Recension: BeSafe iZi Up X3 Fix – Den säkra bilbarnstolen för femåringen och uppåt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

8/10
PRIS
9/10
LIVSLÄNGD
9/10
DESIGN
9/10
KVALITET

Köpguide

Det första intrycket man får av BeSafe iZi Up X3 Fix bilbarnstol är de väldigt generösa sidorna kring axlar och huvud. Det här är ingen designgimmick, utan en högteknologisk lösning som skapar en säkerhet likt ingen annan på en framåtvänd barnstol.

Barn ska ju som bekant åka bakåtvända så länge som möjligt. Detta för att trycket från en krock ska fördelas på skalet av bilbarnstolen och på det sättet skonas barnets kropp och skador minimeras.

Men i något skede kommer ditt barn att vara för stor för den bakåtvända bilbarnstolen. Det kan också bero på att ditt barn har funktionshinder eller ett handikapp som gör att det inte passar för barnet att sitta bakåtvänt i bilen. Men även om du placerar ditt barn framåtvänt vill du ha en säkerhetslösning som ger maximal trygghet för ditt barn, givetvis.

BeSafe Easy Up X3 Fix har en lösning av sällan skådat slag. Om stolen monteras tillsammans med en ISOFIX-lösning, så triggas även deras patenterade lösning Side Impact Protection igång. Det ger ett exceptionellt skydd vid en sidokrock eftersom stolens rygg automatiskt roteras mot olyckan och därmed får du ett sidokrockskydd utöver det vanliga. Barnet riskerar inte att slungas ur stolen, så som det kan förekomma i vanliga framåtvända bältesstolar.

BeSafe iZi Up X3 Fix

Stolen går att använda både med och utan Isofix-funktion. Du säkrar stolen med hjälp av bilens eget trepunktsbälte och bältesfästen inbyggda i stolen hjälper dig att positionera bältet över barnets kropp exakt där det ska vara. Bältet ska inte ligga mot barnets nacke och hals och det undviker du effektivt genom att följa anvisningarna på stolen.

BeSafe iZi Up X3 Fix

Det smarta med BeSafe iZi Up X3 Fix är att stolen växer med ditt barn ända upp till 150 centimeters längd. Både huvudstöd och ryggstöd kan justeras på varsin sida av stolen och det är alltså inte bara huvudskyddet som växer när du höjer det utan hela stolen justeras på höjden. Det ger maximal ergonomi till ditt barn och ett optimalt skydd under hela din tid som ett barn behöver använda stolen.

Design

Stolens design är väldigt diskret och ger ett modernt och samtidigt gediget intryck. Eftersom bältesstolen är svart passar den in i de flesta inredningar i en bil och har du dessutom svart klädsel så kommer den knappt att synas överhuvudtaget. Norrmännen är väldigt duktiga på formgivning och det syns även i den här produkten.

BeSafe iZi Up X3 Fix

När det gäller lutningen kan du välja mellan tre olika lägen, vilket gör att du kan anpassa stolen till sätets lutning. Stolen är utrustad med ergonomiskt utformade handtag, vilket gör att barnet har det extra bekvämt under bilfärden. Stolens tyg är lätt att ta av och tvätta i 30 graders maskintvätt. Textilen är mjuk och skön, men samtidigt består den av ett slitstarkt polyestermaterial. Så här har du en bältesstol som håller för flera barn om du planerar för syskon i familjen. Stolen upptar endast en sits, så att medpassagerarna i sätet bredvid har lika mycket utrymme som annars.

Exakt vad är en bältesstol?

Bältesstolen kan du börja använda från det att barnet är cirka 5 år och uppåt. Bältesstolens funktion är att anpassa bilens egna trepunktsbälte till barnets kropp. Det gäller att alltid kontrollera att bältet är sträckt på rätt sätt. Men det är inga problem med den här modellen eftersom det finns en detaljerad guide på stolen för hur du ska spänna fast bältet. Bältet ska sitta nära halsen över bröstbenet och gå ner över låren. Bältet ska alltså inte gå över magen.

BeSafe iZi Up X3 Fix

Den innovativa vridfunktionen är också något som är unikt för BeSafes bältesstol och något som ökar säkerheten ytterligare. Du kan ha en bältesstol i framsätet, men är barnet kortare än 140 centimeter måste du montera loss krockkudden. Är barnet längre går det bra att ha den kvar.

Om BeSafe

BeSafe är ett norskt företag där barnets säkerhet har stått i fokus från allra första början. Här satsar man på att ta fram högkvalitativa säkerhetsprodukter och däribland finns bilbarnstolar av väldigt hög standard och babyskydd som är utvecklade enligt den senaste och mest säkra teknologin som finns på marknaden idag. Deras ingenjörer jobbar kontinuerligt på att ta fram och utveckla produkter som kan ge dig exakt det du behöver för att kunna ligga i framkant i en konkurrensutsatt marknad. Produkterna tillverkas i Europa och följer därmed den Europeiska säkerhetsstandarden till punkt och pricka.

BeSafe iZi Up X3 Fix

BeSafe vet också att den moderna föräldern har höga krav på design och formgivning på de produkter som vi omger oss med. Därför håller man fanan högt när det gäller formgivningen och marknadens främsta industridesigners jobbar med att ta fram lika snygga som säkra och ergonomiska produkter. Och produkterna är även väldigt prisvärda och inte alls så dyra som man kunde förvänta sig av ett företag i den här kategorin.

Svensk lagstiftning

I Sverige har vi en lagstiftning som anger hur barn ska färdas i bil och det finns regler för hur bilbarnstolar och skyddsutrustning för barn ska användas. Barn som är kortare än 135 cm måste ha ett anpassat skydd vid bilåkning. Det innebär antingen ett babyskydd, en bilbarnstol, eller en bältesstol eller kudde. Produkterna ska också vara godkända enligt säkerhetsföreskrifterna. Föraren har ansvar för att alla passagerare under 15 år har bilbälte och annan angiven skyddsutrustning. Att inte följa de här föreskrifterna är förenat med dryga böter i Sverige.

Nackdelar

För en som av olika anledningar vill ha en framåtvänd bilbarnstol, så ser vi inga som helst nackdelar med den här produkten. Den garanterar att ditt barn får högsta möjliga säkerhetsstandard och du kan använda den på ditt barn upp till 150 cm, vilket är till ca 10-12 års ålder. Det är verkligen en enorm bedrift att från BeSafes sida ha lyckats ta fram en produkt med den här kvalitetsnivån för större barn.

Produktfakta

  • Maxvikt barn: 15-36 kg 
  • SIR (Side Impact Rotation)
  • SIP (Side Impact Protection
  • Stängd bältesstyrning

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals