Bästa bilbanan 2024 – Låt fantasin flöda med skojig lek

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Alla har vi väl lekt med bilar när vi var mindre. Det enda vi hade till bana då var ett roligt mönster på en matta men idag finns det riktigt tuffa bilbanor på marknaden som inspirerar till kreativ lek.

En bilbana är roligt för ett barn att ha eftersom man kan leka med den ensam eller med ens kompisar.

Det finns även olika modeller för olika åldrar, vilket är bra genomtänkt så de mindre barnen inte kommer över en bana som innehåller massa småbitar de enkelt kan sätta i halsen.

Då det finns många olika modeller kommer du garanterat att hitta det du, eller ditt barn, vill ha. Men för att underlätta din efterforskning och spara dig tid har vi testat tolv olika bilbanor som alla är av hög kvalité.

Vår absoluta favorit och vinnaren i premiumklassen blev Speedcar Bilbana Volvo Challenge där loopar och kurvor gör leken spännande.

Mellanklassens vinnare Bburago Ferrari Parkeringsgarage har hela tre våningar med bland annat garage och biltvätt. Här kan leken verkligen nå nya höjder.

Vill du ha ett budgetalternativ för de mindre barnen ska du satsa på vår söta vinnare i budgetklassen: JaBaDaBaDo Bilbana med Bilar.

Självklart har vi även en rolig uppstickare med Edushape Badlek Traffic Fun som kommer göra badet till en rolig stund. Läs vidare för att hitta ditt barns nya bilbana.

Premium: Speedcar Bilbana Volvo Challenge

Den ultimata bilbanan för barnen som vill ha snabba och tuffa kurvor blandat med coola loopar. Två Volvobilar kommer med som är baserade på riktiga racerbilar.

Nätadapter och varvräknare följer även med för ännu roligare lek. Den rekommenderas från att dina barn är 8 år. 


Mellan: Bburago Ferrari Parkeringsgarage

Hela 3 våningar och 2 coola Ferraribilar kan barnen leka med här och till och med få bilen tvättad innan de parkerar den i garaget - superkul!

Det finns även en hiss som kan frakta bilarna mellan våningarna och det roligaste av allt är såklart den supersnabba banan man kan racerköra på.


Budget: JaBaDaBaDo Bilbana med Bilar

Detta är bilbanan med lite annorlunda design och är utvecklad för de mindre barnen; den rekommenderas från 18 månader. 

Placera en av de fyra träbilarna, eller alla, högst upp och fascineras över hur de alla kan åka nedför alla ramper i ett sving.


Special: Edushape Badlek Traffic Fun

En skojig badbilbana som fastnar på badrumsväggen när de olika delarna är blöta så att ditt barn kan skapa sin egna bana och leka och ha kul under badet.

Delarna är gjorda i edu-foam som ser till att de kan flyta samtidigt som de inte absorberar något vatten och är extremt mögel-resistenta. Den fick ett enhälligt resultat som den mest uppfinningsrika bilbanan.

Varför ska du lita på oss?

Som vanligt när det kommer till dessa tester har jag samlat ihop en trogen testpanel. Eftersom vi hade många olika bilbanor med för olika åldrar var det såklart viktigt att ha med familjer som hade barn i olika åldrar. 

Sagt och gjort. Jag och min familj var också själva med i testet då våra barn är så pass stora. Eftersom alla familjer redan har äldre barn har vi alla även erfarenhet av bilbanor och liknande leksaker

När det gäller leksaker är det inte alltid så enkelt att gå efter vad som är populärast eller produkter som har blivit bäst i test då barnen oftast har sina egna favoriter, och just därför hade våra barn väldigt mycket att säga till om i detta test.

Vem behöver köpa en bilbana?

En bilbana kan vara en väldigt bra leksak eftersom den stimulerar till kreativ lek. Oftast kommer det olika bilar med på köpet och ibland även andra figurer. 

Om man vill kan man enkelt hitta en bilbana som är placerad i en stad med passande tillbehör så man kan leka med massor av olika saker. 

Annars är såklart en bilbana ett måste för de bilintresserade barnen och de kan bidra till en känsla av verklighetstrogen och fartfylld lek så barnen aldrig behöver känna sig uttråkade.

Naturligtvis är det även ett bättre alternativ till TV:n, speciellt om man exempelvis måste skaffa barnvakt då och då.

Hur kom vi fram till vilka bilbanor vi skulle testa?

Tillsammans med mig har två andra personer i testpanelen gått till olika barnbutiker med syfte att undersöka vilka bilbanor som är populärast och varför just de verkar sälja så bra.

Vi har rådfrågat expertispersonal och i vårt letande i butikerna har vi även stött på en hel del föräldrar som har varit snälla nog och förklarat varför de har en viss bilbana hemma eller varför just den bilbanan valdes för dagens köp.

Som sagt har våra barn även fått säga en hel del och de var sedan med när vi valde ut de tolv bilbanorna som var med i testet. Dessa banor hämtade vi från webbutiker som lekmer.se, babyland.se, och bamab.se.

Hur testade vi bilbanorna?

Inklusive min familj har vi varit 6 barnfamiljer som har testat dessa bilbanor. I början av testet fick vi alla ta hem 2 bilbanor och vi har sedan roterat runt dem tills alla har testat alla banor.

Vi tyckte att detta var ett bra sätt för alla familjer att få testa alla banor och även ha chansen att ställa två bilbanor bredvid varandra och jämföra. 

Vi har självklart haft ett poängsystem där poäng har tilldelats olika kategorier för att enklare kunna sammanställa vilken som blev favoriten.

Självklart har våra barn även haft vänner på besök som har yttrat sina åsikter (en del hade väldigt starka åsikter kan vi säga). I slutändan är det våra barn som har bestämt vilken bilbana som blev bäst i test då de alla fick säga varför deras favorit skulle vinna. 

Våra favoriter

Premium: Speedcar Bilbana Volvo Challenge

Är ni redo för en riktig utmaning? Då ska hela familjen kolla in denna bilbana från Speedcar eftersom den kommer med loopar och allt. 

Såklart finns det snabba kurvor man måste vara uppmärksam på och i de tuffa raksträckorna kommer man kunna ta igen om man ligger tvåa.

Två Volvo V60 bilar kommer med i köpet. De är exakta kopior av de racerbilar den riktiga racerföraren Thed Björk kör. 

I köpet får man även en nätadapter och varvräknare så att billeken kan bli ännu utförligare - och därmed roligare. När man har byggt ihop bilbanan mäter den 69 x 137 x 36 cm.

Visserligen kan det ta lite tid att bygga ihop denna bilbana (beroende på hur mycket erfarenhet man har av att bygga ihop barnleksaker), men följer du bara bruksanvisningen ska det gå bra för vem som helst. 

Detta var definitivt favoriten bland våra barn - och en del vuxna - och användes betydligt mer om man jämför med de andra. Dock kan den endast användas från 8 år och uppåt. 

Dessutom tyckte barnen att det var extra roligt att bilarna som kom med såg ut som de riktiga racerbilarna med dekaler och allt. Cirkapriset 800 kr är inte så farligt när man tänker på allt som kommer med. 


Mellan: Bburago Ferrari Parkeringsgarage

Med denna bilbana får ditt barn mycket lek för pengarna eftersom det kommer med så mycket. Förutom att ha hela 3 våningar kommer den med ett parkeringshus- och platser, bilhiss, och biltvätt.

Hissen används, såklart, till att komma upp till de andra våningarna innan du åker ner. Alternativt kan du köra upp eller ned för lastrampen.

Ta en snabb tur på bilbanan innan du åker in på biltvätten som banan omringar. För att få fantasin att flöda optimalt kommer det med koner, en bensinpump, och två tuffa Ferraribilar - snacka om att man kommer kunna köra snabbt på denna bana. 

Denna bilbana går även bra för 3-åringar (och uppåt) att använda vilket är skoj för de mindre barnen som kanske inte alltid får leka med de större syskonens leksaker. 

Detta är verkligen en superkul bilbana och våra barn uttryckte om och om igen hur spännande det var att så många verklighetstrogna komponenter var med.

Speciellt roligt var det att åka upp och ner bland våningarna och raca på banan såklart. Cirkapriset 700 kronor är även det överkomligt då så mycket skoj kommer med. 


Budget: JaBaDaBaDo Bilbana med Bilar

Det var inte enkelt att hitta en bilbana som både var bra och billig men denna från JaBaDaBaDo föll både barn och vuxna i smaken.

Den roliga designen går ut på att man placerar en bil, eller flera, åt gången högst upp på banan för att sedan åka hela vägen ner. De kan göra det i ett skjuts eftersom banorna lutas lite nedåt.

De fyra träbilarna som kommer med är även skapta så att de är platta hur du än vänder dem så de alltid kan åka på sina hjul. Det är därför enkelt för bilen att vändas runt när det är dags för nästa ramp.

Bilbanan kan även användas från att ditt barn är 18 månader och är såklart roligare för de mindre barnen - våra älskade även den skojiga och färgglada designen. På tal om det så kommer den i en mer nedtonad färg

Bilarna har även olika färg och olika nummer på sig och påminner om riktiga racerbilar. Bilbanan mäter 29 x 10 x 29 centimeter. Cirkapriset 300 kr är verkligen ett kap. 


Special: Edushape Badlek Traffic Fun

Detta är nog den mest spännande uppstickaren vi haft med på ett tag eftersom många av oss inte hade sett den där typen av bilbana på marknaden förut.

Det är nämligen en badbilbana som kan sättas upp på väggen (beroende på vad du har för väggmaterial) i badrummet så att ditt barn kan leka med bilar när det är dags för bad

Det kommer med 23 olika delar och de måste vara blöta innan de kan fästas på väggen. Sedan kan barnen fästa dem hur de vill och designa sin egna bana. 

Alla delar är gjorda av edu-foam som gör att delarna flyter samtidigt som de inte tar upp något av vattnet. Dessutom står det emot mögel något extremt, vilket såklart är en stor fördel med just denna sorts produkt.

Detta kan ditt barn leka med redan från 2 års ålder och den kommer även i några andra utföranden. Det kanske till och gör att de vill bada varje dag. En praktisk förvaringspåse kommer med i köpet. Cirkapriset 200 kronor är som hittat.

Våra utmanare

STOY Wood Tågbord

Även detta är en lite annorlunda bana eftersom det fokuserar mest på tåg men vi tyckte det var en så himla mysig design med flera hus, skog och grönt, och både tåg- och bilbana. 

Dessutom är det roligt att det kommer i bordsform så barnet/barnen kan stå och leka istället för att sitta i en obekväm position på golvet. 

Allt som allt finns det hela 90 delar att bygga ihop och leka med, varav bland annat lok, fordon, och figurer ingår. Dessutom kommer bordet i tre olika färger.

Tågbordet mäter 95 x 55 x 40,5 cm och kan användas av barn som är 3 år och uppåt. Cirkapriset 1000 kr kan tyckas mycket men detta bord var nog en av de produkter som hade mest värde för pengarna. 


Dickie Dino Tower Playset

Älskar ditt barn dinosaurier ska du definitivt införskaffa denna roliga bilbana till barnrummet. Banan har flera kurvor och loopar och en elektrisk bilutskjutare kommer göra leken optimal. Dessutom kan bilarna byta bana tack vare styrningshjulet. 

De två bilarna kan enkelt tävla mot varandra i olika omgångar, men ni får akta er för de läskiga dinosauriefigurerna som kommer med. Ställ upp dem spontant för att hindra din motståndare att komma i mål. Cirkapriset 500 kr är överkomligt. 


Classic World F1 Racing Track

Samma tänk och design som budgetalternativet men som kommer med tre bilar och mäter 36,4 x 12,4 x 31,2 centimeter. Den kommer även i en mindre storlek.

Den är såklart även ett bra budgetalternativ och vann inte i den klassen eftersom JaBaDaBaDos var billigare. Cirkapriset 330 kr är dock ingenting att snacka om och den är minst lika rolig att leka med som budgetfavoriten. 


Disney Pixar Cars 3 Willy’s Butte Playset

Är ditt barn besatt av Disney’s film Bilar och dess huvudkaraktär Blixten McQueen är denna bilbana ett MÅSTE. Den är nämligen baserad på Willy’s Butte som är en spännande bana i filmen. 

Låt Blixten skjutas ut och upp i loopen eller ta modet till dig och erövra det skrämmande guppet. Bygg om banan helt för att få en liggande layout med skarpa och tuffa kurvor. 

Självklart ingår det en Blixten McQueen-bil. Cirkapriset 500 kr är inte heller så pjåkigt, speciellt då man kan använda bilbanan på hela 3 olika sätt.


Kids Concept Racing Car Set

En söt liten bilbana som är tänkt för de mindre barnen och kan användas från 3 år och uppåt. Den består av trä och kan enkelt pusslas ihop - det blir även en roligt aspekt att sätta ihop banan. De små kan tävla mot varandra eller mot sig själv. 

Förutom bilar får man även en målport och koner med i köpet och bilbanan mäter 40 x 69 x 10 centimeter. Cirkapriset 400 kr är överkomligt eller varför inte ge det som en present?


Fisher-Price Little People Race and Chase Rescue

En rolig design eftersom man får både en brandstation och ett polisstationshus i samma byggnad.

När larmet tjuter måste du rädda de personer som är i fara genom att skicka ut polis- eller brandbilen från rampens högsta punkt så den kan komma ut genom dörrarna.

Det blir en rolig lek eftersom du kan följa bilens hela gång. Såklart medföljer bilarna och även några figurer. Bilbanan mäter 29 x 28,5 x 16,5 centimeter och cirkapriset 450 kronor är överkomligt.


Produkter som utgått

Bilbana med 8 Meter Loop och 2 Bilar

Herregud, vilket cool bilbana! Precis som namnet förmedlar har hela ÅTTA LOOPAR som går runt runt och man får två bilar med i köpet som kan racerköra mot varandra. Och det går verkligen snabbt i looparna.

42 olika delar får man sätta ihop innan bilbanan är komplett och banan kommer utrustad med en pullbackfunktion. Rekommenderas för barn som fyllt 3 år och kostar ungefär 230 kronor - värt det, säger vi bara.


Hot Wheels Track Builder Start Set

Detta är startkitet och början till att få en rejäl Hot Wheels-bilbana. Du kan senare bygga på med mer delar. Även med endast detta nybörjarset är det enkelt att bygga massor av olika banor tack vare att delarna är multifunktionella.

Om barnet vill flytta banan från rum till rum kan man enkelt göra det med det smarta handtaget som kommer med.

Självklart medföljer det en bil och denna bilbana kan användas från 4 års ålder. Bygg olika banor med många ramper och loopar för cirkapriset 450 kr. 


Bilbana med P-hus och Bensinstation

Precis som vår mellanfavorit har detta parkeringshus 3 våningar och här kan du även fylla på med bränsle tack vare den praktiska bensinstationen. 

Man får tillgång till de övre våningarna genom flera skojiga ramper och sedan finns det såklart en bana man kan köra snabbt på. Cirkapriset 400 kr är överkomligt.

Frågor och svar

Hur fungerar en bilbana?

Bilbanan har flera delar som man sätter ihop, den ska gå ihop i början och slutet, men kan ha flera kurvor och ibland även loopar.

Man väljer själv hur man vill bygga ihop banan och sedan är det bara att låta den tillhörande bilen köra på banan – eller låta två bilar tävla mot varandra.

Vilken bilbana ska man välja?

Det beror på vad man vill ha för bilbana. Det finns bilbanor som passar mindre barn, de är lite kortare men med bredare väg och större bil – och enklare att använda. Det finns även bilbanor med många delar så att man ska kunna göra banan lång.

Vad kostar en bilbana?

De kan kosta alltifrån ett par hundra och uppåt. Det beror lite på märke, material, och hur lång bilbanan ska vara.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals