Bästa elektriska bröstpumpen 2024 – Assistans i amningen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Som nybliven förälder är det otroligt mycket att tänka på och är man dessutom förstagångsförälder så kan det vara direkt förvirrande med alla prylar man ska skaffa.

Det gäller att hålla huvudet kallt och inte stressa för mycket när det gäller inköp av prylar och tänka att det visar sig vad som behövs.

En elektrisk bröstpump kan vara en sådan pryl som det visar sig att man har glädje och nytta av eller kanske kommer det att bli direkt nödvändigt. Läs mer nedan om våra topprankade bröstpumpar och om alla dess fördelar!

Premiumvinnaren i detta test är Beurer BY70 Dubbel Elektrisk Bröstpump och i mellanklassen har vi placerat Carena Dubbel Elektrisk Bröstpump.

En jättefin budgetprodukt finns också med i dagens vinnare; Beemoo Care Elektrisk Bröstpump Dubbel. En specialare finns med för er som vill ha en riktigt lyxig bröstpump med extra allt: Philips Avent Dubbel Elektrisk Bröstpump.

Premium: Beurer BY70 Dubbel Elektrisk Bröstpump

Beurer elektrisk bröstpump är en dubbel bröstpump som gör att du effektivt kan pumpa brösten alla dagar som det behövs.

Den fick premiumplatsen tack vare sina många inställningsmöjligheter och sitt smidiga format. Den går att använda med nätsladd, men är också portabel eftersom den kan användas med batteri likaväl.

Fördelar

 • Två amningstrattar med flaskor
 • Många inställningsmöjligheter i sugfrekvens och rytm
 • Enhet med display

Nackdelar

 • Tar ett tag att lära sig
 • Kort sladd

Mellan: Carena Dubbel Elektrisk Bröstpump

Carena tillverkar prisvärda produkter och för dig som vill ha en enklare modell av dubbelbröstpump utan riktigt lika många finesser, så är den här alldeles utmärkt.

Den är utrustad med 9 suglägen.Här finns lock till alla flaskor, vilket gör att man kan ställa in flaskan direkt i kylen om man vill.

Det finns dessutom en adapter med som gör att du kan skruva på vanliga standardflaskor på pumpen. Den här har ingen digital display såsom premiumvinnaren har, något man bör notera innan man köper den.

Fördelar

 • Tyst pumpning
 • Adapter för standardflaskor
 • Dinapp i silikon

Nackdelar

 • Ingen förvaringsväska med i köpet
 • Ingen display på apparaten

Budget: Beemoo Care Elektrisk Bröstpump Dubbel

Beemoo Care har tagit fram en budget-bröstpump som har fenomenalt lågt pris, samtidigt som den har alla grundläggande funktioner. Användarna av den har varit mycket nöjda och så även vår panelmedlem.

Ska du inte använda bröstpump så ofta eller helt enkelt vill ha en budgetprodukt av andra skäl är den här är ett jättebra alternativ.

Fördelar

 • Individuell inställning av pumpning på höger och vänster bröst
 • Mycket prisvärd
 • Bekväm

Nackdelar

 • Inga extra flaskor medföljer
 • Liten display

Special: Philips Avent Dubbel Elektrisk Bröstpump

För dig som vill vara 100% säker på att du inte gör något avkall på kvaliteten och vill pumpa mycket, har du här en hållbar dubbelbröstpump som har nästan allt man kan önska. Det vi möjligen saknade var en nätadapter, modellen är nämligen batteridriven.

Men i övrigt gör den här fantastiska apparaten att du vet att du får trygg och säker pumpning som är maximalt hygienisk. Pumpmaskinen har stor, men lyxig touch-display som är intuitiv och enkel att använda.

Fördelar

 • Du kan sitta upprätt i bekvämt läge när du pumpar
 • Komplett kit med resväska
 • Slutet, hygieniskt pumpsystem

Nackdelar

 • Flaskorna är endast på 125 ml
 • Apparaten är stor och klumpig
 • Endast batteridrift

Köpguide

Syftet med en bröstpump kan vara flera. Det är smidigt att kunna fortsätta ge barnet bröstmjölk vid tillfällen när den ammande föräldern är borta.

Det här ger föräldern så småningom lite större frihet att till exempel gå ut och träffa vännerna och familj en tid efter att bebisen har fötts.

Om ni delar på föräldraledigheten är det också ett bra sätt för den hemmavarande föräldern att kunna fortsätta ge bröstmjölk till barnet ett par gånger under dagen när den andra är borta.

Det kan också vara ett sätt att försöka få igång mjölkproduktionen eller ett sätt att tömma brösten för den som har ett överskott på mjölk.

Även om det här är en specialiserad produkt så finns det faktiskt många märken att välja mellan idag. Alla har sina för- och nackdelar och prisbilden varierar också en del som det brukar göra på sådana här produkter.

I stort sett kan man säga att man får vad man betalar för, men det är heller inte alltid så. I vår guide har vi provat ut ett antal bröstpumpar och intentionen är att göra det lättare för konsumenten att hitta en bröstpump som passar både behov och plånbok.

Ett gäng ammande mammor har ställt upp och provat ut en bröstpump var för att ta reda på vad de går för och vilka kvaliteter samt för- och nackdelar de har.

Det som är viktigt att fundera över är hur mycket pumpen kommer att användas och även vilka platser man kommer att använda den på, och i vilka situationer.

För den som behöver pumpa ur oftare och i större mängder behöver en lite mer avancerad och större bröstpump, medan den som endast ska använda den då och då kan klara sig med en mindre variant.

Mängden tillbehör för bröstpumparna varierar också och valet handlar sist och slutligen till stor del om hur mycket pumpen kommer att användas i relation till hur mycket pengar man lagt ut på den.

Till de mer exklusiva pumparna följer det med uppladdningsbara batterier, vilket ger en större frihet. Ska du köpa batterier till bröstpumpen är du förstås heller inte bunden till en elkälla, men det blir dyrare att köpa nya batterier om du inte själv har egna uppladdningsbara sådana.

Olika användningsområden

Förutom det vi nämnde i inledningen - att pumpning kan vara ett sätt för den ammande föräldern att få mer frihet - kan den vara ett redskap för att försöka få igång mjölkproduktionen, om du har ont om mjölk.

Att pumpa ur bröstet även om mjölkproduktionen är liten kan få effekten att mjölkproduktionen ökar och du kan ge ditt barn bröstet oftare. Här blir den alltså mer av en nödvändighet än en pryl som underlättar vardagen.

Vilket syftet det än är, så vill du ha en bröstpump av bra kvalitet. Den ska mjölka ur på ett smidigt och och bekvämt sätt och den ska helst inte låta för mycket heller.

Ett annat skäl till att använda bröstpump kan vara om brösten blir överfulla med mjölk och barnet suger dåligt. Då kan det lätt uppstå mjölkstockning, vilket är oerhört obehagligt och smärtsamt.

En bröstpump är då perfekt att hålla mjölkproduktionen under kontroll med. Har du ett stort överskott av mjölk kan du också donera det till vårdcentralen om du vill. Så gör du en väldigt god gärning på samma gång!

Singel- och dubbelpump

Elektriska bröstpumpar är antingen singel- eller dubbelpumpar. Med den enkla bröstpumpen pumpar man ett bröst i taget och med en dubbelpump kan man pumpa båda med en gång. Det senare valet blir väldigt mycket mer tidseffektivt, men också dyrare.

Det kan dock vara värt det om brösten ska pumpas ur varje dag; vilket kan vara fallet om den ammande mamman till exempel ska jobba och partnern ska vara hemma med barnet.

Tekniken i en elektrisk bröstpump

De flesta elektriska bröstpumpar som finns på marknaden har två lägen som motsvarar barnets sugfaser. Ett läge initierar pumpningen och det motsvarar barnets första sug på bröstvårtan, vilket gör att mjölkutdrivningen sätter igång.

Den här fasen kallas för stimuleringsfasen. Läge två motsvarar utdrivningsfasen och då slår pumpen om till ett kraftigare sug. En elektrisk bröstpump har en pumpmotor, knappar, och reglage som man styr pumpen med.

Själva motordelen kopplas till en tratt och det är den som man placerar mot bröstet och när vakuum bildas kan mjölken drivas ut. Bröstvårtan ska vara placerad mitt i tratten så att trycket blir jämnt och bröstvårtan inte får skavsår mot kanterna av tratten.

Hygienen är extremt viktig när det gäller elektriska bröstpumpar och alla lösa delar måste rengöras och steriliseras inför användningen.

Så här hanterar du mjölken

När pumpningen är klar är det bra att ha en handduk redo så att man kan torka bort eventuellt spill. Bröstmjölken ska kylas så fort som möjligt. Pumpar man flera gånger per dag måste mjölken kylas ner innan man eventuellt häller de olika slattarna i samma flaska.

Mjölken bör konsumeras dygnsvis och flaskorna vara märkta med datum i kylen. Färsk bröstmjölk håller högst tre dagar i kylen, men det bästa är om den kan konsumeras samma dag eller senast dagen efter.

Det går också att frysa ner bröstmjölk som håller sex månader i frysen. Allting bör vara steriliserat och rengjort. Det finns plastpåsar på apoteket att köpa som är speciellt gjorda för att förvara bröstmjölk i och du kan ofta också få dem från din barnmorska.

Sterilisering av burkar och tillbehör

Om man vill använda sig av glasflaskor ska de först diskas noga, lufttorkas, och sedan ska man låta dem stå i ugnen i 110 grader i 10 minuter.

Alla lösa delar i bröstpumpen kan steriliseras genom att man kokar dem i tio minuter och sedan låta dem lufttorka.

Är elektrisk bättre än manuell?

Det beror på vad just du gillar bäst, men många tycker att det är enklare med en elektrisk än en manuell bröstpump.

Att använda en manuell kan bli ganska jobbigt i längden, medan en elektrisk gör jobbet åt en och man behöver egentligen inte göra någonting själv.

På så sätt kan en elektrisk bröstpump vara bättre, men alla föredrar olika och för vissa kanske en manuell är ett bättre alternativ. Prova dig fram!

Våra favoriter

Premium: Beurer BY70 Dubbel Elektrisk Bröstpump

Beurer är ett varumärke som i mer än 30 år har producerat och utvecklat olika modeller av bröstpumpar och det märks när man använder en av deras produkter.

Det här är en dubbelbröstpump som ger en väldigt effektiv pumpning och som man också kan använda som enkel pump om du vill. Här får man stor frihet när det gäller användningen av den eftersom den går både med sladd och batteri.

Bröstpumpen är framtagen för att vara speciellt lätt att rengöra och underhållet förenklas av att man inte behöver rengöra slangen eftersom den har ett slutet envägssystem som garanterar att mjölken inte rinner tillbaka ner i slangen eller in i pumpen.

Displayen på själva apparaten gör det enkelt att hålla koll på pumptid och frekvens. Pumpen har en speciellt utvecklad brösttratt som ger en bekväm passform som är lätt att placera på bröstet.

Den har hela 10 sugnivåer, vilket gör det fullt möjligt att hitta ett bekvämt läge som dessutom gör att mjölkpumpningen hålls igång. Plasten i pumpen är helt BPA-fri.

Fördelar

 • Två amningstrattar med flaskor
 • Många inställningsmöjligheter i sugfrekvens och rytm
 • Enhet med display

Nackdelar

 • Tar ett tag att lära sig
 • Kort sladd

Mellan: Carena Dubbel Elektrisk Bröstpump

Svenska Carena har en stor bredd på sin produktion och de har också tagit fram en dubbel, elektrisk bröstpump som är väldigt prisvärd. Den har lite färre funktioner än premiumvinnaren, men kom tätt efter. Pumpen har 9 sugnivåer och är både bekväm och tyst.

Pumpen är också konstruerad så att den är lätt att rengöra och till flaskorna finns även lock så att man kan ställa den direkt in i kylen för den som föredrar det. Pumpen kan användas både på batteri och med nätsladd.

Ett kul tillbehör den har är att den har en adapter som gör att den kan använda pumpen med en vanlig standardflaska och det går därmed enkelt att skaffa fler flaskor utan att behöva leta efter sådana från samma märke.

Tänk dock gärna på att material ska vara EU-godkänt och BPA-fri plast om du köper andra flaskor separat. Alla flaskor som levereras med i köpet tål maskindisk och kan steriliseras i kokande vatten.

Fördelar

 • Tyst pumpning
 • Adapter för standardflaskor
 • Dinapp i silikon

Nackdelar

 • Ingen förvaringsväska med i köpet
 • Ingen display på apparaten

Budget: Beemoo Care Elektrisk Bröstpump Dubbel

Beemoo bröstpump är en otroligt billig dubbelbröstpump som har många nöjda kunder och även panelmedlemmen som testade pumpen ansåg att den var väldigt prisvärd. Den har en tvåfaspump som har 9 olika suglägen.

Beemoo Care bröstpump lever upp till hygienstandarden med sitt slutna system med anti-returflöde. Det innebär att den precis som premiumvinnaren inte av misstag kan låta mjölk rinna tillbaka ner i slangen när det pumpas ur.

Pumpen är relativt tystgående och drivs med sladd. En smart funktion är att du kan ställa in varje pump med separata sugstyrkor.

Du kan alltså ha olika inställningar på höger och vänster bröst. Med i köpet får du flaskor med lock, flaskhållare, nätadapter, och dinapp till flaskan.

Fördelar

 • Individuell inställning av pumpning på höger och vänster bröst
 • Mycket prisvärd
 • Bekväm

Nackdelar

 • Inga extra flaskor medföljer
 • Liten display

Special: Philips Avent Dubbel Elektrisk Bröstpump

Philips Avent kan man lugnt påstå är bröstpumparnas bröstpump. Tekniken är avancerad och med köpet får du komplett utrustning som gör att du inte behöver köpa till något för att få en riktigt effektiv rutin på bröstpumpningen.

Bröstpumpen har en speciell, ergonomisk design som gör att mjölken rinner direkt ner i flaskan även när man sitter upprätt. Många bröstpumpar gör att man måste luta sig framåt för att få flödet att fungera, men här behöver man alltså inte det!

Man kan sitta bekvämt medan man pumpar, vilket är ett stort plus. Brösttratten har också särskilda massagekuddar som gör att packningen blir extra effektiv.

Maskinen är exceptionellt tyst och det gör att den är smidig att ha med sig när man är på resande fot eftersom man kan pumpa på ett diskret sätt. De speciella massagekuddarna är utformade för att imitera barnets eget amningsmönster.

Naturligtvis har den här bröstpumpen ett slutet system som gör att det blir en hygienisk pumpning och att det inte blir något mjölkspill kvar i slangarna. I köpet ingår en resväska amningskupor, bröstpumpar, och flaskor. Plasten är helt BPA-fri.

Fördelar

 • Du kan sitta upprätt i bekvämt läge när du pumpar
 • Komplett kit med resväska
 • Slutet, hygieniskt pumpsystem

Nackdelar

 • Flaskorna är endast på 125 ml
 • Apparaten är stor och klumpig
 • Endast batteridrift

Våra utmanare

NUK Elektrisk Bröstpump Luna

Nuks bröstpump Luna har en mycket speciell design eftersom pumpmaskinen inte har ett separat maskinhus, utan sitter fast i flaskan. Det gör att man har en enda enhet som man styr pumpningen med.

Den är enkel att starta med bara en knapptryckning och den första fasen sätts då igång per automatik. När uppstartsfasen är avklarad trycker man på startknappen för att övergå till nästa fas. På displayen finns lampor som indikerar vilken fas som är igång.

När pumpningen är klar trycker man på startknappen igen och pumpen stängs då av. Styrkan justeras genom att man vrider på ett hjul på apparaten och den kan således justeras steglöst. Den går både på batteri och nätdrift.

Fördelar

 • Enkel att använda
 • Brösttratten är bekväm
 • Kompatibel med andra flaskor från samma varumärke

Nackdelar

 • Maxstyrkan är ganska svag
 • Flaskan blir tung att hålla i

Carena Bröstpump Elektrisk

Den som vill ha en bröstpump med en enda pump, som alltså inte är dubbel, vill vi tipsa om att Carena också har enkla elektriska bröstpumpar.

Det här är en smidig och liten variant som har fem olika pumpnivåer samt den vanliga tvåstegsfasen för uppstart. Den har tyst drift och är helt enkelt perfekt att ta med sig på resan eftersom den tar lite plats och är smidig att packa.

Den kan drivas både med nät och batteri och den har faktiskt också en USB-anslutning så att laddningsmöjligheterna är flera, vilket är en fördel om man är ute och reser.

Det här är en mindre och enklare modell med ett slutet pumpsystem och är precis lika hygienisk att använda som de mer avancerade bröstpumparna och du får bakteriefri mjölk.

Fördelar

 • Tar lite plats
 • Perfekt för resor
 • Håller den höga hygienstandarden som krävs

Nackdelar

 • Liten handenhet
 • Endast fem pumplägen

Medela Freestyle Elektrisk Dubbelbröstpump med Calma

Medela Freestyle är ytterligare en bröstpump av det lyxigare slaget och det gäller både funktion och tillbehör. Det är en av världens minsta elektriska dubbelpumpar.

Det här är en dubbelpump som man kan använda både i singel- och dubbelläge. För högre effektivitet bör du dock använda dubbelläget.

Den har ett laddningsbart batteri med bra hållbarhet och den ger därmed stor frihet. Den har en stor och väl synlig digital display.

Pumpens datorminne lagrar också siffrorna på vilken styrka den pumpade på senast och kan automatiskt därmed använda samma inställningar nästa gång. Displayen gör det enkelt att se på vilken effekt och hur länge du har pumpat.

Denna proffspump är utrustad med hands-free, vilket vi alla tyckte var positivt. Då gick det nämligen lätt att göra andra saker medan man pumpade ut mjölken, som att till exempel läsa en bra bok eller prata i telefon.

Extra positivt är att den är liten och lätt. Eftersom den bara väger 370 gram tar du den enkelt med dig i väskan eller på resan. Tänk dock på att ha laddat batteriet ordentligt eftersom sugförmågan försämras när det börjar bli urladdat.

Det här är testets dyraste bröstpump, men den har också funktioner som ingen annan bröstpump har och som gör det maximalt smidigt att pumpa.

Designen på den här pumpen känns väldigt lyxig och kanske är det därför som den även är ganska dyr. Det följer med fyra flaskor i paketet och en liten och snygg kylväska med kylklamp samt två flaskställ.

Kylväskan gör även att du alltid kan transportera mjölken på ett säkert sätt. Du får även matningsnappen Calma. En riktigt proffspump med andra ord!

Fördelar

 • Stor och tydlig display
 • Minne för tidigare inställningar
 • Praktisk flaskväska

Nackdelar

 • Mycket dyr

MAM Bröstpump 2in1 Elektrisk/Manuell

En pump perfekt för den som vill ha något enkelt utan en massa delar, men som ändå är hygienisk och håller säkerhetskraven. De fyra delarna i pumpen består av en tratt och ett handtag som man skruvar på flaskan, så är det bara att köra.

Displayen är som en stor klocka och jättetydlig, så den är verkligen praktisk. Pumpen är bekväm att använda och vill man så kan man också köra den manuellt utan elektricitet.

Den är också väldigt praktiskt om man är på resande fot och inte vill ta med så mycket saker. Det starkaste pumpläget är dock inte jättestarkt, vilket förlänger pumpningstiden.

Fördelar

 • Enkla instruktioner
 • Få delar
 • Flexibel tratt

Nackdelar

 • Låg styrka, svårt att maxa pumpningen

Tommee Tippee CTN Elektrisk Bröstpump

Tommee Tippee CTN är en annan enkel bröstpump där man pumpar ett bröst i taget. Den är perfekt för resan eftersom den tar ytterst liten plats. För den som pumpar mycket och har en stor pump hemma kan den utgöra ett utmärkt resekit.

Den har tre hastigheter och suger väldigt bra, men bristen på möjligheten att finjustera inställningarna kan göra att man eventuellt inte vill använda den här alla dagar, utan ha den som en extra pump.

Ett stort extra plus får den för steriliseringslådan som medföljer där man snabbt och smidigt kan sterilisera alla flaskor och tillbehör.

Fördelar

 • El- och batteridriven
 • Alla tillbehör ingår
 • Steriliseringslåda medföljer

Nackdelar

 • Endast tre pumplägen
 • Liten display

Medela Elektrisk Bröstpump med Calma Swing Maxi

Den här både effektiva och lättanvända bröstpumpen gör att du sparar mycket tid. Du sätter nämligen ihop och tar isär den på ett kick. Även att rengöra den går lika lätt.

Tack vare att den är dubbelsidig och har 2-Phase Expression-teknik stimulerar den dessutom mjölkproduktionen riktigt bra.

Eftersom den även är väldigt lättviktig upplevde vi alla att den var enkelt att bära med sig i jobbväskan eller skötväskan. Pumpen är därför perfekt om du måste pumpa mjölk när du är på språng.

En annan fördel är att den passar för alla bröststorlekar. Även bekvämligheten är på topp. Den här bröstpumpen har flera olika vakuumnivåer och andra inställningar som gör att du kan anpassa den efter behov.

Vissa av oss som testade den tyckte att den kändes lite högljudd ibland och att det var synd att den saknar display som visar vilken styrka man pumpar på. Men i sammanhanget är det här petitesser.

Väljer du den här bröstpumpen får du en effektiv pump som håller lika hög klass som de professionella pumparna som används på BB-avdelningar.

Fördelar

 • 2-Phase Expression-teknik som ökar mjölkproduktionen
 • Passar alla bröststorlekar
 • Lätt att ta med i handväskan

Nackdelar

 • Något högljudd
 • Saknar display

Philips Avent Natural Motion Elektrisk Bröstpump

Philips Avent Natural Motion Elektrisk Bröstpump är en riktigt flexibel pump. Tack vare dess smarta utformning kan du pumpa bekvämt utan att ens behöva luta dig framåt. Även när man sitter upprätt flödar mjölken fint direkt in i flaskan.

Detta ökar även effektiviteten. När du sitter bekvämt har mjölken nämligen en tendens att flöda bättre.

Avent Natural Motion är dessutom designad så att pumpandet ska ske på ett så varsamt och smidigt sätt som möjligt. Du styr dessutom pumpen med en enkel knapptryckning.

När du börjar pumpa startas stimuleringsläget automatiskt och sedan väljer man enkelt vilket av de hela åtta lägena som känns bäst. Sedan finns det även 16 pump nivåer.

Några testare har tyckt att det ibland tar lite väl lång tid för pumpen att få ut mjölken ur bröstet, men för de flesta går det hur lätt och snabbt som helst. Du får en effektiv och framför allt bekväm bröstpump i mellanprisklassen.

Fördelar

 • Bra bekvämlighet vid pumpning
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Saknar display
 • Används endast med sladd

Produkter som utgått

Moweo Bröstpump Elektrisk Dubbel

Moweos bröstpump är relativt billig att köpa, men håller ändå alldeles utmärkt kvalitet. Det medföljer detaljerade instruktioner som gör det lätt att komma igång.

Den har ett slutet pumpsystem som gör tekniken helt och hållet hygienisk. Du kan pumpa båda brösten samtidigt och LCD-skärmen med knappstyrningen gör den enkel att använda.

Fördelar

 • Enkel och smidig att använda
 • Detaljerad manual
 • Tystgående

Nackdelar

 • Endast fem sugnivåer
 • Ingen transportväska följer med i köpet
Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals