Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Barntidningar har de flesta av oss säkert vuxit upp med och roligt nog är en stor av del av utbudet som fanns förr fortfarande aktuellt.
Det kommer allt fler rapporter om att barn läser mindre. I viss mån kompenseras det av ljudböcker, men huruvida det är en fullvärdig ersättning för läsning eller inte tvistar forskarna en hel del om.
Men tidningar brukar fortfarande vara väldigt populärt hos barnen, trots att bokläsandet bland barn blivit mindre vanligt. Det finns flera sätt att uppmuntra läsning. Det är naturligtvis att läsa så mycket som möjligt för barnet, redan från att hen är liten.
Med äldre barn kan man uppmuntra dem till att läsa på andra sätt; till exempel genom att tillsammans krypa upp i soffan och läsa varsin bok, kanske med en kopp te och lite mysig belysning med ljus och så vidare.
Men att läsa olika barntidningar, både serietidningar och andra tidningar, kan också vara ett väldigt uppmuntrande sätt för barn att läsa.
För det första finns det tidningar med specialintressen och för det andra så inbjuder bilderna till stimulans av fantasin. Tidningar kan innehålla mycket text att tillgodogöra sig.
För den som har svårt att lära sig läsa kan serier med mindre mängd text vara perfekt att lära sig med. Så tidningar är ett alldeles utmärkt sätt att stimulera att fånga upp barnets läsintresse med.
Premiumvinnaren idag är klassikern Kamratposten. Vi ska sedan inte glömma vår lika klassiska mellansegrare; Bamse. Budgetvarianten i köpguiden för barntidningar blev Kalle Anka och en specialare har vi också: Min Häst, blev det.
Premium: Kamratposten
Kära älskade Kamratposten! Många av oss har läst Kamratposten; inte bara varje nummer en gång, utan haft gamla, tummade exemplar som lästs om och om igen i barn- och tonårsrummet.
Och nog är det en ynnest att få ge samma härliga produkt till våra barn! Till innehållet håller de fortfarande samma fantastiska kvalitet och här får barnet läsa om allt mellan himmel och jord.
Det är insändarsidor, pyssel, och frågelådor där barnen själva deltar, vilket gör att barnen själva i allra högsta grad är en del av tidningsproduktionen.
Fördelar
- Brett innehåll
- För barn och tonåringar
- Snygg layout med roliga illustrationer
Nackdelar
- Vi har inte kunnat hitta några
Mellan: Bamse - Världens Starkaste Björn
Kära älskade Bamse! - och inte bara han själv, utan hela den rörande och roliga lilla skaran av släkt och vänner som Bamse har. Det är en underbar värld att få vara en del av.
Den fina serien från 60-talet håller fortfarande måttet, hjälper barn att skilja mellan vad som är rätt och fel, och hur man är en god kamrat i vår vardag.
Vi hoppas att alla barn får tillgång till Bamses värld, antingen i form av de fina filmerna eller i tidningsform. Den svenska klassikern Bamse har älskats av många generationer bakåt i tiden.
Både filmerna och serierna har en speciell värld som lockar barnen och fångar deras intresse. Bamse är sedelärande och innehåller ofta frågeställningar kring vänskap, ärlighet, ansvar, och så vidare.
Fördelar
- Pedagogisk
- Rolig
- Fint illustrerad
Nackdelar
- Kanske kan verka för barnslig för de äldre barnen
Budget: Kalle Anka & C:o
Naturligtvis måste vi ha Kalle Anka med i den här guiden! Vad vore väl ett barntidningstest annars? Kalle Anka är fortfarande väldigt populär och de som själva älskat Kalle Anka som barn fortsätter gärna att prenumerera och läsa tidningen tillsammans med sina egna barn.
Barntidningen har kanske inte riktigt samma popularitet som den hade på 60- och 70-talet eftersom den fått så väldigt mycket konkurrens från andra tidningar.
Men den är verkligen still going strong. Dessutom är den mycket prisvärd på grund av de specialerbjudanden på prenumerationer man kan hitta.
Fördelar
- En klassiker som är kul för både vuxna och barn
- Man kan hitta många bra erbjudanden på prenumerationer
Nackdelar
- Passar kanske inte alla barn
Special: Min Häst
Min Häst är en annan svensk klassiker och här får den hästtokiga killen eller tjejen allt sitt lystmäte. Tidningen kommer varannan vecka, varav 6 stycken är tjocka specialnummer, så här får verkligen läsaren tillräckligt material.
Tidningen håller hög konstnärlig kvalitet och serierna är välgjorda och spännande. Här finns även insändarsidor, där barnen själva får dela med sig av sina erfarenheter och ställa frågor.
Fördelar
- En klassiker av hög kvalitet
- Många nummer per år
Nackdelar
- Läses knappast av fler av familjens barn, om bara en har specialintresset hästar
Köpguide
Det är inte särskilt svårt att hitta i utbudet bland svenska barntidningar idag eftersom utbudet inte är direkt enormt eller obegränsat.
Det finns specialtidningar för olika sporter, allt från fotboll och annan sport, men även för den som har djur generellt som hobby finns det minst en lämplig barntidning. Lego-fans kan också få sitt lystmäte när det gäller barntidningar.
Så har vi också barntidningarnas barntidning i Sverige och då pratar vi givetvis om Kamratposten. Det är en fantastisk tidning som tar upp så många frågor som barn ofta funderar på.
Det inkluderar också sådant som man inte gärna vill prata om med vuxna. Kamratposten läses till och med av tonåringar i Sverige idag och den har en lika stark ställning som den hade på 70-talet.
Vuxna förebilder
När det gäller läsning är det också i mångt och mycket så att barnen faktiskt saknar synliga förebilder. Många läser och surfar i sina telefoner och plattor och kanske inte är det alltid dagstidningen som läses där?
Att läsning i fysiska tidningar minskar drastiskt är ett faktum som vi måste förhålla oss till. Det här gäller i första hand dagstidningar, men även magasin och tidskrifter.
Om vi läser en bok i mobilen eller på paddan är det inte helt lätt för barnet att veta om du läser eller hänger på Facebook. Världen ser helt enkelt annorlunda ut idag och det är något vi måste acceptera.
Vad vi däremot kan sälja in till våra barn är både läsande och berättarglädje på många andra sätt än via böcker. Barntidningar är ett utmärkt sådant sätt eftersom de är överkomliga i pris och lockar barnen till läsning med roliga fotografier och illustrationer.
Våra favoriter
Premium: Kamratposten
I inledningen här ovan omnämns Kamratposten och det är av en anledning. Tidningen har varit en förtrolig vän för miljontals svenska barn och tonåringar.
Kamratposten står alltid på barnens sida och de bidrar också själva till tidningen genom teckningar, kloka frågor, och texter av olika slag. Kamratposten har också en uppskattad insändarsida, där många kloka barn ställer sina frågor och delger sina synpunkter.
Fokus ligger på både killar och tjejer i samma utsträckning och läsningen är rolig och underhållande, samtidigt som den är meningsfull och informerande.
Innehållet varierar väldigt mycket och här får man ta del av allt som rör barn och ungdomslivet. Det kan handla om reportage om idoler, vetenskapsnyheter, om kroppens utveckling eller annat sådant som man inte gärna vill fråga vuxenvärlden om.
Kärlek och vänskap är givetvis också ett aktuellt ämne som regelbundet kommer upp. Kamratpostens uppgift har alltid varit att stärka barns självförtroende och främja läsande.
Att den har blivit så otroligt populär genom åren beror just på det att man alltid tagit barnens parti och att man vågar lyssna till barn, även på teman som inte är helt bekväma.
Det är en helsvensk produktion och den ges ut av Bonnier Förlag. Enligt deras egna uppgifter är tidningen lämplig mellan 8 till 14 år.
Fördelar
- Brett innehåll
- För barn och tonåringar
- Snygg layout med roliga illustrationer
Nackdelar
- Vi har inte kunnat hitta några
Mellan: Bamse - Världens Starkaste Björn
Även Bamse är en svensk klassiker som man nog inte kan bortse från i en guide om barntidningar. Bamse finns också på film och den fungerar fortfarande alldeles utmärkt också.
Men tidningen är något i en alldeles egen klass för sig som gör att den har en särställning i Sverige idag, precis som Kamratposten.
Utgivningen görs av förlaget Egmont och det är nog det som har gjort att historierna bibehållit sin genuinitet och att Bamsekaraktärerna fortfarande är som upphovsmannen Rune Andreasson skapat dem.
Egmont har nämligen stor erfarenhet av att ge ut barntidningar. Den här serietidningen är inte rädd att ta upp frågor av kontroversiell karaktär och har behandlat såväl misshandel som alkoholmissbruk och mobbning.
Bamse har myntat klassiska citat så som "Många små svaga tillsammans kan besegra den starke", "Det är modigt att våga säga att man är rädd", "Man ska vara snäll mot dem som är stygga, för de behöver det mest, och då blir de kanske snällare" med flera.
Vi tycker att en bra väg att börja introducera barntidningar på är att börja med Bamse eftersom den är lämplig från cirka 4-årsåldern.
När barnet är i åttaårsåldern kan man introducera Kamratposten, men Bamse kan mycket väl fortfarande fungera några år till för barnet.
Fördelar
- Pedagogisk
- Rolig
- Fint illustrerad
Nackdelar
- Kanske kan verka för barnslig för de äldre barnen
Budget: Kalle Anka & C:o
Ja, kära Kalle Anka, något annat kan man inte säga! Den gamla Disneykaraktären är still going strong och varje vecka bjuder han fortfarande på en massa dråpliga äventyr och annat kul.
I tidningen finns också många roliga tävlingar med priser, deckargåta, och olika roliga tricks och pyssel man kan göra. Precis som Bamse ges Kalle Anka & Co ut på Egmont Förlag.
Kalle Anka är en tidning som egentligen passar för både vuxna och barn och det är garanterat kul även för mormor, morfar, farmor, och farfar att läsa högt för barnet.
Spara gärna tidningarna för barnet kommer helt säkert att uppskatta att läsa Kalle Anka om och om igen på egen hand när hen blir äldre.
Man kan ofta hitta väldigt bra specialerbjudanden på just Kalle Anka och man har möjligheten att hitta en prenumeration för en riktig billig slant.
Fördelar
- En klassiker som är kul för både vuxna och barn
- Man kan hitta många bra erbjudanden på prenumerationer
Nackdelar
- Passar kanske inte alla barn
Special: Min Häst
Specialaren vi har med idag är för att speciellt visa på typen av tidningar för dem som har ett specialintresse och i det här fallet blev det hästar.
Min Häst är för alla hästgalna barn i åldrarna mellan cirka 7-14. Här kan man läsa om allt som har med hästar att göra och den har glatt många generationer med specialintresset häst och fortsätter att göra det.
Här finns allt som har med hästar att göra och den kommer ut med hela 26 nummer varje år, det vill säga varannan vecka.
Sex stycken av dessa tidningar är extra tjocka specialnummer som har mycket härlig läsning året runt. Varje vecka får läsaren vackert tecknade serier om hästar som tar med läsaren på spännande äventyr.
Det finns också något som kallas för läsarnas sidor och där kan läsarna själva ställa frågor och dela med sig av olika upplevelser. Tidningen innehåller inte bara serier, utan även läsvärda artiklar och fina affischer att hänga upp på väggen.
Fördelar
- En klassiker av hög kvalitet
- Många nummer per år
Nackdelar
- Läses knappast av fler av familjens barn, om bara en har specialintresset hästar
Våra utmanare
Pets
En som har en liten familjemedlem som är helt djurtokig och absolut inte kan få nog av djurvärlden, så är det här tidningen för hen. Pets-tidningen är för alla barn och ungdomar som älskar djur.
Läsaren kan göra spännande tester, som vilken hund eller vilket annat djur som passar hen bäst. Man får tips och råd i artiklar om hur man kan ta hand om sitt djur på bästa sätt.
Tidningen är full av nyttiga och rolig fakta om alla möjliga tänkbara husdjur som vi människor har hemma. Och inte minst, så får man i varje nummer flera stycken jättesöta affischer att hänga upp.
Tidningen har stadigt vuxit i antal prenumeranter sedan den började komma ut och i tio roliga nummer per år får läsaren lära sig allt om djur. Ett par dubbelnummer utkommer varje år.
Fördelar
- Uppskattas sannolikt av alla barn i familjen
- Prisvärd
Nackdelar
- Endast 10 nummer i året
Babblarna
Babblarna är ett helsvenskt koncept som ges ut i samarbete med den så kallade Karlstadmodellen och Hatten förlag.
Man har utgått från några enkla figurer som hjälper till med barns språkutveckling och på basen av det, så har Hatten förlag utvecklat och förfinat karaktärerna Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi, Doddo, och Babba.
Med dem får man ge sig ut på många härliga äventyr och med sina skilda karaktärer, så kan barnen hitta sin favorit. Tidningen kommer ut med sex nummer per år och rekommenderas för barn mellan 1-5 år.
Eftersom tidningen inte kommer så ofta är det en bra idé att börja prenumerera på tidningen rätt så tidigt för att kunna följa barnens utveckling och se hur länge barnet håller uppe intresset för Babblarna.
Fördelar
- Bra för barns språkutveckling
- Älskas av alla barn
Nackdelar
- Gles utgivning av tidningarna
Julia
Julia utkommer med 12 nummer per år och passar bra för barn mellan cirka 9-14 är. Varje nummer är knökfullt med information, reportage, och coola kändisar, killar, mode, med mera.
Även artiklar, läsning om självkänsla och pepp ingår i utbudet. Och givetvis också om kärlek! Förutom det får läsaren recept och roliga, åldersanpassade pyssel. Flera av utgåvorna kommer också med en rolig överraskning i leveransen.
Fördelar
- Perfekt för tonåringen
- Varierande innehåll
Nackdelar
- Endast 12 nummer i året
Lego Ninjago
Här har vi tidningen för alla legoälskare och framförallt alla som älskar Lego Ninjago! Tidningen innehåller Ninjago serier, en massa pyssel, och affischer att hänga upp.
Det är actionfyllt från början till slut och här blir det garanterat en massa kul att göra en lång stund. Passar för barn på ca 10 år och utkommer med 9 nummer per år.
Fördelar
- Proffsig
- Actionfyllt
Nackdelar
- Mycket reklam
Robot Presenterar Minecraft
Den nya tidningen Robot for Minecraft passar den gamla eller unga person som vill lära sig allt om spelet. Tips och trix utvecklas i snabb takt för att förbättra spelandet så mycket som möjligt.
De som provtestat tidningen har givit den många lovord och menar att de lärt sig väldigt mycket av den och enligt prenumeranterna är den mycket väl värd att prova på för att levla upp sitt spelande.
Det är alltså en tidning där upphovsmännen har stor kunskap om Minecraft och hur man kan utveckla spelet.
Fördelar
- Proffsig
- Passar alla åldrar
Nackdelar
- Bara 6 nummer per år
- Dyr