Bästa spjälsängarna 2024 – Stort test av de mest omtyckta sängarna på marknaden

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Funderar du på att köpa en spjälsäng men vet inte vilket märke eller modell du ska satsa på? Det finns massor av olika spjälsängar på marknaden så det kan vara svårt att veta vilken man ska välja.

Men nu behöver du inte fundera längre; vi har nämligen tagit reda på vilka modeller som är bäst just nu. Vi har kollat på ett stort antal spjälsängar och kommit fram till vilka som håller högst kvalitet och vilka som är smidigast att använda.

Det är viktigt att en spjälsäng håller en hög säkerhetsnivå då barnet ofta lämnas oövervakad i den. En spjälsäng ska också vara en trygg och mysig plats för barnet att sova på.

I premiumklassen är Cam Cam Copenhagen Spjälsäng Harlequin vår stora vinnare. I mellanbudget kategorin blev vår favorit Flexa Baby Spjälsäng.

Vår favorit i budgetklassen är Carena Ingarö Spjälsäng. Det är en fin spjälsäng för en billig peng som uppfyller alla säkerhetskrav.

För sin fina och unika design vill vi uppmärksamma spjälsängen Sebra Spjälsäng/Växasäng som blir en rolig detalj i inredningen och som kan användas i flera år av ditt barn. Läs mer nedan!

Premium: Cam Cam Copenhagen Spjälsäng Harlequin

Om du är ute efter en äkta lyxlirare till spjälsäng är det Cam Cam Copenhagen Spjälsäng Harlequin du ska satsa på. Denna exklusiva säng är ett perfekt exempel på när dansk design är som bäst då den sticker ut som en äkta Rolls Royce bland spjälsängar. Sängen kan användas i flera år och dessutom är den tillverkad i snygga, rena och vältestade material.

Fördelar

 • FSC-certifierad
 • Färgen är godkänd enligt EN 71/2 2013

Nackdelar

 • Något högt pris

Mellan: Flexa Baby Spjälsäng

Detta är en spjälsäng som kan vara med länge tack vare sin flexibilitet och möjlighet att förändra sängen allt eftersom att barnet växer. Det går att höja och sänka botten samt montera bort spjälorna.

Utöver att denna modell är mycket praktiskt så är den även väldigt snygg med sin typiska skandinaviska design. Detta är helt klart valet för den som vill ha en spjälsäng i mellanklass.

Fördelar

 • Tillverkad i massiv bok
 • 5 sängar i 1

Nackdelar

 • Alla gillar inte spjälsängar i oval form

Budget: Carena Ingarö Spjälsäng

En väldigt söt spjälsäng som kommer i två olika färger. Man kan ställa in sängbotten i tre olika höjder i takt med att barnet växer.

När han eller hon börjar röra sig och kan sitta själv ska man sänka höjden ett snäpp för att undvika eventuella skador. Då du inte behöver spendera mer än tusenlappen är den verkligen ett riktigt kap!

Fördelar

 • Färgen är fri från farliga ämnen
 • Svensk design

Nackdelar

 • Lite trist design

Special: Sebra Spjälsäng/Växasäng

Med sin annorlunda design sticker denna modell ut ifrån mängden och den är verkligen någonting för den modeinriktade föräldern. Att hitta den stil man vill ha är enkelt eftersom den kommer i flera fina färger.

Den kan även användas av äldre barn då det går att ta bort spjälen helt och hållet då den blir en så kallad växasäng. Spjälsängen från Sebra håller högsta kvalitet både i materialval och funktion.

Fördelar

 • Kul design
 • Passande madrasser finns att köpa till både för baby- och juniorsängen

Nackdelar

 • Väger ganska mycket

Köpguide – bästa spjälsängen

Vem behöver köpa en spjälsäng?

Precis som mycket annat så finns det inget tvång om att du som förälder måste köpa en spjälsäng till sitt barn, utan det är ett val du får ta helt på egen hand gällande om du tycker att det behövs eller inte.

Hur, när och var du övergår från att barnet sover med er i sängen tills att det ska lära sig sova i sin egen säng är helt upp till er som föräldrar att avgöra.

Det är inte en process som sker över en natt, och de första dagarna är sällan en dans på rosor, men efter ett tag kommer barnet att vänja sig och inse att det faktiskt är rätt skönt att få sova på sin egen plats.

Såklart kommer barnet fortfarande att vakna ett flertal gånger under natten och vara i behov av närhet och mat, men ju mer ni övar desto mer självständigt blir det.

Varför ska du ha en spjälsäng?

Spjälsängen är nödvändig då det både är en trygg, säker och praktisk plats för barnet att sova på; själva madrassen är bekväm och mysig att ligga på, spjällen hindrar barnet från att ramla ur sängen, och det är enkelt att både lägga ner och ta upp barnet. Det gör att både barn och förälder kan slappna av och känna sig lugna inför den nya ”övningen”. 

När barnet går från att vara spädbarn till att bli lite mer nyfiken och rörlig blir spjälsängen till en liten barnhage, där spjällen ser till att barnet inte kan ta sig ut på egen hand, till exempel genom att gå upp själv. 

Många spjälsängar har även höj- och sänkbara bottnar, vilket innebär att barnet kan använda sängen även när det blivit lite större och kan stå upp. 

Såklart får ni själva avgöra när ni vill börja använda spjälsängen, men ju tidigare du börjar desto lättare blir det.

Men oavsett hur gammalt barnet är så kan du som förälder känna dig säker med spjälsängen till hands, och du behöver inte oroa dig för att något ska hända under tiden som ditt barn sover. 

Det bästa är att du kan förvara spjälsängen precis intill din egen säng under första tiden, för att sen enkelt förflytta den till ett separat rum när barnet är redo. 

Tänk på att inte flytta sängen och barnet till ett eget rum alldeles för tidigt in i inlärningsprocessen, för trots att barnet lärt sig trivas med att sova i egen säng kommer behovet av mat och närhet att sitta i ett tag till. 

Detta gäller framförallt om ni börjar med spjälsängen när barnet är väldigt litet. När ni märker att barnet sover bättre under nätterna, alltså att det sover fler timmar i sträck utan att vakna upp och skrika i ren desperation, så kan du testa med att byta rum.

När börjar barnet sova i spjälsäng?

Som tidigare nämnt så kan du börja använda spjälsängen från och med att barnet är nyfött, alltså in princip så fort du kommer hem från BB. Huruvida du gör med detta är upp till varje familj att avgöra på egen hand, och det är självklart inget måste att lägga ner barnet i spjälsängen den allra första dagen hemma. 

Många känner ett stort behov av att vara nära sin bebis under alla sekunder av dygnet, vilket då även innefattar samtliga sekunder som tillhör nattens timmar. Därför är det inte ovanligt att du sover med barnet i sin egen säng under den första tiden, fram tills att du känner sig redo att ge barnet en egen sovplats.

Men icke att förglömma; Spjälsängen är en utmärkt plats för bebisen att vila på under dagen, när du som vuxen kanske har annat att göra och behöver en säker plats där bebisen får vila tryggt och ostört.

Hur länge använder du spjälsäng?

Detta beror helt på hur länge ni som föräldrar anser att barnet ska fortsätta sova i spjälsängen. Hur snabbt barnet lär sig att sova själv, och hur snabbt som du sen kan byta till en ”riktig säng” är såklart individuellt för det specifika barnet. 

Ett alternativ är att du tar bort ena långsidan när barnet blir lite större, så att det lär sig att själv gå i och ur sängen.

Kom bara ihåg att det inte är helt ovanligt att barnen blir för långa för att ligga i spjälsängen när de kommer upp i ungefär 3-års åldern, och då måste du förstås byta säng.

Det finns också smarta ”växasängar” som då är en säng som liksom växer med barnet.

Hur bäddar du spjälsängen?

För att bädda en spjälsäng är det bara att du bäddar den precis som du skulle göra med en vanlig säng, men bara att du använder sängkläder för en spjälsäng. 

Sådana kan du ofta köpa i samband med att du köper spjälsängen, eller om du vill köpa till extra sådana i efterhand så kan du lätt göra det i ett separat köp. 

Det finns mycket att välja mellan, beroende på vilken säng du ska köpa och vilken typ av sängkläder du vill ha till ditt barn. Såklart måste de vara anpassade efter den specifika sängens mått, men oavsett finns det mycket valmöjligheter. 

Det finns speciella dra-på lakan som är anpassade för spjälsängsmadrasser. Dessa åker inte av madrasserna, och är säkra för små bebisar att sova på.

Ett tips är att köpa flera set av plastad frotté och lakan, alltså både underlakan, påslakan för täcke och örngott för eventuell kudde. Det är lätt hänt att det sker en olycka under tiden då barnet ligger i spjälsängen. Då kan det vara skönt att ha några extra lakan att byta med, alltså minst ett i alla fall.

Vilken spjälsäng ska du välja?

Enkelt svar: du ska välja den spjälsäng som passar er bäst! Utgå från de egna behoven, budget, preferenser och önskemål för att hitta den spjälsäng som kommer göra sig bäst i just ert hem, då alla är i behov av olika saker. Vilken som kommer passa bäst har också att göra med när ni tänkt börja använda den, och hur gammalt barnet då är.

Vad kostar en spjälsäng?

Beroende på vilken spjälsäng ni tänkt köpa så kommer prislappen att variera, något som i sin tur beror på märke, storlek, utformning och design. Hur spjälsängen kan förvaras och huruvida du kan ta av/fälla ner något av spjällen brukar också vara avgörande för priset, där fler praktiska och smarta funktioner brukar vara av värde. 

Det finns spjälsängar som kostar under tusenlappen, och så finns det varianter som kostar ett flertal tusenlappar. Hur mycket priset landar på beror helt enkelt på vad du vill ha för säng, om du vill ha ett specifikt märke eller specifika funktioner, om du köper en ”växasäng” eller en vanlig spjälsäng, hur stor sängen ska vara, och så vidare.

Våra favoriter

Premium: Cam Cam Copenhagen Spjälsäng Harlequin

Med Cam Cam Copenhagen Spjälsäng Harlequin får du en gosig spjälsäng som har snyggt harlequinmönster och som är mycket välgjord. Den stilrena grå färgen passar in i alla typer av hem då det är lätt att matcha den, oavsett inredningsstil. 

Vi gillar särskilt att den är en växasäng då det gör att prislappen genast känns mindre saftig. Med en högkvalitativ säng som denna är det perfekt att den går att använda under lång tid. Om möjlighet finns är det alltid en god idé att satsa på hög kvalitet med lång livslängd istället för låg kvalitet som inte håller särskilt länge. 

Du kan justera madrasshöjden i hela tre olika lägen. För att ändra sängens utseende och funktion när barnet växer så tar du enkelt loss den ena sidopanelen. Detta görs med hjälp av två barnsäkra knappar. 

Sängen är tillverkad i Europa och har säkerhetstestats i Danmark. Reglarna består av 100 % björkträ, vilket gör att den känns extra lyxig. 

Måtten för denna spjälsäng är L 132 x B 72 cm och innermåtten är L 122 x B 62 cm. Passande madrass har måtten 60 x 120 cm.

Här hittar du andra fina produkter från Cam Cam Copenhagen.

Fördelar

 • FSC-certifierad
 • Färgen är godkänd enligt EN 71/2 2013

Nackdelar

 • Något högt pris

Mellan: Flexa Baby Spjälsäng

För den som vill lyxa till det och investera i en riktigt bra spjälsäng är detta det ultimata valet. Detta blev alla våra testares favorit i mellanklassen och den ligger i topp på många listor.

Exklusiv dansk design ger dig en modern och funktionell spjälsäng som kan vara en del av ditt hem i flera år framöver. Det går att höja och sänka botten vilket innebär att sängen kan användas från att barnet är nyfött till cirka 3 år.

Den medföljande madrassen är tjock och formar sig efter barnets temperatur och vikt. Alla material, från trä till tyget runt madrassen, är noggrant utvalda efter bästa kvalitet.

Leverantören bakom denna spjälsäng följer noggrant upp hela tillverkningsprocessen för att garantera bästa möjliga resultat.

Fördelar

 • Tillverkad i massiv bok
 • 5 sängar i 1

Nackdelar

 • Alla gillar inte spjälsängar i oval form

Budget: Carena Ingarö Spjälsäng

Detta är en klassisk spjälsäng från Carena som kommer i två olika färger. Den växer med ditt barn tack vare en sängbotten som kan ställas in i tre olika höjder.

Du har den på högsta höjden när ditt barn är nyfött och sedan flyttar du botten ett snäpp ner när han eller hon har blivit stor nog att de rör på sig.

Speciellt om bebisen börjar sätta sig upp själv ska du vara noga med att flytta ner sängbotten så att inga skador händer, till exempel att de ramlar ur.

Ett extra plus är att den har genomgått och fått godkänt under ett standard EU-test och även att de färger som har använts under lackering inte innehåller några farliga ämnen.

Fördelar

 • Färgen är fri från farliga ämnen
 • Svensk design

Nackdelar

 • Lite trist design

Special: Sebra Spjälsäng/Växasäng

Detta är spjälsängen för den moderna föräldern då den kommer i en stilren design med många olika, snygga färger att välja mellan. Som namnet förmedlar är det en bra säng för ditt barn att växa med.

Tack vare sängens utdragbara och avtagbara sidor kan man enkelt förvandla det nyfödda barnets spjälsäng till en vanlig säng när de har växt ur den. Som längst kan den bli hela 155 centimeter lång.

Självklart kan man justera botten i två höjder när man använder den som spjälsäng och den klarar en maxvikt på hela 70 kilo. Den är robust och stadig då den är tillverkad i björk-material.

Den är godkänd enligt EU:s standarder och mäter 112,5-155 x 70 x 88 centimeter. Priset är faktiskt värt det när man tänker på hur pass länge man kan ha den.

Fördelar

 • Kul design
 • Passande madrasser finns att köpa till både för baby- och juniorsängen

Nackdelar

 • Väger ganska mycket

Våra utmanare

Done by Deer Spjälsäng

En så otroligt söt säng som kommer i några färgalternativ, men kolla in denna puderrosa variant och bara njut! Här hittar vi justerbara höjder på botten så att man kan använda sängen länge.

Det vi gillar med denna är att man enkelt kan förvandla om den till en liten mindre soffa när barnet har växt ur den, men då är det klart bra att planera så att man har plats för det också.

Fördelar

 • Enkel att rengöra
 • Lättplacerad

Nackdelar

 • Finns inte så många olika färgalternativ

Stokke Sleepi Minisäng Mininest

Denna säng har en fin design med sin runda form. Det är enkelt att flytta runt spjälsängen i olika rum tack vare att den är försedd med hjul.

Vid tillverkningen av denna spjälsäng har man tänkt till över vilka material som har använts och den är gjord i miljövänlig bok.

Sängen passar barn upp till 6 månader, men det går att köpa till en förlängningsdel om man vill att sängen ska växa med barnet.

Fördelar

 • Lämpar sig för trånga utrymmen
 • Madrass ingår

Nackdelar

 • Stokke Sleepi förlängning köps separat

Troll Royal med Krona

Detta är en spjälsäng som har en söt design med en silverfärgad krona målad på huvudgaveln. Det går att ställa in botten i tre olika lägen och det är en stabil säng som kan användas fram till att barnet är cirka 3 år gammal.

Denna spjälsäng har genomgått hårda tester och uppfyller alla säkerhetskrav. Det går att köpa till en separat förvaringslåda som man kan placera under sängen.

Fördelar

 • Skandinavisk massiv björk
 • Tillverkad enligt europeiska och amerikanska standarder

Nackdelar

 • Madrass ingår ej

Troll Lux Spjälsäng

Denna fina spjälsäng har både höj och sänkbar botten och en så kallad ”drop side”, som innebär att man kan fälla ner ena sidan. Praktisk säng som uppfyller alla våra krav på funktion och säkerhet.

Bäddmåttet är 60x120 vilket gör att det är enkelt att köpa till en egen bäddmadrass. Spjälsängen är tillverkad i björk vilket är ett fint naturmaterial som håller hög kvalitet.

Fördelar

 • Extremt prisvärd
 • Klassisk design

Nackdelar

 • Inget för dig som gillar spännande design

JLY Lux Spjälsäng med Lådor

Med JLY Lux Spjälsäng med Lådor får du en mycket praktisk och snygg spjälsäng som är designad med lådor nedtill. Detta ser modernt och fräscht ut samtidigt som du enkelt kan förvara vad du vill i lådorna. De är generöst tilltagna i storlek, så du får plats med mycket där. 

Spjälsängens botten är justerbar i tre olika höjdlägen och sängen rekommenderas till barn mellan 0-3 år (maxvikt 20 kg). Det är en mycket bra säng där du kan ha ditt barn i tryggt förvar under natten. Den passar in i alla typer av hem, men har du dåligt med plats kan den kännas något otymplig. 

Sängen är tillverkad av tall. De yttre måtten är L 124 cm x B 60 cm x H 90 cm. Sängbottens mått är B 60 cm x L 120 cm och sängbottens höjd från golvet är justerbar i tre steg: 20 cm /33 cm /45 cm. 

Det medföljer ingen madrass, så det får du köpa till. Tillverkaren rekommenderar en madrass som är högst 10 cm tjock.

Fördelar

 • Känns lyxig
 • Smart design

Nackdelar

 • Ingen växasäng

Produkter som utgått

Leander Spjälsäng/Växasäng 0-7 år Comfort

Detta är en spjälsäng med en lite annorlunda design och det är en mysig plats för barnet att sova på.  Det går att ta av sidorna på sängen och då förvandlas den från en spjälsäng till en vanlig säng som dessutom kan dras ut.

Sängen är 120 cm lång och går att använda från att barnet är nyfött upp till 7 år. Den medföljande madrassen är mjuk och skön för barnet att ligga på.

Spjälsängen är tillverkad i trä som är FSC-certifierat, vilket innebär att man värnar om skogen och dess tillväxt.


Troll Romantica Spjälsäng

Detta är en vacker spjälsäng med ett lite mjukare formspråk som ger en inbjudande känsla. Sängen är tillverkad i vitlackerad björk och det medföljer en praktisk förvaringslåda i botten.

Det går att ställa in botten i tre olika lägen för att barnet ska kunna använda sängen under en längre tid. Den medföljande madrassen är mjuk och formar sig efter barnet.


Jack & Lily One Spjälsäng

Vår favorit i budgetkategorin är fin att titta på i vitmålad björk och passar i de flesta hem. Vår testpanel gillar att bäddmåtten är standardmått vilket gör att man själv kan köpa till den bäddmadrass som man önskar använda. 

Denna säng är enkel i sin utformning och uppfyller alla de krav vi har på en spjälsäng. Trots sitt låga pris håller sängen en god kvalitet och känns mycket stabil.

Botten går att höja och sänka, vilket är en uppskattad funktion som gör att man kan använda spjälsängen längre.

Det går att använda denna modell från att barnet är nyfött upp till 3 år. Detta är ett utmärkt alternativ för den som letar efter en spjälsäng som inte kostar allt för mycket. 


Caravan Crib Kalon Studios

För den som letar efter en annorlunda spjälsäng med unik design är detta ett fint alternativ. Denna spjälsäng blandar klassisk design med en mer modern touch och den kommer garanterat att bli ett fint inslag i ditt barnrum.

Möjligheten att kunna välja olika färger på spjällen är ett roligt tillägg som gör sängen ännu mera unik än vad den redan är. Det går att höja och sänka botten på spjälsängen som gör att barnet kan använda sängen under en lång tid.

Det går även att ta bort spjälen runt hela sängen och det blir till en vanlig säng för det stora barnet. Vi gillar verkligen framtidstänket med denna säng som gör att det är en väl värd investering som kommer att kunna vara i familjen länge.

Dessutom är den gjord i de finaste naturmaterialen och hela tillverkningen har gjorts med största hänsyn till miljön.

Det känns både tryggt och bra att ha en spjälsäng som är miljövänlig och är gjord av material som håller hög kvalitet.


Rätt Start Spjälsäng Trä

Med Rätt start Spjälsäng får du en riktigt snygg spjälsäng med retrokänsla. Den passar perfekt både för bohemen och för dig som gillar mer stilren design. Den är svenskdesignad och det blir det plusbetyg för. 

Sängen har tre olika höjdlägen för att du ska kunna justera höjden på sängbotten. Detta innebär att du enkelt kan ändra sängbotten för att passa just ditt barns behov. 

Måtten för denna spjälsäng är H 89 cm x L 126 cm x B 66 cm. Maxvikt för att använda sängen är 20 kg. Madrass ingår inte, men det är bara att köpa en valfri madrass i måtten 60 cm x 120  cm.

Vill du ha fler fina produkter från Rätt Start hittar du det här. Det finns bland annat sängkläder som passar denna spjälsäng perfekt!


Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

2 reaktioner på ”Bästa spjälsängarna 2024 – Stort test av de mest omtyckta sängarna på marknaden”

 1. FYI. Det lönar sig att veta att just er vinnare, ”Ingarö” numera görs i en fabrik i Lettland och inte längre i Sverige som tidigare. Vilket kan påverka meterialval och behandling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals