Tips inför första kalaset

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland.se

När det är dags för det första kalaset är det ju inte en sådär väldigt engagerad unge man har att fira jämfört med när de blir äldre och förstår lite mer vad som händer. Detsamma gäller ju för bra och passande teman, om man vill ha det.

Mina barn fick inte sina första obsessions förrän de var runt 2,5 år och då var det klassikerna pirater för den ena och Mumin för den andra.

Här hade jag ju verkligen tur eftersom det är väldigt enkla teman att jobba med till kalas, men som sagt när det var 1-årskalas var det inget tema eller andra barn utanför den närmsta familjen och vänkretsen på kalaset.

Det var alltså lite mer som vilken mysig söndag som helst och det kan jag ju säga att de senare kalasen absolut inte har varit (åtminstone inte för mig och min man)!

En lugn tillställning

Att ta det lugnt under det första kalaset och njuta av att det inte är en massa andra barn från dagis överallt i huset är smart för det dröjer inte länge innan du kommer att få stå och fixa tårta, korv, pizza, hamburgare, och allt vad det nu kan vara till massor av ungar du inte ens känner!

Låt det första kalaset vara en mysig stund där födelsedagsbarnet såklart är i fokus, men att ni andra också ser till att göra det till en dag att minnas. Som mamma har ju kroppen kommit in i sina vanliga gängor när barnet fyller 1 år och det i sig är ju värt att fira!

När det handlar om 1-årskalas är det väl så att om man ska ha något tema alls ska det vara för att ni vuxna, eller de andra äldre barnen (om det finns sådana) ska tycka att det är lite extra kul, för knodden kommer inte bry sig om det är unicorns eller Barbies, pirater, eller Pippi på tapeten.

Föreviga minnen

Eftersom 1-åringen inte kommer att ha några direkta minnen av sitt första kalas är det så att det är bra att ge barnet andra sätt att kunna se tillbaka för att se vilka som var där, vilka presenter man fick, hur man såg ut med mera.

Tips infor forsta kalaset

Skapa därför vackra minnen åt ditt barn i en bok eller liknande där du både kan ha med önskningar från familj och vänner, foton på bebisen med gästerna, och mycket, mycket mer!

Om det är så att det är några personer på kalaset som kanske inte är i livet så lång tid efter det så är även detta en viktig del av minnena för ditt barn.

Föreviga de stunder som knodden har med de äldre släktingarna och familjemedlemmarna så att barnet senare kan se sig själv i relation till dem.

Om man inte vill chilla är det bara att gå all in

Okej, nu har jag pratat om hur det är när man kanske inte gör så stort väsen av att barnen fyller 1 år på grund av att de är för små för att förstå att det är för deras skull och att det är enligt deras önskemål.

Men detta till trots är det många som vill gå all in ändå och skapa en drömvärld åt sitt lilla barn och vill man det finns det en hel del att gå loss på!

Om det är en sak man inte behöver leta länge efter är det sådant som passar för ett 1-årskalas! Det är lite som att köra igång projekt dop eller namngivning, så det är väldigt vanligt att man kör lite pasteller, gulliga teman, och mängder av sötsaker.

Tips infor forsta kalaset

Man kan förstås välja att göra något helt annat, men av någon anledning är det så att det vi ser är väldigt gulligt, men det går ju trender i det precis som med allting annat.

Hur ska man då göra för att gå all in? Det kan inte bli lättare för det är bara du som kan bestämma vad all in betyder för dig!

Vissa är extremt duktiga och fixar med klistermärken med bebisens foto på, bild på bebisen på tårtan, vimplar, present- eller godispåsar med namnet på bebisen och mycket, mycket mer!

Är det denna typ av kalas du är ute efter hittar du mycket inspiration på olika bloggar med mera, men om du vill köra lite mer lugnt och ”vuxet”, eller ”stilrent” är det bara att gå på helt utan prestationsångest, vilket jag ska äga en egen rubrik till här nu nedan.

Bort med prestationsångesten!

Det är ju ganska underhållande allt det här som händer idag med alla sociala medier och allt annat som skapar prestationsångest på ett extremt sätt.

Om man ska kolla upp vad andra ”supermammor” hittar på för sina bebisars kalas och dop/namngivning blir man helt matt!

För att orka med att pynta och fixa så som vissa gör numera känns mer som ett heltidsjobb som man borde hyrt in någon att göra än vad det känns som något som är ”normalt” för småbarnsföräldrar.

Lär dig att känna dina gränser direkt efter det att du blivit förälder och lyssna inte på andras prestationer. Du är du och du gör som du vill!

Tips infor forsta kalaset

Låt inte andra få dig att känna dig som en sämre mamma för att du inte gör en stor sak av ett 1-årskalas som ju barnet ändå inte kommer att komma ihåg!

Ta det lilla lugna och fokusera på det jag nämnde ovan, alltså att skapa fina minnen för ditt barn som barnet kan ha och titta tillbaka på genom foton och en ”minnesbok” av ett eller annat slag istället.

Det första kalaset ska handla om att skapa minnen för ditt barn eller att samla alla de personer som vill komma och visa sin kärlek och fira att barnet finns till.

Det ska INTE handla om att försöka imponera med hemmabak och avancerade menyer värdiga Nobelfestdeltagare, utan ta det lugnt och njut av denna tid medan barnet fortfarande bara är en liten knodd!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals