Bästa amningskläderna 2024 – Känn dig fin och bekväm under amningsperioden

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att gå och känna sig som en mjölkfabrik i kanske upp till ett år kan vara nog så enformigt, hur mysigt det än är med bebisar! Efter några månader längtar man verkligen efter lite raffiga toppar och snygga, välsittande jeans. 

Som tur är finns det allt fler roliga plagg för ammande mammor. Många varumärken har sin egna amningskollektion och det finns märken som helt specialiserat sig på amningskläder, inte minst Sveriges stolthet, klädmärket Boob. 

Det är viktigt att plaggen är funktionella, tål att tvättas i 60 grader, och därmed också håller hög kvalitet eftersom det är sådant slitage på dem. De bör också vara i bomull eller ett annat naturmaterial som andas. 

Det är alltså dags att testa amningskläder! Vi har valt ut olika plagg av alla de dussintals vi provade ut och här hittar alla något att tycka om. Det vi kan garantera är att alla de här valen håller högsta kvalitet och är väldigt praktiska, likväl som snygga. 

Så efter idogt klädprovande, ammande, och testande har vi kommit fram till att mellanvinnaren blir Boob Classic I/s, tätt följd av segraren i premiumklassen; Boob Amelia Jumpsuit

Vi har givetvis ett budgetalternativ också och högst på prispallen i den klassen blev Mamalicious Mllea T-shirt 2-pack.

En spännande bubblare måste vi självklart ha med: Mamalicious Vävd Amningsklänning Cuba. Läs vidare för att hitta ditt nya favoritamningsplagg.

Premium: Boob Amelia Jumpsuit 

Vår premiumvinnare, Boob Amelia Jumpsuit, är en alldeles underbar jumpsuit. Den är både snygg i största allmänhet och väldigt praktisk. Ett mysigt och praktiskt plagg att krypa in i under amningsperioden med andra ord!

Den ger en lyxig känsla samtidigt som den är bekväm vilket är en trevlig blandning när det kommer till amningskläder - fullpott från oss, alltså! 

Fördelar

 • Kan tvättas i 60 grader
 • Känns lyxig

 • Funkar både under graviditet och under amningsperioden

Nackdelar

 • Lite dyr
 • Blir lätt lite “nopprig” efter ett par tvättar


Mellan: Boob Classic I/s Top

Denna amningstopp är stilren och snygg samtidigt som den fyller sin funktion. Den funkar lika bra under graviditet som under amning, vilket är en av anledningarna till att den hamnar i vår topplista. 

Att du även kan välja mellan flera olika färger och att den är tillverkad i ekologisk bomull gör naturligtvis att det är ännu lättare att ge den en plats i topplistan! Den är mycket hållbar och blir därför prisvänlig. Det syns knappast att den använts även efter många tvättar. 

Fördelar

 • Prisbelönt topp som växer i med magen
 • Finns i storlek XS-XL

 • 95 % ekologisk bomull

Nackdelar

 • Passar inte dig som vill ha mer luftiga gravid- och amningskläder

Budget: Mamalicious Mllea T-shirt 2-pack

När det gäller amningskläder är det inte helt lätt att hitta budgetalternativ. Det mesta är dyrt och reas dessutom sällan ut. Men vi lyckades få fram en enkel vardagströja som inte kostar jättemycket.

Dessutom kommer den i två-pack, så man får två olika färger. Den har en ‘lager’-design, så det är bara att dra ned det översta lagret när du vill amma - verkligen jättesmidigt!

Fördelar

 • Smidig och smart användning
 •  2-pack med olika färger
 • Bra pris och bekväm kvalité

Nackdelar

 • Inte så lyxig
 • Kan endast tvättas i 30 grader


Special: Mamalicious Vävd Amningsklänning Cuba

Detta är ett kul klädesplagg då det är en klänning som känns väldigt mycket som en “vanlig” härlig sommarklänning. Vi tycker inte alls att den ger känslan av amningsklänning, utan den är väldigt fin designad. 

Fördelar

 • Fin design
 • Känns som en “vanlig” klänning

 • Bra pris

Nackdelar

 • Alla gillar inte rött och blommönstrat

Varför ska du lita på oss?

För att tag sedan testade vi amningsbh:ar här på sajten och vi var samma proffsiga gäng även denna gång!

Jag ammar inte längre eftersom jag har större barn numera, men för testet med amningsbh:arna samlade jag en grupp på sju ammande mammor som jag träffat via barnens dagis.

Och i det här testet var det alltså samma glada mammagäng som tog sig an uppgiften. De var noggranna och använde sina plagg uteslutande under perioden, förutom när de tvättades såklart. Alla fyllde i sina enkäter för att skapa ett bra och korrekt underlag för testet. 

När det gäller slitaget kan vi alla intyga att de har testats till max. Panelen har alla flera barn och det kräver ett aktivt liv, där kläderna blir svettiga och smutsiga; ivriga små barnhänder drar i plaggen, matspill, med mera. Ja, det här är en effektiv testmiljö amningskläderna varit i, det kan jag garantera!

Vem behöver amningskläder?

Alla som ska bli mammor och vill försöka sig på amning bör investera i åtminstone ett par tre amningsplagg för bekvämlighetens skull. Livet blir så oerhört mycket lättare om du enkelt kan sätta dig och amma var du än befinner dig

De flesta amningsplagg går utmärkt att använda även som mammakläder, vilket gör att nyttan blir dubbel och omkostnaderna mindre eftersom du slipper köpa en uppsättning gravidkläder och en för amning. 

Gör alla klädinköp klara innan du föder så har du sköna och välsittande kläder när du är höggravid och slipper tänka på amningskläder efter förlossningen.  

Kläderna kan verka dyra, men du använder dem flitigt i nästan två år om du köper dem redan när du är gravid. Så när man tänker efter är det inte mer än vad du köper kläder för normalt sett, antagligen. 

Hur kom vi fram till vilka kläder vi skulle testa?

Ja, det var bara att ge sig ut i butik och prova, prova, prova! Hela testpanelen skred till verket var för sig, för att välja ut tre plagg var som favoriter. Resultatet blev då 21 stycken outfits som var av hög kvalitet. 

Av dem röstade vi fram vinnare i alla tre klasserna, plus en bubblare. Tre stycken utmanare fick plats på toppen och är med i testet här också. Det var ett tufft test med tanke på att utbudet växer för varje säsong och kvaliteten på kläderna blir bättre och bättre. 

Dessutom har man äntligen förstått att ammande mammor inte helt tappar intresset för mode och stil, bara för att de ammar. Man kan äntligen få se riktiga modekollektioner, som samtidigt uppfyller de krav som amningen ställer på ett plagg. 

Hur testade vi amningskläderna?

Alla testpersonerna använde sina tre favoritplagg i fyra veckor. De skulle alla tvättas minst fem gånger för att testa tålighet och passform. Jag hade, som jag så ofta gör, tagit fram en enkät som testdeltagarna skulle fylla i under testets gång. 

Jag ville ha siffror på komfort, tvätt-tålighet, hur plagget sitter, om det håller passformen bra, med mera. Siffrorna lades ihop och vi fick ett resultat som vi tillsammans diskuterade och justerade i något enstaka fall. 

På basen av den här kunskapen fick vi fram ett resultat vi är riktigt stolta över och som vi tror är till hjälp och guidning när du letar plagg i mammaklädesdjungeln.

Våra favoriter

Premium: Boob Amelia Jumpsuit 

Här har vi en riktigt snygg jumpsuit som passar alldeles utmärkt för dig som vill känna dig avslappnad och snygg på samma gång. En jumpsuit är alltid läckert och bekvämt, allra helst under amning, eller under graviditet. 

Den är i ett superstretchigt material och dessutom har den en extra lång gren för att ge extra utrymme. Den är utformad för att den ska passa perfekt för en kropp i förändring, så du kan köpa den relativt tidigt under graviditeten och behålla den länge.  

Vi tycker särskilt mycket om att jumpsuiten är tillverkad i 71 % ekologisk bomull + 24 % återvunnen bomull + 5 % elastan. Den är även GOTS- och OEKO-tex- certifierad. 

Den är inspirerad av Amelia Earhart - den första kvinnliga pilot som ensam flög över Atlanten. Den har med andra ord även symboliskt värde och passar därför utmärkt även som gåva till en närstående som är gravid eller ammande. 

Fördelar

 • Kan tvättas i 60 grader
 • Känns lyxig

 • Funkar både under graviditet och under amningsperioden

Nackdelar

 • Lite dyr
 • Blir lätt lite “nopprig” efter ett par tvättar


Mellan: Boob Classic I/s Top

Denna amningstopp är prisbelönt då den 2001 belönades med hedersomnämnande från Utmärkt Svensk Form. Det är knappast något vi blev förvånade över när vi spanade in den - detta är en mycket bra amningstopp som har alla de funktioner som behövs. 

Där vissa amningstoppar tar det ett steg lite för lång med funktioner och design känns Boob Classic I/s mer som en “vanlig” vardagstopp. Enda skillnaden är att den har den typiska sömmen vid midjan. 

Designen gör att det är lättare att “växa sig in” i graviditeten och vänja sig. Att behöva använda alltför “främmande” plagg för tidigt kan göra vissa gravida personer obekväma, så detta är verkligen en bra design som gör att vi kan känna oss bekväma från början. 

Den är perfekt vare sig du vill använda den under graviditeten, eller om du vill använda den under amningstiden. Många använder den såklart från det att de är gravida ända fram tills dess att de inte ammar längre. Du väljer själv hur du vill göra - den passar oavsett hur du väljer att använda den. 

Den finns i både svart, midnattsblå och vitt. Välj den färg som du tycker är finast, eller varför inte köpa en av varje färg när du ändå är igång? 

Fördelar

 • Prisbelönt topp som växer i med magen
 • Finns i storlek XS-XL

 • 95 % ekologisk bomull

Nackdelar

 • Passar inte dig som vill ha mer luftiga gravid- och amningskläder

Budget: Mamalicious Mllea T-shirt 2-pack

Mamalicious har mycket fina och prisvärda amningskläder och denna stilrena och bekväma topp är ännu en. Här får du två randiga toppar som är väldigt fina, och praktiska, att ha i vardagen.

Amnings- och mammakläder är en mångmiljonindustri och det är svårt att hitta billiga plagg i den här kategorin, vars kunder har ett aldrig sinande behov efter bra plagg. Så man vet att ta betalt!

Men vi hittade de här jättefina vardagstopparna som inte är dyra trots att den är av väldigt hög kvalitet. Det hjälper ju också att man får två stycken toppar i köpet.

Den har ett lager, kan man säga, vid brösten, så det är bara att dra ned det översta lagret när det är dags för amning.

Fördelar

 • Smidig och smart användning
 •  2-pack med olika färger
 • Bra pris och bekväm kvalité

Nackdelar

 • Inte så lyxig
 • Kan endast tvättas i 30 grader


Special: Mamalicious Vävd Amningsklänning Cuba

Låt oss presentera en riktigt vacker amningsklänning som är mycket mer än bara ett praktiskt klädesplagg som passar under den första tiden med ditt barn - den är blommig, den är röd, den är knälång och den har en liten volang. 

Inte nog med alla fördelar vi redan har nämnt, detta är också en klänning som är väldigt bekväm då den består av 95 % bomull + 5 % elastan. Med en amningsklänning som den här kommer du att känna dig fräsch och fin och det är ju inte illa!

Den är enkelt att både dressa upp och att dressa ner - använd sneakers för att dressa ner den och ta på dig ett par pumps eller liknande för att dressa upp den. Perfekt med en klänning som kan ge olika “feeling” beroende av skor just under graviditet och amning. Plusbetyg för det! 

Den finns i flera olika storlekar, så det går att hitta rätt utan besvär. En riktig fullträff, tycker vi, och då menar vi att både design, bekvämlighet och smidighet får full pott. 

Fördelar

 • Fin design
 • Känns som en “vanlig” klänning

 • Bra pris

Nackdelar

 • Alla gillar inte rött och blommönstrat

Vad du ska tänka på när det gäller amningskläder

Är du förstagångsmamma är det bra att tänka på att skaffa några plagg medan du är gravid eftersom det är lättare att göra det då än när du har en liten nyfödd att tänka på. 

Har du varit gravid och ammat innan har du kanske kvar kläder som du kan använda och bara behöver uppdatera dig lite grann. 

När du ska handla kläder är det bra att tänka mjukt, knappar fram; skjortor och blusar är suveräna plagg att ha under amningstiden. 

Man kan ha en amningstopp eller en amningsbh under, så kommer man lätt åt. Stora t-shirts är mysiga att gå omkring hemma i. Rymliga kjolar är roligt att varva med då känner man sig lite piffigare. 

Är du frusen på nätterna är det enklast att använda en mjuk och skön amningsklänning. Det kan vara rätt jobbigt att hålla på och knäppa upp en pyjamasskjorta på natten, eller lirka upp en t-shirt. Men med en amningsklänning av skön trikå blir det enkelt och smidigt. 


Våra utmanare

Mamalicious Prickig Amningsklänning Lia

Gillar du tidlös design så kommer du att älska denna amningsklänning - den är i klassiskt svartvitt prickigt mönster och det är ju alltid lika snyggt! Den känns precis som en vanlig klänning, så du kommer att känna dig väldigt snygg i denna klänning, oavsett om du har den på jobbet, i lekparken eller hemma.  

Passformen är mycket bra och den består av 75 % återvunnen polyester, 23 % viskos och 2 % elastan. Den ska tvättas i 30 grader, den får inte tumlas och den ska torkas hängandes på galge. 

Fördelar

 • Perfekt utformad för amning
 • Tidlös design som funkar både till vardags och fest

 • Bra pris

Nackdelar

 • Vissa känner sig lite för “gulliga” i prickigt

Boob Breeze Klänning

Med denna klänning blir du festens höjdpunkt då den är så snygg. Den är gjort i mycket lätt, behaglig bomull som är 100 % ekologisk och den vackra orangea färgen är som gjord för både vardag som fest. 

Tyget är luftigt och den har ett snyggt och praktisk knytband i midjan. Det är inga konstigheter med den då den består av bomull - det är bara att tvätta den i 40 grader och sedan är det klart! 

Det som är särskilt bra med denna klänning är att den är både GOTS certifierad och Öko-tex certifierad

Fördelar

 • Funkar inomhus för fest och utomhus under de varma månaderna 

 • 100 % ekologisk bomull

 • Bra både under graviditet och under amningsperioden

Nackdelar

 • Lite högt pris

Mamalicious Stickad Amningströja Combi 

Här har vi en lite speciell amningströja. Den ser inte ut som en vanlig amningströja överhuvudtaget, utan den är supersnygg och perfekt när du vill vara både snygg, bekväm och praktisk på samma gång. Den ser ut som vilken snygg stickad tröja i tajtare modell som helst. Denna kommer du att trivas i, det är ett som är säkert.

Vi föll platt för designen - den är i svart och gult och har knappar upptill. De har lyckats mycket bra med att dölja amningsfickan på tröjan och bara det gör att den sticker ut i mängden

Den är i 80 % viskos + 20 % nylon och du tvättar den i 30 grader.  

Fördelar

 • Cool och snygg design
 • Praktisk

 • Bra pris

Nackdelar

 • Mer snygg än bekväm

Noppies Gravid-/Amningsklänning Daisy

Denna amningsklänning är väldigt söt i sin design och den är också smart designad för att den ska passa både under graviditet och under amning. Du kan med andra ord använda den under en längre tid, om du vill det. 

Klänningen är avskuren under bysten och den omlottlagda överdelen gör att det blir lätt att använda den vid amning. Toppen är i vävd chiffong och den har knapp i nacken. Det är alltså inte riktigt bara en vanlig vardaglig dra-på-klänning, utan den är lite mer fin. 

Axelbanden är smala och ryggen är rakskuren. Klänningen består av 70 % modal + 30 % polyester. Du tvättar den i 30 grader.

Fördelar

 • Vardagschic
 • Mjuk trikå
 • Bra passform

Nackdelar

 • Alla gillar inte rosa
 • För “gullig” design för vissa


Esprit Klänning Randig

Esprit har alltid bra basplagg och det ser vi bevis på även med denna klänning. Den är snygg och enkel med klassiska blå och vita ränder. Detta är en klänning som är perfekt både under graviditet och under amning - det är helt enkelt en mycket bra investering!

Den består av 66 % polyester, 31 % viskos och 3 % elastan. En bra mix av material som ger en klänning som både är bekväm och snygg. 

Fördelar

 • Enkel men stilren
 • Lätt att styla

 • Mjukt material

Nackdelar

 • Något dyr för ett basplagg

Mom2Mom Amningsponcho

Åh, äntligen - ett sådant underbart smart plagg! Testpanelen, varenda en, blev eld och lågor över den här! Att ha en skön värmande poncho över axlarna och dessutom ha ett lite lagom stort “tält” att amma under är ju helt suveränt! 

Den här speciella amningsponchon skiljer sig från en vanlig, i och med att den är kortare i modellen. Då blir det inte en massa extra tyg att trassla med när du ska amma. Den kommer även i en snygg blå färg.

Fördelar

 • Otroligt praktisk
 • Kan användas som filt när du inte ammar

 • Smart modell

 • Bra pris

Nackdelar

 • Passar inte dig som ogillar ponchos i allmänhet
 • Kan kännas lite för kort i designen 


Boob Jackie Polo Dress

En fortsättning på Boobs polotröja; det gick liksom inte att låta bli! Här är klänningsmodellen. Den har samma förnämliga funktioner som tröjan med en diskret “lucka” i dubbelt tyg att lyfta upp när du ska amma. 

Du kan till och med köpa den i början av graviditeten eftersom tyget växer med din mage. Du blir även den snyggaste mamma på kalaset eller tillställningen.

Fördelar

 • Exklusiv design
 • Kul att känna sig snygg under graviditeten

Nackdelar

 • Kan kännas lite tajt
 • Inget för dig som gillar stora och bylsiga gravidkläder 


Produkter som utgått

Boob Jackie Polo Neck Top Pip

När du vill hålla stilen kommer denna väl till hands! Är du som jag egen företagare behöver man sitta i möten ibland hur föräldraledig man än är. Och den här tillsammans med en kavaj gör att du garanterat får en businesslook när du behöver det. 

Eller så använder du den i kombo med ett par sköna jeans. Lite bling på det och vips så har du en outfit för kalaset också. Så är det skönt med något som värmer ända upp till nacken när man är ständigt trött och oftast då också väldigt frusen. 

Den här toppen är från Boob och du hittar fler plagg av samma märke hos våra utmanare nedan. Boob är överlägset de flesta märken när det kommer till utbudet som helhet. De har ett stort härligt sortiment och man hittar alltid någonting. 

Och de är så sköna plagg! Ett svenskt märke som lyckats bra internationellt och det kan man förstå med alla de här fantastiska amnings- och mammakläderna i olika modeller. Priset på den här tröjan ligger på ca 600 kr.


Vertbaudet Amningsklänning

SÅ fin och ingen kan ens klura ut att detta är en komplett amningsklänning! Den har broderi längs halslinningen och trekvarts puffärmar; den är lika snygg till tights som till jeans. Den har en söt knäppning upptill som kompletterar broderierna perfekt.

Infällt under överdelen finns ett linne med clips, som man enkelt kan öppna med en hand, för att komma åt att amma. 

Vertbaudet är ett märke som satsat på barn-, mamma- och amningskläder och har vuxit sig stora internationellt de senaste åren. 

De har ett brett utbud och liksom Esprit vill de göra vardagen lite roligare för oss småbarnsmammor, genom att producera snygga och intressanta plagg. Den här amningsklänningen har dessutom ett pris som kommer att göra dig glad: ca 550 kr. 


Esprit Maternity Amningsklänning med Drapering

Vi föll pladask för den här Espiritklänningen! Den har visserligen den där stretchtrikån man kan bli så trött på som ammande mamma, men den piffiga omlottdetaljen charmade alla i panelen. 

Esprit har satsat en del på amnings- och mammakläder och har därmed också givit marknaden mer moderiktiga kläder i den här kategorin. 

Företaget förstår att ammande mammor inte bara vill gå omkring i tråkig stretch utan tvärtom törstar efter snygga och moderiktiga kläder som samtidigt är bekväma och mjuka. 

Och det har man verkligen lyckats med här. Själva amningsdelen är en topp som ligger invändigt under överdelen som sedan har en öppning i sidan för enkel och smidig amning.

Den tålde tvättningarna hur bra som helst och den här kan du amma nästa barn i också, den håller garanterat. Kostar ca 750 kronor. Mycket värd pengarna!


Boob Amningsklänning Alicia

Japp, även den sista av utmanarna blir en Boob. Som sagt, de är de största aktörerna på marknaden och utbudet är därefter, alltså ganska överlägset de andra.

Den här klänningen utan ärm och med volanger i sidan är jättesnygg och lika funktionell som alla Boobs klänningar. Den har en stilig snörning i midjan som ytterligare piffar till plagget.


Frågor och svar

Vilka plagg bör man ha?

Det beror på vad man föredrar att använda, men generellt är det bra att ha såväl klänningar som t-shirts och toppar och även långärmade tröjor om det är något man brukar använda.

Hur mycket amningskläder behöver man ha?

Hur många plagg man behöver är svårt att säga, men man bör tänka på att man förmodligen kommer behöva byta kläder ofta – kanske flera gånger per dag.

Att det läcker bröstmjölk är inte ovanligt och även med skydd i BH:n kan det gå igenom till kläderna. Dessutom kan bebisen kräkas över kläderna och andra olyckor kan hända. Med andra ord, köp gärna mer än ett par tröjor.

Vad har man för amningskläder på sommaren?

En tunn sommarklänning eller en sval topp, till exempel. Samma sorts kläder som man vanligtvis använder, med andra ord, men anpassade för amning.

Vad har man för amningskläder när man går på fest?

Det finns väldigt snygga klänningar och toppar som passar perfekt för fest. Eller så kan du ju matcha en fin topp som är anpassad för amning med en vanlig kjol eller byxor.

Måste man använda amningskläder när man ammar?

Nej, självklart inte. Det går bra att använda vilka kläder som helst, men just amningskläder är anpassade för att man ska kunna amma utan att ta av kläderna.

Det finns vanliga kläder som man kan behålla på, men eftersom de inte är tillverkade just för ändamålet kan det bli lite bökigare och det kan även göra att kläderna förlorar sin passform när man töjer ut dem.

Vad kostar amningskläder?

Ungefär som vanliga kläder. BH:ar och linnen kan man hitta för någon hundralapp styck och de säljs ofta i 2-pack. En amningsklänning kostar från ett par hundra och uppåt och samma gäller toppar. Man kan hitta väldigt fina amningskläder till väldigt låga priser.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals