Ska man använda Isofix eller inte?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

När familjen ska få tillökning för första gången och det börjar bli dags att leta babyskydd och bilbarnstolar, så kommer också de flesta i kontakt med termen isofix.

Begreppet står för ett speciellt fästsystem för just bilbarnstolar och babyskydd och den här fästanordningen följer en internationell säkerhetsstandard.

Det betyder att den ser likadan ut över hela världen och att alla bilbarnstolar utrustade med Isofix passar i alla bilar som har isofixlösningen, oavsett märke.

Kring millennieskiftet började många biltillverkare införa Isofix i sina bilar och det här var då på helt frivillig basis. I vissa länder, som till exempel USA och kanada, så genomfördes ett lagkrav på Isofix i alla bilar som var tillverkade från 2002 och framåt.

2004 infördes samma lagstiftning även i Sverige och i dagsläget är i stort sett alla nya bilar utrustade med isofix. Syftet med isofix är att göra fastsättningen av ett babyskydd eller en bilbarnstol enkel och likadan för alla bilar.

I undersökningar som gjorts visade sig nämligen att mer än 60% av alla bilbarnstolar som fästes med bilbältet inte var fastsatta på ett korrekt sätt, även om det i teorin går att få en bilbarnstol fastsatt på ett säkert och korrekt sätt.

Isofix eller inte

Det kräver ett tvåhandsgrepp och ibland muskelstyrka att få bilbarnstolen i rätt position i bilen och det gör att många missar detta och bilbarnstolen blir slarvigt fastsatt.

Isofixlösningen utvecklades som ett svar på det och standarden är framtagen av säkerhetsorganisationen ISO som tillsammans med biltillverkare, bilbarnstolstillverkare, och provningsinstitut tog fram lösningen för att våra barn ska få sitta riktigt säkert när vi är ute och kör bil.

Ska jag använda Isofix?

Det korta, omedelbara svaret på det är ja, absolut ska du ha det! Har du en bil som är tillverkad före 2004 är det dock inte säkert att bilen är utrustad med isofix och du får då använda bilbarnstolen och babyskyddet i kombination med bilens egna trepunktsbälte.

Det bästa är då om du kan fästa bilbältet väldigt noggrant en enda gång och sedan låta bilbarnstolen sitta kvar på plats istället för att flytta på den ofta.

Då kan du vara lugn med att barnstolen sitter säkert med bältet på, om du gjort det ordentligt en gång. Fördelen med isofix är då att du enkelt klickar i barnstolen direkt i fästena i bilsätet och och bilstolen sitter då stenhårt på plats.

Många babyskydd och mindre bilbarnstolar har också en speciell anordning som utgör en bas för bilbarnstolen och den är utrustad med extra ben som du skruvar ner i golvet på bilen och får då ytterligare stadga och säkerhet.

Isofix eller inte

Det här benet är vanligt så länge bilbarnstolen är bakåtvänd. Detta ska den också vara så länge som möjligt och helst upp tills barnet är i fyra års ålder eftersom barnet då inte kastas framåt med risk för nack- och ryggskador.

Vid bakåtåkande fördelas krockkraften jämnt över hela stolen och skyddar på så sätt barnet effektivt. Därför är det viktigt att barnet åker bakåtvänt så länge som möjligt.

Många bilbarnstolar har i dagsläget en avancerad sidokrocks-funktion som gör att barnet är skyddat mer än förut även vid sidokrock. Här har isofix-funktionen också bidragit till att säkerheten är mycket högre vid tryck från sidan.

Går det att montera Isofix på en bil i efterhand?

Tyvärr går det inte att montera en isofix på äldre bilar överhuvudtaget, utan det här är något som ska vara integrerat på bilen ända från första början.

Som tidigare nämndes är det bättre att undvika att flytta på en bilbarnstol än ett babyskydd som man har fäst i ett trepunktsbälte i bilen. Då minimeras risken för att man gör misstaget att inte fästa bilbarnstolen ordentligt.

Finns det isofix i framsätet på bilar?

Många föräldrar föredrar att ha barnet i framsätet och därmed vill man också placera sina babyskydd och bilbarnstolar i passagerarsätet fram till. Nyare bilar har dock i allmänhet inte isofix fram på grund av att man inte får ha bilbarnstolar där det finns krockkuddar inmonterade.

I vissa bilar kan man montera fast det i efterhand om man har airbag som är urkopplingsbar. Åtminstone BMW har idag två modeller som erbjuder ett särskilt småbarnspaket där ett urkopplingssystem för krockkudden ingår och du kan således ha isofix i framsätet.

Isofix eller inte

Det man kan konstatera är att isofix verkligen har höjt säkerheten väldigt många steg när det gäller bilåkning för barn i alla åldrar. Bilindustrin tillsammans med barnstolstillverkarna har här samarbetat och gemensamt jobbat för att tryggheten ska komma först för våra allra minsta bilåkare.

Säkerhetsorganisationen ISO har gjort ett fantastiskt jobb här och koordinerat hela utvecklingen och fått många olika parter att jobba kring en gemensam sak. Långt ifrån alla bilar på vägarna idag är utrustade med isofix eftersom många fortfarande naturligtvis kör äldre bilar.

Men vi står inför en ny era inom biltillverkningen, framförallt av drivmedel och det gör att bensin- och dieseldrivna bilar kommer att fasas ut snabbare än vad de annars hade gjort.

Så att vi om några år kommer att få vara med om att de flesta bilar som kör på vägarna har en isofix-funktion är sannolikt, och det tycker vi såklart bara är bra.

Andra säkerhetsaspekter på bilåkandet med barn

Naturligtvis är inte Isofix den enda avgörande saken för att barn ska vara säkrare i trafiken. Det är flera saker som det är viktigt att tänka på, inte minst eftersom allt i bilen är anpassat och dimensionerat efter den vuxna kroppen.

Barn har helt andra proportioner än en vuxen och är inte endast mindre till storleken, vilket gör att de är extra utsatta vid bilåkning.

Förutom isofixlösningen är valet av bilbarnstol och babyskydd också ett väldigt viktigt val. Vi förespråkar varmt att köpa baby- och barnprylar begagnat i största allmänhet, men dock inte när det kommer till bilbarnstolar.

Isofix eller inte

Krockade bilbarnstolar ska inte användas och köper du en bilbarnstol begagnad så har du ingen möjlighet att kontrollera i vilket skick den egentligen är invändigt.

I det här läget är det alltså mycket bättre att satsa på en ny bilstol för barnet. Du ska också ha rätt typ av bilbarnstol. För de minsta är det babyskydd som gäller.

Dessa gör att barnet åker i halvliggande läge, men vinkeln får inte vara för stor för då förlorar sätet sin förmåga att skydda barnet och fördela krock-kraften i stolen.

Det är alltså viktigt att kolla att allt är korrekt isatt när du placerar babyskyddet i bilen, men inte minst att babyskyddet du köpt håller säkerhetsstandard och kraven för just babyskydd.

När barnet vuxit och är ca 9 månader gammalt, beroende på hur stort barnet är naturligtvis, är det dags för en bilbarnstol. Därför ska den här vara bakåtvänt så länge det är möjligt, även om det finns många modeller som du sedan kan vända framåt när barnet inte har plats att åka bakåtvänt längre.

Många bilbarnstolar idag har en massa bekvämligheter som mugghållare och annat och vissa går dessutom att fälla bakåt en bit, vilket är skönt när barnet ska sova vid längre bilresor.

Efter det kan det vara dags för en bältesstol och alla barn som är kortare än 135 cm ska använda en bältesstol. Det är förarens ansvar att alla passagerare under 15 år använder lämplig skyddsanordning i form av barnstol alternativt ett bilbälte för de äldre barnen.

Alla typer av bilbarnstolar måste vara godkända och dessutom i lämplig storlek för barnet, samt monterad på rätt sätt. Om så inte sker så kan en förare faktiskt bli bötfälld vid en poliskontroll.

Isofix eller inte

Barn får som tidigare nämnts heller inte sitta bakåtvända i samma säte där en krockkudde finns. Bilbarnstolar bör också bytas ut med jämna mellanrum och ska inte vara äldre än 10 år gamla.

För babyskydd är livslängden ännu lite kortare och bör bytas ut efter fem till sju år. De kan alltså inte ärvas under alltför många år för att kunna uppfylla garanterad säkerhetsstandard.

Att läsa på och lära sig om Isofix och annan säkerhetsutrustning för barn och bilåkande

ISO och många andra säkerhetsorganisationer har tryckt på för att barnsäkerhet ska vara en naturlig del i biltillverkarnas utvecklings i samma utsträckning som man har för vuxna passagerare.

Vi har kommit långt idag och säkerheten är oändligt mycket högre nu än vad det var för några år sedan. Du som förälder har också rätt att få korrekt och saklig information om hur du ska transportera ditt barn i bil och skydda barnet så att det sitter korrekt och säkert vid bilåkning.

Den här informationen skall ske bland annat via barnavårds- och mödravårdscentraler. Åker du taxi så har taxibolaget ansvar för att barnutrustning finns till hands i taxin så länge taxin är förbeställd och det finns information om att ett barn ska åka med.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals