Bästa duschkrämen för barn 2024 – Mild och skonsam för huden

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att välja en bra och högkvalitativ duschkräm för sitt barn är väldigt viktigt av flera orsaker. Produkter som säljs, även hos hos oss i Sverige, kan innehålla allergena och hormonstörande ämnen.

Produkterna för lite större barn behöver visserligen inte vara parfymfria, men de ska vara tillverkade på ett sätt som gör dem användbara på känslig hud och kontaktallergier.

Många företag säljer inte produkter som innehåller till exempel propylparaben, som är ett hormonstörande ämnen. Det är just ett av dessa hormonstörande ämnen som man bör undvika. Viktigt är förstås också att det inte innehåller allergener.

I övrigt är grundlig rengöring och god hygien väldigt viktiga för barnens hälsa. Det gäller att sköta det här ordentligt från första början och när barnet växer måste man lära ut de här kunskaperna till barnet, så att hen vet hur man sköter sin hygien på bästa sätt.

I premiumklassen vann Gaia Baby Bath and Bodywash. Mellanklassens vinnare heter Weleda Baby Calendula Shampoo & Body Wash.

Kronans Apotek Duschtvål för Barn är ett utmärkt budgetval för den som ändå vill ha kvalitet. VI har såklart en specialare med i form av Sebra Top to Toe Wash.

Premium: Gaia Baby Bath and Bodywash

För den som inte vill eller behöver tänka på priset för produkter man använder till barnen, så är det här är ett jättebra val.

Gaia är ett australiensiskt företag som tillverkar ekologiska produkter som är skonsamma och snälla både mot bebisens hud och mot miljön.

Fördelar

 • Ekologiska ingredienser
 • Sulfatfritt

Nackdelar

 • Priset kan vara en nackdel

Mellan: Weleda Baby Calendula Shampoo & Body Wash

Weleda känner många säkert redan till. De har ekologiskt och dynamiskt framtagna hudvårdsprodukter som håller huden återfuktad och mjuk, samtidigt som allt de producerar är skonsamt mot miljön och naturen.

De har varit etablerade i många decennier på marknaden och tillverkar endast ekologiska, miljövänliga, och skonsamma produkter för både vuxna och barn.

Deras Calendula Baby Body Wash är en klassiker och de har även flera olika typer av produkter i samma serie som man kan komplettera med.

Fördelar

 • Dermatologiskt testad

Nackdelar

 • Det finns egentligen inga kända nackdelar

Budget: Kronans Apotek Duschtvål för Barn

Apoteket Kronan har tagit fram en duschkräm som är helt parfymfri och skonsam för barnets hud. Den återfuktar och torkar inte ut huden, tack vare dess pH-värde på 5.5.

Fördelar

 • Mycket skonsam
 • Parfymfri

Nackdelar

 • Tråkig design på flaskan

Special: Sebra Top to Toe Wash

Danska Sebra är både svanenmärkt och märkt från Astma- och allergiförbundet. Det här är definitivt produkten för dig som vill vara helt säker på att produkten som du tvättar barnet med är helt fri från parabener, parfymer, och andra konserveringsmedel.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Svanenmärkt
 • Märkning från Astma- och allergiförbundet

Nackdelar

 • Finns egentligen inga nackdelar, men vissa kan tycka att produkten är dyr

Köpguide

Det finns många olika varumärken som säljer duschkräm för barn och som profilerar sig på marknaden på sina specifika, olika sätt. Det finns duschkrämer som är allergitestade, som är parfymfria, eller som är ekologiska.

Det viktiga är att produkterna är säkra och EU-märkta så att de inte innehåller för stora mängder av vissa ämnen, eller ännu värre, innehåller sådant som är förbjudet att använda hos oss.

Det nyfödda barnet bör utsättas så lite som möjligt för påverkan på huden och ska tvättas med en så mild tvål som möjligt. Ljummet vatten och parfymfritt är det allra bästa. När barnet blir äldre kommer det andra aspekter med i bilden.

Barn i en viss ålder vill bada hela tiden, medan det vissa perioder kan avsky att tvätta håret och att blöta ner sig. Just att tvätta håret är det många barn som totalvägrar.

En bra duschmössa som förhindrar att vattnet rinner ner i ögonen på barnet är ett bra komplement. Och, naturligtvis, bra produkter som inte svider i ögonen. Det finns många duschkrämer som är kombinerad shampoo, vilket kan vara en fördel.

Olika teman på duschkrämerna

Många varumärken har lanserat duschkrämer på teman från bekanta sagor och filmfigurer. Det finns Bamse, Alfons Åberg, och duschkrämer från olika Disneyfilmer.

Om ett barn inte gillar att tvätta sig kan det vara klokt att välja en duschkräm från någon sagofigurer som man tycker väldigt mycket om.

Med tiden kommer en vana att etableras och gör man badstunden riktig mysig och trevlig, så kommer det här att övergå till att fungera automatiskt.

Vad är tvål egentligen gjort av?

Duschkräm kan man tillverka på många olika sätt. Gemensamt är att all äkta duschkräm och tvål är ett basiskt ämne som i kombination med oljorna den innehåller bildar en kemisk reaktion.

För att göra handtvål hård använder man natriumhydroxid och vatten och till flytande duschkräm använder man potassium hydroxide. När tvålen tillverkas och oljorna potassium hydroxide blandas ihop bildas ett helt nytt ämne, d.v.s. duschkrämen.

Glycerin är ett fuktbevarande ämne som man blandar i under tillverkningsprocessen. Annat som ofta tillsätts är olika fuktbevarande ämnen och syntetiska, löddrande ämnen.

Tvål är verkligen en grundläggande del av vårt liv, när man tänker på saken. Hur många gånger per dag använder man inte egentligen tvål? Och till ditt barn kommer du att från allra första början använda detta.

Våra favoriter

Premium: Gaia Baby Bath and Bodywash

Gaia är en skonsamt duschgel som är mjukt och vårdande för bebisens huvud. Den gör att huden hålls mjuk och förebygger på så vis sprickor och blöjutslag.

Produkten innehåller endast naturliga och ekologiska ingredienser, vilket gör att den passar så bra för barnets känsliga hud. I produkten finns inga sulfater eller annat som kan göra huden torr och den passar ofta mycket bra för barn med eksem och känslig hy.

Den här kan du använda från att barnet är nyfött. Ingredienserna som den innehåller är certifierad ekologisk apelsin, ekologisk kokosolja, samt avokadoolja. Man kan använda den varje gång det är dags att bada.

Den innehåller också lavendel och kamomill som är lugnande och vårdande för huden. Gaia duschkräm är faktiskt alldeles utmärkt även för vuxna att använda.

Fördelar

 • Ekologiska ingredienser
 • Sulfatfritt

Nackdelar

 • Priset kan vara en nackdel

Mellan: Weleda Baby Calendula Shampoo & Body Wash

Weleda Calendula Shampoo & Body Wash innehåller särskilt hudvänliga och milda, tvättaktiva ämnen. Produkten rengör skonsamt hela kroppen och svider heller inte om det skulle råka komma lite av krämen i ögonen.

Den passar därför ända från spädbarnsåldern upp till hela småbarnstiden. Den ekologiskt, biodynamiskt odlade ringblomman lugnar hud och hårbotten.

Massera upp duschkräm till ett lödder med händerna och fördela den sedan över hår och kropp. Den är dryg och man behöver inte använda mycket alls av produkten och det gör den därmed också extra skonsam mot huden.

Weleda Baby Calendula Shampoo Body Wash är bra för barn som ofta har eksem eller kontaktallergier eftersom den är dermatologiskt testad.

Den skyddar också huden från uttorkning och håller den mjuk och len. Även håret blir mjukt och glansigt. Den kan användas både som tvål och schampo.

Fördelar

 • Dermatologiskt testad

Nackdelar

 • Det finns egentligen inga kända nackdelar

Budget: Kronans Apotek Duschtvål för Barn

Kronans Apoteks egen duschtvål är återfuktande och milt rengörande för barnets känsliga hud. Duschkrämen är fri från parabener och inte heller innehåller den någon parfym. Den har ett pH-värde på 5,5, vilket är det rätta värdet för att den ska vara så optimal för huden som möjligt.

Det här är en väldigt billig produkt och Kronans Apotek har dessutom numera också ofta fri frakt, så man kan med fördel köpa den på nätet, även om man inte köper så mycket åt gången.

Duschkrämen från Kronans Apotek gör huden mjuk och len och passar bra för barn som har obalans i huden eller som lätt drabbas av eksem och utslag. Trots att den rengör effektivt så torkar den inte ut huden alls.

Fördelar

 • Mycket skonsam
 • Parfymfri

Nackdelar

 • Tråkig design på flaskan

Special: Sebra Top to Toe Wash

Sebra duschkräm för barn vid namn “Top To Toe Wash” är komplett med fördelar i alla kategorier. Top To Toe har fyra certifieringar.

Den har Be Vegan Societys märkning som är en internationellt registrerad och erkänd symbol för veganska och vegetabiliska produkter och tjänster.

Den är eko-certifierad och uppfyller stränga krav på att produkterna måste vara utvunna från ekologiska jordbruk som lever upp till de regelverk som gäller för att få kalla sig just ekologiskt jordbruk.

Den är också märkt från Astma- och allergiförbundet, vilket gör den lämplig för alla som helt och hållet vill undvika allergiframkallande ämnen och parfymer.

Sebra Top to Toe Wash är också svanenmärkt. Det här är en märkning som de flesta känner igen och finns på produkter som har minimal miljöpåverkan.

Sebra är producerad och utvecklad i Danmark och är tillverkad till hela 99 % av naturliga ingredienser. En av de aktiva ingredienserna är aloe vera. Den innehåller ingen parfym och inga färgämnen. Du använder den både som schampo, badskum och tvättkräm.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Svanenmärkt

Nackdelar

 • Finns egentligen inga nackdelar, men vissa kan tycka att produkten är dyr

Våra utmanare

Babblarnas Duschgel

De hos oss i Sverige oerhört populära figurerna Babblarna har också fått en alldeles egen duschkräm. Duschkrämen är helt oparfymerad och passar därmed många barns känsliga hy.

Den innehåller också aloe vera, vilket är en effektivt, återfuktande ingrediens som gör att huden inte heller torkar ut.

Fördelar

 • Billig
 • Tilltalande flaska för barn

Nackdelar

 • Inte ekologisk

Bamford Organic Baby Hair & Body Wash

Bamford ekologiska duschkräm och kombinerat schampo innehåller ekologiska produkter med mjukgörande ingredienser. Dessa är naturliga och består av lavendel, kamomill, grandium, och tea tree oil.

Det här är alla fantastiska ingredienser med mycket vårdande egenskaper. Tea tree-olja kan i sällsynta fall orsaka allergiska reaktioner och man får därför testa den här på ett litet område på huden först, om man har ett barn med mycket känslig hy.

Eller kanske ännu hellre helt och hållet undvika produkten i det fallet. Men för övriga är det här en jättefin duschkräm som vårdar och mjukgör på bästa sätt.

Fördelar

 • Miljöcertifierad

Nackdelar

 • Kan vara allergiframkallande i sällsynta fall

Bamses Dundersnälla Duschtvål

Bamse är känd för att vara dundersnäll och här är hans miljömärkta och Astma- och allergiförbundet-märkta, parfymfria duschkräm.

Snäll mot miljön och huden alltså! För er som har barn som lätt får utslag och eksem är den här värd att prova eftersom den är extra skonsam mot huden.

Fördelar

 • Skonsam mot huden

Nackdelar

 • Finns inga särskilda nackdelar

Barnängen Kids Shampoo & Duschgel

Svenska Barnängen är ett gammalt väletablerat märke och de har numera produkter för både vuxna och barn. Här har vi en serie för de lite äldre barnen från 3 år och uppåt.

Den är utvecklad i samarbete med hud- och barnläkare. Duschkrämen innehåller inga ämnen som svider i ögonen och passar därför de barn som är väldigt känsliga, vilket brukar vara de flesta.

Fördelar

 • Rolig flaska
 • Svider inte i ögonen

Nackdelar

 • Bra basprodukt, så det finns egentligen inga nackdelar

Neutral Kids Bath & Shower

Neutrals duschkräm för barn rekommenderas av Astma- och allergiförbundet och är även svanenmärkt. Den är fri från både parfymer och färgämnen.

Duschkrämen har ett pH-neutralt innehåll och är mild och skonsam mot huden. Det här är verkligen ingen dyr produkt och man får mycket för pengarna.

Fördelar

 • Svanenmärkt
 • Astma- och allergiförbundet-märkt

Nackdelar

 • Inte heller den här några egentliga nackdelar

Weleda Kids 2in1 Happy Orange

Weleda var ju en av våra vinnande produkter och de har också ett fint Kids-schampo för de lite äldre barnen. Här har vi inga syntetiska ingredienser företaget producerar produkter med 100 % ekologiskt, naturligt innehåll.

Tvålen är dermatologiskt testad och passar därför barn med mycket känslig hy. Den passar även för tre år och uppåt.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Svenskproducerad

Nackdelar

 • En av de dyrare produkterna på marknaden
Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals