Bästa sovpåsen 2024 – Lagom varm och gosig sömn för bebisen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Funderar du på vad en sovpåse är, och om det kan vara ett bra alternativ till ditt lilla barn? Speciellt under kalla nätter kan en sovpåse vara både mysigt, skönt och ett säkert alternativ till tjocka filtar. Här får du veta allt du behöver för att välja sovpåse till din bebis!

Sovpåsen ger trygghet och bra temperatur

Alla som haft spädbarn eller är nyblivna föräldrar, vet vilket huvudbry det kan vara med täcken till bebisen. Du ska och vill inte ha något som riskerar täcka barnets huvud, samtidigt som barnet lätt sparkar av sig täcket, alltmedan motoriken utvecklas. Så vill du också förstås att barnet ska ha det lagom varmt och inte frysa. 

Ett babynest är en jättebra lösning som omsluter barnet och har ett extra mjukt och varmt underlag. Kombineras babynestet med heltäckande pyjamas med fötter eller ännu hellre en sovpåse, som ger fritt spelrum åt fötterna och benen. Då åker ingenting av så att barnet får det kallt.

Så i det här testet har vi valt att redogöra för några bra sovpåsar som uppfyller kriterierna om att vara varma, funktionella och samtidigt fina och gosiga. 

I premium vann Ergobaby On The Move Sovpåse. I mellanklassen valde vi STOKKE Sleeping Bag Light, och i budgetkategorin placerade vi Aden + Anais Sovpåse.

Premium: Ergobaby On The Move Sovpåse

Ergobaby sovpåse är ett väldigt praktisk plagg att använda vid lite varmare temperaturer. Det snillrika med den är också att den kan omvandlas till en body och det går att sticka igenom fötterna i botten på påsen, så att den blir som en byxa. Som byxa är den superskön och praktiskt att använda likaså. Den kan användas upp till 18 månader.

Fördelar

 • Praktisk, eftersom den kan omvandlas till en body
 • För barnet att växa i

Nackdelar

 • Är ganska tunn och kan inte alltid ersätta ett täcke

Mellan: STOKKE Sleeping Bag Light

Varumärket Stokke, förknippar många med kvalitet. Det kan du också vara säker på att få med den här sovpåsen. Den är tillverkad i bomull, linne och jersey och har en stilren design, som dessutom är maximalt funktionellt. Här får du verkligen mycket för pengarna.

Fördelar

 • Oeko-tex certifierat tyg
 • Sovpåse som håller barnet vältempererat

Nackdelar

 • Finns ej i större storlekar

Budget: Aden + Anais Sovpåse

Aden + Anais gör väldigt gulliga barnkläder av olika slag, och deras sovpåse är väldigt gullig och praktisk. Den är perfekt under varma sommardagar, när du inte ville riskera att bebisen blir för varm, men ändå vill ha något på barnet om natten.

Den är tillverkad i ren bomull med hög andningsförmåga. En nackdel är att vi inte riktigt kunnat kontrollera bomullens ursprung från det amerikanska företaget.

Fördelar

 • Bra om sommaren och när det är varmt

Nackdelar

 • Inte tillverkad i ekologisk bomull


Köpguide till sovpåsar

Med en bra sovpåse kan en bebis vifta på både armar och ben utan att täcke och filt utgör någon risk för barnet. Det är inte enbart barnets sparkar som ökar risken för att täcket åker upp ovanför huvudet, inte minst spädbarnets armar har en tendens att åka uppåt när hen börjar öva sig motoriskt och då riskerar ett täcke att dras med.

Vad är en sovpåse?

En sovpåse är en en ärmlös klänning, som är ihopsydd vid fotdelen. Det blir helt enkelt en unik blandning mellan pyjamas och åkpåse. Det finns varianter både med och utan ärm. Det finns också sovpåsar som har en öppning nertill, som kan knytas eller knäppas igen. Materialet kan variera och det beror ju också på vilka behov ni har.

När kan bebisen ha användning för en sovpåse?

Börjar det bli varmt väder ute, minskar behovet att ha varma kläder även inomhus, och en bra sovpåse i sval bomull kan vara en utmärkt lösning. På vintern kan det vara kallt och dragit även inomhus och då kan en sovpåse i ett tunt ylletyg eller en fleece-blandning vara bra.

En sovpåse brukar ha ett relativt tunt tyg och är avsedd för inomhusbruk, särskilt då till natten. När vi pratar om motsvarande utrustning för barnvagnar, brukar det handla om åkpåsar. Dessa är tjockare, fodrade och mer som en sovsäck.

Vem kan ha nytta av en sovpåse?

Sovpåsen sitter på plats hela natten och följer med barnets rörelser. Ett täcke hamnar lätt i en hög vii fotändan där den inte gör någon nytta alls. Det undviks med en sovpåse. Faran med att täcket ska hamna på ansiktet, vilket är ett orosmoment för många småbarnsföräldrar, försvinner. Med en sovpåse behöver ni inte oroa er för detta alls. 

Sovpåsen är också jättebra för det barn som inte vill ha täcke. Med sovpåsen slipper bebisen ändå få det kallt. Att barnet fryser gör att hen får svårare att sova och därför är det en klar fördel med sovpåsen - speciellt om barnet sover i egen spjälsäng. 

De flesta sovpåsar har en anordning med dragkedja på magen eller tryckknappar och det gör det också lätt att reglera temperaturen, om det skulle vara så att bebisen blir varm. Är det kallt kan du också sätta på en pyjamas under sovpåsen, för att göra den extra varm och gosig. 

En sovpåse värmer dock mycket bra, eftersom den isolerar kroppsvärmen och håller den kvar i påsen.

När bebisen börjar röra sig från sida till sida

När bebisen börjar flytta sig från sida till sida är en sovpåse väldigt praktisk. Bebisen kan röra sig obehindrat i sovpåsen men fortfarande vara rätt tempererad och inte börja frysa.

Experter inom barnmedicin och även tillverkare är rörande överens om att sovpåse är den bästa lösningen ur säkerhetsperspektiv de första månaderna och även så länge barnet är upp till ett års ålder. Sovpåsar finns för nyfödda upp till storlekar på cirka 100 cm. Många är också tillverkade av ekologiska material och därmed giftfria.


Sovpåsar Bäst i Test 2024 - Barnlandets favoriter

Här kommer lite utförligare beskrivningar om våra favoritprodukter i kategorin sovpåsar. Vi motiverar också varför vi valt just dessa fina sovpåsar.

Premium: Ergobaby On The Move Sovpåse

Ergobaby har tagit fram en superpraktisk sovpåse som faktiskt också kan omvandlas till en body. Den är passande att använda i rumstemperatur kring 20 till 21 grader. Vi gillar definitivt att den har en dragkedja både bak och fram, vilket gör det lätt att byta blöja med sovpåsen på. Justerbara axelband gör att barnet har utrymme att växa i den. 

Den här kan du också använda i vagnen eller i matstolen, eftersom den har öppningar för säkerhetsselen insydda. Den är testad och godkänd enligt EU-märkning ERN 16781 2018.  

Den rekommenderade åldern är 6-18 månader, vilket innebär en kroppsvikt på cirka 6,8 till 12,7 kg. Materialet är lätt och skönt och den är tillverkad i 100% bomull och klarar maskintvätt i 40 grader.

Den här är verkligen praktisk eftersom den är utan ärm och går att anpassa den med en body under, eller bara ha den som den är om det är varmt i rummet. Ergobaby är ett prisbelönt märke som gör barnkläder i hög kvalitet och med olika finurliga lösningar, som gör vardagen lättare för oss småbarnsföräldrar.

Fördelar

 • Praktisk eftersom den kan omvandlas till body för barnet att växa i

Nackdelar

 • Är ganska tunn och kan inte alltid ersätta ett täcke

Mellan: STOKKE Sleeping Bag Light

Norska Stokke är säkert bekant för många tack vare den klassiska barnstolen, men de har också barnkläder, vilket kanske inte är lika bekant för en del. Den här sovpåsen är mer fodrad än premiumvinnaren och materialkombinationen är riktigt fin. 

Sovpåsen består av mjukt linne och bomullstyg på utsidan och ett värmande och sammetslent jerseyfoder på insidan. Den går också att reglera på längden, vilket är en stor fördel. Tyget är även certifierat av OEKO-TEX.

Det som också är fint med den här sovpåsen är att den är ämnad för våra allra minsta och den passar även för nyfödda bebisar. Den tål maskintvätt i 60 grader. Designen är jättesnygg men också väldigt funktionellt. 

Det vackra, vita bomullstyget gör också sitt till den fina designen. Stokke har här helt enkelt lyckas skapa ett sovtäcke som värmer våra nyfödda bebisar på det mest praktiska sättet.

Fördelar

 • Oeko-tex certifierat tyg
 • Sovpåse som håller barnet vältempererat

Nackdelar

 • Finns ej i större storlekar

Budget: Aden + Anais Sovpåse

Den här sovpåsen från Aden + Anais är perfekt för bebisar som ska ha det svalt och är lämplig på sommaren då temperaturen upp till 27 grader. Jättebra när du vill ha något på barnet, utan att det blir för varmt. Den är tillverkad helt och hållet i tunn och följsam bomullsmuslin som har väldigt hög andningsförmåga.

Sovpåsen har ingen ekologisk certifiering och är tillverkad i USA. Den tål maskintvätt i 40 grader och är därmed med praktisk, hygienisk och enkel att hålla ren.

Fördelar

 • Bra om sommaren och när det är varmt

Nackdelar

 • Inte tillverkad i ekologisk bomull


Sovpåsarna som utmanar 2024 - Barnlandet gillar

Utmanarna i köpguiden är de sovpåsar som inte fick plats bland våra favoriter. Här finns flera högkvalitativa och prisvärda sovpåsar, som är väl värda att också titta närmare på.

Easygrow Sovpåse

Superpraktisk påse med ett löstagbart foder, som gör att du kan anpassa sovpåsen till temperaturen i rummet. Den har en mycket god andningsförmåga, är väldigt mjuk och skön och kan inte skada eller vara obekväm.

Materialet är en sinnrik blandning av polyester, bambuviskos och spandex. Tyget är också eko-certifierat. Bambu är ett fantastiskt naturmaterial med hög andningsförmåga och komfort, samtidigt som det är väldigt miljövänligt, tack vare att det är så lättodlat. 

Dragkedjan kan öppnas från två håll, vilket gör den ytterligare praktisk. Tål maskintvätt i 40 grader men ska inte torktumlas. Lämplig för nyfödda och upp till ca 9 månader.

Fördelar

 • Löstagbart foder

 • Justerbara i midjan

Nackdelar

 • Kan vara krånglig med flera dragkedjor, en i sovpåsen i och en i fodret


Ergobaby Swaddle för Nyfödd

På premiumplats har vi en sovpåse från Ergobaby och det här är en annan variant med lika söt design. Den här har specialdesignade lösningar för armar och benpositionerna. Systemet är patenterat och gör så att barnet ligger i en ergonomisk position med full rörlighet. 

Passar för barn från 2,7 kilo, så det här är en sovpåse för våra allra minsta bebisar. Kan användas upp till ca 6-8 kg eller ca 60 cm. Tillverkad i 100% bomull och kan tvättas i 30 grader.

Fördelar

 • Ergonomisk

 • 100% bomull

Nackdelar

 • Kan tvättas i endast 30 grader


Skip Hop Sovpåse

En gullig sovpåse med resår nertill, som därmed behöver kompletteras med ett par strumpor om barnet blir kallt om fötterna. Sovpåsen har en omlott-halsringning, vilket gör den smidig och lätt att ta på och av, även om den ska träs över huvudet och inte är försedd med dragkedja.

Det kan vara skönt att ha en sovpåse som är öppen nertill och dessutom inte har någon dragkedja. Ett jättestort plus för att den går att tvätta i 60 grader.

Fördelar

 • Tål maskintvätt i 60 grader

 • Jättefin design

Nackdelar

 • Inte lika lätt att ta på och av som en med dragkedja


Baby Bites Sovsäck

För den som har ett storasyskon till sin lilla bebis, vill vi också tipsa om en rolig sovpåse för de lite äldre barnen att mysa i. Baby Bite är från Spanien och har ett extra foder, som gör att den passar våra lite svalare förhållanden. 

Den har hål för selen i ryggen och kan också användas i vagnen. En cool funktion är att när barnet har vuxit ur sovpåsen, kan den användas som en rolig förvaring i barnrummet. Den är tillverkad i bomull och polyester och innermåtten är 61 x 54 cm. Blir garanterat en succé i barnrummet.

Fördelar

 • Rolig och lekfull i designen

 • Passar större barn som fortfarande åker barnvagn och sittvagn

Nackdelar

 • Mer en leksak än en riktig sovpåse

Garbo & Friends Sovpåse

Garbo & Friends sovpåse är tillverkad i ekologisk bomull och är vadderad med en lågallergen polyester. Den är alltså perfekt för den förälder som har behov av material för känsliga barn eller som vill vara extra försiktig för att det kanske finns kontaktallergier i familjen. 

Den tål maskintvätt i 40 grader och passar från ca sex månader till ett års ålder med måtten 76 x 50 x 35 cm. Ett plus för det gulliga mönstret. Den tas på och av med knäppning i axlarna, vilket inte är det absolut mest praktiska.

Fördelar

 • Jättefint mönster design

 • Ekologisk bomull

Nackdelar

 • Endast knäppning i axlarna för på och avtagning

Buddy & Hope Sovpåse

Buddy & Hope är en sovpåse tillverkad i Sverige av eko-material. Den är varmt fodrad och passar bra vintertid, när det behövs mer värme. Passar utmärkt att ha i spjälsängar och babykorgar. Gullig ficka på framsidan som förstås mer är en rolig designdetalj, än att den skulle fylla någon funktion.

Fördelar

 • Varm

 • OEKO-TEX Certifierad

Nackdelar

 • Kan bli för varm

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals