Bästa täckbyxorna 2024 – Lek och bus i snö och kyla

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Termobyxor är en del av ett barns basgarderob. Ett par bra termobyxor är alltid nödvändigt att ha och alldeles särskilt viktigt är det att tänka på att de är funktionella och bra under småbarnsåren.

Barn i förskola, låg- och mellanstadiet är fortfarande ute mycket och att de är rätt klädda är viktigt för att de inte ska bli sjuka och dessutom kunna ha roligt ute i kylan och snön.

Som tur är har vi en massa bra varumärken som har tagit fram funktionella termobyxor för alla möjliga tillfällen.

Tonåringen kanske till vardags inte behöver jättetjocka termobyxor om ni inte bor långt norröver. Åker ni skidor regelbundet är det ett måste med lämpliga termobyxor i lagom storlek för lagom tjocklek.

Premiumvinnaren i den här testomgången blev Reima Reimatec Loikka Vinterbyxa. I mellanklassen placerade vi Hummel Thor Byxa. En budgetbyxa har vi också, ZigZag Provo Skidbyxa, heter den. Vår specialare heter Colmar Dun Täckbyxor, missa inte den.

Premium: Reima Reimatec Loikka Vinterbyxa

Vi har svårt att tro att Reima gör någon besviken. Deras funktionskläder är alltid av högsta kvalitet och dessutom är de så hållbara i sin konstruktion och i tyget att man kan låta dem ärvas till barn efter barn.

Med deras täckbyxa Loikka behöver man inte oroa sig för att barnet ska bli varken kall eller blöt, eftersom de är helt vatten- och vindtäta och samtidigt bekväma att bära. De passar perfekt för lek och bus i snön.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Mycket prisvärda

Nackdelar

 • Vi kan inte komma på några nackdelar med de här täckbyxorna

Mellan: Hummel Thor Byxa

Hummels byxa Thor är en superfunktionell täckbyxa som finns ända ner i storlek 98. Den går alltså att använda även för våra allra yngsta.

Modellen är genial i sin enkelhet och går lätt att få på, tack vare en rejäl dragsko i midjan med knapp. Hängslena är breda, bekväma, och elastiska samtidigt som de ger mycket stadiga.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Bra passform
 • Rejäla hängslen

Nackdelar

 • Begränsade justeringsmöjligheter i midjan

Budget: ZigZag Provo Skidbyxa

För den som vill ha bra och funktionella täckbyxor som samtidigt är väldigt prisvärda, tycker vi att ni ska satsa på dessa. De är både vind- och vattentäta och justerbara både i midjan och i benslutet.

Dessutom har de ett par breda och elastiska axelband som gör dem bekväma och ser till att ingen glipa bildas mellan byxa och jacka.

Fördelar

 • Snygga
 • Prisvärda

Nackdelar

 • Har ej fickor

Special: Colmar Dun Täckbyxor

Colmar har ett par täckbyxor i dun som garanterat håller barnet varmt långa dagar i vinterkylan. De här byxorna är främst lämpade för det lite äldre barnet och tonåringen.

Detta mest på grund av exklusiviteten, då det kan vara lite överkurs att köpa ett par byxor av den här typen till ett litet barn. Men för tonåringen som åker skidor mycket och har alpina sporter som största intresse är dessa perfekta.

Fördelar

 • Perfekt för alla tonåringar med alpina sporter som hobby

Nackdelar

 • Priset, som inte är billigt

Köpguide

Det är viktigt att en termobyxa är lagom varm. Yngre barn rör sig inte jättemycket utomhus och ett-tvååringar på förskolan behöver ha riktigt varma termobyxor, eftersom de sitter mycket när de är utomhus och leker.

De äldre barnen börjar röra på sig mer och mer och är täckbyxorna då å andra sidan för varma är det definitivt heller inte trevligt. Genom att läsa specifikationerna på täckbyxor går det enkelt att ta reda på hur många minusgrader termobyxorna klarar av.

Tips för när du ska köpa termobyxor

Här är några saker att specifikt titta efter när du ska välja termobyxor till ditt barn:

 • Hur många antal flickor vill du ha.
 • Hurdan passform och modell tänker du dig.
 • Fundera också på fickornas placering och vilka du anser vara mest praktiska.
 • Tjockleken på fodret är viktigt.
 • Att de har reflexer och är väl synliga.
 • Ta reda på om de har förstärkta partier då det är särskilt viktigt när det gäller termobyxor för yngre barn.

Valet av rätt passform

Precis som på andra byxor så beskrivs modellerna på täckbyxor på olika sätt. Snittet på täckbyxor ska vara praktiska för barnets behov. För de äldre barnen kommer kanske stilen också spela in och det är viktigt att det är snyggt enligt barnets egen smak.

Termobyxor är ytterplagget som ska värma utan att man har en massa under och du ska räkna med att ett par mjukisbyxor eller ett par kalsonger får plats under, men mer är inte nödvändigt om du har valt ett par täckbyxor som stämmer överens med behoven.

Skötsel av täckbyxor

Täckbyxor ska vara lätta att tvätta och de ska också gå att ha i torkskåp. De ska gå att torka upp på några timmar.

Byxor och stövlar

Det man ska titta på när det gäller täckbyxor för barn är också att de har en bra funktion nere vid bensluten. De ska omsluta stövelskaftet på ett bra sätt, så att ingen snö och kyla kan komma in på benen och i skorna.

De allra flesta täckbyxor är tillverkade så att ett tunnare foder i form av en mudd med resår nedtill träs över skaftet på vinterkängan.

Vidare finns det också ofta resår som man kan trä över skon och ha under sulan. På så vis kan man försegla benslutet, så att de inte kan åka upp.

Vissa varumärken, som exempelvis Reima, har gjort det här resåren i silikon, som har mycket större hållbarhet. Dessa knäpper man upp på ena sidan och spänner fast i en knapp efter att man placerat det under skosulan.

Täckbyxor med hängslen eller utan

Det finns olika typer av lösningar för hur man får en täckbyxa att sitta bra i midjan, så att ingen glipa bildas mellan jacka och byxa, där kyla och väta kan komma in. Vissa täckbyxor har en överdel i form av en fleeceväst med justerbara kardborreband på axlarna.

Andra har vanliga hängsel i bred resår som man sedan kan justera på längden. Vissa har bara ett resår i midjan. Då är det viktigt att resåren går att justera på ett smidigt och effektivt sätt.

Reflexer

Vi har ju otroligt mörkt på vår klothalva om vintern och det är därför extra viktigt att alla vinterkläder och skor är utrustade med ordentliga reflexer.

Om man själv kör bil behöver man inte fundera länge på hur viktigt detta är, eftersom man snabbt märker hur otroligt dåligt människor syns i mörker när man kommer körande. Så en massa reflexer både på oss själva och på våra barn och våra husdjur, det är vad vi förespråkar!

Våra favoriter

Premium: Reima Reimatec Loikka Vinterbyxa

Man behöver verkligen aldrig bekymra sig för kvaliteten om man köper ett plagg från finska Reima. Den är nämligen alltid förnämlig och att kunna presentera en täckbyxa från dem känns fantastiskt bra.

Deras täckbyxa Loikka som dessutom finns i härliga färger är inte bara snygg utan också superfunktionell.

Materialet är helt vind- och vattentätt och väldigt slitstarkt och man har testat fram kvaliteten på tyget för att de ska klara av mycket krävande utomhusaktiviteter. Sömmarna är tejpade och byxorna har en vattenpelare på 12.000 mm, vilket man får säga är extremt mycket.

Byxorna håller ditt barn torrt även när det är mycket snö eller snöslask ute. Samtidigt har materialet en god andningsförmåga och den är helt enkelt perfekt för barn som rör sig mycket när det är kallt ute.

Täckbyxorna har en ytbehandling som gör tyget smutsavvisande. Stussen är fodrad med polyestertyg som isolerar värme, men som samtidigt transporterar bort fukt.

Byxorna är utrustade med en ficka som har blixtlås där man kan ha smart förvaring av små grejer som nycklar och mobiltelefon.

Både benslut och midja är justerbara och det är lätt att få fram en bra passform. Nertill finns de karakteristiska fothällorna i silikon som man kan placera under sulan på skon.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Mycket prisvärda

Nackdelar

 • Vi kan inte komma på några nackdelar med de här täckbyxorna

Mellan: Hummel Thor Byxa

Hummel är nog ett varumärke som de flesta känner igen. Det grundades redan i början på 1900-talet i Danmark och är mest kända för sina fotbollsskor och kläder. De tillverkar kläder och fritidsutrustning för hela familjen.

Täckbyxorna är vind- och vattentäta. De har tejpade sömmar så att barnet hålls torrt och varm under hela utevistelsen. Bensluten har speciella muddar, så att kyla och snö inte kan ta sig in.

Byxorna har rejäla hängslen som är ställbara både fram och bak. Täckbyxorna från Hummel är också utrustade med en rejäl gylf, så att man enkelt kan få in tröjan under brallorna, medan man drar på dem.

Den svarta färgen kanske kan kännas tråkig för vissa, men man ska komma ihåg att de inte ser smutsiga ut så snabbt och att de passar till alla färger på jackor och skor.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Bra passform
 • Rejäla hängslen

Nackdelar

 • Begränsade justeringsmöjligheter i midjan

Budget: ZigZag Provo Skidbyxa

Täckbyxan Provo från ZigZag är ett par trendiga täckbyxor som är varmt fodrade i en mjuk polyesterfleece. Designmässigt är de väldigt tjusiga i detaljerna med sin orangea färg, svarta hängslen, och svarta detaljer vid bensluten.

Midjan är justerbar, vilket ger en bra passform och de har tejpade sömmar, så att ingen väta eller kall vind kan komma in i byxan.

De är justerbara vid bensluten, vilket gör att de blir täta vid stövelskaften. De kan användas både som varma byxor på vintern eller som aktivitetsbyxor i pulk- eller skidbacken.

Fördelar

 • Snygga
 • Prisvärda

Nackdelar

 • Har ej fickor

Special: Colmar Dun Täckbyxor

Vår specialare är ett par riktigt exklusiva täckbyxor i dun. Det här är täckbyxorna från det italienska märket Colmar som har tillverkat funktionskläder för vuxna och barn sedan 1923.

Täckbyxorna är både vattenavvisande, vindtäta, och kommer att hålla ditt barn varmt på bästa möjliga sätt, tack vare naturmaterialet.

Samtliga material är tillverkade i lättviktiga material som gör att byxorna får maximal komfort och rörelsefrihet i skidbacken eller pulkabacken. Hängslena justerar du lätt och de sitter bra, eftersom de är elastiska.

Insidan är tillverkat i ett extra slätt material som gör att byxorna är väldigt lätta att dra av och dra på. I benslutet finns det snölås och fickorna är försedda med blixtlås.

Dragkedjan i midjan har ett kardborreband, så där kan heller ingen vind tränga igenom. Ett par mycket exklusiva täckbyxor från märket Colmar.

Fördelar

 • Perfekt för alla tonåringar med alpina sporter som hobby

Nackdelar

 • Priset, som inte är billigt

Våra utmanare

Bergans Storm Termobyxor

Bergans är ett norskt märke och att deras täckbyxor är av yppersta kvalitet är kanske ingen överraskning. Den här marinblå modellen vid namn Storm har en vattenpelare på 10.000 mm, vilket får ses som mycket bra.

De är förstärkta i både knä och stuss och har snölås i benslutet. De är vadderade och ger därmed skön värme även i minusgrader. Hängslena är justerbara och de har bekväma resår i midjan, vilket gör att passformen är lätt att få att sitta bra.

Fördelar

 • Kvalitetstäckbyxa
 • Bra passform

Nackdelar

 • Ligger rätt högt i pris

Didriksons Nallo Termobyxa

Svenska Didriksons står för de här snygga termotäckbyxorna. Den här är bekväm för våra minsta snöälskare och byxorna är helt fodrade och varma, samtidigt som det håller snö och kyla ute, tack vare de tejpade sömmarna samt justerbara och elastiska fotband.

Tillverkningsmaterialet är polyamid, som är extremt slitstarkt och dessa passar för barnet som gillar mycket aktiviteter och utelek. Sömmarna är tejpade, vilket också bidrar till den vattentäta funktionen.

Fördelar

 • Bra kvalitet
 • Bekväma
 • Praktiska fickor

Nackdelar

 • Hängslena borde vara bredare för att vara optimalt bekväma

Didriksons Termobyxa Amitola

Amitola är en annan täckbyxa från Didriksons som är utrustad med den smarta funktionen extend size. Det gör att man kan förlänga benen på dem, så att man kan låta byxorna bli större i storlek i takt med att barnet växer.

Precis som täckbyxor ska ha, så har de ett benslut som förhindrar snö och kyla att komma in. I det här fallet är det ett par rejäla muddar.

Byxorna har också en fothälla som man kan placera under sulan på skon. Materialet är 100 % polyester som också är helt fritt från PVC. Didriksons är också ett märke man kan lita på.

Fördelar

 • Extended size som växer i storlek

Nackdelar

 • Smala hängselband

Lindberg Northern Täckbyxa

Svenska Lindberg är hjärnan bakom de här coola, snygga, och funktionella täckbyxorna. Snölås och kardborreband finns i bensluten och byxorna är fodrade med fleece i stussen, vilket gör att barnet inte blir kall om baken när hen sitter utomhus.

De här byxorna är som gjorda för aktiviteter såsom skidåkning, pulkaåkning, och skridskoåkning. Hängslena fäster man med kardborreband, vilket är enkelt och snabbt även för de minsta barnen. Täckbyxorna har också fickor med dragkedja.

Fördelar

 • Bekväma och funktionella
 • Lätta för barnet att ta på själv

Nackdelar

 • Finns egentligen inga nackdelar

Color Kids Sanglo Skidbyxor

Color Kids har ett par utmärkta täckbyxor som är utrustade med en speciell flow-teknologi, som gör byxorna vatten- och vindtäta, samtidigt som de andas bra.

Detta gör dem perfekta för aktiv utomhuslek och skidåkning. Perfekt för den som vill ha ett par praktiska och funktionella täckbyxor till ett bra budgetpris.

Här får man verkligen mycket för pengarna. Byxorna har reflexdetaljer, så att barnet är väl synligt i mörkret och de har förstärkningar på knäna samt tejpade sömmar.

Fördelar

 • Mycket prisvärda
 • Utrustade med ficka

Nackdelar

 • Kan ej torktumlas eller användas i värmeskåp
Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals