Hur kan man få barn att bli allätare?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Vi vuxna tycker inte alltid om all mat, utan det finns alltid något vi inte tycker om. Detta gör att det är lätt att förstå när kidsen säger att de inte gillar en viss typ av mat eftersom vi känner igen oss i det.

Nu är det dock så att barn kan påstå sig ogilla mycket som de inte ens har testat och det är här man kan bli aningen irriterad som förälder. Känner ni igen er? Trodde väl det!

Hur ska man då få dem att äta bra mat? Det är en av de eviga frågorna, tror jag. Det är extremt svårt att få dem att äta sådant som de inte vill ha och det enda vettiga är ju att försöka sig på att smyga in det nyttiga i mat som de tycker om.

Det är ju inget nytt tips direkt, och vi är många som har testat att göra just detta. Funkar det då? Nja, inte till 100%, men det är absolut värt att testas!

”Tycker inte om”…

Ja, ”tycker inte om” är en vanlig ingång till ett samtal om mat med sina barn och det besynnerliga är att det ofta är samma mat som många barn tycks ogilla. De gillar också ungefär samma typ av mat och det är ganska märkligt, kan man tycka.

Hur kan man fa barn att bli allatare

Det finns ett par saker som de i princip alltid gillar och dessa saker är pasta, pommes, chips, flingor, pannkakor, korv, smoothie, gröt, gurka, med mera.

Många föräldrar får en släng av panik efter en veckas meny som endast innehållit pannkakor, mjölk, flingor, och lite frukt, om man har tur.

Det är dock på det viset att det bara är att bita ihop. De kommer inte att dö av att äta samma sak hela tiden under en period, utan det är helt normalt och efter ett tag kommer de på bättre tankar.

Låt barnen testa allt!

Det är desto roligare när barnen vågar sig på att testa lite nytt och man ser att de gillar det. Det är faktiskt väldigt tillfredsställande efter alla pannkakor! Mina barn har delat fascinationen för ett par stycken någorlunda smakrika saker. 

Bland dessa saker ingår min mammas extra salta, inlagd saltgurka, vinägretter med olika typer av kryddor, parmesan, oliver, salami, sushi (med både lite wasabi och soja) och lite annat smått och gott.

Varken chili eller vitlök har varit ett problem, så det är bara att vara tacksam! Jag vet att detta är ett problem som många familjer har och mat utan vitlök och chili blir ju inte särskilt spännande, eller hur?

Mitt tips är att ni ska låta barnen testa allting hela tiden. Gör inte så att du gör speciell mat till de större barnen, utan testa först om de tycker om maten. Gör de inte det kan du ändra den efter det.

Hur kan man fa barn att bli allatare

Ofta är de mer tåliga än vad man tror och är det inte så att de är 2-5 år (de mest petiga åren) kan man få dem att testa en hel del, man måste bara våga!

Min yngsta kom hem en dag från en kompis och bad mig att göra köttfärssås som hennes kompis mamma.

Jag ringde henne och bad om receptet och det visade sig att hon knappast ens hade salt och peppar i sin sås, så den var väldigt annorlunda från min!

Trots att barnen gillar mycket av den kryddstarka maten jag lagar är det alltså också på det viset att de ibland föredrar mat som inte smakar något alls. Det är med andra ord en balansgång där man ibland vinner och ibland förlorar det stora matkriget!

Tips!

Om ni inte själva har en varierad kost kan ni ju knappast förvänta er att barnen kommer ha det. Se till att ha mycket olika saker på bordet hela tiden så att de kan plocka lite hur de vill.

Se också till att ofta ha lite plockig mat som är lätt att äta med fingrarna. Lägg upp mat i små skålar och ägna INTE någon uppmärksamhet åt vad barnen äter!

Titta lite i smyg så du har lite koll, men tjata inte om det för det ska inte vara en stor grej. Låt det komma av sig själv, helt enkelt.

Släpp hysterin med att få i barnen exempelvis fisk och grönsaker. Detta är sällan poppis, trots att mina barn gillade sushi så gillade de inte andra typer av fiskrätter.

Hur kan man fa barn att bli allatare

Avocado är ofta populärt och det är bra fetter i samt ger bra mättnadskänsla, så försök få dem att äta det. Det är ju inte någon direkt ”konstig” smak heller, så det brukar gå ner.

Du kan också se till att det finns kokta ägg på bordet, hackade nötter, och annat som de kan bli mätta på även om de inte vill äta din härliga Boeuf Bourguignon. Det är inte hela världen!

Låt inte heller barnen sitta och äta ensamma, de behöver se er alla äta och de behöver framförallt se hur en tallrik med mycket olika saker på ser ut.

De tycker ofta om att se vad de äter, alltså de vill inte ha så mycket blandad mat som grytor och liknande.

Äter ni när barnet är hungrig?

Det finns en annan sak som är värd att nämnas i sammanhanget och det är att man ska tajma middagen med när barnet är hungrig. Om det är så att det är lite struligt vid middagsbordet är ett litet mellanmål på kvällen helt okej.

Det är inte världens undergång om ditt barn inte äter middag, men istället äter en macka, avocado, ägg, eller kanske gröt innan sängen.

Huvudsaken är att barnet bli mätt, det behöver inte vara så fyrkantigt för att fungera. Känn efter och go with the flow en aning för det är väldigt kul att se när barnet tillåts hitta sin ”rytm” och äter för att det faktiskt finns intresse och glädje i det!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals