Recension: Britax Max Way – En säker sits i bilen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

8/10
PRIS
9/10
LIVSLÄNGD
10/10
DESIGN
9/10
KVALITET

Köpguide

Britax Max Way är en bilbarnstol som är välutrustad och som är enkel att anpassa allt eftersom ditt barn växer och blir större. De yttre måtten är trots allt detta inte särskilt stora och det finns gott om utrymme till övriga passagerare i bilen.

Bilbarnstolen Britax Max Way är försedd med ett sidokrockskydd som du helt enkelt aktiverar på den sida som är närmast bildörren. Britax Max Way har ett skönt och mjukt vadderat nackstöd som gör det bekvämt för ditt barn att sitta i stolen.

Med den här modellen kan du låta barnet sitta bakåtvänd ända upp till 4 års ålder ungefär. Vikten är mellan 9-25 kg. I kombination med djupa och mjukt vadderade sidovinklar längs med stolen ända upp till huvudet ger Britax Max Way ett helt komplett skydd ändra från höft till huvud vid en sidokrock. Det här är verkligen en bilbarnstol av hög kvalitet och du kan känna dig trygg som föräldrar om du använder den här vid bilkörning. Kom ihåg att huvudstödet skall vara i axelhöjd på barnet.

Nackstödet är justerbart och du kan därför få den optimala passformen på stolen. Du kan placera den på vilket plats du vill i bilen eftersom du även kan montera fast den med ett tvåpunktsmidjebälte, likväl som ett vanligt trepunktsbälte. Fotstödet är också extra stabilitet. Klädseln är avtagbar och kan tvättas vid behov. Det är en väldigt tacksam funktion eftersom barnutrustning av den här typen lätt blir väldigt kladdig och smutsig och måste tvättas regelbundet.

Britax Max Way

Enligt lagstiftningen i Sverige ska barn under 135 cm ha en särskild skyddsanordning när de åker bil som också är anpassad efter barnets längd, vikt, och ålder. Det finns varierande utrustning för detta, bland annat babyskydd, bilbarnstol, och bälteskuddar. Bilbarnstolen, till exempel den här från Britax, är av en modell som du kan ha längst och fungerar från att barnet är cirka nio månader gammalt ända upp till fem- eller sexårsåldern. Innan dess måste du ha ett babyskydd.

Det finns en begagnatmarknad för bilbarnstolar, men tänk på att du då inte vet vad barnstolen har varit med om innan. En effektiv bilbarnstol måste vara okrockad och det kan du endast veta om du har köpt den som ny. Så det är den absolut tryggaste investeringen att göra.

När det gäller hur länge du kan ha en bilbarnstol till barnet är det kort och gott så att du kan använda den fram tills dess att stolen är urvuxen. En bilbarnstol är urvuxen när toppen av barnets ögon når övre kanten på ryggstödet. Det kan man ha som utgångspunkt. Man måste också förstås följa anvisningarna på bilbarnstolar när det gäller vikt. Bilbarnstolen är dock fortfarande säker när huvudet sticker ut litegrann ovanför överkanten.

Modellen är enkelt designad och ger därmed ett stilfullt och elegant intryck. Tyget är svart. Observera att det här är en typ av bilbarnstol som ska sitta kvar i bilen. Det är inte någon typ av babyskydd där du kan lyfta ut hela bilbarnstolen när du vill ha ut barnet ur bilen. Den är inte ihopfällbar på något sätt, utan kräver det utrymme som den har från början, även när den inte är i användning och du vill stuva undan den. Britax Max Way bilbarnstol fungerar i alla bilmodeller.

Britax Max Way

Bakåtvänd

Ett barn sitter mycket säkrare om det är bakåtvänt så det ultimata är att ha ditt barn bakåtvänt så länge det är möjligt. Detta för att vid en eventuell krock framifrån pressas barnets kropp och huvud tillbaka mot stolen och du minskar därmed risken för nackskador betydligt.

Det är framförallt barns huvud och nacke som tar störst skada vid en krock. Därför talas det alltid mycket om att en bra och trygg bilbarnstol skall vara bakåtvänd. Du ska aldrig ha en bilbarnstol där en krockkudde finns påkopplad eftersom det kan tvinga bilbarnstolen ur sin position.

Sele

Fempunktsselen ger högsta möjliga säkerhet för ditt barn. Barnet sitter säkert fastspänd i stolen. De två fästpunkterna vid axlarna, höfterna, och i grenen gör att ditt barn skyddas från krockar från alla håll.

Solskydd

I köpet ingår inget solskydd, men det finns gott om sådana att fästa på bilrutan som du kan köpa i alla affärer med barnutrustning och babyartiklar.

Att låta barnet åka i bakåtvänt läge

Bilbarnstolar man använder bakåtvänt är utan tvekan det säkraste sättet för barnet att åka bil på. Trafikolyckor skulle man vilja att alla slapp, men om det skulle hända någon gång att olyckan är framme, så vet du att du har det allra bästa möjliga skyddet till ditt barn. I en bakåtvänd bilbarnstol riktats krock-kraften till stolens baksida och den övriga energin fördelas jämnt över barnets överkropp och huvud. Det gör att kraften belastar barnets kropp mycket mindre än vid en framåtvänd sits.

Britax Max Way

Vid en framåtvänd bilbarnstol fördelas krocktrycket mycket mer ojämnt över hela stolen och kan leda till större skador. Med Britax Max Way kan du ha barnet bakåtvänt ända upp till sexårsåldern, vilket också är det ultimata. Att ha barnet bakåtvänt så länge det bara fungerar är helt enkelt det säkraste sättet att transportera barn i bil på.

Nackdelar

Vi kan uppriktigt sagt inte hitta några riktiga nackdelar med den här produkten. Funktionen lämnar absolut ingenting att önska och designen är så diskret att den smälter in i alla bilinredningar. Den känns inte heller klumpig och den tar inte mer utrymme än max en sittplats.

Produktfakta

  • Vikt på barn: 9-25 kg 
  • Mått: 64 x 45 x 64 cm
  • Vikt: 7 kg

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals