Bästa badbaljan 2024 – Gör badet både roligt och smidigt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Alla har vi väl badat i en badbalja när vi var små. Man kanske inte ens kommer ihåg det eller så var det en av sina favoritstunder på dagen då man kunde leka och ha kul i sin balja.

Men det är inte alltid man har plats för en balja eller vet vad som är smidigast när det kommer till val av badbalja.

Vi har därför testat fjorton stycken badbaljor så att du enklare ska kunna välja den som är rätt för dig utan att behöva göra själva letandet.

Till min hjälp har jag haft en trogen testpanel som alla har barn från små bebisar till 4-åringar som alla har fått vara med i testet, eftersom man testar ju såklart en badbalja bäst genom att bada ett barn.

Som vanligt har vi haft tre priskategorier och vår absoluta favorit blev vinnaren i premiumklassen, nämligen Skip Hop Moby Badbalja eftersom den växer med ditt barn och kan användas under många år.

Stokke Flexi Bath White blev vinnaren i mellanklassen och i recensionen kommer du förstå varför.

OK Baby tillverkar så himla innovativa och utmärkta badbaljor att de till och med vann i budgetklassen med deras OK Baby Onda Baby Badbalja.

Uppstickaren Doomoo Madrass Uppblåsbar Bad är ett måste för alla föräldrar på resande fot. Läs vidare för att hitta din nya badbalja.

Premium: Skip Hop Moby Badbalja

Vi älskar helhetstänket med denna balja som kan användas hela perioden ditt barn måste bada i en balja. Den kommer med en badinsats som kan justeras till två olika positioner för sitt- och liggläge.

Insatsen kan sedan tas bort för att få en rymlig badbalja. Den är även helt fri från ftalater och PVC och har antihalk-textur och en avtagbar propp för enkel tömning. Perfekt helt enkelt.

Fördelar

 • Designen
 • Kan användas länge

Nackdelar

 • Priset

Mellan: Stokke Flexi Bath White

Stokke har etablerat sig som ett innovativt företag och deras smidiga badbalja är inget undantag. Den är optimal att ha med på resan men fungerar såklart lika bra att ha i hemmet. Då Stokke Flexi Bath är kompakt passar den alla. Att den dessutom är lätt att rengöra samt vann Red Dot Design Award 2012 gör inte saken sämre! 

Fördelar

 • Lätt att rengöra
 • Väger endast 1,3 kg

Nackdelar

 • Kunde varit mer färgglad

Budget: OK Baby Onda Baby Badbalja

Även vårt budgetalternativ är från OK Baby, denna gång är badbaljan specifikt designad för de allra minsta av bebisar. 

Den har ett bekvämt liggstöd och även här hittar du en termometer, vattennivåindikator, och avtappningshål för tömning av vattnet.

Fördelar

 • Kan användas av nyfödda
 • Har effektiva funktioner
 • Prisvärd budgetprodukt

Nackdelar

 • Kan bara användas i 1 år

Special: Doomoo Delta Baby Madrass Uppblåsbar Bad

Vi har tagit med en väldigt innovativ uppstickare med Doomoos uppblåsbara badbalja och denna är ett måste om du reser mycket och planerar att fortsätta med det även med din lilla bebis.

Du blåser enkelt upp den och använder som en vanlig balja i badkaret eller duschen och den kan sedan sköljas och förvaras i en påse som går att återförslutas som kommer med i köpet.

Fördelar

 • Smart design
 • Perfekt för resande
 • Förvaring inkluderad

Nackdelar

 • Inte den bästa lösningen om man bor trångt

Vem behöver köpa en badbalja?

Alla som väntar en liten bebis borde införskaffa en badbalja eftersom det inte fungerar så bra att bada en baby i ett riktigt badkar eller i din dusch - du måste antingen hålla barnet med en hand och ha en hand till allt annat eller så måste ni vara två föräldrar för jobbet.

En bra badbalja har ett ergonomiskt sitt- eller liggstöd för din bebis så de kan ligga ner helt själv (sitta när de är redo för det). På det sättet får du båda händerna fria till att bada din bebis. 

En badbalja är även mycket säkrare än att fylla ett helt badkar med vatten och bada barnet där. Ett handfat är heller inte alltid optimalt att använda eftersom handfatets material kan vara för kallt för den lillas hud. 

Hur kom vi fram till vilka badbaljor vi skulle testa?

Eftersom jag själv inte var med i detta test (då jag inte längre har en bebis) har jag frågat alla familjer vad de önskar från en bra badbalja. 

Alla föräldrar har redan erfarenhet av badbaljor och kunde därför vara specifika. Sedan har jag gått runt till olika barnbutiker och frågat vad den vanliga konsumenten frågar efter eller vill ha i sin badbalja.

Sedan har badbaljorna hämtats från webbutiker som lekmer.se och babyland.se.

Hur testade vi badbaljorna?

Alla familjer fick prova två badbaljor i en vecka. Eftersom badstund sker varje dag var detta nog med tid för att få en riktig uppfattning av baljorna och även kunna ställa de emot varandra och jämföra.

Jag har även agerat hjälpreda och transport för de olika baljorna och har även själv kunnat göra egna bedömningar vid badet. 

Ett poängsystem med olika kategorier hade utvecklats innan vi satte igång med testet och följdes för att kunna utse en vinnare.


Våra favoriter

Premium: Skip Hop Moby Badbalja

Moby Badbalja från Skip Hop är verkligen en uttänkt badbalja och kan rekommenderas till er som vill ha ett redskap som kommer räcka i många år. Den har nämligen tre olika stadier för ditt barns utveckling.

Till och börja med har vi en badinsats gjort av dubbelt mjukt nättyg och kan regleras i två olika lägen. När din bebis är som allra minst ger insatsen ett liggstöd som gör det enkelt att tvätta bebis från topp till tå.

När den lilla har kommit upp i åldern för att lära sig att sitta själv fungerar insatsen som en kudde så att han eller hon kan sitta upp under badet. Där har Skip Hop verkligen tänkt till eftersom barnet får sitträning även då. 

När sittlärandet är klart och barnet sitter själv tas stödet bort och du har en rymlig badbalja som kan användas tills barnet är stor nog för nästa steg.

Allt detta är bra nog, kanske ni tänker men det slutar inte där. Andra fördelar med badbaljan inkluderar antihalk-egenskaper på baljans insida, upphängningskrok, propp för smidig tömning av baljan, och dessutom innehåller den inga PVC- eller ftalater material

Den kan användas från att din bebis är nyfödd och hur länge du behöver. Badbaljan mäter 70 x 48 x 29 centimeter och kommer för cirkapriset 550 kr, vilket är ett riktigt kap när man tänker på hur länge man kan använda baljan.

Fördelar

 • Designen
 • Kan användas länge

Nackdelar

 • Priset

Mellan: Stokke Flexi Bath White

Det som är så bra med Stokke Flexi Bath är att den är hopfällbar. Du får inte bara en smidig badbalja, utan även en badbalja med ultimat förvaring. Detta är bra för er som har en lite mindre lägenhet eller ett mindre hus. En badbalja av hög kvalitet som dessutom sparar plats, det kan inte bli bättre! 

När det är dags för bad ligger barnet skönt och bekvämt i den 66 x 39 x 24 centimeter stora badbaljan. Den erbjuder en optimal ergonomisk position för ditt barn och den är tillverkad av TPE och polypropylen.

Stokke Flexi Bath har ett halkskydd i botten, vilket alltid är bra. Badbaljan har även en värmekänslig propp. Denna indikerar när vattnet är för varmt genom att ändra färg - en mycket smidig funktion som gör att du kan känna dig trygg gällande temperaturen på vattnet. Du ska naturligtvis känna efter med handen också för att säkerställa att det är bra temperatur. 

Det bästa är också att du kan använda badbaljan från att ditt barn är nyfött upp till 4 års ålder.

Den finns även i andra färger. Du kan välja mellan rosa, blått, gult och aqua

Fördelar

 • Lätt att rengöra
 • Väger endast 1,3 kg

Nackdelar

 • Kunde varit mer färgglad

Budget: OK Baby Onda Baby Badbalja

Även budgetfavoriten blev från OK Baby och till och med från samma kollektion Onda. Denna är speciellt utformad för de minsta av bebisar och du kan bada ditt barn i denna tills de väger 15 kilo. 

Då det är samma märke liknar den mellanklassens favorit men har endast ett liggstöd så den lilla kan ligga skönt och bekvämt. 

Den är även utvecklad för att vara smidig och den kompakta storleken får enkelt plats i både dusch och badkar. Om du vill bada ditt barn med baljan på golvet går även det hur bra som helst eftersom den har sugproppar på undersidan.

Precis som ovanstående favorit finns här en termometer som är inbyggd, en maxnivå för vattennivån, och ett avtappningshål för smidig tömning av vattnet. 

Allt som allt är detta en extremt bra - och fin - badbalja som kommer i några olika färger. Cirkapriset 300 kr är som hittat, speciellt för en så smidig badbalja.

Fördelar

 • Kan användas av nyfödda
 • Har effektiva funktioner
 • Prisvärd budgetprodukt

Nackdelar

 • Kan bara användas i 1 år

Special: Doomoo Delta Baby Madrass Uppblåsbar Bad

Denna uppstickare tyckte vi väldigt mycket om då den är perfekt för som är på resande fot eftersom den är uppblåsbar. Denna kan du använda från att ditt barn är nyfött upp till 5 månader. 

Det enda du behöver göra är att blåsa upp den, bada ditt barn som vanligt, rengöra baljan, och sedan kan den enkelt förvaras i en återanvändbar påse som kommer med i köpet. 

Mesh-material finns på baljans insida där ditt barns hud kommer emot så att den ömtåliga huden inte ska skavas. Vi tyckte verkligen att det var en bra design och den fungerade utmärkt att ha med på resan.

Den klarar en vikt på 3 till 7 kilo och mäter 65 x 40 centimeter. Denna ska du absolut investera i om du vet att du kommer att resa mycket med din bebis.

Fördelar

 • Smart design
 • Perfekt för resande
 • Förvaring inkluderad

Nackdelar

 • Inte den bästa lösningen om man bor trångt

Bra att tänka på innan du köper en badbalja

Tänk på vad du har för sorts utrymme. Det är mycket som ska inhandlas när det blir tillökning i familjen och utrymmet kan lätt glömmas bort. 

Om du vet att du har köpt massa andra saker som tar plats kan det vara bra att satsa på en mindre variant av badbalja eller en som går att fälla ihop. 

Sedan är det som vanligt, flera funktioner brukar oftast betyda högre prislapp men du kanske inte behöver allting som kommer med den dyraste modellen. 


Våra utmanare

BabyDan Hopfällbar Badbalja 30L med Badstöd

Med BabyDan Hopfällbar Badbalja 30L med Badstöd får du en mycket spännande och lyxig badbalja som gör vilken liten bebis som helst glad! Om du vill satsa på en exklusiv badbalja är detta rätt val - den har till och med en propp som ändrar färg när vattnet når en temperatur på 37°C. 

Den är dessutom hopfällbar och utrymmessnål. Detta gör att den passar dig som reser mycket, eller har en mindre lägenhet. Kanske har ni ett sommarhus som ni besöker ofta? Då är det super att ta denna badbalja med sig. Den är mycket lätt att fälla ihop och den är därmed även enkel att förvara. 

Badbaljan har mycket hög komfort för att ditt barn ska kunna ha en så bekväm position som möjligt medan hen badar. Det medföljer ett badstöd för de mindre barnen som inte kan sitta upp på egen hand. 

Fördelar

 • Fri från ftalater
 • Pålitlig

Nackdelar

 • Finns endast i en färg

Doomoo Basics Balja 

Denna balja passar för barn som är nyfödda upp till 1 år gamla. Designen påminner om hur bebisen låg i mammas mage och tillför därför trygghet till barnet - vilket kan vara väldigt avgörande för en del barn.

Badbaljan har en sida som sluttar för att förhindra barnets huvud att falla framåt under badet. Detta var en rolig design som många av oss inte hade provat förut, men vi tyckte att det fungerade hur bra som helst. 

Det roliga är att man även kan använda den som förvaringsbalja när barnet inte behöver badas mer.

Fördelar

 • Designad som mammas mage
 • Smidig

Nackdelar

 • Alla gillade inte den innovativa designen

Bebe-Jou Thermo Badbalja

Denna badbalja är väldigt ergonomisk för både barn och förälder. Du kan enkelt se vad vattnet har för temperatur tack vare den inbyggda termometern som även agerar som en propp.

Två pumpflaskor står redo att användas (utan innehåll såklart) och är väldigt bra positionerade.

Badbaljan mäter 83,5 x 40 x 32 centimeter och man kan även köpa till ett stativ separat för att få en mer ergonomisk ställning för föräldrarna under badet.

Fördelar

 • Termometer och plugg i ett
 • Pumpflaskor för schampo och tvål

Nackdelar

 • Priset

Kaxholmen Badbalja

Här har du en helt vanlig badbalja som mäter 86 x 47 x 30 centimeter och är att rekommendera om du letar efter en billigare variant.

Den kommer med en botten som har avtappningsmöjlighet. Det finns även några färgalternativ samt att man kan köpa till ett stativ som gör processen mer ergonomisk.

Fördelar

 • Bra pris
 • Olika färger

Nackdelar

 • Enkel konstruktion

Maltex Badbalja Zebra

Även denna badbalja är av enklare variant men man får ett sött zebramotiv på baljans kortsida. Även denna har avtappningsmöjlighet i botten för smidig tömning av vattnet efter badet. 

Här finns också några färgalternativ och andra utföranden och baljan mäter 100 x 51 x 30 centimeter. Cirkapriset är inte så svåröverkomligt.

Fördelar

 • Gullig design
 • Halkfri matta

Nackdelar

 • Inget bra val om du inte gillar rosa

BiBaBad Flexi

Om du är på jakt efter en riktigt cool och användbar badbalja ska du satsa på denna från BiBaBad - den är nämligen allt du kan tänkas vilja ha av en badbalja!

Den passar för barn mellan 0-8 år och kan användas av flera barn samtidigt. Detta är badbaljan som är lite lyxigare och den fungerar som ett badkar för barnfamiljer som endast har en dusch hemma.

Dess design är både smart och snygg. Den har en lätt, rostfri ram av aluminium med en tillhörande badpåse. Ramen är reglerbar så att den ska kunna passa olika typer av duschutrymmen, så som duschkabiner.

En enkel och smidig propp medföljer så att det ska vara lätt att tömma badet på vatten. Du kan tvätta badpåsen i 60 grader.

Fördelar

 • Smidig
 • Plats för flera barn

Nackdelar

 • Priset

Produkter som utgått

Thermobaby Badbalja med Propp

Thermobaby Badbalja med propp som mellanvinnare är ett självklart val. Här får du inte bara en funktionell badbalja, den är nämligen också snygg och smidig. Den är enkel att använda, den kan lätt ställas undan och vill du ha den framme så irriterar den inte ögat.

Badbaljan från Thermobaby har bra mått (25 cm hög, 26 bred och 83 cm djup), och bra vikt (1,1 kg), för att den ska vara enkel att hantera. Detta gäller även direkt efter att du har fött barn då det inte är några konstigheter med att bära runt badbaljan. Den är lätthanterlig, även om du är lite öm och svullen i kroppen.

Thermobaby Badbalja har en praktiskt propp och det gör att den blir enkel att använda. Med hjälp av proppen tappar du av vattnet efter varje bad. Detta gör så att du slipper bära runt på massa onödig vikt i form av vatten. Hur bra är inte det?

Detta är en badbalja som också är väldigt enkel att hålla ren och fräsch. Det är bara att tvätta den efter varje bad så att det inte fastnar rester av babytvål/babyschampo/babyolja i baljan. Den passar för barn mellan 0-2 år, så detta är en badbalja som är perfekt för de allra yngsta i familjen.

Du kan välja mellan olika färger och den passar perfekt tillsammans med Thermobaby - Daphne Badhjälp. Med en badhjälp i badbaljan kan ditt barn ha en behaglig och vilande ställning under badet, och du slipper hålla i med båda händerna innan barnet lärt sig att sitta.

Fördelar

 • Plugg för avtappning
 • Bra pris
 • Flera färger

Nackdelar

 • Kan endast användas upp till 2 år

Karibu Hopfällbar Badbalja

Detta är en praktisk och fin badbalja som vi gillar på grund av att den är enkel och avancerad på samma gång. Den är smidig att använda då den går att vika ihop. Den passar för alla som bor trångt med barn, eller som har ett badrum utan badkar. Du kan även ta den med dig på resor och det är alltid en fördel.

Badbaljan är snyggt designad och den passar i alla hem tillsammans med all typ av inredningsstil. Designen är inte bara estetisk tilltalande, utan självklart är den även designad för att vara praktisk. Den är anpassad för att ditt barn ska kunna bada i bekväm position, så du får många fördelar i ett om du väljer Karibu Hopfällbar Badbalja.

Fördelar

 • Praktisk
 • Värmeindikator
 • Ihopfällbar

Nackdelar

 • Finns inte i många olika färger

Piso Badbalja

En snygg badbalja i vit färg med fiskmotiv, det blir som att bebisen badar med fiskarna! Den mäter 86 centimeter på längden så den tar inte upp mycket plats.

Badhjälpsits kan man köpa till som kan användas när barnet är som minst och sedan använder man bara baljan som den är. Ungefär 130 kronor får du lägga ur för denna finfina badbaljan.


Karibu Vikbar Badbalja med Propp

Som namnet förmedlar är även denna badbalja optimal om du har lite förvaringsutrymme eftersom den är hopfällbar. Den mäter då 82 x 46 x 8 centimeter och har en vikt på 2,1 kilo.

Den har plastben så när den är i användning står den säkert på golvet. Den är gjord i PP- och TPE-plast och helt ftalaterfri. Uppfälld mäter den 82 x 46 x 23 centimeter. Lyxpriset cirka 530 kr är dock lite svåröverkomligt för en så enkel badbalja.  


Puj Ergonomisk Badbalja

Även denna badbalja från Puj tyckte vi väldigt mycket om tack vare den smarta och innovativa designen och vi kan se detta som den ‘andra’ uppstickaren.

Den är som ett minibadkar för de allra minsta, från nyfödd till 6 månader, och tack vare skumgummit den är gjord av formar den sig efter barnets kropp. Den är designad från att skydda ditt barn från det kalla handfatet där du använder denna balja. 

Vi tyckte att den var oerhört praktisk och kan verkligen rekommenderas till er som har ett mindre badrum och kanske inte får plats med en stor badbalja.

Sedan kan det bero på vad för sorts handfat eller diskho du har men den passar de flesta standardhandfat. 

En annan fördel är att den kan bli helt platt när du inte använder den och har därför den optimala förvaringsegenskapen. Den rengörs enkelt med mild tvål i varmt vatten.


OK Baby Onda Badbalja med Integrerat Ligg- och Sittstöd

Denna badbalja från OK Baby blev en snabb favorit tack vare helhetstänket och alla praktiska detaljer. Även denna balja kan användas från att ditt barn är nyfött tills de är runt 12 månader. 

Som namnet förmedlar har du även här både sitt- och liggstöd som är optimalt när man badar en växande bebis. 

Det som föll oss i smaken med denna balja var att den har en inbyggd termometer där du enkelt ser på displayen hur varmt vattnet är, vilket kan vara viktigt.

Sedan har den även en indikator för den maximala vattennivån, vilket vi tyckte var super och enkelt att följa.

Dessutom kommer även denna med en avtagbar propp som är designad för att tömning och ursköljning ska vara smidigt och effektivt. Badbaljan mäter 53 x 26 x 93 centimeter och kommer i två olika färger.


Play AW Badbalja Basic Hippo

Denna söta badbalja med motiv på söta djur är ett annat bra budgetalternativ. Ditt barn kan sitta skönt och bekvämt eftersom den är ergonomiskt designad. 

Dessutom finns det en integrerad tvålhållare så att du har ditt redskap bra till hands. Badbaljan mäter 84 x 49 x 30 centimeter och kommer för kanonpriset cirka 160 kronor.


Fisher-Price Rinse and Grow Badkar

Även denna balja från Fisher-Price är ett minibadkar som växer med ditt barn. När barnet är nyfött använder du den mjuka selen som sedan kan justeras till en mer upprätt position så barnet kan sitta upp när han eller hon är redo.

När barnet kan sitta upprätt helt själv kan selen tas bort och baljan används som en vanlig badbalja där barnet kan leka med de medföljande leksakerna - väldigt praktiskt tyckte vi.

Visserligen har den ett lyxigt pris på cirka 800 kr men vill du ha en produkt som utvecklas och fortfarande kan användas när ditt barn växer kan denna verkligen rekommenderas. 


CarloBaby Badbalja Top Trend

Detta var verkligen en av de finaste badbaljorna vi hade med i testet samtidigt som den var praktisk.

Visserligen har den inte supermånga funktioner men den kommer utrustad med halkskydd och avtappningshål, vilket är det viktigaste. Badbaljan mäter 77 x 45 centimeter och kan hålla upp till 30 liter vatten. 

Om du letar efter en relativt vanlig badbalja som gör det den ska göra är det denna du ska ha. Du kan dessutom välja mellan många fina färger.


Frågor och svar

Hur väljer man badbalja?

Det finns många olika slags badbaljor, så man får utgå från vilka behov man har. Det finns till exempel badbaljor med propp i botten för lättare tömning som passar bra om man tycker det är jobbigt att tömma ur vattnet efter badet.

Det finns även badbaljor med halkskydd i botten om man vill ha lite extra säkerhet. Det viktiga är att du tänker på vad som kommer passa dig i exempelvis storlek.

När börjar man använda badbaljan?

Badbaljan kan användas direkt, även om bebisar kan badas i handfat och diskho första månaderna. Det finns insats till nyfödda som går att köpa till badbaljan och även stativ för att man ska slippa sitta på golvet eller ställa baljan på ett bord.

Hur länge använder man badbaljan?

Det är olika hur länge barn får plats i en badbalja, men åtminstone upp till 2-3 år. Det finns även större baljor att byta till sedan om man vill fortsätta bada så.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals