Saker att tänka på innan du väljer förskola

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Att hitta rätt i den djungel av förskolor som finns är verkligen inte det lättaste! Det krävs att man har tålamod och att man tänker på allt, för man vill inte gärna sitta där med en förskola som känns helt fel för ens barn (eller för en själv). 

Olika personer prioriterar olika när det kommer till just val av förskola, men det finns några saker som alla borde ha med som en checklista i huvudet när det är dags.

Det går inte att bara välja första bästa om man vill att ens barn ska utvecklas och ha det så trevligt som möjligt, utan det är betydligt mer att fundera över än så

Här är det smart att ta vara på tips och råd från andra för även om du känner ditt barn bäst kan det finnas sådant du inte tänkt på.

Barnet i första hand

Det är inte helt ovanligt att det väljs förskola efter avstånd, utan det är något man ofta hör talas om.

Detta är naturligtvis inte negativt egentligen, men det kan vara så att man får ångra detta beslut då det kanske är en sämre förskola än den som ligger en längre bit bort. 

Saker att tanka pa innan du valjer forskola

Varför är det då så att många väljer förskolan som ligger närmast, men som kanske är mindre bra? Oftast för att få ihop vardagspusslet, då det är något som alla småbarnsföräldrar kämpar med, det har många av oss erfarenhet av.

Att barnet måste komma i första hand är väl ganska självklart, men det är inte helt sällan det är så att en förskola som verkar passa barnet perfekt känns mindre bra för en själv. Av en eller annan anledning kan det kännas fel och det kan ha att göra med allt möjligt.  

Men, som rubriken lyder, är det ändå så att det är ditt barn som ska trivas i första hand. Vid den här tiden i ditt barns liv har du bra koll på signalerna, så du kommer snabbt att märka om saker och ting inte står rätt till.

Avstånd

Nu har vi talat om det här med avstånd, men det går inte att döma ut personer som väljer en förskola som ligger nära på grund av att det blir enklare.

Det finns ju mycket annat med det som är väldigt positivt, så som att barnen som blir kompisar med ens egna barn troligtvis bor nära.

Det är alltid trevligt när man kan ha dem på nära avstånd så att ens egna barn lättare kan gå till sina kompisar utan att man måste hålla på och planera alltför mycket. 

Trygghet med personalen

Vissa av oss är mer känsliga än vad andra är och när man tillhör den känsligare typen av individer är det lätt hänt att man kanske direkt känner att den förskola man hälsar på är fel på grund av ett eller annat som kanske inte barnet ser och känner.

Kanske är det så att den pedagog man träffar på allra först känns ”fel” även om personen ifråga verkar klicka med ens barn, hur gör man då?

Det är omöjligt för mig att svara på, det är bara du som kan avgöra det, men kom ihåg att inte ha för mycket dåligt samvete, för ditt barn kommer nästan helt säkert att ha det kul även om du väljer en förskola du främst valde för att pedagogerna kändes rätt.

Saker att tanka pa innan du valjer forskola

Kolla av ditt barn och tänk samtidigt på hur det känns för dig, så att ni båda kan trivas. Personalens utbildning är viktig och det är också viktigt att man känner sig helt trygg med dem.

Nu är det inte så att jag säger att de med bäst utbildning är bäst på att ta hand om mina barn, men det är däremot viktigt att veta om att det finns bra utbildningar i grunden hos dem som ska vara hela dagarna med ens barn.

Att gå lite på magkänsla här är smart, för den leder dig rätt oftare än vad du kanske tror! 

Hur beter sig personalen?

Du vet vilken ton du talar i med dina barn och du vill inte att det ska bli så att när ditt barn är på förskolan så är det en ton du ogillar, eller hur? Det finns många olika slags människor och därmed också många olika sätt att tala till barn.

Endast du kan avgöra huruvida det känns trivsamt eller inte när de talar med barnen. Se inte detta som att du är ”överkänslig”, utan ta dig själv på allvar!

Rätt pedagogik för rätt barn

Det är mycket förvirrande med alla möjligheter som finns idag när man ska välja rätt för ens barn, så mycket är säkert! 

Idag är det många av oss som gärna ser att det finns ett bra genustänk på den förskola man har sitt barn, men man vill ofta även ha in lite av Ur & Skur, eftersom man vill att ens barn ska vara ute så mycket som möjligt på dagarna.

Till på köpet är det många av oss som också vill att det ska finnas med lite Montessori, Waldorf, Reggio Emilia, etcetera och allt det kan man helt enkelt inte få. Man måste välja det som känns viktigast och sedan får man köra på det. 

Miljön

Då kommer vi till det här med miljön på förskolan. Här är det både inomhusmiljö och gården som är viktig att ha med i tankarna.

Är det så att det är en trist gård utan grönska och spännande saker att klättra i och utforska är det ju också så att det är ganska trist överlag att vara där. Det vill väl knappast någon ge sitt barn, eller hur?  

Saker att tanka pa innan du valjer forskola

Detsamma gäller för hur det ser ut inne i förskolan. Vad för typ av inredning och lokaler är det? Är det bara funktion plus mysigt, eller har man endast valt funktionalitet och lämnat myset därhän?

Är det så att miljön gör det möjligt att dela upp barnen i mindre grupper? Detta är väldigt viktigt, för om det inte går att dela upp barnen kommer det att bli stora grupper och det är mindre bra.

Kolla upp det så att du har koll, för du vill inte sitta där med en förskola där det ständigt är stim och stoj. 

Slutord

Självklart kan det finnas många andra saker att tänka på innan du väljer förskola som är specifika för just dig och din familj. Ta de vanliga sakerna som en utgångspunkt och lägg till dina egna kriterier.

Kom också ihåg att du inte kan vara för petig när det kommer till att både du och ditt barn ska må bra av valet av förskola, och inkludera ditt barn i valet och se till att ni båda kommunicerar om vad som känns rätt eller fel. Lycka till!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals