Finaste dopklänningen 2024 – Vackert, traditionellt och modernt i kyrkan

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du fått en liten bebis, vare sig det är den första, andra, eller tredje och funderar på om du ska döpa hen eller inte? Det är alltid upp till föräldrarna och är ofta av religiösa skäl, trots att många säkert gör det av traditionella skäl idag.

Är det ett ja, oavsett skäl, är en dopklänning en oerhört bra sak att investera i. Inte för att man måste använda en dopklänning bara för att man döps, men samtidigt är det ju en traditionell symbol.

I detta test har vi kollat på dopklänningar för att hjälpa dig i ditt val av en klänning till din son eller dotter. Man kanske inte tror att det är så svårt att välja en dopklänning, men sanningen är att det är svårare än man tror.

De är oftast vita och dekorerade med någonting vackert, antingen spets, broderi, eller band och det kan vara en pytteliten detalj som gör att man tycker om två, eller flera, klänningar och inte kan välja.

Och trots att titeln på denna artikel är ‘finaste dopklänningen’ är det såklart väldigt mycket upp till var och en själv att bestämma vilken man själv tycker är finast och detta är helt enkelt bara våra val och alla klänningar i testet fungerar hur bra som helst.

Vår premiumvinnare blev Jocko Satin Dopklänning Vit som följdes av Jocko Dopklänning, Elfenben. Budgetalternativet föll på Name It Dania Dopklänning
(rosa + blått band)
medan specialaren blev Jocko Kostym Svart/Vit.

Premium: Jocko Satin Dopklänning Vit

Här har vi en godbit från Jocko som är fin och praktisk som en dopklänning kan vara. Den är fint dekorerad och har knappar baktill. 

Detta är en bra dopklänning för dig som vill ha en variant med långa ärmar och det är också det perfekta valet för dig som tycker om spetsdetaljer.

Fördelar

 • Fint dekorerad
 • Elastiska ärmslut

 • Finns passande underklänningar att köpa till

Nackdelar

 • Endast handtvätt
 • En aning dyr


Mellan: Jocko Dopklänning, Elfenben

Med denna dopklänning får ditt barn mycket piff för pengarna. Den är väldigt vacker och traditionell med spets och långa ärmar - ett riktigt kap!

Detta är ett mycket bra val som vi föll för på studs. Det är vi säkra på att även ni kommer att göra. 

Fördelar

 • Prisvärd
 • Väldigt fin design

 • Finns passande underklänningar att köpa till

Nackdelar

 • Inget för dig som inte gillar puffärmar

Budget: Name It Dania Dopklänning
(rosa + blått band)

Om du är sugen på en dopklänning som verkligen har allt så ska du satsa på denna - den är både vacker och prisvärd. Vi gillar att det medföljer både ett rosa och ett blått band. På så sätt är det bara att välja det du tycker känns passande. 

Välj själv mellan storlekarna 62, 68 och 74 för att få den dopklänning som passar just din lilla älskling bäst.

Fördelar

 • Två band medföljer
 • Lite vintage-känsla

 • Tre olika storlekar att välja mellan

Nackdelar

 • Utan ärm

Special: Jocko Kostym Svart/Vit

Om du är ute efter ett alternativ till den klassiska dopklänningen så är detta det perfekta valet! En klassisk svart/vit kostym som är både bekväm och stilig. 

Den finns i många olika storlekar, så den kan användas både av bebisen vid ett dop och av större syskon upp till storlek 116. 

Fördelar

 • Perfekt alternativ till den klassiska dopklänningen
 • Bra kvalitet

 • Kan användas vid många olika tillfällen

Nackdelar

 • Finns bara i svart/vit

Varför ska du lita på oss?

Jag och mina två väninnor, som också är småbarnsföräldrar och har varit med i många av mina test, gjorde en rejäl undersökning på nätet om vilka klänningar som finns med ändamålet att göra en bra sammanställning av dem.

Vem behöver köpa en dopklänning?

Ja, ska du döpa ditt barn och vill ha en traditionell dopklädsel är det inget snack om saken att du ska investera i en dopklänning. Är det ditt första barn är det också roligt att dina andra barn kan använda den sen.

Det är nämligen vanligt att man använder en och samma klänning i flera generationer till alla barn som föds i den närstående familjen och finns inte den traditionen i din familj redan kan det ju vara kul att börja!

Hur kom vi fram till vilka dopklänningar vi skulle testa?

Som sagt har jag och mina två barntokiga småbarnsmammor till väninnor tagit oss an uppgiften att kolla upp vilka klänningar som finns tillgängliga på nätet. Detta gjorde vi samband med jakten på fina dopkostymer.

Vi har alltså läst många kundrecensioner och produktbeskrivningar för att få så mycket information som möjligt om plaggen. Vi har alltså inte testat dem i praktiken.

Hur testade vi dopklänningarna?

Som sagt har vi inte testat dem i praktiken, men vi har sett till att alla klänningar har tillverkats enligt EU:s standarder för barnkläder. Testet är egentligen bara en bra och omfattande sammanställning för att hjälpa dig i ditt val av dopklänning.

Våra favoriter

Premium: Jocko Satin Dopklänning Vit

Att Jocko har mycket fina kläder är ingen nyhet. De har olika typer av lite festligare kläder för barn. Just denna dopklänning har en lite lyxig känsla med bra kvalitet och en fin design. 

De långa ärmarna är i spets och det finns även spets framtill. De fina ärmarna har ett elastiskt ärmslut, vilket gör att det blir både praktiskt och snyggt. 

Klänningen mäter 105 cm från axlar till nederkanten och materialet är i 100 % bomull. Den ska tvättas i handtvätt.  

Fördelar

 • Fint dekorerad
 • Elastiska ärmslut

 • Finns passande underklänningar att köpa till

Nackdelar

 • Endast handtvätt
 • En aning dyr


Mellan: Jocko Dopklänning, Elfenben

Här har vi en mycket fin dopklänning med puffärmar. Gillar du det så kommer du att älska denna klänning! Utöver just puffärmarna är detta också en klänning som har fina spetsdetaljer, så det är med andra ord en dopklänning med det lilla extra. 

Klänningen är i matt satin och passar barn som har storlek 68-74. Att det är en så prisvänlig dopklänning gör att du inte behöver tveka - den kommer att funka både för barn nummer ett och för småsyskonen. 

Att den känns lyxig gör att det blir extra kul att slå till. Det är inte alltid det går att hitta dopklänningar som både känns lyxiga och som är prisvänliga. 

Om du vill köpa till en underklänning till denna dopklänning kan du köpa det från samma märke i blå eller vit. Jocko har även rosa underklänningar, om du vill ha det. 

Fördelar

 • Prisvärd
 • Väldigt fin design

 • Finns passande underklänningar att köpa till

Nackdelar

 • Inget för dig som inte gillar puffärmar

Budget: Name It Dania Dopklänning
(rosa + blått band)

Denna dopklänning är alldeles underbar! Det finns mycket positivt att säga om den, men det som sticker ut är att den är väldigt fin, trots det billiga priset - mycket för pengarna, helt enkelt. 

När du väljer att köpa denna dopklänning så får du med två band, varav ett är i ljusrosa och ett är i ljusblått. Du väljer själv om du vill använda ett av dem, eller kanske blanda och ha båda två i midjan? Vill du ha en annan färg på bandet är det bara att spara de två medföljande banden och använda dem till någonting annat. 

Du kan välja mellan storlekarna 62, 68 och 74. Det är mycket bra att det finns olika storlekar då du på det viset lättare kan hitta rätt dopklänning för just ditt barn. 

Fördelar

 • Två band medföljer
 • Lite vintage-känsla

 • Tre olika storlekar att välja mellan

Nackdelar

 • Utan ärm

Special: Jocko Kostym Svart/Vit

Är ni ute efter något annat än en traditionell klädsel för bebisen? Känns det utdaterat med dopklänning? Det är ju fint och kul för alla dop, men det kan också vara lite kul att satsa på något annat. Denna kostym är för alla er som känner att det här med dopklänning inte känns helt rätt. 

Kostymen är klassiskt svart/vit och dessutom är den sydd på ett sätt så att den är skön att använda. Midjeresåren på byxan gör att den blir både enkel och bekväm medan västen kan justeras med ett spänne på ryggen. 

Du får också med en skön vit skjorta och en fluga - en perfekt och komplett kostym, med andra ord! 

Den finns i storlekarna 62-116. 

Fördelar

 • Perfekt alternativ till den klassiska dopklänningen
 • Bra kvalitet

 • Kan användas vid många olika tillfällen

Nackdelar

 • Finns bara i svart/vit

Våra utmanare

Järbo Garn Dopklänning Elise

Vill ni har någonting annorlunda än en vanlig klänning i bomull? Då ska du kolla in denna pärla som även är ett hejdundrande bra budgetalternativ. Klänningen är nämligen helt stickad i garn - som du stickar själv!

Järbo Garn har tillverkat en gudomligt söt dopklänning med långa ärmar och matchande mössa om man så vill. Den är definitivt någonting annorlunda, men fortfarande lika fin till dop.

Kruxet med denna klänning är alltså att du köper garnet, och tillbehören om så behövs, och sedan tillverkar du den själv hemma, lite som IKEA alltså, haha! Du får tillochmed instruktioner.

Skämt åsido, om du gillar att sticka är detta verkligen ett bra alternativ eftersom resultatet blir så otroligt fint! Dessutom kan man sticka till en liten mössa. Vi har också några fler alternativ som du kan sticka själv längre ned!

Du köper alltså ett garnnystan för sig och det rekommenderas att man använder minst 7 stycken för en bebis som är 2-6 månader.

Fördelar

 • Vacker
 • Unik
 • Mjuk mot ditt barns hud

Nackdelar

 • Du behöver sticka klänningen själv vilket kan vara tidskrävande

Jocko Dopset NOOS Ivory

Precis som vår premium- och budgetfavorit är denna klänningen från danska företaget Jocko och man kan nästan säga att denna blåsa är som en blandning mellan de två favoriterna.

Detta eftersom den också heter NOOS och är i en elfenbensvit nyans. Denna är dock i en lång variant och perfekt för dig som vill ha underklänning och dopmössa med i köpet.

Dopklänningen är tillverkad i polyester, men ser ut som silke och ser därför väldigt lyxig ut, medan underklänningens material består av 65% polyester och 35% bomull.

Även mössan är tillverkad i det silkesliknande materialet så det blir en riktigt snygg kombo. Den har dessutom knytband så man vet att den inte ramlar av.

Fördelar

 • Tredelat set med dopklänning, mössa och underklänning i ett
 •  Bra pris
 • Fin nyans och struktur

Nackdelar

 • En aning dyr
 • 100 % polyester


Järbo Garn Dopklänning 8/4

Gillar du virkade barnkläder som känns lite vintage så kommer du att älska denna dopklänning som du virkar själv - den är verkligen ett sant konstverk! Är du själv intresset för handarbete, eller om du har någon annan i din närhet som är bra på det, tycker vi verkligen att du ska slå till på denna klänning. 

Banden som ska användas kan man själv välja färgen på. Vare sig du vill ha rosa, blått, eller någon annan färg finns det alltså möjlighet att själv köpa det band som passar bäst. Det tycker vi är väldigt bra! 

Fördelar

 • Fantastiskt fin
 • Vintagekänsla

 • Konstverk

 • Hemvirkad

Nackdelar

 • Tidskrävande projekt

Viking of Norway Dopklänning, Mössa, och Sockor

Här är ett av de andra garn-alternativen som du stickar själv. Just klänningen och mönstret är väldigt lik Järbo Garn Dopklänning Elise, men mönstret här är lite större.

Här får du också alternativet att sticka en matchande mössa och sockor till. För en bebis runt 3 månader blir cirkapriset 340 kronor för garn som räcker till klänning, mössa, och sockor.

Fördelar

 • Hemstickad
 • Urgullig

 • Dopklänning + mössa + sockor i ett 

Nackdelar

 • Alla gillar inte stickade dopklänningar

Viking of Norway Dopklänning

Vi har ännu ett alternativ i garn som också är tillverkad i Viking of Norway-garn. Här går designen i 3 olika nyanser, vit, svart, och grått med ett snyggt band i midjan.

Det roliga med denna variant är att man också kan tillverka en kofta som går i samma färgtema. Såklart kan man också köpa till garn att göra en mössa i samma design också.

Fördelar

 • Annorlunda design
 •  Svarta detaljer
 • Finns matchande kofta + mössa 

Nackdelar

 • De svarta detaljerna tilltalar inte alla 

Jocko Dopset NOOS Rosa

Som utlovat har vi ännu ett alternativ från Jocko och detta är också ett set utrustad med dopklänning, underklänning, och ett fint band att knyta runt midjan.

Denna klänning är dock 90 centimeter lång, vilket är långt nog, haha! Även här är dopklänningen tillverkad i 65% polyester och 35% bomull.

Fördelar

 • Mycket rosa
 • Underklänning + band medföljer (rosa)

 • Fin och fräsch design

 • Underklänningen är i 100 % bomull 

Nackdelar

 • Lite dyr

Jocko Dopklänning NOOS Naturvit

Denna klänning är i en fin, vit färg med spets i klänningsslutet, vid ärmsluten, och i halsen, vilket gör den extra söt. Resten av klänningen är tillverkad i polyester.

Den har långa ärmar och knäppning med knappar i nacken så du kan lita på att det blir enkelt att klä på och av bebisen den.

Fördelar

 • Stilren med vackra detaljer
 • Klassisk känsla

Nackdelar

 • Gjord helt i polyester
 • Endast handtvätt

Jocko Dopklänning med Hatt, NOOS, Naturvit 

Vi tycker att detta är en dopklänning som är lätt att gilla då den dels har fin struktur och då den har en medföljande hatt. Hatten har dessutom ett knytband så att den hålls på plats bra under hela ceremonin. 

Dessutom är detta en dopklänning som har ett mycket fint fall, vilket är av betydelse då det är kul om klänningen ser fin ut både för foton och i kyrkan under dopet. 

Fördelar

 • Dopklänning + Hatt i ett
 •  Fin design
 • Silkesliknande material 

Nackdelar

 • En aning dyr
 • 100 % polyester på klänningen 


Produkter som utgått

Jocko Dopklänning NOOS

Vi har även en himlans söt klänning i budgetklassen i en lite kortare modell för den som inte vill ha den allra längsta klänningen till bebisen på dopet.

Den har en underklänning i bomull medans yttertyget är tillverkat i polyester. Klänningen har ett fint mönster på bysten, knäppningar i ärmarna, och även här hittar vi spetsdetaljer på klänningsslutet.

Det långa, fina bandet är en jättefin detalj att tillägga, men tyvärr måste man köpa det separat. Det finns dock många färger och utföranden att välja mellan.

För att på- och avklädning ska bli smidigt finns det knappar på plats på klänningens baksida. Dopblåsan mäter 90 centimeter och kommer för ungefär 550 kronor.


Leipold Dopklänning med Hätta

Vårt val för mellanprisklassens ‘finaste’ klänning är väldigt vacker. Den är helvit förutom ett par detaljer, ett, söt rosa silkesband som går under bysten och ett till som går runt klänningens slut.

Vi tyckte att detta gav klänning lite mer färg och liv utan att för den delen vara för ‘out there’ och är definitivt fortfarande traditionell. Bandet är dekorerat med små rosor som går i cirklar över det.

Klänningens baksida är öppen, men är den övre bakdelen är utrustad med två knappar så att det ska bli enkelt att klä på och av den. Den är lagom stor för din nyfödda bebisen och passar tills hen är 6 månader.

Klänningen är tillverkad av 35% bomull och 65% polyester. Klänningen kommer också med en söt hätta som finns i olika färger. Tillsammans kostar de ungefär 710 kronor.


Jocko Dopklänning Ivory

Här har vi en oerhört söt dopklänning och i det rättaste ordet också väldigt traditionell i fråga om design och längd. Färgen är elfenbensvit och det är verkligen en sååå fin nyans!

Vi hittar även spetsdetaljer på midjan och klänningsslutet, baksidan är utrustad med knappar för enkel på- och avtagning, och hela klänningen är tillverkad i bomull.

Ärmarna är härligt puffade; det enda negativa med det är att du kanske bör se till att ditt lilla mirakel har en bra kofta beroende på vilken årstid hen döps. Annars är det verkligen, om man får vara så djärv att påstå det själv, den finaste dopklänningen!

Från axlarna på klänningen ända ned till slutet mäter den 105 centimeter, så här har du verkligen en traditionell långklänning till dopet. Notera att den endast kan handtvättas. Cirkapriset landar på tusenlappen.


Leipold Dopklänning med Hätta Nele

Vi har en till klänning med från Leipold som är vit och långärmad med volanger vid axlarna och vid ärmsluten. Även strassdetaljer finns med, bland annat på volangerna och vid nederkanten av klänningen.

Den knäpps med knappar på övre delen av ryggen och är tillverkad i polyester och bomull. Den finaste detaljen är ett litet hjärta i strass mitt på bröstet. Du betalar ungefär 740 kronor för dopklänningen från Leipold.


Jocko Spets Dopklänning Offwhite

Ännu en klänning från Jocko - det kommer än flera eftersom det finns många fina att välja mellan - och precis som vår mellanfavorit har denna söta, rosa detaljer.

Som namnet förmedlar är klänningen i spets, eller iallafall överklänningen, och så finns det även ett fint spetsband som går över bysten med två söta, rosa rosetter på det.

Resten av klänningen är tillverkad helt i bomull och har långa ärmar. Du knäpper den baktill med hjälp av knappar, annars är klänningens baksida öppen.

Precis som med premiumfavoriten får den endast handtvättas och mäter 105 centimeter. Detta är ett oerhört bra val som även kommer med blåa detaljer. Cirkapriset ligger på 1000 kronor.


Frågor och svar

Varför döper man sina barn?

Att döpas är en tradition som går långt bak i tiden och har exempelvis funnits i judendomen långt innan kristendomen imiterade födelseriten. Men barn har alltså döpts, tekniskt sett, ända sedan det fanns kyrkor.

Det är en väldigt religiös symbol, och kan ha olika betydelser i olika religioner, även i olika former av kristendomen, som tvättar det nyfödda barnet rent från synd och i princip ansluter barnet med Gud.

Varför är dopklänningen så lång?

Eftersom själva dopet bland annat symboliserar renhet och en förknippning med Gud symboliserar dopklänningen någonting så enkelt som att växa i sin tro, i princip.

När du döps tar Gud emot dig och när man sedan konfirmeras är det som att sluta cirkeln genom att tacka ja till Gud. Då är det ens egna beslut istället för sina föräldrars beslut eftersom det är dom som bestämmer att man ska döpas.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals