Bästa lusmedlet 2024 – Snabbverkande kurer mot huvudlöss

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har ni drabbats av huvudlöss hemma? Är det första gången din familj fått löss brukar det komma som en chock. Men huvudlöss är en otroligt vanlig åkomma idag och vi i svenska hushåll är mycket mer drabbade nu än för till exempel 50 år sedan.

Utbrott av huvudlöss i Sverige tycks gå i cykler och just nu är det periodvis rena rama lössepidemier runt om i svenska skolor. Observera att huvudlöss absolut inte har någonting med dålig hygien att göra och huvudlös kan inte bära på smitta av något slag.

De är alltså i sig helt ofarliga. Men fortfarande ganska äckligt och definitivt besvärande med klåda och irritation i hårbotten som påföljd.

I premiumklassen vann Tenutex Kutan Emulsion. Mellanklassens utmärkta vinnare blev det förebyggande Hedrin Protect & Go.

Budgetvarianten i dagens test heter Paranix SprayLäs vidare för att hitta lusmedlet för just dig och din familj!

Premium: Tenutex Kutan Emulsion

Tenutex Kutan Emulsion är en effektiv behandling för att snabbt bli av med lössen hemma. Kombinerar du detta parasitdödande medel med en bra luskam är lössen borta på ett kick!


Mellan: Hedrin Protect & Go

Om du tycker att blotta tanken på huvudlöss låter förfärlig eller om du har haft så många lössutbrott hemma i din familj att du inte står ut med ett enda till ska du satsa på en förebyggande produkt istället.

Hedrin Protect & Go applicerar du i håret på dig och din familj två gånger i veckan och detta resulterar i att lössen skyr ert hår. Produkten är allergitestad och kan användas på barn från 8 månader samt ammande och gravida.


Budget: Paranix Spray

Paranix spray är en kombination av mineralolja och dimetikon, två helt ofarliga ingredienser. Oljan torkar ut och kväver lössen och det här är ett helt giftfritt lusmedel som kan vara något för dig som är överkänslig mot starka preparat.

Vi kan rekommendera produkten starkt och det här är en produkt som är absolut jämbördig med de andra trots att den är i budgetklassen.

Man har börjat tala mycket om resistens bland löss numera eftersom vi har använt lusmedel så mycket de senaste åren, men det är alltså inte ett problem med det här preparatet eftersom lössen tas bort genom kvävning.

Varför ska du lita på oss?

Testet har gjorts i nära samarbete med apotekspersonal. Vi har också läst en stor mängd tester som redan publicerats på nätet. På basen av det har vi plockat ut de lusmedel som gjort bäst ifrån sig och fått flest poäng.

Vem behöver ett lusmedel?

Alla som fått huvudlöss behöver köra en kul med ett lusmedel. Men jag vill också påstå att det är en stor fördel att ha ett lusmedel hemma redo i skåpet för alla eventualiteter. Det här gäller särskilt familjer som har förskole- och skolbarn.

Mer om löss

Att drabbas av huvudlöss är alltså väldigt vanligt bland småbarnsfamiljer och sannolikt kommer du, om du inte redan har haft det, att få löss när ditt barn börjar förskola.

I skolan är det många elever och det är lätt att drabbas av huvudlöss även där. Så fort du hör att det går huvudlöss i din skola eller förskola, börja genast med att luskamma.

Det finns också effektiva och skonsamma förebyggande lusmedel som gör att du regelbundet kan behandla dig med och på det viset slippa löss eftersom de skyr medlet.

Har du väl drabbats av löss är det bara att köra en kur med avlusning. Som tur är finns det väldigt många bra lusmedel nuförtiden och det finns många som du bara behöver behandla med en enda gång för att få bort alla löss.

I vissa fall krävs det att du gör en förebyggande behandling en vecka efter avlusningen, men sen är det klart. Det gäller ju naturligtvis att se till att lössen inte kommer tillbaka, precis som magsjuka kan spridningen av huvudlöss ha en tendens att gå runt i cirklar.

Det gäller alltså att kamma alla varje dag under den perioden som löss finns i skola eller förskola och oavsett om ni använt lusmedel eller inte. Lusmedel finns att köpa på alla våra apotek och det är jättebra att ha en flaska hemma.

På nätet kan du hitta väldigt bra priser på lusmedel om man jämför med butikspriser, så varför inte beställa hem en flaska så fort du hör att det går löss i ert område? Då är du fullt utrustad om det skulle vara så att ni får hem den till er, vilket är en överhängande risk.

Innan du börjar behandla med lusmedel måste du kamma igenom håret noggrant. Observera att det tar minst en halvtimme att kamma igenom ett långt hår.

Du behöver inte lusbehandla de personer i familjen som inte har löss, men har fler löss samtidigt ska du behandla alla på samma gång. Följ instruktionerna på förpackningen på lusmedlet. Kamma nästa dag och kontrollera om det finns några levande löss kvar.

Det kan trilla ut döda löss när du kammar håret efteråt, så få inte panik om du ser löss efter avslutad kur. Men hittar du fortfarande levande huvudlöss, vilket i och för sig är ovanligt, ska du behandla direkt igen.

Även om det är ytterst ovanligt kan det hända att lusmedlet inte biter helt och hållet. Då kan man ta till medlet Tenutex som också finns med i det här testet.

Det är en djupgående behandling som tar 24 timmar och därför rekommenderas det att du gör en vanlig behandling först. Därefter kan du ta till Tenutex, om det andra lusmedlet inte skulle fungera.

Observera att ni behöver vara lediga för att göra det här eftersom behandlingen ska sitta i över natten. Det finns många myter om löss och de flesta av dem kan man ta kål på med en gång. Som tidigare nämndes beror huvudlös absolut inte på dålig hygien.

Tvärtom skyr löss otvättat hår och föredrar ett rent och nytvättat hår eftersom de då kommer åt hårbotten lättare. Löss lever av människans blod och därför kan huvudlöss vara så otroligt irriterande och smärtsamma eftersom betten kliar kraftigt.

En vanlig myt är också att lössen hoppar från huvud till huvud. Det är bladlöss  och vägglöss som kan hoppa, men inte huvudlöss. Tvärtom är huvudlöss ganska sedliga och långsamma.

De sprider sig genom att klättra från hårstrå till hårstrå. Barn på förskolan kan därför smittas lätt eftersom barn sitter med huvudena ihop och leker.

Löss kan också smitta genom hårborstar och mössor. Observera att huvudlöss inte kan leva särskilt länge utanför människans hårbotten; max ett dygn. Dessutom förlorar de förmågan att reproducera sig bara på ett par timmar.

En nykläckt huvudlus brukar man kalla för nymf och det tar ungefär 9 till 12 dagar för den att bli fullvuxen. En fullvuxen lus är ca 1 till 3 millimeter lång.

Hur kom vi fram till vilka lusmedel vi skulle testa?

Vi plockade ihop alla testvinnare från de tester vi läst på nätet och konsulterade sedan apotekspersonal för att få deras kunniga råd om vilka som var de bästa lusmedlen på marknaden.

Hur testade vi lusmedlen?

I den här sammanställningen var alltså lusmedlen redan testade. Vi har alltså inte haft en panel som själva testat lusmedlen utan sammanställningen är gjord av redan gjorda, tillförlitliga tester.

Våra favoriter

Premium: Tenutex Kutan Emulsion

I inledningen skrev vi om Tenutex och detta är alltså produkten som du tar till om du inte blir av med dina löss. Som vi nämnt i den här texten börjar huvudlös blir resistenta idag på grund av vårt flitiga användande av lusmedel.

Då är den här produkten ett sätt att få bort lössen en gång för alla om du har haft svårt att bli av med dem. Det kanske är så att någon i familjen har haft löss innan och att det var svårt att få bort dom den gången.

Då kan som sagt detta vara lösningen. Kom ihåg att endast de i familjen som har löss ska behandlas, annars gör man bara lössen mer resistenta.


Mellan: Hedrin Protect & Go

Hedrin lusmedel en intressant produkt som är en förebyggande behandling. Du sprayar helt enkelt håret två gånger i veckan med produkten och får på så sätt ett skydd mot lössen.

Sprayen luktar ingenting och påverkar inte håret på något sätt. Även ammande och gravida kvinnor kan använda den här produkten och den passar även för bebisar från 8 månader och framåt.

Medlet är allergitestat och fungerar sannolikt även på dig som är överkänslig. Men är du väldigt allergisk överlag kan du alltid göra ett test genom att applicera produkten i armvecket och låta det sitta på över natten.

Hedrin Protect & Go har genomgått apotekets kvalitetskontroll, vilket innebär att den är miljömässigt framställd och även håller bästa möjliga tänkbara kvalitet.


Budget: Paranix Spray

Paranix innehåller en dubbelverkande komposition av ingredienser som gör att produkten verkar på endast en kvart. Paranix är ett effektivt lusmedel som inte innehåller några giftiga ämnen.

De verksamma ingredienserna är endast dimetikon och mineralolja som fungerar så att de kväver och torkar ut lössen. När behandlingen är klar kammar du bort lössen med en luskam och äggen följer med i samma veva.

Paranix har fördelen att lössen dör genom kvävning. De senaste åren har det väckts farhågor om att lössen börjar bli resistenta mot lusmedel. Vi sprayar och använder nämligen lusmedel mer än någonsin förut.

Då är en sådan här produkt perfekt och du vet att lösen elimineras effektivt. Den är jättebra och fungerar alldeles utmärkt och skall inte förbises bara för att den råkar vara lite billigare än de andra medlen.

Med i köpet följer också en luskam. Medlet passar för vuxna och småbarn fyllda två och uppåt.

Våra utmanare

Hedrin Once Lusmedel

Hedrin är ett medel som du bara behöver använda en enda gång. Det är en lättflytande gelé som du fördelar över håret och du kan tvätta ur den efter cirka 15 minuter.

Trots att det finns garanti på att du inte behöver upprepa proceduren garanterar företaget att den är allergicertifierad samt allergitestat och därmed inte innehåller starka ingredienser.

Även du som är känslig mot starka produkter bör alltså klara av att använda Hedrin Once, men testa som sagt gärna i armvecket först.


Linicin Prevent Spray

Linicin Prevent är en annan produkt som förebygger lusangrepp. Den är luktfri för oss människor, men lössen uppfattar lukten och det är en doft som de inte tycker om. Perfekt att använda under de perioder när det går löss i förskola och skola.

Du sprayar lusmedlet enkelt i torrt hår; den har en helt neutral doft och kladdar inte alls. Effekten sitter i cirka sju timmar och du kan använda det på barn från två år.


Nyda Lusmedel

Även Nyda lusmedel har utvecklat en produkt som avlägsnar lössen med kvävning. Ingrediensen är en silikonolja som slår ut lösen och behandlingen tar ca en timme.

För att behandlingen ska vara maximalt effektiv bör du luskamma håret ordentligt först. Produkten är giftfri och godkänd för barn från två års ålder. Med i köpet får du också en kam.


Paranix Protection Shampoo

Paranix Protection shampoo är en produkt som är både schampo och skydd. Schampot är framtaget för att avbryta utvecklingen av lusäggen och se till att de torkar ut och dör.

Det här är alltså inget behandlingsmedel som du sprayar i håret på morgonen utan du använder det som ett helt vanligt schampo.


Produkter som utgått

Apofri Lusmedel Familjepack

Apofri lusmedel är en engångsbehandling mot huvudlöss. Produkten tar bort både lössen och äggen. Behandlingen är enkel. Du börjar med att kamma igenom håret ordentligt först.

Kom alltid ihåg att vara grundlig! Därefter applicerar du medlet i hela håret, sektion för sektion. Låt sprayen sitta i så länge som det står på förpackningen.

Lusmedlet tar en stund att få bort när du är klar, men det är å andra sidan så effektivt att det är värt detta. Använd först ett schampo för att få bort det mesta av lusmedlet.

Lägg sedan rikligt med balsam och kamma igenom håret med luskam en gång till. Därefter sköljer du ut medlet och upprepar med schampo vid behov.

Har ni blivit väldigt drabbade av huvudlöss och har mycket klåda i hårbotten, så kom ihåg att de kan fortsätta klia efteråt hela nästa dag. Det beror på att betten fortfarande är irriterade.

Kamma på kvällen och ser du inget då har du antagligen inte kvar några löss trots att det kliar. Avvakta en dag och vänta på att det klingar av.


Elimax Lotion

Elimax är relativt nytt på marknaden och är en behandling mot både löss, gnetter, och ägg. Även denna innehåller oljelösliga substanser som gör att lössen torkar ut och kvävs. Den innehåller också en substans som håller nya angrepp borta.

Behandlingstiden är 15 minuter och du behöver inte upprepa behandlingen. Produkten är lätt att tvätta ur håret och du kan med fördel använda rikligt med balsam efteråt som du sedan kammar ur med luskammen.

Då har du fått en supereffektiv kur som sannolikt har plockat bort alla löss och ägg.


Apofri Förebyggande Lusmedel

Apofri har förutom lusmedlet vi skrev om i premiumklassen även en förebyggande produkt. Den här applicerar du dagligen, förslagsvis innan ni går till jobb och skola på morgonen.

Den doftar ingenting och absorberas snabbt av håret. En väldigt bra produkt att ha hemma i badrumsskåpet i dessa huvudlösstider.


Frågor och svar

Vad är egentligen huvudlöss?

Huvudlösen är insekter som lever och förökar sig i hårbotten på människan. De livnär sig på blod och utsöndrar saliv som resulterar i att det kliar i hårbotten. Huvudlöss kan inte smitta mellan djur och människa.

Det är alltså ingen risk att du kan bli smittad av din hund eller katt eller liknande. Huvudlöss lever endast på människans hårbotten och har gjort så ända sedan stenåldern.

Hur sprider sig lössen?

Huvudlöss sprider sig genom att man har kontakt huvud mot huvud. Om du tar på en mössa direkt från någon som har löss kan du bli smittad. Detsamma gäller om du använder en hårborste som någon med löss precis har använt.

Men lössen förlorar sin förmåga att reproducera sig redan efter några timmar. Du behöver alltså inte sanera lägenheten, tvätta alla lakan, och så vidare.

De flesta vill ju dock tvätta lakanen efter ett lusutbrott i alla fall eftersom det känns fräschare. Men det är alltså ingenting du behöver göra varje dag ni har löss hemma. Vänta tills ni blir behandlade i stället.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals