Bästa snuttefilten 2024 – Ditt barns käraste ägodel och bästa kompis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är det här kanske en av världens viktigaste ägodelar? Alla som har, eller haft småbarn, vet vilken katastrof det kan bli om en snuttefilt försvinner.

Och gör aldrig misstaget att ge barnet en filt som det inte går att köpa fler av om de försvinner, eller blir så slitna att de är omöjliga att använda.

Det gjorde jag nämligen med mitt första barn. Filten försvann, det var omöjligt att hitta en likadan. Fantastiskt nog återfanns den igen efter ett tag. Efter det klippte jag den i mindre bitar, så att en liknande katastrof aldrig skulle kunna hända igen!

Så det är dags för oss att ta en närmare titt på snuttefiltar. Vi var fem barnfamiljer i testet. För att göra det enklare för oss bestod testpanelens huvudsakliga deltagare av föräldrarna och inte barnen, vilket kanske hade varit logiskt. 

Men det hade varit alltför traumatiskt att byta ut snuttefiltarna, när de små hade blivit fästa vid dem, som ni förstår, haha!

Så testpanelen bestod av oss erfarna och petiga föräldrapar och vi tittade på kvalité, material, formgivning, och storlek. Självklart fick våra barn testköra dem också och behålla dem som var extra härliga. 

Slutresultatet blev tio filtar som vi tycker är värdiga produkter att listas här på barnlandet. De håller den kvalité som vi förväntar oss när vi lägger ut anmärkningsvärt mycket pengar på barnprylar och inte minst tyger och filtar. 

Vinnaren i premiumklassen blev Pellianni Snuttefilt Muslin Eko. I mellanklass var det mysiga Teddykompaniet Diinglisar Organic Snuttefilt som vann testpanelens hjärtan. 

Bland budgetvarianterna tog Kids Concept Snuttar 2-pack Barnkammaren första plats. Så har vi bubblaren Rätt Start Mumin Snuttefiltskompis.

Premium: Pellianni Snuttefilt Muslin Eko

Denna underbara snuttefilt valde vi som premiumvinnare då den är tillverkad av 100 % ekologisk GOTS-certifierad bomull, för att den är supermjuk och för att den är mycket gulligt designad. Pellianni Snuttefilt Muslin Eko (Space) är väldigt söt och den är lika fin för ditt barn att gosa med som den är som inredningsdetalj i barnrummet.

Fördelar

 • Håller bra efter tvätt
 • Fin att hänga upp i barnrummet

Nackdelar

 • Inget för dig som inte gillar pasteller

Mellan: Teddykompaniet Diinglisar Organic Snuttefilt

Här har vi en otroligt gosig snuttefilt från Teddykompaniet, nämligen deras klassiska Diinglisar! Ingen kan väl har missat de här? De här snuttefiltarna är bara så mysiga och det var en självklarhet att de skulle bli vinnare i det här testet.

Det bästa med snuttefiltarna är att de är gjorda av mjukt ekologisk bomull och miljövänliga majsfiber i fyllningen, och såklart att de är formade som söta små djur! Kolla bara på den här elefanten. Vill barnet heller ha något annat djur finns det mängder av andra att välja mellan. Snuttefilten kan användas av alla barn, och går även att tvätta.

Fördelar

 • Supersöt design
 • Finns i flera färger och mönster
 • Otroligt mjuk

Nackdelar

 • Något dyr för att vara snuttefilt

Budget: Kids Concept Snuttar 2-pack Barnkammaren

Här är något för den smarta mamman! Snuttefiltar i 70x70 cm som kommer i tvåpack. Då slipper du klippa sönder filtarna som jag gjorde. Mysiga flanellfiltar som kommer älskas av ditt barn. Du kan även välja mellan två lika fina färgalternativ.

Fördelar

 • Härligt material i flanell, mjukt och behagligt
 • 2-pack
 • Finns i flera varianter

Nackdelar

 • Inte så slitstarka

Special: Rätt Start Mumin Snuttefiltskompis

Vår specialare i testet fick bli den här snuttefiltskompisen från Rätt Start. Inte bara får du med en mysig och mjuk snuttefilt samt en liten kompis till den, utan den här snuttefilten har även en praktisk hållare fäst på sig där du kan haka fast en napp eller bitring. Perfekt att använda i alla läge, där du är fullt utrustad med både sov- och kramkompis, leksak och underhållning.

Fördelar

 • Fin design med Mumin
 • Praktiskt fäste för napp/bitring
 • Kan tvättas i 40 grader

Nackdelar

 • Material i polyesterplysch

Varför ska du lita på oss?

För att vi tillsammans har STOR erfarenhet av snuttefiltar! Vi, de fem barnfamiljerna, har varit med om det mesta i snuttefiltsväg.

Allt från att de använts tills att det bara funnits tunna trådar kvar, till att vara tvungna att smygtvätta dem på nätterna eller få fullständig panik när de är borta.

Det finns barn som periodvis inte släpper filten ifrån sig en enda sekund när hen kommit hem från förskolan, till exempel.

Den är ständigt med, vid måltider, i sängen, i parken, i bilen, i vagnen. Så att filtarna behöver vara slitstarka och gå att tvätta i höga temperaturer är kanske inte så svårt att räkna ut.

Eftersom det här är en sak som barnet har tätt inpå sig och kanske till och med suger på är det viktigt att filten är miljövänlig, helst ett ekologiskt eller fair trade-material som inte är allergiframkallande. Vi har alltså läst innehållsförteckningarna noga i det här testet.

Vem behöver en snuttefilt?

Inom barnpsykologin kallas sådana här föremål för övergångsobjekt. De bildar en mental brygga för barnet mellan föräldrarna och världen. 

De skapar trygghet och gör att barnet kan fatta mod till sig och utforska världen mer på egen hand. Det inkluderar även att sova själv, något som kan vara nog så komplicerat för ett litet barn. 

Du kanske minns din egen snuttefilt, tryggheten du kände av att hålla den mot kinden. Kanske kommer du till och med ihåg hur den luktade?

Bara minnet av en snuttefilt eller ett gosedjur kan fortfarande väcka känslor hos en vuxen. Tänk då hur viktig den är för ett barn, som precis håller på att upptäcka världen.

En snuttefilt kan man inte alltid välja åt ett barn, för hen kan knyta an till något helt annat föremål än den trendiga dyrfilten man tänkt sig.

Men det du kan se till är att du har EU-godkända textilier, leksaker, och annat som är ekologiskt hållbara och inte för med sig en massa gifter in i barnrummet. 

Hur kom vi fram till vilka snuttefiltar vi skulle testa?

Här var det bara att besöka butiker och gå igenom utbudet. Varje familj fick uppdraget att besöka två butiker var och gå igenom sortimenten. 

Jag scannade även av nätet på alla barnbutiker och produktrecensioner jag kunde hitta. På basen av det inhandlades alla filtarna från antingen lekmer.se, babyshop.se, eller babyland.se.

Hur testade vi snuttefiltarna?

Varje familj fick två filtar att testa. För det första gjorde vi en grundlig materialresearch på alla filtar. De som inte höll EU-standard eller var otydliga i sina innehållsdeklarationer sållade vi bort direkt. Inga allergiframkallande material här!

Slitstyrka var viktigt, varje filt tvättades minst tre gånger i 60 grader. När det gäller mjukhet, utseende, och lagom storlek fick familjens yngre medlemmar, de riktiga experterna alltså, säga vad de tyckte. Varje familjs barn fick välja en favorit av de två filtarna som var hemma för att testas. 

Våra favoriter

Premium: Pellianni Snuttefilt Muslin Eko

Pellianni Snuttefilt Muslin Eko (Space) är en självklar premiumvinnare i sin helhet - den har allt en snuttefilt ska ha och mer därtill. Dess rosa färg är väldigt rar och passar bra för dig som tycker om pasteller till bebisen. Att det är svensk design gör att det är extra roligt att ha med denna filt som vinnare. 

Storleken är 75 x 75 cm, vilket är en mycket bra storlek för en snuttefilt. Då den är i ekologisk bomull behöver du inte oroa dig över att ditt barn kommer få utslag eller liknande vid användning. Detta är bomull av högsta kvalitet och bara det gör att detta är ett bra val. 

Att Pellianni Snuttefilt dessutom är i kul design som passar i barnrummet och barnvagnen gör att den blir ett ännu hetare val. Den kommer att bli ditt barns bästa vän då den är behaglig att ha närmast huden. 

Trycket med både Mars, Saturnus, Jupiter och andra planeter gör att detta är en drömsk snuttefilt som är rolig att ge till sin bebis. Varför inte ge bebisen något spännande att drömma om i form av andra planeter redan från födseln?

Om du vill köpa andra filtar från Pellianni när du ändå är i farten finns det fina stickade varianter här och här. Det finns även muslinfiltar i olika mönster här och här. Gillar du Pellianni är det med andra ord lätt att hitta matchande fina filtar från samma märke.

Fördelar

 • Håller bra efter tvätt
 • Fin att hänga upp i barnrummet

Nackdelar

 • Inget för dig som inte gillar pasteller

Mellan: Teddykompaniet Diinglisar Organic Snuttefilt

De här snuttefiltarna är verkligen supermysiga och gosiga att krama om, och på toppen av filten sitter ett sött litet djurhuvud som bebisen både kan babbla med, bita i och kolla på. Som vinnare i mellanklassen kommer de till ett rimligt pris, som kan variera beroende på vilken modell du köper.

Utöver den otroligt fina designen så är snuttefilten tillverkad i ett mjukt material av ekologisk bomull, där även majsfiber-fyllningen är miljövänlig. För oss är det ett stort plus, inte bara för miljön utan också då det gör att den inte är skadlig för barnet.

Diinglisar har blivit väldigt populärt på senaste tiden, och vi förstår verkligen varför! Om ni är intresserade av att köpa den här så kan vi glädja er med att den kan användas redan från det att barnet är nyfött.

Dessa håller länge, inte minst med tanke på det faktum att de kan tvättas i maskin. Vi är verkligen nöjda!

Fördelar

 • Supersöt design
 • Finns i flera färger och mönster
 • Otroligt mjuk

Nackdelar

 • Något dyr för att vara snuttefilt

Budget: Kids Concept Snuttar 2-Pack Barnkammaren

Filtar i flanell, alldeles underbart mjuka och gosiga. Och de kommer i tvåpack, helt genialt! Filtarna har visserligen lite olika mönster i samma färg, det optimala hade varit om de varit exakt likadana allihop. 

Filtarna var populära i vår juniorpanel som älskade att de var så mjuka och goa. Vi vuxna kunde konstatera att deras slitstyrka inte var jättebra, men för den här prisklassen får man ändå väldigt mycket för pengarna.

De kommer i de snygga pastellfärgerna grön och rosa, men notera att de kan variera i pris, vilket vi tyckte var lite konstigt.

Fördelar

 • Härligt material i flanell, mjukt och behagligt
 • 2-pack
 • Finns i flera varianter

Nackdelar

 • Inte så slitstarka

Special: Rätt Start Mumin Snuttefiltskompis

Den här snuttefilten blev lite av en specialare i vårt test då den även har en söt liten snuttefiltskompis. Här får du alltså en mysig och kramgo snuttefilt och ett gulligt gosedjur i form av Mumin. Med andra ord ett perfekt kit som kan underhålla barnet när det vill leka och busa, och även när det är dags för vila.

Kort och gott är vi väldigt nöjda med den här snuttefilten från Rätt Start, där de än en gång lyckats med att göra en praktisk och trivsam barnleksak som funkar för alla.

Dessvärre är inte materialet i bomull, utan i polyesterplysch. Har du inte ett problem med det så finns det inget att klaga på, för trots det så är den väldigt mjuk och behaglig.

Fördelar

 • Fin design med Mumin
 • Praktiskt fäste för napp/bitring
 • Kan tvättas i 40 grader

Nackdelar

 • Material i polyesterplysch

Kom ihåg detta angående snuttefiltar

En snuttefilt kan som sagt bli livsviktig för ett barn och det är VÄLDIGT jobbigt när en sådan kommer bort. Att från början gardera sig mot det är bra. 

Även om man inte helt kan styra över vilken snuttefilt som kommer att gälla för barnet kan man så fort man ser vilken som verkar vara viktigast, se till att man skaffar fler av dem att ha i reserv.

Det är även lite slumpartat vad som blir favoritfilten eller gosedjuret hos ett barn. Vissa fäster sig vid ett föremål, andra barn har fler snuttefiltar. Man måste låta det ha sin gång och se vad barnet har för behov. 

De flesta barn börjar sina dagar på dagis vid tidig ålder numera och då kan det vara tryggt att få ha med sig någonting vid eftermiddagsvilan på dagis. 

Använder barnet napp kan det vara betydligt lättare vid avvänjningen, när det är dags, om barnet har en snuttefilt som komplettering. Saknaden efter nappen blir helt enkelt mindre om man har en filt att trösta sig med. 

Även om barnet inte har napp, utan suger på tummen, kan det vara bra att försöka få barnet att acceptera en snuttefilt så fort som möjligt, eftersom den då har något annat än tummen. 

Just tumsugande är en stor utmaning att få barnet att sluta med och då är det skönt om barnet har ett extra stöd i en snuttefilt. Det kan göra övergången enklare.

Våra utmanare

Cam Cam Muslinfilt

Denna superfina muslinfilt kommer i en underbart läcker senapsgul färg, men den finns också in många olika färger; så behöver ditt barn inte ha precis samma filt hela tiden går det bra att investera i flera olika färger.

Det bästa är att den är GOTS-certifierad och tillverkad i ekologisk bomull. Detta betyder att om du exempelvis har den i vagnen så kommer barnet inte överhettas. Och priset är även väldigt bra: cirka 60 kronor får man betala.

Fördelar

 • Fin färg, stilren men färgglad
 • GOTS-certifierad
 • Andas bra, anpassar sig efter temperatur

Nackdelar

 • Inte fluffig

Elodie Details Bamboo Muslin Filt

En filt i bambu med superfin design med luftballonger på. Slitstark och mycket tålig, den klarar många tvättar. Du kan välja mellan några fina färger och motiv.

Filten är lätt och har egenskapen att den är fuktabsorberande och reglerar temperaturen. Perfekt som solskydd en het sommardag med andra ord. Mått 80 x 80.

Fördelar

 • Lyxigt material
 • Bättre för miljön
 • Fuktabsorberande, bra för kladd och spill

Nackdelar

 • Inte så varm
 • Dyr

Done By Deer Muslinfilt 70x70cm Contour

Om du är ute efter en hållbar muslinfilt är denna verkligen värd en investering. Dessa kommer i flera fina färger och mönster så att du kan välja den du gillar mest.

Vi gillar verkligen att de känns så mjuka och behagliga mot huden, samt att de kan användas till så många olika saker. Materialet i ekologisk bomull är både bra och skönt, vilket vi gillar starkt!

Den mjuka muslinfilten är en perfekt gosefilt om barnet ska sova eller vila, antingen som ett mjukt underlag under bebisen eller som en kramgo kompis. Filten är också bra då barnet snabbt måste torkas av eller viras runt i något mysigt.

Kort och gott en mångfunktionell filt som funkar lika bra som snuttefilt och sovkompis som matskydd och handduk. Det bästa är att de är så tunna och enkla att hantera, även då de ska följa med i väskan eller i vagnen. Perfekt att bara slänga ner och ha med under en utflykt!

Fördelar

 • Bra och behagligt material i ekologisk bomull
 • Fina färger och mönster, lugnande
 • Mångfunktionella

Nackdelar

 • Dyr

Pippi Muslinfilt 6-pack

Här har vi ytterligare en variant av muslinfilt, den här gången från märket Pippi. Det som gjorde att vi fastnade för just den här varianten var att du får hela 6 kvalitativa filtar till ett riktigt bra pris, och för att muslinfilten i sig är så mångfunktionell.

Den här kan nämligen användas i alla situationer med bebis. Muslinfilten i 100% bomull är väldigt mjuka och behagliga mot huden, och med de fina mönstret i stjärnor och de lugnande färgerna gör de sig väldigt bra som gos- och sovkompis.

I och med att de kan tvättas funkar filten även bra som en tygblöja, haklapp, klädesskydd, liggunderlag, amningsfilt, ja in princip allt du kan tänka dig. Se det som en liten filt och handduk i ett, som alltid kan finnas med i väskan eller i vagnen och tas fram direkt då du eller barnet behöver den. Perfekt!

Sen uppskattar vi också att det här 6-packet finns i många olika färger, där du får en varierande färgskala med både helfärgade och mönstrade filtar i ett paket. På så sätt har du alltid några till hands när de andra ligger i tvätten, och du slipper oroa dig för att de ska ”ta slut” när du verkligen behöver dem.

De är smidiga att hantera, praktiska att ha och göra med, och de funkar lika bra för både stor och liten i alla lägen.

Fördelar

 • Generöst 6-pack
 • Bra pris för bra kvalité
 • Mångfunktionella, funkar alltid

Nackdelar

 • Inte överdrivet varm

Teddykompaniet Snuttefilt Lolli Bunnies

Här har vi en annan snuttefilt från Teddykompaniet, en mysig snuttefilt och ett roligt gosedjur i ett som barnet kan använda i alla stunder både som sov-, mys- och lekkompis.

Den här kaninen är otroligt gullig, och den kan absolut bli barnets nya favorit på nolltid. Faktum är att den rosa färgen kombinerat med det mjuka och gosiga materialet både känns behaglig och ser trivsam ut.

Det vi gillar med den här snuttefilten är att den är säker så att den ska kunna användas redan då barnet är nyfött. Det innebär att alla sömmar är dragsäkra och testade, samt att materialet är giftfritt och eld- och flamsäkert.

Det söta tassarna och det fina huvudet sätter pricken över i:et på den här gosiga kaninen, som du dessutom får till ett bra pris. Bra storlek och av hög kvalité, och den kan även tvättas i maskin på 40 grader för att hålla den fräsch.

Fördelar

 • Snuttefilt och gosedjur i ett
 • Kan användas från nyfödd och flera år framåt
 • Bra kvalité till bra pris

Nackdelar

 • Material i polyester, inte lika mysigt som bomull

Liewood Snuttefilt med Bitleksak Dines

Den här modellen av snuttefilt från Liewood är en snuttefilt med en tillhörande bitleksak, som är bra då barnet har kli i tänderna eller helt enkelt vill ha något att pyssla med själv.

Bitleksaken är i kvalitativt trä och dess behandling med jojoba-olja gör den både behaglig och bra för barnets mun och tänder.

Vi gillar också att själva snuttefilten är i ekologisk bomull, vilket gör den extra mjuk, den andas och är bättre för miljön. Perfekt alternativ då bebisen håller på att få sina första tänder och gärna biter tag i något, eller för det lite större barnet som vill ha sällskap.

Fördelar

 • Bra kvalité
 • Material i ekologisk bomull, bitring i trä
 • Underhållande och gosig

Nackdelar

 • Något dyr
 • Inte fluffig

Done By Deer Snuttefilt Raffi

Ytterligare en produkt från det kvalitativa märket Done By Deer, deras Snuttefilt Raffi. Det bästa med just den här snuttefilten är att den har en blandning av bomull och polyester, vilket gör att den både känns väldigt mjuk och gosig samtidigt som den är len och behaglig mot huden.

Utöver det mjuka materialet så är designen på snuttefilten väldigt söt, och något som tilltalar barnen lite extra är det söta huvudet längst upp på filten. Det ser nästan ut som en sovande hund eller ett rådjur, som blundar och sover så sött. Barnet kan alltså både leka, kramas och sova med den här!

Fördelar

 • Mycket mjuk och behaglig mot huden
 • Praktiskt hänge för bitring och napp
 • Kan tvättas i maskin

Nackdelar

 • Något dyr

Produkter som utgått

Rätt Start Akrylfilt, Tummen

Vi är många som har en relation till sagofiguren Tummen! Den här är en riktig nostalgifilt för oss föräldrar. Väldigt fin i designen. 

Storleken 100 x 75 cm är generöst tilltagen och kan även fungera som täcke. Kostar ca 250 kr, ett väldigt bra pris, tyckte panelen. 


Finlayson Muminfilt

Mumintrollet är en älskad sagofigur och det här motivet är som gjort för alla oss fans. Filten är tillverkad av det finska företaget Finlayson, som är känt för sin fantastiskt fina kvalitet och för stilren och snygg design.

Det är också härligt att företaget är så öppet med sin verksamhet. De har bland annat publicerat alla sina samarbetspartners på sin hemsida och arbetar inte med något företag som inte lever upp till deras miljö- och kvalitetskriterier. Hurra säger jag, önskar att alla företag kunde göra likadant! 

Själva filten är fantastiskt mjuk och mysig och blir en pålitlig kamrat för din lilla i sängen. Slits inte ut snabbt och skulle nog kunna räcka hela barndomen.


Geggamoja Bamboo Cuddly Blanket 

En jättefin filt i ett härligt mjukt material som är svårt att motstå. Måtten är 70x70 cm, vilket är rätt perfekt i storlek, tycker testpanelen. Lagom att krypa in under när man är liten, men inte för stor och otymplig att ha med sig i vagnen. Välj mellan två fina färger.

Geggamoja är företaget från Täby i Stockholm som jobbar med textilier i ekologisk bomull och även med bambu, ett relativt nytt material för oss här i Sverige. Mjuka material som trikå och velour utgör basen i deras produktion. 

Geggamoja är ett litet familjeföretag som jobbar efter sina egna värderingar när det gäller omtanke om miljön, design, och formgivning. Det här är ett så spännande företag, som jag hoppas få se mer av!


Jox Babyfilt och Gosedjur

Den här filten, som kommer med en tillhörande liten kanin, som håller om den ihoprullade filten, var en succé hos våra barn, givetvis. Och vi håller med!

Den håller formen trots flera tvättar. Materialet är  visserligen i polyester, men följer miljökriterierna för EU-standarden. 

Det här är också en fin present till någon liten, eftersom den har det där lilla extra i och med gosedjuret. Kitet finns i flera färger och passar naturligtvis lika bra för pojkar som för flickor.


Koolabah Pink Mouse In Da House 

A pink mouse in da house, yeah! Det ska vara ett svenskt företag att komma på ett så coolt namn! 100 % ekologisk bomull och mycket slitstark är den här filten. 

Den tålde alla tvättarna utan att ändra form eller utseende överhuvudtaget. Den är dubbelsidig, så det fina mönstret finns på båda sidorna. Mäter 106 x 74 cm.


Kenzo Tiger Filt och Nallebjörn Set 

Kenzo har också tagit fram ett kit med gosedjur och snuttefilt. Den här är i bomull och går jättebra att tvätta i maskin i 30 grader.  

Kitet kommer i en snygg väska. Kenzo är ett premiummärke, så priset är också därefter: ca 1320 kr. Filtmått 76 x 78 cm. 


Bloomingville Snuttefilt Superhero

Här har vi en lite lyxig snuttefilt från Bloomingville. Den här snuttefilten är skapad med naturliga material känns otroligt kvalitativ på alla sätt och vis.

Materialet är väldigt mjukt och gosigt, för att inte tala om den fina designen i form av en superhjälte. Precis som på Diinglisarna från Teddykompaniet får du här en snuttefilt med en sött litet djurhuvud på toppen, som i det här fallet är en superhjälte-kanin. Både bebisar och lite större barn kommer älska den här!

Vi gillar också att Bloomingville har satsat på att skapa en hållbar och behaglig MINI-kollektion för barn i alla åldrar, som bidrar till att både barn, föräldrar och miljön mår extra bra av de här produkterna. Snuttefilten känns len mot barnets känsliga hy, och passar därmed perfekt vid vilo- eller sovdags. Snuttefilten kan även tvättas vid behov. Kvalité och hållbarhet i fokus kan aldrig gå fel!

Fördelar

 • Hög kvalité
 • Snuttefilt och gosedjur i ett
 • Otroligt mjuk

Nackdelar

 • Dyr
 • Endast handtvätt
 • Något liten

Frågor och svar

Vad är en snuttefilt?

En snuttefilt är en liten filt eller en tygbit, det kan även vara ett mindre mjukdjur. Egentligen kan det vara vad som helst och många gånger väljer barn själva vad de vill ha som snuttefilt.

Det är helt enkelt någonting som ger trygghet. Vissa barn vill ha med sin snuttefilt vart de än går, för andra är det mest när de ska sova som den behövs eller kanske på förskolan.

Det är sällan populärt att tvätta en snuttefilt även om den blir smutsig. Barnet känner igen doften och för vissa barn är det viktigt att den luktar på just det sättet.

Men det är inte alla barn som bryr sig om lukten och ibland går det att ha flera likadana snuttefiltar i reserv ifall en tappas bort eller behöver tvättas – eller om man vill ha dem utspridda på olika ställen, till exempel förskolan och hos mor- och farföräldrarna.

Hur länge har barn snuttefilt?

Det är väldigt olika hur länge barn använder snuttefilt. En del gör det bara en kort period, andra väldigt länge. Många barn slutar med snuttefilt när de är runt 4 år, men det kan även vara mycket tidigare eller mycket senare.

När börjar man med snuttefilt?

Även det är olika från barn till barn. Vissa föräldrar väljer att introducera snuttefilt tidigt och ibland är det barnet själv som väljer sin snuttefilt. Runt 1 år börjar många barn med snuttefilten, men det kan vara såväl tidigare som senare.

Hur använder man snuttefilten?

Egentligen är det barnet som väljer hur och när snuttefilten ska användas. Det kan vara för att somna lättare när man börjar på förskolan eller när man ska sova på förskolan. Men det kan också vara precis hela tiden, vart man än är, och vad man än gör.

Om man som förälder väljer att introducera snuttefilt tidigt kan den till exempel användas för att lugna barn som ofta är ledsna eller för att underlätta sövningen.

Om barnet har väldigt stort behov av närhet kan man även använda snuttefilten för att barnet ska vara lugn i till exempel babysittern en stund eller liknande. Det är dock inte alltid det fungerar att introducera snuttefilt.

Varför har barn snuttefilt?

För att det ger trygghet, helt enkelt. För mindre barn handlar det ofta om att snuttefilten luktar som mamma och/eller pappa, för lite äldre barn kan det vara samma lukt eller bara en bekant lukt – eller att själva snuttefilten i sig är bekant och trygg.

Kan barnet ha snuttefilt istället för napp?

Barn kan ha napp, snuttefilt, eller både och. Det är inte alla barn som vill använda napp och inte heller alla barn som vill ha snuttefilt – medan andra barn vill ha både och.

Men om man föredrar att barnet har snuttefilt istället för napp kan man förstås låta bli att börja med napp, men introducera snuttefilt.

Det är inte säkert att barnet vill ha snuttefilt i början, eller överhuvudtaget, men man kan förstås testa. Varken napp eller snuttefilt är ett måste.

Är det bra för barnet att ha snuttefilt?

Det kan vara bra eftersom det får barnet att känna sig tryggare. Men det är inte alla barn som behöver eller vill ha snuttefilt.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals