Bästa stödstrumporna 2024 – Öka blodcirkulationen och undvik otäcka benproblem under graviditeten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det är kanske många som tror att graviditeten bara kommer vara underbar. Och det är den till viss del, och några lyckliga få har inga som helst problem. Men det är såklart vanligt att få något sorts problem eller obekvämligheter.

Det är mycket vanligt att man får åkommor i sina vader, det är mycket extra tryck som sliter på de stackars benen och det är inte alls konstigt om man exempelvis får blodproppar eller dålig blodcirkulation.

Då är det smart att investera i ett par stödstrumpor, eller kompressionsstrumpor som det också kan kallas. Det är knähöga strumpor man använder under dagen och de har ett speciellt tryck som börjar vid ankeln och fortsätter uppåt där trycket avtar.

På det viset sätter de igång din blodcirkulation och är även effektiva om du exempelvis har svullna eller trötta ben. Om du planerar att jobba in i det sista är stödstrumpor en bra investering.

Premiumfavoriten blev helt klart Bamboo Compression SocksMabs Bomull Knästrumpa i mellanklassen kom hack i häl. Vi har ett budgetalternativ med Mabs Nylon Knästrumpa. Vi har även med denna specialprodukt för full komfort: Mabs Strumpbyxa Mama. Läs vidare för att hitta stödstrumporna för dig!

Premium: Bamboo Compression Socks

Med sköna och riktigt funktionella stödstrumpor kommer du verkligen vara en cool mamma-to-be och samtidigt som du ger dina ben en välbehövlig avlastning kommer du se väldigt snygg ut.

Sätt igång din blodcirkulation så att du inte får för trötta eller svullna ben under dagen och fortsätt graviditeten - och mammalivet! - med att vara energifylld och aktiv.

Fördelar

 • Snygg och bekväm strumpa
 • Motverkar svullnad och trötthet
 • Lagom stöttande 

Nackdelar

 • Något dyra

Mellan: Mabs Bomull Knästrumpa

Ett par snygga stödstrumpor, som även kommer med en snygg och neutral svart färg, som verkligen kommer liva upp din vardag medan du går och väntar på din lilla bebis - både i modeväg och energiväg.

De har en kompression i klass 1 (15-21 mmHg) och kommer hjälpa dig med svullnader och/eller trötthet i benen. En storfavorit hos våra testare!

Fördelar

 • Väldigt behagligt material
 • Finns i flera olika storlekar
 • Diskreta men snygga färger

Nackdelar

 • Kan kännas lite för hårda

Budget: Mabs Nylon Knästrumpa

Kompressionsstrumporna från Mabs är väldigt stilrena och snygga och rekommenderas till dig som endast bär svart och inget annat. För det billiga priset kan man ju köpa hur många som helst.

De motarbetar dålig blodcirkulation effektivt och låter dina svullna ben få en paus så du kan fortsätta jobba, uträtta ärenden, eller förbereda barnrummet! De är dessutom lite tunnare, vilket kan vara uppfräschande.

Fördelar

 • Tunnare material
 • Funkar att använda hela dagen
 • Minskar svullnad, krämpor och trötthet

Nackdelar

 • Kan upplevas som lite sladdriga
 • Blir lätt blöta
 • Kan gå sönder

Special: Mabs Strumpbyxa Mama

En specialare från Mabs i form av strumpbyxor. Denna stödstrumpa sträcker sig alltså ända från fötterna upp till magen, och ger riktigt bra stöd hela vägen utan att kännas ivägen eller allt för tryckande. Materialet är behagligt och hållbart, de minskar svullnad och andra problem, de verkar i förebyggande syfte, och de ser bra ut.

Det du måste komma ihåg är att storleken är viktigare än vanligt, just för att du inte vill att de ska trycka för hårt på varken magen, låren eller vaderna. Om storleken är för liten kan denna kännas något hård, men hittar du rätt så gör den sig väldigt bra. Något dyr, men verkligen användbar och av hög kvalité! 

Fördelar

 • Ger stöd hela vägen från foten upp till magen
 • Stöttande utan att vara hård
 • Motverkar svullnad, bråck och krämpor

Nackdelar

 • Dyra
 • Kan trycka åt något runt magen och då vara obekväma 

Varför ska du lita på oss?

Då jag inte är gravid för tillfället har jag sett till att samla ihop en pålitlig testpanel som ville testa dessa strumpor. En del är mammor som har varit med i tester förut och som är gravida igen, och en del är nya ansikten men som gärna ville vara med.

Sammanlagt blev det tio stycken kvinnor som är i olika faser av sin graviditet och de är en blandning av första-gången och andra- eller tredje-gången mammor. Så här finns det erfarenhet av stödstrumpor och även nya perspektiv.

Båda gångerna jag har varit gravid har jag använt stödstrumpor och är väldigt medveten om hur man ska hitta rätt bland utbudet och hur mycket de faktiskt hjälper.

Vem behöver köpa stödstrumpor?

Här är det såklart upp till en själv. Lider du av mycket benproblem under din graviditet - eller du kanske gjorde under din förra - är det väldigt smart att köpa några par stödstrumpor. Jag säger några par eftersom de måste tvättas och man måste ha några att byta med.

Som jag nämnde ovan hjälper strumporna dig att få igång blodcirkulationen vilket kan leda till att du undviker blodproppar. De motverkar även svullna ben, som då kan leda till att du kan jobba längre eller bara ha mer energi.

Du kanske inte är lika aktiv som innan du blev gravid - inte så konstigt när du har en stor mage att släpa på - och benen kan då behöva en liten push för att fungera som de ska. Tro mig, du kommer inte ångra att du provade stödstrumpor.

Självklart har vi testat stödstrumpor i detta test och vi har hittat några riktiga pärlor - allt för att du ska kunna införskaffa dina nya stödstrumpor snabbt och verkligen veta att de fungerar.

Hur kom vi fram till vilka stödstrumpor vi skulle testa?

Här har jag gått till olika apotek och kollat vad de har för utbud eftersom vi ville ha med strumpor som är lättillgängliga för alla.

Då har jag också kunnat rådfråga personalen om vad gravida kvinnor oftast har problem med och vad det är de vill att stödstrumporna ska fixa.

Sedan har vi kammat internet på recensioner och produktbeskrivningar och diskuterat om vilka märken och modeller vi har använt förut innan vi hämtade hem strumporna från webbutikerna apoteket.se, strumpgalen.se, strumpbolaget.se, och babyland.se.

Hur testade vi stödstrumporna?

Alla tio kvinnor har fått testa strumporna i en vecka var så vi har alltså haft en testperiod på tio veckor. Med dessa strumpor kunde vi inte heller bara rotera runt eftersom det är viktigt att man har sin egna storlek (mer om hur du väljer rätt storlek längre ner).

De har fått testa strumporna precis som de vill, alltså har de testats av och i en vanlig gravid kvinnas vardagsliv. Vi har såklart haft ett kategori- och poängsystem som har följts och de har använt strumporna varje dag.

Vi såg även till att tvätta strumporna ofta för att se om de verkligen håller i många tvättar som de ska. Samtidigt har vi varit försiktiga eftersom man inte ska slita på dem mer än nödvändigt och det är viktigt att man tar hand om dem varsamt.

En enkät med öppna och slutna frågor har även skickats ut till privatpersoner som har köpt någon av strumporna vi hade med i testet för att få ett så utförligt test som möjligt. Sammanställningen av det med vårt resultat är det vi presenterar här.


Våra favoriter

Premium: Bamboo Compression Socks

Fantastiskt sköna och stilrena stödstrumpor som gör verkligen gör sitt jobb!

Strumporna kommer göra underverk för din blodcirkulation (om du har problem med det såklart) eller om du har svullna ben.

Dessa strumpor är gjorda i 71% Bambu, 23% Nylon, 6% Elastan.

Fördelar med bambustrumpor
Har du känslig hud eller önskar en strumpa som andas bättre än bomull? Då är detta rätt val för dig! Bambu fungerar anti-bakteriellt och minskar dålig lukt.

Fördelar

 • Snygg och bekväm strumpa
 • Motverkar svullnad och trötthet
 • Lagom stöttande 

Nackdelar

 • Något dyra

Mellan: Mabs Bomull Knästrumpa

Precis som namnet förmedlar är dessa stödstrumpor gjorda i bomull till 63%, och 10% Elastan och 27% Polyamid. Storlekarna sträcker sig mellan Small till XX-Large, så här kommer du verkligen hitta en i din storlek.

De kommer med ett val av svart och marinblå färg. Vi verkligen älskade de marinblåa eftersom man enkelt kan matcha dem med nästan vad som helst, men samtidigt är det en roligare färg än svart.

Dessa kommer i klass 1 vilket betyder att deras kompression är 15-21 mmHg. Definitionen mmHg står för millimeter kvicksilver och det är så man mäter stödstrumpornas tryck. Ju högre nummer innan definitionen desto mer tryck ger dem.

Har du märkt av att du fått svullna ben sen att du blev gravid, eller kanske vill införskaffa ett par redan innan du märkt av någonting, är dessa verkligen att rekommendera. De är som gjorda för att lätta upp svullnaden i trötta ben.

Med dessa strumpor på sig kände våra blivande mammor sig kraftfulla och hade mer energi än när de inte använde strumporna. Dessa är ett måste om dina ben snart inte orkar mer.

Det är så enkelt att ta på sig dom vid början av dagen och sedan ha dem på sig i flera timmar att man inte tänker på vilken mirakelkur det faktiskt är.

Fördelar

 • Väldigt behagligt material
 • Finns i flera olika storlekar
 • Diskreta men snygga färger

Nackdelar

 • Kan kännas lite för hårda

Budget: Mabs Nylon Knästrumpa

Jag tycker det är superskönt att använda lite tunnare strumpor under till exempel jeans eller andra åtsittande byxor. Eller så är man kanske höggravid under sommaren, men behöver använda stödstrumpor.

Många jurymedlemmar älskade dessa strumpor eftersom de var tunna och sköna samtidigt som de var väldigt effektiva. Man kanske kan tro att ett par strumpor har bättre kompression om de är tjockare, men det spelar ingen roll.

De har en kompression på 15-21 mmHg trots att de är tunna och sköna strumpor och precis som de andra strumporna från Mabs har de bra passform och lättar trycket på trötta eller svullna ben.

De kommer i några olika färger och storlekar, så man kommer hitta något man tycker om.

Fördelar

 • Tunnare material
 • Funkar att använda hela dagen
 • Minskar svullnad, krämpor och trötthet

Nackdelar

 • Kan upplevas som lite sladdriga
 • Blir lätt blöta
 • Kan gå sönder

Special: Mabs Strumpbyxa Mama

Här har vi lite av en specialare när det kommer till stödstrumbyxor för gravida. Just denna variant från Mabs, vilket överlag är en storfavorit, är nämligen utformad som en hel strumpbyxa, vilket innebär att du även kan få stöd och avlastning på låren, rumpan och lite runt magen.

Om inte det känns bra så vet vi inte vad! Som gravid är du ofta väldigt trött i hela kroppen, inte minst i lår, vader och mage. Dessa strumpbyxor verkar för att motverka svullna och trötta ben, åderbråck och smärtor, plus att de ser riktigt snygga ut under kjolar eller klänningar.

Priset på dessa är något lyxigt om du jämför med andra stödstrumpor, men i och med att du faktiskt för en hel strumpbyxa och med tanke på att de ger väldigt bra stöd anser vi absolut att det är värt det. Dessa kan även användas av icke gravida för att förebygga problem, och materialet är dessutom väldigt bekvämt och håller bra.

Fördelar

 • Ger stöd hela vägen från foten upp till magen
 • Stöttande utan att vara hård
 • Motverkar svullnad, bråck och krämpor

Nackdelar

 • Dyra
 • Kan trycka åt något runt magen och då vara obekväma 

Hur väljer man rätt storlek för stödstrumpor och skötselråd

Det finns mycket man ska tänka på innan och efter man köper stödstrumpor. Till och börja med måste du ha rätt storlek och då är det främst tre saker du ska ha i åtanke.

Börja med din skostorlek och sedan ska du mäta ankeln och vaden - ankeln mäter du där den är som snävast och vaden mäter du där den är som bredast.

Detta måste du även göra direkt när du vaknat på morgonen eftersom benen och fötterna inte har hunnit svullna upp än. Om du är osäker på om du behöver stödstrumpor, eller hur du ska få rätt storlek eller tryck, ska du rådfråga din läkare.

När du väl har införskaffat dina strumpor är det viktigt att du alltid har dem på dig som vanligt - vik alltså inte ner dem halvvägs över vaden. Då kommer det avsedda trycket att fördelas fel och stödstrumporna kommer inte hjälpa som de ska.

De kan även tvättas, oftast i 40 grader, men se till att alltid följa instruktionerna eftersom det är vanligt att man inte ska använda sköljmedel. Sedan ska man heller inte vrida ur vattnet eftersom det kan förstöra trycket i strumpan. De ska heller inte torkas i solljus.

Tänk även på att ta hand om dina strumpor eftersom slit och släng kan förstöra fibrerna och effektiviteten. Det är minst lika viktigt att ta hand om dina fötter eftersom torr hud kan bidra till att strumporna går sönder.

Det är även smart att köpa flera par eftersom de ska tvättas emellanåt, och tänk på att kompressionen i strumporna oftast håller i cirka 6 månader om du använder dem dagligen. Efter det borde de slängas eftersom kompressionsnivån inte längre är rätt.


Våra utmanare

Åhlens Stödknästrumpa Extra fast

Här har vi ett par prisvärda och stöttande stödstrumpor från Åhlens. Denna variant har ett så kallat mediumsupport, vilket innebär att den ger ett bra stöd och avlastning för de trötta vaderna utan att vara för tighta, för hårda eller ha för högt tryck. 

För de som är i behov av ett riktigt stadigt grepp kan dessa kännas lite för slappa, men för vardagligt bruk eller för de som bara vill ha hjälp med att minska svullnaden och släppa på spänningar är detta ett bra alternativ. Designen är basic och diskret vilket vi ser som ett plus, samtidigt som själva strumpan håller formen även efter några tvättar.

Med andra ord en kvalitativ stödstrumpa som gör sig bra i de flesta lägen, och till ett bra pris. De är väldigt sköna att ha på sig och kan alltså användas hela dagar om så behövs. Tynger inte ner och är inte krångliga, utan de känns lätta men bidragande. 

Fördelar

 • Sköna att använda, även under längre perioder
 • Lätta att ta på sig
 • Mediumsupport

Nackdelar

 • Inte optimala för de som behöver maximalt stöd
 • Kan slitas ut efter ett tag


LifeWear Kompressionsstrumpor

Denna kompressionsstrumpa, eller stödstrumpa, från LifeWear har kommit att bli en favorit för oss som söker efter stötta åt trötta och överbelastade vader. Som gravid är det inte ovanligt att du upplever såväl krämpor och svullnad som åderbråck och försämrad blodcirkulation, vilket denna stödstrumpa verkligen hjälper mot.

Såklart går denna lika bra att använda trots att du inte upplever problem med vaderna, men den är extra bra för de som är i behov av lite extra stöd under de allra tuffaste dagarna. Denna går även utmärkt att ta med sig på flyget eller under andra tillfällen där vaderna tenderar att svullna upp lite extra.

Vi gillar att denna är anpassad för känslig hy, att den låter huden andas, och att den är bra på att reglera temperatur efter omgivning. 

Fördelar

 • Ger bra avlastning och stöttar
 • Även skön vid andra tillfällen än under en graviditet
 • Graderad kompression för bättre anpassning 

Nackdelar

 • Kan kännas lite tunn
 • Dålig på att suga upp svett och väta


Mabs Design Kompressionsstrumpa

Denna stödstrumpa är väldigt lik vår premiumfavorit, det är ju samma märke och allt. Men dessa är lite piffigare och gjorda av 43% Polypropylen, 43% Polyamid, och 14% Elastan. Strumporna har dock även en kompression på 15-21 mmHg.

Vi älskar den snygga designen med färgglada prickar, och det finns några fler utföranden att välja mellan, som hjälper till att motverka svullna ben och åkommor som åderbråck.

Fördelar

 • Stadigt och formbart material
 • Hög kompression för bra stöd
 • Enkla att ta på sig

Nackdelar

 • Dyra
 • Kan kännas lite väl hårda

Scholl Light Legs Tights

Det kan ju även vara så att du redan har problem med blodcirkulationen eller andra åkommor i dina vader innan du blir gravid och vill då börja med stödstrumpor direkt när du får reda på den glädjande nyheten.

Sedan kan det även vara en bra idé att fortsätta använda stödstrumpor efter förlossningen och dessa snygga tights kommer fungera för båda situationerna. De är dock vanliga tights - med kompression såklart - så tänk på att inte använda dem när magen är för stor.

De ska hålla i cirka 50 tvättar och eftersom man kanske inte använder tights dagligen kommer de räcka ett bra tag för de flesta. De finns i en beige färg och några olika storlekar.

Fördelar

 • Stödstrumpa i form av hela tights
 • Snygga
 • Håller länge

Nackdelar

 • Dyra
 • Kan trycka åt något runt magen

Produkter som utgått

Capital Medical Socks Stripes

Precis som mellanklassens vinnare är detta är en lite roligare socka med snygga ränder i svartvita toner. Förbättra din blodcirkulation med dessa strumpor som har en kompression på 11-14 mmHg.

De är tillverkade av 61% bomull, 32% Polyamid, och 7% Elastan. Med dessa på dig minskar du risken för blodproppar och åderbråck och benen får en välbehövlig paus.

Fördelar

 • Rolig design
 • Förbättrar blodcirkulationen
 • Låter benen vila och återhämta sig

Nackdelar

 • Något dyr
 • Kan kännas lite tunn

Bola +Comp Cool Kompressionsstrumpa

Dessa snygga och bekväma strumpor kommer med en klass 1 märkning och är tillverkade av 80% Coolmax-material, 10% Polyamid, och 10% Lycra. Coolmax är en baddare på att ta bort fukten från dina fötter och är väldigt andningsbar.

De har även ett smart ‘RightLeft’-system som gör att strumpan verkligen passar foten. En perfekt strumpa om du har trötta ben eller ofta får kramp. De finns i några storlekar och kostar cirka 190 kronor.

Fördelar

 • Snygg design
 • Bekväma med hög komfort
 • Bra material som absorberar fukt

Nackdelar

 • Dyr
 • Något krånglig att ta på sig 

Topeco Kompressionsstrumpa

Dessa strumpor är otroligt mjuka och sköna att ha på sig under en hel dag. De är gjorda av bomull upp till 53%, Polyamid till 42%, och Elastan till 5%.

Den svarta designen gör att det är en stilren strumpa och kan användas vart och när som helst. Som vanligt är de väldigt bra att använda om du har problem med blodcirkulationen eller svullna ben.

Om du planerar att arbeta ända in i det sista innan förlossningen kan det vara bra att utnyttja dessa strumpor. De är väldigt prisvärda på cirka 100 kronor för ett par, så då kan man ju passa på att köpa två par!


Jobst UltraSheer Graviditetsstrumpbyxa Kompression

Som gravid - och även efter - vill man ju kanske känna sig lite fin ibland. Det kanske är fika med vänner, en drink - alkoholfri såklart! - efter jobbet med kollegor, eller middag med släkten. Man kanske har sin finaste kjol eller bästa klänning i åtanke.

Men försök att dra på dig vanliga strumpbyxor över gravidmagen och se hur långt du kommer! Det finns såklart specialiserade strumpbyxor för gravida och dessa faller i den kategorin. Dessa har dessutom en ytterligare egenskap och är därför med i vårt test.

De är såklart stödstrumpor! Så inte nog med att du har ett par strumpbyxor som är anpassade för magen, de är även fördelaktiga att använda för benen. De har en klass 1 gradering.

Förutom att öka blodcirkulationen hjälper de även till att motverka blodproppar och eftersom blodproduktionen i kroppen ökar när man är gravid kan du tänka dig hur viktigt det är att verkligen se till att man inte får blodproppar.

Vi tyckte om att de har tänkt på bekvämligheten, de är sköna och enkla att ta på sig och även elastiska i midjan.


Jobst So Soft Knästrumpa Kompression

Precis som vår specialare är dessa snygga strumpor från Jobst och har en stilren mörk ton som kommer passa till alla tillfällen, vare sig du ska till jobbet eller slappna av hemma.

De kan tvättas i 40 grader, men se till att följa alla råd och beskrivningar så att de inte förstörs - det är stor skillnad på stödstrumpor och vanliga strumpor. De kommer även i storlek Small och har ett cirkapris på 250 kronor.

Frågor och svar

Är stödstrumpor bra?

Ja, de flesta tycker att stödstrumpor är bra och användbara. Under graviditeten blir benen ofta svullna och då kan stödstrumpor hjälpa. Det kan även förebygga åderbråck som också är vanligt under graviditeten.

Varför använder man stödstrumpor?

Det kan finnas olika anledningar, men vid graviditet använder man stödstrumpor för att benen ofta blir svullna. Stödstrumpor hjälper till att pressa tillbaka blodet ut i kroppen och minska svullnaden.

De kan också hjälpa om man har kramper eller värk i benen. De förbättrar helt enkelt blodcirkulationen och används ofta när man flyger eftersom man blir stillasittande en sån lång tid då och det kan kännas i vaderna.

Hur många timmar kan man ha på sig stödstrumpor?

De bör användas hela tiden under dagtid, från att man går upp på morgonen och till att man går och lägger sig på kvällen. Under natten tar man av strumporna och låter benen vila.

Hur hårt ska stödstrumporna sitta?

Hårt, men inte så att det blir obekvämt eller gör ont. Det finns stödstrumpor i flera olika storlekar och man möter vadens och ankelns omkrets för att få rätt storlek.

Det finns tabeller att gå efter som visar vilken storlek man ska ha, men tänk på att det kan skilja sig mellan olika märken, så kolla storleken på just den produkten du köper så att det blir rätt.

Hur tvättar man stödstrumpor?

Oftast i tvättmaskinen på 60 grader, men det kan skilja sig mellan olika märken. Kolla vad som gäller för just den stödstrumpan du har innan du tvättar den i maskinen.

När under graviditeten bör man börja använda stödstrumpor?

Det beror på när man behöver dem. Ofta mot slutet av graviditeten, efter vecka 30, men många behöver dem mycket tidigare också – ibland under hela graviditeten.

Vilka stödstrumpor ska man välja?

Det finns många olika märken och utseenden på stödstrumpor, men alla har samma syfte och de fungerar oftast lika bra. Välj strumpor i rätt storlek, helt enkelt, genom att mäta ankeln och vaden.

Vart köper man stödstrumpor?

På bland annat apotek och butiker på internet kan man köpa stödstrumpor, men det finns lite överallt. Även vissa klädbutiker och butiker som säljer underkläder kan ha stödstrumpor.

Vad kostar stödstrumpor?

Det finns stödstrumpor som kostar under 100 kronor och uppåt. Det finns även stödstrumpor i stay ups-modell, som går upp en bit på låret och som strumpbyxor och de kan vara något dyrare.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals