Bästa babynest 2024 – Mysig sovbädd för den lilla när den är som säkrast

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När ditt lilla mirakel äntligen har kommit till världen är det inte mycket som ersätter det där leendet man har på läpparna hela tiden. Det kan dock snabbt suddas bort av oro över hur din baby sover, speciellt om du lägger hen helt rakt upp och ner i en spjälsäng.

En del vill sova med babyn i sin egna säng, men då är det lätt hänt att man rullar över bebisen eller att hen rullar för nära dig eller din partner - inte säkert med andra ord.

Då är det tur att det har börjat komma ut babynest på marknaden på senare år. Trots att det inte finns så mycket studier om just säkerheten och om det är bra för bebisar att sova i babynest är det många som föredrar det än att använda bara spjälsängen.

För att hjälpa dig att hitta just det nest som passar för dig har vi testet flertalet babynest och valt ut tre vinnare i olika prisklasser plus en specialare. Sleepyhead Deluxe+ blev vinnaren i premiumklassen, tätt följt av Vinter & Bloom Nordic Leaf Sleep Nest.

Baby Dan Cuddle Nest blev vårt budgetalternativ och NG Baby Sovpöl är bubblaren du verkligen INTE får missa! De andra recensionerna finns även längre ner i artikeln så det är bara att fortsätta läsa!

Premium: Sleepyhead Deluxe+

Ett litet nest som vann alla våra hjärtan, dels för den fina neutrala färgen (den kommer i andra färger också), men dessutom för de fantastiska egenskaperna.

Antibakteriella material gör att den andas bra och man kan till och med tvätta överdraget i tvättmaskinen. Ta med den på semestern eller använd den i spjälsängen eller vaggan.

Fördelar

 • Antibakteriellt material som andas bra för god hygien
 • Stabil ram som håller formen 
 • Går att tvätta tack vare avtagbart överdrag

Nackdelar

 • Tråkig design
 • Dyr

Mellan: Vinter & Bloom Nordic Leaf Sleep Nest

Babynest kommer inte för en billig peng, iallafall inte om man vill ha en av bra kvalité. Denna håller dock en hög standard till ett bra pris och kan rekommenderas till er som vill kunna tvätta nestet regelbundet.

Den passar både i sängen och i barnvagnen och bomullen yttertyget är tillverkad av är 100% Oeko-Tex certifierat. Ett sött babynest med ett tidlöst mönster inuti.

Fördelar

 • Enkel att öppna och stänga med knytband
 • Yttermaterial av mjuk bomull och en mjuk men stadig innerkudde
 • Generös storlek 

Nackdelar

 • Innerkudden måste handtvättas
 • Något dyr 

Budget: BabyDan Cuddle Nest

Detta lilla mysnestet har ett madrasskydd som är vattentätt och det är dessutom tillverkad av Oeko-Tex certifierade material, bomull för att vara exakt.

Den kan användas lite varstans och man kan till och med reglera längden på den tack vare ett praktiskt kardborreband. En värdig budgetklassvinnare!

Fördelar

 • Vattentät madrass som möjliggör komfort och säker användning
 • Längden går att justera och forma för längre användning
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Kan kännas lite mjuk 

Special: NG Baby Sovpöl

Här har vi en specialare när det kommer till babynest, nämligen en så kallad myspöl från NG Baby. Att vi valde just den här som specialare i vårt test beror helt enkelt på att den skiljer sig från andra babynest på marknaden, då den här är mer som en rund och mysig plats för bebisen att vara i, snarare än en avlång säng.

Den här produkten kommer dock till ett rätt högt pris. Men med tanke på dess höga kvalité och dess multifunktionella användningsområde är det en väl värd investering. Myspölen kan användas för gos och mys, för bus och lek, samt som ett säkert skydd då barnet ska ligga ner. Det bästa är att fyllningen är rörlig och följsam i formen, vilket ger bra stöd och support!

Fördelar

 • Mångsidig användning som gör att den håller länge och fyller många funktioner
 • Praktisk och smidig att ta med sig
 • Ger ett trygg stöd och bra support som även är bra då barnet ska lära sig sitta

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan inte användas när barnet är för stort

Köpguide - bästa babynest

Vad är ett babynest?

Ett babynest är en produkt som blivit väldigt populär de senaste åren och som används av många småbarnsföräldrar. Ett babynest är en mjuk bädd med vadderade kanter, i mindre storlek. 

Babynestet kan användas på flera olika sätt och är populärt att använda som insats i spjälsängar, korgar och vaggor. Spädbarn gillar att ligga trångt och ett babynest kan underlätta för att få barnet att trivas i exempelvis spjälsängen. Den används också av föräldrar som vill ha ett tryggare sätt att sova på, med bebisen i sin egen säng.

Så väljer du rätt babynest

Det finns flera olika typer av babynest och här gäller det alltså att fundera på vilken typ av babynest ni vill ha hemma. 

Det finns exempelvis babynest med små, smarta handtag på sidorna som gör att du lätt kan få grepp, om du exempelvis behöver flytta på babynestet i sängen. Med hjälp av handtagen kan du flytta babynestet en bit, utan att behöva väcka barnet. 

Materialet kanske också är något du vill ta en närmare titt på. Det finns babynest med ekologiskt certifierade textilier och även sådana med olika bomullsblandningar och polyester. Är det här är viktigt för dig, ska du naturligtvis kontrollera dessa detaljer.  

Finns det kontaktallergier eller matallergier av olika slag i familjen finns det risk att även bebisen kan drabbas av det. I dessa fall kan det vara bra att välja ett ekocertifierat material. Du bör givetvis även alltid tvätta ett babynest, innan det används första gången. 

Tvättråden är en annan bra detalj att kontrollera. Babynestet ska förstås vara enkelt att tvätta och klara maskintvätt. Kanterna på babynestet är även det viktigt. De bör vara stadiga och stabila, men samtidigt väldigt mjuka och sköna för barnet. 

Detaljer att ta i beaktande när du du väljer ett babynest:

 • Finns handtag? 
 • Tvättråd
 • Material 
 • Eventuell storleksreglering
 • Kanternas konstruktion

Ett babynest kan användas från födseln

Ett babynest är väldigt praktiskt och användbart och kan användas direkt efter födseln. Du kan till och med ta med det till BB om du vill och använda det redan där.

Andra råd och tips kring säkerhet och babynest

Babynestet i sig är en enkel och säker konstruktion, men det finns flera andra faktorer kring barns nattsömn som har stor betydelse. När det gäller säkerhet kring ett babynest, handlar det inte endast om produkten i fråga, om den är certifierad och används på rätt sätt.

En viktig sak att hålla koll på är temperaturen i babynestet. Det kan bli väldigt varmt och det är viktigt att reglera temperaturen i rummet och kring sängen. 

Vill ni som föräldrar sova med bebisen i er egen säng, finns det förstås många fördelar när det gäller barnets känsla av närhet och trygghet. Däremot gäller det att vara väldigt noggrann i hur det görs.

Vårdguiden 1177 rekommenderar i dagsläget att bebisar under tre månader sover i egen säng och inte med sina föräldrar, för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd.

När ska jag sluta använda babynest?

Det går bra att använda ett babynest så länge barnet får plats i det. När barnet blir rörligare och greppar tag i saker och vänder på sig under natten, är det säkrast att plocka bort babynestet.

Vad för material ska ett babynest vara gjort av?

Ett babynest ska helst vara gjort av ett naturmaterial i hög kvalitet. Babynestet ska inte innehålla textil med vattenavvisande ämnen eller som är antibakteriellt preparerade på något sätt. 

Anledningen är att dessa funktioner alltid innebär att tyget prepareras med kemikalier.  Bomull och linne hjälper till att hålla barnet svalt. Det ska inte finnas några lösa delar som kan utgöra en kvävningsrisk.

Behövs verkligen ett babynest?

Ett babynest är inget måste. De flesta som har ett av god kvalitet, märker ofta rätt snabbt att det är bra till flera olika saker. Inte minst kan det hjälpa barnet att känna sig tryggt, genom att få ligga trångt i vagga, spjälsäng eller barnvagn.

Finns det babynest för tvillingar?

Visst finns det babynest för tvillingar! I vissa fall är dessa justerbara och kan också passa för större bebisar.


Våra favoriter

Premium: Sleepyhead Deluxe+

Ett suuupersött babynest som kommer passa varsomhelst då den vita färgen är neutral. Detta tyckte vi också om eftersom de flesta färgval kommer mellan rosa, blått, (detta är någonting som borde ändras snart, tycker jag) och grått.

En annan bra sak, som vi tycker att alla ska kolla efter när de är på jakt efter ett bra babynest, är att den är tillverkad av ett material som har antibakteriella egenskaper och dessutom andas väldigt bra. Detta är att föredra så bebisen inte blir överhettad.

Ramen på babynestet känns stabil och det är verkligen inte någonting som kommer lägga sig platt ner efter några tvättar. På tal om tvättar så kan man tvätta överdraget i maskin, vilket alltid är en fördel.

Sedan kan man dessutom ta med denna på resan och använda som en resesäng eller om du inte vill ha den i din egna säng går det utmärkt att lägga den i spjälsängen. Även skötunderlägg kan den dubblera som.

Välj mellan flera fägerg. Speciellt om den är till första barnet blir det väl värt pengarna eftersom man kan återanvända och återanvända.

Fördelar

 • Antibakteriellt material som andas bra för god hygien
 • Stabil ram som håller formen 
 • Går att tvätta tack vare avtagbart överdrag

Nackdelar

 • Tråkig design
 • Dyr

Mellan: Vinter & Bloom Nordic Leaf Sleep Nest

Utseendemässigt kan vi bara säga att detta babynest från Vinter & Bloom är så otroligt sött. Den kommer även i tre olika färger så här finns det något för alla.

Denna kan du öppna och stänga med hjälp av ett knytband och även här är yttermaterialet tillverkat av Oeko-Tex certifierad bomull, men denna gång är det även ringspunnet. Det kan tvättas i maskin på 40 grader.

Den mjuka och sköna innerkudden är gjord av polyester, men denna måste man dock handtvätta. Babynestet kan användas från att babyn är nyfödd tills den är cirka 6 månader gammal.

Det går alldeles utmärkt att använda den i vaggan, spjälsängen, i barnvagnen, eller som skötbädd. Yttermåttet är på 87 x 50 centimeter och priset är ett kap för ett babynest som håller så pass hög kvalité.

Fördelar

 • Enkel att öppna och stänga med knytband
 • Yttermaterial av mjuk bomull och en mjuk men stadig innerkudde
 • Generös storlek 

Nackdelar

 • Innerkudden måste handtvättas
 • Något dyr 

Budget: Baby Dan Cuddle Nest

Baby Dan är ett av de märkena jag inte använder så mycket när det gäller mina barn, men när jag provar någon av deras produkter i dessa tester blir jag lika förvånad över varför varje gång - de är ju helt underbara och testpanelen kan inte annat än instämma.

Deras lilla cuddle nest, som vi började kalla för mysnestet, är verkligen ja, mysigt! Här gillar vi bland annat att madrasskyddet är vattentätt och att materialet är tillverkad av bomull som är 100% Oeko-Tex certifierat.

Sedan att man även kan justera längden på mysnestet tycker vi är bra; detta gör man med hjälp av ett kardborreband. När man får den mäter den dock 32 x 78 centimeter.

Använd den i spjälsängen eller varför inte i barnvagnen på promenaden?

Fördelar

 • Vattentät madrass som möjliggör komfort och säker användning
 • Längden går att justera och forma för längre användning
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Kan kännas lite mjuk 

Special: NG Baby Sovpöl

NG Baby Basic Myspöl är en väldigt praktisk och användbar produkt. Det som gjorde att vi fastnade lite extra för den här myspölen, som skiljer sig rätt mycket från vanliga babynest, var att den har en bra och stabil form, och att den kan användas till både lek och vila!

Vi gillar också att den har en väldigt formbar men ändå stabil bas, där både bottnet och de trygga kanterna ser till att barnet håller sig på plats. Det stadiga stödet gör också att myspölen kan lära barnet att sitta när det väl är dags för det - det finns i princip obegränsade användningsområden!

En annan smart detalj är att materialet känns bekvämt mot barnets hud, samt att överdraget kan tas av och tvättas för att hålla den fräsch. Myspölen känns verkligen mysig, trygg, trivsam och praktisk både för stor och liten, och så är den dessutom lätt att bära med sig.  

Trots att myspölen har ett rätt lyxigt pris så anser vi att det kan vara värt det. Kvalitén är hög, du kan använda den till både gos, lek och övningar, och den känns trygg på alla sätt och vis!

Fördelar

 • Mångsidig användning som gör att den håller länge och fyller många funktioner
 • Praktisk och smidig att ta med sig
 • Ger ett trygg stöd och bra support som även är bra då barnet ska lära sig sitta

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan inte användas när barnet är för stort

Våra utmanare

Liewood Babynest Gro

Det här är ett babynest från Liewood, som är ett riktigt fint alternativ som föredrar en kombination av design, komfort och praktisk användning. Just den här varianten är nämligen försedd med en träplatta i botten och ett smart handtag för att du smidigt och säkert ska kunna förflytta babynestet trots att bebisen ligger där i.

Det är ju inte särskilt ovanligt att bebisen sover när det ligger i sin lilla sovkorg, så att du med handtaget slipper oroa sig för att krångla och putta på bebisen, och därmed störa, är väldigt behändigt. Dessutom ser träplattan till att babynestet håller formen så att barnet inte trillar runt allt för mycket, samtidigt som den bekväma madrassen bidar med komfort.

Vi gillade även att sovkorgen, eller babynestet, är i bomull, som för övrigt är 100% ekologisk. Det här går att tvätta i maskin vid behov! Kort och gott ett väldigt praktiskt och välgjort babynest som håller bebisarna på plats i ett skönt och säkert läge.

Fördelar

 • Praktiskt utformad med träbotten och handtag
 • Enkel att bära runt även med bebis
 • Mjukt material av bomull som ändå håller formen bra för trygg användning

Nackdelar

 • Dyr

Voksi Premium Babynest

Voksi Premium Babynest var en produkt som vi fastnade för direkt när vi såg den. Det som först drog till sig vår uppmärksamhet var att designen känns enkel men ändå lyxig, samt att du kan välja mellan en mängd olika färger och mönster!

När det kommer till funktion och användning så blev vi även där imponerade. Det finns ingen tvekan om att ditt barn kommer att ligga bekvämt och tryggt i det här babynestet, samtidigt som barnet får det där extra stödet och den där ergonomiska positionen som kan vara så viktig. 

Det bästa är att du kan förlänga babynestet något i takt med att barnet växer, så att produkten kan användas ännu lite längre. Superenkelt att anpassa efter just ditt barn och dess storlek.

Babynestet är gjort i ett material som inte innehåller några fria radikaler eller skadliga ämnen. Tack vare att det säkra materialet också har väldigt god andningsförmåga. Om det är varmt kommer babynestet att ventilera och anpassa sig efter temperaturen. 

Som en sista detalj, och som pricken över i:et, är det här babynestet i en lättviktig modell med ett praktiskt handtag som möjliggör för smidig hantering. 

Kort och gott ett bra babynest till ett relativt bra pris. Det norska märket Voksi har enligt oss, och många andra, lyckats med den här produkten. Låt ditt barn vila i babynestet medan du sysslar med annat. 

Fördelar

 • Storleken kan anpassas/ förlängas när barnet växer
 • Finns i väldigt många fina färger och motiv
 • Mjuk behaglig botten och stadiga kanter för säker och trygg användning

Nackdelar

 • Något dyr
 • Saknar handtag/ bärrem som möjliggör för transport med barnet i korgen

Sleepyhead Deluxe+ Mrs. Mighetto Day

Ett otroligt vackert babynest som kan rekommenderas till dig som har barn som gillar Mrs. Mighetto-sagorna och figurerna. Nestet är en variant på vår premiumvinnare och har alltså många av de egenskaperna.

Bland annat hittar vi den antibakteriella bomullen och att den kan dubblera som resesäng eller ha i spjälsängen eller vaggan. Det finns även en ‘nattversion’ där mönstret är av natthimlen.

Fördelar

 • Hög kvalité
 • Antibakteriell bomull som yttertyg
 • Trygg och bekväm utformning som ger en ombonad känsla

Nackdelar

 • Kan kännas något mjuk i vissa positioner
 • Väldigt dyr

Sebra Babynest Wildlife

Ännu ett väldigt vackert babynest, denna gång från Sebra. Här har vi en fyllning av polyester och ett yttertyg i 100% ekologisk bomull. Nestet mäter 86 x 49 x 10 centimeter.

Som med de flesta andra babynest kan du använda det nästan varsomhelst, inte minst i spjälsängen eller vagnen. I samma kollektion finns även detta.

Fördelar

 • Fin design och bra kvalité
 • Ekologisk bomull
 • Lätt att ta av och tvätta

Nackdelar

 • Inget budgetpris

Done by Deer Cozy Nest Balloon

Ännu ett babynest som är tillverkad av bomull och polyester, där bomullen är 100% Oeko-Tex certifierat. Här finns det dessutom snören som ger tillåtelse att reglera storleken.

Man kan till och med vända yttertyget ut och in för att få ett nytt mönster - lite härlig 2-i-1-känsla. Man kan välja mellan tre olika färger.

Fördelar

 • Bra material, möjlighet att byta mönster
 • Enkelt att justera storlek med hjälp av snören
 • Trygg och säker med en omfamnande känsla

Nackdelar

 • Något stor och klumpig

Carena Mysingen

Carena har tillverkat ett mysigt babynest med vaddering i polyester och yttertyg i bomull. Kanten kan även regleras för att ge mer rum åt den lilla när den inte är så liten längre.

Den rekommenderas att använda från nyfödd till cirka 4 månader. Denna är även ett utmärkt budgetalternativ!

Fördelar

 • Mjuk och gosig i ett bra material
 • Kanten kan regleras efter önskad form, kan göras lite större 
 • Håller om barnet på ett tryggt sätt

Nackdelar

 • Tråkig design

Born Copenhagen Babynest

Denna första säng går att använda tills barnet är cirka 8 månader, detta är tack vare att man kan justera storleken på den med ett snöre. Ca 8 månader är även en ganska lång tid, vilket kan vara en fördel för vissa.

Bomull och polyester igen med ett yttermått på 80 x 46 centimeter. Välj mellan tre vackra färger och mönster och det finns även fina lakan att köpa till.

Fördelar

 • Kan användas tills barnet är 8 månader
 • Storleken kan justeras och formas om med säkert snöre
 • Mjuk och gjord i ett bra material 

Nackdelar

 • Ingår inte lakan
 • Kan kännas lite stor 

Produkter som utgått

Red Castle Sovbädd Cocoonababy

Här har vi ju då kungen av alla babysängar! Många i testpanelen hade redan hört talas om den här och en av dem hade dessutom redan använt den med hennes förra bebis och kunde inte prisa den nog.

När vi letade efter recensioner online om denna lilla kokong var det väldigt svårt att hitta personer som sa någonting dåligt om den. Lovord hit och lovord dit - det var ju som upplagt för att vi måste prova den.

Det är nog ingen i testpanelen som inte kommer använda denna om de får fler barn! För det första har den utvecklats av sjukhusexperter och användes först till barn som hade fötts för tidigt.

Eftersom ställningen babyn sover i liknar livmodern blir övergången från livmoder till vanlig spjälsäng enklare. Här har man fokuserat på bebisens rörelsefrihet och madrassen låter barnet röra på sig fritt istället för att hamna på en sida hela tiden.

Dessutom reducerar Cocoonababy Mororeflexen, eller Omklamringsreflexen, som kan uppstå, där armar och ben plötsligt rycker till. Madrassen har även en lutning som gynnar reducerandet av uppstötningsreflexerna.

Den är godkänd enligt EU-standarder, tillverkad av 100% Oeko-Tex certifierad bomull, och överdrag, lakan, och magbandet går att maskintvättas. Den mäter 69 x 40 x 19 centimeter.

Ovanstående är endast en del av egenskaperna och fördelarna med denna underbara madrass och även om priset kan tyckas lite väl tilltaget, var alla rörande överens om att priset var värt det!

Fördelar

 • Optimal utformning i bra storlek för en bekväm och stöttande upplevelse
 • Behaglig lutning som minskar uppstötningsreflexen
 • Överdrag, magband och lakan kan tas av och tvättas

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Kan inte användas så länge

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals