Bästa sparkbilen 2024 – Lekande och lärande i ett

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Sparkbilar är en omåttligt populär leksak och har varit det i många decennier. Det är ett sätt för barn att träna motoriken samtidigt som barnen tycker att det är otroligt roligt att få imitera vuxenvärlden genom att köra ett fordon.

En sparkbil kan användas både inomhus och utomhus. Företrädesvis använder du en sparkbil inomhus till det lilla barnet och det lite äldre barnet kan rasa på utomhus med en sparkbil av de bättre slaget.

Den passar givetvis lika bra till flickor som pojkar och är även en jättefin doppresent. Det finns inte jättemånga varumärken när det kommer till sparkbilar, men dock några som sticker ut särskilt mycket.

Dessa finns med i det här testet; plus ett par andra som också är värda att titta närmare på. Observera att en sparkbil naturligtvis inte behöver vara just ett fordon utan kan även vara nyckelpigor, flygplan, och annat spännande.

Att leka är som sagt något som är mycket viktigt för barnets utveckling. För det lilla barnet handlar det lika mycket om att känna sig trygg med sina föräldrar och att knyta an till dem.

Märk väl att ständigt placera ett litet barn framför en skärm påverkar den här processen negativt. Du bör verkligen själv ta dig tid att leka med ditt barn, sitta ner framför hen och skapa en ordentlig kontakt.

Ett tips när du är ute med barnet: jag vet hur lätt det är att bara sticka mobiltelefonen under näsan på barnet så fort barnet blir otåligt eller på dåligt humör. Men kom ihåg att du skapar en junkie!

Mobiltelefoner och surfplattor är otroligt bra och pedagogiska hjälpmedel, men skapar också snabbt ett extremt beroende om man inte ser upp.

De flesta av oss vuxna är redan beroende av mobiltelefoner, så det är nog vårt ansvar att försöka se till att inte våra barn blir det också.

Att leka, jollra, spela spel, och sjunga sånger är en mycket bättre stimulans för barnet i sådana situationer. Plus att det är utvecklande för barnens hjärnor.

När ett barn börjar gå är väldigt olika. Det kan vara mellan nio månader och ett och ett halvt år. Då är det perfekt att investera i en sparkbil som bjuder på härlig stimulans, både bokstavligen och i fantasin.

Och inte minst för att träna på finmotoriken, som sagt. När ett litet barn får smak för en sparkbil brukar det kunna hålla på i timmar. Så länge du har uppsikt över barnet kan det här bli en liten andningspaus för dig som förälder också medan barnet leker på egen hand.

En bra sparkbil kan barnet ha ända upp till 3-årsåldern. Så även om det kanske kostar en slant så är det en investering väl värd att göra. Är den av god kvalitet håller den dessutom sedan även till syskon och släktingar.

Big Bobby Car blev premiumvinnaren med buller och bång. I mellanklassen ställde sig Wheely Bug Gåbil upp på prispallen. Budgetvinnaren blev en fin Plasto Sparkbil.

Premium: Big Bobby Car Next

Såklart hamnar kända Big Bobby Car i premiumklassen! Här är en otroligt snitsig modell som inbjuder till fart och fläkt. En supercool och snygg röd färg kommer bilen i.

Du kan också komplettera den med ett släp, så barnet kan fixa och dona och köra runt på saker. En fantastisk fin sparkbil med många roliga detaljer.


Mellan: Wheely Bug Gåbil

En sparkbil som är utformad som ett otroligt snyggt bi, vem kan motstå något sånt? Inte juryn i alla fall som föll pladask för den här underbara sparkbilen.

Varje hjul snurrar i 360°, vilket gör sparkbilen väldigt snabb i vändningarna och ditt barn kan åka runt som en radiobil på vardagsrumsgolvet. En superfin och prisvärd produkt!


Budget: Plasto Sparkbil

Plastos bil är en given succé för alla barn. Plasto är det finska företaget som tillverkar extremt hållbara plastleksaker av de mest varierande slag.

Deras sparkbil är en klassiker som började tillverkas på sextiotalet och har funnits i produktion sedan dess. Plasten är miljövänlig och håller med all säkerhet både till barnets framtida barn och barnbarn om så skulle vara.

Varför ska du lita på oss?

Vi som utfört testet har som flerbarnsförälder goda erfarenheter av barnprylar av alla de slag. Dessa sparkbilar är dessutom testade i praktiken av oss, vilket vi anser ger extra bra relevans och tillförlitlighet i vårt test.

Vem behöver en sparkbil?

Den som har ett barn i ca 1-årsåldern som börjar gå och röra på sig har jättestor glädje av en sparkbil. Barnet tycker vanligtvis att det är superroligt plus att de får träna motoriken på ett effektivt sätt.

Med en rolig bil kan barnet också få låta fantasin flöda, vilket är viktigt i utvecklingsfasen. Sparkbil är en leksak som passar både killar och tjejer och som brukar bli en storfavorit i hemmet.

Hur kom vi fram till vilka sparkbilar vi skulle testa?

Innan vi började med vårt eget test läste vi tester på nätet som redan fanns publicerade. Detta gav oss en bra förstahandsbild av vad som är gångbart på marknaden just nu.

Vi kollade sedan in lekmer.se och babyland.se och analyserade deras mest populära och sålda sparkbilar för att sedan hämta hem de som verkade mest lovande.

Hur testade vi sparkbilarna?

Varje sparkbil testades i ett hem där det fanns ett barn på mellan nio månader och 1,5 år. Alla barnen i testet kunde också gå, åtminstone behjälpligt.

Produkterna testades i en vecka, men alla barn fick sedan behålla sparkbilen som belöning för sin expertinsats. Föräldrarna har hållit koll på saker som säkerhet, hållbarhet, pris, och funktionalitet.

Våra favoriter

Premium: Big Bobby Car Next

Den klassiska Big Bobby bilen har varit till glädje för många telningar och deras föräldrar! Nu har dessutom Big Bobby fyllt 45 år och firar detta med en fin jubileumsbil. Den här modellen har extra tysta hjul, vilket brukar uppskattas av föräldrarna.

Den har LED-lampor som styrs via instrumentbrädan. Det fina med dessa LED-lampor är att de har en inbyggd timer och släcks efter 10 minuter.

Där har barnet något att sysselsätta sig med plus att du inte behöver förarga dig över att batterierna drar ur så snabbt. All elektronik är inkapslad i vattentät plast, vilket gör att den går alldeles utmärkt att använda utomhus också.

Modellen har ett mjukt säte som du kan ta loss och tvätta vid behov. Sparkbilen har också en elektronisk tuta - tut tut! Modellen är i knallig metallicröd med grå svarta sidor. En riktig sportmodell som alla barn gillar att fräsa omkring på.

Du kan dessutom komplettera med ett släp om du skulle vilja göra det. Det brukar vara en given hit, barn älskar att köra omkring på saker lasta i och lasta ur i den här åldern. Big Bobby jubileumsbil kostar cirka 1300 kronor på Lekmer.


Mellan: Wheely Bug Gåbil

Urgulliga Wheely Bee är en underbar sparkbil av hög kvalitet och finns även som en liten söt tiger. Den är tillverkad i PVC-fri plast. Materialet gör att den är lätt att hålla ren och torka av.

Modellen är avsedd för inomhusbruk och kan i bästa fall alltså användas endast ute vid torrt väder. Den här bilen kan svänga i 360 grader och med andra ord ta barnet bakåt, fram, åt sidan, och runt i cirklar ända tills barnet tar en paus.

Hjulen har en maxvikt på 30 kg per hjul, vilket gör den extremt hållbar. Men trots detta rekommenderas en vikt på cirka högst 25 kg. Det är dock bra att veta att den här sparkbilen klarar av en hel del tyngd.

Wheelys sparkbil rekommenderas från cirka ett år och är en otroligt gullig och väldesignad produkt. Den fungerar i princip som inredningsdetalj för den allra kräsnaste förälder också. För sparkbilen från Wheely betalar du cirka 800 kronor.


Budget: Plasto Sparkbil

Plasto är ett finskt märke, Åländskt närmare bestämt, som producerar plastleksaker och har gjort det ända sedan 60-talet. Plaster har fått ett uppsving de senaste åren och har börjat bli populärt på marknaden igen.

Företaget har produkter som passar för barn från cirka halvåret till 8 års ålder. De har allt från simkuddar till grävskopor. Sparkbilarna är en riktig klassiker och nästan alla barn i Finland har vuxit upp med Plastoleksaker hemma och på förskolan.

Här är deras sparkbil som är slitstark och tålig och fungerar både utomhus och inomhus. Maxvikten för sparkbilen är 35 kilo.

En smart förvaring finns under sitsen som på så många av plastos sparkbilar. Bekymrar du dig över plasten ur hälso-miljöaspekt? Var inte orolig: plastos produkter är alla miljövänliga och kan återvinnas!

Det var verkligen ett stort plus för alla i testpanelen. Priset ligger på ungefär 350 kronor - billigt med tanke på att plastoprodukter håller i väldigt många generationer.

Våra utmanare

Viking Toys Cute Rider

Har du sett något så sött någon gång? En urgullig björn som ditt barn kan sparka sig fram med. Sätet har en antiglidfunktion som gör att barnet sitter säkert även om det är snabba ryck på golven.

Fördelen med Viking Toys sparkbil är att den är väldigt tystgående. Varje hjul är roterbart i 360° och kan alltså köras omkring runt, runt och med snabba svängar.

Under den praktiska sitsen finns en rymlig förvaring där barnet kan lasta i och lasta ur. Sparkbilen uppmuntrar verkligen till intensiva och långa härliga lekstunder.

Cute Rider passar från cirka ett års ålder och uppåt och du kan välja mellan olika utföranden av supersöta djur.


Big Bobby Car Classic

I testet ville vi ha med ännu en bil från Big Bobby Car eftersom det är en sådan klassisk bil. Detta är deras äldsta och klassiska modell. Den tål hårda tag och kan användas både ute och inne.

Den knallröda färgen tilltalar de flesta barn och inbjuder till spännande lek. Bobby Car har givetvis ögon som sig bör, vilket uppmuntrar till ännu mer fantasilekar.

Maxvikten är på hela 35 kg och passar för barn från ett år. Sparkbilen kommer även i många fina färger och det finns till och med ett släp man kan köpa till.


Wheely Gåbil Mus

Japp, det blev en oemotståndlig sparkbil till från Wheely! Den här har utformningen som en liten mus och precis som modellen tidigare här i testet, så har hjulen 360° funktion och kan snurra fritt.

Sparkbilen är exceptionellt lätt att hålla ren och är avsedd för inomhusbruk. Maxvikten ligger på 25 kg och passar för alla barn från och med ett års ålder.


Rolly Toys Tramptraktor med Släp

Det finns givetvis sparkcyklar som är designade som traktorer också! Den här underbara, gröna traktorn tar ditt barn ut på spännande äventyr. Så är det dessutom möjligt att lasta grejer i släpet och köra iväg med.

Traktorn tål även utomhusbruk och är designad i grönt, gult och svart. Plasten är gjuten på ett väldigt detaljerat sätt, vilket inbjuder till lek i ännu större utsträckning.

Maxvikten du kan ha på sparktraktorn är 50 kg, vilket får sägas är väldigt mycket. Produkten är av hög kvalitet och plasten är mycket hållbar för stötar och slag. Måtten är 134 x 47 x 52 cm och rekommenderas för barn från två och ett halvt års ålder.


Nordic Hoj Trampbil Old Fashion

Förutom polisbilen tidigare i testet har vi här ännu en otrolig stilig sparkbil i retrodesign. Den här är utformad som en klassisk gokartbil och är tillverkad av det designmedvetna märket Nordic Hoj.

Med den här bilen kan barnet både sparka sig fram och trampa. För att förhindra att det går för fort finns det också handbroms på bakhjulen. Och inte minst, så har den dryckeshållare!

Hela 5 års garanti borgar för säkerheten och kvaliteten på produkten. Priset ligger på den högre sidan, men då kommer den också hålla i generationer.


Disney Frozen Gåbil

Många barn älskar filmen “Frost” och för de mest hängivna fansen finns nu en sparkbil! På fronten finns ispalatset och i detta blinkande lampor och musik som spelas.

Trots att den här har elektriska funktioner är den vattentålig och kan användas utomhus. Konstruktionen är väldigt stadig och du kan använda den här på barn från 1 års ålder.


Produkter som utgått

Metal Racer Little Black Police Car

Hur cool får en sparkbil bli egentligen? Tydligen så här! Här är en perfekt present till polisbilsälskaren, plus den designälskande föräldern. Utformningen är i snygg 50-tals retro och lämnar nog ingen oberörd.

Den är verkligen snygg! På ratten finns en fullt fungerande tuta. Bilen är inte tillverkad i plast som så många andra sparkbilar, den här är tillverkad i metall, a lá äkta 50-tal. Hjulen är i gummi och tystgående.

Sparkbilen passar fint för barn från cirka ett års ålder och finns i några olika utföranden. Maxvikten är 25 kg och måtten är 39 x 36 x 57 cm. Priset ligger på cirka 600 kronor.


Frågor och svar

Är sparkbilen säker för barnet att använda?

Ja, absolut, så länge du som förälder tar din del av ansvaret givetvis. Ett barn som fortfarande är väldigt ostadig på benen när det går behöver lite extra tillsyn då det sitter på sparkbilen också.

När barnet sedan har balans och full kontroll på sina användning av sparkbilen måste du vara minst lika alert även då.

Det kan nämligen gå väldigt fort med en sparkbil när barnet får in det rätta knycket. Dessutom måste du givetvis säkra trappor och avsatser om du har detta i ditt hem.

Ska man välja en sparkbil för inomhus- eller utomhusbruk?

Detta kan ju bero på lite vart och hur du bor. Bor du i lägenhet är det såklart smart att skaffa en för inomhusbruk, men se kanske till då så att hjulen är någorlunda tysta så att de inte stör grannarna allt för mycket.

Bor du ute på landet eller i ett mindre trafikerat område går det bra att satsa på en sparkbil för utomhusbruk, men då är det såklart också ännu mer viktigt att du håller uppsikt när barnet använder bilen utomhus.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals