Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland.se, Lekmer.se, Bamba.se, Babyv.se, Cdon.se, och Adlibris.com
Vill du att din baby ska leka på ett stimulerande sätt? Ett tips är då att skaffa en riktigt bra hoppgunga! Det är en klassisk leksak som lanserades redan på 1960-talet och som vi garanterar att din baby kommer att ha mycket roligt med.
Samtidigt som ditt barn leker hjälper hoppgungan bland annat även till att utveckla den motoriska förmågan på ett utmärkt sätt.
På dagens marknad finns ett stort utbud av olika hoppgungor. För att du lättare ska kunna välja rätt har vi testat åtta stycken olika omtyckta hoppgungor som alla utgör ett utmärkt val.
Efter att ha testat de här åtta olika hoppgungorna under ett par månaders tid har vi kommit fram till tre vinnare i tre olika prisklasser.
Vår premiumfavorit blev ingen annan än Skip Hop Explore & More Hoppgunga som både tränar barnets motorik och sinnesförmåga.
En söt och praktisk hoppgunga tog hem förstaplatsen i mellanklassen: Carena Blidö Hoppgunga, och inte långt efter kom 2ME Hoppgunga Emil som vårt budgetalternativ.
Premium: Skip Hop Explore & More Hoppgunga
En färgglad och justerbar hoppgunga från Skip Hop som förutom att vara en säker hoppgunga för ditt barn har många leksaker och till och aktiviteter för ditt barn att utforska.
Detta gynnar barnets sinnesutveckling samtidigt som de får träna på koordination iochmed själva hoppgungans funktion. Superbra, helt enkelt.
Mellan: Carena Blidö Hoppgunga
En supergullig hoppgunga i snygg färg och denna får extra poäng för att den är enkel att tvätta i tvättmaskinen. Dessutom är den lätt att sätta upp och använda. Som med de flesta hoppgungor kan den användas från 4 månader.
Budget: 2ME Hoppgunga Emil
Den här hoppgungan var en storfavorit för både våra barn och för oss som föräldrar. Alla barnen i testet älskade att hoppa i den. Vi som föräldrar älskade dess smarta och säkra design.
Förutom att vara rolig har 2ME Hoppgunga Emil nämligen även ett inbyggt säkerhetstänk som vi alla som deltog i testet verkligen uppskattade.
Varför ska du lita på oss?
Förutom att själva ha testat de olika hoppgungorna på våra egna barn under två månaders tid, har vi även talat med en rad experter på området för att på så sätt komma fram till vilka hoppgungor som är absolut bäst på dagens marknad.
Vi fick till exempel många råd från både barnmorskor och barnpedagoger. De har hjälpt oss genom att svara på en rad frågor om bland annat pedagogik och barns utveckling. De olika företagens kundtjänst har även svarat på frågor som rör hoppgungornas säkerhet.
Förutom att själva ha testat gungorna har vi även låtit andra föräldrar som köpt någon av dessa hoppgungor svara på en enkät med frågor.
Frågorna var både öppna och slutna och handlade till exempel om hur enkla gungorna var att använda, säkerhet, och hur roligt barnen hade när de lekte.
De vinnande hoppgungorna var de som fick högst betyg. Det kan dock tilläggas att resultatet var jämnt – alla hoppgungorna fick nästan lika höga betyg. Söker du efter marknadens bästa hoppgunga bör du välja någon av gungorna i vårt test.
Vem bör köpa en hoppgunga?
För dig som vill kombinera rolig lek med pedagogik och kroppslig utveckling är en hoppgunga det självklara valet. En hoppgunga är inte bara skoj för din baby, den tränar dessutom upp din babys koordinationsförmåga och kondition på ett utmärkt sätt.
Samtidigt stimulerar en hoppgunga utvecklingen av motoriken, musklerna, och balansen. Den stärker även barnets kropp i allmänhet. Med en bra hoppgunga finns helt enkelt många fördelar.
Hur kom vi fram till vilka hoppgungor vi skulle testa?
När vi valde ut de åtta olika hoppgungorna tittade vi först på vilka gungor som fått högst betyg på olika sidor som exempelvis babyland.se och bamba.se, två sidor med mängder av bra produkter för barn.
Därefter pratade vi med olika återförsäljares kundtjänst. Vi frågade bland annat om vilka de mest populära hoppgungorna var och vilka som kunderna i regel var mest nöjda med. En faktor vi tog extra hänsyn till var att hoppgungorna skulle vara säkert utformade.
Innan vi valde att prova hoppgungorna läste vi även ingående igenom de olika märkenas produktbeskrivningar.
Hur testade vi hoppgungorna?
Totalt var vi sexton föräldrar som själva provade de olika hoppgungorna på våra egna barn under två månaders tid. Vi lät även 50 olika föräldrar som köpt någon av hoppgungorna svara på en enkät med frågor.
När vi undersökte hoppgungorna tog vi dels hänsyn till hur roligt barnen hade och dels på hur stimulerande leken var. Vi tittade även på design och på hur enkelt det var att använda gungorna. Lite extra hänsyn tog vi till säkerheten.
De vinnande hoppgungorna i vårt test var de som fick allra flest poäng när vi provade dem, men resultatet var mycket jämnt. De andra hoppgungorna kom inte långt efter.
Våra favoriter
Premium: Skip Hop Explore & More Hoppgunga
Här har vi en avancerad hoppgunga och det är ett riktigt aktivitetscenter med mer än 20 utvecklingsaktiviteter för barnet. Den har massor med leksaker och ljud och ljus för stimulering av barnets sinnen.
När barnet hoppar finns det även en moln-display som räknar hoppen och när man har kommit upp till 100 hopp får man höra en ljuseffekt med applåder.
Alla leksaker på gungan kan tas bort och justeras, detta är exempelvis bra om du vill börja lite lätt med gungan och bara introducera en eller två leksaker, så att det inte blir för mycket på en gång.
En sak som vi tyckte var väldigt bra är att gungan har en inbyggt påminnelse för föräldrarna var 10:e eller 20:e minut att bebisen har suttit i gungan så länge.
Detta tycker vi är bra eftersom barnet inte ska sitta i en gunga alltför länge åt gången och om man håller på med annat medan bebisen sitter i gungan är det enkelt att man tappar bort tiden.
Gungan växer också med bebisen och kan justeras mellan 5 olika höjder. Barnet kan börja använda gungan när hen är 4 månader upp till att hen väger ungefär 11 kilo.
Den kräver 3 AAA-batterier, som ej ingår, för att den ska fungera och måtten ligger på 88 x 85 x 73 cm. Priset landar på ungefär 2000 kronor.
Mellan: Carena Blidö Hoppgunga
Den här fina hoppgungan är en välbeprövad och omtyckt klassiker som lanserades redan på 1960-talet. Vi garanterar att ditt barn kommer att älska den!
Alla i vårt test tyckte att den var väldigt enkel att använda. Att sätta fast gungan gick lätt. Du fäster den till exempel enkelt i dörrkarmen. Lika lätt gick det att justera höjden.
Det var inga som helst problem när det gällde att placera våra barn i gungan. Några av oss tyckte dock att det sedan var något krångligt att få ur barnet. När vi var två som hjälptes åt gick det däremot betydligt lättare.
Extra positivt är att gungan kändes så säker och stabil att använda. Byxan, det vill säga sittdelen, är gjord i ett väldigt mjukt bomullstyg som även är lätt att tvätta. Du slänger snabbt in byxan i tvättmaskinen.
Höjden på baksidan av gungan är 37 cm och på framsidan mäter den 29 cm. Den är 30 cm bred och 3 cm djup. Maxvikten är 1,4 kg. Hoppgungan är lämplig från 4 månader och kan användas upp till dess att ditt barn väger 12 kg.
För cirkapriset på strax under 500 kronor får du en jättefin och säker hoppgunga som ditt barn garanterat kommer att tycka om. Välj också mellan några färgalternativ.
Budget: 2ME Hoppgunga Emil
Förutom att vara rolig för barnet har 2ME Hoppgunga Emil ett inbyggt säkerhetstänk som vi alla som deltog i testet verkligen uppskattade. Gungan är nämligen utrustad med en stabil stålfjäder med tillhörande säkerhetslina.
Dessutom hänger du enkelt upp den i dörrkarmen tack vare den medföljande karmsaxen. I det mjuka och lättvättade bomullstyget finns dessutom en dold dragkedja som gör det väldigt enkelt att både sätta i och ta ur barnet. Även detta uppskattade alla i vårt test.
Gungan passar fint för barn från det att de kan sitta upp till dess att de väger max 12 kg. Höjden på hoppgungan är 60 cm, bredden är 33 cm, och den är 3 cm djup. Den väger 1,4 kg.
För cirkapriset på strax under 400 kronor får du en mycket praktisk och säker hoppgunga som garanterat kommer uppskattas av ditt barn.
Våra utmanare
Bozz Hoppgunga
Det här är en hoppgunga i snygg design med ett fint stjärnmönster på som säkert både du och din baby kommer att bli lika förtjusta i. Det blev vi och våra barn som testade den.
Hoppgungan har en bra karmsax som gör att den enkelt går att sätta fast i dörrkarmen. Detta tyckte alla som deltog i testet var mycket positivt. Dessutom passade den till de flesta dörrkarmarna. Därmed behövde vi inte leta länge för att hitta en bra placering.
Extra positivt var det att det var så lätt att sätta i och ta ur barnet ur gungan. Detta gör man nämligen lätt även om man är själv när barnet vill leka, tack vare den smarta dragkedjan på baksidan. Det finns även några utföranden att välja mellan.
Hoppgungan rekommenderas från 4–6 månader och för barn som väger max 12 kg. Cirkapriset ligger på strax under 400 kronor. För det får du en lättanvänd och säker hoppgunga.
Hauck Hoppgunga Jump
Hauck Hoppgunga Jump är en rolig hoppgunga som är utformad på ett lite annorlunda sätt. Förutom byxdelen finns en röd plastplatta som barnet kan hålla sig i när det hoppar.
För att det ska kännas extra mjukt finns en ljusblå kudde med en fin giraff på. Denna skyddande kudden uppskattade vi alla som testade hoppgungan till våra barn.
Hoppgungan fäster du enkelt i dörrkarmen med den medföljande karmsaxen. Tänk dock på att dörrkarmen som du monterar den på måste vara mellan 10 och 18 cm bred.
Tillverkaren rekommenderar att gungan används till barn från 6 månader till dess att de väger max 12 kg. Cirkapriset för denna färgglada hoppgunga ligger på strax under 400 kr.
Produkter som utgått
Bright Stars Deluxe Hoppgunga Bounce ’n Spring
Vår favorit i premiumklassen blev denna färgglada hoppgunga från Bright Stars som har många olika leksaker framtill så att barnet även kan känna och klämma på saker.
Det finns även en spegel och en bitleksak för lite alternativ och alla dessa roliga prylar främjar ditt barns sinnesutveckling - vad mer kan man begära av en hoppgunga?
Jo, man vill ju såklart att den ska vara säker att använda och denna är absolut det. Häng upp den i dörrposten med klämman som följer med och du kan lita på att ditt barn kommer sitta säkert.
Barnet kommer även sitta komfortabelt tack vare en mjuk sits som ger optimalt med stöd. Hoppgungan kan användas från att ditt barn fyllt 6 månader.
Det bästa är att gungan kan justeras beroende på dina och ditt barns behov och om klädseln blir smutsig på något sätt är det bara att slänga den i tvättmaskinen. Cirkapris på 850 kronor.
Disney Hoppgunga Mimmi Pigg
Även favoriten i mellanklassen är färgglad med sitt rosa tema, men denna har en Mimmi Pigg-figur på framsidan. Hon har även en fin rosett och hennes öron sticker upp lite så barnet kan känna på dem.
För att montera denna hoppgunga på vilken dörrpost som helst behöver man inga verktyg, vilket kan kännas skönt för en del, vare sig man inte har några eller inte är så händig med dem.
Dörrklämman och en säkerhetsrem håller gungan säkert upphängd så barnet kan träna sina små ben utan att föräldrarna behöver vara orolig att gungan inte kommer hålla.
Barnet sitter bekvämt på ett vadderat säte och den lilla dynan tål även maskintvätt så den är enkel att hålla ren. Ramen är även lättvikt för smidig transport eller förvaring.
Hoppgungan rekommenderas för barn som är mellan 6 och 12 månader och kommer för ett cirkapris på 580 kronor.
Ladida Hoppgunga Blue Circus Baby Jumperoo
I själva verket är Blue Circus Baby Jumperoo en lekstol med multifunktion som också fungerar perfekt som hoppgunga. Den är utrustad med en rad pedagogiska detaljer som dessutom gör leken extra rolig.
Alla barnen i vårt test uppskattade till exempel den spännande touch-displayen med ljud och ljus, som även stimulerar barnets hörsel och syn.
Lika rolig var aktivitetspanelen som även hjälper barnet att öva upp sin koordinationsförmåga. För att barnet ska kunna nå alla leksaker snurrar sitsen runt hela aktivitetsgungan.
Lekstolen står själv med hjälp av en rund och färgglatt ljusblå ställning på golvet. Hela konstruktionen kändes mycket stadig och stabil. Det finns därmed ingen risk att stolen välter när barnet leker i den.
Tyget på sittdelen är avtagbart och tål att tvättas i maskin, vilket alltid är en stor fördel. Den mäter 98 cm i diameter och är 93 cm hög. Höjden kan dock justeras.
Cirkapriset ligger på strax under 1500 kr, vilket kändes något dyrt. Men här får man verkligen en kreativt utformad allt-i-ett-leksak som är väl värd pengarna.
Med den här lekstolen med tillhörande gunga kan ditt barn garanterat roa sig själv medan du gör annat. Självklart bör du ändå hålla ditt barn under uppsikt.
BabyTrold Hoppgunga
Även denna klassiskt utformade hoppgunga från danska BabyTrold var mycket omtyckt av både oss och våra barn.
Vad vi speciellt uppskattade med det kända märket BabyTrold, som även tillverkar barnvagnar, var deras säkerhetstänk. De testar nämligen alla sina produkter noggrant, vilket kändes både bra och tryggt att veta.
Som flera andra hoppgungor i testet består den här hoppgungan av en sittdel, en så kallad byxa, som är gjord i bomullstyg och polyester och som man tvättar enkelt i maskinen.
Hoppgungan består även av en karmsax som passar de flesta dörrkarmar. Upphängningen tyckte vi alla fungerade väldigt fint. Den är avsedd för barn upp till 14 kg och cirkapriset ligger på strax under 400 kr.
Ladida Hoppgunga och Aktivitetscenter Luxury Activity Paradise
Vi har med ett till aktivitetscenter eftersom vi tycker att de är så roligt och lärorikt för barnet och denna modell från Ladida är en integrerad hoppgunga och aktivitetscenter med mycket skoj och bus.
Det finns en aktivitetspanel med leksaker och knappar som kan ge ifrån sig roliga ljud och ljus. Själva gungan är även roterande så att man kan nå runt till alla leksaker.
Självklart man bebisen också hoppa med gungan och det finns reglerbara höjdinställningar så att stolen kan växa med barnet. Cirkapriset landar på 1950 kronor.
Kaxholmen Hoppgunga Millerad
Även denna är en hoppgunga som man hänger upp i dörrkarmen och det gör du enkelt med den medföljande stålfjädern och säkerhetslinan.
Hoppgungan är rolig och bra för barnet att använda samtidigt som den är bekväm då den är tillverkad i bomull. Maxvikten är 12 kilo och priset landar på ungefär 375 kronor.
Frågor och svar
När kan barnet börja använda en hoppgunga?
Det är viktigt att ditt barn är stadig i nacken och i ryggen innan du börjar använda en hoppgunga. En hoppgunga kan användas från det att barnet själv kan hålla sig upprätt, det vill säga från cirka 4–5 månaders ålder.
Vad ska jag tänka på när jag köper en hoppgunga?
Det är alltid bäst att köpa en ny hoppgunga. Tänk på att det kan finnas förslitningsskador på gungan om flera familjer redan använt den förut.
Även om dagens hoppgungor är säkra konstruktioner bör du ändå hålla ditt barn under uppsikt när hen leker. Det är exempelvis bra att ha hoppgungan i köket när du lagar mat eftersom att ni då är i samma rum hela tiden.
När du väl köpt gungan rekommenderar vi även att du ser över den ordentligt och kontrollerar så att allting ser ut som det ska innan ditt barn börjar använda den.
Hur fungerar en hoppgunga?
En hoppgunga består i regel av en sittdel, en så kallad byxa, som i de flesta fall hängs upp i dörrkarmen med hjälp av en medföljande karmsax. Vissa så kallade lekstolar är istället, som det framgår av namnet, fristående.
I hoppgungan kan barnet sitta och gunga upp och ner. Barnet bestämmer själv hopptakten genom att stampa i golvet.
I början är det inte säkert att barnet vill sitta så länge – kanske bara ett par minuter. Men när ditt barn väl har vant sig kan gungan användas i upp till cirka 30 minuter.
Det är dock bra att börja försiktigt. Många tillverkare rekommenderar därför att barnet gungar cirka 10–15 minuter i taget. För att ditt barn ska lära sig att man måste stampa i marken kan du börja med att lite försiktigt börja gunga ditt barn.
Jag har köpt en Bozz Hoppgunga med stjärnor. Vår dotter väger nu 8 kilo och jag tycker att fjädern är alldeles för hård. När man hänger upp henne så spänns fjädern ut ett par centimeter, och det blir absolut inget roligt att ”bara” ha 2cm fjädring. Nu sägs det att den har en maxvikt på 12 kg, skulle nästan säga att 12kg är en MINIMUM för att använda denna.
Tack för din kommentar.
Jag har nu uppdaterat artikeln med din åsikt om produkten.
Jag undrar vilka som är lägst vid sittdelen. Vår förra gunga var så hög att barnet knappt såg ut och där hen skulle ha armarna nådde de knappt upp till när hen var året
Hej Jessica,
Det låter som en mindre lyckad skapad modell ni råkat få. De hoppgungor vi testat och sett på marknaden har alla varit gjorda för att barn från 4 månader och uppåt ska kunna växa med den. (Dock ska man inte börja använda hoppgungan förrän barnet är stadigt i rygg och nacke). Får jag vara nyfiken och fråga vilken modell ni hade?