Bästa doppresenterna för killar 2024 – En gåva att minnas och glädjas åt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Numera är det ju inte så jättestrikt huruvida man ger något speciellt till en kille eller tjej i doppresent, men vissa skillnader finns ju ändå. Vill du ha något som är mer specifikt för en kille har vi här samlat doppresenter som är lite extra anpassade för pojkar.

Det kan vara svårt att veta vad man ska ge bort i doppresent. Det finns både traditionella och mer moderna saker att ge och då är frågan om vilket man ska välja.

Det gäller också att se vilken stil och smak föräldrarna har, så att man vet vilken typ av saker man ska hålla sig till om det gäller inredning och liknande. Man kan också alltid fråga föräldrarna om det är något särskilt de önskar.

Vanliga doppresenter är till  exempel föremål i silver, ingraverade smycken, silverbestick, leksaker, möbler, textilier, inredningsdetaljer, eller en grundplåt till ett sparande. En smart idé kan vara att ge ett litet startkapital till körkort.

Det är helt enkelt en valfri summa med önskemål om att det öppnas ett konto i barnets namn där man kan sätta in pengar till det framtida körkortet. Då kan du ge en slant på födelsedagar och till jul i framtiden också.

Hur mycket ska en doppresent för killar då få kosta? Många oroar sig för att de ska ge bort en present som inte är tillräckligt dyrbar eller som kostar alltför mycket.

De flesta vill ju ändå följa balansgången och ge något som föräldrarna blir glada över och uppskattar, men ändå något som ligger i den normala prisklassen för vad presenter brukar göra.

Att hitta en passande doppresent i en lämplig prisklass är verkligen inte alltid lätt! Hur mycket en doppresent bör kosta har givetvis att göra med hur nära du står familjen, vad ni har för relation, och om det finns släktband.

Är du släkt och familj är det helt okej att lägga ner en extra slant på doppresenten utan att det känns konstigt. Sedan kan det såklart bero på din egna ekonomi.

Men det är klart, är du en arbetskamrat till mamman och ger bort någonting som är värt 10.000 kronor kan det kännas konstigt för mottagarna och skapa en väldigt press inför den dagen de ska ge något till dig.

Så sammanfattningsvis kan man alltså säga att du kan ge bort en dyrare och exklusivare present om du vill, om du är släkt till barnet eller gudförälder.

Är du en vän till familjen behöver du inte tänka på att lägga ner så många hundralappar på presenten om du inte vill, det är bättre att lägga ner lite extra tanke på att det ska vara en betydelsefull present istället.

I det här testet har vi sammanställt ett gäng doppresenter för killar som vi hoppas ska underlätta för dig i valet av gåva. Vi ger dig konkreta tips på vad du kan köpa, i alla prisklasser, samt idéer och inspiration till vilken inriktning du ska ha på din gåva.

I premiumklassen blev Design Letters Babys First Book vinnaren. Dacapo Sparbössa knep första plats i mellankategorin och i budgetklassen har vi den utmärkta Design Letters Muggen.

Så har vi givetvis en specialare för dig som inte räds att sticka ut eller vill ha något lite ovanligare: Majvillan Kuddfodral Apple Garden kommer säkert att göra föräldrarna och så småningom bebisen överförtjusta!

Du hittar mer tips och inspiration i testet nedan och en rolig grej är att göra/sy sin egna present också (speciellt om man är på en budget). Läs vidare för att hitta doppresenterna för killar att ge bort!

Premium: Design Letters Babys First Book

Vill du ge något traditionellt, men i en fullständigt uppdaterad, designad variant ska du kolla in Design Letters Babys First Book. Den ger ett nytt ansikte åt den klassiska boken och passar perfekt för den designmedvetna familjen.


Mellan: Dacapo Sparbössa Snöskoter

Här har vi en produkt som uppmuntrar till sparande åt den bebisen. Du kan med fördel fylla på den med lite pengar och på så sätt uppmuntra till ett sparande på ett bra sätt.

Barnet får en bra start och föräldrarna en uppmuntran att spara till barnet. En sparbössa må vara en gammal klassisk gåva, men det finns många sätt att göra den till en rolig och extra omtänksam gåva till den lilla bebisen och dess familj.


Budget: Design Letters Mugg Melamin

En jättesnygg mugg med bebisens bokstav kan du med fördel köpa om du vill ha en snygg doppresent. Typografin är designad av den kända danska formgivaren Arne Jacobsen.

Muggen är också från samma företag som premiumvinnaren, det vill säga Design Letters. Mer stil och design för pengarna går knappast att få!


Special: Majvillan Kuddfodral Apple Garden

Majvillan är det svenska företaget från Göteborg som gör fantastiskt spännande och urgulliga inredningsdetaljer av olika slag.

Bland annat det här underbara kuddfodralet tillverkad i ekologisk bomull. Placera en riktig kudde i den så att du får en mjuk fluffig och jättehärlig present till den lilla namngivna killen.

Varför ska du lita på oss?

Vi som suttit i juryn för testet är alla småbarnsföräldrar med stor släkt och vänskapskrets, så vi har både fått och givit många doppresenter för killar genom åren.

Tillsammans har vi omfattande kunskaper och erfarenheter av vad som är roliga och bra doppresenter och vi tror att vi kan bidra till idéer och tips på ett för dig användbart sätt.

Vem behöver en doppresent för killar?

Är du inbjuden på ett dop eller en namngivningsceremoni vill du säkert ha en doppresent med till barnet (om det inte har specificerats annorlunda, såklart).

Allt annat skulle kännas konstigt för de flesta och det är klart värt att lägga ner en extra tanke på presenten, inte bara för mottagarna utan för att de också kommer att kännas bra för dig.

Hur kom vi fram till vilka doppresenter för killar vi skulle testa?

Det har varit en väldigt rolig uppgift att lösa! Juryn har dammsugit nätet, läst recensioner, och fördjupat sig i vad föräldrar önskar sig mest av allt som doppresent till sina barn.

Den sammantagna informationen har vi sammanställt i det här testet. Vi har jobbat på att försöka få en så bra bredd som möjligt för att alla ska hitta ett val som passar den.

Hur testade vi doppresenterna för killar?

Vi har inte i praktiken testat presenterna utan utgått från föremålens popularitet, kvalitet, och prisbild. På basen av det har vi fattat beslutet om vad för slags doppresenter vi finner lämpliga att ge.

Vi har tagit hänsyn till pris, stil, kvalitet, och att det finns ett utbud i många olika kategorier. Vi hoppas och tror att du kommer hitta någonting för den nyfödda killen här!

Våra favoriter

Premium: Design Letters Babys First Book

Barnets första bok är inget nytt koncept. Det är något som funnits i många decennier redan, men den här boken är ett helt nytt utförande.

Design Letters har tagit fram en bebisbok som är som gjord för den förälder som är designintresserad och är noggrann med vilka prylar man har i hemmet.

Den här kan läggas bredvid vilken coffee table-bok som helst och det med den äran. Omslaget är svart med grafiskt stilrena bokstäver som bildar orden Baby's First Book.

Inuti boken har du ett uppslag per månad för föräldrarna att fylla i. Uppslaget har grafiska, grå rutor som bildar en snygg design och i dessa rutor kan du fylla på med kort och fylla i framsteg som bebisen har gjort.

Allt i snygg och stilren design. Uppslagen är stilrena och uppmuntrar verkligen till att fylla i de fina uppslagen. Design Letters är ett danskt företag som bildades 2009 av journalisten Mette Thomsen.

Eftersom hon också hade en bakgrund som copywriter och hade jobbat i reklamvärlden var hennes passion stor för ord likväl som för formgivning och inredningsdesign.

Detta gjorde att hon ville kombinera de två med att skapa produkter av bokstäver och ord som även fungerade som inredningsdetaljer.


Mellan: Dacapo Sparbössa Snöskoter

Sparbössan är en ytterligare klassisk doppresent som hängt med länge. Det finns dock många roliga nya varianter och här är en uppdaterad variant som passar perfekt i pojkrummet.

Detta är en sparbössa i form av en snöscooter. Den är väldigt detaljerad i sitt utseende det är verkligen ett fint hantverk bakom denna.

Sparbössan är tillverkad i tennfinish och ger ett härligt kvalitativt intryck. Varför inte sätta i en slant i sparbössan som en grundplåt för ett framtida sparande?

Det är alltid mycket uppskattat och även en påminnelse och uppmuntran till föräldrarna att prioritera ett sparande till barnen.

När summan växer kan de sätta in den på ett sparkonto och fortsätta fylla på sparbössan. Är du en släkting eller gudförälder till barnet kan du ge en slant vid jul och födelsedagar att fylla på sparbössan med.

Det blir en fin start på vuxenlivet för barnet i framtiden, för till exempel ett körkort eller en bra start på studierna.


Budget: Design Letters Mugg Melamin

Design Letters har även en fin budgetpresent till den som är på väg till ett barndop. En snygg mugg i slagtåligt pp-plast som passar som första mugg till ett barn.

Det fina i kråksången är att det finns att köpa till ett piplock i melamin om man vill det och självklart finns alfabetets alla bokstäver att välja mellan. Det blir då den perfekta, personliga pipmuggen för den lilla nykomlingen.

Vill du gå all in kan du också köpa till en tallrik och haklapp med hela alfabetets bokstäver om du skulle vilja det.  Du kan alltså i stor utsträckning välja själv vilken nivå du vill lägga presenten på.

Den snygga typografin är designad av den gamla danska designikonen Arne Jacobsen. Måtten är 7,5 x 7,5 x 4,6 centimeter.


Special: Majvillan Kuddfodral Apple Garden

Vill du överraska med en riktigt ovanlig och rolig doppresent? Kuddfodralet Apple Garden är designad av det svenska märket Majvillan. Motivet föreställer en vacker hjort med omgärdande grönska.

Materialet är ekologisk bomull och i botten på kuddfodralet finns en dold dragkedja. Köp med fördel en kudde till, så att du kan ge bort en komplett kudde till bebisen.

Majvillan är ett svenskt varumärke som skapats av Charlotta Sandberg. I majvillans sortiment finns tapeter, affischer, sängkläder, kuddfodral, filtar, m.m. Stilen är lekfull och produktionerna är kreativa och fyllda med härliga mönster.

Du kan välja mellan en uppsjö av underbara inredningsdetaljer och självklart finns det många fina kuddfodral att välja mellan. Köp några stycken för att matcha, vettja!

Majvillans produkter är ekologiska och tillverkade med minimal miljöpåverkan. Även de tryckta affischerna är tillverkade med giftfri tryckfärg. Bomullen i tygerna är tillverkade av certifierad ekologisk bomull.

Majvillans designer är ett vindlande hav av kreativitet och det är jättefint att blanda alla dessa olika föremål och mönster med varandra. På så sätt får barnet ett härligt lekfullt rum som det är omöjligt att inte bli på gott humör av.

Så här har du som givare möjlighet att ge en doppresent som kommer att bli en riktig storfavorit och dessutom sannolikt ge mersmak till familjen.

Måtten på kuddfodralet är 50 x 50 cm och den är som sagt producerad av 100% ekologisk bomull. Fodralet kan tvättas i maskintvätt på 40 grader.

Våra utmanare

Littlephant Set med Babyfilt & Snuttefilt

Återigen har vi ett svenskt märke med i testet med Littlephant. Det är himla roligt att kunna presentera så många svenska produkter av hög kvalitet. Men visst är det så att vi har så många fantastiska designers i det här landet.

Detta är en perfekt doppresent som dessutom kombinerar nytta med nöje. I det här setet har du först en bomullsfilt som kan användas i barnvagnen och dessutom finns det sedan en liten mindre snuttefilt.

Bebisen behöver alltså inte ta över hela filten, den kan ha sitt eget lilla gos med en speciellt avsedd snuttefilt. Färgerna elefantmönstret är tryckt med är helt naturliga och innehåller varken blekmedel eller kemiska ämnen.

Smart nog så har filten öglor, så du helt enkelt kan fästa den på vagnen eller på bärselen. Filten är tillverkad i 100% bomull och kan tvättas i maskintvätt på 40 grader. Babyfiltens mått är 70 x 70 cm och snuttefiltens mått är 30 x 30 cm.


BamBam Royal Badanka

Samma företag som har gjort asken för den första hårlocken har också gjort en jättefin badanka passande för en liten prins. Den här vita snygga ankan har en krona i silver och finns i andra färger.

En garanterat uppskattad present och den faller dessutom i budgetkategorin för dig som föredrar det. Cirka 80 kronor får du lägga ut för Bambams badanka.


Produkter som utgått

BamBam Ask Min Första Hårlock

Gullig som få andra saker är BamBams ask för bebisens första hårdrock! En helt underbar liten skapelse föreställande ett litet barn som sitter på en sittpuff. På huvudet har barnet en krona i silver och i handen en sax av detsamma.

På bröstet på bebisens body står det BamBam. I den här kan  föräldrarna alltså förvara en liten hårdrock. Ett oförglömligt minne att bära med sig resten av livet. Den söta, lilla asken kostar ungefär 100 kronor.


Pearhead Ram med Bild och Text

En alldeles underbar idé där text och bild fogas samman till ett underbart minne i en ram. Runt fotot på den vita enkla träramen kan familjen samt nära och kära skriva ner minnen och tankar till den lilla bebisen.

Även det här blir ett underbart minne för livet för bebisen att bära med sig. Priset är dessutom relativt blygsamt: cirka 240 kronor kostar den här på nätet.


Kids Concept Plockmammut Neo Trä

Kolla in den lilla plockmammuten Neo! Visst syns det att han kommer att göra den lilla bebisen glad och äventyrslysten! Mammuten går att sätta ihop och ta isär och blir sannolikt den där klassiska evighetsleksaken för barnet i en viss ålder.

Dessutom är den stilren och snygg och gör sig snygg som inredningsdetalj i barnrummet. Måtten är 9 x 15 x 7 centimeter och kostar ungefär 200 kronor.


Bonde of Sweden Mitt Första Avtryck

I den här fina svenska boxen får familjen lera för både fot och handavtryck. I locket finns ett födelsecertifikat som föräldrarna kan fylla i med bebisens alla uppgifter och detaljer.

Mitt på boxens tak finns en ram med plats för ett foto på bebisen. Asken är väldigt snygg och dekorativ med sina ljusblå stjärnor och sidor, men den finns även i andra färger. Priset för Bonde of Sweden-asken är ungefär 170 kronor.

Frågor och svar

Varför är doppresenter ofta i silver?

Att dopgåvor ofta är i silver härrör troligtvis från gammalt skrock. Förr i tiden sade man att silver håller oknytt borta och ger rikedom och lycka till barnet.

Hur mycket kan en doppresent kosta?

Några riktlinjer kan vara att en doppresent till en väns barn kan kosta mellan 300 och 500 kronor. Mellan 700 och 1000 kronor kan vara lagom. Observera att det här endast är riktlinjer.

Är det en vän till dig kan du lika gärna ge en present som kostar 250 kronor eller varför inte något du gjort själv? Det brukar vara otroligt uppskattat! En stickad tröja, hemsydda lakan, eller en filt är en jättefin gåva som barnet bär med sig i många år framöver.

Det viktigaste är trots allt inte priset utan att du känner att det är en fin present som du med stolthet kan ge bort och som du vet att föräldrarna blir glada över.

Att ta ett fint fotografi av bebisen eller av den lilla familjen tillsammans och rama in det riktigt fint är en jättefin gåva det också och det kostar verkligen inte mycket.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals