Recension: Maxi Cosi FamilyFix – Den säkra basen för babyskyddet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

8/10
PRIS
9/10
LIVSLÄNGD
9/10
DESIGN
10/10
KVALITET

Köpguide

Maxi Cosi FamilyFix är en bas som kan användas till flera olika babyskydd och bilbarnstolar av märket Maxi Cosi. Tack vare FamilyFix får du en funktion där du bara kan klicka fast bilbarnstolen och slipper krångla med bälten varje gång du ska ta ur babyskyddet. Samtidigt så går alla babyskydd att använda direkt med bilbältet, vilket gör att du kan använda babyskyddet utan att montera loss basen om du till exempel ska åka bil med någon annan eller åka taxi.

Maxi Cosi FamilyFix har en funktion som indikerar med en färg- och ljudsignal när babyskyddet sitter på rätt plats. Det gör att du kan vara trygg och säker på att babyskyddet sitter fast som det ska. FamilyFix gör också att ditt barn får mer plats för benen när det vuxit sig större.

Babyskydden och barnstolarna som FamilyFix passar med är modellerna RockCabrioFix, och bilbarnstolen Pearl One i-Size. I den senare kan barnet sitta ända upp till fyraårsåldern. Med hjälp av dessa kombinationer säkrar du bilkörningen och vet att ditt barn är tryggt placerad när du är ute och kör bil. Om olyckan skulle vara framme finns här de allra bästa förutsättningen för att allt ska sluta väl.

Maxi Cosi FamilyFix
Maxi Cosi FamilyFix
Maxi Cosi FamilyFix
Maxi Cosi FamilyFix

Anledningen till att det är en fördel att använda en bilstolsbas som det här beror på att stödbenet i konstruktionen ger extra stadga för stolen och fixerar den bättre. På så vis minskar också risken för att stolen ska rotera och vrida sig vid en kollision. Även vid oförutsedda händelser som plötsliga inbromsningar eller pareringar med bilen sitter barnet stadigare med en stolsbas som detta. En jättebra grej som Maxi Cosi erbjuder är en lång garantitid. Om du registrerar ditt köp på deras hemsida inom tre månader efter köp erbjuder Maxi Cosi kunden livstids garanti på FamilyFix.

IsoFix-bas

FamilyFix är utvecklad med den internationella säkerhetsstandarden IsoFix. Det här systemet utgör det säkraste och smidigaste sättet att montera en bilbarnstol. Att fästa en bilbarnstol i bilens säkerhetsbälte är som sagt också något man kan göra, men forskning har visat på att mer än 50% av bilbarnstolarna monterade direkt i bilbältet inte sitter fast tillräckligt bra och korrekt. Det innebär många risker och har du istället en bas vet du att ditt babyskydd eller din bilstol är korrekt placerad och kan erbjuda den största säkerheten för ditt barn vid bilkörning. Med en IsoFix-lösning är det inte möjligt att placera babyskyddet fel.

Maxi Cosi FamilyFix

Det IsoFix ger dig är alltså en fast och helt säker anslutning till bilen utan att du behöver använda bilbältet varje gång ni ska åka någonstans. Avancerade krocktester har visat att det bästa sättet att öka säkerheten markant är med IsoFix-systemet. FamilyFix är också väldigt enkelt att avlägsna när det är dags för det, till exempel om du vill städa bilen invändigt eller liknande.

Hur fungerar en IsoFix-bas?

En IsoFix-bas har tre fästpunkter som passar att fästa på bilsätets undersida. Den tredje fästpunkten är ett stödben som ska stå mot bilgolvet. Om din bil skulle tillhöra en av dem som har förvaring i bilgolvet och det finns en lucka där du har tänkt placera basen måste du placera bilbarnstolen och basen på ett annat ställe i bilen. Golvluckan utgör inte tillräcklig stadga för att klara säkerhetsföreskrifterna om du placerar den där. När du klarat av detta är du klar att börja använda din bilbarnstol eller ditt babyskydd.

Maxi Cosi FamilyFix

Babyskydd och bilbarnstolar som passar till Maxi Cosi FamilyFix

Som vi nämnde i början finns det fler babyskydd och en bilbarnstol som kan användas med FamilyFix. Här nedan kan du läsa lite mer ingående om tre av våra favoriter och deras speciella funktioner.

Maxi Cosi Rock

Babyskyddet Maxi Cosi Rock är ett lättviktigt babyskydd som levereras med spädbarnsinlägg så att stolen får perfekt passform för den nyfödda och ser till att babyskyddet inte är för stort. Skyddet används bakåtvänt och är tillverkad med extra höga sidor som gör att barnet har extra skydd när ett tryck från sidan uppstår. Modellen har mycket hög stötabsorption. Babyskyddets bärhandtag går snabbt att justera med hjälp av en knapp som sitter på vardera sidan om bärhandtaget.

Maxi Cosi FamilyFix
Maxi Cosi FamilyFix

Fempunktsselen är vadderad och lätt att justera axelhöjden på utan att du måste göra det på baksidan av stolen och därmed vara tvungen att ta loss den från bilen eller bussen. Den enkla och smidiga lösningen gör att du snabbt kan ställa in selen efter barnets längd. Alla textilier är avtagbara och kan tvättas i maskin. Den omslutande modellen och ergonomin i stolen gör att barnet blir lättplacerat och sitter rätt när du placerar det i babyskyddet.

I produkten ingår ett solskydd som gör att barnet kan skyddas från solens strålar när det behövs. Maxi Cosi Rock är även godkänd att använda på flygplan. Babyskyddet passar för barn mellan 0-12 månader eller 45-75 cm. Maxvikt på barnet får vara högst 12 kg. Bredden är 44 cm, höjden 37,5-63 cm, och babyskyddet har ett djup på 67-73 cm.

Maxi Cosi Pebble

Maxi Cosi Pebble är ett tryggt och säkert babyskydd som är väldigt populärt bland kunderna och har många goda omdömen. Ett klart plus är att den är kompatibel med i stort sett alla barnvagnar på marknaden om du vill ha ett helt travelsystem och kunna fästa babyskyddet på barnvagnens chassi. Kontrollera att din vagn har en travelfunktion, så att det är den typ av chassi som det går att fästa babyskydd på. Även Pebble är en riktigt lättviktare och väger endast 4 kg. Den är utrustad med ett effektivt sidoskydd och extra stoppning för komfort och passform för spädbarnet.

Maxi Cosi FamilyFix

Pebble har en speciell funktion som gör att bältet inte är i vägen när du placerar barnet i stolen. Det här gör stolen mycket bekvämare för dig att använda och blir mer ergonomisk och minskar risken för att du får ont i ryggen när du försöker flytta undan bältet när du ska placera barnet i skyddet. Huvudstödet är justerbart för maximal passform.

En smart funktion med Pebble är att klädseln går att ta av från modulen utan att du behöver avlägsna stolen från basen. Det är bara att plocka bort det på plats och sedan tvätta i tvättmaskinen. Pebble finns i fyra snygga färger och kan användas från att barnet är nyfött upp till ca 12 månader eller 13 kg. Yttermåtten är 71,5 x 44 x 37,5 cm, innermåtten ligger på 22 x 70,5 cm, och vikten på babyskyddet är 4,05 kg. Maxi Cosi Pebble har 2-års garanti.

Maxi Cosi Pearl One i-Size

Pearl One i-Size är den bilbarnstol som passar till Maxi Cosi FamilyFix. Ditt barn färdas tryggt och bekvämt in en bakåtvänd stol som passar alla barn från ca 6 månader upp till ca 4-5 års ålder. Maxvikten ligger på 18 kg. Stolen har en vadderad fempunktssele som kan ställas in utan att du behöver lossa stolen. Selen är speciellt framtagen för att göra det enkelt för dig att lyfta ur och placera barnet i stolen. Den har hela fyra lutningslägen, vilket är en suverän funktion. Även det större barnet kan behöva sova i stolen under längre bilfärder och här kan ditt barn göra det på ett ergonomiskt sätt i ett skönt bakåtlutat läge.

Maxi Cosi FamilyFix
Maxi Cosi FamilyFix
Maxi Cosi FamilyFix
Maxi Cosi FamilyFix

Nackstödet på stolen är också justerbart. Klädseln drar du enkelt av vid behov, vilket är enkelt gjort eftersom du inte behöver ta loss babyskyddet för det. Att tvätta tyget blir en nödvändighet på bilstolar för äldre barn. Det blir mycket spill av mellanmål och drycker. En av skillnaderna mellan en bilbarnstol och ett babyskydd är att du lämnar bilbarnstolen permanent i bilen. Den kräver mer av fästningsanordningen och blir därför klumpig och otymplig att hålla på att ta in och ur bilen. Detta gäller bilbarnstolar av alla varumärken. Dessutom lyfter du ju inte ur barnet i stolen längre, utan det är oftast så att ditt barn vill klättra i och ur bilstolen på egen hand.

Som tidigare nämndes är den här avsedd för att använda bakåtvänd. Helst ska ett barn åka bakåtvänd upp till sexårsåldern. Detta för att det blir mycket mindre belastning på barnets kropp vid en eventuell krock om barnet sitter bakåtvänt. Krockkraften fördelas då på hela ryggen och risken för nackskador blir väldigt mycket mindre. Isofix-basen som vi skriver om i detta test gör att det blir mer plats för benen även för det äldre barnet, därför rekommenderar vi varmt att du kombinerar Pearl One med Maxi Cosi FamilyFix. Stolens mått är 61-75,5 x 47,5 x 50-59,5 cm och den väger 7,25 kg. Inre ryggstödsmått är 27-31 cm och sitsens mått är 27-31 cm. I köpet medföljer 10 års garanti.

Om Maxi Cosi

Maxi Cosi är ett familjeföretag som numera har distribution på sina produkter över hela världen. Det holländska företaget är experter på alla typer av barnsäkerhetsprodukter från bilbarnstolar till barnvagnar. Alla produkter tillverkas i Europa och enligt europeisk säkerhetsstandard. Deras produkter genomgår rigorösa säkerhetstester och de har även tät kundkontakt för att kunna få feedback och utveckla sina produkter ännu mer.

Nackdelar

Att använda en IsoFix-bas tillsammans med en bilbarnstol har inga nackdelar. Du ökar säkerheten och enkelheten med att placera ditt babyskydd i rätt och säkert läge i bilen. I stort sett alla nya bilar har IsoFix-funktionen inbyggd i sina bilar idag, men du som inte kör en sprillans ny bil behöver en bas som denna om du ska kunna använda dig av IsoFix-funktionen.

Produktfakta

  • i-Size (R129) säkerhet 
  • “Click & Go”-montering
  • Livstids garanti vid registrering

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals