Bästa lekstugan 2024 – Minihuset ditt barn kommer älska

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Funderar du på att köpa en lekstuga till dina barn behöver du inte längre leta efter vilken som är bäst.

Vi har testat omtyckta lekstugor i en rad olika utföranden och modeller för att du ska kunna välja ut den som passar just dig och dina barn.

En lekstuga uppmuntrar verkligen till lek och kreativitet – och vissta lekstugor bjuder på mer än bara en vanlig och traditionell lekstuga. Många lekstugor är även en prydnad för varje trädgård. 

Allra bäst i vårt test kom mellanprisklassens Axi Lekstuga Milan, som är tillverkad i kvalitetsträslaget cederträ och där hela konstruktionen karaktäriseras av ett stort kvalitetstänk. 

Lite extra förtjusta är både vi och våra barn i AXI Lekstuga Max, som blev vinnaren i premiumklassen, och som även inkluderar rutschkana, veranda, sandlåda under huset – ja alla detaljer som man någonsin kan önska sig av en lekstuga. 

Om du letar efter en budgetmodell föll vi pladask för Woodlii Lekstuga Vit/Rosa som är en lite mindre lekstuga men en riktigt söt sådan. 

Vi har även med specialaren AXI Lekstuga med rutschkana Lodge XL som stack ut lite ur mängden.

Premium: AXI Lekstuga Max

Oj, oj, oj! Här har vi en otroligt lyxig lekstuga! När vi såg den här lekstugan, och även vad den kostade, så insåg vi snabbt att den är perfekt som premiumvinnare i vårt test. Dessutom håller den otroligt hög kvalité, och du får egentligen allt och lite till!

Med andra ord uppfyller den alla krav för att bli vår lyxprodukt. Här får du otroligt stor lekstuga i en helt unik design, med veranda, stege, lång rutschkana och sandlåda undertill. Stugan i sig kommer i en fin design i trä med gröna och vita detaljer på fönster och dörr. Det finns ingen tvekan om att alla barn kommer ha riktigt kul här! 

Fördelar

 • Lekstugan har allt och lite till
 • Kvalitativ design i hög modell
 • Säkra funktioner 

Nackdelar

 • Väldigt (!) dyr
 • Höga höjder som inte är säkra för små barn
 • Stege saknar handtag på sidan

Mellan: AXI Lekstuga Milan Trä

AXI Lekstuga Milan är till för dig som tycker om hög kvalitet och som vill att dina barn ska ha det riktigt roligt när de leker utomhus.

Dessutom är lekstugan både lätt att montera, samtidigt som den gör sig riktigt fint i trädgården. 

Lekstugan är tillverkad i vackert cederträ, som har den fördelen att det inte har några stickor, det vill säga: det finns ingen risk för att få stickor i händer och fingrar, varken när dina barn leker eller när du monterar ihop lekstugan. 

Fördelar

 • Fin design med färgglada detaljer
 • Hög kvalité 
 • Kan användas av både små och stora barn

Nackdelar

 • Dyr
 • Något tråkig form

Budget: Woodlii Lekstuga Vit/Rosa

Här har vi en supersöt liten lekstuga från Woodlii. Lekstugan i vitt med väldigt söta detaljer i rosa kommer få de mindre barnen att jubla när den här dyker upp i trädgården. 

Dessutom är den utformad med en praktisk dörr och små fönster, allt i rosa – även taket! Vi gillar också att den har ett bra pris, samt att den tål att stå ute hela året. 

Lagom stor, men ändå rymlig. Superbra helt enkelt!

Fördelar

 • Fin stuga till ett riktigt bra pris
 • Tåligt material och impregnering
 • Lätt att montera

Nackdelar

 • Golv ingår inte

Special: AXI Lekstuga med rutschkana Lodge XL

Som specialare i vårt test valde vi AXI Lekstuga med rutschkana Lodge XL - en lekstuga med rutschkana i Lodge-format. Anledningen till att just den här fick komma att bli vår specialare beror helt enkelt på att den sticker ut från många andra modeller. 

Här får du inte bara en lekstuga med fina detaljer, utan den här lekstugan är också försedd med en söt liten trapp och en rolig rutschkana. Det blir alltså som en liten koja fast på säker höjd, som både små och lite större barn kan leka i utan problem. Materialet är också kvalitativt, och hela lekstugan känns välgjord och äventyrlig!

Fördelar

 • Lek för både stora och små barn
 • Trapp och rutschkana för roliga äventyr
 • Kvalité till ett bra pris

Nackdelar

 • Trappan saknar staket på sidan
 • Stugan i sig är något liten

Köpguide - Bästa lekstugan

Fördelar med en lekstuga i trädgården

Lekstugan som sysselsättning och pedagogiskt hjälpmedel är en väldigt bra investering för alla familjer som har plats och möjlighet att installera en sådan i trädgården. Inne i en lekstuga, kan barn sysselsätta sig i timmar och låta fantasin och kreativiteten flöda. 

Olika aktiviteter som skapar glada och nöjda barn, är förstås en fördel för hela familjen på många plan. 

Du som förälder kan få en stunds vila med tid för dig själv, eftersom många barn självmant drar igång leken i en lekstuga, utan att du som förälder behöver vara med och leka. Finns det kompisar eller syskon med, blir det oftast dessutom ännu roligare och uppslukande. 

En annan fördel med lekstugan är att barnet vistas utomhus och rör på sig. Idag mer än någonsin är detta viktigt, då vi tillbringar alltmer tid framför mobiltelefoner, surfplattor och datorer. Barns användning av skärmar ökar hela tiden och det innebär i sin tur att barn rör på sig mindre och tillbringar mer tid stillasittande inomhus. 

En bra lekstuga av hög kvalitet, kanske med en liten veranda i en eller två våningar, inbjuder till rörelse och mycket frisk luft i lungorna! Det i sin tur är stärkande för immunförsvaret och främjar nattsömnen för barnet.

En lekstuga främjar lärande, fantasi och kreativitet

Lekstugor är också mycket bra för det sociala samspelet och är perfekt att leka vid om nya kompisar bjuds hem. I det sammanhanget är det lätt att komma igång med lek och umgänge. Här främjar också lekstugan rollspel, vilket är en mycket viktigt del av barnets utveckling. 

Rollspelet hjälper barnet att bearbeta känslor och här kan glädje, ilska och rädsla få fritt spelrum. Rollspelet stärker också utvecklingen av social kompetens, språk och identitet. Det blir helt enkelt många tillfällen i en lekstuga med kompisar och syskon, att träna på kompromisser, förhandlingar och konflikthantering. 

En annan fördel med lekstugor är att det lilla barnet också får många tillfällen att öva på sin språkutveckling. I leken där, är det lätt att integrera ord som finns i vardagen och som barnet hör: huset, bilen, mamma, pappa, hej, hejdå och så vidare.

Att köpa lekstuga - vad du ska tänka på

Valet av en lekstuga beror mycket på vilka preferenser ni har som familj. Valen är många, både när det gäller hur lekstugan är designad och i valet av material. Det går att köpa lekstuga i byggsats, men även sådana som är färdigmonterade. 

Storlek och form varierar också och det finns lekstugor i två våningar, likväl som stugor med endast en våning. De kan också ha fina verandor på båda sidor om gavlarna. Du kan dessutom hitta lekstugor som det går att klättra på utvändigt, som exempelvis har en stege på fasaden och en rutschkana att åka ner med. 

Så, vad är det du ska ta i beaktande när du köper din lekstuga? För det första ska du tänka på hur många barn som kan tänkas att leka i den. Har du du en hel syskonskara som är nära varandra i ålder och där alla sannolikt kommer att använda lekstugan, har du glädje av att köpa en större modell, där det finns gott om plats för hela barnaskaran. 

Materialet i lekstugan är en annan faktor, där du har ett viktigt val att göra. En lekstuga är tillverkad i antingen trä eller plast och ibland både och. Båda har definitivt sina fördelar.

Lekstuga i plast

Plastlekstugor bjuder ofta på mycket variation när det gäller färg, form och funktion.  Formgjuten plast ger tillverkarna mer frihet att skapa lekstugor i ett mer kreativt utförande.  

Det du bör se upp med om du väljer en lekstuga i plast, är att en sådan kan bli ostadig och tippa, om den inte monteras på rätt sätt. Den måste alltid stå stadigt på marken eller på ett fundament.

Du ska också noggrant kontrollera vilken typ av plast lekstugan är tillverkad i. Den måste uppfylla europeisk säkerhetsstandard och vara CE-märkt. Informationen hittar du i produktbeskrivningen och ibland också märkningen på själva lekstugan.  

För den estetiskt lagda är det också värt att nämna att plastlekstugor kan bli ganska fula efter ett tag. Oavsett om plasten är av hög kvalitet, kommer den sannolikt att blekna efter att ha varit utsatt för både sol, regn och snö och inte vara särskilt snygg längre.

Lekstugor i trä

Trälekstugor brukar ofta ha ett utseende som är mer som ett hus i klassisk bemärkelse med fönster, dörrar, vita knutar och snedtak. Om du ska köpa lekstuga som byggsats, är den ofta tillverkad i trä. Den händiga kan förstås bygga egen lekstuga. Många som gör det, tycker att det är roligt att bygga en förenklad replika av det egna boningshuset.

Lekhustillbehör för barn

Att skaffa några tillbehör som kan passa till lekstugan är alltid bra och gör leken roligare. Serviser, små möbler och mattor som gör det bekvämare att leka på stuggolvet är bra inköp. 

Andra leksaker som passar bra i en lekstuga är:

 • Köksredskap
 • Leksaksspis
 • Dockor och leksaksfigurer
 • Docksängar
 • Tygstycken

Vi vill också passa på att slå ett slag för kombinationen lekstugor och sandlådor. Att placera en lekstuga ihop med en sandlåda, brukar vara en riktig succé. Där kan barnen göra sandkakor eller leka andra lekar som hör ihop med stugan. 

Vatten är för övrigt också väldigt populärt i kombination med en lekstuga och att sommartid ha en liten uppblåsbar bassäng och några vattenleksaker intill den, kommer säkerligen också att inbjuda till mycket rolig lek. 

Saker som däremot inte passar så bra nära en lekstuga är gungor, karuseller och liknande utrustning. Gungor kan skapa mycket stoj och stim intill lekstugan och kan definitivt ge upphov till konflikter, eftersom leken i stugan ofta bygger på koncentration och fördjupning. 

Att ha gungorna alldeles för nära kan till och med vara farligt och leda till att barnen krockar om de har otur. Se därför gärna till att du har dessa två lekutrustningar en bra bit från varandra.

Så kom vi fram till valet av lekstugor vi rekommenderar i den här köpguiden

För att välja de bästa lekstugorna i den här köpguiden har vi samlat in mycket information, om olika lekstugor på den svenska marknaden. All insamlad fakta har givit oss den data vi behövt för att göra relevanta val, där vi kunnat välja ut och rangordna ett antal produkter. 

Kvalitetsaspekter vi tittat på är bland annat certifieringar, lekstugans utformning, stabilitet och hur lättmonterad den är. Vi hoppas att dessa ska ge dig några riktigt bra tips på smarta och roliga alternativ, för den som vill köpa en lekstuga.

Hur säker är en lekstuga?

Om du gör ett bra köp från början och ser till att stugan är certifierad enligt europeisk standard, är det sedan i stor utsträckning upp till dig hur säker du gör lekstugan i monteringen av den.

Hur vet jag att jag köper en säker lekstuga?

I samband med köpet ska du kontrollera att stugan är felfri och att alla delar finns med, om du ska montera den själv.  Annars bör du utan förbehåll reklamera produkten och lämna tillbaka den. Du ska också montera stugan på en plats där den står absolut stadigt och inte löper någon som helst risk för att kunna tippa.

Ska en lekstuga ha fönster?

Fönster brukar vara en detalj som är väldigt uppskattad i en lekstuga. Här kan barnen spana ut på det som händer i trädgården. Det är också en bra plats att leka kiosk eller andra fantasilekar vid.

Hur mycket kostar en lekstuga?

En lekstuga kan kosta allt mellan ett par tusenlappar upp till cirka 15 000 kr.


Våra favoriter

Premium: AXI Lekstuga Max

Så fort vi såg den här lekstugan från AXI insåg vi att den skulle göra sig perfekt som vinnare i vår premiumkategori. Med lite vidare efterforskning upptäckte vi att den faktiskt uppfyller allt som vi söker när det kommer till den mest lyxiga nivån i testet: pris, kvalité, funktion, säkerhet och användning. 

Innan vi går in på lekstugan lite mer i detalj så vill vi bara poängtera att priset på den är otroligt saftigt. Men, kan och vill ni investera i en lekstuga som verkligen har allt så har ni det bästa alternativet här. 

Vi överdriver inte när vi säger att den här lekstugan har allt. Lekstugan har fin design i trä med en liten veranda, fönster och dörrar, där detaljerna målats i grönt och vitt. Till stugan finns en stege, en lång rutschkana, samt en plats för sandlåda undertill.

Med andra ord kan barn i alla åldrar vara med och leka här, där de mindre barnen kan hålla sig på marken i sandlådan samtidigt som de äldre kan leka rövare på toppen. Stegen i sig är bred och säker att klättra på, och rutschkanan är både rolig och snabb. Däremot bör inte små barn lämnas ensamma här just med tanke på höjden.

Om vi kollar lite närmare på lekstugans utformning så kan vi konstatera att materialets yta är slipat jämnt för att det inte ska finnas någon risk för stickor eller obehagliga flisor. Sen är fönstren i plexiglas och stängningen magnetisk så att ni kan känna er helt säkra. 

Överlag är vi otroligt imponerade över den här lekstugan som slår allt annat i sin väg. Vi gillar verkligen att den står så högt upp, och att den är försedd med det mesta som barnen kan tänkas vilja leka. 

Precis som många andra stugor så kräver även den här montering, men är ni några stycken och är noggranna med att läsa instruktionerna så kommer det inte ta mer än ett par timmar. När det väl är klart får du en stuga som står sig i flera år framöver. Vi är riktigt imponerade! 

Fördelar

 • Lekstugan har allt och lite till
 • Kvalitativ design i hög modell
 • Säkra funktioner 

Nackdelar

 • Väldigt (!) dyr
 • Höga höjder som inte är säkra för små barn
 • Stege saknar handtag på sidan

Mellan: AXI Lekstuga Milan Trä

Milan lekstuga i brunt trä och med många mysiga detaljer, som är målade i grönt, uppmuntrar både till kreativitet och många timmars rolig lek.

Lekstugan har flera fönster vilket skapar ett bra ljusflöde samtidigt som ditt barn kan titta ut. Denna praktiska lekstuga i högkvalitativt cederträ har dessutom en fin veranda där dina barn kan leka eller njuta av solen på sommaren.

Kvalitétstänket går igenom i hela dess konstruktion: träpanelen är förstärkt, vilket förhindrar att den vittrar sönder efter en tid, samtidigt som takpanelen tål både regn och rusk. 

Lekstugan mäter 180 x 180 x 175 cm och passar för barn från 36 månader och upp till ca 12 år (och kommer säkert hålla samma kvalité genom åren).

Den skickas i delar: 4 sidomoduler och tak, som är lätta att montera, även för den lite ovane snickaren. Du monterar ihop den på bara några timmar.

Fördelar

 • Fin design med färgglada detaljer
 • Hög kvalité 
 • Kan användas av både små och stora barn

Nackdelar

 • Dyr
 • Något tråkig form

Budget: Woodlii Lekstuga Vit/Rosa

Den här söta lilla stugan från Woodlii föll vi för så fort vi såg den. Och det var inte bara de söta detaljerna i rosa som vi föll för, utan vi gillar också att den är väldigt enkelt gjord men ändå så otroligt fin. 

Fönsterkarmarna, dörrens kikhål, och taket är helt i rosa! Trots att färgen är stark och färgglad så smälter den in bra med det vita. Det gör att både barn och vuxna kan tycka om den, även när barnen blir lite större. 

Vi gillar också  att stugan är utformad med dörr och fönster, vilket i sig bidrar till att den känns mer verklighetstrogen. Med tanke på att utsidan av stugan är impregnerad med vattenbaserad lack så håller den sig även utomhus hela året.

Till sist så är vi mycket nöjda med storleken på stugan, som varken känns för stor eller för liten. På perfekt svenska skulle den beskrivas med ordet lagom! Dessutom är den enkel att montera tack vare dess minimalistiska utformning. 

Något som dock kan vara bra att ha koll på är att lekstugan inte kommer med tillhörande golv. Utöver det är vi supernöjda. Du får en väldigt fin och fantasifull stuga som kan bjuda in till mycket lek till ett riktigt bra pris!

Fördelar

 • Fin stuga till ett riktigt bra pris
 • Tåligt material och impregnering
 • Lätt att montera

Nackdelar

 • Golv ingår inte

Special: AXI Lekstuga med rutschkana Lodge XL

AXI Lekstuga med Rutschkana Lodge XL är en väldigt rolig och spännande variant av lekstuga. Här kan barn i alla åldrar ta del av den klassiska lekstugan med dörrar och fönster, men det är inte slut där. De får också möjligheten att utforska lekstugan med hjälp av den lilla stegen och rutschkanan. 

Vi tycker att den här är riktigt välgjord och anser att alla barn kan få stor glädje med lekstugan i trädgården. Återigen så levererar AXI kvalitativa och välgjorda lekstugor som verkligen är värda en investering (och priset är faktiskt inte heller så farligt). 

Trots att det finns väldigt många sådana här modeller av lekstugor, alltså med både trapp och rutschkana, så sticker den här mindre modellen ut från mängden

Den mindre och inte så höga modellen känns både säker och stadig, något som många föräldrar uppskattar. Inte minst för sina mindre barn som gärna också vill vara med och leka och utforska på egen hand. 

Vi gillar verkligen hur den söta designen är kombinerat med en mer äventyrslysten funktion. Att ta sig upp till stugan är enkelt tack vare de små trappstegen (som dock saknar handtag att hålla sig i – det hade vi gärna sett ändring på). 

Väl i den lilla stugan kan barnen välja att leka kiosk, cafe eller liknande. De har en fin dörr och öppningsbara fönster. När lekandet är slut, eller om barnet vill ta sig ner för att hämta något kan det antingen välja trappen eller rutschkanan. Rutschkanan i sig är liten och säker, men ger ändå få lite fart.  

Utan att överdriva så tycker vi att det här är en väldigt rolig lekstuga, och både design och funktion känner välgjord. Perfekt om ni har flera barn som vill leka med varandra, där den äventyrliga sidan underhåller alla åldrar!

Fördelar

 • Lek för både stora och små barn
 • Trapp och rutschkana för roliga äventyr
 • Kvalité till ett bra pris

Nackdelar

 • Trappan saknar staket på sidan
 • Stugan i sig är något liten

Våra utmanare

Lekstuga Nordic Play Röd

Här har vi en riktigt söt och välgjord rödmålad lekstuga. Det finns ingen tvekan om att barnen kommer vilja flytta in i den här så fort de får syn på den! 

Det som gör att vi gillar den här lekstugan lite extra är inte bara den fina designen, utan vi uppskattar också att du får en riktigt bra lekstuga till ett bra pris. Många av de lekstugor som finns på marknaden idag kostar väldigt mycket, men den här håller sig ändå på en rimlig nivå utan att du måste välja bort kvalité. 

Och på tal om kvalité, den här lekstugan är gjord i 10 mm furu. Det innebär att den inte bara har ett väldigt fint material, utan den är också hållbar och tålig. Den kommer stå sig bra flera år framöver, och trots det måste du inte lägga en hel förmögenhet på den!

Om vi ska fortsätta på spåret om design och utseende så är den här röda lekstugan från Nordic Play även gjord med vita detaljer. Dörr, fönsterkarmar, staket och knutar är vitmålad, vilket blir en riktigt fin kontrast till det färgstarka röda. 

Vi gillar också hur de valt att utforma stugan – den liknar en dalastuga med skeva dörrar med magnetlås, fönster som går att titta ut genom, samt en praktisk liten altan. 

Sen finns det också en brevlåda, en blomsterlåda, samt ett golv i botten. Det bästa med den här lekstugan är att den kan användas både inomhus och utomhus beroende på vad som passar er bäst. 

Tack vare den vattenbaserade träbehandlingen klarar den av slitsamma väder och piskande vindar utan att slitas ut. Sen är den inte alltför stor i sina mått, och alltså kan den få plats inomhus om det finns lite extra utrymme. 

Det här är en sådan lekstuga som måste monteras på plats, det vill säga att den inte kommer som ett helt paket redan från början. Dock är alla delar delvis monterade i sektioner, så du behöver inte sätta ihop planka för planka utan det går rätt snabbt och smidigt. Vi är riktigt nöjda med den här superfina lilla lekstugan! 

Fördelar

 • Riktigt söt design med fina detaljer
 • Kan användas både inomhus och utomhus
 • Delvis monterad

Nackdelar

 • Dörrar och fönster har glipor

AXI Lekstuga Noa

AXI är ett märke som tillverkar riktigt fina och kvalitativa lekstugor i alla möjliga former och storlekar. Den här modellen, Lekstuga Noa, har blivit en mycket populär lekstuga bland både stora och små, vilket gjorde den till en självklar deltagare i vårt test. 

Trots att den kommer till ett överkomligt pris i förhållande till många andra lekstugor, så är den mycket välgjord. Hela stugan är gjord i omålat trä så att du och barnen tillsammans kan bestämma vilken färg ni önskar. På så sätt kan ni direkt sätta er egen prägel, en härlig aktivitet att göra ihop! 

Det omålade materialet i trä är slipat ordentligt för att det ska kännas så tryggt och säkert som möjligt att låta barnen leka i och runt det. Dessutom är fönstren i plexiglas och det finns magnetisk stängning på både fönster och dörr. Det bidrar till att du som vuxen lätt kan hålla koll på vad barnen gör, samtidigt som de inte riskerar att klämma sig eller låsa in sig. 

Vid första anblick så kan vi tycka att stugan ser lite enkel och tråkig ut, men det beror såklart på att den ännu inte är målad. När ni väl slänger på lite färg och designar den på egen hand kommer den bli mycket roligare! 

Tänk också på att den här lekstugan kräver montering, samt att ni köper till ett golv. Trots att monteringen är väldigt enkel så krävs det lite tid för att få ihop den. Önskar ni köpa en helt färdig lekstuga, både färdigmålad och färdigmonterad, så finns det andra alternativ som kan passa bättre.

Men, vi gillar den här lekstugan från AXI

Monteringen är väldigt enkel och går snabbt, den grundläggande utformningen är klassisk och fin, den känns trygg och säker, och barnen har gott om plats. 

Fördelar

 • Fina men säkra detaljer
 • Superenkel montering
 • Toppenpris

Nackdelar

 • Kräver både montering och målning
 • Saknar altan

Vilmer 4,1 Lekstuga

Även Vilmer 3,96  är en lekstuga som ser ut som ett vanligt och lite gammaldags hus med många rustika detaljer. Förutom en fin dörr finns söta fönsterluckor och blomsterlådor. 

Som tak kan man välja antingen takpapp eller takshingel – vi valde det sistnämnda, och det blev mycket snyggt. 

Lekstugan är inte snözonklassad, vilket är synd med tanke på klimatet på våra breddgrader.

Ser du däremot till att hålla taket fritt från eventuell snö under den kallare årstiden är det ingen fara. 

Tänk även på att du måste grundolja, samt både grund- och täckmåla stugan innan du tar den i bruk. Du måste även gjuta en grund eller använda nedgrävda plintar.

En stor fördel är att stugan är enkel att montera ihop – monteringsanvisningarna är dessutom mycket lätta att följa.

Priset kan kännas något högt för den här lekstugan med tanke på allt man jobb man måste göra innan stugan står klar.

Fördelar

 • Stilren klassisk design
 • Enkel att montera
 • Omålad

Nackdelar

 • Dyr
 • Saknar golv
 • Krävs lite fix och trix

Mimmi 4,0 Lekstuga

Även Mimmi 4,0 är en väldigt mysig lekstuga, som dessutom har två våningar, vilket gör att den ser både annorlunda och mer spännande ut.

Tänk dock på att två barn inte bör vistas samtidigt på övervåningen, vilket ibland kan vara svårt att förklara för busiga barn.

Utseendemässigt är denna stuga, som ser ut som ett vanligt hus, en verklig prydnad i trädgården.

Eftersom vi byggt ihop flera lekstugor förut var monteringen inga problem, även om monteringsanvisningarna var något otydliga. Det kan till exempel vara svårt att förstå vilken sida som ska vara uppåt på golv och tak.

När man väl fått kläm på det hela går stugan trots allt smidigt att montera – och för priset får du en lekstuga av hög kvalitet. 

Fördelar

 • Två våningar
 • Hög kvalité
 • Riktigt fin konstruktion

Nackdelar

 • Något dåliga anvisningar
 • Rätt dyr 

Felix 2,0 Lekstuga

Felix 2,0 är en fin liten lekstuga med förstukvist som passar för barn upp till 50 kg. Dess stora fönster som sitter bredvid dörren garanterar ett stort ljusinsläpp, vilket är bra när hösten närmar sig. 

Eftersom lekstugan inte är snözonklassad gäller det dock att hålla eventuell snö borta från taket när vintern är här. 

Vad gäller montering var stugan ganska lätt att bygga ihop, även om monteringsanvisningarna var något komplicerade att följa. 

Tyvärr håller virket ganska låg kvalitet. På vissa ställen trycker det exempelvis ut kåda både på ut- och insidan, men i det stora hela är det här en petitess. 

Här får du en väldigt fin lekstuga som dina barn kan ha mycket roligt med.

Fördelar

 • Nätt och söt
 • Bra pris
 • Ser ut som ett riktigt litet hus

Nackdelar

 • Kan inte användas av större barn
 • Något dåliga anvisningar för montering
 • Något låg kvalité

Polhus Lekstuga Otto

Lekstuga Otto från Polhus är en söt liten stuga på 3,6 m2, som har den fördelen att den passar för alla åldrar.

Lekstugan, som har en liten förstukvist, ser ut som ett riktigt hus med staket, fönsterluckor, blomlådor, och skorsten. I de spröjsade fönstrena sitter plexiglas. 

Det här lilla huset gör sig verkligen fint på tomten plus att det inte tar mycket plats. Stugan kommer, som flera andra stugor i vårt test, omålad, vilket gör att den tar lite extra tid att fixa iordning. 

Däremot är lekstugan mycket enkel att bygga ihop, tack vare att väggarna kommer i färdiga och isolerade sektioner. 

Glöm dock inte bort att du måste göra en grund, men om marken är någorlunda platt, som i trädgården där vi byggde ihop lekstugan, räcker det med klinkersblock som plintar.

Priset känns verkligen överkomligt. Tyvärr ingår inte takbeläggning i priset.

Fördelar

 • Passar alla åldrar
 • Fin, detaljerad konstruktion
 • Lätt att montera

Nackdelar

 • Krävs lite fix och trix innan användning
 • Saknar golv

Produkter som utgått

Polhus Lekstuga Tina

Den här lekstugan kommer göra sig riktigt fin på er tomt, och självklart kommer den också bidra med mycket glädje till era barn! Utan att göra det allt för komplicerat så kan vi beskriva den här som en traditionell lekstuga som kombinerats med en söt liten altan. 

Det som gjorde att vi fastnade lite extra för den här var just   att den är knuttimrad, något som vi anser är en otroligt fin detalj. Lekstugan ser ut som en äkta och välgjord liten stuga tack vare detaljerna med altanen, de öppningsbara fönstren och de riktiga knutarna. 

Eftersom designen är så fin så är det här ett hus som inte bara behöver användas som lekstuga. När era barn blivit stora och inte längre är intresserade av att leka i den så kan ni gott och väl göra om stugan till ett litet förråd där ni kan förvara utemöbler, verktyg och liknande. Det är riktigt smart!

Något som däremot kan vara bra att veta om är att det här lilla huset levereras omonterad. Det innebär alltså att ni vuxna måste bygga ihop lekstugan på egen hand. 

Det är i och för sig inte så svårt i och med att alla skruvar, spikar, material och andra tillbehör följer med, men det tar ändå lite tid och engagemang för att den ska bli helt klar att använda. 

Är du en sådan som gillar att pyssla och fixa egna projekt så är det perfekt för dig. Det här formatet är väldigt smidigt i och med att du inte behöver bygga allt helt själv från grunden, utan istället så har du färdiga mått och perfekta delar som ska sättas ihop enligt instruktioner. 

För dig som bara vill ha en helt färdig lekstuga är den här alltså inte det bästa alternativet.

En fördel med att den levereras på det här sättet, det vill säga ”orörd” är att ni får chansen att bestämma färgen på stugan. Vid köpet får ni med önskad färg och ytbeläggning till taket. Alltså kan ni bestämma den färg som ni tycker passar i trädgården.

Kort och gott är det här en mycket fin och anpassningsbar lekstuga. Trots att monteringsprocessen kan kännas något krånglig så kan är det är något som alla kan klara av – alla instruktioner och tillbehör följer ju med!

Vi gillar verkligen hur tillverkarna har satsat på hög kvalité, just för att ni ska känna er trygga med att lekstugan håller i flera år framöver. Konstruktionen är också barnvänlig, och för extra säkerhet är fönstren i plexiglas så att inga olyckor kan ske. Dessutom är storleken generös, så trots att priset är lite högre kan det verkligen vara värt det! 


AXI Lekstuga i Trä för Barn, Laura

Vi och våra barn tycker även om AXI Lekstuga i Trä för Barn, Laura, som är en nätt liten lekstuga i dimensionerna 315 x 172 x 270 cm och som står upphöjd på en robust och säker pelarkonstruktion – detta gör att vi känner oss säkra när våra barn leker.

Träslaget som används är, som vanligt när det gäller AXI, högkvalitativt cederträ från ansvarsfullt odlade och skötta skogar. Cederträ är även ett mycket slitstarkt material som håller i åratal.

Även detta hus har fina detaljer och många fönster som är målade i grönt. Detta ger ett bra ljusflöde inne i stugan.

Dörren till stugan är konstruerad för att lätt kunna öppnas vilket är ett extra plus. På sidan av huset finns även en grön rutschkana, som garanterat kommer bli en succé.


AXI Lekstuga Liam (inkl. gunga)

Med Lekstuga Liam tar Axi lekstugan till en helt ny nivå. Själva lekstugan står på en upphöjd pelarkonstruktion med veranda som har mycket plats för härlig lek och allt man kan önska sig av fina detaljer. Exempelvis finns en blomsterlåda där du kan plantera växter. 

Axi verkar här ha tänkt på allt. Träslaget som använts är, precis som för Lekstuga Liam, högkvalitativt cederträ, som har en naturlig motståndskraft mot röta, svamp, och skadedjur.

Därmed behövs inga kemiska konserveringsmedel tillsättas. Tänker du på miljön och din hälsa är det här dessutom extra bra. 

Träet kommer även från skogar som sköts på ett ansvarsfullt sätt. För varje träd som huggs ner planteras ett nytt. Cederträet är även ett mycket robust material, vilket garanterar god säkerhet. 

Även om det här lekhuset innehåller många delar är det förvånansvärt lätt att montera ihop, även om du är lite ovan med hammare och skruvmejsel. För oss tog det endast en eftermiddag. Detta lekhus rekommenderas från tre års ålder.


AXI Lekstuga för Barn, Nalle Puh

Våra barn gillar Nalle Puh. Gör dina barn det också bör du köpa AXI Lekstuga för Barn, Nalle Puh, där den kloka lilla björnen och hans kompisar sitter som fina trädekorationer på verandan vid lekstugans framsida. 

Även detta lekhus i cederträ från AXI visar prov på stor hantverksskicklighet, samtidigt som det har fina detaljer.

Det står på en ganska låg pelarkonstruktion och nås med en trappstege. På ena sidan sitter en kul, rosa rutschkana, som våra barn uppskattade extra mycket. 

Dimensionerna på huset, som även har en fin liten veranda, är 262 x 157 x 199 cm.

Lekstugan har nämligen förstärkta träpaneler, vilket innebär att det varken blir skevt eller vittrar. Samtidigt är takpanelen vattenbeständig. 


Lekstuga Happy Mini JABO

Lekstuga Happy Mini JABO passar för alla barn som gillar att leka affär och som vill ha en roligt utformad lekstuga.

Lekstugan har nämligen en kiosklucka som går att fälla ut, vilket uppmuntrar till mycket kreativ lek. Detta uppskattades stort av våra barn. 

Ovanför luckan sitter dessutom två små runda fönster, samt ett rektangulärt, vilket gör att öppningarna ser ut som ett ansikte med ögon, näsa, och mun. 

Lekstugan har ett stort rum och dess totala yta är 3,6 m2, vilket känns som en lagom stor plats. Tyvärr har den ingen veranda. 

Panelen är obehandlad och det krävs därför att du målar den. I förpackningen medföljer annars allt du behöver, inklusive takpapp, spik, och ventilgaller. Tack vare dess enkla konstruktion går lekstugan mycket snabbt att montera ihop.


Ellen 3,6 Lekstuga

Ellen 3,6 passar för dig som vill ha en mysig och fin lekstuga som likt flera andra lekstugor i vårt test ser ut precis som ett vanligt hus i miniformat. 

Lekstugan har en liten altan och farstukvist och en mängd fina detaljer, som fönsterluckor, skorsten, och blomsterlådor – detta gör leken betydligt roligare.

Som takbeklädnad kan man välja antingen takpapp eller takshingel. Vi valde det sistnämnda och takshingeln bildar verkligen ett fint mönster på taket. 

Ett extra plus är shingelns klisterkanter som gjorde att monteringen gick både snabbt och enkelt. 

För övrigt gick stugan även lätt att montera ihop, trots att monteringsanvisningarna var ganska otydliga.

Det tog ett tag innan vi kom på hur allting skulle sättas ihop, och dessutom låg alla skruvar i samma påse, vilket gjorde det hela lite mer komplicerat än nödvändigt.

När stugan väl var ihopmonterad blev den dock väldigt fin och våra barn tyckte även mycket om den.

Fördelar

 • Generös konstruktion
 • Altan, farstu, fönster, dörr och andra små detaljer
 • Snabb montering 

Nackdelar

 • Dyr

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals