Bästa foglossningsbältet 2024 – Orka mer och förhindra ryggproblem

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När jag var gravid första gången fick jag så ont i ryggen i sjätte månaden att jag fick sjukskriva mig. Jag tyckte det var så synd eftersom jag kunde ha jobbat lite till.

Jag skaffade visserligen ett gravidbälte då i det skedet och det gjorde att det inte blev total kollaps av ryggen, men det kunde inte förhindra det som redan skett. Det tog lång tid innan jag var återställd och hade tränat upp ryggen igen.

Vis av erfarenheten började jag använda ett gravidbälte direkt vid andra graviditeten och jag klarade mig helt utan värk och ryggskott!

För några hundralappar kan man få sådan otroligt mycket bättre livskvalitet. Sedan är det viktigt att hålla sig i form överlag och inte bara lägga ner träningen för att man blivit gravid.

Men ett bälte av det här slaget ger en fantastisk hjälp på vägen och kan med fördel användas även efter förlossningen när ryggen kan behöva lite extra stöd.

I premiumklassen vann det helt suveräna bältet Belly Bandit OriginalBara namnet är värt ett poäng, eller hur! Mellanklassens vinnare blev Carriwell Justerbart Stödbälte.

Budgetvarianten är ytterligare ett kvalitetsbälte vi är stolta att få presentera: Carriwell StödbälteSå har vi såklart en spännande bubblare med lite annorlunda funktioner, nämligen Shrinkx Hips Basic. Så, låt oss börja genomgången!

Premium: Belly Bandit Original

Belly Bandit använder du under graviditetens första veckor och sedan har du den efter förlossningen. Här har du garanterat ett bälte som kommer att hjälpa dig med återhämtningen, vare sig du gjort kejsarsnitt eller fött normalt.

En premiumprodukt i ordets rätta bemärkelse. Sitter väldigt bra och är bekväm att bära även direkt på kroppen.


Mellan: Carriwell Justerbart Stödbälte

Med Carriwells justerbara stödbälte kan du lita på att du har stöd för hela magen, den går nämligen upp för hela magen, nästan upp till brösten, så även om du är höggravid kan man använda denna.

Eftersom den är så pass stor får man verkligen avlastning längs hela ryggen, längs bäcken och ländryggen, och även magen. Ett stödbälte att lita på!


Budget: Carriwell Stödbälte

Carriwells budgetbälte är en riktig lyxprodukt. Även om du inte vill eller kan betala för deras mer avancerade bälten har du ett foglossningsbälte här som är väldigt prisvärt! Det är inte i alla tester vi kan presentera så här bra budgetvarianter så vi är suveränt nöjda.


Special: Shrinkx Hips Basic

En intressant specialare som vi ville ha med. Denna ger dig en chans att få tillbaka höfterna till samma storlek som de var innan graviditeten.

Hormonet relaxin gör nämligen att höfterna vidgas och det lätt blir så att höfterna stannar kvar i den storleken.

Vem behöver ett foglossningsbälte?

Jag tycker att alla gravida kvinnor har glädje av ett foglossningsbälte eftersom det ger ett skönt stöd.

Men två kategorier bör definitivt ha det: de som lider av ryggproblem eller får känningar av det under graviditeten, eller de som tränar mycket. Båda de här grupperna har definitivt behov av ett stödbälte under graviditeten.

Är du över trettio, när kroppen inte återhämtas så snabbt längre, är det en väldigt bra idé att redan från början skaffa ett stödbälte.

Du kanske har barn sedan innan och med småttingar att ta hand om samtidigt som du är gravid sliter du mycket på kroppen. 

Hur kom vi fram till vilka foglossningsbälten vi skulle testa?

Jag tror faktiskt att vi testade de flesta bälten som finns på den svenska marknaden. Av dessa plockade vi ut tio stycken som vi ansåg vara värda att vara med i sluttesterna. Flera stycken är från märket Carriwell eftersom de är specialiserade i området. 

Vi har också plockat fram ett par andra viktiga produkter i det här testet, nämligen ett bilbälte anpassat för gravida och en finurlig uppfinning som gör att du kan använda dina jeans i takt med att magen växer och dessutom får plats med stödbältet under byxorna.

Bilbältet fäster du smidigt på originalbältet och är en jättebra investering för dig som kör mycket bil under hela din graviditet.

Hur testade vi foglossningsbältena?

De tio testdeltagarna har provat två bälten vardera under en fyraveckorsperiod. Förutom själva komforten och den medicinska funktionen har vi även testat hållbarhet och hur tåliga de var att tvätta. 

De har provats ut i flera olika faser av graviditeterna, så vi vet att produkterna kan fungera i alla olika skeden. Tillsammans har vi kommit fram till vilka bälten som är bäst generellt i de olika kategorierna.

Våra favoriter

Premium: Belly Bandit Original

Belly Bandit är en gravidgördel som är överlägsen det mesta på marknaden. Den ger ett genomarbetat stöd åt rygg, mage, och även ben.

Den här är speciellt avsedd att använda  efter graviditeten, men fungerar också under graviditetens första period. Det spännande med den här produkten är att den är designad av kvinnor som varit gravida och saknat just den här produkten.

Du kan använda den flera månader efter graviditeten om du känner att du behöver det. Den ger ett skönt stöd under återhämtningen och i kombination med träning kan du få en snabbare återställd kropp. Har du gjort kejsarsnitt är det här bältet ett givet val.

Här har du ett bälte som är av den kvaliteten att du har ett foglossningsbälte som du kan använda under flera graviditeter. Den tål verkligen att slitas på och du behöver inte vara rädd för att den ska nötas ut.

En väldigt bra investering i din hälsa de kommande graviditeterna framöver, inte minst tiden efter. Den finns dessutom i flera färger och storlekar.


Carriwell Justerbart Stödbälte

Ett justerbart över-magen-bälte som ger omedelbar avlastning för ryggen. Stödbältet är justerbart så du kan använda det under hela graviditeten.

Foglossningsbältet lyfter hela magen uppåt kan man säga och ger en skön lättnad för den som har ont i bäcken och rygg. Samtidigt får magen då en liten push så det underlättar verkligen.

Materialen spandex och nylon gör den stretchig och skön att ha på sig. Den finns i två olika färger och några storlekar.


Budget: Carriwell Stödbälte

Carriwells billiga stödbälte är en helt suverän budgetprodukt. Håller samma höga standard som de andra produkterna från Carriwell, men här har du en enklare variant som ändå gör stor nytta.

Du kan ha den här hela graviditeten och även perioden efter förlossningen. Gravidbältet är enkelt att ta av och på och sitter osynligt under kläderna.

Kardborrebandet den är utrustad med gör att du enkelt kan justera om den under dagen. Bältet är lågt och ger en känsla av att lyfta upp hela magen, vilket är väldigt skönt.

Materialet är lättvättat och kvaliteten i bältet gör att den tål att tvättas i stort sett varje dag om man vill det. 60% polyester, 20% polyamid, samt rent gummi gör passformen på den här väldigt bra.

Förutom den extra stora storleken finns bältet i en annan färg. Fint pris har vi på denna också.


Special: Shrinkx Hips Basic

Att ha foglossning är väldigt smärtsamt även om det är nödvändigt för höfterna att mjukas upp för att förbereda sig för en förlossning. Under graviditeten arbetar hormonet relaxin för att höfterna ska utvidgas och bli mjukare så att bebisen lättare ska kunna komma ut.

Efter graviditeten kan höfterna stanna kvar i det läget och förbli bredare än de var innan. Det här är bältet som efter graviditeten hjälper höfterna att komma tillbaka efter en graviditet.

Använder man det här bältet ett par månader efter förlossningen ger man höfterna en chans att gå tillbaka till sin ursprungliga storlek.

Den ger också ett bra stöd efter kejsarsnitt. Bältet ger ett mjukt, konstant tryck för att hjälpa höfterna tillbaka.

Varför får man foglossning?

Foglossning är kroppens sätt att förbereda sig för förlossningen och hjälpa kroppen på traven. Jag har alltid tyckt att ordet låter lite läskigt, men det är helt naturligt och händer alla i mindre eller större utsträckning.

Foglossning för oftast med sig en del symptom också, i form av värk i länd och korsrygg. Det kan också värka ner på låren. Att ta långa kliv eller gå i trappor kan plötsligt kännas obekvämt och till och med smärtsamt.

Efter förlossningen ska man läka ihop igen och det är väldigt viktigt att man inte belastar kroppen för mycket. Under de här två faserna kommer ett foglossningsbälte till stor nytta och kan både minska smärtorna under graviditeten och återhämta kroppen efter förlossningen. 

Våra utmanare

TummyTie Byxförlängare

Här har vi egentligen inget foglossningsbälte men väl en produkt som gör att du kan använda dina vanliga jeans graviditeten igenom, vilket också ger en del stöd åt magen.

Det finns mycket som händer i kroppen före och efter förlossningen. Det kan vara foglossning, viktuppgång, eller ryggproblem.

Med TummyTie kan du förlänga vidden på jeansen och därmed också ha ett rejält stödbälte under dem, trots att magen och höfterna växer.

Kan varmt rekommendera att köpa en sådan här tillsammans med ditt foglossningsbälte. Den kostar en hundring så priset är inte mycket att orda om.


Carriwell Belly Binder

Carriwell har flera produkter med i detta test och det är helt enkelt för att de utvecklat de här produkterna som inget annat företag gjort. Alla deras stödbälten har särskilda funktioner som passar för de olika faserna i en graviditet.

Belly binder ger stöd under graviditeten, men är också väldigt användbar för stöd efter exempelvis ett kejsarsnitt. Vid foglossning är det här bältet också jättebra.

Justerbar med kardborreband och helt ekologisk. Finns från Small till X-large i storlek.


Carriwell Stödgördel

Här har vi en sömlös gördel i form av en bekväm tub. Värmer skönt och ger ett diskret stöd för den som inte har jättestora problem eller är i början av sin graviditet. Minskar avsevärt risken för smärtor i ryggslutet och muskelsträckningar.

Väldigt mjuk och skön så man behöver inte oroa sig över att den ska klia eller irritera huden. En fördel är även att den kommer i många olika storlekar. Ett bra pris som passar de flestas plånbok. 


BeSafe Gravidbälte Pregnant iZi FIX

Det här är ett gravidbälte som är speciellt anpassat för bilåkning. Vid en krock kastas en människa fram med ofattbar kraft. Eftersom magen finns längst fram när man sitter i ett bilsäte är den extra utsatt, men det ger också väldigt hög belastning på bilbältet.

BeSafe har utvecklat ett bilbälte med perfekt positionering för bältet under hela graviditeten. Bältet är bekvämt och lätt att använda.

Stödbältet fördelar kraften jämnare över hela kroppen och inte på magen eller nedre delen av höfterna. Man slipper dessutom den där obehagliga känslan av säkerhetsbältet diagonalt över magen.

Det här är verkligen en bra investering för den kvinna som är gravid och kör mycket bil. Kör du själv till jobbet varje dag ska du definitivt skaffa dig den här.


Produkter som utgått

Tonus-Elast Stödbälte Irena

Ett enkelt men effektivt bälte som sitter bra och bekvämt på höfterna och under magen. Du förebygger svår foglossning med ett sådant här bälte och avlastar samtidigt leder och kotor.

Att ha foglossning under graviditeten är naturligt, men det gäller också att motverka att den blir för omfattande. Det här tillståndet kommer också ofta med smärta och värk, vilket är väldigt jobbigt då kroppen ändå kämpar på lite extra under den här perioden.

Irena Stödbälte är enkelt att använda och går att justera på ett smidigt sätt. Man vill tvätta sådana här bälten ofta eftersom de blir svettiga och Irena höll formen och var lika elastiskt efter i stort sett daglig tvätt.


Mamalicious MLCara Cotton Bumpband

Här har vi en enkel form av foglossningsbälte i form av en tub. Ger bra stöd och syns dessutom inte alls under kläderna.

Men den är inget för den som har ryggproblem längre in i graviditeten eftersom den helt enkelt inte ger tillräckligt med stöd då. Men det är en skön och behaglig grej att använda de första månaderna. Kostar ungefär 230 kronor.

Frågor och svar

Vad är foglossningsbälte?

Det är ett bälte som används för att ge stöd åt magen och lindra foglossning. Foglossning drabbar många gravida kvinnor och innebär värk i till exempel bäckenlederna, korsryggen, blygdbenet, och ljumskarna.

Smärtan kan stråla mot ljumsken eller låren och kan kännas på många olika sätt – huggande, skärande, strålande, eller molande.

Foglossningsbältet stabiliserar lederna och ger stöd. De allra flesta tycker att foglossningsbältet hjälper mycket och för många kan det innebära att man blir smärtfri och kan röra sig fritt, vilket kan vara svårt när man har smärtor från foglossning.

Hur använder man foglossningsbältet?

Foglossningsbältet ska sitta över höfterna och under magen. Det kan spännas så att det sitter åt lagom mycket och ger precis det stöd man behöver. Bältet kan bäras under kläderna och syns nästan ingenting alls när man har kläder över.

Hur ofta och hur länge bältet ska användas känner man själv. Men det ska användas när man går och står mycket, till exempel när man promenerar eller diskar, men inte när man sitter eller ligger ned.

När använder man foglossningsbälte?

Det beror på när man behöver det. Foglossning börjar oftast i mitten utav graviditeten, men för en del börjar det mycket tidigare eller mycket senare.

Det kan även sitta i ett tag efter förlossningen, men om det håller i sig längre än tre månader efteråt bör man kolla upp det. Känner du att det smärtar tidigt under graviditeten kolla med din läkare om du behöver ett foglossningsbälte.

Vad kostar ett foglossningsbälte?

Från strax över 100 kronor och uppåt. Ofta är billigare och dyrare modeller ungefär lika effektiva, men vissa dyrare sorter kan ibland ge ännu bättre stöd.

Det bästa är att prova sig fram. Man kan börja med en billigare, men om det inte hjälper tillräckligt kan man istället testa ett bälte som ger extra mycket stöd.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals