Bästa babyskyddet 2024 – Det perfekta skyddet för din bebis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Alla som precis har fått eller väntar en ny liten bebis, och åker bil,  behöver ett babyskydd. Det fungerar som en bilbarnstol fast för precis nyfödda bebisar som de använder tills de är gamla nog att använda en bakåtvänd bilbarnstol.

Det finns en uppsjö babyskydd på marknaden och i alla möjliga prisklasser, så vilken av alla produkter ska man välja? Vilka funktioner är bäst? Hur smidigt är babyskyddet att använda? Vad ingår för priset? Och det viktigaste av allt, hur säker och bekväm är den?

I vår guide har vi sammanställt allt du behöver veta för att så enkelt som möjligt hitta det perfekta babyskyddet för er familj.

I mellanklassen, som blev vår absoluta favorit, hamnade Britax Römer Baby Safe Plus SHR II, följt utav Cybex Aton Q i premium klassen, och i budgetklassen kammade Carena Viggen Babyskydd hem segern. 

Vi har även en prisbelönt specialare med Doona+ Babyskydd. Alla dessa, och de andra på vår lista, kommer hjälpa dig att hålla ditt barn säker.

Premium: Cybex Aton Q

Ett babyskydd med inlägg som är smidigt när du precis har fått din nya lilla bebis som sedan kan tas bort i och med att barnet växer.

Nackstödet har flera olika lägen och det finns även ett vadderat sidokrockskydd. En stor sufflett med solskyddsfaktor justeras enkelt fram och tillbaka. Passar perfekt med andra produkter från Cybex.

Fördelar

 • Snygg design
 • Kan användas i barnvagn
 • Babyhugger-inlägg som kan tas ut

Nackdelar

 • Dyr
 • Funkar bara med cybex barvagnar

Mellan: Britax Römer Baby Safe Plus SHR II

Modern design och teknologi gör att du enkelt kan sätta dit och ta bort babyskyddet från din barnvagn med ett enda klick - med en hand!

Allting är vadderat och skönt och saker som handtag, sele, och huvudstöd är justerbart, och det finns även en lutningsmekanism som gör det smidigt för din bebis att sussa lugnt och skönt. Klädseln kan även tas bort och tvättas.

Fördelar

 • Sidokrocksskydd
 • Kan fästas på en barnvagn med adapter
 • Bekväm för barnet

Nackdelar

 • Kan endast användas i britax barnvagnar
 • Något dyr

Budget: Carena Viggen Babyskydd

Carena Viggen babyskydd är väldigt genomtänkt och säker trots att den kommer till ett billigare pris. Huvudstödet är mjukt vadderat och är utformat så att bebisen ska ha en naturlig sovposition.

Detta är vinnaren i budgetklassen då den fungerar utmärkt som ett babyskydd, men en del saker måste köpas till separat för att fungera med till exempel din bil eller barnvagn.

Fördelar

 • Bra pris för ett bra babyskydd
 • Kan användas i barnvagn med adapter
 • Avtagbar och tvättbar klädsel 

Nackdelar

 • Krävs att du köper till adapter för att fästa i bilen
 • Tråkig design

Special: Doona+ Babyskydd

En supersmidig 2-i-1 produkt då babyskyddet förvandlas till en barnvagn med ett enda klick. Du sätter fast den i din bil som vanligt, och när du sedan är framme kan du antingen bära skyddet eller trycka på en knapp så att hjulen fälls ut. Rekommenderas varmt till er på en budget som vill ha babyskydd och barnvagn i ett.

Fördelar

 • Kombinerad babyskydd och barnvagn
 • Fukt- och värmereglering
 • Kan monteras både med isofix och bilens bälte

Nackdelar

 • Dyr
 • Inte riktigt lika säker/ stabil som en vanlig barnvagn

Vem behöver köpa ett babyskydd?

De flesta babyskydden passar de flesta bilar och det finns adaptrar och enkla bältesfunktioner så att det ska vara enkelt att spänna fast den i bilen och ta bort den när man är framme vid sin destination. 

Man kan då även använda den med sin barnvagn - här igen finns det adaptrar som hjälper till med denna övergång. En del babyskydd kommer som 2-i-1 produkt och har ben och hjul som fälls ut.

Det är en väldig viktig investering som kommer hjälpa till att hålla ditt barn säker under händelsen av en eventuell krock, och generellt under promenader då du antingen endast bär babyskyddet eller har satt fast den i barnvagnen.

Hur kom vi fram till vilka babyskydd vi skulle testa?

Vi har som vanligt kollat på oerhört många hemsidor på internet som säljer barnrelaterade saker och i barnaffärer. De flesta babyskydden är bäst säljande på bland annat lekmer.se, bamba.se, och babyland.se.

Vi har kollat olika recensioner som fanns tillgängliga och vi har även pratat med tillverkaren och undersökt hur de olika skydden har krocktestats. 

Eftersom alla möjliga produkter idag kommer i så många olika prisklasser och med olika funktioner, var vi även noga med att välja babyskydd i olika prisklasser för att se om den dyraste varan faktiskt är den bästa.

Hur testade vi babyskydden?

Som jag nämnde ovan har vi inte kunnat göra ett riktigt krocktest med våra babyskydd, så vi har varit noga med att prata med de olika tillverkarna och deras kundtjänst för att se till att de åtminstone har undergått ett sådant test.

Alla vi föräldrar som var med i testpanelen träffades första gången och öppnade alla babyskydd tillsammans, så att alla kunde se och klämma på dem.

Vi tog sedan hem en var och testade den i vecka för att sedan rotera runt all de åtta babyskydden som testades av alla i en vecka var.

Då vi alla har olika bilar och barnvagnar var det enkelt att se vilka märken som var kompatibla med vilka.

En del babyskydd behöver till exempel många adaptrar för att den ska fungera i din bil eller med din barnvagn - vilket då inte alltid gör den värd pengarna.


Våra favoriter

Premium: Cybex Aton Q

Detta är en supermodern (och snygg!) produkt från Cybex och om du redan har en barnvagn av detta märke så kommer det här barnskyddet passa utmärkt till den. Vilket barn som helst kan använda den så länge man inte överstiger 13 kilo.

Du sätter ner barnet på ett inlägg som sedan kan tas bort så att han eller hon kan ligga ner när det är dags för en tupplur. Det finns även ett nackstöd som kan justeras på 8 sätt, så det kan utsättas för olika positioner medan ditt barn blir äldre.

Selen du fäster ditt barn med är Y-format som sitter fast i ett bälte. Hela babyskyddet är vadderat, så din bebis kommer ha det hur skönt som helst. Det finns även ett pålitligt skydd mot sidokrockar.

Om du inte behöver oroa dig för din ekonomi tycker jag definitivt att du ska investera i detta snygga och trygga babyskydd. Den finns också i flera olika färger.

Speciellt om du redan har andra barnrelaterade produkter från Cybex, som en barnvagn, då de enkelt går att slå samman. 

Då den även har ett solskydd med solskyddsfaktor är det inte mycket du skulle behöva köpa till, vilket gör den mer än väl värd pengarna.

Fördelar

 • Snygg design
 • Kan användas i barnvagn
 • Babyhugger-inlägg som kan tas ut

Nackdelar

 • Dyr
 • Funkar bara med cybex barvagnar

Mellan: Britax Römer Baby Safe Plus SHR II

Modern teknik har använts när detta babyskydd har designats. Bland de många funktioner finns D-SIP teknik som är ett sidokrockskydd som gör att ditt barn är säker vare sig det är i barnvagnen, om du bär skyddet, eller i bilen.

Du kan fästa babyskyddet på en barnvagn (se till att den passar barnvagnen du har) genom en adapter, och sedan kan du enkelt ta bort skyddet från vagnen med endast en hand. Supersmidigt! 

Ditt barn kommer verkligen sitta skönt i denna produkt då sidorna är vadderade och det finns en smart lutningsmekanism så ditt barn kan sova skönt om det blir dags för det.

Andra saker som kan justeras är handtaget, selen, och huvudstödet. Du kan även ta bort klädseln på ett smidigt sätt som inte kräver att du måste ta bort selen.

Det är ett säkert babyskydd då ditt barn spänns fast med en fempunktssele. Den passar för nyfödda och upp till 15 månader eller upp till 13 kilo.

Fördelar

 • Sidokrocksskydd
 • Kan fästas på en barnvagn med adapter
 • Bekväm för barnet

Nackdelar

 • Kan endast användas i britax barnvagnar
 • Något dyr

Budget: Carena Viggen Babyskydd

Med detta billiga babyskydd får du en hel del bra grejer och funktioner. Vadderade axelkuddar, huvudstöd, och en kudde ingår så att ditt barn ska ha det så skönt som möjligt under transporten eller om det blir dags för att ta en liten tupplur.

Det har ett trepunktsbälte och även ett solskydd du kan använda för att skydda din bebis när ni är ute på promenad. Den kommer i några olika färger och med olika adaptrar som köps separat kan du även använda den med din barnvagn och som bilbarnstol i bilen.

Trots att den kommer till ett bra och billigt pris är det en del du behöver köpa till om du vill att den till exempel ska fungera ihop med din barnvagn.

Fördelar

 • Bra pris för ett bra babyskydd
 • Kan användas i barnvagn med adapter
 • Avtagbar och tvättbar klädsel 

Nackdelar

 • Krävs att du köper till adapter för att fästa i bilen
 • Tråkig design

Special: Doona+ Babyskydd

Den här smarta designen är ett babyskydd och en barnvagn i samma produkt. Du kan placera den som vanligt i din bil och när du är framme vid din destination tar du ut babyskyddet och hjulen fäller du ut med hjälp av en smidig knapptryckning.

Denna fiffiga produkt är perfekt för en väldigt aktiv familj. Det är ett effektivt sätt att ta med din bebis överallt utan att behöva bära på ett tungt babyskydd hela tiden.

Testpanelen tyckte att den var så smidig att använda- det är verkligen bara ett klick och du har en vagn! Det fungerar såklart även tvärtom, om du måste förvandla din vagn till ett babyskydd. 

En del tyckte att den inte ersätter en ‘riktig’ vagn som är mer säker för ditt barn. Produkten är dock väldigt säker då man använder isofix-bas till att montera ihop den.

Då den kommer till ett väldigt bra pris är den väl värd att testa. Det är ett super alternativ för dig som är på en strikt budget då du kan använda den som både babyskydd och barnvagn.

Fördelar

 • Kombinerad babyskydd och barnvagn
 • Fukt- och värmereglering
 • Kan monteras både med isofix och bilens bälte

Nackdelar

 • Dyr
 • Inte riktigt lika säker/ stabil som en vanlig barnvagn

Bra att tänka på innan du köper ett babyskydd

Det första du ska tänka på är nog ganska uppenbart: din budget. Du kan hitta utmärkta babyskydd till ett bra pris, men de är ofta inte lika säkra och utrustade med bekväma funktioner.

Vad du än köper måste du spendera hundralappar, och för de riktigt bra måste man lägga ut över tusenlappen. Men tänk på att det är för ditt barns säkerhet!

När du har satt en budget kan du börja kolla på de olika funktioner babyskyddet har och vad som kommer med i köpet. De flesta har en liten spädbarnsdyna man kan ta bort när barnet blivit några månader äldre och behöver mer plats.

De flesta babyskydd kommer även med vadderade axel, huvud, och nackstöd. Selen/bältet är även en bra detalj att kolla lite extra på, då det är den som kommer att hålla fast det dyraste du har i sätet.

För din egen skull kan du kolla på om till exempel handtaget kommer med en ergonomisk funktion eller om man kan bära den på olika sätt.

De flesta märken har adaptrar så att man kan använda babyskyddet i sammanhang med sin barnvagn. Detta är supersmidigt men det viktigaste då är att dubbelkolla så att det babyskydd du kollar på verkligen passar med den barnvagn du har. 

De flesta babyskydd och barnstolar är gjorda med isofix-bas, vilket är en säker indikering till att den är gjord på ett säkert sätt. Var noga med att kolla det innan du köper.


Våra utmanare

Stokke Babyskydd iZi Go Modular by BeSafe

Stokke har tillsammans med BeSafe utvecklat ett supersäkert och supersnyggt babyskydd. Om du redan har en barnvagn från Stokke kommer denna att passa utmärkt då den är kompatibel med alla Stokke-barnvagnar. 

Det finns en ISOfix-bas (den måste dock köpas separat) som gör det enkelt att använda babyskyddet i din bil.

Basen är utrustad med indikationer så att det ska vara enkelt att se när babyskyddet sitter på plats och säkerheten kan sedan förstärkas med trepunktsbältet i bilen.

Det bästa med babyskyddet är att det har ett solskydd på SPF 50+ och är gjort av EPS och mjukt material. Skalet har även mjuk stoppning för den ultimata komforten för ditt barn. Det kommer även i många fina färger.

Om det otänkbara skulle hända och du krockar med bilen kan det i alla fall vara skönt att veta att du har ett skyddande babyskydd för ditt barn.

Det har nämligen ett system som heter SIP+ och fungerar på det sättet att det tar emot krockens belastning och ger optimalt skydd.

Den är även godkänd enligt reglementet UN r 129, i-Size. Det går bra att använda babyskyddet från att ditt barn när nyfödd tills han eller hon är 12 månader gammal.

Priset är överkomligt när man vet hur säkert och pålitligt detta babyskydd är - och det kan vi garanterat intyga.

Fördelar

 • Väldigt säkert
 • Kan användas i barnvagn
 • Indikator som visar när babyskyddet sitter rätt i basen

Nackdelar

 • Kan endast användas med ISOfix
 • Funkar bara i Stokke barnvagn med adapter
 • Dyr

Maxi Cosi Pebble Pro i-Size

Här har vi ett otroligt ombonad och mysigt babyskydd från Maxi Cosi, där vi fastnade för att det är otroligt modernt men ändå så trivsamt för bebisen att sitta i. Dock vill vi bara poängtera att priset på det här är rätt högt, men får den kvalité och ombonade känslan anser vi verkligen att det kan vara värt det.

Det här babyskyddet är utvecklat enligt den senaste säkerhetsstandarden för bilbarnstolar, vilket alltså innebär att tillverkarna har lagt ner mycket tid och energi på att konstruktionen ska vara så säker och trygg som möjligt.

Dessutom gillar vi att de lagt ner tid på de små men viktiga detaljerna så att den inte bara känns trygg och säker utan att den också känns behändig och smidig. Sådana detaljer är exempelvis att det ingår ett baby-hug inlägg som ger barnet extra sidoskydd utan att du egentligen måste göra något.

Detta inlägg ger också en bra form för barnet, som gör att det sitter i en ergonomisk position för att resan ska vara så bekväm och bra som möjligt. Tack vare de redan inbyggda sidovingarna som sitter på babyskyddet får barnet extra stöd och skydd vid möjlig kollision, där den mjuka vadderingen både känns mysig och skyddande.

Vi gillar också att nackstödet även det är fyllt av mjukt men stadigt skum för extra support, och att det går att justera vid behov. Din bebis sitter garanterat säkert i den här! Utöver det så finns det även möjligt att montera den här på en ISO-fix bas, men om det inte finns tillgängligt så är det fullt möjligt att montera den med bilens eget bälte.

Alltså kan det här babyskyddet användas i in princip alla bilar, vilket är så smart. Det är inte svårt att sätta in babyskyddet i bilen, och det är inte heller svårt att sätta ner eller ta ur barnet ur skyddet tack vare den smarta ”easy-in selen” som den kallas.

Kort och gott ett väldigt välgjort och säkert babyskydd som funkar bra för alla barn fram tills att de är 75 cm långa. Det är bekvämt och ombonat för barnet, installation och montering är smart och enkel, och själva hanteringen av barnet i selen känns både smidigt och stabilt.

Fördelar

 • Smidig och trygg installation
 • Bra sele som är lätt att sätta ner barnet i
 • Kan användas på flyg

Nackdelar

 • Något kort sufflett
 • Något bred bas
 • Dyr 

Cybex Cloud Z i-Size

Babyskyddet Cloud Z i-Size från Cybex är ett modernt och tryggt babyskydd som funkar för alla barn som väger under 13 kg. Precis som Maxi Cosi så är prislappen på den här rätt lyxig, men för den slanten får du ett otroligt välgjort och trivsamt babyskydd som barnet verkligen kan trivas i. 

Till att börja med så är det möjligt att fälla ner själva ryggstödet till ett plant liggläge. Tack vare att det här babyskyddet inte väger så mycket är det också lätt och smidigt att hantera, även med en sovandes bebis i. 

En annan sak som vi verkligen uppskattar är att babyskyddet har en lång sufflett, vilket i sig gör att du kan låta barnet vila eller sova ostört från ljud och ljus runtomkring. En perfekt detalj om kämpat med att få barnet att sova.

Det bästa är att du har möjligheten att justera nackstödet i hela 11 olika positioner, utan problem.

Om du köper till tillhörande bas kan du ta ur barnet utan problem genom att svänga sätet till dörren. Det här kallas för ”base Z- mekanismen” och är en speciell funktion som de uppfunnit till just det här babyskyddet. Basen har också en körriktiningskontroll, så att skyddet inte vänds framåt när ni kör.

Dock krävs det att du köper till den här basen för att du överhuvudtaget ska kunna fästa babyskyddet i bilen, som då funkar med deras inbyggda ISOfix system. Annars går det nämligen inte att fästa. Men, det här smarta systemet innebär också att stolen sitter extra bra, och att den smidigt kan hanteras tack vare rotationen.

Fördelar

 • Tydlig konstruktion som är lätt att hantera
 • Ombonad och säker
 • Justerbart nackstöd

Nackdelar

 • Kan inte fästas i bil utan tillhörande bas
 •  Axelmuddar glider av remmarna
 • Kan vara lite svårt att fästa i basen 

Britax Römer Primo Babyskydd

Det här babyskyddet från Britax är en variant som känns rymligt och generöst, men ändå upplevs det som smidigt och praktiskt att använda. Det vi fastnade för lite extra var att den har ett väldigt bra pris för att hålla så hög kvalité.

Till att börja med så är den väldigt lätt att hantera då den erbjuder flexibla och anpassningsbara lösningar efter barnet storlek, humör och er situation. Det innebär inte bara att den går att fästa i princip alla bilar, utan också att den är väldigt enkel att sätta fast och ta av tack vare travelsystemet med click- &- go funktion.

Utöver det så är babyskyddet från Britax försett med en profilerad sittdyna som passar väldigt bra för de mindre barnen, och som känns bekväm men som ändå ger ett bra stöd. Du får även med ett solskydd som kan fällas ner vid behov, och som inte sitter fast i själva handtaget. 

Tack vare den vadderade huvudkudden och axelvadderingen kan du känna dig säker på att barnet sitter bekvämt och tryggt i alla lägen, och att det får den här supporten utan att känna sig instängd. Med dessa egenskaper får barnet möjligheten att sova i en naturlig ställning. Klädseln är även den behagligt vadderad, och avtagbar för tvätt. 

Med andra ord är vi väldigt nöjda, speciellt med tanke på dess pris som ger ett babyskydd av hög kvalité utan att ruinera plånboken. Många smarta funktioner som underlättar föräldralivet och som gör att barnet har det bra och tryggt i skyddet. Generös storlek och säker fastspänning med inbyggd bälte ger pricken över i:et! 

Fördelar

 • Generös och rymlig storlek
 • Bra pris för bra kvalité
 • Kan användas i alla bilar

Nackdelar

 • Något svårt att installera basen
 • Suffletten sitter lite löst, kan knäppa/ låta
 • Måste användas med tillhörande bas

BeSafe iZi Go Modular X1

BeSafe iZi Go Modular X1 är ett ombonat och rejält babyskydd som kommer få ditt barn att trivas riktigt bra. Det här babyskyddet är gjort för barn som är mellan 40-75 cm, och passar alltså från dess att barnet är nyfött tills att det är runt 1 år.

Vad gäller användning och funktion så anser vi att de har gjort ett bra jobb, speciellt när det kommer till att fästa och lossa av babyskyddet i dess bas.

Tack vare det inbyggda sidokrocksskyddet som verkar stötdämpande sitter barnet riktigt stabilt och säkert, även om det skulle ske en olycka som en krock.

Det avancerade huvudskyddet ser till att barnet både sitter bekvämt och tryggt med rätt stöd, speciellt om barnet ska sova eller vila och ni vill se till att det ligger i en ergonomisk position. Fempunktsbältet ger extra säkerhet med dess vadderade och mjuka material, medan den generösa suffletten ger ett bra solskydd med SPF50+.

Vi anser som sagt att priset är rätt högt med tanke på att produkten inte kan användas så länge, men vi tycker också att det kan vara värt sitt pris med tanke på de smarta funktionerna som gör det hela mer praktiskt och säkert. Hela konstruktionen känns mysig och trygg, samtidigt som den är rätt rymlig. Ingår babyhugger som kan tas ut!

Fördelar

 • Kan fästas med både bälte och tillhörande bas
 • Behändig och smidig, flexibel
 •  Smidigt handtag för förflyttning

Nackdelar

 • Bas ingår inte
 • Något oklara tvättinstruktioner
 • Dyr

Beemoo Babyskydd

Trots det generösa priset har den här produkten fått väldigt bra omdömen och verkar leva upp till de förväntningar du kan ha när det kommer till ett babyskydd, och många är imponerade över dess prestation.

Vi gillar att babyskyddet kan användas till dess att barnet väger runt 13 kg. 

Vad gäller funktion och praktiska detaljer så tycker vi att de har tänkt igenom produkten bra med tanke på priset, och hela konstruktionen känns smidig och simpel men ändå välgjord. Oavsett om du har en nyfödd eller en liten klutt som väger 10 kg kommer barnet sitter bekväm och tryggt. 

Babyskyddet är försett med en mysig dyna, ett mjukt men stöttande huvudstöd, och vadderade selar för extra komfort. Dessutom har den en sufflett som kan fällas ut för att ge skydd, och även ett greppvänligt handtag för smidig och behaglig transport mellan bil och bostad. Kort och gott är den bekväm för både stor och liten. 

Vi gillar också att du själv kan välja mellan om du vill köpa till en ISOfix bas eller om du vill knäppa fast den med bilens eget bälte, båda funkar lite bra. Basen medföljer dock inte, men priset på den är lika bra som på själva babyskyddet så det kan det absolut vara värt. 

Vi är verkligen nöjda med det här babyskyddet från Beemoo, och som vanligt levererar de riktigt prisvärda men kvalitativa produkter som verkligen går att lita på. Designen på den här är enkel men har ändå allt du kan tänkas behöva för att både stor och liten ska få det bra. Lättviktigt är den också! 

Fördelar

 • Bra pris för ett bra babyskydd
 • Kan användas både med bälte och tillhörande bas
 • Smidig att förflytta och hantera

Nackdelar

 • Bas ingår inte
 • Något simpel
 • Tråkig design 

2ME Babyskydd Monza

Ett superskönt och snyggt babyskydd från 2ME som du kan använda när ditt barn är nyfött och tills han eller hon väger 13 kilo. Kom ihåg att regeln är när barnets huvudet nåt kanten på skyddet är det dags att byta.

Ditt barn kommer att sitta bekvämt på en dyna som är specialsydd och klädseln är väldigt luftig, vilket är bra för de varma sommardagarna. Med babyskyddet finns även ett skönt huvudstöd och en sufflett ingår som är väl ventilerad.  

Det finns även en smidig sele du sätter fast ditt barn med. Andra tillbehör finns men de måste du dock köpa separat.

Då den kommer till ett hejdundrande pris så är den ett lätt val till vår budgetklass. Visserligen kommer den inte med så många funktioner (de måste du köpa var för sig), men för dig på en budget är den kanon.

Fördelar

 • Snygg och praktisk design
 • Dyna för spädbarn
 •  Luftig och ventilerande klädsel

Nackdelar

 • Många saker som måste köpas till

Produkter som utgått

Graco Babyskydd Logico S med Bas

Ett praktiskt och snyggt babyskydd med en fiffig design på deras sidoskydd. De är gjorda av hårt skal och dubbel EPS plast (och sedan vadderade), vilket gör det säkert för dig att sätta ditt spädbarn i upp till att han eller hon är runt 12 månader (eller 13 kilo).

Med köpet kommer en bas du måste använda i bilen när du vill ta med barnet i babyskyddet på en åktur. Det är smidigt och enkelt och behövs endast ett klick för att färdigställa. Det passar dock för vilken bil du än har. Du kan även använda den i samband med barnvagnar från samma märke.


JOIE i-Gemm Babyskydd (i-Size)

Detta visade sig vara en bra och pålitlig produkt från JOIE i-Gemm. Med spädbarnsinlägg som går att ta bort, huvudstöd, och ett fempunktsbälte som även de är justerbara kommer det vara enkelt att använda samma babyskydd länge. Maxvikten är dock 13 kilo.

Ett sidoskydd i trippel skala finns där för att du ska veta att ditt barn är säker när du transporterar dem, och skyddet är även gjort av memory foam. En sufflett i meshtyg kan dras ner så ditt barn får skydd från solens strålar. 


Frågor och svar

Hur länge kan bebisen sitta i ett babyskydd?

Som de flesta av er säkert instämmer i är det ett babyskydd och en BB-väska man har med sig till BB, eller hur? Babyskyddet är väldigt praktiskt och bra på många sätt, men kom ihåg att inte ha din bebis i babyskyddet för länge.

Den ställning barnet hamnar i när hen sitter i ett babyskydd är inte bra för längre tidsperioder, så det är viktigt att flytta barnet från babyskyddet till sängen, vagnen, eller vad det nu kan vara. Detta är naturligtvis gällande även när bebisen sover!

I ett babyskydd är bebisen påpälsad med massa kläder och befinner sig i en position där ryggen och resten av kroppen inte får vara helt fri och utsträckt.

Tänk dig själv att vara fastspänd i en sådan position och att dessutom ha en massa kläder på dig. Knappast ultimat!

Det rekommenderas att man har bebisen i babyskydd upp till 30 minuter åt gången, så se till att aldrig överskrida den tiden.

När slutar man med babyskydd?

Man slutar med babyskydd när barnet är mellan 6 – 9 månader, eller när det är urvuxet, helt enkelt. Detta är inga svårigheter att själv ha koll på för det är så att det är urvuxet när barnets huvud hamnar ovanför kanten eller efter det att viktgränsen är uppnådd.

Babyskydd i fram- eller baksätet?

Ett babyskydd placeras bakåtvänt antingen i framsätet eller i baksätet. Detta är upp till var och en att avgöra, men oftast väljer man att ha bebisen i framsätet om man är ensam vuxen i bilen.

Många väljer dock att ha bebisen i baksätet tillsammans med minst en vuxen om man är flera vuxna i bilen. Säkerheten blir högre om man väljer det sistnämnda, så välj detta sätt i så hög utsträckning som möjligt.

Babyskydd som passar vagnen

Att ha ett babyskydd som passar ihop med vagnen är det bästa valet. Det gör att det blir väldigt mycket enklare att fixa vardagen med sin bebis.

Då man oftast har både vagn och babyskydd finns det knappast någon bra anledning till att inte välja varianter som passar ihop. Gör du det har du mycket att vinna på som exempelvis att du får mer plats i bagaget och att det blir mer ergonomiskt för ditt barn.

För att veta om babyskyddet passar din vagn ska du kontrollera att det finns barnvagnsadaptrar för din vagn. Det är dessa som behövs för att man ska kunna sätta fast babyskyddet på barnvagnschassit.

Detta räcker dock inte, utan du måste även kolla upp så att den kombination av babyskydd + vagn du har är godkänd enligt standarden EN1888.

Denna standard säkerställer att kombinationen av vagn och babyskydd både uppfyller krav för styrka, stabilitet, och hållbarhet.

När du ska köpa babyskydd kan du i vissa butiker se en lista över vilka vagnar som är kompatibla med det specifika babyskyddet. Om det inte finns en lista kan du alltid kontakta butiken.

Är det så att du köper det i en vanlig butik istället för på nätet är det bara att fråga personalen, så trygg är du oavsett vart du köper det.

Prioriteringar i valet av babyskydd

När du ska välja babyskydd finns det ett par saker du ska ta med i beräkningen. Först och främst ska ni ha råd att köpa ett, för det är inte bra att köpa för mycket bebisgrejer om ni inte har ekonomin till det.

Vill ni försöka hitta en second hand variant kan ni självklart göra det, men tänk på att den fortfarande ska vara säkerhetsklassad och de gamla modellerna kanske inte stämmer överens med de nya standarderna.

Vidare ska det vara så att det, som nämnt ovan, är smart om det passar vagnen. En annan sak du ska tänka på är att välja ett babyskydd som är lätt att bära. Självklart är det också av vikt att välja ett som är lätt att hantera vad gäller montering med mera.

Måste vi köpa ett babyskydd?

Nej, det måste ni inte! Idag är det många som inte ens har bil och då behöver man knappast ha ett babyskydd bara för att bära ut bebisen från BB och ta med sig hen hem.

Har du ingen bil är det ganska galet att köpa babyskydd och precis som med så mycket annat som har att göra med bebissaker är det onödigt om ni inte kommer att åka bil med bebisen ofta.

Kom ihåg att ni kan låna och hyra babyskydd när det behövs, det blir så mycket annat ni ska köpa ändå. Det är bra att tänka igenom vad som verkligen behövs och vad man kan strunta i.

Alla de saker som många köper till sin bebis används inte ens, så passa på att fråga personer du känner som redan har barn för att få bra råd om vad som ska prioriteras.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals