Bästa manuella bröstpumparna 2024 – Din avlastare i amningsvardagen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är du i amningstagen och vill ha lite mer flexibilitet? Eller har du kanske svårt att amma av någon anledning? Då kan det vara läge att investera i en bra bröstpump.

Men att välja den bröstpump som passar bäst kan ofta kännas lite svårt. På dagens marknad finns nämligen ett stort utbud av manuella pumpar med olika finesser och i skiftande design.

Men nu behöver du inte leta längre. Vi har testat elva stycken omtyckta bröstpumpar för att du lättare ska kunna välja rätt.

Efter att ha provat de olika bröstpumparna under en månads tid och talat med olika experter har vi kommit fram till tre vinnare – en i varje prisklass: budget-, mellan-, och premiumklassen.

I premiumklassen kom Philips Avent Natural Manuell Bröstpump på en klar förstaplats och i mellanklassen vann Medela Harmony Pump & Feed. På en förstaplats i budgetklassen kom MAMs Manuella Bröstpump.

Vill du ha en 2-i-1 lösning med både elektrisk och manuell pump får du inte missa vår specialprodukt MAM 2-1 Elektrisk och Manuell Pump. Läs vidare för utförliga recensioner av alla bröstpumpar, både våra vinnare samt utmanare, för att hitta din favorit.

Premium: Philips Avent Natural Manuell Bröstpump

Philips Avent Natural Manuell bröstpump gör jobbet med bravur! Du pumpar bekvämt tack vare den genomtänkta designen som får mjölken att lätt rinna ner i flaskan.

Ett extra plus är även att bröstpumpen är kompakt och smidig att ta med för dig som ofta är på resande fot. Barnets sugförmåga och amningsrörelser efterliknas i funktionen på pumpens tratt och mjuka kudde, allt för att stimulera mjölkflödet på bästa sätt.

Den är riktigt mjuk och behaglig att pumpa med och blev en solklar favorit. Ett riktigt bra köp för alla mammor där ute!

Fördelar

 • Bekväm pumpning för både bröst och hand
 • Ger riktigt bra mjölkflöde!
 • Lätt att rengöra
 • Smidig att ta med i handväskan

Nackdelar

 • Inga extraflaskor medföljer
 • Gnällande ljud

Mellan: Medela Harmony Pump & Feed

Medelas pumpar alltid lika med god kvalitet. Denna lättviktiga och manuella bröstpump är inget undantag. Den är otroligt effektiv när det gäller att pumpa ut mjölk tack vare 2-Phase Expression-tekniken.

Det är en sådan smart funktion, den efterliknar nämligen det naturliga beteendet som barnet vanligtvis har vid amning, vilket gör att pumpningen blir effektiv.

Fördelar

 • Enda manuella pumpen med 2-Phase Expression-teknik
 • Ergonomiskt handtag
 • Få delar att sätta ihop
 • Många tillbehör i paketet

Nackdelar

 • Lite dåligt tryck i pumpen

Budget: MAM Manuell Bröstpump

Gillar du både form och funktion är den här manuella bröstpumpen som gjord för dig. Företaget MAM har nämligen tänkt på alla detaljer. Men förutom att den har en snygg design är den även användarvänlig och riktigt bekväm på flera sätt. 

Till exempel ökar den här bröstpumpens mjuka inlägg känslan av bekvämlighet – alla som testade den gillade den behagliga känslan mot huden.

Fördelar

 • Justera sugstyrkan själv
 • Självsteriliserande i micron
 • Lätt att använda och rengöra

Nackdelar

 • Endast kompatibel med MAMs egna flaskor

Special: MAM 2-i-1 Bröstpump Elektrisk och Manuell

Detta var ett självklart val av vinnare i vår specialkategori; MAMs 2-i-1 pump! Här behöver du inte bestämma dig vilken modell du vill köpa utan får båda två i ett paket.

Denna bröstpump är inte bara lätt och bekväm att använda utan går lika enkelt att justera från elektrisk till manuell på mindre än en minut. Monitorn har touchscreen och nio olika styrkelägen för stimulering och expression.

I paketet medföljer två nappflaskor samt två förvaringsburkar. Alla MAMs nappflaskor är också kompatibla med denna bröstpump.

Fördelar

 • Uppladdningsbara batterier
 • Flexibel med både elektrisk och manuell pump
 • Pumpar bekvämt, enkelt, och effektivt i båda lägena

Nackdelar

 • Dyr om du inte behöver den elektriska funktionen också

Köpguide

Varför behöver man en bröstpump?

Det finns flera goda anledningar till varför man behöver köpa en bra bröstpump. Först och främst är det otroligt praktiskt om du exempelvis vill fortsätta amma fastän du börjat jobba igen.

Om du då pumpar ut mjölken i förväg kan någon annan enkelt ge den till ditt barn. Men alla som ammar vet också att det inte alltid är så lätt. Att ha överfulla bröst är inte precis något roligt tillstånd. Ibland uppstår det även andra problem. 

Till exempel kan man behöva hjälp med att stimulera bildningen av mjölk. Även då är en bröstpump det perfekta köpet. En bra bröstpump gör helt enkelt livet lättare på många sätt.

Det kan bero på att man har mjölkstockning och att det hjälper att pumpa ur mjölk, eller att man helt enkelt behöver pumpa ur för att man vill ge i flaska ibland – till exempel om man måste iväg och någon annan ska mata barnet eller att man vill hjälpas åt med matningen.

Det kan även vara så att man inte vill amma eller att man har för mycket mjölk och behöver pumpa ur av den anledningen. Men det är inte alltid man vill eller behöver använda en bröstpump, vissa tycker helt enkelt att det är lättare att pumpa ur förhand.

Är bröstpumpar bra?

Det är inte alla som behöver en bröstpump, men de som behöver pumpa ur mjölk tycker ofta att en bröstpump är väldigt bra. Det är ofta betydligt enklare än att pumpa förhand.

Med det sagt är det inte säkert att det passar för alla och vissa kanske föredrar att pumpa för hand när man behöver göra det, samt att vissa kanske inte ens behöver göra det alls.

Är manuell bättre än elektrisk?

Det är en smaksak och här är det värt att testa sig fram. En elektrisk bröstpump gör jobbet åt dig medan en manuell är lättare att använda “på språng” då el inte behövs.

Olika personer släpper mjölk olika bra till elektrisk och manuell så känn efter hur behoven ser ut samt vad du tror kommer kännas mest bekvämt för dig.

Hur lång tid tar det att använda bröstpump?

Man brukar ofta använda den i 10-15 minuter per gång och per bröst, men flera gånger per dag. Men det kan variera hur länge man behöver använda den och det bästa är att rådfråga på BB eller BVC.

Hur ofta behöver man använda bröstpumpen?

Minst var fjärde timme, brukar man säga, men en del kan behöva använda den oftare. Även detta är någonting man bör rådfråga BB eller BVC om, åtminstone om man upplever att man behöver använda den länge eller ofta.

Bra att tänka på vid förvaring av bröstmjölken

 • Urmjölkad bröstmjölk håller några timmar i rumstemperatur, men om den ska sparas är det bra att ställa in den direkt i kylskåpet.

 • Bröstmjölk kan förvaras i tre dygn i ett kylskåp som håller 4°C. Är temperaturen högre blir hållbarheten sämre.

 • I frysen håller mjölken i sex månader eller mer. Fryst bröstmjölk bör tinas i kylskåp över natten eller i varmt eller kallt vatten, inte i rumstemperatur.

 • Bröstmjölken inte ska värmas till mer än 40°C och helst värmas i vattenbad.

 • Det inte är lämpligt att tina upp eller värma bröstmjölk i mikrovågsugn eftersom den ojämna uppvärmningen gör att antikroppar och enzymer kan förstöras. Men om det bara handlar om något enstaka tillfälle spelar det dock inte så stor roll. 

 • Bröstmjölk som blivit över efter att barnet ätit bör slängas.

Hur gör man rent bröstpumpen?

Efter en användning räcker det ofta med att diska ur till exempel flaskan och de delar som går att skölja. Om man vill kan man även sterilisera bröstpumpen någon gång i veckan eller så ofta man vill, det gör man genom att koka den.

Ofta går alla delar att sterilisera, men man bör kolla vad som gäller för just den sort som man har. Flaskan kan behöva steriliseras oftare, åtminstone i början.

Vad kostar en bröstpump?

Det är väldigt olika och beror på modell och märke. Det finns väldigt enkla varianter som bara kostar någon hundralapp, modeller som kostar några hundra, och andra som kostar över tusen kronor. Ibland finns det möjlighet att låna en bröstpump från BB.

Våra favoriter

Premium: Philips Avent Natural Manuell Bröstpump

Philips Avent Natural Manuell bröstpump är en manuell singelpump där tillverkaren verkligen tänkt på bekvämligheten för dig som pumpar.

Med den här pumpen kan du enkelt pumpa på ett avslappnat sätt. När du är avslappnad flödar dessutom mjölken mycket bättre.

Till och med när man sitter upprätt flödar mjölken lätt rakt ner i flaskan på ett effektivt sätt. Pumpens tratt har en skön massagefunktion som gör att barnets sugförmåga efterliknas. Även detta tyckte alla som testade pumpen kändes både bekvämt och bra.

Vissa har upplevt ett gnällande ljud från pumpen efter någon månad. Har du samma otur så rengör pumpen grundligt och smörj med t.ex. kokosolja!

Majoriteten uppskattar den sköna strukturen på massagekudden. Kudden är dessutom tillverkad för att efterlikna ditt barns amningsrörelser – och även detta stimulerar mjölkflödet.

Den kompakta designen gör att du placerar den lätt på ditt bröst. Dessutom väger pumpen väldigt lite, vilket gör den enkel att transportera för dig som ofta är på språng. I paketet medföljer flaska med dinapp.

Fördelar

 • Bekväm pumpning för både bröst och hand
 • Ger riktigt bra mjölkflöde!
 • Lätt att rengöra
 • Smidig att ta med i handväskan

Nackdelar

 • Inga extraflaskor medföljer
 • Gnällande ljud

Mellan: Medela Harmony Pump & Feed

Som sagt är Medelas pumpar alltid lika med god kvalitet. Denna lättviktiga och manuella bröstpump är inget undantag. Den är otroligt effektiv när det gäller att pumpa ut mjölk tack vare 2-Phase Expression-tekniken.

Detta är dessutom den enda manuella bröstpumpen i världen som är baserad på 2-Phase Expression-teknik. Denna teknik efterliknar barnets naturliga beteende vid amning.

En del har haft otur med att O-ringen blivit dålig och därmed försämrat pumpresultatet - en mer rejäl ring går vid behov att köpa på den lokala järnhandeln.

Pumpen känns även bekväm. Eftersom det är lätt att kontrollera både hastighet och tryck, samtidigt som du kan vinkla den som du vill, passade den fint för alla i gruppen som testade den.

Även soft-touch handtaget är ergonomiskt utformat så att det alltid ska ligga bra i handen. En annan fördel är att den inte innehåller så många delar. Detta innebär att den både är lätt att sätta ihop och ta isär och att det inte blir så mycket disk.

Här får du mycket för pengarna. I paketet ingår brösttratt, bröstmjölksflaska och 4 BH-inlägg som absorberar superbra. Den är tillverkad i polypropen och är helt BPA-fri.

Fördelar

 • Enda manuella pumpen med 2-Phase Expression-teknik
 • Ergonomiskt handtag
 • Få delar att sätta ihop
 • Många tillbehör i paketet

Nackdelar

 • Lite dåligt tryck i pumpen

Budget: MAM Manuell Bröstpump

Med den här funktionella bröstpumpen ställer du enkelt in sugstyrkan själv med hjälp av ett smart inställningshjul. När det är vridet helt till höger är vakuumeffekten som skapas väldigt stor och du kan lätt pumpa ut mycket mjölk. Väldigt uppskattat då den blir riktigt effektiv.

När det kommer till att anpassa pumpen kan tratten ställas in så att den passar bekvämt i vilket läge du än sitter. Detta beror bland annat på att tratten, som även är vinklad, kan vridas runt helt.

Att ta isär och sätta ihop den går även det hur lätt som helst. Den består nämligen av bara fyra delar. Därför rengör du den också lätt, vilket är mycket positivt. Extra positivt är att du steriliserar den i mikrovågsugnen.

Pumpen passar bra ihop med andra produkter från MAM, men tyvärr är den inte kompatibel med produkter från andra företag. Tänk på detta om du pumpar ut mycket mjölk som du till exempel vill förvara i kylen.

Priset är som hittat för en så här bekväm och effektiv pump och är en optimal budgetprodukt. Den håller dock otroligt hög kvalité också. I paketet ingår även två diflaskor.

Fördelar

 • Justera sugstyrkan själv
 • Självsteriliserande i micron
 • Lätt att använda och rengöra

Nackdelar

 • Endast kompatibel med MAMs egna flaskor

Special: MAM 2-i-1 Bröstpump Elektrisk och Manuell

Som mamma vill man att en bröstpump ska vara lätt att använda och behaglig, annars kommer den inte användas. Detta är en av de mest effektiva bröstpumpar vi testat!

Det kan även vara den smartaste produkten på marknaden då den inte tvingar dig att välja mellan manuell eller elektrisk utan ger dig båda två - i en produkt. 

Själva tratten är av mjuk silikon och i storlek så den ska passa de flesta bröst. Den är snyggt designad, vilket gör den lite roligare att använda.

Det är svårt att få en elektrisk bröstpump helt tyst, men MAM 2-i-1 är en av de tystaste modeller vi testat. Själva displayen har touchscreen och är lätt att använda och förstå sig på. 

Batteriet är uppladdningsbart (5h), vilket gör att du kan använda den elektriska pumpen oinkopplad, vilket ger mer frihet i hemmet eller iväg på en resa.

Du kan snabbt byta mellan manuell och elektrisk på mindre än en minut. Den elektriska pumpen har nio olika styrkor att välja mellan beroende på vilken som passar din utdrivning bäst. 

I paketet medföljer två MAM nappflaskor och förvaringsburkar som är perfekta för infrysning. Bröstpumpen fungerar ihop med alla MAM nappflaskor på marknaden.

Fördelar

 • Uppladdningsbara batterier
 • Flexibel med både elektrisk och manuell pump
 • Pumpar bekvämt, enkelt, och effektivt i båda lägena

Nackdelar

 • Dyr om du inte behöver den elektriska funktionen också

Våra utmanare

Tommee Tippee med Steriliseringsbox

Vill du ha en mycket lättanvänd pump är det en manuell Tommee Tippee bröstpump du ska välja. Eftersom den bara består av tre olika delar sätter du ihop den snabbt. Samtidigt gör detta att den är lättdiskad. 

Den här bröstpumpen stimulerar mjölkproduktionen bra och den har en räfflad tratt som formar sig alldeles perfekt efter bröstet. Massagetekniken som används liknar barnets naturliga beteende vid amning. 

Vissa av oss som testade pumpen och som har bröststorlek större tyckte dock det var svårt att få den att passa. Har du en mindre eller mellanstor byst är pumpen dock perfekt. 

Till pumpen medföljer även en bra steriliseringsbox som gör steriliseringen och rengöringen så mycket enklare. Steriliseringen gör du dessutom snabbt i mikrovågsugnen.

Fördelar

 • Bra paket till bra pris
 • Bekväm även för större bröst
 • Effektiv

Nackdelar

 • En del av mjölken fastnade uppe i handtaget
 • Många delar att ta isär/sätta ihop
 • Något dåligt tryck

NUK Jolie Bröstpump

Denna manuella bröstpumpen Jolie hanterar du lätt i en handvändning. Du behöver nämligen bara använda dig av en hand. Detta tyckte vi alla var mycket smidigt och praktiskt. 

Bekvämligheten är även inbyggd i designen. Denna bröstpump är inte bara snygg, den har även väldigt bekväma och mjuka silikoninlägg. Dessa ger också massage, vilket gör att mjölkproduktionen stimuleras på ett bra sätt. 

Förutom att den är lätt att använda är den även lättdiskad. När du köper den får du även bröstmjölksförvaring och anti-tipp-ställ på köpet. Den fungerar fint tillsammans med alla NUK First Choice-flaskor och dinappar.

Fördelar

 • Lätt att använda och rengöra
 • Fin design

Nackdelar

 • Kudden släpper ibland och då mister pumpen sitt tryck
 • En del upplever att de har svårt att släppa mjölk

NUK Soft & Easy Manuell Bröstpump

Enklare än såhär blir det nog inte! Genomtänkt och slimmad design som inte sparat in på bekvämligheten. Den mjuka silikonkudden skyddar känsliga bröstvårtor och gör pumpningen behaglig.

Detta är det perfekta köpet för dig som lätt vill kunna ta med den i handväskan, för att pumpa ut till bebis på språng eller för att pumpa för att undvika spända bröst när du är iväg från ditt barn.

Extra smart är att du enkelt kan byta från pumpmunstycket till en dinapp, på så vis kan ditt barn matas direkt från pumpens behållare. Att den är lätt att rengöra är såklart också ett extra plus.

Fördelar

 • Endast två delar
 • Mjuk och behaglig
 • Smidig att packa med

Nackdelar

 • En del tycker att vanliga manuella bröstpumpar är bekvämare att använda än en handpump

Dr. Brown Manuell Bröstpump inkl. WN Nappflaska

Äntligen kan även vi i Sverige få ta del av det populära Amerikanska varumärket Dr. Brown. Deras mål är att fortsätta utveckla pålitliga och riktigt bra barnprodukter, både till sjukhus och till alla oss med barn.

Att de har en rad av vunna priser gör oss ännu tryggare med att deras produkter är köpvärda! Omdömet gällande denna pump blev helt delade läger - hälften älskade pumpen medan de andra hade svårt att få ut mjölk med Dr. Brown jämfört med liknande modeller.

Som för alla modeller av bröstpumpar kan det ta ett par gånger för dina bröst att vänja sig med pumpen. De flesta uppskattade att den var enkel att sätta ihop och att den var behaglig att använda. Smaken är som baken.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Skön att använda

Nackdelar

 • En del upplever att de släpper dåligt med mjölk
 • Många delar

Beemoo Care Manuell Bröstpump

Beemoo är Jollyrooms egna varumärke med fokus på att underlätta vardagen för småbarnsfamiljen samtidigt som produkterna är snygga.

Denna bröstpump är lätt att montera och använda, dess vinkling gör att du kan sitta behagligt medan mjölken rinner ner i flaskan.  Beemoo Care har mjukt silikonmembran som ger högsta komfort och helt smärtfri amning.

Den här bröstpumpen har ett anti-returflöde, vilket betyder att mjölken hålls hygienisk tack vare att luft och mjölk aldrig kommer i kontakt.

Att den även är helt BPA-fri tillsammans med det låga priset gör att vi stämplar denna med etiketten “mycket prisvärt köp!”

Fördelar

 • Riktigt bra pris
 • Pumpar bekvämt och effektivt
 • Anti-returflöde

Nackdelar

 • Känns lite plastig
 • Finns mer ergonomiska modeller om man ska pumpa ofta

Carena Manuell Bröstpump

Carena har lyckats skapa en enkel bröstpump som är lätt att använda, ta med på resan, och som för de flesta verkar släppa på bra med mjölk.

Kanske är den så effektiv för att den har två faser; en stimuleringsfas och en utsugningsfas. Faserna justeras genom att lätt ändra läge på handtaget. De som testat denna bröstpump tycker att den hade ett skönt handtag och att den var så smidig att använda. 

Köper du Carenas manuella bröstpump så får du ingen lyxprodukt, men en bra bröstpump som verkligen gör jobbet på ett behagligt och effektivt sätt.

Fördelar

 • Två faser - stimulation och sug
 • Bekvämt handtag
 • Släpper bra med mjölk

Nackdelar

 • Känns lite enkel och plastig

Beurer BY 15 Manuell Bröstpump

Denna bröstpump är liten, smidig, och söt! Beurer BY 15 har till skillnad från många konkurrenter två olika pumpnivårer, en snabb eller mjuk för att kunna erbjuda bästa komfort.

Söker du en bekväm bröstpump som fungerar lika bra som den är lätt att montera, använda, och att rengöra - är detta bröstpumpen för dig!

I paketet ingår flaska, pump, lock, flaskställ, och dinapp. Skulle du hellre vilja använda en annan flaska än den som ingår så medföljer en adapter för både Avent och NUK-flaskor.

Fördelar

 • Två pumplägen - snabb eller mjuk
 • Kompatibel med fler märken
 • Trevlig och bra pump till bra pris!

Nackdelar

 • Levereras endast med en flaska
Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals