Bästa cykelsitsen 2024 – Ta med barnet på en säker cykeltur

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Visst är det roligt att ta med barnet på cykelturen. Som tur är behöver man inte vänta tills barnet kan cykla själv. En cykelsits sätts fast på cykeln bakom din sadel och du är redo att åka!

Idag är de flesta cykelsitsar godkända enligt säkerhetsstandarder och kan användas på de flesta cyklar - även om du inte har en pakethållare. Tillverkarna är noga med att uppfylla säkerhetskraven men också att göra det så praktiskt som möjligt för föräldrarna samtidigt som barnen har det så bekvämt som möjligt.

Det kan dock vara svårt att välja mellan alla cykelsitsar som finns på dagens marknad eftersom standarden och kvalitén är så hög på nästan alla. Som tur är har vi testat åtta olika cykelsitsar som vi kommer recensera i detta inlägg så att du ska kunna göra ett informerat val.

Vi har som vanligt haft olika priskategorier och den absoluta vinnaren hittar vi i premiumklassen med Thule Ride Along Cykelsits.

Inte långt efter i mellanklassen kom en annan sits från Thule som man fäster framtill på styret: Thule Yepp Mini Cykelsits.

I budgetklassen vann Hamax Kiss Cykelsits med en ergonomisk sittställning och en bra prislapp. Vi var också tvungna att ta med den söta cykelsitsen för dockor Skrållan. Läs vidare för recensioner av alla produkter och hitta cykelsitsen för dig och ditt barn! 

Premium: Thule Ride Along Cykelsits

Den klara favoriten i testet blev Thule RideAlong Cykelsits som har en justerbar sele, fotstöd, och fotremmar. Det finns fem lutningslägen och ett fjädringssystem finns på plats för en bekväm resa.

Cykelsitsen går snabbt att montera på och av och det ingår även ett lås och så finns det en praktisk reflex baktill. 

Fördelar

 • Känns otroligt säker och trygg
 • Bekväm för barnen

 • Reglerbara fotstöd med fotremmar

 • Sitsen kan justeras i fem olika lägen

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan kännas något stor och klumpig


Mellan: Thule Yepp Mini Cykelsits

Detta är en cykelsits du fäster framtill på styret. Barnet kan växa med sitsen då det finns justerbara fotstöd, fotremmar, och en fempunktssele.

Materialet är vattenavstötande och det är enkelt att hålla stolen ren. Sitsen tar även upp eventuella stötar som sker under färden så att ditt barn ska sitta bekvämt.  

Fördelar

 • Har många smarta funktioner
 • Fästs enkelt på styret för en säker känsla

 • Säker och bekväm

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan bara användas till dess att barnet är 3 år


Budget: Hamax Kiss Cykelsits 

Vår vinnare i budgetklassen är en ergonomisk cykelsits med snabbfäste. För barnets bekvämlighet finns det ett fotstöd och en fjädring i stolens rygg så det ska vara skönt under de längre resorna.

En justerbar sele finns för säkerheten och du kan använda den på alla cyklar - med eller utan pakethållare.

Fördelar

 • Upplevs som väldigt säker och trygg
 • Kan användas länge

 • Enkel och effektiv montering

Nackdelar

 • Något enkel och plastig

Special: Skrållan Cykelsits

När vi såg den här otroligt söta och fina cykelsitsen kunde vi bara inte hålla oss för att ta med den i vårt test. Då det är en cykelsits för barncyklar och dockor så fick den bli vår lilla specialare.

Fördelar

 • Otroligt söt design
 • Roligt för barnet att kunna ta med sina dockor eller gosedjur

Nackdelar

 • Cykelsits för dockor, kan inte användas på barn

Köpguide

Vad bör jag tänka på när jag ska köpa en cykelsits?

Ett väldigt smidigt sätt att transportera sitt barn på i vardagen, är att montera en cykelsits på sin egen cykel. Det fungerar lika bra till och från förskolan som på en trevlig helgutflykt. Det är därför en mycket väl värd investering som är ett väldigt bra alternativ till bil och kommunala transportmedel, vid inte alltför långa resor. 

Det finns flera olika typer av cykelsitsar, så det är definitivt något som köparen bör sätta sig in i, innan köpet görs. Det finns avancerade cykelsitsar med flera olika funktioner och det finns även väldigt enkla varianter som helt enkelt består av en sits med ryggstöd i helgjuten plast.  

Monteringen kan också skilja sig åt avsevärt. Det vanligaste är att en cykelsits monteras på pakethållaren eller direkt på cykelramen. Det finns också varianter som ska monteras på styret. Det viktiga är hur som helst att den är godkänd och certifierad, så att du vet att säkerhetsnivån är hög. 

Dessutom är det viktigt att du lägger ner omsorg och fokus på att läsa instruktionerna noggrant och sedan montera den rätt. 

När kan barn åka med på cykel?

De allmänna åldersrekommendationer som många tillverkare har, brukar vara från ca nio månaders ålder och uppåt. Men vissa barn är inte alls redo att åka i cykelsits vid den åldern, så här behöver du helt enkelt utgå från ditt eget barn och och dess fysiska förmåga. 

Vissa barn behöver nämligen växa till sig för att sitta riktigt bra i cykelsitsen. Maxvikten varierar också, men 20-25 kg brukar vara en vanlig anvisning. 

Storlek på cykelsitsen

Grundprincipen är att ju yngre barn, desto större och stadigare cykelsits. Återigen varierar det här och användaren får helt enkelt titta på tillverkarnas anvisningar och sedan utgå från vad som är lämpligt för det egna barnet. 

Olika varianter av cykelsitsar

Den vanligaste varianten är där cykelsitsen monteras bakom den som kör cykeln. Den här modellen har också generellt en högre maxvikt. Det finns även cykelsitsar som monteras fram på cykeln, det vill säga på styret. Fördelen här är att det blir bättre kontakt med barnet och det är lättare att höra vad hen säger. 

En nackdel med det här är att cykeln blir mer svårstyrd och det gör att varianten kan passa ganska dåligt för den som cyklar i städer och tätorter, där manövreringen av cykeln ofta behöver vara snabb och flexibel.

Med sitsen bak på cykeln har du däremot inte samma närhet till barnet och har också svårt att höra vad som eventuellt sägs. Det är dock en mer praktisk lösning i övrigt.

Så valde vi ut vilka cykelsitsar som vi rekommenderar

Som när det gäller många typer av barnrelaterade produkter, finns det mycket gott om information och fakta på nätet. Vi har samlat in recensioner, kundomdömen och generell fakta om respektive barnstol i testet. 

På basen av den informationen har vi kunnat plocka ut våra favoriter och även rangordna samtliga cykelsitsar. Resultatet är enligt oss ett mycket trovärdigt test som vi hoppas att du har stor nytta av, i ditt val av cykelsits. 

Vanliga frågor om cykelsitsar

Många frågor kan dyka upp för den som ska köpa en cykelsits till sitt barn. Här är några av de vanligaste.

Hur länge håller en cykelsits?

Det finns många väldigt bra märken att välja mellan, där du kan använda cykelsitsen i många år och till flera barn. Sköter du dessutom om cykelsitsen och plockar in den till vintern, så att den inte slits onödigt mycket av väder och vind, kommer du att ha en cykelsits länge.

Behövs det pakethållare på cykeln för att en cykelsits ska kunna monteras?

Nej, det behövs inte. Många cykelsitsar monteras på cykeln med ett fäste som skruvas runt hela cykelns ram.
Om du har har en cykel som inte har en standardram, exempelvis en elcykel med batteri, kan det hända att den här typen av fäste inte fungerar. Då behöver du ha en variant där sitsen spänns fast på pakethållaren.

Måste jag byta cykelsits allteftersom att barnet växer?

Inte alltid. Det finns gott om cykelsitsar som barnet kan växa i, med särskilda insatser som justerar stolen. Dessa fungerar till fram tills att barnet börjar cykla själv tillsammans med dig eller om du övergår till cykelvagn.

Hur vet jag vilken cykelsits som passar till cykeln?

En cykelsits levereras alltid med anvisningar om hur den ska monteras och vilka typer av cyklar den passar på. Det här brukar vara lätt att se och standarden på cykelsitsarna är i allmänhet flexibel och passar många olika typer av cykelmodeller.

Kan jag ha en cykelsits på mopeden?

Det går bra att ha cykelsits på en moped, men det bör vara av en typ som är anpassad för just det ändamålet.

Hur länge kan jag använda cykelsits?

Maxvikten brukar vara upp till 25 kg på de allra mest avancerade cykelsitsarna.


Våra favoriter

Premium: Thule Ride Along Cykelsits

Vinnaren i premiumklassen blev allas favorit och ni kommer förstå varför. För ditt barns bekvämlighet finns det en vadderad säkerhetssele som går att justera och sedan finns ett smart fjädringssystem på plats som absorberar eventuella stötar som kan ske under resan.

I takt med att barnet växer kan man justera fotstöden och fotremmarna och ett säkerhetsspänne med stora knappar ser till att ditt barn sitter säkert och bekvämt. Barnet kan inte heller knäppa upp spännet eftersom det är barnsäkert. 

För föräldrarnas bekvämlighet finns ett snabbfäste på sitsen som passar de flesta cykelmodeller. Det bästa är att man sätter på och tar loss cykelsitsen på hur kort tid som helst.

Det finns en 20 graders lutning på stolen som kan fixeras i fem olika lägen. Du kan även ta av sittdynan, som kommer i två olika färger då du kan vända den ut och in som är lätt att hålla ren eftersom den är vattenavstötande.

En inbyggd reflex på baksidan av sitsen finns och dessutom kan man sätta dit en lampa om man vill tack vare ett sådant fäste. En av de bästa funktionerna är att det ingår ett lås i köpet så att man kan låsa cykelsitsen med Thule’s smarta låssystem.

Detta blev verkligen vår favorit och det var ingen i panelen som inte kände sig trygg med denna sits bak på sin cykel.

Priset kan tyckas lite mycket, men du får tänka på att budgetsitsarna inte kommer för så mycket mindre och alla säkerhetsfunktioner denna sits kommer med gör att den är väl värd pengarna!

Fördelar

 • Känns otroligt säker och trygg
 • Bekväm för barnen

 • Reglerbara fotstöd med fotremmar

 • Sitsen kan justeras i fem olika lägen

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan kännas något stor och klumpig


Mellan: Thule Yepp Mini Cykelsits

Man vill ju ofta ha så många funktioner som helst när det kommer till barnprodukter, både säkerhetsfunktioner och praktiska funktioner - allt för att göra det enklare med den lille.

Denna cykelsits, även den från Thule, uppfyller de flesta kraven vi hade på cykelsitsar. Det viktigaste att nämna med denna sits är att den fästs på styret och inte bakom sadeln. En del av oss var lite skeptiska till detta men det visade sig fungera hur bra om helst!

Stolen absorberar alla stötar som kan ske när du cyklar, vilket betyder att ditt barn alltid kommer att sitta bekvämt. Dessutom är cykelsitsen mjuk också.

Fotstöden och fotremmarna är justerbara så du kan använda sitsen länge medan ditt barn växer. Du sätter fast ditt barn med en mjukt vadderad fempunktssele som formar sig efter barnets kropp.

Ett extra plus var också att materialet är vattenavstötande och på så sätt är det väldigt enkelt att hålla stolen ren. Cykelsitsen kommer även i en tuff svart färg och så kan man köpa till lite accessoarer om man så vill.

Den är godkänd under säkerhetsstandarder och går bra att användas för barn som är 9 månader upp till 3 år. Cirkapriset är verkligen överkomligt för denna säkra cykelsits.

Fördelar

 • Har många smarta funktioner
 • Fästs enkelt på styret för en säker känsla

 • Säker och bekväm

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan bara användas till dess att barnet är 3 år


Budget: Hamax Kiss Cykelsits 

Det här är en säker cykelsits från Hamax som kan användas redan när ditt barn är 9 månader gammal. Den ergonomiska sitsen går bra att montera på alla cyklar med ett snabbfäste, alltså spelar det ingen roll om du har pakethållare eller inte.

Stolens rygg har en fjäder i sig så att det ska vara bekvämt för den lille att sitta under hela resan utan att han eller hon får ont i ryggen. Det finns även ett fotstöd och du fäster fast barnet med en säkerhetssele som kan justeras, vilket är perfekt för när barnet växer.

Hamax har även designat denna cykelsits med mer plats upptill så att cykelhjälmen ska få plats. Du kan använda den tills ditt barn väger 22 kilo. Testpanelen älskade denna cykelsits, dels för att den var billig och hade de säkerhetsfunktioner vi ville ha med i bra stol.

Dessutom var det verkligen hur enkelt som helst att fästa stolen på cykeln och man kände att den satt stadigt fast. Priset är verkligen ett riktigt kap då barnen även satt bekvämt i den på resan. 

Fördelar

 • Upplevs som väldigt säker och trygg
 • Kan användas länge

 • Enkel och effektiv montering

Nackdelar

 • Något enkel och plastig

Special: Skrållan Cykelsits 

Vår lilla specialare i testet fick bli den här söta cykelsitsen. Designen är urgullig, och vi kände verkligen att den skulle få en plats i testet. Att den blev vår specialare beror på att det inte bara är vilken cykelsits som helst, utan det är en cykelsits som är ett tillbehör till barncyklar. 

Den här varianten passar ditt barn då som vill skjutsa runt sina dockor eller gosedjur. Det är så gulligt att kunna fästa den här på den lilla barncykeln! Och ni kan välja om den ska sitta fram eller bak. 

Priset är överkomligt, så för en rimlig kostnad kan du ge ditt barn mycket glädje och nöje genom att låta det ta lite eget ansvar och ta med dockorna på en cykeltur. 

Vi är verkligen förtjusta i den här leksakssitsen, speciellt med tanke på den rosa färgen och den fina kronan som graverats på baksidan. Trots att det är en sits för dockor så känns den stabil och lätt att hantera. Den har även säkra band som håller fast dockan. Så länge dockan, eller gosedjuret, är mellan 34-45 cm kan den åka med överallt!

Fördelar

 • Otroligt söt design
 • Roligt för barnet att kunna ta med sina dockor eller gosedjur

Nackdelar

 • Cykelsits för dockor, kan inte användas på barn

Våra utmanare

Thule Yepp Nexxt Maxi

Här har vi en smart och smidig cykelsits, från populära Thule. Thule är inte bara kända för sina säkra och praktiska barnprodukter, de är även kända för genomtänkta produkter av hög kvalitet som kan underlätta vardagen för småbarnsföräldrar. Kort och gott är de experter som håller vad de lovar!

Med den här cykelsitsen har de lyckats riktigt bra. Den här cykelsitsen har ett lyxigare pris, men vi tycker att den är värd sitt pris. 

Det bästa är inte att cykelsitsen både är smart och smidig, utan att den är väldigt enkel att montera direkt på cykelns pakethållare. Med den smidiga funktionen och den smarta designen kan den här användas från att barnet är runt 9 månader ända till 6 år, vilket är väldigt länge. 

Dessutom är designen snygg och stilren. Formen känns trygg och modern med både fempunktsbälte och en bekväm sits. Tack vare den stötdämpande funktionen i det hårda och stabila skalet sitter barnet stadigt trots ojämnt underlag, och du behöver aldrig oroa dig för att den ska gå sönder eller trilla av.

Selen är både vadderad och justerbar, där du kan ändra storlek efter barnet. Sen gillar vi också att sitsen känns stabil men ändå mjuk och behaglig, vilket gör att barnet sitter bra på sin lilla tron. När du ska sätta fast barnet görs det enkelt med det smidiga magnetiska spännet, som såklart är barnsäkert. 

Vi är verkligen imponerade över den här cykelsitsen från Thule, och som med deras andra cykelsitsar får du en bra, stabil och säker cykelsits som är lätt att hantera. Den har också smarta detaljer som justerbart fotstöd med säkra fotremmar, vattenavvisande material och reflexer. Ett plus för att den är så enkel att flytta från en cykel till en annan!

Fördelar

 • Lätt att flytta från olika cyklar

 • Känns stabil och trygg

 • Kan användas länge

Nackdelar

 • Dyr
 • Saknar viloläge


OKBaby Baby Shield Cykelsits med ramfäste

Det här är en väldigt prisvärd och användbar cykelsits för barn från 9 månader till 6 år. Vi ville ha med OKBaby Baby Shield Cykelsits i vårat test eftersom att den enkla designen må se lite oroväckande och mindre pålitlig ut, men faktum är att den faktiskt gör ett riktigt bra jobb när det kommer till funktion och användning. 

Med den här cykelsitsen kan ditt barn följa med på alla cykelturer, oavsett var ni ska åka. Och här får ni inte bara en praktisk cykelsits, utan ni får även med ett smidigt pakethållarfäste som gör det enkelt att fästa sitsen direkt på pakethållaren. 

Sitsen känns stabil, säker och bekväm, trots den simpla utformningen. Cykelsitsen är nämligen rätt kraftigt konstruerad för att ge lagom stadga för barnet. Dessutom är ryggen förstärkt för ökad komfort, samtidigt som klädseln är mjuk och behaglig.

Barnet sitter alltså bra och tryggt i den här bakom dig. Vi gillar också att hela sitsen är ergonomiskt utformad för att ge gott om plats för barnets huvud och hjälm, utan risk för att den fastnar eller slår i under åkturen. 

Du kan också känna dig säker på att barnet sitter säkert tack vare trepunktsselen som du enkelt spänner utefter barnets storlek. Det finns ett fotstöd som även det kan justeras efter barnets längd, så att cykelsitsen växer med barnet. Ett plus för att materialet är vattentätt, och att den har tydliga reflexer.

Fördelar

 • Bra pris för hög kvalité
 • Stabil sits med förstärkt rygg

 • Ergonomiskt utformad med gott om utrymme

Nackdelar

 • Något tråkig design
 • Kan inte fästas på pakethållare bredare än 15 cm


Hamax Zenith Cykelsits

Denna sits har ett medföljande fäste som fästes på din cykel - med eller utan pakethållare går hur bra som helst - med en stålbygel. Med en enda hand kan du justera barnets bälte, spännet, och deras fotstöd. Kuddarna går att ta bort om du vill byta eller göra rent.

En reflex finns för säkerhetsskull på baksidan av sitsen och sitsen går bra att använda för barn som har fyllt nio månader upp till att de väger 22 kilo. Priset under tusenlappen är överkomligt då den kändes hur säker som helst att cykla med. Barnet satt säkert men bekvämt.

Fördelar

 • Kan fästas både med och utan pakethållare

 • Kan användas länge

 • Bra pris för bra kvalité

Nackdelar

 • Kan kännas något plastig och hård

Hamax Zenith Relax Cykelsits

Hamax Zenith Relax Cykelsits är en liknande modell av deras Zenith Cykelsits som vi också tagit med i testet.

Skillnaden är att den här är utvecklad för att ge barnet möjligheten att sova i en bekväm position. Det innebär att Hamax Zenith Relax går att justera från sittande position till en bekväm sovställning. 

Alltså är den här optimal att använda om du vet med dig att ditt barn ofta blir sömnigt under resan, eller om du vill vagga barnet till sömns med en cykeltur. 

Det bästa är att den här, trots sin funktion med justerbara lägen, kan användas fram tills att barnet är 6 år. Den känns rymlig och behaglig utan att vara alldeles för stor, vilket vi gillar. Sen är sitsen också utrustad med ett justerbart fotstöd som kan växa med barnet, och som ger extra stöd och stabilitet under resan.

En säker och trygg detalj är att sitsen har en vadderad sele som håller barnet på plats, trots att det guppar eller vinglar. Själva sätet är bekvämt med mjuka kuddar. 

Kort och gott är det här en mysig men smidig cykelsits som både är enkel och trygg. Du fäster den direkt på cykelramen, eller med tillhörande pakethållarfäste.

Fördelar

 • Känns modern och smidig
 • Perfekt för barn som vill sova eller vila under cykelturen

 • Kan användas länge

Nackdelar

 • Dyr

 • Kan upplevas som lite plastig


Britax Römer Cykelsits Jockey Comfort

Med denna sits har Britax verkligen tänkt på säkerheten. Den är godkänd enligt den europeiska standarden DIN EN 14344 i TÜV/GS. Den har väldigt stora ekerskydd så att barnets fötter inte fastnar i hjulen.

Du kan justera lutningen på ryggstödet med bara en hand och det finns ett huvudstöd som kan justeras i och med att ditt barn växer. Vi tyckte alla att detta var en säker och pålitlig stol och det enda som är lite tråkigt med den är priset.

Fördelar

 • Riktigt stabil och säker
 • Många smarta funktioner

 • Ryggstödets lutning kan justeras

Nackdelar

 • Dyr
 • Något stor och klumpig


Hamax Caress

Här har vi många bra funktioner; bland annat älskade vi ryggstödet som går att fälla ända ner till viloläge om barnet blir trött under cykelturen.

Det finns även ett säkerhetsbälte som har stoppning där det möter barnets axlar för maximal bekvämlighet och säkerhet. Cykelsitsen kan användas på alla cyklar, även de utan pakethållare, har reflexdetaljer, och har ett säkert fotstöd.

Som namnet antyder kommer den med ett låsbart fäste och kan användas tills barnet har fyllt sex år eller väger 22 kilo. Den finns även i en annan färgvariant. Priset kan tyckas något högt.

Insert Content Template or Symbol

Produkter som utgått

OK Baby Cykelsits med Pakethållarfäste Body Guard

Det här är cykelsitsen för dig som vill ha en säker cykelsits. Här har OK Baby förbättrat sitsen med ett högre ryggstöd och sidovingar som har förbättrats - allt för att det ska vara så smärtfritt och säkert som möjligt om föräldern skulle råka ramla eller krocka med cykeln.

Benskydden ramar verkligen in benen och skyddar maximalt. Du justerar fotstöden från baksidan. Du kan justera trepunktsselen, som barnet sätts fast med, i höjdled.

Den är även ergonomisk designad då huvudstödet ger tillräckligt mycket med plats och stöd för barnets huvud när när han eller hon har på sig en hjälm. Priset är väl överkomligt.

Det enda vi vill anmärka är att de flesta av oss hade svårt att tyda monteringsinstruktionerna och hade därför problem med att fästa sitsen på cykeln. När den väl satt på sin plats var det inga som helst problem och den kändes verkligen säker.

Fördelar

 • Bekväm och säker
 • Högt ryggstöd för en ergonomisk utformning

 • Benskydd som skyddar barnets ben

Nackdelar

 • Otydliga monteringsinstruktioner

 • Något plastig och hård


Britax Römer Cykelsits Jockey Relax

Även denna sits är från Britax och har många säkerhetsfunktioner, som exempel har även Jockey Relax extra stora ekerskydd så att barnens fötter inte fastnar i hjulens ekrar och du kan även ha kvar stolen ett bra tag då du bland annat kan justera fotstöd i och med att ditt barn växer.

Du kan även justera selen och ryggstödet i olika lutningslägen med en hand. Du fäster den på din cykel med en fjäderstålsbygel och sitsens överdrag går att vända ut och in.

Den kommer för strax över tusenlappen, vilket kan tyckas mycket men vi tyckte att det var en säker sits och att den var väldigt snygg. Dessutom finns den i en cool helsvart färg.


Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

3 reaktioner på ”Bästa cykelsitsen 2024 – Ta med barnet på en säker cykeltur”

 1. Jätte bra men vilken sits passar det långa barnen, vi skall just köpa sits men de som fans att prova i butik var redan på gränsen i längd till vår långa 2,5åring.

 2. Hej,

  Jag undrar om det finns någon stol som är tillräckligt stor för ett barn som är strax över 110 cm långt?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals