Bästa solhattarna 2024 – Effektivt skydd på stranden och i stan

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Små barn bränner sig väldigt lätt på öron, näsa, samt nacke och rygg. Solkräm är inte tillräckligt utan små barn ska ha kläder som skydd och en bra solhatt är en grundläggande utrustning för att skydda ditt barn från den starka solen.

Barn är extra känsliga för solen eftersom de har lite melanin i huden, det vill säga den grupp pigment som har som uppgift att absorbera så mycket som möjligt av de skadliga strålarna.

På samma gång vistas barn utomhus mycket mer än vuxna. Undersökningar har visat att hela 80% av livstidsexponeringen för sol sker före 18 års ålder. Om ett barn bränner sig fem gånger eller fler ökar risken för malignt melanom.

Solhattar har ju precis som solglasögonen en tendens att lätt tappas bort och det är väldigt bra att inför säsongen köpa en extra solhatt och på nätet kan du hitta bra hattar till extrapris, så att du kan bunkra upp med fler på samma gång.

Dessutom är det bra att ha en extra solhatt att ha på förskolan, om du har barn där. En smart grej är också att placera ut en solhatt strategiskt lite här och var; en på landet, en i bilen, en under barnvagnen och så vidare.

Då har du alltid en till hands om det behövs. Solhatten skyddar inte bara barnets huvud och nacke från solen, utan även ögonen. Är ditt barn väldigt känsligt är det bra att också satsa på ett par solglasögon.

En bra solhatt ska sitta ordentligt på huvudet, skydda åt alla håll, tåla saltvattenstänk, sol, och även tåla att tvättas i maskinen åtminstone på skonprogrammet. Det är också bra om den kan torka snabbt när den har blivit blöt så att den kan komma i användning igen.

Solhatten ska ha en hög solskyddsfaktor; det vill säga tyget ska vara så tätt att det håller en solskyddsfaktor på 50+. Tunna solhattar klarar vanligtvis inte att ge ett fullgott solskydd.

En solhatt ska också hjälpa till att hålla barnets huvud svalt för att minska risken för solsting. Om ditt barn trilskas med solhatten och inte vill använda den utan slänger iväg den så fort tillfälle ges kan det vara för att den inte sitter bra på huvudet och är obekväm.

Prova i så fall en mjukare modell, som till exempel en mjuk solkeps. Solhattar har hakband, vilket fungerar på de mindre barnen, men sannolikt inte på de äldre.

Om du har ett barn som ogärna bär solhatt är det smart att skaffa en som också har ett gummiband som sitter runt huvudet. Den sitter då på bättre.

För solskyddet är det bra om brettet skuggar ansiktet inklusive nacken. På vissa solhattar finns ett löstagbart nackskydd som man kan använda för extra solskydd för den känsliga nacken.

I premiumklassen vann Småfolks UV-hatt för bebisar. Mellanklassens vinnare, Molo Nando Solhatt, är för alla tuffingar som gillar att leka på stranden.

Svenska ​Geggamojas utmärkta Moln UV-Keps blev vår budgetvinnare. Elodie Details har tagit fram en hatt som är en riktig showstopper och som gör ditt barn coolast på dagisgården.

Premium: Småfolk UV-hatt

Danska Småfolk har tagit fram en solhatt för våra allra minsta och här får de som gillar att leka på stranden en rejäl solhatt som har en stor skärm och ett generöst nackstycke.

Tyget har en solskyddsfaktor på 50+ så här får ditt barn verkligen ett fullgott skydd. Kombinerar du med solskyddskläder på stranden kan du vara trygg med att ditt barn är skyddat och kan ha skoj på stranden eller något annat soligt ställe.


Mellan: Molo Nando Solhatt

Med Molos solhatt Nando kan du komplettera med en UV-dräkt i samma mönster om du vill. Den har skärm både fram och bak och bildar ett bra solskydd för barnet som vistas på stranden.

Solhatten finns i storlekar för våra allra minsta och har du ett större barn finns solhatten i storlek för cirka en femåring. Alla mönster är dessutom urtjusiga!


Budget: Geggamoja Moln UV-Keps

Att få presentera ett svenskt designmärke i budgetkategorin känns härligt tyckte juryn. Geggamoja har en välproducerad och praktisk solkeps med filter på 50+. Dessutom är det bakre tygstycket generöst tilltaget.


Special: Elodie Details Solhatt

Elodie Details fina solhatt i form av roliga figurer ska ni inte missa. Hatten är också väldigt genomtänkt tack vare en dragsko på insidan som gör att du kan fälla upp brettet om stilen skulle tilltala ditt barn bättre.

Det här är dock inte hatten att ta med på solsemestern på grund av att solskyddsfaktorn ligger på 30+. Den ger alltså inte maximalt skydd för den som behöver detta, men fungerar utmärkt att ha till exempel på dagis.

Varför ska du lita på oss?

Alla solhattar är utprovade i praktiken, det vill säga på barn och vid längre vistelser ute i solen eller på badstranden.

Vem behöver en solhatt?

Alla som har barn som vistas i solen behöver också skydda dem på lämpligt sätt och där är solhatten en given utrustning.

Hur kom vi fram till vilka solhattar för barn vi skulle testa?

Vi beställde hem ett stort gäng solhattar som vi provade under en period. Alla solhattarna betygsattes och vi gick igenom sådant som om material och kvalitet.

Hur testade vi solhattarna?

Vi testade helt enkelt solhattarna genom att ha dem bruk under en sommarsäsong. En enkät för sammanställts inför testet och vi kunde på så vis dokumentera hur väl solhatten fungerade. Solhattarna hämtades hem från lekmer.se, babyland.se och babyshop.se.

Våra favoriter

Premium: Småfolk UV-hatt

Småfolks UV-hatt är för de allra minsta och är perfekt för soliga dagar på stranden där leken inbjuder till att sitta på huk och gräva i sanden och bygga sandslott.

Hatten har en rejäl skärm framtill och ett längre tygstycke baktill som skyddar nacken och ordentligt. Hatten har en solskyddsfaktor på 50+ och får därmed fullt godkänt från oss att användas som solhatt för de allra minsta barnen.

Tack vare materialet som består av 80% polyamid och 20% elastan är det slitstarkt och klarar långa och många dagar i solen utan att bli solblekt eller ha en minskad påverkan på grund av saltvattenstänk.

Märket Småfolk har sedan 2005 tillverkat produkter för barn med bra kvalitet och i glada färger. Kollektionerna har alltid en röd tråd mellan sig och det gör att du enkelt kan matcha och mixa kläder och prylar från både gamla och nya kollektioner.

Den tål att tvättas i 30 graders maskintvätt. Mönstret är ett härligt havsmotiv med pingviner och vackra palmträd som slingrar sig omkring i det turkosa vattnet.


Mellan: Molo Nando Solhatt

Molos solhatt har en bred skärm och knytband runt hakan. Dessutom har den också en rejäl skärm för nacken och blir precis det skydd ditt barn behöver för öron, ansikte, och nacke om sommaren.

Hatten finns i flera fantasifulla mönster och enligt Molos koncept har man skapat en solhatt som understryker barnens personlighet och kreativitet.

Solhatten kan tvättas i skonprogrammet i tvättmaskinen, men får inte torktumlas. Molo har även andra UV-plagg som man kan komplettera med, till exempel dräkter, som är perfekta för vistelse på stranden.

Hatten finns i två storlekar; en för våra allra minsta och en lite större storlek som passar upp till ca 5 års-åldern.


Budget: Geggamoja Moln UV-Keps

Svenska Geggamoja har många olika typer av kläder och de har också tagit fram en keps i grönt med moln som motiv. Solskyddsfaktorn ligger på 50+ och den här har en smart resår på baksidan som gör att den sitter väldigt bra.

Det är en mycket genomtänkt detalj tyckte juryn. Skärmen är mjuk och följsam och skaver inte mot pannan och tyget i nacken är generöst tilltaget och skyddar bra.

Solskyddsfaktorn är 50+ och du kan givetvis matcha hatten med matchande kläder för en snygg dag på stranden. Ett stort plus för att den här tål maskintvätt i 30 grader.

Materialet består av 82% polyester och 18% elastan. Solhatten finns även i en blå design med flamingos.


Special: Elodie Details Solhatt

Hatten från Elodie Details är tillverkad av 100% eko-certifierad bomull och den har en mjuk och behaglig passform. Brettet sitter runt hatten och är extra långt i nacken, vilket ger ett bättre skydd.

Det breda brettet kan också vikas upp, vilket gör att den kan användas på flera sätt. Inte minst har vi det härliga motivet i form av en fin apa som kikar fram på hatten.

Solhatten har en solskyddsfaktor på 30+, vilket bör beaktas om man tillbringar långa dagar på stranden eller nära vattnet eftersom detta gör solens strålar starkare.

Elodie Details har stor bredd på kollektionerna och deras solhattar tilltalar ofta barnen tack vare de roliga motiven.

Våra utmanare

Pippi Långstrump Solhatt

En solhatt för våra allra minsta med Pippi Långstrump-motiv som gör många barn glada. Solhatten är dessutom vändbar och har ett lika fint mönster på den andra sidan. Den ena sidan har gul bakgrund och den andra vit.

På båda finns vår älskade Pippi på något av sina äventyr. Materialet är eko-certifierad bomull med 5% elastan. Solhatten passar våra allra minsta Pippi-fans och finns i flera söta utföranden.


Timberland Solhatt

Märket Timberland tar fram produkter för barn som ofta är miniatyrvarianter av deras vuxengrejer. Den här solkepsen är kanske inte den ultimata att sitta på huk på stranden med, men är perfekt att använda till vardags och som solhatt på dagis.

Till exempel är hatten tillverkad av 100% bomull och den tål maskintvätt i 30 grader. Den är dessutom vändbar, så man kan få ett coolt mönster om så vill.


Lindberg Solhatt

Lindbergs solhatt är en ekologisk solhatt som skyddar barnet tack vare den breda skärmen. Hatten knyts under hakan för bästa passform på barnet.

Detta är en hatt för våra allra minsta sommarbarn. Materialet består av 95% ekologisk bomull och 5% elastan.


Produkter som utgått

Mayoral Volang Dressy Solhatt

En fin solhatt för våra allra minsta nykomlingar. Solhatten är tillverkad i 100% bomull och har ett mjukt innertyg som passar för bebisen som ligger i vagn. Bomullen är lätt och bekväm.

Runt kanterna är den dessutom dekorerad med en vacker spets som ger en dekorativ och fin babykänsla. Band runt hakan finns på hatten, den tål maskintvätt i 30 grader, och kostar cirka 250 kronor på nätet.


Mayoral Näsduk Hatt

Detta är en snygg hatt med stort brätte och som är tillverkad i flätat material. Det här är hatten för alla coolingar som vill känna sig extra snygg en solig dag på stranden. Hatten består av ett material som faktiskt består till största delen av papper med 4% metallfiber inblandad.

Hatten är flätad, men har ett tunt foder på insidan, vilket gör att den ger ett fullgott solskydd i alla fall. Snygga fransdetaljer finns på brettet plus att en snygg och färgglad scarf är knuten över hatten. Priset ligger på cirka 250 kronor.


How To Kiss A Frog Baby Hatt

En klassisk solhatt för bebisarna, här med ett jättegulligt giraffmotiv. How To Kiss A Frog är ett svenskt märke som tar fram exklusiva och funktionella kläder för småbarn.

Deras jättefina solhattar är tillverkade i 100% bomull och kan tvättas i maskintvätt i 30 grader. Priset ligger på cirka 300 kronor.

Frågor och svar

Hur skyddar jag min bebis från solen?

De allra minsta barnen upp till sex månader ska inte vistas i solen överhuvudtaget. De ska alltid ha sufflett och solskärm uppfällda på barnvagnen.

Barnet ska vara klätt i tunt tyg som täcker hela kroppen. Det är också bra om den lilla bebisen har en solhatt på, men framförallt, håll alltid bebisen i skuggan!

Hur skyddar jag det äldre, rörliga barnet bäst?

Det äldre barnet vill sannolikt bada, leka på stranden, bygga, springa, och vara aktiv i solen. Då kan det vara särskilt svårt med skyddande kläder och här gäller det att prova ut en solhatt speciellt noggrant.

Utöver det är det bra att skaffa särskilda solskyddskläder som gör att barnet är skyddat, men slipper ha skjortor och annat som är i vägen när hen leker.

Dessutom är solskyddskläder snabbtorkande, så det går utmärkt för barnet att bada och springa i vattnet och fortsätta att leka uppe på stranden sedan.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals