Bästa gravidkudden 2024 – Skön och smart avlastning för en tung kropp

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När du har svårt att hitta en bra och bekväm sovposition under graviditeten är en gravidkudde det perfekta köpet. En gravidkudde hjälper även till att lindra andra problem som nack- och ryggsmärtor.

På dagens marknad finns en mängd olika gravidkuddar i olika format och prisklasser – och det är inte alltid så lätt att välja rätt. Men nu behöver du inte leta längre.

För att hjälpa dig välja den gravidkudde som passar perfekt för just dig och din kropp har vi testat åtta stycken omtyckta kuddar. Många av kuddarna i vårt test är även kombinerade gravid- och amningskuddar.

Efter att ha provat åtta olika gravidkuddar under ett par månaders tid och talat med olika experter har vi nu kommit fram till tre vinnande gravidkuddar – en i varje prisklass: budget-, mellan,- och premiumklassen.

I premiumklassen kom Bbhugmes kombinerade Gravid- och Amningskudde på en absolut första plats. Det var visserligen den enda kudden i denna prisklass i vårt test (de flesta andra kuddar var något billigare), men för oss alla blev den en storfavorit.

I mellanklassen (över 500 kronor) tyckte vi bäst om Doomoo Amning- och Gravidkudde  – en kudde av otroligt hög kvalitet och med många fina egenskaper.

I budgetklassen tog den lyxiga NG Baby Gravidkudde hem förstaplatsen. Läs vidare för utförliga recensioner av alla kuddar för att hitta gravidkudden som kommer vinna ditt hjärta!

Önskar du däremot en 3-i-1-produkt ber vi dig kika närmare på vår omtyckta specialprodukt Candide Multirelax.

Premium: Bbhugme Gravid- och Amningskudde

Bbhugme Gravid- och Amningskudde är framtagen av tre norska kvinnliga kiropraktorer och håller därför både hög klass och kvalitet. Det är en kudde med maximal flexibilitet som dessutom kan anpassas efter varje persons behov av bekvämlighet.

Man ställer nämligen själv in kuddens hårdhet genom att justera silikonringarna som finns i båda ändar på kudden. Dessa ringar i silikon kan även användas som bitringar för din baby. Ett extra plus är att de är helt BPA-fria.

Fördelar

 • Kombinerad gravid- och amningskudde
 • Väldesignad
 • Medföljer förvaringsväska

Nackdelar

 • Dyr

Mellan: Doomoo Amning- och Gravidkudde

Vill du ha en otroligt mjuk gravid- och amningskudde av hög kvalitet som du kan forma efter behov bör du välja en Doomoo Amning-och Gravidkudde.

Den här kudden rekommenderas dessutom av amningsbarnmorskor eftersom den underlättar många problem både för dig som är gravid och för dig som ammar.

Denna kudde av toppkvalitet kan användas både som gravid- och amningskudde, men även om du har andra problem med nacke, rygg, eller axlar. Därför blev den en favorit även hos andra familjemedlemmar än oss mammor.

Fördelar

 • Behaglig och känns sval
 • Enkel att forma efter behov
 • Innehåller prasselfria och antibakteriella kulor

Nackdelar

 • Dyr

Budget: NG Baby Gravidkudde

Här har du en svensktillverkad gravidkudde med ett avtagbart och tvättbart yttertyg. Du får både en bra sitt- och sovposition genom att den mjuka kudden avlastar mage och rygg. Den är väldigt formbar vilket gjorde den till vår favorit i budgetklassen.

Fördelar

 • Formbar fyllning
 • Generös storlek
 • Finns i flera färger

Nackdelar

 • Prasslar
 • Något slapp

Special: Candide Multirelax

Tycker ni att det är onödigt mycket utgifter inför er nya familjemedlem? Eller att alla dessa produkter man önskar ha tar mycket plats?

Multirelax från Candide är både en gravidkudde, amningskudde och babynest. Helt enkelt en grym kombinationskudde! En självklar vinnare i vår specialkategori!

Fördelar

 • Kombinerad gravid- och amningskudde
 • Kan även användas som säkert babynest
 • Otroligt praktisk

Nackdelar

 • Något tråkig design
 • Liten för att vara en gravidkudde

Köpguide

Vad är en gravidkudde?

Som gravid första gången kommer man troligtvis förvånas över hur jobbig magen kan vara, hur tungt allt känns och att det helt plötsligt blir så obekvämt att både sitta, ligga och stå. Det är där gravidkudden kommer in som en räddare i nöden!

En gravidkudde är nämligen en kudde som är speciellt framtagen för gravida kvinnor, för att underlätta under stunder där allt bara känns tungt och jobbigt. Med en gravidkudde kan gravida kvinnor hitta en bekvämare, stabilare och mer ergonomisk position både i liggande och sittande läge, vilket ger möjlighet till avlastning för trötta och slitna kroppsdelar.

Och inte nog med det, gravidkudden är också väldigt mjuk och mysig att krama om! Kuddarna är alltså ett perfekt komplement för den gravida kvinnan, som ofta är i behov av extra stöd och stadga eller av en stunds avkoppling.

Det bästa är att kuddarna är så flexibla och formbara, som i sin tur gör att de går att använda precis på det sättet som man önskar. Man blir ju inte heller ledsen av att de även kan användas efter graviditeten, eller av andra som behöver lite extra stöd och avlastning i vardagen! 

Varför ska man ha en gravidkudde?

Gravida kvinnor har ofta problem med både sömn och smärtor; två faktorer som ofta ger en rätt så negativ påverkan på vardagen och livet generellt. Just för att gravidkudden verkar för att underlätta vid obehag och krämpor anser många gravida kvinnor att det är nödvändighet för att leva.

Det kanske låter lite överdrivet, men tänker man efter så kan man ju faktiskt förstå det; magen är alltid i vägen när man ligger ner, oavsett hur man än vrider och vänder på sig; benen är svullna; rygg, axlar och nacke gör ont. En kudde som både ger ett behagligt stöd och som förbättrar sömnkvalitén är med andra ord A och O.

Tack vare att gravidkudden ofta är väldigt lång, mycket flexibel och formbar, mjuk och len, och framförallt stadig, så finns det otroligt många möjligheter som kommer med dem. Och just för att den avlastar och stödjer rygg, nacke, axlar, höfter, ben, och såklart magen (!), gör den att de upplevda obekvämligheterna kan minska rejält i både skala och närvaro. 

Måste man köpa en gravidkudde?

Att investera i en gravidkudde är var och ens personliga val, huruvida man tror att den kommer hjälpa och om det i så fall är värt det. Det finns inga måsten, bara möjligheter!

Däremot skulle vi verkligen rekommendera er att prova en. Om ni är osäkra och inte vill lägga pengarna på att köpa er en egen innan ni vet om den faktiskt kommer hjälpa dig, då kan man fråga en kompis eller bekant som varit gravid och som troligtvis har en liggandes hemma.

Men, innan ni bestämmer er för att en gravidkudde inte är något för er, och att det går lika bra med en vanlig kudde, så bör ni tänka igenom ert val. Som sagt, valet är helt valfritt, men om ni bara visste hur mycket gott den kan göra för både din kropp, ditt psyke och din omgivning. 

Bästa sovstödet

Låt oss börja med det här med att man som gravid ska sova på sidan. Om ni inte redan visste det så brukar de flesta läkare rekommendera att man som gravid ska sova på sidan, framförallt i de sista månaderna när magen är som allra tyngst och helt enkelt för mycket för ryggen att bära.

Men att sova på sidan må låta lättare än vad det är när man har en gigantisk mage som helt plötsligt är i vägen. Med magen som står rakt ut är det otroligt svårt att hitta en position som är bekväm att ligga i, och det är där gravidkudden kommer in och tar plats med sin stabila och sköna form.

Snabbt och smidigt kan man enkelt putta under den under magen och helt enkelt låta kudden ta hand om hela sin kroppsvikt då man äntligen kan lägga sig på sidan. Detta förhindrar att du rullar över på magen i sömnen samtidigt som det ökar blodcirkulationen.

Att kunna hitta en behaglig sovposition innebär att man som gravid äntligen kan slappna av och komma in i en djupare och bättre sömn, vilket gör gott för smärtor, spänningar, sömn och den mentala avkopplingen. Alltsamman som i sin tur leder till en härligare graviditet. 

Vem behöver en gravidkudde?

Som sagt, huruvida man tror att en gravidkudde kommer att göra en betydande skillnad under graviditeten eller inte är en personlig åsikt. Men, om man lider av krämpor och smärtor i flertalet kroppsdelar, har svårt att sova under nätterna, ständigt sitter eller ligger i obekväma positioner, då kommer man garanterat få användning av en gravidkudde.

För dig som är gravid kan vi nästan garantera att gravidkudden kommer kännas som en väsentlig del under graviditet, och när du väl har testat en kommer du inte vilja släppa taget om den. Självklart finns det ingen garanti att exakt alla gravida får samma upplevelse, men sannolikheten är stor att det blir en favorit.

Den är speciellt designad för att ge stöd åt kvinnans nacke, axlar, rygg, höfter, mage och ben, och för att underlätta sov,- sitt- och liggpositioner. Många gravidkuddar har en formbar fyllning, vilket gör dem mjuka och flexibla och därmed formar de sig enkelt efter kroppen. Alltså kommer gravidkudde anpassa sig efter just din kropp och dina behov.

Men som sagt, valet är ditt och det är fritt. Känner du behovet av en gravidkudde ska du inte tveka på att testa en, det kan verkligen göra susen. För många kvinnor är gravidkudden lösningen på alla sömnlösa nätter som ofta uppstår mot slutet av graviditeten, och tack var dess ofta rätt så tilltagna mått kan den ge stöd åt hela kroppen.

Och så går den ju även att använda när bebisen kommit till världen! Investerar du i en kombinerad gravid- och amningskudde kan den också användas som stöd vid amning och även av andra som ska mata barnet. Ett ultimat hjälpverktyg som verkligen kan ge dig en bättre gravidupplevelse! 

Hur använder man en gravidkudde?

Om du väljer att investera i en gravidkudde innebär det att du snarast möjligt kan slappna av på riktigt i både kropp och själ. Men hur använder man den då? Det är absolut inte svårt alls, utan det handlar bara om att du ska hitta det sättet som passar din kropp bäst och som gör att du ligger allra skönast.

Den kan användas som stöd mot ryggraden, som stöd eller fyllning för att hålla upp den tunga magen, mellan knän eller anklar, eller som en skön och mysig kramkudde. Vid sittandes läge kan den också användas som nack- och axelstöd, eller som en behaglig avlastning för armarna.

Som gravid rekommenderas man att sova på sidan då det ökar blodcirkulationen, och för att man helt enkelt inte ska sova på varken rygg eller mage. Att sova på rygg leder väldigt lätt till ryggsmärtor, svullnad och sämre blodcirkulation och att sova på mage är varken särskilt bekvämt eller vänligt mot magen.

Gravidkudden är ett perfekt stöd för att se till att du håller dig på sidan, utan att du behöver oroa dig för att du rullar över på rygg eller mage i sömnen. På köpet slipper du vakna upp helt svullen och med smärtor på flertalet ställen.

Utöver att den kan användas som ett otroligt bekvämt och ergonomiskt kroppsstöd under själva graviditeten, kan den också användas till ett flertal saker efter graviditeten när bebisen kommit till världen. Förutom att den såklart kan användas som ett behagligt stöd för kroppen, utan att man nödvändigtvis är gravid, så kan den omvandlas till ett stabilt och säkert babynest.

Har du köpt en kombinerad amnings- och gravidkudde kan den också med fördel extraknäcka som amningskudde. På kudden ligger bebisen bekvämt och stabilt utan att du behöver spänna axlarna eller hålla på och ändra position, vilket gör att både bebisen och mamma kan slappna av.

När barnet blir lite större och ska öva på att sitta kan kudden också användas som sittstöd. Med andra ord är det en mycket multifunktionell kudde som kan komma till användning både innan, under och efter graviditet, och även av andra som inte är gravida! 

När kan jag börja använda en gravidkudde?

Du kan egentligen börja använda gravidkudden när du vill, och det finns absolut inte krav på att man måste vara gravid för att börja. Men, är du gravid och funderar över när det är lagom tid att börja använda gravidkudden så brukar man säga att runt vecka 20.

Självklart ska du börja använda gravidkudden så fort du börjar känna ett behov av det, så som att du upplever ryggsmärtor eller liknande. Eller om du helt enkelt bara vill få lite extra stöd i vardagen trots att magen kanske inte är så mycket i vägen än.

Men när man kommer in i vecka 20 brukar magen ha växt lite grann och det kan börja kännas lite tyngre än vanligt, och då kan det vara skönt med en stödjande kudde. Så tills vecka 20 kan det vara smart att ha investerat i en gravidkudde, om det är något som man gärna har tillgång till såklart.

Kan jag använda en kroppskudde istället för gravidkudde?

Det är vanligt att man använder en kroppskudde när man sover för att få lite extra stöd, alltså utan att man är gravid. Självklart går det utmärkt att fortsätta använda kroppskudden även om du skulle bli gravid – de fyller ungefär samma funktion som en gravidkudde, och så är det ju ett bra sätt att spara pengar på.

Dock bör man veta om att en kroppskudde vanligtvis inte ger riktigt samma stöd som en gravidkudde, då de inte är uppbyggda på samma ergonomiska sätt med stadga och formbarhet. Eftersom det just är stödet man är ute efter i gravidkudden kan en vanlig kroppskudde kännas lite värdelös, framförallt under de sista månaderna då magen är gigantisk.

Men, som vanligt är det upp till dig vad du föredrar och kanske fungerar en vanlig kroppskudde utmärkt för dig. Om du däremot inte redan har en kroppskudde som du vanligtvis använder skulle jag rekommendera dig att införskaffa en gravidkudde, de är verkligen fantastiska! 

Kan jag får nytta av en gravidkudde trots att jag inte är gravid?

Som sagt så kan man absolut få otroligt mycket nytta av en gravidkudde trots att man inte är gravid. Inte bara kan den användas som extra stöd eller avlastning för trötta kroppsdelar, utan den kan också användas för bebisen.

Vanligen kan gravidkudden också användas som amningskudde genom att man placerar kudden i knäet, för att sen placera bebisen på den. Annars fungerar den mycket bra som babynest och sittstöd när bebisen blir lite större.

Och att gravidkuddar är utformade för gravida kvinnor innebär såklart inte att de bara kan användas av just gravida kvinnor, utan egentligen kan den användas av vem som helt som känner ett behov av det. Tack vare att de är ergonomiskt tillverkade kommer de ge stöd och bekvämlighet till vem som helst som väljer att använda kudden – möjligheterna och funktionerna är många! 

Varför behöver jag en kudde när jag ammar?

Som vi nämnt lite längre upp i texten så kan en gravidkudde också användas som amningskudde om den är rätt utformad. Att ha tillgång till en amningskudde är otroligt bekvämt när man ska sätta igång med amningen, för trots att det kanske inte verkar så jobbigt så är det väldigt slitsamt på både kropp och psyke.

Med en amningskudde kan du enkelt avlasta armar, axlar, nacke och rygg, samtidigt som du kan vara säker på att bebisen ligger stabilt och bekvämt på den mjuka men stadiga kudden. Då behöver du inte hålla i bebisen under hela matningen, vilket innebär att du inte behöver spänna dig för att hålla en stabil position som är i rätt höjd för bröstet, där man ofta måste flytta sig och fixera för att allt ska gå rätt till.

Med hjälp av amningskuddens stöd slipper du som mamma oroa dig för sönderslitna och ömma bröstvårdar, ryggsmärtor, och spänningar i axlar, nacke och armar. Och för att inte tala om att du äntligen kan få en stund att slappna av och njuta av att bebisen har det bra, vilket i sin tur gör att bebisen slappnar av och äter bättre.

Sen kan en amningskudde också användas av andra som ska mata bebisen med flaska, och då gör man precis på samma sätt. En amningskudde är framförallt mycket bekvämt om du har en bebis som äter långsamt eller som har svårt att suga på bröstet.

Kan jag göra min egen gravidkudde?

Ja! Det är egentligen inte alls så svårt att göra sin egen gravidkudde och det krävs inte heller särskilt många ingredienser för att man ska kunna koka ihop något riktigt bra. Vanligtvis behöver man bara tyg, någon form av fyllning eller en redan färdig kudde, och en eller flera dragkedjor.

Se bara till att du gör lite efterforskningar för att se vad en bra gravidkudde ska ha för egenskaper, så att den kommer passa dig och dina behov som bäst. Kanske vill du ha en speciell form, eller extra stöd och avlastning för en speciell kroppsdel, eller ett visst tyg.

Det finns otroligt många tips och instruktioner på Google och Youtube när det gäller hur man gör en egen gravidkudde, så det är bara att söka sig fram tills du hittar något som passar dig och sen sätta igång. Vi önskar er all lycka till - kanske blir du nästa stora gravidkudde-tillverkare?

Vad kostar en gravidkudde?

Beroende på vilken gravidkudde man köper kan priset variera sig väldigt. Det kan röra sig om allt från 200 kr upp till 2000 kr, där saker som modell, material, märke, storlek och form spelar stor roll.

Dock bör man komma ihåg att det inte alltid är den dyraste som är bäst, utan man ska helt enkelt utgå från sina egna behov och välja gravidkudde därefter. Vilka egenskaper är du ute efter, vad vill du att den ska hjälpa dig med, och vilken budget har du? 

Detta bör du tänka på innan du köper en gravidkudde

Eftersom det finns så många olika typer av gravidkuddar på dagens marknad kan det vara svårt att veta vilken man ska välja; vilken storlek ska den vara, vilken form ska jag ha, vilket material är skönast, vill jag kunna använda den som amningskudde?

Olika varianter är utformade för att passa bättre för vissa saker, där egenskaper och fördelar skiljer sig åt. Så många frågor finns det, men som tur är finns vi här för att hjälpa er! För att ni ska hitta bästa möjliga gravidkudde för just dina behov bör du tänka igenom detta innan du köper en:

 • Vart vill du ha extra stöd?
  Innan du köper en gravidkudde är det bra att fundera på och känna efter var du är i behov av lite extra stöd. Har du ont i ryggen? I nacken? Behöver du stöd för magen?

  Försök lista ut lite mer exakt varifrån dina smärtor kommer, då det kan innebära att en viss form eller storlek kommer passa dig bättre. Är du i behov av stöd under mage och rygg samtidigt är en U-formad variant bäst, men den raklånga passar bäst för sidoläge.
   
 • Smarta överdrag
  Det är vanligt att gravidkuddarna har både avtagbara och tvättbara överdrag, som alltså är väldigt smidiga och enkla att ta av för tvätt om olyckan skulle vara framme. Dock är det inte en självklarhet att de är försedda med denna smarta funktion, så kika efter det för smartare hantering.
   
 • Till vad, när och hur ska kudden användas?
  En annan sak du bör tänka på innan du köper gravidkudden är till vad kudden ska användas, samt hur och när. Ska den främst användas under graviditeten bör den vara extra bekväm för den gravida kvinnan, och vill du kunna amma med den bör den även fungera som amningskudde.

  Är tanken att den också ska kunna verka med sina fantastiska egenskaper efter graviditeten kan det vara fördelaktigt om den också kan förvandlas till babynest och sittstöd!
   
 • Storleken
  Hur stor eller liten kudden är kan vara avgörande för hur bra den kommer att passa just din kropp och form. Innan du köper en gravidkudde kan det därför vara bra att klämma och känna på några olika storlekar, för att se vilken som faller dig i smaken.

  Föredrar du en lång eller kort? En platt eller fyllig? En smal eller bred? Storlek är framförallt viktig om du vill ha stöd på vissa specifika ställen!

 • Kvalité före pris
  När du väljer ut den gravidkudden du ska köpa bör du inte gå efter priset, utan leta hellre efter en kudde som håller hög kvalité men som kanske inte är alldeles för dyr.

  De lite dyrare håller generellt högre kvalité än de som är allra billigast, framförallt när det gäller stöd och stadga. Men som sagt ska du utgå efter din egen budget, för oavsett vad den ligger på brukar det gå att hitta mycket bra gravidkuddar som kommer göra underverk. 

Våra favoriter

Premium: Bbhugme Gravid- och Amningskudde

Att Bbhugme Gravid- och Amningskudde är framtagen av tre norska kiropraktorer som är specialister på muskel- och skelettbesvär hos barn och gravida märks framför allt i hur väldesignad och bekväm kudden är.

Gravidkudden kommer i många olika färgalternativ, så här hittar man någonting man tycker om. Samtidigt bådar det även för hög kvalitet. Kudden gav också precis den avlastning som behövdes för bäcken, korsrygg, och mage, men även för knä och vrister.

Ett extra plus är att den här gravidkudden även kan användas som amningskudde – och även då ger den mycket stöd både för dig som mamma och för din baby. Då knyter du helt enkelt kudden runt dig.

Även för oss som ammade tvillingar fungerade kudden bra. Det fanns stor plats för båda barnen. Kuddens smarta design och mjuka fyllning bestående av antibakteriella ESP-kulor gör även att den formar sig precis som du vill.

Den är tillverkad i 100% Oeko-Tex-certifierat material. bomull för att vara exakt, och har ett avtagbart överdrag som lätt går att tvätta i 40 grader i maskinen. Innerkudden måste du däremot handtvätta. Kudden är 150 cm lång och har en omkrets på 20 cm.

Cirkapriset för den här både stilrena och ergonomiskt utformade gravid- och amningskudden, som ger maximalt med stöd precis där det behövs, ligger på strax under 1500 kronor.

Detta är kanske något dyrt, men vi garanterar att du får mycket hög kvalitet för pengarna. Till kudden medföljer även en praktisk väska där du kan förvara den.

Fördelar

 • Kombinerad gravid- och amningskudde
 • Väldesignad
 • Medföljer förvaringsväska

Nackdelar

 • Dyr

Mellan: Doomoo Amning- och Gravidkudde

Doomoo Amning- och Gravidkudde är en ultra-mjuk och formbar gravidkudde av storlek större som alla i testet uppskattade. Vi upplevde alla att den var både skön och sval. Dessutom kan kudden formas precis som du vill.

Vi garanterar att du som är gravid inte längre kommer ha några problem med att hitta en bra sitt- eller liggställning om du använder denna kudde. För oss som hade bäckenbotten- och/eller sovproblem var den här kudden den perfekta lösningen.

En stor fördel är också att kudden inte bara kan användas som gravidkudde – den fungerar lika bra som amningskudde eftersom den ger ett mycket bra stöd och avlastning för både rygg och nacke på ett behagligt sätt.

Samtidigt håller den även barnet på plats när man ammar. Kudden gör därmed att du även slipper problem med ömmande bröstvårtor och andra liknande otrevligheter som kan uppkomma vid amning.

Denna anatomiskt utformade kudde håller dessutom formen under hela tiden du ammar, vilket vi alla tyckte var perfekt. Man blir lätt irriterad om den perfekta formen på kudden försvinner snabbt, men det slipper du alltså här.

Att den är så mjuk och skön mot huden beror på att den är fylld med pyttesmå och prasselfria så kallade EPS-kulor som dessutom har antibakteriella egenskaper. Detta är alltid en stor fördel när det handlar om små barn.

Materialen som kudden och överdraget består av är i härligt mjuk Oeko-Tex-jersey. Överdraget tvättar du enkelt i 40 grader maskintvätt.

För cirkapriset på strax under 950 kronor får du en anatomiskt utformad kudde som verkligen håller vad den lovar vad gäller bekvämlighet och stöd.

Den finns tillgänglig i flera snygga färger med olika mönster, vilket gör att du alltid kan välja en kudde som passar din personliga heminredning.

Fördelar

 • Behaglig och känns sval
 • Enkel att forma efter behov
 • Innehåller prasselfria och antibakteriella kulor

Nackdelar

 • Dyr

Budget: NG Baby Gravidkudde

För dig som söker en praktisk gravidkudde i budgetklassen som kan användas till mycket är NG Babys Gravidkudde något för dig. Märket, som blivit lite av en favorit hos många i juryn, bådar även för god kvalitet.

NG Baby är ett svenskt företag som har funnits i över 50 år och som specialiserat sig på sängkläder och andra babytillbehör. Att den här kudden är välsydd samt att materialet var av så god kvalitet var något vi alla uppskattade.

Alla tyckte även att kudden var fantastiskt skön, speciellt för oss som led av foglossning och/eller ryggsmärtor. Tack vare den rörliga fyllningen som består av styrolitkulor kunde kudden även anpassas efter behov och ge stöd precis på de ställen där det behövdes.

Formatet är även väl tilltaget – den mäter 140 x 45 cm – vilket gör att hela kroppen får stöd när du sover eller vilar. Kudden har dessutom en smart dragkedja som gör yttertyget väldigt enkelt att ta av och tvätta.

Den enda nackdelen är dock att innehållet prasslar något om man rör på sig mycket under natten. Några av oss störde oss lite på detta, men för de allra flesta var det här lilla prasselljudet inga problem.

För strax under 400 kronor får du en mycket praktisk och användbar kudde som stöder dig under hela graviditeten och du kan även välja mellan några färgalternativ.

Fördelar

 • Formbar fyllning
 • Generös storlek
 • Finns i flera färger

Nackdelar

 • Prasslar
 • Något slapp

Special: Candide Multirelax

Bättre än såhär blir det nog inte; en gravidkudde, amningskudde och babynest i ett! Denna produkt var en lifesaver både under min graviditet och när lillen kom.

De sista veckorna i graviditeten användes denna multirelax flitigt både i soffan och i sängen på natten. Kudden avlastar verkligen mage och rygg och är så mjuk att hålla om.

När sonen kom så användes Multirelaxen dagligen vid amning och även som en mysig viloplats första halvåret. Han älskade att ligga i babynestet som är så mjukt och omfamnar barnet.

När han blev lite äldre så låg han på mage och nacktränade på den och senare användes den som tippskydd när han började sitta själv.

Det här är en produkt av hög kvalité och som är genomtänkt på alla sätt, allt för att slippa köpa fler produkter.

Skulle olyckan vara framme så går överdraget lätt att tvätta i maskinen. Kombiprodukten blir din för cirka 850 kronor.

Fördelar

 • Kombinerad gravid- och amningskudde
 • Kan även användas som säkert babynest
 • Otroligt praktisk

Nackdelar

 • Något tråkig design
 • Liten för att vara en gravidkudde

Våra utmanare

Chicco Boppy Gravidkudde Total Body

Chicco Boppy Total Body är gravidkudden för dig som vill ha en kudde med mängder av möjligheter att ligga bekvämt. Denna kudde har nämligen en lite annorlunda design.

Den är tredelad, vilket gör att du kan forma och anpassa den som du vill för att alltid kunna hitta en bekväm position. Det finns ett oändligt antal olika kombinationer och sätt att forma den. Detta innovativa tänk uppskattade vi alla som testade den.

Att kudden är utvecklad tillsammans med fysioterapeuter märks verkligen. Det garanterar även god kvalitet. Du kan använda den som huvud- och nackstöd, stöd för rygg och mage, samt höft- och ryggstöd.

Överdraget är gjort i 100% bomull och fyllningen består av polyester. Måtten är 122 x 46 centimeter. Överdraget tvättar du lätt i maskin, men i högst 30 grader.

Några av oss i testet tyckte att kudden var något för varm på natten, men för de flesta av oss var det här ett smärre problem. Du kan även använda den som amningskudde.

Vill du ha en flexibel kudde som ger optimalt stöd genom hela graviditeten bör du välja en Chicco Boppy Total Body gravidkudde.

Fördelar

 • Bekväm och skön att hålla om
 • Går att justera efter behov
 • Stor

Nackdelar

 • Dyr
 • Något varm

Dreamgenii Gravidkudde

Denna gravidkudde från Umami har fått goda omdömen på flera håll, vilket gjorde att denna var ett självklart alternativ att ha med i testet. För det första så är denna kudde väldigt prisvärd, och för det andra är gravidkudden riktigt bekväm. 

Det som många uppskattar är att den har en generös storlek och att den är väldigt lätt i sin form, vilket innebär att du kan forma den som du vill. På så sätt kan du få riktigt bra stöd i alla positioner, oavsett om du har ont i rygg, nacke, mage, knän, och så vidare. 

Denna modell kan även göras om till amningskudde när barnet fötts, vilket vi verkligen gillar.

Umami Dreamgenii gravidkudde kan kännas lite för mjuk och slapp ibland, speciellt om magen är väldigt stor. Dock funkar den väldigt bra trots det och ger ett bra stöd, och den sköna fyllningen och det mjuka materialet gör sig riktigt bra. Prisvärd!

Fördelar

 • Lätt att forma efter behov
 • Funkar även som amningskudde
 • Mjuk och skön

Nackdelar

 • Tråkig design
 • Kan kännas lite för lätt/ mjuk i vissa lägen

Milki Sleepo Gravidkudde

Här har vi en gravidkudde från Milki, ett märke som tagit marknaden av gravidprylar med storm tack vare sina prisvärda och kvalitativa produkter. Med andra ord kunde vi inte undgå att ta med denna gravidkudde i vårt test, just för att den fått mycket positiv feedback.

Denna variant är formad som ett U för att ge optimal support då du som gravid behöver lite extra avlastning och stötta. Tack vare att kudden håller formen så bra är den väldigt smidig att använda i alla lägen, och den är riktigt mysig att hålla om. Dock går U-formen att ändra om du skulle vilja det, och alltså funkar den i princip alltid!

Det vi tyckte var extra bra med denna var att den är så otroligt lång, nämligen hela 3 meter! Det kan tyckas vara något för stort och långt för många då den känns lite osmidig att hantera och flytta, men vi anser snarare att det gör den ännu mer bekväm. Det mjuka bomullsmaterialet och fyllningen av polyester gör den extra gosig, och den prasslar inte.

Fördelar

 • Väldigt stor och lång
 • Ger bra stöd oavsett position
 • Enkel att forma efter behov

Nackdelar

 • Kan kännas något mjuk
 • Lite för lång i vissa lägen

Milki Gravidkudde

Denna gravidkudde är ytterligare en variant från Milki, men denna gång i deras ”standardmodell” Milki Gravidkudde. Till skillnad från vårt andra alternativ från Milki i detta test, Milki sleepo gravidkudde, är denna mer kompakt och av mindre storlek för att ge extra mycket stöd för tunga magar och trötta kroppar.

Denna variant är utformad för att följa sig efter kroppen och dess former, just för att den ska ge ett så bra stöd som möjligt. Man kan riktigt känna att den hjälper kroppen att slappna av och vila. 

Priset på denna är något högre än deras långa och mjuka variant, men med tanke på att denna är utvecklad för att vara extra komfortabel och stöttande anser vi att det absolut kan vara värt det. Enligt oss ett riktigt bra alternativ om man upplever mycket smärta och problem med mage och rygg.

Tack vare den formbara fyllningen av mjuka mikrokulor är denna riktigt flexibel och enkel att forma efter behov, och den ger även stöd vid amning när barnet kommit till världen. Med andra ord en kvalitativ, bekväm och stöttande gravidkudde som kan bidra till bättre sömn!

Fördelar

 • Ger riktigt bra stöd
 • Hög kvalité
 • Funkar även som amningskudde

Nackdelar

 • Lite liten i vissa lägen

Beemoo Care Gravidkudde

Med denna gravidkudde från Beemoo kan du vara säker på att du får en bra och bekväm gravidkudde till ett riktigt bra pris. Denna slår nämligen alla andra gravidkuddar som vi stött på när det kommer till pris, och enligt oss gör den ett riktigt bra jobb trots den generösa prissättningen.

Dock når den inte riktigt upp i kvalité när det kommer till stötta och komfort, men det är absolut ett bra alternativ då du inte vill lägga hela budgeten på en gravidkudde. En fördel som gör denna betydligt mer prisvärd är att den även går att använda som amningskudde eller support efter barnets fött, vilket alltid är uppskattat.

Vad gäller form och hantering anses denna vara behaglig och skön att krama om, trots att den inte ger maximal support för tunga magar och trötta kroppsdelar. Den funkar bra men kan kännas lite luftig och för mjuk i vissa positioner.

Fördelar

 • Billig
 • Lätt att forma
 • Bra storlek

Nackdelar

 • Något för lätt och luftig
 • Ger inte överdrivet bra support

Medela Gravid- och Amningskudde

Här har vi en gravid- och amningskudde från Medela. Vid behov är den även väldigt enkel att anpassa efter önskad form, oavsett om du vill ligga ner eller sitta upp. Den avlastar nacke, rygg, mage, knän, ja alla platser där du behöver lite extra stötta och avkoppling.

Kort och gott en bekväm, stabil och lättformad gravidkudde som kan underlätta vid alla olika lägen och kroppsformer. Denna omfamnar kroppen på ett skönt sätt som både känns stöttande och mysigt.

Materialet är mjukt och gosigt, fyllningen av mikropärlor gör kudden lite extra formbar och ser till att den även håller formen. Pärlorna kan dock prassla lite.

Fördelar

 • Kombinerad amnings- och gravidkudde
 • Omfamnar kroppen
 • Avtagbart och tvättbart överdrag

Nackdelar

 • Något dyr
 • Fyllningen kan prassla en aning

Produkter som utgått

Beckasin Gravidkudde Estelle i Bomullssatin

Estelle gravidkudde från Beckasin är tillverkad i det både härligt mjuka och hållbara materialet bomullssatin som har en trådtäthet på cirka 300 tc (thread count).

Detta skapar en mycket len och följsam yta som vi alla som provade kudden tyckte om. Extra mycket gillade vi att kudden även kändes så sval och skön på natten.

Fyllningen av spiralformade hålfiber gör dessutom att kudden inte prasslar. Detta är perfekt för dig som till exempel rör på dig mycket i sömnen. Dessutom gör den här smarta fyllningen att kudden är lätt att forma precis som du vill ha den.

Gravidkudden mäter 150 x 62 cm, vilket är väl tilltagna mått som ger stöd åt hela kroppen när du sover eller ligger och vilar. Du tar av yttertyget lätt tack vare dragkedjedesignen.

Priset för denna bekväma och lyxiga gravidkudde är dessutom mycket fördelaktigt. Den kostar bara, tro det eller ej, strax under 470 kronor. För endast 149 kr/st. kan du även köpa till extra fodral.


Chicco Boppy Stöd Gravidkudde

Chicco Boppy Stöd är en stödkudde som även den är av storlek mindre. Kudden mäter nämligen bara 11 x 36 x 27 cm. Kudden har helt enkelt en perfekt liten kompakt design som gör att du enkelt tar med dig den på exempelvis resan.

Denna kudde med fast stoppning ger ett perfekt stöd åt ryggen samtidigt som den stöder fint när du lägger den mellan knäna. Vi upplevde alla som testade den att det gick väldigt lätt att röra sig och byta sovställning i sängen tack vare kuddens lilla format.

För oss som var gravida i max trettonde veckan var kudden helt enkelt perfekt. Den gav ett alldeles utmärkt stöd för ryggen. Däremot tyckte några av oss som var lite längre gångna att den var lite väl hård mot magen.

Överdraget är avtagbart och kan tvättas i 40 grader i maskin. Cirkapriset för denna lilla men användbara kudde är dessutom mycket fördelaktigt. Kudden kostar nämligen bara strax under 330 kronor.


Chicco Boppy Cuddle Gravidkudde

Även Boppy Cuddle är en skön gravidkudde från Chicco som är gjord i bomull. Till skillnad från många andra kuddar i vårt test är den ganska liten till formatet. Den mäter 40 x 35 x 53 cm. Fördelen med detta är att den inte tar upp så mycket plats i sängen.

Gravidkuddens rundade form ger perfekt stöd för mage, höfter, och ben när du ligger i sängen. Du lägger helt enkelt kudden på det ställe där du behöver stöd, till exempel vid magen eller vid benen.

Den mjukt rundade formen gjorde även att kudden fungerade utmärkt som ryggstöd när vi som testade den satt upp. Kudden är dessutom så mjuk och bekväm att även de andra i familjen garanterat kommer att vilja använda den.

De flesta av oss som testade kudden tyckte den hade ett perfekt format, men några av oss upplevde dock att den var lite i minsta laget. Efter ett tag försvann också spänsten i den smala delen av kudden.

Vill du ha mycket stöd bör du kanske välja en större kudde för hela kroppen, men för cirkapriset på strax under 500 kronor får du en kudde för dig som inte vill att kudden ska ta upp så stor plats i sängen.


CuddleCo Comfi-Mum Gravidkudde

Här har vi en otroligt bra gravidkudde som verkligen kan rekommenderas till den miljömedvetna blivande mamman. Yttertyget är nämligen tillverkad i bambu som är helt nedbrytningsbart.

Tyvärr är inte innehåller nedbrytningsbart då det är tillverkad i Memory Foam. Men detta skum har massvis med andra bra egenskaper. Vad sägs exempelvis om en kudde som formar sig efter just din kropp?

Memory foam är det man ska ha i en kudde om man vill att den enkelt ska formas efter sina egna konturer som dessutom kommer ändras drastiskt iochmed att magen växer och växer.

Sedan ger den både avlastning och bra med stöd där och när du behöver det. Man kan också använda den som amningskudde när graviditeten är över. Den har dessutom ett väldigt överkomligt pris på cirka 750 kronor.


Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals