Bästa pipmuggarna 2024 – Skojiga muggar för barnets utveckling

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Håller ditt barn på att lära sig att dricka själv? Då är en pipmugg det självklara köpet. Dagens pipmuggar har dessutom en mängd olika finesser. Många är till exempel helt spillfria, vilket alltid är en stor fördel.

På dagens marknad finns en uppsjö av olika märken och modeller av pipmuggar – alla med sina specifika fördelar. Detta gör att det kan kännas lite svårt att välja rätt mugg.

Men nu behöver du inte leta längre! Vi har går igenom de bästa pipmuggarna på marknaden just nu.

Philips Avent Mugg Spout No Drip knep första platsen i mellankategorin medan Everyday Baby Pipmugg Glas blev vår premiumfavorit.

Budgetvinnaren blev Done by Deer Pipmugg Happy Dots. Vi vill även uppmärksamma en specialare från Klean Kanteen med otrolig livslängd.

Läs vidare för den bästa pipmuggen för just ditt barn!

Mellan: Philips Avent Mugg Spout No Drip

Bäst i test i premiumklassen var absolut pipmuggen Spout No Drip från det välkända märket Philips. Den här muggen tyckte vi mycket om eftersom den är designad för maximal bekvämlighet för barnet, vilket kändes extra säkert.

Den är till exempel väldigt skonsam för nacken. Dessutom har pipmuggen en rad andra fördelar som halkfria handtag och en bra pip, som underlättar när ditt barn ska dricka.

Fördelar

 • Snygg design
 • BPA-fritt material

Nackdelar

 • Inte så “gullig” design

Premium: Everyday Baby Pipmugg Glas

Denna pipmugg i glas är ett riktigt bra val då den har ett integrerat silikonskydd som motverkar glassplitter om den skulle gå sönder. Den är ergonomisk och spillfri samt lättviktigt och enkel att hålla i.

Vill du ha en riktigt bra pipmugg till din lilla plutt därhemma så kommer denna mugg att göra dig mer än nöjd! 

Fördelar

 • Finns i flera olika färger
 • Tålig
 • Gjort i glas

Nackdelar

 • Dyr

Budget: Done by Deer Pipmugg Happy Dots

I budgetklassen tyckte vi bäst om denna söta pipmugg i mindre storlek från märket Done by Deer, men är fortfarande praktisk när ditt barn ska lära sig att dricka själv.

En smart sugpip och dubbla handtag gör det enkelt för barnet att hålla i muggen när den dricker. Den går att använda i diskmaskinen då den är gjord av melamin, vilket gör att den även håller länge.

Fördelar

 • Priset
 • Två handtag

Nackdelar

 • Tål inte mikrovågsugn

Special: Klean Kanteen Kid Classic 355 ml with Sippy Cap

Detta är en pipmugg som är helt i rostfritt stål. Den är extra bra då dess coating inte flagnar av, utan håller lika länge som muggen i övrigt håller. 

Den är utformad på så sätt att barnet ska kunna hålla i den på ett enkelt sätt och den tål maskindisk. 

Fördelar

 • Lång hållbarhet
 • Miljövänlig coating
 • Enkel att hänga på barnvagnen eller väskan

Nackdelar

 • Mer som en flaska i modellen
 • Dyr

Köpguide - bästa pipmuggarna

Olika typer av pipmuggar

För småbarnsföräldrar behöver vi knappast berätta att det finns ett enormt stort utbud av pipmuggar. Det finns alltså en uppsjö alternativ att välja mellan och därför bestämde vi oss för att hjälpa våra läsare, genom att tipsa om några sådana. 

Att hålla i en nappflaska lär sig bebisar relativt snabbt, men en pipmugg kräver andra motoriska grepp och det är alltid svårare för barnet. Därför är det bra att tänka till när det gäller valet av pipmugg. 

På muggar finns det alltid åldersangivelser och det är bra att ha det som utgångspunkt i valet av barnets första pipmugg. Dock är alla barn är olika, så här finns inga specifika regler för exakt hur du ska gå tillväga och vilka pipmuggar du ska använda dig av.

Pipmuggens delar

Pipmuggar kan vara olika i utformningen och vissa ser ut mer som en flaska än en vanlig mugg. Gemensamt för dem brukar vara att de har ett handtag på varje sida, för att barnet ska få ett bra grepp och kunna höja muggen till munnen.  

Handtagen sitter för det mesta fast på muggdelen, men ibland löper de också ner från locket. Handtagen kan även vara en helt separat del och är då avtagbara.  

Normalt brukar en pipmugg inte kunna innehålla mer vätska än ett par deciliter, eftersom den annars blir otymplig att hantera.

Pipen på en mugg kan se ut på olika sätt. Ibland är den en del av locket i en enda helgjuten del, men själva pipen kan också vara tillverkad i mjukt silikon. På vissa modeller finns också en tillhörande ventil som gör flödet av vätskan långsammare och som du sedan kan plocka bort, när barnet blir större. 

En pipmugg med vanlig pip passar bäst för det mindre barnet. Nästa steg i utvecklingen är att gå över till en mugg med lock och sugrör.

Fördelar och nackdelar med pipmugg

En pipmugg i sig är en viktig del för att understödja barnets motoriska utveckling och oftast en given sak att använda sig av. En nackdel kan förstås vara om den används för länge, eftersom den då försenar barnets förmåga att dricka själv. 

Det är alltid viktigt att ha lite koll på barnets utveckling här och ta bort piplocket när det känns dags att prova det, alternativt gå över till en mugg med sugrör ett tag.

Så väljer du den bästa pipmuggen till ditt barn

Enklaste sättet är helt enkelt att prova sig fram, tills du hittar en pipmugg som passar för ditt eget för barn. Köpguider som den här, med råd och tips, kan hjälpa dig i rätt riktning. Men några faktorer som är generella finns det och som är viktiga titta på.

 • BPA. Det kanske viktigaste av allt är materialvalet. Inom EU finns ett regelverk som förbjuder eller minimerar användningen av giftiga plaster i olika produkter. I Sverige har regeringen beslutat att plast med det hormonstörande ämnet BPA (bisfenol A), inte får användas i plast för barn under 3 år.
 • Ftalater är en annan kemikalie som kan vara ohälsosam och som bör undvikas. Kontrollera alltid att produkter till barnet inte innehåller ftalater och BPA.
 • Pris. Bland pipmuggar kan priset variera otroligt mycket. Här finns allt från billiga, enkla varianter, till dyrare med olika finesser. De bästa priserna hittar du alltid online och numera har många butiker med barnprylar också fri frakt.
 • Handtag. Det kan vara värt att titta lite på hur handtagen på en pipmugg är konstruerade. Har tillverkaren gått in för att satsa på ergonomi och bekvämlighet, finns det garanterat utförlig information om detta på deras hemsida. På så vis kan du alltid göra efterforskningar själv i valet av en ergonomisk mugg.
 • Pipen. Sugdelen kan vara konstruerade på olika sätt och även här har företagen olika lösningar. Det finns pipmuggar som har en infattning på insidan, så att vätskemängden regleras. Det finns också muggar med en pip som är gjord av silikon och som kan kännas mjukt och bekvämt för barnet.

Övergång från flaska till pipmugg

När övergången från nappflaska till mugg sker är individuellt från barn till barn. Någonstans mellan 10-15 månader är genomsnittligt, men endast en riktlinje. 

Det här får familjen på bästa sätt testa sig fram efter behov. Det finns också barn som aldrig använder någon flaska överhuvudtaget, eftersom ingen nattmatning behövs och barnet ammas. Då kan barnet övergå från amning till en lämplig pipmugg istället.  

Barnet formar sedan successivt sina mer avancerade motoriska färdigheter. Så småningom utvecklas koordinerade hand- och ögonrörelser, så att hen kan dricka ur ett vanligt dricksglas utan handtag.

Rengöring av pipmuggen är extra viktigt

Pipmuggen ska rengöras noggrant efter varje användning, eftersom barns magar är känsliga och mottagliga för bakterier. Pipmuggar kan nästan alltid maskindiskas, vilket förstås är smidigt. Lösgör alltid delarna från varandra, innan den placeras i diskmaskinen. Detsamma gäller förstås om du diskar pipmuggen för hand.

Så valde vi pipmuggar till köpguiden

I köpguiden har vi redogjort för olika aspekter som är viktiga när du väljer en pipmugg till ditt barn. Dessa kategorier har vi även använt oss av, när vi valt pipmuggar till köpguiden. 

Valen är dessutom baserade på användarnas egna erfarenheter av muggarna och grundar sig i de recensioner och kundomdömen som vi samlat in från nätet. Dessa har vi också kompletterat med faktagranskad information från tillverkarnas hemsidor.

Våra favoriter

Mellan: Philips Avent Mugg Spout No Drip

Vill du ha en pipmugg där bekvämligheten för ditt barn är på topp bör du välja en Spout No Drip pipmugg från Philips Avent.

Tack vare den smarta vinklade designen av pipen behöver inte ditt barn luta huvudet bakåt för mycket. Detta gör att nacken kan hållas i en mer naturlig ställning.

Att våra barn kunde dricka bekvämt och att muggen var skonsam för nacken kändes tryggt för oss föräldrar vars barn testade muggen.

Både pipen och de halkfria handtagen kändes även mycket mjuka. Pipen är dessutom bitsäker. Att muggen är helt BPA-fri kändes extra tryggt att veta.

Ett extra plus får muggen för dess smarta utformade ventil som gör att ditt barn inte spiller när det dricker – och detta är alltid positivt eftersom det då inte blir så mycket att städa upp efter måltiden.

Fördelar

 • Snygg design
 • BPA-fritt material

Nackdelar

 • Inte så “gullig” design

Premium: Everyday Baby Pipmugg Glas

Med denna pipmugg får du allt i ett. Du får först och främst premiumkvalitet på alla delar av muggen och sedan får du fina färger att välja mellan. Du får också en spillfri mugg som är lätt att rengöra och lätt för barnet att hålla i. 

Som ni ser så är det många saker som gör att vi väljer att ta med just denna pipmugg som vinnare i premiumkategorin. Det tar dock inte slut där, utan det fortsätter med massa andra fördelar. Vad sägs exempelvis om borosilikatglas som är extra lätt? Drickpip av medicinskt silikon? En anti-kolik ventil

En annan sak som gör att detta var ett enkelt val för oss är att den tål både maskindisk och mikrovågsugn. Vi tycker också mycket om det ergonomiska handtaget och att det medföljer ett dammskydd

Du väljer själv om du vill ha denna mugg i ljusrosa, ljusgrå eller i mintgrön färg. Det finns något för alla smaker!

Fördelar

 • Finns i flera olika färger
 • Tålig
 • Gjort i glas

Nackdelar

 • Dyr

Budget: Done by Deer Pipmugg Happy Dots

Happy Dots från danska företaget Done By Deer är en söt pipmugg med fina prickar och som är lite mindre till storleken. Den rymmer 17 cl och har en diameter på 8 cm.

Förutom den smarta sugpipen har muggen även dubbla handtag som passar perfekt för små händer. Detta gjorde det enkelt för våra barn att hålla i muggen när de skulle dricka själva, vilket vi alla tyckte var väldigt praktiskt.

Ett extra plus var att den var så enkel att rengöra i diskmaskinen. Tänk ändå på att pipmuggen inte kan användas i mikrovågsugnen. Muggen är dessutom tillverkad i det reptåliga materialet melamin, vilket garanterar att den håller länge.

Fördelar

 • Priset
 • Två handtag

Nackdelar

 • Tål inte mikrovågsugn

Special: Klean Kanteen Kid Classic 355 ml with Sippy Cap

Om du vill satsa på en pipmugg som är i rostfritt är det definitivt denna du ska ta dig en extra titt på. Vi gillar denna av flera olika anledningar. Den är otroligt hållbar med lång livslängd, den är större än många andra med sina 355 ml, och dessutom så är den spillsäker. 

Ni ser ju att det knappast är konstigt att vi ville ha med denna som vår specialare. Vad mer är det som ligger bakom vårt val av denna produkt? Vi gillar att den inte innehåller BPA, ftalater eller bly, att den har rundade hörn som är enkla att rengöra och att det medföljer ett dammskydd. 

Vi vet att detta kommer att bli en favorit för många av er av ovan nämnda anledningar, men det är också på det viset att den har en snygg design och att den går att hänga på barnvagnen eller väskan på ett smidigt sätt. 

Den varken absorberar eller ger ifrån sig smaker, vilket gör att den är extra fräsch. 

Du kan välja mellan olika färger här.

Fördelar

 • Lång hållbarhet
 • Miljövänlig coating
 • Enkel att hänga på barnvagnen eller väskan

Nackdelar

 • Mer som en flaska i modellen
 • Dyr

Våra utmanare

Twistshake Kid Cup

För dig som vill ha en pipmugg som passar för de lite större barnen är Kid Cup från svenska Twistshake det perfekta valet.

Pipen som är spillfri har dessutom ett praktiskt skyddslock som håller pipen ren. Detta uppskattades stort hos alla oss föräldrar. Muggen var nämligen mycket enkelt att rengöra.

Ett extra plus fick muggen för att det även medföljer ett spännande mixernät. Tack vare det kan du smaksätta vattnet med olika sorters frukter. Detta var väldigt populärt hos alla barn som testade muggen.

Att pipmuggen även tål att både läggas i frysen och att användas i mikron var också ett extra plus. Utöver detta har muggen en mycket innovativ design som gjorde det lätt för alla barn som testade den att dricka själva.

Muggen finns dessutom i många härliga färger som det riktigt sprakar om. Eftersom delarna är utbytbara kan du även skapa flera olika färgkombinationer om du köper flera muggar.

Fördelar

 • Spillfri pip
 • Kan mixa frukt

Nackdelar

 • Trist design

Tommee Tippee CTN First Trainer Cup

Vill du ha en pipmugg som verkligen underlättar övergången från nappflaska till muggdrickande bör du välja en Tommee Tippee CTN First Trainer Cup.

Pipen är nämligen väldigt mjuk, vilket gör att den även är skonsam mot tandköttet. Detta kändes tryggt för oss alla att veta.

Vad som även är positivt är att handtagen är så stora och greppvänliga. Detta upplevde vi underlättade mycket när våra barn skulle dricka.

Handtagen passade alldeles perfekt för våra barns små händer. När barnet blivit så stort så att handtagen inte behövs kan man dessutom enkelt ta bort dem.

Det kändes även tryggt att materialet som muggen är gjord av är BPA-fritt. Ventilen som är helt spillfri är även löstagbar. Ett litet minus får muggen dock för att ventilen faktiskt inte går att öppna och rengöra.

Pipmuggen passar för barn från fyra månaders ålder och den rymmer 15 cl dryck.

Fördelar

 • Finns i flera olika färger
 • Supermjuk pip

Nackdelar

 • Rymmer endast 150 ml

Babblarna Pipmugg

Här har du en mugg som gör måltiden lite extra rolig. Precis som våra barn kommer ditt barn alldeles säkert att tycka det är extra roligt att sitta med vid bordet. Muggen har nämligen ett fint och färgglatt motiv som föreställer de roliga figurerna Babblarna.

Men muggen är inte bara rolig. Det är dessutom flamsäker och helt BPA-fri. Det här upplevde vi alla som väldigt tryggt. Pipmuggen har två praktiska handtag samtidigt som pipen även är avtagbar. Du diskar muggen enkelt i maskinen.

Ett litet minus får muggen ändå för att den inte tål att användas i mikrovågsugn och att den får diskas i max 50 grader varmt vatten. Men i sitt sammanhang är detta petitesser.

Fördelar

 • Kul med Babblarna
 • BPA-fri

Nackdelar

 • Inte så rejäl

Dr. Brown Pipmugg

Den här pipmuggen från Dr. Brown är för dig som vill ha en pipmugg som underlättar övergången från nappflaska till mugg. Ett extra plus ger vi till den smarta ventilen som är helt spillfri. Den var dessutom väldigt enkelt att ta loss och diska.

Den ergonomiskt rundade formen på muggen är verkligen fint anpassad för att passa små babyhänder – och detta uppskattades mycket av oss alla vars barn testade den. Några av oss tyckte ändå det var synd att muggen inte hade handtag.

Tänk dock på att pipmuggen är rekommenderad för barn från cirka nio månader. Är ditt barn lite yngre än så bör du kanske välja en annan mugg.

Fördelar

 • Spillfri pip
 • Enkel att rengöra

Nackdelar

 • “Vuxen” design

NUK Drickpipsflaska First Choice+

Här har du en stadig pipmugg som inte spiller med en drickpip i silikon. Designen är även lite annorlunda med handtag som börjar från botten av muggen och formas i en rund båge uppåt. Den finns i flera färger.

Handtagen är även utrustade med ett non-slip-grepp tack vare den noppiga ytan. En perfekt mugg att använda både hemma och på utflykter.

Fördelar

 • Tillverkad i PP-plast
 • Fina motiv

Nackdelar

 • Nyans och motiv kan variera (kan inte välja själv vid köp)

Bambino Spill Proof Cup

Denna pipmugg kommer med motiv på fina frukter och dessutom kan man välja mellan flera olika färgglada färger. Funktioner som ingår är att den är spillfri och den är även gjord i två delar.

Man kan alltså enkelt skruva av locket för lättare rengöring. Handtagen som finns på båda sidor är även de smidiga som låter barnet hålla i muggen själv.

Fördelar

 • Tålig
 • Uppfyller standard EN 14350

Nackdelar

 • Pipen kan se lite ofräsch ut efter ett tag

Sebra Pipmugg Wildlife

Detta är en riktigt gullig pipmugg utan handtag som passar alla som gillar djurmotiv på barnsaker. Den är lätt för barn att hålla och den är lätt att göra ren. 

Du kan välja mellan en pipmugg med en apa eller så kan du välja en med fåglar. Båda är fina och praktiska, så det är bara att välja den design som tilltalar dig mest.

Fördelar

 • Ursöt design
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Motivet skavs av ganska lätt

Produkter som utgått

Rätt Start Träningsmugg

Vill du ha en flexibel pipmugg som även kan förvandlas till nappflaska bör du köpa en pipmugg från Rätt Start. Flaskan innehåller nämligen en smart dinapp som gör förvandlingen till nappflaska både enkel och bekväm.

Ett stort plus är även att muggen är så tålig. Den tålde till exempel att tappas i golvet – och det utan att få en enda skråma.

Vi uppskattade även den mjuka sugpipen – och det gjorde även våra barn. En annan fördel är att pipmuggen lätt kan diskas i maskin. Dessutom är den helt BPA-fri.

Vattnet kom ganska snabbt när våra barn drack, men trots detta blev det ändå väldigt lite spill. Muggen är fint dekorerad med söta elefanter som din baby garanterat kommer gilla. Det gjorde i alla fall våra barn.


Nuby Click It Twin Handle

Om du vill ha en fin liten pipmugg som garanterar att det inte blir något spill bör du välja Nuby Click It Twin Handle. Vad som är extra bra med den här muggen är att man hör ett klick när locket är fastlåst. Detta tyckte vi alla kändes säkert och bra.

Muggen har fina handtag och en väldigt mjuk sugpip. Detta uppskattade både vi och våra barn som testade den. Då behöver din baby nämligen inte suga så hårt – detta är skonsamt både mot gom och växande tänder.

Ett extra plus får muggen för att den tål både maskindisk och mikrovågsugn. Det sistnämnda är ganska ovanligt för pipmuggar, men det underlättar mycket om du till exempel vill servera ditt barn varm dryck.


Färg & Form Pipmugg Penguin Pals

Även detta är en lite mindre pipmugg som rymmer 150 ml och som är perfekt för den första tiden när ditt barn börjar lära sig att dricka själv.

Färg & Form som formgivit denna fina pipmugg har verkligen tänkt på designen. Pipmuggen har nämligen ett supersött pingvin-motiv som alla våra barn tyckte mycket om.

Muggen är även utrustad med två handtag som är mycket praktiska när ditt barn ska hålla i muggen och dricka själv. Några av oss tyckte att pipen var lite hård.


Teddykompaniet Diinglisar Pipmugg

Redan för 30 år sedan började Teddykompaniet i Båstad att tillverka fina mjukisdjur för barn. Sedan ett par år tillbaka samarbetar de även med Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Här är deras populära och fina pipmugg med roligt motiv som föreställer alla Diinglisar-djuren. Precis som våra barn kommer din baby garanterat att tycka de här fina djuren är både gulliga och roliga.

Pipmuggen har två bastanta handtag som gjorde det lätt för våra barn att hålla i muggen med båda händerna när de drack. Muggen kan dessutom användas med eller utan pip, vilket vi alla tyckte var en fördel.

Materialen som den här pipmuggen är gjord av är tåligt melamin som även är helt BPA-fritt. Muggen gick enkelt att diska i maskinen, men ett litet minus är att den inte kan användas i mikrovågsugn.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals