Bästa blöjhinken 2024 – Redskapet du behöver vid blöjbytet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Livet med en liten bebis är för det mesta alldeles underbart. Något som är mindre trevligt är dock de stinkande blöjorna som tycks alstras i ett oändligt antal. 

Hur man än försöker dölja lukten genom att knyta plastpåsar extra hårt eller genom att slänga soporna ofta så tycks den ändå sippra ut och förpesta hemmiljön. 

Det finns dock en smidig lösning på problemet, nämligen en blöjhink. Jag är väldigt glad att jag valde att investera i en blöjhink eftersom den löser ett vanligt vardagsproblem när man har små barn.

Med hinkens hjälp slipper du springa ut med soppåsen fullt lika ofta. Dessutom är det smidigt att ha den till hands i anslutning till skötbordet. 

För mig är det viktigt att en blöjhink verkligen stänger inne dålig lukt, sedan får den gärna vara fin att titta på också. Eftersom det finns så otroligt många blöjhinkar på marknaden tänkte jag att det var på sin plats att testa några av dessa. 

Nedan hittar du de allra bästa blöjhinkarna. På första platserna hittar vi Ubbi Blöjhink från premiumprisklassen följt av mellanklassens Korbell Blöjhink.

Tommee Tippee Simplee Sangenic blev vårt budgetalternativ. Läs vidare för att ta reda på vilken din nya favoritblöjhink kommer att bli.

Premium: Ubbi Blöjhink

Testpanelen föll pladask för denna blöjhink. Inte nog med att den verkligen pryder sin plats i hemmet, den är också väldigt funktionell. Eftersom hinken är gjord av metall håller den effektivt alla oönskade lukter instängda.

Den är också mycket smidig att öppna och har dessutom ett barnsäkert lock. Ett extra plus är att den finns i många olika fina färger så att alla kan hitta en som passar den egna inredningen perfekt.

Fördelar

  • Finns i flera fina färger
  •  Känns robust och stabil tack vare materialet i metall
  • Rymmer väldigt många blöjor

Nackdelar

  • Dyr

Mellan: Korbell Blöjhink

Detta är en snygg blöjhink som kan användas som vanlig sophink när den lilla har växt upp. Den kan även användas med både speciella refillpåsar eller vanliga soppåsar du har hemma.

Blöjhinkens pedal är väldigt praktisk då du endast behöver använda en hand för att slänga blöjan plus att locket alltid kommer vara stängt - ingen lukt kommer sippra ut från denna blöjhink.

Fördelar

  • Håller lukt borta
  • Barnlås
  •  Avskärare ingår

Nackdelar

  • Något krångligt att byta påse
  • Rymmer inte så mycket 

Budget: Tommee Tippee Simplee Sangenic

Letar du efter ett budgetalternativ är denna blöjhink från Sangenic ett väldigt bra val eftersom den både är snygg och funktionell. 

Den är gjord av plast men är täckt med en plastfilm med antibakteriella egenskaper som gör att dålig lukt inte fäster lika lätt. Den har även ett tätningslock som fungerar väldigt effektivt.

Fördelar

  • Prisvärd
  • Tätt lock som minskar lukt
  • Lätt att öppna

Nackdelar

  • Inte överdrivet rymlig

Varför ska du lita på oss?

Jag är en person som bara nöjer mig med det bästa. Jag vill helt enkelt ha bästa möjliga kvalitet för de pengar jag lägger ut - därför är jag alltid noga med att göra grundliga undersökningar innan jag gör olika  köp.

Jag har också två små barn och har provat ett antal blöjhinkar. Därför vet jag exakt hur jag vill att en bra blöjhink ska vara.

För att testet av blöjhinkar skulle bli rättvist och grundligt tog jag även hjälp av fem småbarnsfamiljer i min bekantskapskrets. Tillsammans har vi hela nio blöjbarn, något som gjorde att blöjhinkarna verkligen fick jobba ordentlig.

Vem behöver en blöjhink?

Visst går det alldeles utmärkt att slänga använda blöjor i en vanlig sophink, men om du gör det får du räkna med att stå ut med dålig lukt eller att gå många vändor till soptunnan.

Som småbarnsförälder behöver man alla smarta knep i vardagen och all tidsbesparing man kan få, därför är en blöjhink en väl värd investering.

Jag skulle säga att alla som har småbarn som bär blöja har stor nytta av en riktigt bra blöjhink. Att tvingas stå ut med stinkande blöjor kan ibland vara mer än vad trötta, nyblivna föräldrar klarar av. 

Det kanske låter konstigt, men jag måste ändå säga att jag älskar min blöjhink. Den underlättar min vardag mer än man kan tro.

Dessutom pryder den faktiskt sin plats i badrummet; idag finns nämligen ett flertal snygga och funktionella blöjhinkar att välja bland.

Hur kom vi fram till vilka blöjhinkar vi skulle testa?

Utbudet av blöjhinkar med olika funktioner är otroligt stort. Det var därför inte helt lätt att bestämma oss för vilka vi skulle testa.

Till slut kom vi fram till att vi ville testa några varianter med speciella funktioner, några riktigt snygga modeller, och några som verkade extra populära.

Vi ville också se till att ta med blöjhinkar i flera olika prisklasser i testet. Dels för att se om dyrt verkligen är bättre, men också för att vi tycker att alla ska ha råd att köpa en riktigt bra blöjhink.

Efter mycket övervägande stod vi till slut med åtta olika hinkar som skulle genomgå våra tester. Blöjhinkarna hämtade vi från några av nätets mest populära barnbutiker, nämligen lekmer.se, bamba.se, och babyland.se.

Hur testade vi blöjhinkarna?

För att avgöra hur pass bra en blöjhink fungerar finns det bara ett sätt att använda sig av: Den måste testas i vardagen.

Vi ville bland annat se hur blöjhinkarna klarade av att kapsla in lukt från ett stort antal blöjor och hur de fungerade under de där extra stressiga blöjbytena

För att kunna göra detta fick varje familj testa två av blöjhinkarna under två veckor, det vill säga en blöjhink per vecka.

Vi träffades också gemensamt och diskuterade de olika modellerna innan vi satte igång med testet. För en mer omfattande undersökning såg vi också till att prata med de olika tillverkarna.

När testet var klart stod vi sedan med några klara vinnare som var överlägsna både vad gäller funktion och form.

Tänk på detta innan du köper en blöjhink

Innan du investerar i en blöjhink är det viktigt att du tänker på några saker. Om du har fler blöjbarn är det viktigt att blöjhinken är så pass rymlig att du får plats med ett större antal blöjor i den.

Det finns till exempel blöjhinkar som rymmer uppemot 15 liter. Det är också viktigt att tänka på i vilket utrymme du ska ha din blöjhink.

Om du har ett mycket litet bad- eller skötrum är det smart att investera i en mindre och smidigare modell så att hinken inte tar upp allt för stor plats.

Du bör också välja en hink du enkelt kan få tag på refillpåsar till, annars kan ett bra köp plötsligt bli ett dåligt. Ogillar du tanken på att behöva köpa refillpåsar bör du välja en hink som fungerar med vanliga soppåsar. 

Det är också en klar fördel om hinken är utrustad med en pedal för öppning. På så sätt behöver du inte böja dig ned för att öppna locket och slänga blöjan.

Du kan istället bara trycka på pedalen med foten och släppa ned den smutsiga blöjan och slipper förlora uppsikt över din bebis en enda sekund.


Våra favoriter

Premium: Ubbi Blöjhink

Står du inte ut med tanken på en ful och plastig blöjhink som drar ned helhetsintrycket i ditt badrum? Då ska du verkligen satsa på Ubbi blöjhink. 

Den finns i massor av färger och är tillverkad i metall. Faktum är att den till och med har fått pris för sin snygga design. När vi testade den märkte vi att den kunde fyllas med riktigt många blöjor utan att släppa ifrån sig ett uns med dålig lukt.

Du kan faktiskt få plats med hela 35 blöjor i denna generösa hink. Detta beror sannolikt på höljet i metall och de täta gummipackningarna.

Hinken är också väldigt smidig att öppna, men har ett barnsäkert lock som gör att man slipper obehagliga överraskningar. Det finns speciella påsar att köpa till hinken, men den går minst lika bra att använda tillsammans med vanliga soppåsar. 

Många av oss i testpanelen kan tänka oss att behålla denna blöjhink i badrummet när barnen slutat med blöjor eftersom den är så snygg. Visserligen kommer den till ett lyxigt pris, men den är verkligen värd det.

Fördelar

  • Finns i flera fina färger
  •  Känns robust och stabil tack vare materialet i metall
  • Rymmer väldigt många blöjor

Nackdelar

  • Dyr

Mellan: Korbell Blöjhink

Denna blöjhink från Korbell är riktigt generös då den rymmer hela 15 liter. Den har även en mängd smarta funktioner som gör den till ett  bra val. 

Bland annat används hinken med praktiska tillhörande påsar. När en påse är full tar man enkelt ut den och skär loss den med den tillhörande avskäraren, sedan är det bara att dra upp nästa påse. 

Hinken har också en smidig pedal för öppning och ett barnsäkert lock.

Fördelar

  • Håller lukt borta
  • Barnlås
  •  Avskärare ingår

Nackdelar

  • Något krångligt att byta påse
  • Rymmer inte så mycket 

Budget: Tommee Tippee Simple Sangenic

Trots att denna modell ligger lågt i pris känns den väldigt rejäl och stabil. Testpanelen gillade också den snygga och stilrena designen väldigt mycket.

Med hjälp av ett tätt lock och antibakteriell plastbeläggning håller hinken effektivt dålig lukt borta. Trots att locket sluter sig väldigt tätt är det enkelt att öppna när det är dags att slänga en blöja.

Vi var extra noga med att titta på hur smidiga de olika blöjhinkarna var att använda och denna uppfyller verkligen alla krav. Söker du en hink som är både snygg och ligger lågt i pris så är denna ett fantastiskt val.

Fördelar

  • Prisvärd
  • Tätt lock som minskar lukt
  • Lätt att öppna

Nackdelar

  • Inte överdrivet rymlig

Våra utmanare

Det finns minst sagt ett stort utbud av blöjhinkar. I testpanelen är vi överens om att alla vi valde ut till vårt test höll riktigt hög kvalitet. Här följer våra övriga favoriter.

Diaper Champ One Blöjhink

Denna variant av blöjhink från Diaper Champ är en smidig och kompakt men ändå rymlig hink. Den må se väldigt enkel ut på utsidan, men den levererar faktiskt väldigt mycket. Trots dess smidiga storlek rymmer den upp till 40 blöjor. 

En smart detalj är att denna blöjhink har ett säkert barnlås så att inga nyfikna händer tar sig ner och skapar kaos. Det bästa är att du inte heller behöver köpa till speciella påsar för hinken, utan det går bra att använda vanliga soppåsar.

Fördelar

  • Rymlig
  •  Barnlås
  • Finns i flera färger

Nackdelar

  • Ser något enkel och tråkig ut
  • Något dyr 

Tommee Tippee Sangenic Twist & Click Blöjhink

Som ni hör på namnet så är denna variant utformad med den smarta twist & click tekniken, vilket innebär att varje enskild blöja viras in i en separat plastfilm för att förhindra spridning av lukt och bakterier. Detta har de använt på många andra varianter, men det som är nytt med denna är att den ska vara miljövänlig.

Den miljövänliga funktionen sitter nämligen i plastfilmen och den automatiska effekten av enskild förpackning, där denna blöjhink alltså är utvecklad för att spara på plastfilmen. När du har snurrat in blöjan i plastfilmen säger hinken till när det räcker, så att du slipper slösa i onödan.

Dessutom är denna variant av blöjhink otroligt prisvärd jämfört med många andra på marknaden, men trots det är den riktigt smart och praktisk att hantera. Den är inte heller svår eller komplicerad att tömma när den är full, och du slipper lukten. Vid behov är det lätt att byta plastfilm då den är slut. Vi rekommenderar denna starkt.  

Fördelar

  • Miljövänlig då den sparar på plastfilm
  • Prisvärd
  •  Enkel att tömma och sätta i ny plastfilm

Nackdelar

  • Krävs att man använder deras specifika plastfilm
  • Inte överdrivet rymlig 

Sangenic Simplee Blöjhink

Här har du en blöjhink som är en baddare på att stänga in den svimfärdiga lukten. En filmkassett som är förinstallerad kommer med som tillsammans med ett innovativt tätningslock håller lukten borta från våra tacksamma näsor.

Kassettens plastfilm är 99% antibakteriell och kan blockera lukten till ungefär 180 stycken blöjor innan det är dags att byta.

Själva blöjhinken är stor nog att rymma ungefär 18 blöjor åt gången - då är det tur att tillverkaren har tänkt på att täppa till lukten. Välj mellan flera färger till ett riktigt bra pris.

Fördelar

  • Förinstallerad filmkassett
  • Tätningslock
  •  Antibakteriell för hygienisk användning

Nackdelar

  • Rymmer inte så mycket
  • Något plastig design 

Produkter som utgått

Tommee Tippee Sangenic Tec Blöjhink

Att detta är världens mest köpta blöjhink har vi stor förståelse för. Denna uppdaterade variant har en rad bra funktioner och ligger dessutom lågt i pris. 

Den stora fördelen med den är att man lätt kapslar in de använda blöjorna en och en med hjälp av det tillhörande plastfoliet.

Du kan även välja mellan olika färger som alla är lika fina. Söker du en blöjhink som ligger lågt i pris, och garanterat är luktfri är denna ett mycket bra val.

Fördelar

  • Storsäljare!
  • Riktigt bra produkt till ett bra pris
  • Kapslar in varje blöja

Nackdelar

  • Något tråkig design

Tommee Tippee Sangenic Maxi

Som ni säkert märkt så har vi redan med andra favoriter från Tommee Tippee i detta test, men vi kunde helt enkelt inte hålla oss från att ta med en till då de verkligen är riktigt bra när det kommer till blöjhinkar. 

Till att börja med så är denna variant i storleken större än vanligt, vilket innebär att du får plats med ännu fler blöjor än vad man får i många andra. 

För det andra så är denna patenterad med samma Twist & Seal-teknik som används i våra andra deltagare Sangenic TEC, vilket innebär att du inte behöver oroa sig för att den otrevliga doften smyger sig ut när du öppnar den. 

Blöjorna liksom viras in och försluts i en separat plastfilm som dessutom dödar bakterierna, för att allt ska kännas så fräscht och hygieniskt som möjligt. När du sen slängt många blöjor kommer det dröja länge innan du faktiskt måste tömma hinken, vilket ju är väldigt behagligt. Faktum är att den rymmer upp till 60 blöjor.

Fördelar

  • Otroligt rymlig
  • Fräsch och hygienisk
  •  Blöjorna förpackas individuellt

Nackdelar

  • Dyr
  • Något plastig i sin design
  • Funkar bara med specifika påsar 

Ellos Minnie Blöjhink

Detta är en enkelt blöjhink utan några speciella finesser. Den har dock ett smidigt handtag som gör den enkel att bära med sig till soptunnan.

Vill du ha en blöjhink som är enkel och inte behöver några speciella refillpåsar samtidigt som den är rolig för barnen är denna ett bra val.

Testpanelens barn uppskattade den lekfulla designen med motiv av Mimmi Pigg. Priset är lite väl högt för en blöjhink med mindre funktioner än de ovanstående i testet. 

Fördelar

  • Handtag
  • Söt design
  • Kan användas med vilken påse som helst

Nackdelar

  • Lite för enkel för sitt pris

Inko Baby Blöjhink Opera

Vi märkte ganska snabbt att blöjhinkar i metall blev de klara favoriterna i vårt test och Inko Baby blöjhink är inget undantag. Här får du en riktigt snygg blöjhink i lackad metall som inte släpper ut minsta, lilla lukt.

Det som är speciellt med denna hink är att den med hjälp av de tillhörande refillerna kapslar in blöjorna för sig. Det gör att hinken är helt luktfri. Blöjhinken är även försedd med en smidig pedal för öppning.

Det gör att du aldrig behöver släppa din bebis med blicken när den ligger på skötbordet och du ska slänga en blöja. Testpanelen gillade också att storleken på hinken var väldigt generös då den rymmer hela 14 liter.


Babydan Blöjhink

Söker du en riktigt rejäl hink i metall som går att använda med vanliga soppåsar är Babydan Blöjhink ett riktigt bra val. Alla i testpanelen var rörande överens om att denna hink är mycket effektiv. Dessutom är den stor, stabil, och enkel att öppna.

Själva hinken är tillverkad i metall och aluminium och i locket finns gummitätning som gör att lukt inte slipper ut den vägen. Locket har också barnlås som hindrar små fingrar från att ställa till med kaos eller att någon klämmer sig.

Eftersom hinken är ganska dyr - cirkapriset ligger på tusenlappen - är det ett stort plus att den går att göra om till vanlig sophink när barnen slutat använda blöjor.


Lamico Blöjhink Metall

Detta är en riktigt prisvärd blöjhink i metall. Testpanelen tyckte att den kändes rejäl och stadig - något som uppskattades mycket. Den öppnas enkelt med hjälp av en pedal. På så sätt behöver du aldrig böja dig ned och släppa din lilla bebis med blicken.

Ett extra plus är att den fungerar med både refillpåsar och vanliga soppåsar. Den går dessutom minst lika bra att använda som vanlig sophink som den går att använda till blöjor. 

Cirkapriset 300 kronor är verkligen värt det då den kommer med en snygg design och för att man även kan använda den som en funktionell sophink när barnet har vuxit ur blöjåldern.

Frågor och svar

Vad är en blöjhink?

En blöjhink är en slags soptunna, men avsedd endast för blöjor. Den minskar lukten från använda blöjor genom ett system som stänger inne lukten i blöjhinken.

Till vissa blöjhinkar behöver man speciella påsar som man fyller på när de tar slut, andra sorter fungerar med vanliga soppåsar.

Varför ska man ha en blöjhink?

Kanske främst för att slippa lukten från sopkorgen eller att behöva byta soppåsen efter varje blöjbyte. Det förhindrar också att soppåsen blir full direkt eftersom man inte behöver lägga blöjor i den vanliga soppåsen.

Vilken blöjhink ska man välja?

Man kan egentligen välja vilken som helst eftersom de fungerar i stort sett likadant. Men det kan vara en fördel med en sort som inte kräver särskilda påsar eller vars refiller är någorlunda billiga eftersom man behöver fylla på med jämna mellanrum.

Hur många blöjor får plats i en blöjhink?

Det är olika, men själva hinken rymmer ofta runt 30 blöjor. En kassett kan räcka i ungefär en månad eller till så mycket som 240 blöjor – med andra ord räcker de ofta ganska länge.

Vad finns det för alternativ till blöjhink?

Man kan använda vanliga blöjpåsar som man lägger den använda blöjan i och sedan slänger i den vanliga soppåsen. På så sätt blir ändå soppåsen full ganska fort, men dessa påsar hjälper också till att stänga inne lukten.

Det finns även påsar med doft som är ännu mer effektiva. Jag har provat ganska många alternativ för att se vilket som passar mig bäst, men kommer alltid tillbaka till blöjhinken - den är helt enkelt fantastisk och praktisk!

Vad kostar en blöjhink?

Det finns blöjhinkar från ungefär 150 – 200 kronor och uppåt. Ibland får man någon eller några kassetter på köpet till hinken.

Därefter får man köpa till kassetter, vilka ofta kan kosta 60 – 70 kronor styck och oftast säljs i flerpack. Hur ofta man behöver en ny kassett är olika, men oftast någon gång i månaden även om det kan vara både oftare och mer sällan.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals