Bästa hudkrämen för barn 2024 – Mjuk och frisk hud

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Barns hud är känslig och det är mycket viktigt att ta hand om den på ett bra sätt. Barn drabbas ofta av torr hud och nariga läppar.

Mindre barn får lätt eksem och det är viktigt att alltid ha en bra kräm redo att använda när det behövs, så att man kan förebygga och motverka olika hudproblem hos barn i olika åldrar.


Klåda och eksem kan uppstå från ingenstans utan att barnet har konstaterade allergier och en bra kräm underlättar läkningsprocessen.

Parfymfria krämer för barn är också alldeles utmärkta att använda för vuxna med känslig hy. Vissa krämer mot klåda och utslag är även de otroligt effektiva och skonsamma mot huden och kan med fördel användas av alla i familjen vid behov.


Men idag finns en uppsjö av produkter i den här kategorin och det är många producenter av hudkräm som vill ha sin plats i kategorin
hudkrämer för barn.

Du kan välja mellan sådana som är oparfymerade, har doftämnen, eller som innehåller aloe vera eller någon annan växt.


Du kan välja krämer som som säljs i burkar eller i tuber. Det finns ekologiska och andra märkningar på hudkrämerna som är mer eller mindre intressanta för konsumenten.


Premiumvinnaren idag heter
Bepanthen Salva och vi vill påstå att den behöver finnas i alla hushåll. Mellanklassens segrare den här gången heter Borago och är från svenska CCS.

Budgetvalet är klassiska
Barnängen Barnsalva. En exklusiv specialare har vi också och den heter Beauté Pacifique Xtra Dry Skin Fix.

Premium: Bepanthen Salva

Bepanthens salva är en fantastisk produkt och vi i juryn älskar den verkligen. Vi vill ge en balanserad och korrekt recension och tittar alltid på en produkts svagheter och så även med den här.

Men vi vill påpeka att det verkligen var svårt här eftersom den inte bara är otroligt effektiv utan den är också väldigt prisvärd. Den är dock inte särskilt dryg och vi skulle gärna se att den fanns i större tuber, så där kan naturligtvis en svaghet finnas.

Det är heller ingen lättflytande kräm, den lägger sig som ett tjockt lager på huden och blir aningen kladdig. Men verkningsprocessen gör den oerhört effektiv.

Fördelar

 • Snabbverkande och mycket effektiv
 • Parfymfri
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Ganska kladdig
 • Borde finnas i större tub
 • Inte dryg

Mellan: Borago by CCS

Boragoolja är den verksamma beståndsdelen i den här produkten. Det är en olja utvunnen ur gurkört. Krämen kom tätt efter premiumvinnaren, men placerades i mellanklassen eftersom den är avsedd för spädbarn i första hand.

Premiumvinnaren har en större bredd på användningsområdet. Men det här är definitivt en hudkräm att ha hemma redan från första början, när ni kommer hem från BB.

Fördelar

 • Gjord på några få råvaror
 • Nordisk produkt
 • Perfekt för spädbarn med mjölkskorv

Nackdelar

 • Levereras i både förpackning och tub - inte miljövänligt

Budget: Barnängen Barnsalva 100 ml

Svenska Barnängen är ett varumärke som strävar efter att alltid göra produkter som är rena och inte innehåller några konstiga tillsatser. Barnsalvan är en bra bassalva som håller huden mjuk och elastisk för barn i alla åldrar.

Barnängen har varit verksamma sedan slutet på 1800-talet och det faktum att de fortsättningsvis håller sig på toppen och är ett av våra populäraste svenska varumärken, säger en hel del.

Fördelar

 • Billig
 • Oparfymerad
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Har endast förebyggande effekt
 • Hjälper inte nämnvärt på utslag

Special: Beauté Pacifique Xtra Dry Skin Fix

Beauté Pacifique Xtra Dry Skin Fix är en mjukgörande kräm som kan användas av hela familjen. Den passar lika bra till ansiktet, kroppen, fötterna och händerna. Detta är inte bara en återfuktande kräm, den reparerar även huden. Den är mycket bra för eksem och den lämpar sig särskilt bra för barn med extrema torrhetsproblem.

Fördelar

 • DrygLättapplicerad
 • Lättapplicerad

Nackdelar

 • Finns inga

Köpguide

Klåda och eksem kan uppstå från ingenstans utan att barnet har konstaterade allergier och en bra kräm underlättar läkningsprocessen.

Parfymfria krämer för barn är också alldeles utmärkta att använda för vuxna med känslig hy. Vissa krämer mot klåda och utslag är även de otroligt effektiva och skonsamma mot huden och kan med fördel användas av alla i familjen vid behov.

Du kan välja mellan sådana som är oparfymerade, har doftämnen, eller som innehåller aloe vera eller någon annan växt.

Du kan välja krämer som som säljs i burkar eller i tuber. Det finns ekologiska och andra märkningar på hudkrämerna som är mer eller mindre intressanta för konsumenten.

En kräm ska bestå av ingredienser som är vårdande och läkande för huden. Men det är också viktigt att ha en bra tub eller burk där krämen förvaras, så att den är greppvänlig, snabb och lätt att få krämen ur, samt smidig att ha med sig.

Är det i en jättestor flaska är den inte praktisk att ha med i skötväskan. Generellt kan man säga att det är lättare att ha tub eller pumpflaska än en burk som du petar med fingrarna i. Har du burkar med krämer i är det viktigt att du har rena händer.

Absorptionsförmåga

En smidig kräm ska sjunka in i huden snabbt och inte bilda en kladdig hinna. Undantaget är olika skyddande krämer, som till exempel Inotyol eller zinksalva som bildar en skyddande hinna. Den blir på så vis en extra hud.

Krämen ska ju också verkligen ha god effekt. Vissa av de skyddande och vårdande krämerna märker man resultat av inom ett dygn, om det till exempel är fråga om blöjeksem eller rodnande hud

Eksem och torr hud

Allt fler barn får återkommande problem med eksem, utslag, och torr hud. Siffror från undersökningar som gjorts visar att hela 25% av våra svenska barn lider av torr hud och 20% har också så kallat atopiskt eksem.

Symptomen är återkommande utslag som kliar och och irriterar. De flesta med atopisk eksem blir sjuka före tvåårsåldern och det är mycket vanligt i tidig förskoleålder.

Barn med atopisk eksem har alltid väldigt känslig hud som kräver extra vård och omsorg överhuvudtaget, även mellan eksemperioderna.

Väldigt torr hud ska man regelbundet smörja och det gäller även sådana perioder där barnet inte har något eksem. Det kan vara bra att använda en fetare kräm på utsatta och torra partier.

Vid eksemutbrott kan man smörja med hydrokortisonsalva eller något kortisonfritt alternativ som finns på apoteken. Är det svåra symptom för barnet ska du naturligtvis alltid konsultera läkare.

Symptom på eksem:

 • Klåda
 • Rodnad
 • Sveda
 • Vätskefyllda blåsor
 • Svullnad
 • Torra prickar i huden och på läpparna
 • Torr och fjällande hud

Vårt klimat

Vinterhalvåret hos oss är torrt och kallt och det gör att huden lätt blir irriterad. En regelbunden hudvård med smörjning och kontroll av huden på barnet hjälper att förebygga utslag och hålla redan konstaterade sådana i schack.

Skonsamma och vårdande krämer i kombination med milda och oparfymerade tvålar och schampon utgör en bra bas för att barnets huvud ska må så bra som möjligt.

Många producenter av hudvård för barn har tagit fram hela serier som är utvecklade för barns känsliga hud. Då kan du exempelvis få en babyolja, zinkkräm, och hudkräm i en och samma serie.

Att få rutin på smörjandet

Det är inte alltid jättelätt att få till en regelbunden smörjningsrutin med ditt barn. Ett bra trick kan vara att göra det till en mysig och avslappnande stund med dig och barnet.

Det kan fungera bra att göra det till en rutin när det är dags för kvällens barnprogram exempelvis. Andra trick kan vara mysig belysning, levande ljus, och behaglig musik.

Att sjunga en sång och leka något under smörjningen är också något som kan hjälpa till att få barnet att acceptera att bli insmord.

Försämringsperioder

Eksem och hudrodnad brukar komma och gå. Det man kan vara uppmärksam på är att en sämre period för huden ofta startar med klåda.

Torr hud förvärrar alltid klådan och ju mer barnet kliar, desto värre blir både klåda och eksem. Det gäller att bryta den onda cirkeln snabbt och smörjning med både vårdande och förebyggande krämer är ett sätt.

Faktorer som kan ge utbrott av eksem:

 1. Torr eller fuktig luft
 2. Värme eller kyla
 3. Väldigt mycket duschade och badade
 4. För tät och varm klädsel
 5. Ylleplagg kan förorsaka klåda och eksem
 6. Känslighet för damm eller för vissa födoämnen
 7. Oro och stress

Våra favoriter

Premium: Bepanthen Salva

Den här är helt enkelt en salva som slår det mesta. Den ger ett snabbt resultat på varierande typer av hudirritationer. Den är perfekt att ha hemma i skåpet, redo att bekämpa röda stjärtar och blöjeksem med.

Har du ett äldre barn som ofta drabbas av röda och nariga läppar på vintern är den här otroligt bra och vi rekommenderar varmt att låta barnet ha en egen tub på rummet eller i ryggsäcken att genast börja använda vid behov.

Nariga läppar hos barn sprider sig snabbt runt hela munnen och blir väldigt påfrestande till sist. Bepanthensalva är fri från både konserveringsmedel och färgämnen.

Det verksamma ämnet i produkten är dexpantenol som i sin tur omvandlas till vitamin B5 när det får kontakt med huden. Det är det som gör att huden läker så snabbt och stabiliseras.

Salvan säljs på Apoteket och är helt och hållet kliniskt dokumenterat. Den kan användas på barn i alla åldrar och inte minst även på vuxna.

Det är helt enkelt en produkt som vi varmt rekommenderar att man har hemma i badrumsskåpet, redo att ta till när det behövs.

Fördelar

 • Snabbverkande och mycket effektiv
 • Parfymfri
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Ganska kladdig
 • Borde finnas i större tub
 • Inte dryg

Mellan: Borago by CCS

Boragokrämen från CCS är en kräm för våra minsta familjemedlemmar och är perfekt att ha hemma mot mjölkskorv, blöjeksem, och rodnande hud. Det är en kräm du kan använda på ditt spädbarn redan när ni kommer hem från BB.

Generellt får man synlig effekt på bara ett par dagars användning. Krämen är helt parfymfri. Boragooljan är den verksamma beståndsdelen i krämen.

Oljan är utvunnen ur gurkört. Fördelen med den här krämen är att just boragoolja faktiskt angriper orsaken till mjölkskorv och hudirritationer, inte bara åtgärdar symptomen.

Använder du den mot tjock mjölkskorv kommer du att märka resultat inom en vecka och mjölkskorven flagnar inte bara bort, utan den försvinner helt enkelt av sig själv. Du behöver alltså inte kamma eller borsta bort någon skorv.

Vissa spädbarn kan vara ganska hårt drabbade av mjölkskorv och det är ju ingenting som är direkt farligt, men det är klart att det inte är bra för huden i stora mängder och kan förorsaka svamp och irriterad hud.

Har du en bebis med mycket hår är det bra att försöka undvika mjölkskorv eftersom det kan kleta in sig i håret som blir svårt att reda ut.

Produkten innehåller som helhet mycket få råvaror och de som finns är väl beprövade. Produkten är dermatologiskt testad och också utvecklad i samarbete med svenska hudläkare med just barnhud som specialitet.

CCS Healthcare är Nordens största producent av läkemedel, hudvård, och hygienartiklar. De har varit verksamma i 30 års tid och arbetar alltid med noggrant utvalda och testade råvaror.

Man strävar efter att hela tiden skapa hållbara och innovativa produkter som hjälper både små och stora människor i vardagen.

Fördelar

 • Gjord på några få råvaror
 • Nordisk produkt
 • Perfekt för spädbarn med mjölkskorv

Nackdelar

 • Levereras i både förpackning och tub - inte miljövänligt

Budget: Barnängen Barnsalva 100 ml

De flesta av oss är nog uppvuxna med åtminstone någon produkt från Barnängen. Det kan vara schampo, balsam, duschtvål, eller någon av deras krämer.

Barnsalvan kan användas på barn i alla åldrar och den är speciellt framtagen för bebisens mycket känsliga hy och innehåller därmed ingen parfym. Den mjukar effektivt upp den torra huden och förebygger hudirritationer av olika slag.

Barnängen är en av Sveriges mest älskade och välkända varumärken och de har haft många uppmärksammade kampanjer genom åren som många av oss minns.

Sedan starten 1868 har deras filosofi varit densamma och det är att sträva efter att göra produkter som vårdar på ett naturligt sätt.

Transparens genomsyrar varje del i produktionen och det är tryggt att använda deras produkter. Här får du en kräm med naturliga ingredienser till ett förmånligt pris.

Fördelar

 • Billig
 • Oparfymerad
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Har endast förebyggande effekt
 • Hjälper inte nämnvärt på utslag

Special: Beauté Pacifique Xtra Dry Skin Fix

Beauté Pacifique Xtra Dry Skin Fix är en räddande ängel för barn (och vuxna) med extra torr hud. Squalane och A-vitamin ger en fuktgivande långtidseffekt och fuktinnehållet i huden blir påtagligt förhöjt vid användning. Krämen gör att hudens vätskeförlust reduceras och det, i sin tur, gör barnets hud mer motståndskraftig.

Beauté Pacifique Xtra Dry Skin Fix är inte bara för extremt torr hud, den är även anpassad för att passa en extra känslig hud. Den råder bot på kliande, torra och/eller allmänt känsliga delar av ansikte och kropp. Du kan se skillnaden direkt efter applicering då både torrhetskänsla och klåda försvinner.

För barn med envisa atopiska eksem är detta en mycket bra kräm. Den verkar nämligen snabbt på skadad hud utan att innehålla kortison.

Du behöver inte oroa dig över att det ska bli onödigt kladdigt, eller att krämen ska lägga sig som en fet hinna över ditt barns hud. Den går snabbt in i huden och sätter direkt igång med att återfukta + reparera huden.

Det bästa är att applicera krämen på de utsatta områdena morgon och kväll, men det är även viktigt att komma ihåg att applicera den efter behov under dagen.

Fördelar

 • Ekologisk till största delen
 • Dermatologiskt testad
 • Hypoallergen

Nackdelar

 • Dyr
 • Importvara

Våra utmanare

Inotyol Salva

Med en Inotyl Salva är du alltid trygg hemma då den är bra på att behandla diverse hudåkommor. Hela familjen kan använda den då den är lika bra för röda rumpor som för självsprickor och andra hudåkommor.

Salvan både skyddar och mjukgör samtidigt som den lindrar eventuell klåda. Detta innebär att den är bra att använda både för “vanlig” torr hud och för eksem. Du kan använda den flera gånger dagligen, men tänk på att inte smörja den på hudområden som är infekterade.

Om det är ett särskilt område som är särskilt utsatt kan du täcka med kompress och gasbinda. Detta är exempelvis bra under natten. Kläderna och lakanen fläckas inte ner samtidigt som salvan inte åker av under tiden du sover.

Fördelar

 • Kan användas vid brännskador
 • Innehåller lavendelolja

Nackdelar

 • Väldigt fet i konsistensen

ACO Minicare Kräm 60 %

ACO Minicare Kräm 60 % är en fet kräm som innehåller bland annat glycerol. Den är framtagen för att återfukta huden samtidigt som den lindrar både obehagskänsla i huden, irritation och sveda.

Den passar perfekt för extra torr och känslig hud och dessutom är den bra för atopisk hud och eksem. Du kan använda denna kräm hur mycket du vill, så se till att applicera den varje morgon och kväll samt efter kontakt med vatten. Som ett extra plus tas den snabbt upp av huden. Du får med andra ord en fet kräm som inte känns fet efter applicering.

Du kan pumpa ut kräm i en mindre förpackning så att den enkelt kan tas med till förskola eller skola.

Här hittar du alla produkter från ACO Minicare.

Fördelar

 • Fri från parabener och mineralolja
 • Mild

Nackdelar

 • Lite osmidig stor pumpflaska

Decubal Junior Kräm

Decubal Junior Kräm är en klassiker som passar barn i alla åldrar. Den kan användas både av barn med extra känslig hud och av barn som har mindre känslig hud. Den passar bra för känsliga områden, så den kan med fördel användas på exempelvis blöjområdet.

Använd den både i ansikte och på kroppen för bäst resultat. Den går snabbt in i huden och den har en fetthalt på 38 %. Den hjälper huden att förebygga hudproblem, så den kan användas varje dag.

Vi gillar att denna variant av Decubal har en söt design. Det gör att det blir lite roligare för kidsen.

Vill du köpa andra produkter från Decubal hittar du det här.

Fördelar

 • Allergicertifierad
 • Fri från parfym, parabener och färgämnen

Nackdelar

 • Inte så dryg

CCS Alfons Åberg Hamdis Megamjuka Hudkräm

Alfons Åberg-krämerna tillverkas av det nordiska märket CCS och här har vi kompisens Hamdis megamjuka hudkräm.

Den är perfekt för de barn som är gamla nog att smörja in sig själva och passar bra att ha i ryggan eller på hyllan på förskolan. Då kan barnet själv ta hand om sin hud lättare och själv smörja sig vid behov på dagarna.

Det här är en vårdande och mjukgörande kräm som har hög fetthalt och härliga verksamma ingredienser som rapsolja och sheasmör och glycerin. Den innehåller även lugnande ingredienser såsom panthenol och allantoin och är helt oparfymerad.

Fördelar

 • Innehåller vårdande sheasmör
 • Oparfymerad
 • Tilltalande för barn på grund av temat

Nackdelar

 • En del kan tycka att den är för fet

Babblarnas Hudkräm 150 ml

Ni har väl upptäckt Babblarna? De här underbara, svenska figurerna som hjälper våra minsta barn att lära sig prata och artikulera och utveckla språket har blivit enormt folkkära de senaste åren.

Det här är en bra återfuktande och mjukgörande vardagskräm som säkert motiverar ert barn att smörja in sig ordentligt. Den huvudsakliga, verksamma ingrediensen är aloe vera.

Fördelar

 • Många barn älskar babblarna
 • Innehåller aloe vera

Nackdelar

 • Kunde var mer återfuktande
 • Aloe vera kan framkalla allergier hos vissa barn

Dialon Baby Reparerande Kräm

Dialon för bebisar är en kräm som reparerar och återställer skadad hud. Den innehåller havreolja som är rik på antioxidanter, samt omega-oljor. Dialon är kliniskt testad och har dokumenterad effekt.

Den stärker snabbt bebisens ömtåliga huvud och kan hjälpa till att hålla utslag i schack i framtiden. Den rekommenderas av Astma & Allergiförbundet och är svanenmärkt.

Fördelar

 • Parfymfri
 • Utan parabener
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Dyr (tuben är endast på 50 ml)
 • Inte särskilt dryg och tar snart slut

Neals Yard Bee Lovely Body Butter

Vi vill också presentera ett riktigt bodybutter för våra minsta. Den är godkänd att användas från 3 år och uppåt. Krämen innehåller shea- och kakaosmör som håller huden mjuk och len.

Den innehåller också honung som är mycket bra för huden samt essentiella oljor från apelsin. Notera att den här inte är parfymfri eller hypoallergen och bör testas på barn med känslig hud innan man använder den.

Fördelar

 • Känns lyxig
 • Innehåller vårdande ekologisk honung
 • Doftar gott

Nackdelar

 • Mycket dyr
 • Levereras i burk, vilket kan göra att bakterier kommer in i krämen

Produkter som utgått

Harry & Rose Baby Soft Lotion

För dig som vill ha en hudkräm för barn med extra allt vill vi tipsa om Harry & Rose hudkräm. Det är en brittisk produkt som är dermatologiskt testad och hypoallergen.

Den kan därmed användas av nyfödda och barn med mycket känslig hud. Den är perfekt att använda för dig som har barn som har atopisk eksem eller som lätt får utslag och rodnader på huden.

Använder ni den dagligen har ni ett bra, förebyggande skydd mot utslag och eksem i framtiden. Den går att använda på hela kroppen, inklusive ansiktet och även på stjärten, mot rodnande hud.

Den är framställd med naturliga, ekologiska råvaror och innehåller ingredienser som solros, kamomill, bomullsfrö, ringblomma, och kokosnöt. Det är definitivt produkten för er som är inne på ekologiskt och veganskt.

Fördelar

 • Ekologisk till största delen
 • Dermatologiskt testad
 • Hypoallergen

Nackdelar

 • Dyr
 • Importvara

CCS Bamse Hudkräm

Och på tal om Alfons Åberg, så vill vi presentera en annan svensk hjälte, nämligen Lille Skutt! Bamse hudkrämen har i stort sett samma verksamma ingredienser som Alfons Åberg-varianten.

Den består alltså av olika vegetabiliska oljor, såsom rapsolja och sheasmör som gör huden len och mjuk. I samma serie finns även schampo och duschtvål. Perfekt för alla mindre barn som älskar Bamse!

Fördelar

 • Perfekt för Bamse-fans
 • Vårdande och mjukgörande
 • Dryg

Nackdelar

 • Doftar lite tråkigt
 • Inte så effektiv mot hudutslag, fungerar bäst i förebyggande syfte

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals