Bästa gravidoljan 2024 – Håll din hud återfuktad och följsam

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En sak man hör mycket om när man blir gravid är bristningar, eller stretch marks som det heter på engelska, och det är inte så svårt att förstå att man får just bristningar i huden eftersom den tänjs så mycket.

Det är väldigt vanligt och händer alltså de flesta kvinnor under en graviditet. En del får även en ojämn hudton, torrare hy, finnar eller acne, och ett oglansigt hår vad man än försöker att göra med det.

Oljorna värnar om huden och gör den mer elastisk och håller den återfuktad, vilket bidrar till en reducering av bristningar.

 Maria Åkerberg Lovely Mother Body Oil var en överlägsen favorit och blev den klara vinnaren i premiumklassen, tätt följt av den överraskande mellanvinnaren Estelle & Thild BioCare Baby Pregnancy Body Oil.

Vi har såklart ett budgetalternativ med, den underbara Bisococo KokosoljaLäs mer om den och de andra produkterna i testet nedan för att hitta gravidoljan för dig!

Premium: Maria Åkerberg Lovely Mother Body Oil

Vår premiumvinnare är en olja som har många fina egenskaper då den gör huden mer elastisk och följsam. Den återfuktar också verkligen på djupet. 

Men det som är mest spännande är att du kan använda oljan överallt på den gravida och nyförlösta kroppen, även i underlivet några månader inför förlossningen. Detta gör den här exklusiva oljan till en riktigt fin present till dig själv, eller någon annan du känner som väntar barn.

Fördelar

 • Självkonserverande system
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Vissa ogillar doften

Mellan: Estelle & Thild BioCare Baby Pregnancy Body Oil

Estelle & Thild har utvecklat en helt naturlig, ekologisk, och vegansk gravidolja som kommer hålla din hud mjuk och återfuktad. Här kommer den växande magen verkligen må bra.

Bland de välgörande ingredienserna hittar vi mandelolja, jojobaolja, granatäpple, och kallpressade oljor som håller hudens elasticitet i balans iochmed att den förändras.

Fördelar

 • Helt ekologisk och vegansk
 • Rikligt återfuktande

Nackdelar

 • Något osmidigt med skruvkork

Budget: Bisococo Kokosolja

En ljuvlig kokosolja som kan användas till mer än bara minimering av bristningar på mage och lår. Använd den till håret, ansiktet, eller som rakgel och se själv hur fantastisk den är.

Den kallpressade oljan har inte raffinerats och är alltså fortfarande rik på mycket Vitamin E och proteiner och bidrar med antibakteriella och återfuktande egenskaper. Den är dessutom helt vegansk.

Fördelar

 • Kan användas för att lindra akne
 • Brett användningsområdet

Nackdelar

 • Lite för mycket kokosdoft för känsliga näsor

Varför ska du använda gravidolja?

Att använda en gravidolja under graviditeten är nödvändigt om du vill minska uppkomsten av torr hud, eksem, bristningar och stretchningar på huden. Såklart är det inget måste, men det är absolut en bra produkt om du vill ta hand om sin hud. 

Det finns ingen bevisad garanti för att gravidoljan faktiskt motverkar uppkomsten av bristningar, och somliga tror inte att de gör någon skillnad alls, men för många erbjuder den skön lindring mot kliande och obehag när huden sträcks ut.  

Och faktum är att en torr hud lättare stretchas ut och brister än om huden är återfuktad, så att smörja in sin mage (och andra utsatta delar) är något du med fördel kan göra.

Huden mår bra av extra omsorg

Att vara gravid är tungt, framförallt när du passerat halvtid och kan börja räkna in veckorna mot bf (beräknad födsel). Magen är tung, det är jobbigt att båda sitta, gå och ligga, det gör ont, du är svullen, du är konstant trött, och så vidare. Ni som redan gått igenom en graviditet vet ju precis vad det handlar, även om allas upplevelse är olika.

Och för att inte tala om dessa så kallade hudåkommor som du lätt kan få, så som torr och kliande hud, pigmenteringar, bristningar och andra liknande hudförändringar. 

En skön gravidolja kan göra rätt så stor skillnad i fråga om komfort och livskvalité för den gravida, oavsett hur pass jobbig graviditeten känns och oavsett i vilken skala du upplever olika hudproblem.

En enkel produkt som gör skillnad

Att kunna smörja in sin trötta mage, sina ömma bröst och sina smärtande lår, och med oljan göra dem sådär härligt mjuka och smidiga, är en fantastisk känsla. Gravidoljan är ett typiskt exempel på en sån där produkt som kanske inte verkar så mycket för världen, men som trots allt kan göra rätt mycket i det stora hela.

Bristningar är naturligt

Däremot vill vi poängtera att det absolut inte är något fel, fult eller konstigt med att få bristningar, för som sagt så är det helt naturligt och nästan alla gravida får i alla fall några symptom av det. 

Men, vill du unna sig och sin kropp genom att hålla den ordentligt återfuktad och insmord så är det absolut helt rätt att prova på en gravidolja. 

Och faktiskt så är det också bevisat att lite massage på gravidmagen är nyttigt för bebisen, då den lite kraftigare beröringen gör att oxytocin utsöndras hos kvinnan. Alltså ger inte bara gravidolja möjligheten för att göra hela graviditeten och dess tänjande lite mer behaglig, utan det kan även ha en positiv påverkan på både bebisen och ens egen kroppsbild i framtiden.

Vem behöver köpa en gravidolja?

Vi skulle säga att alla gravida kan få stor nytta av en bra gravidolja, framförallt om du tycker att det är jobbigt med torr hud och klåda.

Återfuktning är nyckeln till komfort

Även om du inte är ute efter att få bukt på eller förebygga bristningar och ärr så kan vi varmt rekommendera att ni på något sätt håller huden återfuktad, både på utsidan och insidan. Så smörj in huden på något sätt, och se till att du dricker mycket vatten.

En olja, oavsett om den är specifikt anpassad för gravida kroppar eller inte, eller en lotion gör att huden hålls balanserad och mjuk, vilket helt enkelt gör hela processen så mycket bekvämare. Speciellt om din hud blir väldigt torr och utstretchad under graviditeten, då kan en rejält återfuktande bli till en bästa vän.

Oljan är smidigast att använda

Att vi rekommenderar er till att använda just en olja framför en kräm eller lotion beror på att oljor ofta är betydligt mer koncentrerade och näringsrika än många andra återfuktande produkter. 

Som gravid vill du gärna slippa onödigt krångel och kladd, vilket gör oljan till den optimala produkten – den är smidig att använda, den torkar snabbt, och den ger mycket näring. 

Såklart kan oljan vara lite rinnig ibland, men tack vare den snabba absorberingen och koncentrationen i produkten så är det värt det.

Vad gör egentligen en gravidolja?

När du är gravid är det mycket i kroppen som förändras, inte minst den växande magen. Om ni inte redan upplevt det för att ni inte genomgått en graviditet så kan vi försäkra er om att ni på ett eller annat sätt kommer känna av det när (eller om) ni blir gravida. 

Det kan vara allt från att du upplever en ojämn hudton, torrare hy och bristningar, till att du får olika sorters hårproblem och humörsvängningar; listan kan göras lång. Det enda du egentligen kan garantera att gravida kvinnor har gemensamt är den växande magen - de ytliga förändringarna kan variera väldigt från person till person.

Gravidoljan håller huden återfuktad

Den främsta anledningen till att du ska använda en gravidolja är just för att motverka att huden blir torr och sliten. Huden är i konstant behov av fukt, oavsett vilken hudtyp du har – detta behov minskar absolut inte i takt med att du går längre in i graviditeten. 

Det är viktigt att du också vet om att en gravidolja inte kan garantera att du inte får bristningar, ärr, eller andra hudproblem. Men, den kan bidra till förebyggandet av dem och reducera synligheten avsevärt.

Kroppen är i behov av fukt – framförallt under graviditet

Jämför gravidoljan för gravidmagen mot ansiktskrämen för ansiktet. Precis som att ansiktet är i behov av att vi smörjer in det med en återfuktande ansiktskräm så behöver också resten av kroppen fukt, speciellt när den förändras så pass mycket som den gör under en graviditet.

Gravidoljan bidrar till elasticiteten

Gravidoljan verkar mjukgörande och hjälper till att hålla huden återfuktad, vilket då gör att den lättare följer med i sin egen förändring i takt med att magen växer. Många oljor annonserar om att den främjar hudens elasticitet, en egenskap som vi med fördel tar nytta av. 

När huden har en bra balans, är stark och tålig så är det såklart lättare för den att utstå de påfrestande förändringarna som en graviditet innebär.

Förutom detta är det såklart bra att hålla huden så återfuktad och så mjuk som möjligt, speciellt om du får väldigt torr hud. Under vintermånaderna kan uttorkningen bli extrem, så tänk på att vara extra generös med fukt då.

Som gravid kan det vara guld värt att då och då kunna smörja in sin kropp med en härligt len olja, som förvandlar huden från ett torrt, skrumpet hudlager till ett mjukt, smidigt och levande organ. Det är väldigt viktigt att lyssna på hudens behov, och att skämma bort den lite extra har ingen mått dåligt av. 

Att hålla huden, framförallt den runt magen, ordentligt återfuktad är nödvändigt för att dess uttöjande utveckling ska gå så smidigt som möjligt.

Varför uppstår bristningar under graviditeten?

Bristningar uppstår i vårt mellersta hudlager, dermis, och processen till uppkomsten är rätt komplicerad. Kort och gott kan du säga att somliga hudar är mer mottagliga för att stretchas ut, medan andra helt enkelt är känsligare och inte har ett lika tåligt dermis. 

Trots att bristningar är en helt naturlig del av graviditeten, i alla fall för dem flesta, så kan det vara intressant att veta varför de uppstår från första början. För som sagt så drabbas inte alla av bristningar under sin graviditet, något som till stor del hör ihop med ens gener och hormoner.

Det gravidoljan kan göra för att lindra är mycket värt. Bristningar kan klia och ömma och då är en olja ett skänk från ovan. En perfekt present till dig själv, eller din gravida kompis!

Våra favoriter

Premium: Maria Åkerberg Lovely Mother Body Oil

Här har vi en jättebra olja från favoriten Maria Åkerberg. Den innehåller bland annat jojobaolja, sheasmörolja, solrosolja, och patchouliolja och är super för den växande magen.

Ingredienserna bildar en formula som enkelt binder fukt och ser till så att fuktbalansen hålls i en god harmoni. Detta gör så att huden blir följsam och elastisk samtidigt som fukten även bidrar till en stärkande skyddsbarriär.

Och nu till varför den är vår premiumvinnare: oljan kan användas över hela kroppen där du upplever torrhet, klåda och bristningar. Maria Åkerberg rekommenderar även användning i underlivet före förlossning. Börja några månader innan förlossningen så att oljan ska hinna verka för bäst resultat. 

Det är såklart ingen garanti för att bristningar inte kommer ske i underlivet, men det var många som var mammor för andra eller tredje gången som tyckte att den gjorde skillnad och att huden var mer följsam.

Dessutom är den gudasänd att använda på brösten både under graviditeten och amningen.

Fördelar

 • Självkonserverande system
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Vissa ogillar doften


Mellan: Estelle & Thild BioCare Baby Pregnancy Body Oil

Här har vi en gravidolja som verkligen är specificerad och utvecklad för gravida kvinnor. Vi hittar kallpressade oljor som inte är skadliga för fostret och hela oljan är dessutom ekologisk.

En del av godheterna består av jojobaolja, mandelolja, och granatäpple som alla innehåller essentiella fettsyror och är väldigt bra att använda på en hud som utsätts för snabb förändring eftersom de håller huden återfuktad.

De kallpressade oljorna gör även under med hudens elasticitet och mjukgör verkligen huden så man kommer knappt känna att den töjs ut. Oljan är inte heller så kladdig och den tas verkligen upp effektivt av huden.

Vad gäller bristningar fick vi lite blandade åsikter, men överlag var de väldigt positiva och en del kvinnor svär på att de inte fick några bristningar alls och krediterar alltså oljan.

En del tyckte att oljan underlättade hela graviditeten och trots att de fick bristningar såg det inte så farligt ut och berömde oljan för dess egenskaper att minimera det så mycket som möjligt.

Det oljan fick mest beröm för var dock att den inte innehåller några konserveringsmedel och är helt naturlig och är alltså även lämplig för veganer.

Fördelar

 • Helt ekologisk och vegansk
 • Rikligt återfuktande

Nackdelar

 • Något osmidigt med skruvkork

Budget: Bisococo Kokosolja

Även budgetalternativet blev en positiv överraskning. Trots att en del hade provat kokosolja förut som inte riktigt var deras grej, tyckte många att denna olja var helt fantastisk.

Här har vi alltså kallpressad kokosolja som är helt naturlig och vegansk. När en olja har kallpressats har den inte utsätts för skyhöga temperaturer utan utvinns alltså helt naturligt från kokosköttet långsamt och behåller alla sina goda egenskaper man vill åt.

Och denna magiska olja kan du verkligen använda till ALLT! Inte nog med att at du kan smörja på mage och lår för att motverka bristningar och ärr, du kan också använda den som sminkborttagning eller som hårinpackning (och mycket mer!).

En superbra olja att ha hemma för alla tillfällen alltså. Hur du än vill använda den är den återfuktande - kokosen innehåller mycket Vitamin E och proteiner - och är naturligt antibakteriell, vilket vann många hjärtan.

Biso Coco säger även själva att denna olja fungerar perfekt på växande magar eftersom den är helt naturlig. Tänk dock på att kokosoljan kan växla mellan fast och flytande form och har sin smältpunkt vid 25 grader.

Man kan välja mellan två storlekar och de har även ett läppbalsam som är utmärkt för torra läppar. Tuben på 100 ml är så prisvärd!

Fördelar

 • Kan användas för att lindra akne
 • Brett användningsområdet

Nackdelar

 • Lite för mycket kokosdoft för känsliga näsor

Våra utmanare

Kiehls Creme de Corps Nourishing Dry Body Oil

Kiehls Créme de Corps Nourishing Dry Body Oil är en mycket lätt och behaglig torrolja. Den kommer i sprayform, vilket gör att den är väldigt enkel att fördela på kroppen.

Trots att detta är en väldigt lätt olja så är det ändå otroligt återfuktande och bra för både gravidmagar, svullna ben och torr hud. Även om de du varken är gravid, har svullna ben eller torr hud så är detta ett bra val då den ger så bra återfuktning.

Detta är ett perfekt tillskott till resten av Créme de Corps familjen vars andra produkter du hittar bland annat här.

Fördelar

 • Sprayflaska
 • Lätt

Nackdelar

 • Odryg

Weleda Venadoron

Denna effektiva olja från weleda är utmärkt för trötta ben, vilket alla som har varit gravida smärtsamt vet förekommer i takt med att magen växer sig större och större. Eteriska oljor friskar upp benen så att de får nytt liv och ork.

Den fungerar såklart även ljuvligt vårdande på din mage eller bröst och har en himmelsk citrusdoft.

Fördelar

 • Dryg
 • Återupplivar huden

Nackdelar

 • Trött design

Bio-Oil Hudserum och Kroppsolja

Här har vi en olja som är väldigt populär bland många kvinnor, även de som inte är gravida eftersom den jämnar ut en ojämn hudton, gör bristningar och ärr mindre synliga, och bidrar till att det naturliga fettlagret i huden återuppbyggs.

Huden blir verkligen mjuk och följsam och många andra-gången-mammor hade mycket bättre resultat gällande ärr och bristningar när de använde denna olja än den första gången då de inte använde den. Prisvärd!

Fördelar

 • Rekommenderas av barnmorskor
 • Passar alla hudtyper och hudtillstånd

Nackdelar

 • Odryg

Dermalogica Phyto Replenish Body Oil

Denna härliga olja passar för många olika hudtillstånd och den är väldigt behaglig i sin konsistens. Du kan själv välja om du vill massera in den på torr rengjord hud, eller om du vill applicera den med lätt fuktade händer. Väljer du det sistnämnda så får oljan en mjölkig konsistens som många föredrar.

Innehållet består av bland annat avokadoolja, olja från plommonkärnor och solroskärnor, fermenterad röd ginseng, mimosa, bergamott, neroli, apelsin, sandelträ och patchouli.

Ovan skapar en olja som både är väldoftande, lugnande och skyddande. Den vårdar huden på ett bra sätt genom att återställa hudens naturliga barriärfunktion.

Du kan även köpa en annan variant av denna olja som är för ansiktet. 

Fördelar

 • Täpper inte till
 • Innehåller avokadoolja

Nackdelar

 • Priset

Biotherm Biovergetures Stretch Mark Cream Gel

Biotherm har utvecklat en gel som betydligt minskar synligheten av bristningar och förebygger att nya uppkommer under din graviditet och ser till att huden hålls mjuk och elastisk.

Det är en lätt formula som absorberas enkelt och snabbt av huden och kommer verkligen bidra till en lättare graviditet vad gäller att ha en följsam hud. Priset kan kännas något högre än de andra produkterna i testet, men är verkligen värt det.

Fördelar

 • Fräsch konsistens
 • Doftar gott

Nackdelar

 • Mjukgör inte så jättemycket

Clarins Tonic Body Treatment Oil

En till lite lyxigare olja som innehåller växtextrakt, hasselnötsolja, och essentiella oljor. De bidrar till en starkare hudvävnad som i sin tur gynnar hudens elasticitet och vi vet ju alla vad det betyder - en minskning av bristningar.

Dessutom är den väldigt återfuktande vilket främjar hudens mjukgörande och följsamhet ännu mer. Detta är en av de dyraste oljorna vi hade med i testet.

Fördelar

 • 100 % rena växtextrakt
 • Ger sammetslen hud 

Nackdelar

 • Passar inte den känsligaste huden

Weleda Stretch Mark Massage Oil

Weleda Stretch Mark Massage Oil är både ekologisk och vegansk. Det rena innehållet i Weleda Stretch Mark Massage Oil är något vi verkligen gillar. Med denna gravidolja slipper du nämligen alla typer av syntetiska doft-färg- och konserveringsmedel och mineraloljor.

Det är vidare fantastiskt att den tar bra hand om bristningar samtidigt som den har en härligt naturlig doft och är lättapplicerad. Använd gärna oljan även efter graviditeten. Det rekommenderas att den ska användas upp till tre månader efter din graviditet, vilket vi håller med om.

Om du är känslig i hyn behöver du inte vara orolig. Detta är en mycket mild, men ändå effektiv, gravidolja som kommer att vara härlig att massera in i huden under dagen. Det bästa är att använda den över både mage, lår, höfter och bröst. Vill du inte smörja överallt är det naturligtvis upp till dig. 

Fördelar

 • Innehåller mandelolja
 • Säljs i många olika butiker 

Nackdelar

 • Aningen odryg

Apoteket Olja för Gravida Magar

Detta är en olja som är särskilt framtagen för gravida magar. Den är oparfymerad så att den ska passa. Detta ger vi ett extra plus för då det kan vara så att det finns en extra känslighet för dofter under graviditeten.

Den innehåller både solrosolja och rapsolja, vilket gör att huden känns härligt smidig och len vid användning.

Produkten har genomgått Apotekets kvalitetskontroll och det betyder alltid att det är en pålitlig produkt på alla sätt och vis. Den är fri från färgämnen och konserveringsmedel och den är dessutom berikad med Vitamin E. 

Fördelar

 • Oparfymerad
 • Tränger snabbt in i huden

Nackdelar

 • Ingen rolig design

Produkter som utgått

Biotherm Body Refirm Stretch Oil

Ännu en olja från Biotherm som vi inte kunde motstå ha med i testet då vi hade hört mycket gott om den. Den innehåller Padina Pavonica vilket är en alg som är väldigt fuktgivande och gör att din hud känns fastare och spänstigare.

En riktigt bra olja som verkligen mjukgör utan att kladda och absorberas snabbt av huden.


Love Boo Super Stretchy Miracle Oil

Även här har vi en jättebra olja som alla gravida kvinnor borde prova. Det var väldigt många som blev överraskade av denna eftersom märket inte är så himla känt i Sverige och den hade några riktiga konkurrenter.

Men denna tog alltså hem vinsten och ni kommer förstå varför. Även i denna olja kommer massa välgörande ingredienser samman, bland annat hittar vi arganolja och olja från passionsblomma, mandel, och mandarin.

Tillsammans har de mjukgörande egenskaper och arbetar alltså med hudens elasticitet och förebygger bristningar. Men det som var bäst med denna olja var att den verkligen tog hand om den ojämna hudtonen.

Man kan enkelt få torr och ojämn hud under graviditeten och den här oljan verkar väldigt effektiv emot det och förebyggande. Dessutom innehåller den inga dåliga ämnen som sulfater, petrokemi, eller parabener.

Allt som allt är detta ett superbra alternativ som kommer underlätta graviditeten synnerligt.


Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals