Saker att göra med barn i Göteborg – Inspiration för alla åldrar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Om man åker till Göteborg med barn så är det knappast svårt att hitta någonting att göra och om det mot förmodan är svårt så beror det på att det finns för mycket att välja på. Oavsett hur gamla barnen är och vilka intressen de har så finns det något som passar.

Oavsett vilken årstid ni besöker Göteborg och vilket väder det är så finns det något att göra - lekland, lekplatser, badhus, badplatser, museum, och mycket mer. Dessutom ligger många aktiviteter nära varandra, vilket är perfekt om man har många timmar att spendera och vill hitta på flera saker efter varandra.

Något annat som är roligt med Göteborg är att många av aktiviteterna här känns väldigt annorlunda. Vad sägs till exempel om en regnlekplats? Skandinaviens största inomhusbad? Eller Skandinaviens mest spektakulära biograf? I Göteborg hittar du inte många ”små lekplatser” eller ”vanliga museum” – här hittar du det största, det äldsta, det bästa, och det som är unikt i sitt slag. Så om ni planerar en resa med barn, men ännu inte bestämt resmålet så är Göteborg definitivt ett bra val.

Här kommer några av alla platser som är värda att besöka i Göteborg och med största sannolikhet kommer ni att hitta någonting som ni vill besöka – förmodligen flera saker. Men det här är bara en bråkdel av allt som finns att göra. Vi hoppas ändå att denna lilla guide kommer ge inspiration och idéer till den som ska besöka Göteborg. Och vi kan garantera att ni har många timmars lek och bus att se fram emot i Sveriges näst största stad!


Göteborgs stadsbibliotek

Göteborgs stadsbibliotek

Biblioteket är förstås ett givet val för barnen som gillar att läsa, eller titta i, böcker. Men här finns inte bara böcker. För mindre barn finns en lekhörna och för lite större barn finns ett rum där man kan måla och kladda.

Då och då har biblioteket även aktiviteter, just nu och fram till slutet av maj har de varannan vecka något som kallas ”Vicke Vire” där barn får sjunga, dansa, och spela med en musikpedagog. Dessutom är ju bibliotek och aktiviteterna de anordnar gratis.


Barnens museum i Göteborgs stadsmuseum

Barnens museum

Något annat som är värt att besöka är Göteborgs stadsmuseum, som även har en avdelning som kallas för ”Barnens museum”. Där kan barnen leka, gunga, bygga, klättra, och mycket mer. Barnens museum passar bäst för barn upp till 5 år. På stadsmuseet är inträdet gratis för alla under 25 och för dem över 25 kostar det 60 kronor.

Om man vill besöka museet flera gånger under året så kan man köpa en ”årsbiljett” för 100 kronor istället, och då kan man göra hur många besök man vill under året – med samma biljett. Biljetten gäller även på Göteborgs konstmuseum och Röhsska museet. Stadsmuseet har café och restaurang och under vardagar serverar de lunch. Museet är stängt på måndagar, men har kvällsöppet på onsdagar, till klockan 20, och till 17 övriga dagar.


Slottsskogen, Lekparken Plikta, och Barnens zoo

Slottsskogen
Lekplatsen Plikta
Barnens zoo
Tåget Puff

Något annat som nästan är ett måste är Slottsskogen och allt den har att bjuda på. Parken är en av Göteborgs äldsta och största parker, och väldigt populär. Parken har funnits sedan 1874 och här finns även en av Sveriges äldsta djurparker – som dessutom är helt gratis att besöka. Här finns även den populära lekplatsen Plikta.

I Slottsskogen finns massor att göra – i djurparken kan man se till exempel sälarna och älgarna matas och delta i djurkurser; på lekplatsen anordnas aktiviteter och det finns möjlighet att låna till exempel sandleksaker och annat. Under skolloven finns det massor utav aktiviteter – canvasmålning, djurbesök, disco, pyssel, och möjlighet att följa med bakom kulisserna hos djuren, bland annat.


Liseberg

Liseberg

Även om ingen lär ha missat Liseberg och att det ligger i Göteborg, så är det ändå värt att nämnas. Om man åker till Göteborg med barn under sommaren är väl Liseberg nästan ett måste. Liseberg behöver nog knappast någon närmare presentation – här finns allt som ska finnas på en nöjespark, och lite till. För mindre barn finns även ”Kaninlandet” där mindre barn kan åka karuseller, trampa bil, åka båt, och mycket annat.


Regnlekplatsen

Regnlekplatsen

Här är en lite annorlunda lekplats som är utformad för att passa för lek vid regn. Lekplatsen går givetvis att leka på även när solen skiner, men skulle man ha otur med vädret när man besöker Göteborg och barnen är sugna på utomhuslek – då kan man dra på regnkläderna och göra ett besök på regnlekplatsen. Lekplatsen är nämligen extra rolig att leka i vid just regn.


Allmänna badet i Jubileumsparken

Allmänna badet i Jubileumsparken

Här har man byggt en pool – i Göta Älv. Vattnet renas helt utan klor och här kan den som vill komma och svalka sig en varm sommardag. Passar bäst för lite större barn.


Askimsbadet

Askimbadet

Ett annat bad som är väl värt ett besök en varm sommardag är Askimsbadet. Badplatsen ligger visserligen någon mil utanför centrala Göteborg, men är inte särskilt svår att ta sig till. Här finns en 259 meter lång badpir och allt man kan önska av en badplats – omklädningsrum, kiosk, stora gräsytor, grillplats, lekplatser, beachvolleyplan, bangolf, och mycket annat. Det är dessutom långgrunt, vilket är bra om man badar med mindre barn.


Valhallabadet

Valhallabadet

Om det inte är sommar, men man ändå vill bada så finns det flera alternativ. Ett av dem är Valhallabadet, som är en av Skandinaviens största inomhusbad, och som invigdes redan 1956! Här finns såväl 25- som 50-meters bassänger, gym, romerska bad, och mycket annat.


Åby upplevelsebad

Åbybadet

På Åbybadets upplevelsebad finns flera olika rutschkanor, bubbelpooler, en djungellagun på 100 kvadratmeter för mindre barn, och en varmvattenbassäng. Rutschkanorna är från 7 och från 10 år, men mindre barn kan leka och plaska i lagunen – där det även finns rutschkanor som passar mindre barn.

På vardagar stänger det klockan 19, men på helger redan 15:30. Priserna är bra, speciellt för ett upplevelsebad – 80 kronor för vuxna, 60 kronor för barn från 4 år och upp till 16 år. För familjer med två barn finns det även familjebiljetter, för 2 barn och 2 vuxna betalar man 220 kronor och för 1 vuxen och 2 barn betalar man 160 kronor.


Filmstaden Bergakungen

Filmstaden Bergakungen

Alla barn gillar väl film? Och film ser man såklart helst på bio. Den här biografen är en av nordens modernaste biografer, den är 10 000 kvadratmeter och stora delar av den ligger insprängd i ett berg. Här finns även en restaurang och ett café. En lite extra spännande - och kanske till och med lyxig - bioupplevelse, med andra ord.


Universeum

Universeum

På Universeum finns massor att se och göra. Här finns utställningar om många olika saker – bland annat dinosaurier, regnskogen, och rymden. Här finns även ett labb där barn mellan 3 och 9 år kan vara med och laborera. För yngre barn finns ”Jobbis”, här kan man testa på olika jobb i olika miljöer och även klä ut sig. Universeum har dessutom öppet varje dag, året om.


Alfons Åbergs kulturhus

Alfons Åbergs kulturhus

Här kan barnen leka, klättra, och busa. Här finns Alfons Åbergs hus, hans vardagsrum, det läskiga monstret, helikoptern, farmor, Milla, Mållgan, och en hel del annat. Dessutom har de dagligen aktiviteter som barnteater, sagostunder, och så vidare. Om man har barn som älskar Alfons Åberg så är detta ett måste. Inträdet kostar 95 kronor för barn och 125 kronor för vuxna.


Megafun

Megafun lekhall
Megafun trampolinhall

I Göteborg finns självklart flera olika lekland. Mest värd att nämna är kanske Megafun eftersom det är mer än ett lekland. Förutom ett lekland med allt man kan önska av ett sådant, och lite till, så finns det även en trampolinpark. Perfekt kombination om man har både yngre och lite äldre barn.

Priserna är ungefär samma som på andra lekland, dock gäller det endast för 3 timmar och vill man stanna längre så tillkommer 25 kronor per timme. Gratis för bebisar och vuxna, om man inte vill hoppa i trampolinerna. Det finns familjebiljetter för familjer med 2 vuxna och 1, 2, eller 3 barn. Ska man hoppa i trampolinerna måste man även köpa speciella strumpor.


Sammanfattning

Göteborg är en stad som kryllar av aktiviteter för barn och kan vara det ultimata resmålet om man reser med barn och vill hitta på mycket. Oavsett ålder och intressen så går det att hitta någonting att göra.

Göteborg passar även utmärkt om man har en låg budget eller inte vill spendera några pengar alls på aktiviteter – då är stadsbibliotekets barnhörna och målarrum samt Slottsskogen självklara besöksmål – och kanske även Allmänna badet, Askimsbadet, och regnlekplatsen. Är man beredd att spendera lite pengar, men inte allt för mycket så kan ett besök på Åbybadets upplevelsebad eller Stadsmuseets barnmuseum passa bra.

Ja, i Göteborg finns verkligen mycket att hitta på med barn och det är definitivt en stad som man behöver besöka många gånger för att hinna uppleva allt. Dessutom lär man med stor sannolikhet vilja besöka vissa ställen många gånger till.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

2 reaktioner på ”Saker att göra med barn i Göteborg – Inspiration för alla åldrar”

  1. Varför inte ha en länk till varje rekommenderat ställe så man kan se nån bild på dit man kanske skulle vilja gå med barnen?

    1. Hej Katja,
      Vilket bra förbättringsförslag, det tackar vi för! Nu blev ju artikeln så mycket trevligare med bilder 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals