Bästa luskammen 2024 – Håll lössen borta från familjemedlemmarna

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Löss brukar vara oss något helt främmande ända tills den dag vårt barn börjar på förskolan. När barnet sedan även börjar skolan brukar det inte bli färre av utbrotten med löss utan snarare tvärtom.

I en skola där det vistas hundratals barn hela dagarna och det krävs en massa insatser från föräldrarna för att åtgärda saken, så brukar det ta tid innan en lusepidemi klingar av.

Så fort du får en signal om att det går löss på er förskola eller skola, så föreslår jag att du skaffar en luskam och lägger ner en stund varje dag på att kamma barnet. På det sättet kan du effektivt förebygga ett lusangrepp.

Det är inte säkert att det fungerar i alla lägen, så ser du lusägg (även kallade gnetter) eller löss i håret är det bara att gå och köpa ett avlusningsmedel och köra en kur.

Och efter det fortsätter du helt enkelt att kamma dagligen. Då kommer ni att klara er bra i familjen. Man behöver inte vara orolig att lössen ska sprida sig i hemmet och smitta.

Löss förlorar sin förmåga att lägga ägg bara på ett par timmar efter att det lossnat från ett hårstrå eller en hårbotten. Det kan kännas fräscht att tvätta sängkläder och lakan när man haft löss hemma, även om det rent teoretiskt inte skulle vara nödvändigt.

Det man däremot ska hålla stenhård koll på är luskammar och borstar. De måste tvättas eller frysas ned efter varje användning, så att du vet att du får bort löss och ägg. Löss och lusägg klarar inte kyla, så att frysa ner kammar och borstar går alldeles utmärkt.

Det finns forskningsstudier som har visat att där löss spridit sig är det effektivast om alla använder luskam dagligen. Ett medel är givetvis också jättebra och det vill man absolut använda om man en gång drabbats.

Men att förebygga genom att kamma dagligen under perioder när det går löss är det allra bästa för att bli av med hela epidemin så snabbt som möjligt. Om alla behandlar sig själva samtidigt får man slut på spridningen rätt snabbt.

Kamning är också något som alla kan göra oavsett om man är allergisk eller inte. Det är alltså en metod som är billig, säker, och ofarlig. Har man äldre barn kan de också sköta kamningen själva om kvällarna.

Det är enkelt att lära sig att de flesta barn som har haft löss är villiga att gå igenom den proceduren eftersom löss är otroligt jobbigt och obehagligt att ha.

När du köper luskam bör den vara tät. Hårstråna ska kunna dra igenom håret, men ägg och löss ska enkelt följa med vid kamningen och det gör det endast om luskammen är riktigt tät.

Börja med att reda ut alla knutar med en vanlig borste. Man kan kamma sig nedböjd över handfatet eller badkaret om man har långt hår, då är det lätt att se om det faller löss och ägg ur håret.

Efter varje kamdrag måste man knacka loss eller skölja kammen. Man ska också titta noggrant eftersom de kan vara jättesmå. Gör du kamningen i badkaret har du automatiskt en ljus bakgrund att kunna se lösen på.

Gör du den på något annat ställe kan du använda vitt papper. Om du inte ser något med blotta ögat så låt dig inte luras av det, använd glasögon eller ett förstoringsglas.

Ett bra tips om du har barn är att ni kör en ordentlig kamning när barnet duschar och har balsam i håret. Då blir det super lätt att kamma igenom det och eventuella löss kommer enkelt med kammen och balsamet.

Kom som sagt ihåg att rengöra och sterilisera kammen innan du börjar kamma någon annan person. Luskammar i metall är lätta att rengöra effektivt.

Tvätta den noga under kranen och sedan kan du antingen lägga den i frysen över natten eller helt enkelt lägga den i kokande vatten en stund.

Vinnaren i premiumklassen heter Nitfree Luskam och är en väldigt spännande produkt. Vår mellanvinnare är KSL Consulting Luskam Metall och en väldigt förmånlig budgetvariant har vi i och med KSL Consulting Luskam i Plast.

En fantastiskt intressant specialare har vi också; Clinic Luskam, spana in den och alla våra alternativ längre ned för att luskammen för just dig och din familj!

Premium: NitFree Luskam

En kam som är överlägsen det mesta i luskamsväg och du kommer kunna minska betydligt på lusmedelsanvändningen om du kammar regelbundet med den här.

Dessutom passar den perfekt för er som har mycket allergier i familjen och som reagerar på starka livsmedel och schampon.

På grund av den här kammens effektivitet som uppnås genom speciella små kanaler i varje kamtand får du bort även de minsta lusäggen.


Mellan: KSL Consulting Luskam Metall

KSL Consulting luskam är en rejäl och bra produkt som har ett ergonomiskt handtag som gör att du verkligen kan kamma på ett effektivt sätt även på svåråtkomliga ställen i nacken och bakom öronen.

Kammen är också utmärkt att använda för barn om de vill kamma förebyggande på egen hand till exempel i badet eller då och då innan läggdags på kvällarna.


Budget: KSL Consulting Luskam Plast

Här har vi en luskam i plast som du inte ens behöver betala en tjuga för! Den har pyttesmå tänder och kan avlägsna även de minsta gnetter från hårstrået. Den är enkel att hålla i och känns heller inte lika vass som stålkammar kan göra.

Men observera att plasten gör att den också naturligtvis inte har riktigt samma tålighet och styrka som stålkammar. Men den är perfekt för dig med tunnare hår eller till dig som har lite yngre barn hemma där håret ännu inte hunnit växa sig så tjockt och långt.


Special: Clinic Luskam

Clinic luskam är oerhört spännande på grund av materialet den är tillverkad i. Den är helt fri från östrogenhämmande kemikalier i plasten som numera är förbjudet i den plast som kommer i kontakt med livsmedel. Den här produkten har alltså företaget gjort helt bisfenolfri.

Varför ska du lita på oss?

Inför det här testet har vi läst recensioner och tester på nätet samt gjort en sammanställning av dessa. Vi har också konsulterat apotekspersonal och en skolhälsovårdare för att få kompletterande information och kunna ta del av expertkunskaper.

Vem behöver en luskam?

Jag skulle säga att alla som har barn i förskola och skola behöver ha en luskam hemma i badrumsskåpet, redo att användas!

Hur kom vi fram till vilka luskammar vi skulle testa?

Vilka produkter vi ansåg vara bäst, efter att ha läst en mängd redan publicerade tester och även kunders recensioner, var helt enkelt de som hade fått bäst resultat. Allting dubbelkollades med duktig och kompetent personal på ett apotek.

Hur testade vi luskammarna?

Produkterna var så att säga redan testade inför den här sammanställningen eftersom den bygger på redan utförda tester.

Våra favoriter

Premium: NitFree Luskam

Nitfree är en luskam med hög kvalitet som är mycket effektiv. Den avlägsnar på nolltid både gnetter och löss i olika utvecklingsskeden.

Luskammen har täta långa kamtänder och det speciella med kammen är att tänderna även har räfflade microkanaler som fångar upp även de minsta löss och ägg som är fastklistrade på hårstrået.

Har ni svårt att använda starka lusmedel på grund av allergier, så rekommenderar vi starkt att satsa på den här luskammen. Detta för att den är exceptionellt effektiv på att bryta lusens livscykel genom att ta bort de allra minsta äggen.

Givetvis kan du använda kammen i kombination med lusmedel också. Luskammen kostar en del, absolut. Men den som vet hur dyra lusmedel är förstår rätt snabbt att här kan man få igen pengarna snabbt! Nitfree luskam kostar cirka 300 kronor på nätet.


Mellan: KSL Consulting Luskam Metall

Vill du ha en stålkam i en prisklass som ligger mer åt budgethållet kan du med fördel titta på KSL Consulting luskam som är samma märke som vann i budgetklassen. Den är tillverkad i metall och med ett liknande ergonomiskt handtag som Apotekets har.

Notera att kammen är svart, vilket kanske inte är det mest optimala när man ska få syn på lössen, men knackar du noggrant av den varje drag med kammen så kommer du att få syn på dem ändå.

Fördelen är att den har metalltänder som trots allt är det mest effektiva kamningsmaterialet mot löss fast den ändå ligger i en något lägre prisklass. Luskammen kostar ungefär en hundralapp.


Budget: KSL Consulting Luskam Plast

Luskam i plast är ytterligare en produkt att förebygga och avlägsna löss och gnetter med. Den är helt tillverkad i plast och därför är den också riktigt förmånlig prismässigt.

Den här går bra att använda på mindre barn som har tunnare hår och inte hunnit få så tjock hårväxt än. Tänderna ligger väldigt tätt och du får bort även små ägg med kammen.

Produkten är tillverkad i ABS-plast som är slittålig, men som sagt ska man komma ihåg att det här inte är en kam för de som har riktigt tjockt och långt hår.

Men den fungerar fint för småbarnsfamiljerna. Vill barnet prova kamma själv är den dessutom helt ofarlig och inte lika vass som den med ståltänder.

Handtaget är lätt att hålla och den sitter stadigt i handen. Prismässigt ligger den fantastiskt bra till; under ungefär 12 kronor (!) får man betala för luskammen i plast.


Special: Clinic Luskam

Clinic luskam skulle vi kunna tala länge om! Den är i designen snarlik Apotekets egen luskam, det vill säga den har täta tänder som gör att gnetter avlägsnas snabbt och en vinkling på handtaget som ger ett ergonomiskt grepp.

Vad är då så extra intressant med den här luskammen? Jo, det är nämligen plasten den är tillverkad i. Materialet heter copolyester och är helt fri från BPA och BPS (bisfenol A och B) samt alla andra typer av bisfenolföroreningar.

Bisfenol är ett ämne som är helt förbjudet i vissa produkter, till exempel i nappar, nappflaskor, och även i olika typer av biljetter och kvitton (som ofta innehåller bisfenol A).

Substansen anses påverka östrogenet och innebär en risk för reproduktionsförmågan, hjärnans utveckling, fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, samt cancer. Clinics luskam kostar cirka 70 kronor i fackhandeln på nätet.

Våra utmanare

Detector Finkam

Detta är en finkam och är speciellt framtagen för att vara extra effektiv med att både upptäcka och ta bort löss. Hur det är med den saken vet vi inte, alltså om den är mycket mer effektiv än de andra kammar vi har med i testet.

Den fungerar dock faktiskt väldigt effektivt och är tillverkad i tålig plast. Dessutom kostar den endast cirka 15 kronor (!) och för det priset är den verkligen en värd investering!


Paranix Luskam med Spray

Har ni fått löss hemma och du ännu inte har köpt någon luskam kan du med fördel köpa ett kombinationspack som detta. Med kammen får du en spray som effektivt tar bort huvudlössen.

Den alldeles utmärkta kammen är lätthanterlig och har ståltänder för bästa resultat. När du är klar med kuren använder du kammen i förebyggande syfte. Kammen har ett bekvämt handtag och är väldigt lättvättad.


Produkter som utgått

Apoteket Luskam

Apotekets luskam är en alldeles utmärkt produkt som också har de viktiga metalltänderna. Detta gör den stadig och rejäl att använda så att du även kan borsta långt och tjockt hår med luskammen.

Tänderna är av metall och handtaget är av ergonomisk formad hårdplast. Handtaget är vinklat på så vis att du får en bekväm handställning när du ska kamma plus att det gör att du kommer åt överallt.

En detaljerad bruksanvisning finns med när du köper produkten där du får bra tips och exakta bruksanvisningar. Produkten har genomgått Apotekets kvalitetskontroll.

Det innebär att den är kvalitetstestad plus att produkterna ska vara producerade på ett etiskt försvarbart vis och även ha så liten miljöpåverkan som möjligt.

Kvalitetskontrollen utgör en trygghet för dig som konsument så att du kan vara säker på att du får produkter av bästa möjliga kvalitet när du handlar.


Apotekets Luskam i Plast

Vi har ju Apotekets luskam bland våra favoriter och Apoteket har även tagit fram en enklare variant av luskam i plast. Eftersom den är vit gör det att du kan se lössen extra bra och den har ett ergonomiskt och greppvänligt handtag.

Kammen är kliniskt testad och har även genomgått apotekets kvalitetskontroll precis som alla andra av deras produkter. En utmärkt bruksanvisning medföljer.


Chicco Luskam

Här har vi en jättebra luskam om du har en liten bebis hemma som du kanske tror har fått löss från ett storasyskon kanske. Den är speciellt utvecklad för bebisens känsliga hud och passar därför för 0 år och uppåt.

Kammen är fintandad i plast med rundade ändar, är tillverkad i Italien, och superenkel att använda - såklart även på större barn.

Frågor och svar

Dör löss och gnetter i sängkläderna i 40 graders maskintvätt?

Man behöver inte oroa sig att lössen ska sprida sig när de trillat av värddjuret (alltså människan i det här fallet). På några timmar blir de så försvagade att de förlorar sin förmåga att reproducera sig och kan heller inte lägga ägg.

Gnetter överlever heller inte om de inte sitter på ett hårstrå eller har kontakt med hårbotten. Men det brukar ändå kännas fräscht att tvätta sängkläderna och de flesta vill säkert göra det efter en period av huvudlöss hemma.

Kan barnet drabbas av löss om håret är snaggat?

Det kan hända, men det är mycket ovanligt. Har man snaggat hår trivs inte lössen alls lika bra. Men man ska alltid kolla och kamma igenom snagget i alla fall.

Kan löss spridas mellan husdjur och människor?

Huvudlöss trivs endast i människans hårbotten och förs inte över till hundar, katter, eller andra husdjur. Så det är ingen risk att du skulle smittas med löss av en hund, exempelvis.

Hur ska jag kamma med luskammen på effektivaste sätt?

Du börjar med att kamma hela håret på hjässan. Gör en bena och dela in håret i sektioner. Du kan fästa dem en gummisnodd om du tycker det är svårt att hålla reda på dem.

Gå igenom varje sektion var för sig och kontrollera kammen efter varje drag. Knacka bort lössen mot handfatet eller skölj under rinnande vatten.

Försök hålla isär de kammade sektionerna från de som ännu inte kammats. Var noggrann vid hårfästet och i nacken eftersom löss trivs extra bra i dessa områden. Där är det varmt och fuktigt och lössen lägger gärna sina ägg där.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals