Recension: Britax Max Fix – En långlivad och säker bilbarnstol

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

6/10
PRIS
9/10
LIVSLÄNGD
9/10
DESIGN
9/10
KVALITET

Britax Max Fix är en bilbarnstol där barnet kan åka bakåtvänt från att den är nyfödd till upp till cirka 18 kg. Den är utformad för att vara absolut topp när det gäller säkerhet, men även för att fungera enkelt och smidigt att använda och den är lätt att flytta mellan olika bilar. En bakåtvänd bilbarnstol ger det absolut bästa skyddet vid en krock och du ska låta barnet åka baklänges så länge det bara är möjligt.

När barnet åker baklänges pressas krockkraften mot ryggstödet och på så sätt skyddas barnets nacke och huvud i mycket större utsträckning än om barnet åker framåtvänd. Det kan ofta ge bestående men och livslånga problem för den som är med om en olycka av det här slaget.

Britax Max Fix är också utrustad med vadderade sidoväggar som ger ett utökat skydd om en krock sker från sidan. Huvudstödet justeras enkelt, så att det ger bästa möjliga passform för ditt barn. Det ger ytterligare stadga och stöd för spädbarnet och det sitter säkert i sin position när ni ger er ut i trafiken.

Bekväma positioner

Det finns flera sätt att hitta en perfekt passform för barnet. Stolen har flera olika lutningslägen, vilket gör att du kan anpassa den efter bilsätets egna lutning. Att sitta rakt upprätt är ingen bekväm ställning, så det här ger dig möjlighet att få en mycket bekvämare sits för ditt barn. Tänk på att en större stol inte alls nödvändigtvis är säkrare. Det kan faktiskt vara tvärtom! I en smalare stol sitter barnet mer “tajt” placerad i babyskyddet, vilket gör den säkrare vid en eventuell krock.

En liten modell ger också mer utrymme i baksätet för de andra två sätena. Bilbarnstolen ska också vara tillräckligt hög i ryggen. När öronens övre kant nått ryggstödets kant har barnet vuxit ur bilbarnstolen. Så tänk på detta om du har långa barn; att du behöver skaffa en bilbarnstol som är tillräckligt lång i ryggen för att du ska kunna använda den så länge som möjligt.

Kom också ihåg att om du kör bil utan att något barn sitter i stolen; ha alltid bilbarnstolen bältad! En tom stol kan åka omkring i bilen om olyckan är framme och riskerar därmed att skada både förare och passagerare. Satsa också gärna på en bilbarnstol med justerbart ryggläge som den här modellen har. Upprätta bilbarnstolar är inte alls bekväma för barnet och här får du dessutom en säkrare stol eftersom du kan anpassa den efter lutningen på passagerarsätet. I köpet också ingår en speciell insats som du använder när ditt barn är nyfött som ökar komforten och säkerheten för barnet.

Basen

Att fästa stolen är enklare än på många andra modeller tack vare den speciellt patenterade Isofix-lösningen. Isofix är en internationell standard för montering av bilbarnstolar. Det är idag det enklaste, snabbaste, och säkraste sättet att montera fast en bilstol i bilen på rätt sätt. Många tester har visat att den här funktionen ger en mycket högre säkerhet än om du bara spänner fast den med bilbältet. Risken att du monterar bilbarnstolen fel minskar också betydligt.

Britax Max Fix

När vi ändå är inne på ämnet så kan vi tala några ord om bruksanvisningen också. Britax utmärker sig eftersom de har enkla och pedagogiska bruksanvisningar och det är också en mycket viktig sak att ta i beaktande eftersom en dålig bruksanvisning kan göra att du monterar stolen fel. Om det är svårt att förstå bruksanvisningen till en bilbarnstol och du tycker det verkar krångligt ska du tänka dig noga för innan du köper stolen. Det är otroligt lätt att montera en bilbarnstol fel, särskilt de här bakåtvända modellerna och det kan ha fatala konsekvenser om du har otur. Så se alltid till att du är 100% säker på hur bilbarnstolen ska fästas innan du köper den.

Avtagbart överdrag

Alla som åker bil med sina barn vet att det blir rätt smutsigt där barnet sitter. Drycker, smulor, och geggiga skor gör att det kan bli rejält smutsigt i en bilbarnstol. Många små barn blir dessutom lätt åksjuka. Britax Max Fix har ett överdrag som klarar maskintvätt galant och som dessutom är väldigt lätt att ta av och sätta på. Du behöver inte ens ta bort selen för att få bort överdraget. Överdraget kan tvättas i 30 grader och ska sedan lufttorkas.

Sele

Britax Max Fix har vadderade axelband som gör resan betydligt bekvämare för ditt barn än annars. Axelbandsskydden hjälper också till att fördela en eventuell krockkraft så att den sprids jämnare över barnets bröst och axlar. Det är en enkel men sinnrik konstruktion som höjer säkerheten betydligt.

Max Fix går att justera så det passar perfekt för barnets längd och genom att kontrollera att huvudstödet är på rätt plats innan du spänner fast selen får du perfekt passform på selen. Att axelbandet sitter på ordentligt kan vara avgörande i skarpt läge. Om axelbanden faller ner över axlarna har du inte alls samma säkerhet på stolen.

Stödben

Bilbarnstolen från Britax är utrustad med stödben som fästs i bilens golv. Du tar därmed bort risken att den skulle tippa framåt vid en kraftig inbromsning. Det här innebär ett markant ökat skydd för ditt barn. Stödbenet kan justeras i höjd och därmed anpassas till alla bilmodeller. På benet finns det även en indikator som visar när stödbenet är optimalt och stabilt placerat mot bilgolvet. Den är enkel att hantera och det är heller inga problem att flytta på den mellan bilar.

Britax Max Fix

Nackdelar

Vi kan faktiskt inte hitta några nackdelar med den här stolen eftersom den erbjuder så otroligt hög säkerhet för användaren. Möjligen skulle det vara att färgvalen på tyget är lite tråkiga. Tyget finns i svart alternativt grått och det är klart att det hade varit roligt om man kunde haft fler färgval. Svart och grått är förstås väldigt gångbart när det gäller utrustning för små barn eftersom tyget kommer att bli väldigt nedsmutsat och är det mörkare så syns allt det där lite mindre.

Produktfakta

  • Mått: 62 x 44 x 78 cm 
  • Håll monterad: Bakåtvänd
  • Vikt: 12,2 kg
  • Barnets vikt: 0-18 kg

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals