar nog den mest designmedvetna föräldern. Setet som finns i två färger.


Produkter som utgått

Reima Hytte Leggings

Japp, det blir ett par till Reima med i testet! Här i form av jättefina leggings som är tillverkade i mjuk merinoull blandat med 20% polyamid. Detta gör att materialet reglerar kroppstemperaturen perfekt och ger en mycket god andningsförmåga.

Platta och synliga sömmar ger bekvämlighet och inget skav för det känsliga barnet. Den elastiska midjan är mjuk, följsam, och skön.

Det här är ett underställ som är perfekt att ha under varma overaller och tättsittande regnställ.


Tenson Underställ

Tenson underställ är en produkt som för den som vill ha något som ligger mer i budgetkategorin. Understället är i en mjuk och skön polyesterblandning och finns i några olika färger och utföranden.

Setet består av ett par svarta tights och en rolig isblå tröja som säkert tilltalar både killar och tjejer.


Celavi Ullbyxa

Danska märket Celavi igen, den här gången med ett par underställsbyxor för de lite mindre barnen. De är enkla i designen och supersnygga med den stilrena lilla loggan längst ner på ankeln.

Här är underställsbyxor av högsta kvalitet och du kan förbereda dig på att ditt barn kommer att gilla de här byxorna skarpt och de finns i olika färger.


Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals