Bästa växasängen 2024 – En investering som kommer hålla i generationer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det är en glädjande nyhet att få beskedet att man är gravid, men trots att man kanske har planerat för det kan det vara väldigt överväldigande när man sätter sig ner och börjar skriva på inköpslistan.

Det är verkligen hur mycket saker som helst som ska inhandlas och det är inte ofta det är ett billigt inköp. Det är därför jag älskar växasängar! Det är en praktisk lösning och dessutom en värdefull investering.

En växasäng är precis som det låter - en säng som växer i takt med att ditt barn växer. Det brukar finnas två sorter; en som går att använda från födseln, som en spjälsäng, och en som går att använda från cirka 2-3 år ålder, som en riktig barnsäng.

Så för dig som tycker att detta verkar vara en bra lösning har vi genomfört detta test av just växasängar och vi har hittat några riktiga pärlor! Vår premiumvinnare blev Oliver Furniture Växasäng Mini+.

Sebra Spjälsäng/Växasäng tog hem vinsten i mellanprisklassen och vinnaren i budgetklassen blev Troll Växasäng Victor. Vi har en fin och långvarig specialare i form av Stokke Sleepi Växasäng. Läs vidare för att hitta växasängen för just eran familj!

Premium: Oliver Furniture Växasäng Mini+

En praktisk och snygg säng i skandinavisk, minimalistisk anda som kommer kunna gå i arv i flera generationer då den är kvalitativt byggt och har många användningsområden.

Från spjälsäng till barnsäng till en designersoffa som heter duga - det är en väl värd investering vi snackar om här som kommer passa i vilket hem som helst!

Fördelar

 • Många användningsområden
 • Kan användas från nyfödd tills barnet är runt 9 år
 • Spjälen kan tas bort

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Tung och osmidig att flytta

Mellan: Sebra Spjälsäng/Växasäng

Växasängen från Sebra har blivit lite av en klassiker och här visar danskarna ännu en gång att de är ledande på marknaden vad gäller högkvalitativa möbler som håller i generationer.

Sängen kan användas direkt från födseln som en spjälsäng tills barnet är runt 6 år gammal och kan justeras i längd från 112,5 centimeter till 155 centimeter. Botten kan också justeras i höjd.

Fördelar

 • Kan förlängas
 • Kan användas från födseln
 • Giftfri, miljövänlig, och antibakteriell färg

Nackdelar

 • Madrass ingår ej
 • Dyr

Budget: Troll Växasäng Victor

En tidlös design från Troll som kan förlängas från 110 centimeter till 200 centimeter och kan alltså användas när barnet är redo för en riktig säng och långt upp i åren.

Den praktiska säkerhetsspärren gör så att sängen aldrig kan delas på mitten när den dras ut, vilket vi alla tyckte var en stor fördel. Likaså är det relativt billiga priset!

Fördelar

 • Kan förlängas från 110-200 cm
 • Trygg säkerhetsspärr
 • Hög kvalité, bra och tåligt material av björk

Nackdelar

 • Kan inte användas från födseln
 • Inte överdrivet stor, begränsad användning
 • Madrass ingår inte

Special: Stokke Sleepi Växasäng

Den här växasängen från Stokke är en 4-i-1 säng, och det var helt enkelt därför som den fick bli vår lilla specialare i testet. För det första så är sängen otroligt bekväm och har hög komfort, och för det andra så är den väldigt smart och lätt att anpassa efter behov.

Sängens form är oval, vilket gör att den känns lagom stor och ombonad för den lilla bebisen. När barnet växer är det bara att du förlänger sängen med förlängningen, där du både kan göra den till en medelstor säng och en juniorsäng. Andra smarta detaljer är hjul för smidig förflyttning, och en kompakt design för enkel hantering.

Fördelar

 • Kan förlängas på flera olika sätt
 • Lätt att flytta med hjälp av hjul, kan låsas
 • Höj- och sänkbar botten

Nackdelar

 • Tung
 • Förlängning ingår inte
 • Dyr

Köpguide – bästa växasängen

Vad är en växasäng?

En växasäng är en säng som barnet kan växa i, alltså en säng som växer i storlek i takt med att barnet växer. 

En växasäng är större än en spjälsäng, och liknar mer en “riktig” säng. Den går även att justera i längden så att barnet inte växer ur sängen lika snabbt. Alltså är det ett perfekt komplement för barn som inte längre passar i sin spjälsäng, men som ändå inte är tillräckligt stora för att sova i en vanlig säng. 

Med växasängen slipper du också oroa dig för att barnet ska växa ur sin säng direkt, och istället kan du vara säker på att du under en period framåt har en säng som passar barnet precis sådär bra som du vill – varken för stor eller för liten, med möjlighet att dras ut och justeras när barnet blir större.

När är barn redo för en växasäng?

I takt med att barnet växer och blir starkare i kroppen brukar du märka att spjälsängen är allt mer intressant, i alla fall vad gäller att försöka ta sig ur den. Vanligtvis brukar barn börja försöka ta sig ur spjälsängen när de är runt 1-1,5 år, vilket är ett tydligt tecken på att sängen blivit för liten och att barnet är redo att gå vidare. 

Det är ofta i den åldern där barnet växer mycket som du bör ta tillfälle i akt att övergå från spjälsäng till vanlig barnsäng, vilket brukar vara mellan 1-3 år. Men det är inte alltid som det känns tillräckligt säkert när du ska lägga över barnet i den stora, vanliga sängen, och därför kan det kännas trygg med något slags mellansteg.

Växasängen underlättar – både för barn och föräldrar

När barnet sen är redo för att övergå till en ”helt vanlig” barnsäng har ni både sparat tid, energi och pengar på att slippa byta säng med jämna mellanrum, just för att barnet växt ur de tidigare modellerna.

Det är också mycket tryggt för barnet i sig att låta det ta detta mellansteg, så att du inte går från liten till stor säng direkt. Får barnet öva på att först sova i växasängen när det ska ta första steget från spjälsängen kommer det kännas betydligt mer behagligt, både för er och för barnet.  

Små steg mot en ny vana är mycket bättre än att ta stora, läskiga steg och kastas in i något helt nytt direkt. Så att gå från spjälsäng till växasäng, stället för att de direkt ska slängas ner i en gigantisk säng, kommer göra att barnet är mycket mer redo när tiden väl är inne att ta ”sista steget”. 

Och ni vet ju vad du säger; en glad bebis är lika med en glad förälder, inte sant? Det är aldrig trevligt när du märker att barnet inte trivs, trots att du mycket väl vet om att det någon gång måste ta de här lite större, läskiga stegen – som att byta säng. Så att ta det lugnt och metodiskt kommer gynna er alla i längden.

Vem behöver köpa en växasäng?

Alla nyblivna eller blivande småbarnsföräldrar kan få nytta av en växasäng, oavsett om det är ett första eller andra barn. Med växasängen får du möjligheten att ha kvar barnets säng längre trots att barnet egentligen växt ur den, just för att den enkelt och smidigt kan förlängas. 

Växasängen är liksom som en vanlig säng som det lilla barnet ska sova i, men då med skillnaden att du kan justera dess storlek i takt med att barnet blir större.

Växasängen är ett perfekt mellansteg

Detta gör i sin tur att steget mellan spjälsängen och den vanliga sängen inte heller blir lika påtagligt, eftersom barnet då får tid att vänja sig (och lära sig) att sova i en lite större och mer utvecklad variant. Då kan ni låta barnet vänja sig vid det först, när ni märker att spjälsängen börjar bli för liten.

Med hjälp av växasängen behöver du som sagt inte investera i en ny säng så fort barnet växt ur den förra, utan istället kan ni lägga tid och pengar på annat roligt som har med barnet eller er själva att göra. Detta oavsett om växasängen användes direkt från början eller om det blev ett senare komplement. 

Det bästa är att växasängen kan användas av alla barn i familjen som går igenom det första stadiet av tillväxt, där de passerar den där åldern där allt antingen är för stort eller för litet, och där allt som har med ”det riktiga livet att göra” ska vänjas in för första gången. Satsa på en bra och hållbar variant så kommer den hålla flera generationer!

När är det lämpligt för barnet att sova i en riktig säng?

Detta kan såklart variera lite från barn till barn, dels beroende på dess individuella utveckling men också beroende på hur mycket ni som föräldrar är delaktiga i diverse inlärningar och övergångar i utvecklingen. 

Här kan du läsa mer om hur det kan gå till när barn börjar sova själva.

Våra favoriter

Premium: Oliver Furniture Växasäng Mini+

En verkligt underbar växasäng som har många användningsområden och kan vara i familjen hela barnets uppväxt och även långt efter det tack vare de praktiska förändringar man kan göra med den.

Växasängen kan först användas som en vanlig spjälsäng när barnet precis har fötts för att sedan förvandlas till en riktig säng som barnet kan använda tills hen är runt 9 år.

Detta kan man göra eftersom sängen går att dras ut och man kan givetvis ta bort de ribbade spjälen från spjälsängen när barnet är tillräckligt gammal. Med den klassiska designen behöver man inte heller oroa sig för att den ska gå ur stil.

Det bästa är också sedan att man kan omvandla den till en stilren soffa om man tillsätter några kuddar när barnet inte längre behöver den. Vi tycker det är lite roligt att samma barn sedan kan ärva den och låta sina barn sova i den som spjälsäng när det är dags!

Danska Oliver Furnitures är också kända för att tillverka väldigt snygga möbler i trä som håller i generationer och denna säng är verkligen inget undantag. Här har vi den klassiska skandinaviska estetiken som kommer passa i alla hem!

I köpet får man med en sats för spjälsängen och allt man behöver för att omvandla den till en säng. Den har ett relativt högt premiumpris, men dela upp det under en hel livstid och du ska se att detta köp verkligen blir värt det!

Fördelar

 • Många användningsområden
 • Kan användas från nyfödd tills barnet är runt 9 år
 • Spjälen kan tas bort

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Tung och osmidig att flytta

Mellan: Sebra Spjälsäng/Växasäng

Växasängen från Sebra är verkligen to die for! Den kommer i många, superfina färgalternativ att det nästan är för svårt att välja vilken man vill ha. Men vilken man än väljer så kommer den kunna växa med barnet såklart!

Till en början kan du självklart använda den som en vanlig spjälsäng och det fungerar bra att ta den i bruk så fort din lilla bebis har fötts. Tack vare de justeringar man kan göra kan den sedan användas tills barnet är runt 6 år gammal.

Spjälsängen är 112,5 centimeter och här kan du även justera sängbotten i höjd iochmed att barnet växer och sedan kan sängen dras ut så att den blir 155 centimeter. Självklart kan de ribbade spjälen tas av så att barnet får en riktig säng.

Sängen är tillverkad i robust björk och klarar en maxvikt på ungefär 70 kilo. Denna säng kommer du alltså kunna ha i många år och barnet kan också använda den till sina framtida barn så småningom. Så smart!

Fördelar

 • Kan förlängas
 • Kan användas från födseln
 • Giftfri, miljövänlig, och antibakteriell färg

Nackdelar

 • Madrass ingår ej
 • Dyr

Budget: Troll Växasäng Victor

Ett bra budgetval har vi såklart med, denna är från Troll. Denna kan du dock inte ha från födseln, men så snart barnet kan sova i sin egna säng är det bara fram med denna.

Som minst är den 110 centimeter och kan sedan förlängas till 200 centimeter. Den kan alltså användas ett bra tag. Det vi tyckte bäst om är att sängen har en säkerhetsspärr som garanterar att den aldrig kan dela sig när den dras ut.

Även denna är tillverkad i björk och man ser och kan känna att den är av hög kvalité. Sidobrädor för säkerhet och en hög gavel bidrar också till en snygg design och denna kommer passa i vilket barnrum som helst.

Sängen är enkel att justera och använda och även denna kan ärvas från generation till generation.

Fördelar

 • Kan förlängas från 110-200 cm
 • Trygg säkerhetsspärr
 • Hög kvalité, bra och tåligt material av björk

Nackdelar

 • Kan inte användas från födseln
 • Inte överdrivet stor, begränsad användning
 • Madrass ingår inte

Special: Stokke Sleepi Växasäng

För var det en självklarhet att 4-i-1 växasängen från Stokke skulle få bli vår specialare, inte minst med tanke på att den kan användas till så mycket och att den går att anpassa just efter ditt barns storlek. Dess 4-i-1 funktion innebär att den kan användas som barnsäng, växasäng, juniorsäng och vanlig “stor” stäng, vilket är hur praktiskt som helst. 

Den här sängen är otroligt bekväm och skön för barnet att sova i, oavsett om den används för en bebis, för ett lite större barn eller för ett äldre barn. Det bästa med att den har så många funktioner är att den kan anpassas efter behov, och därmed användas i flera år. Med tanke på lyxiga priset känns det extra bra.

Kort och gott så är den här sängen först en spjälsäng, och då känns den ovala formen väldigt trygg och ombonad. När barnet sen blir äldre är det bara att ni köper till önskad förlängning, och sen gör om den till antingen en juniorsäng eller en medelstor säng. Detta är inte alls svårt, och det gör att sängen kan användas länge.

Stokke är välkända för att tillverka högkvalitativa, smarta och praktiska barnprylar som framförallt ska göra sig bra då man lever ett aktivt liv och inte vill krångla till det mer än nödvändigt. 

Med de fyra hjulen rullar den lätt, så att du enkelt kan flytta med dig sängen dit du ska även om barnet sover. Sen kan du låsa sängens hjul så att den står kvar på sin plats. För att lyfta i och ur barnet kan du justera höjden på sängens botten, så att du slipper böja dig ner så mycket.

En annan detalj som vi verkligen fastnade för var det faktum att sängbotten är tillverkad av ett material som möjliggör god ventilation och som ser till att temperaturen är behaglig. Även materialet av själva sängramen är av hög kvalité, och dess tåliga bas av massiv bok kommer hålla länge.

Vid köp får du med en behaglig madrass för de minsta barnen, som har en skön fyllning i allergifritt material. Du får också med ett överdrag som skyddar sängen. 

Priset är som sagt rätt lyxigt, men med tanke på den höga kvalité du får och att den kan användas så länge så tycker vi verkligen att det kan vara värt det. Tänk bara på att själva konstruktionen är rätt tung, och att du måste köpa till förlängningen.

Fördelar

 • Kan förlängas på flera olika sätt
 • Lätt att flytta med hjälp av hjul, kan låsas
 • Höj- och sänkbar botten

Nackdelar

 • Tung
 • Förlängning ingår inte
 • Dyr

Våra utmanare

Hoppekids Juniorsäng IDA-MARIE

Här har vi en juniorsäng från Hoppekids som heter Ida-Marie. Priset på den här barnsängen är inte alls så farligt om du jämför med många andra varianter som finns på marknaden, vilket är en positiv faktor som höjer dess betyg. 

Men med tanke på att det här är en juniorsäng, och alltså inte riktigt en växasäng, tycker vi ändå att den gör ett bra jobb. Själva sängen är av hög kvalité, och därför känns det generösa priset extra bra. 

Sängens mäter 160x70cm, vilket innebär att den känns rymlig men ändå inte för stor. För de lite större barnen är det här ett bra alternativ, eller då ni ska låta barnet vänja sig vid en vanlig säng från att ha använt en barnsäng. Materialet av långsamt växande furu är inte bara miljövänligt, utan det är också hållbart och tåligt.

I och med att materialet är ”naturligt” och gjort av furu kommer du också få ett unikt mönster just på er säng, där ni kan se små sprickor, kvistar, vridningar och olika färgskillnader som kommit från trädets tillväxt. Det tycker vi är en snygg detalj som bidrar till den kvalitativa känslan. Dessa unika drag syns genom den vita färgen.

En annan praktisk detalj är att du och ditt barn in princip kan skräddarsy sängen, då ni kan välja att ha förvaring under sängen eller sätta dit en säkerhetsskena för mindre barn. På så sätt kan den användas länge, både som säker ”barnsäng” och bekväm ”vanlig” säng, eller som soffa eller dagbädd om ni så vill.

Möjligheterna med den här sängen är många, och för det behöver du som sagt inte betala så mycket. Sängen kommer i flera olika färger, men tänk på att du själv måste köpa till passande skena och madrass vid användning.

Fördelar

 • Mångfunktionell
 • Fin men enkel design
 • Miljövänligt material

Nackdelar

 • Inte en ”riktig” växasäng
 • Madrass och skena ingår inte

JLY Basic Växasäng

JLY Basic Växasäng är, som ni kan höra på namnet, en simpel och lättsam växasäng som är utformad för att vara användbar utan komplicerade detaljer. Vi tycker att sängen är väldigt smidigt och praktiskt.

Trots den enkla konstruktionen så upplevs sängen som robust och tålig, vilket appliceras tack vare det stadiga och kvalitativa materialet av furu. 

Det bästa med den här typen av växasäng är att fokuset inte ligger på själva designen, utan istället har de fokuserat på ett tåligt och hållbart material som kommer stå sig länge. 

Faktum är att den här klarar en maxvikt på hela 100kg, och alltså kan den användas väldigt länge när ni väl satt dit förlängningen. Då har ni tre olika mått att välja på, 137 cm, 168,5 cm eller 200 cm, beroende på barnets storlek och behov. Vi uppskattar verkligen den praktiska funktionen att sängen kan “växa”. 

Priset på den här växasängen är inte så farligt, och trots att den är enkel och att det i princip är själva sängramen du betalar för så tycker vi att det kan vara värt det. Den kommer hålla sig bra länge!

Fördelar

 • Tålig och kvalitativ konstruktion, håller länge
 • Går att förlänga i två steg
 • Känns stadig och robust, säker

Nackdelar

 • Inte optimal för mindre barn
 • Något enkel
 • Du betalar för själva ramen, inte madrass eller skena

Sebra Baby- & Juniorsäng

Det finns inte så mycket som behövs förklaras eller redogöras när det kommer till den här växasängen från Sebra, utan den har helt enkelt allt. För det första så är designen på otroligt gullig, och den kommer passa in i vilket hem och vilket rum som helst.

Att ha en fin barnsäng som blir till en snygg och stilren design i hemmet kan verkligen göra så stor skillnad. Dessutom finns den i flera fina färger så att ni själva kan matcha just ert boende. 

Utöver att den är söt och fin att kolla på så är den också väldigt praktisk och smidig att använda, inte minst för att den kan anpassas efter barnets storlek och växa med barnet. Den egenskapen bidrar till att sängen både kan användas som bebissäng, mellanstor säng och juniorsäng.

Sen är den inte heller så svår att justera när det kommer till storlek och anpassning, vilket också är en bidragande faktor till att den känns så smidig. Det krävs bara att du tar bort de tillhörande sidostyckena för att sängen ska göras om till en ”vanlig” säng, där du också kan välja att bara ta bort ena sidan. Dessa sidostycken ingår i köpet. 

Med andra ord får du ett komplett kit vid köp, och trots att priset är rätt lyxigt så anser vi att du får väldigt mycket för pengarna. En annan smart detalj som vi uppskattar är att sängbotten kan höjas och sänkas vid behov, en detalj som kan underlätta väldigt då du ska lyfta ur eller lägga i barnet. 

Kort och gott är vi mer än nöjda med den här barnsängen, och den känns helt enkelt komplett både på utsidan och insidan. Maxvikten är hög, den klarar en vikt på 70kg, och alltså kommer den här sängen komma till stor användning för alla familjer. Ett litet minus är att den är rätt osmidig att flytta i och med att den saknar hjul.

Fördelar

 • Hög kvalité, känns stabil och robust
 • Lätt att hantera och justera
 • Sängbotten kan höjas och sänkas

Nackdelar

 • Dyr
 • Osmidig och tung att flytta
 • Madrass ingår inte

Produkter som utgått

Leander Växasäng med Madrass

Återigen har danskarna gjort det lätt för familjer att investera i en säng som kommer räcka många år. Man kan använda denna snygga säng från födseln tills barnet är runt 7 år gammal.

Denna design har också ett bra miljötänk då materialet är av FSC-certifierad formpressad bok, vilket innebär att man bara fäller så många träd som skogen kan återproducera. Perfekt, säger vi!

Den har en maxvikt på 100 kilo och kan justeras i längd från 120 centimeter till 150 centimeter. Den kan såklart justeras i höjd också och har avtagbara sidor.

Fördelar

 • Hög maxvikt på 100 kg
 • Kan justeras på längden, från 120-150 cm
 • Komplett vid köp, madrass och utbyggnad

Nackdelar

 • Dyr

ByNiemi Jatkopuu Växasäng

ByNiemis växasäng är ett bra budgetalternativ för er som inte gillar vår budgetvinnare. Som kortast mäter den 140 centimeter och kan sedan förlängas till 200 centimeter med 30 centimeters intervaller. Temat för denna säng går också i klassisk, vit stil och kommer nog aldrig gå ur tiden.


Sebra The Sebra Bed Junior & Grow

Ännu en bädd från Sebra som är minst lika bra som vår mellanfavorit och liknar den även i designen. Denna är dock för de lite större barnen som är redo att sova i en riktig säng då sängen kan justeras mellan 165 centimeter och 204 centimeter.

Växasängen är tillverkad av bokträ och färgen som har använts är giftfri, miljövänlig, och antibakteriell, vilket fick ett stort plus från hela testpanelen.


Mavis Växasäng Edstorp

Även denna växasäng från Mavis går i en tidlös och klassisk anda med ribbade gavlar och vit färg. Det finns också en variant med släta gavlar. Vilken man än väljer kan den justeras från 125 centimeter till 205 centimeter.

Från huvudgaveln till mitten av sängen går det sidobrädor för säkerhet och även denna kommer passa i vilket rum som helst.

Fördelar

 • Kan justeras från 125-205 cm
 • Säker för barnet
 • Enkel förlängning, du behöver bara dra ut fotgaveln

Nackdelar

 • Kan inte användas från nyfödd
 • Madrass ingår inte
 • Något dyr

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals