Recension: Axkid Dallas – En prisvärd och säker bältesstol

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

10/10
PRIS
8/10
LIVSLÄNGD
9/10
DESIGN
8/10
KVALITET

Köpguide

Dallas är en prisvärd bältesstol med alla de funktioner som en bältesstol behöver ha för att leva upp till säkerhetskraven. Stolen fästs i bilen med hjälp av bilbältet som du placerar runt barnet samt stolen och sedan knäpper du fast bältet i sätets egna bälteslås.

Syftet med bältesstolen är alltså helt enkelt att skapa en extra “ kropp” till det större barnet så att hen lyfts upp och kan sitta säkert i bilens egna bilbälte. Har du Isofix-fästen i din bil finns det tillbehör du kan använda för att fästa bältesstolen i Isofixlösningen.

Axkid Dallas har en bälteshållare för axelremmen som är tydlig och lätt att se och på sidan av stolen finns det detaljerade instruktioner hur stolen ska användas. Ryggstödet kan förlängas i sju positioner och trots att det här är en enklare modell som inte är den dyraste på marknaden, så har den här lika många rygglängder som de allra dyraste modellerna.

Du höjer och sänker ryggen med ett reglage som finns på ryggstödets baksida i form av ett handtag som du pressar in varpå hela bakstycket dras uppåt eller trycks nedåt. En smart funktion är också att hela ryggstödet kan tas loss och stolen därmed användas enbart som en enkel bälteskudde vid behov. Sitsen på stolen är väldigt rymlig och passar bra även för de större barnen.

Avtagbar klädsel

Tyget på Axkid Dallas är mjukt och skönt och har en lätt glansig och vattenavvisande yta, vilket gör den enkel att torka av och hålla ren. Vill du tvätta tyget ordentligt är det enkelt att plocka av tyget och köra det i tvättmaskinen på 30 grader och ta på det igen. Klädseln sitter fast med tryckknappar och resåröglor.

Lyxig design

Precis som Axkids alla stolar är designen något utöver det vanliga och trots att stolen är stoppad ger den ett intryck som påminner om ett bilsäte och den smälter därför in utseendemässigt i de flesta bilklädslar väldigt bra. Utseende och material ser lyxigt ut och man märker att det här är svensk design på toppnivå. Axkid har många års erfarenhet av att designa stolar till kräsna svenska föräldrar som vill omge sig med snygga föremål, utan att för den sakens skull tumma på kvalitet och standard. Axkid Dallas är verkligen ett typiskt exempel på en av dessa produkter som tilltalar de kräsna svenska konsumenterna.

Axkid Dallas

Stolen är smidig även för medpassagerarna som ska sitta bredvid den. Den väger 3,9 kg och är inte större än ett bilsäte, så det är inga problem för en passagerare att sitta på platsen bredvid bältesstolen. Tack vare den smidiga designen på stolen kan barnet ta sig i och ur den helt på egen hand.

När ska man vända barnet framåt i bilen?

Ju längre ditt barn kan åka bakåtvänt i bilen, desto bättre är det. För ett större barn är det upp till fem gånger säkrare att åka i bakåtvänd riktning än att sitta framåt. Det kan vara värt att notera att man inte kompromissar på säkerheten genom att barnet sitter böjd med knäna aningen uppåt i en bakåtvänd sits. Men så småningom kommer dagen då ditt barn inte längre har plats att sitta bakåtvänt och då måste man gå över till en bältesstol som det här. Numera rekommenderar man till och med att barn ska sitta bakåtvänt upp till 10-årsåldern. Detta eftersom det minskar olycksrisken så otroligt mycket.

När längd eller viktgräns för den bakåtvända bilbarnstolen i stor modell har överskridits är det dags att byta till en bältesstol. Enkla bälteskuddar utan ryggstöd är sedan januari 2017 endast godkända att användas på barn över 125 cm med en vikt på minst 22 kg. Vikt och längd under detta ska alltså bältesstol med ryggstöd användas.

Syftet med en bältesstol är att barnets kropp helt enkelt ska hamna på rätt ställe i relation till bilbältet. Detta ska sitta i utrymmet mellan hals och axel, snett över bröstet, och midjebältet ska sitta över barnets lår. Höftbältet får alltså inte hamna för högt upp eftersom det kommer att orsaka inre skador vid en kollision av något slag.

Axkid Dallas

Fördelarna med en bältesstol framför en bälteskudde är att stolen har ett nackstöd och ett inbyggt ryggstöd. Trots att stolen är framåtvänd har barnet ett utökat sidokrockskydd tack vare de skyddande vingarna på sidan om bältesstolen. Vissa bältesstolar kan vara utrustade med egna grenband, men det har alltså inte Axkid Dallas som använder sig av stolens egna bilbälten.

Det som är underbart i vårt land är att marknaden har väldigt mycket att erbjuda och du kan hitta prisvärda alternativ, även om du är ute efter en budgetvariant. Dessutom kan du handla på nätet och det gör ofta prisbilden helt annan. Priserna på nätet är generellt mycket bättre än i butik. Du kan göra verkliga fynd om du tar dig tid att jämföra priser och till exempel först kolla in produkten ordentligt i butik, men sedan beställer hem den från nätet när du bestämt dig för köp.

Vad är Isofix?

Isofix är ett system för att fästa bilbarnstolar som är framtaget av organisationen ISO. Standarden är numera internationell och vissa länder har till och med lagstiftat kring att den ska finnas i nyproducerade bilar. En bil med en Isofix-lösning har två metallfästen i bilen i mellanrummet mellan sits och ryggstöd. Motsvarande fästen finns då på bilbarnstolen och det gör att monteringen resulterar i att bilbarnstolen blir ett med bilen.

En bakåtvänd Isofix-stol ska ha ett ben som du kan förankra stolen med på bilen själv. Har själva stolen ingen Isofix-funktion kan du komplettera genom att köpa en ISOFIX-bas och därmed använda den med Isofix-lösningen i bilen. Hela idén med Isofix är att stabiliteten ökar avsevärt och minskar risken för att stolen ska röra sig i någon riktning vid ett kraftigt tryck såsom en kraftig inbromsning eller en krock.

Isofix utvecklades för att det med tiden visade sig att nästan hälften av alla bilbarnstolar vid användning var felmonterade när de var fastsatta i bilens egna bilbälten. Bilbältet är alltså den ursprungliga funktionen man använder sig av för att fästa en bilbarnstol. För att utveckla det här och skapa säkrare montering av bilbarnstolar skapade man Isofix-systemet.

Det gör att stolen monteras i bilen likadant varje gång, oavsett vem som gör det. Systemet blir mycket enklare, men framför allt väldigt mycket säkrare. Dessutom är en bilbarnstol med Isofix mycket snabbare att montera än en som man ska spänna fast i bilens säkerhetsbälte.

Svensk säkerhetsstandard

Sverige är bäst i världen på att skydda barn ute i trafiken och Axkid har sedan flera år tillbaka varit en del av de utvecklare av produkter som håller den här säkerhetsstandarden i allra högsta grad levande. En av anledningarna till att barn i den svenska i trafiken i Sverige har en ovanligt låg olycksfallsstatistik om man jämför med resten av Europa beror just på det att vi är väldigt duktiga på att låta våra barn åka i högkvalitativa bilbarnstolar.

I Sverige finns något som heter plustestet och det utgör en svensk standard för vad en bilbarnstol eller bältesstol ska klara av. Det många inte vet är att den här standarden är otroligt krävande i sina tester och det är väldigt många bilbarnstolar och bältesstolar som helt enkelt slutar i spillror efter att ha genomgått testet. Axkids vision är att klara av dessa tester med bravur och det har de gjort med den äran ända sedan de började tillverka barnsäkerhetsprodukter.

Axkid Dallas

Att plustestet är så krävande beror på flera faktorer. Bland annat är hastigheten högre än vid många andra tester och det är också en kortare inbromsningssträcka som gör att påfrestningarna på bilstolen blir extrema. Ju kortare bromssträcka, desto våldsammare blir också krockkraften.

Nollvisionen

I Sverige finns ett långsiktigt mål som är att ingen ska skadas eller dödas allvarligt till följd av trafikolyckor i Sverige. Nollvisionen gäller för allt trafiksäkerhetsarbete i Sverige och vi föräldrar bör också göra vår del av arbetet här. Det omfattar bland annat att låta ditt barn åka i en godkänd bilbarnstol så länge som möjligt och när det är dags att vända barnet framåt, välja en bältesstol som Axkid Dallas eller en med motsvarande säkerhetsstandard. Fördelen vi har i vårt land är att vägarna är bland Europas säkraste och gör vi bara vår del och ser till att våra barn sitter tryggt och säkert i bilen, samt att vi kör ansvarsfullt, så har vi kommit en lång bit på vägen.

Nackdelar

Om du förväntar dig att Axkid Dallas ska fungera som en vanlig bilstol, så blir du ju naturligtvis besviken. Det här är en bältesstol avsedd att vara enkel, men ändå upprätthålla alla säkerhetsstandarder och bestämmelser som finns. Du kan fästa den här med antingen en ISOFIX-lösning installerad på bilen eller använda den enbart med bilens eget bilbälte. Priset på den här stolen är väldigt överkomligt och du får mycket för pengarna rent säkerhetsmässigt, så ur den synvinkeln kan vi inte se några nackdelar med Axkid Dallas.

Produktfakta

  • Mått: 44 x 67 x 40 cm 
  • Vikt: 3,9 kg
  • Ålder på barn: 4-12 år
  • Vikt på barn: 15-36 kg
  • Ryggstödshöjd: 57-73 cm

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals