Bästa hoppgungan 2024 – Stort test av olika modeller

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vill du att din baby ska leka på ett stimulerande sätt? Ett tips är då att skaffa en riktigt bra hoppgunga! Det är en klassisk leksak som lanserades redan på 1960-talet och som vi garanterar att din baby kommer att ha mycket roligt med. 

Samtidigt som ditt barn leker hjälper hoppgungan bland annat även till att utveckla den motoriska förmågan på ett utmärkt sätt.

På dagens marknad finns ett stort utbud av olika hoppgungor. För att du lättare ska kunna välja rätt recenserar vi olika hoppgungor som alla utgör ett utmärkt val.

Vår premiumfavorit blev ingen annan än Skip Hop Explore & More Hoppgunga som både tränar barnets motorik och sinnesförmåga.

En söt och praktisk hoppgunga tog hem förstaplatsen i mellanklassen: Carena Blidö Hoppgunga, och inte långt efter kom 2ME Hoppgunga Emil som vårt budgetalternativ.

Premium: Skip Hop Explore & More Hoppgunga

En färgglad och justerbar hoppgunga från Skip Hop som förutom att vara en säker hoppgunga för ditt barn har många leksaker och till och aktiviteter för ditt barn att utforska.

Detta gynnar barnets sinnesutveckling samtidigt som de får träna på koordination iochmed själva hoppgungans funktion. Superbra, helt enkelt.


Mellan: Carena Blidö Hoppgunga

En supergullig hoppgunga i snygg färg och denna får extra poäng för att den är enkel att tvätta i tvättmaskinen. Dessutom är den lätt att sätta upp och använda. Som med de flesta hoppgungor kan den användas från 4 månader.


Budget: 2ME Hoppgunga Emil

Den här hoppgungan var en storfavorit för både våra barn och för oss som föräldrar. Alla barnen i testet älskade att hoppa i den. Vi som föräldrar älskade dess smarta och säkra design.

Förutom att vara rolig har 2ME Hoppgunga Emil nämligen även ett inbyggt säkerhetstänk som vi alla som deltog i testet verkligen uppskattade.

Bästa hoppgungan: Expertguiden för köpare

Att välja rätt hoppgunga kan vara lättare sagt än gjort. Det finns så många att välja mellan, så att veta vilken som är bäst kan vara minst sagt knepigt. Läs vidare i vår köpguide som lär du dig allt som behövs för att välja en hoppgunga som passar er. 

I stora drag kan sägas att en hoppgunga är en variant av den klassiska babysittern, men för den lite större bebisen. Grundfunktionen är nämligen liknande, även om de skiljer sig åt i funktion och design. 

I en hoppgunga, precis som i en babysitter, är barnet tryggt placerad och roas av rörelserna från gungan. Tidsbegränsningen är förstås också större i en hoppgunga eftersom den ska används i kortare stunder. 

De flesta bebisar älskar gungor och ofta blir det här en favorit i hemmet. Är det en typ av gunga du monterar upp i en dörröppning, kan du också placera gungan precis på en sådan höjd att bebisen kommer i kontakt med golvet med fötterna. Då ger det barnet tillfälle att träna benrörelser och motorik

Den klassiska modellen är den som vi nämnde här ovan: den du monterar upp i en dörrpost och där barnet placeras i en hängande sits eller stol. Liknande varianter finns också att köpa med en medföljande ställning, där du monterar upp gungan. 

Aspekter att ta i beaktande inför ett köp av hoppgunga:

  • Var ni kan placera hoppgungan
  • Hur länge ni vill kunna använda den
  • Om den ska vara i textil eller plast

Vad är syftet med en hoppgunga?

Rörelse är något som tilltalar i stort sett alla barn olika åldrar. En hoppgunga har fördelen att skapa en trygg känsla hos barnet, sannolikt eftersom de mjuka rörelserna påminner om känslan av att ligga i livmodern. 

Men den huvudsakliga anledningen till att skaffa en hoppgunga, är för de flesta att det helt enkelt sysselsätter barnet på ett säkert och tryggt sätt. Det ger dessutom föräldrarna händerna fria för en liten stund, även om du förstås alltid måste ha barnet under uppsikt när hen vistas i gungan.

Vid vilken ålder kan ditt barn använda en hoppgunga?

En hoppgunga passar när bebisen kan sitta upp själv och har stadig nacke och kontroll på huvudrörelserna. Åldern varierar från individ till individ, men ca 6 månader kan sägas vara en genomsnittsålder. Det är alltså väldigt individuellt och här är det viktigt att föräldrarna själva har koll, när det är lämpligt att använda gungan.

Hjälper en hoppgunga benens utveckling?

Hoppgungor har alltid ansetts säkra i måttlig användning och ibland också rekommenderade på BVC. Idag har det kommit fram nya rön och experterna menar att användandet av hoppgunga bör begränsas. Den är på intet sätt förbjudet att använda och fungerar fortfarande som rolig sysselsättning för bebisar, men får inte användas mycket.  

Anledningen till det är att om en bebis sitter i hoppgunga alltför länge, lär hen sig inte att använda benmusklerna på rätt sätt, vilket gör att motoriken hämmas och barnets utveckling försenas.

Börja därför med att använda hoppgungan endast ett par minuter åt gången. Därefter kan du öka på med korta stunder och sitta med på golvet framför gungan, för att skapa en rolig och mysig stund tillsammans.

Vad är skillnaden mellan hoppgunga, gåstol och babysitter?

Medan hoppgungan hänger ner från en fästanordning, fungerar gåstolen på ett annat sätt. Istället för en hänganordning är sitsen omgiven av en stödställning på hjul. Det gör att bebisen kan springa omkring med hjälp av stolen innan hen lärt sig gå. 

Gåstolen är väldigt bra på att stimulera barnens nyfikenhet och ett sätt att låta hen utforska olika platser i hemmet på. När en bebis kan ta sig runt i en gåstol skapar det oftast väldigt stor förtjusning hos barnet. 

Här gäller samma restriktioner som för hoppgungan angående barnets rörelseutveckling. Det kan vara skadligt att använda den för ofta och försena barnets egen förmåga att lära sig gå. Många barnläkare och barnmorskor avråder till och med numera användningen av gåstol. 

En babysitter är en bakåtlutad stolsits som är placerad på ett stativ. Stolsitsen är oftast i tyg och när bebisen halvligger i stolen skapar barnets tyngd en bekväm liggplats i tygbädden. Det finns alltid en sele som ska vara på. 

Babysittern har oftast en fjädring så att bebisens egna rörelser skapar en lätt gungning, vilket kan vara lugnande och avkopplande för bebisen.

En babysitter är något av en standardutrustning i de flesta hem med småbarn. De ger praktisk avlastning  och den är också lättflyttad. Du kan alltid ha den med dig i det rum där ni för tillfället vistas. Tyget går oftast att plocka av och tvätta, vilket gör den lättskött. Det finns allt från riktigt enkla babysitters, till avancerade modeller med leksaker och musik. 

En nyfödd bebis ska inte vistas i en babysitter för länge, innan musklerna har utvecklats ordentligt. Men från det att bebisen är ett par månader gammal, går det bra för din bebis sitta i den lite längre stunder. Det ger dig som föräldrar händerna fria en stund, samtidigt som du har koll på barnet.

Olika typer av hoppgungor

Det finns väldigt många olika typer av hoppgungor på marknaden. Sitsen är alltsomoftast i vadderad textil och ser ut ungefär som en vadderad påse, med en öppning för benen. Den ska förstå gå att öppna, så att du kan justera den så att barnet sitter fastspänd på ett säkert sätt.

De enklaste gungorna har en upphängningsfunktion som fästs i dörrkarmen med en hårt fjädrad, tångliknande funktion. I nedre änden på repet sitter en stång där selen i sin tur är fäst med rep och fjädring. 

Vissa hoppgungor har också en ram som sitter ungefär i midjehöjd på barnet. På den sitter det aktivitetsleksaker av olika slag. Vissa modeller kan också vara utrustade med en inbyggd musikspelare.

Maximera hoppgungans säkerhet

Hoppgungor konstrueras på olika sätt och hur de ska monteras varierar. Ska hoppgungan sättas upp i dörrkarmen, ska du noga kontrollera att den sitter korrekt. Häng själv i gungan med din kroppstyngd, för att se till att den sitter 100 % säkert. En hoppgunga som är felmonterad kan vara mycket farlig!

Säkerhetsproblem med hoppgungor

Montera alltid gungan exakt så som instruktionerna lyder. Är någon del trasig eller fattas måste du omgående reklamera produkten, utan att använda den.

Att leta efter när du köper en hoppgunga

Det bästa är att läsa recensioner och köpguider som den här. Gungor som rekommenderas av många, är oftast bra. Har du ett favoritvarumärke när det gäller babyprylar, varför inte kolla om de också har en hoppgunga i sortimentet?

Du bör också kontrollera att hoppgungan är ergonomisk och har en väl utformad sits som är bekväm för barnet att sitta i och som är absolut säker och trygg. Andra saker som behöver kontrolleras är viktgränsen på gungan. Den ska naturligtvis vara i en passande storlek för ditt barn.

I vilka situationer har du mest nytta av en hoppgunga?

En hoppgunga är ett väldigt praktiskt sätt att roa en bebis i åldern sex månader till cirka ett år. I den åldern börjar barnet upptäcka världen och vill ha sysselsättning och aktivitet. Då är det här en utmärkt pryl att ha hemma. 

Den ska förstås inte användas obegränsat, eftersom den då kan bli skadlig för bebisens rygg. Exakta anvisningar finns alltid med i produktbeskrivningen.

Finns det hoppgunga till gungställning?

Ja, det finns det. Du kan köpa en hoppgunga som kan monteras på en gungställning utomhus. Den kan du använda om du vill ha en hoppgunga i trädgården. Det finns också babygungor som levereras med en gungställning för inomhusbruk, i mindre format.

Hur kom vi fram till vilka hoppgungor vi skulle testa?

Uppgiften för oss var att välja ut ett antal gungor av bra kvalitet. Marknaden är väldigt stor och det här var för oss en rätt arbetskrävande uppgift. Valen gjordes utifrån läsning och utvärdering av de kundrecensioner och omdömen som vi hittade på nätet. Av de utvalda produkterna plockade vi sedan ut våra favoriter. 

Alla gungor i köpguiden är CE-märkta och säkra att använda.

Våra favoriter

Premium: Skip Hop Explore & More Hoppgunga

Här har vi en avancerad hoppgunga och det är ett riktigt aktivitetscenter med mer än 20 utvecklingsaktiviteter för barnet. Den har massor med leksaker och ljud och ljus för stimulering av barnets sinnen.

När barnet hoppar finns det även en moln-display som räknar hoppen och när man har kommit upp till 100 hopp får man höra en ljuseffekt med applåder.

Alla leksaker på gungan kan tas bort och justeras, detta är exempelvis bra om du vill börja lite lätt med gungan och bara introducera en eller två leksaker, så att det inte blir för mycket på en gång.

En sak som vi tyckte var väldigt bra är att gungan har en inbyggt påminnelse för föräldrarna var 10:e eller 20:e minut att bebisen har suttit i gungan så länge.

Detta tycker vi är bra eftersom barnet inte ska sitta i en gunga alltför länge åt gången och om man håller på med annat medan bebisen sitter i gungan är det enkelt att man tappar bort tiden.

Gungan växer också med bebisen och kan justeras mellan 5 olika höjder. Barnet kan börja använda gungan när hen är 4 månader upp till att hen väger ungefär 11 kilo.

Den kräver 3 AAA-batterier, som ej ingår, för att den ska fungera och måtten ligger på 88 x 85 x 73 cm.


Mellan: Carena Blidö Hoppgunga

Den här fina hoppgungan är en välbeprövad och omtyckt klassiker som lanserades redan på 1960-talet. Vi garanterar att ditt barn kommer att älska den!

Alla i vårt test tyckte att den var väldigt enkel att använda. Att sätta fast gungan gick lätt. Du fäster den till exempel enkelt i dörrkarmen. Lika lätt gick det att justera höjden.

Det var inga som helst problem när det gällde att placera våra barn i gungan. Några av oss tyckte dock att det sedan var något krångligt att få ur barnet. När vi var två som hjälptes åt gick det däremot betydligt lättare.

Extra positivt är att gungan kändes så säker och stabil att använda. Byxan, det vill säga sittdelen, är gjord i ett väldigt mjukt bomullstyg som även är lätt att tvätta. Du slänger snabbt in byxan i tvättmaskinen.

Höjden på baksidan av gungan är 37 cm och på framsidan mäter den 29 cm. Den är 30 cm bred och 3 cm djup. Maxvikten är 1,4 kg. Hoppgungan är lämplig från 4 månader och kan användas upp till dess att ditt barn väger 12 kg. Välj också mellan några färgalternativ.


Budget: 2ME Hoppgunga Emil

Förutom att vara rolig för barnet har 2ME Hoppgunga Emil ett inbyggt säkerhetstänk som vi alla som deltog i testet verkligen uppskattade. Gungan är nämligen utrustad med en stabil stålfjäder med tillhörande säkerhetslina.

Dessutom hänger du enkelt upp den i dörrkarmen tack vare den medföljande karmsaxen. I det mjuka och lättvättade bomullstyget finns dessutom en dold dragkedja som gör det väldigt enkelt att både sätta i och ta ur barnet. Även detta uppskattade alla i vårt test.

Gungan passar fint för barn från det att de kan sitta upp till dess att de väger max 12 kg. Höjden på hoppgungan är 60 cm, bredden är 33 cm, och den är 3 cm djup. Den väger 1,4 kg.

Våra utmanare

Bozz Hoppgunga

Det här är en hoppgunga i snygg design med ett fint stjärnmönster på som säkert både du och din baby kommer att bli lika förtjusta i. Det blev vi och våra barn som testade den.

Hoppgungan har en bra karmsax som gör att den enkelt går att sätta fast i dörrkarmen. Detta tyckte alla som deltog i testet var mycket positivt. Dessutom passade den till de flesta dörrkarmarna. Därmed behövde vi inte leta länge för att hitta en bra placering.

Extra positivt var det att det var så lätt att sätta i och ta ur barnet ur gungan. Detta gör man nämligen lätt även om man är själv när barnet vill leka, tack vare den smarta dragkedjan på baksidan. Det finns även några utföranden att välja mellan. Hoppgungan rekommenderas från 4–6 månader och för barn som väger max 12 kg.


Hauck Hoppgunga Jump

Hauck Hoppgunga Jump är en rolig hoppgunga som är utformad på ett lite annorlunda sätt. Förutom byxdelen finns en röd plastplatta som barnet kan hålla sig i när det hoppar.

För att det ska kännas extra mjukt finns en ljusblå kudde med en fin giraff på. Denna skyddande kudden uppskattade vi alla som testade hoppgungan till våra barn.

Hoppgungan fäster du enkelt i dörrkarmen med den medföljande karmsaxen. Tänk dock på att dörrkarmen som du monterar den på måste vara mellan 10 och 18 cm bred.

Tillverkaren rekommenderar att gungan används till barn från 6 månader till dess att de väger max 12 kg.

Produkter som utgått

Bright Stars Deluxe Hoppgunga Bounce ’n Spring

Vår favorit i premiumklassen blev denna färgglada hoppgunga från Bright Stars som har många olika leksaker framtill så att barnet även kan känna och klämma på saker.

Det finns även en spegel och en bitleksak för lite alternativ och alla dessa roliga prylar främjar ditt barns sinnesutveckling - vad mer kan man begära av en hoppgunga?

Jo, man vill ju såklart att den ska vara säker att använda och denna är absolut det. Häng upp den i dörrposten med klämman som följer med och du kan lita på att ditt barn kommer sitta säkert.

Barnet kommer även sitta komfortabelt tack vare en mjuk sits som ger optimalt med stöd. Hoppgungan kan användas från att ditt barn fyllt 6 månader.

Det bästa är att gungan kan justeras beroende på dina och ditt barns behov och om klädseln blir smutsig på något sätt är det bara att slänga den i tvättmaskinen.


Disney Hoppgunga Mimmi Pigg

Även favoriten i mellanklassen är färgglad med sitt rosa tema, men denna har en Mimmi Pigg-figur på framsidan. Hon har även en fin rosett och hennes öron sticker upp lite så barnet kan känna på dem.

För att montera denna hoppgunga på vilken dörrpost som helst behöver man inga verktyg, vilket kan kännas skönt för en del, vare sig man inte har några eller inte är så händig med dem.

Dörrklämman och en säkerhetsrem håller gungan säkert upphängd så barnet kan träna sina små ben utan att föräldrarna behöver vara orolig att gungan inte kommer hålla.

Barnet sitter bekvämt på ett vadderat säte och den lilla dynan tål även maskintvätt så den är enkel att hålla ren. Ramen är även lättvikt för smidig transport eller förvaring. Hoppgungan rekommenderas för barn som är mellan 6 och 12 månader.


Ladida Hoppgunga Blue Circus Baby Jumperoo

I själva verket är Blue Circus Baby Jumperoo en lekstol med multifunktion som också fungerar perfekt som hoppgunga. Den är utrustad med en rad pedagogiska detaljer som dessutom gör leken extra rolig.

Alla barnen i vårt test uppskattade till exempel den spännande touch-displayen med ljud och ljus, som även stimulerar barnets hörsel och syn.

Lika rolig var aktivitetspanelen som även hjälper barnet att öva upp sin koordinationsförmåga. För att barnet ska kunna nå alla leksaker snurrar sitsen runt hela aktivitetsgungan. 

Lekstolen står själv med hjälp av en rund och färgglatt ljusblå ställning på golvet. Hela konstruktionen kändes mycket stadig och stabil. Det finns därmed ingen risk att stolen välter när barnet leker i den.

Tyget på sittdelen är avtagbart och tål att tvättas i maskin, vilket alltid är en stor fördel. Den mäter 98 cm i diameter och är 93 cm hög. Höjden kan dock justeras.

Med den här lekstolen med tillhörande gunga kan ditt barn garanterat roa sig själv medan du gör annat. Självklart bör du ändå hålla ditt barn under uppsikt. 


BabyTrold Hoppgunga

Även denna klassiskt utformade hoppgunga från danska BabyTrold var mycket omtyckt av både oss och våra barn.

Vad vi speciellt uppskattade med det kända märket BabyTrold, som även tillverkar barnvagnar, var deras säkerhetstänk. De testar nämligen alla sina produkter noggrant, vilket kändes både bra och tryggt att veta.

Som flera andra hoppgungor i testet består den här hoppgungan av en sittdel, en så kallad byxa, som är gjord i bomullstyg och polyester och som man tvättar enkelt i maskinen.

Hoppgungan består även av en karmsax som passar de flesta dörrkarmar. Upphängningen tyckte vi alla fungerade väldigt fint. Den är avsedd för barn upp till 14 kg.


Ladida Hoppgunga och Aktivitetscenter Luxury Activity Paradise

Vi har med ett till aktivitetscenter eftersom vi tycker att de är så roligt och lärorikt för barnet och denna modell från Ladida är en integrerad hoppgunga och aktivitetscenter med mycket skoj och bus.

Det finns en aktivitetspanel med leksaker och knappar som kan ge ifrån sig roliga ljud och ljus. Själva gungan är även roterande så att man kan nå runt till alla leksaker.

Självklart man bebisen också hoppa med gungan och det finns reglerbara höjdinställningar så att stolen kan växa med barnet.


Kaxholmen Hoppgunga Millerad

Även denna är en hoppgunga som man hänger upp i dörrkarmen och det gör du enkelt med den medföljande stålfjädern och säkerhetslinan.

Hoppgungan är rolig och bra för barnet att använda samtidigt som den är bekväm då den är tillverkad i bomull. Maxvikten är 12 kilo.


Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

4 reaktioner på ”Bästa hoppgungan 2024 – Stort test av olika modeller”

  1. Stefan Malmlund

    Jag har köpt en Bozz Hoppgunga med stjärnor. Vår dotter väger nu 8 kilo och jag tycker att fjädern är alldeles för hård. När man hänger upp henne så spänns fjädern ut ett par centimeter, och det blir absolut inget roligt att ”bara” ha 2cm fjädring. Nu sägs det att den har en maxvikt på 12 kg, skulle nästan säga att 12kg är en MINIMUM för att använda denna.

  2. Jag undrar vilka som är lägst vid sittdelen. Vår förra gunga var så hög att barnet knappt såg ut och där hen skulle ha armarna nådde de knappt upp till när hen var året

    1. Hej Jessica,
      Det låter som en mindre lyckad skapad modell ni råkat få. De hoppgungor vi testat och sett på marknaden har alla varit gjorda för att barn från 4 månader och uppåt ska kunna växa med den. (Dock ska man inte börja använda hoppgungan förrän barnet är stadigt i rygg och nacke). Får jag vara nyfiken och fråga vilken modell ni hade?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals