Behöver mitt barn klippa tungbandet?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Med kort tungband (ankyloglossia) menas att den tunna strängen som finns under tungan är stram. Detta leder till bekymmer för barnet när det kommer till att röra tungan på rätt sätt.

Följderna är många och bland annat är det på det viset att det kan bli svårigheter vid amningen som ger smärta både för mamma och barn.

Utöver att ett kort tungband kan ställa till med just smärta vid amning kan det även leda till mjölkstockning och kolik. Det är med andra ord ett tillstånd som man gärna vill fixa så fort som möjligt då det innebär att både barn och mamma mår dåligt.

En uppskattning på, cirka, hur många som lider av det här tillståndet hamnar på mellan 5-10% av befolkningen.

Behover mitt barn klippa tungbandet

Ett kort tungband kan inte växa bort när barnet blir äldre, vilket leder till att man ska klippa det om ens bebis har det. Det är ingenting som heller växer fram, utan det uppkommer alltid i fosterstadiet.

Hur går det till?

Att klippa din bebis tungband är inte något avancerat eller ens särskilt obehagligt, utan det är ett ingrepp som är både enkelt och snabbt gjort. Då tungbandet knappast har några blodkärl alls blir det endast en minimal blödning.

För bäst resultat ska man göra ingreppet när barnet är så litet som möjligt. Väntar man så lider både barn och mamma helt i onödan, vilket är helt onödigt och dessutom orimligt.

Det finns ingen anledning att vänta för det är endast positiva saker som kommer med en klippning av tungbandet.

När man ska göra detta ingrepp är det bra att göra ett så kallat diamantklipp. Det förhåller sig på det viset att ett tungband som är kort är kort hela vägen bakom slemhinnan. Man ska klippa ner helt bakom slemhinnan då detta frigör hela tungan på barnet.

Man brukar göra så att man direkt placerar bebisen vid bröstet, vilket stoppar den lilla blödning som eventuellt uppstått.

Ett enkelt ingrepp

Då både mamma och barn får det lättare har man endast saker att vinna på detta ingrepp. Som sagt är det på det viset att det är ett ingrepp som både är snabbt och lätt, så man behöver inte vara orolig.

Kanske är det inte så konstigt om man som nybliven förälder känner att det känns lite otäckt att göra ingrepp på sin nyfödda bebis, men bara man ser till att ta reda på fakta så förstår man direkt att detta är något som krävs.

Du kan både läsa om det på egen hand och rådfråga läkare och barnmorskor innan ingreppet. Det är fullt förståeligt om du vill ha lite att gå efter innan ingreppet sker.

Behover mitt barn klippa tungbandet

Kom ihåg att inte känna dig dum i sådana här situationer. Det är inget konstigt med att du känner att det är aningen läskigt att låta en läkare klippa i ditt barns mun när hen bara är en liten, liten bebis.

Amning och kort tungband

Det finns mycket som kan ställa till det när det kommer till amning. Kort tungband kan vara anledningen till krångel med amning, kolik, svårigheter att svälja, sömnapné, med mera.

Ett kort tungband innebär att barnet inte får ett bra tag då tungan inte kan skapa ett bra vakuum. Kanske känner du igen dig i att exempelvis mjölken läcker ut?

Sådana saker som exempelvis dålig viktuppgång för bebisen, såriga bröstvårtor hos mamman, stickning av mjölk, med mera är tecken på att det kan vara ett kort tungband som är boven bakom dramat.

Kolik och kort tungband

Ett barn med kolik är knappast något man önskar ens sin värsta fiende, för det är fruktansvärt att som förälder veta att ens barn ständigt har magsmärtor.

Det är färska studier som hittat detta samband och det kommer såklart som en välkommen eventuell förklaring till varför saker och ting inte fungerar precis som de ska vid amning.

När man inte kan amma på ett smidigt sätt blir det lätt att mamman känner sig otillräcklig. Om det dessutom är så att barnet inte får i sig den mat som behövs för normal viktuppgång känner man sig naturligtvis som den sämsta mamman någonsin.

Ovan är tillräckligt för att man ska hamna i en depression och är det då också så att barnet har kolik blir livet ganska mycket av ett rent helvete.

Det där mysiga och trygga och behagliga som många upplever när amningen funkar och kolik inte finns med i bilden är det totalt motsatta och man behöver all hjälp man kan få.

Behover mitt barn klippa tungbandet

Se till så att du kollar upp hur det ser ut med tungbandet om ni har denna typ av problem, för med ett väldigt enkelt ingrepp kan livet gå från svart till himmelriket på en enda dag!

Några symptom att hålla koll på

Några av de vanligaste symptomen vid kort tungband hos bebisar och större barn är följande:

  • Svårt att lyfta på tungan
  • Svårigheter att slicka sig runt munnen
  • Ditt barn dreglar
  • Överdrivet känslig i munnen
  • Ytligt tag vid både amning och flaskmatning
  • Sugblåsor på läpparna
  • En tunga som är hjärtformad eller skålformad

Detta är endast ett par stycken symptom och det allra bästa är att du tar kontakt med läkare eller barnmorska om du misstänker att ditt barn har ett kort tungband.

När är det dags att söka hjälp?

När det kommer till undersökning av ett eventuellt kort tungband förhåller det sig så att det bästa är att man frågar en tandläkare, eller en öron-näsa-hals-läkare.

Det är alltid bättre att fråga en gång för mycket än att inte fråga alls, för om det är ett kort tungband som är problemet kommer både du som mamma och ditt barn att få rejält ökad livskvalitet.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals