Bästa flythjälpmedlet för barn 2024 – Lärande och lek i vattnet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Hos oss i Sverige bor väldigt många i närheten av havet och att simma har blivit en del av allmänbildningen. Numera är det krav på simkunskaper hos våra skolelever och detta kontrolleras regelbundet genom simtester i skolan.

Många av oss åker också på utlandssemestrar där strandliv och bad är en del av upplevelsen och givetvis är även där flythjälpmedel till nytta och kan till och med kan vara livsviktiga för våra barn.

Det finns gott om bra flythjälpmedel att köpa och låta sina minsta barn använda när de ska skaffa sig vattenvana. För de äldre barnen finns det flythjälpmedel som hjälper dem att lära sig simma och ta korrekta simtag.

Det finns helt enkelt en uppsjö produkter som underlättar för barnen att röra sig i vattnet, få vattenvana, och till sist bli självständiga simmare som klarar av att ta sig fram i vattnet utan simringar eller armpuffar.

En riktigt bra sak är att investera i en simplatta eller simdyna som barnet inte får använda som en badleksak utan som du plockar fram vid valda tillfällen för att barnet ska få prova på hur det är att ta sig fram i vattnet, kunna sparka med benen, och så vidare.

Det här kan göra barnet mer motiverad till att själv lära sig simma. Att ge barnen vattenvana är inte särskilt svårt. Det är bara att gå till en lämplig badplats och där umgås och leka med barnen i vattnet.

Genom att leka i vattnet på ett tryggt och lugnt sätt kommer vattenvanan helt naturligt och på ett tryggt vis. Det är bra att börja på en plats där vattnet är lugnt, som en insjö eller en badplats med långgrunt vatten.

Barnet bör kunna bottna för att hen ska kunna skaffa sig vattenvana på ett bra sätt. Allteftersom vågar barnet ta för sig mer och mer och till exempel utforska strandbotten, leta snäckor, och plocka upp sand.

Är man pedagogisk och aktiv går det naturligtvis också att lära sitt barn vattenvana på ställen där det är klippor, sjögräs, och tång också. Tillsyn är det absolut viktigaste när man är tillsammans med barn vid vatten.

Att barn halkar och tappar kontrollen sker på några sekunder och du kan till exempel inte sitta och hålla på med din telefon medan du är på stranden tillsammans med barn. Småbarn kan drunkna på väldigt grunt vatten eftersom de inte kan ta sig upp själva på samma sätt.

Det här testet handlar alltså om olika flythjälpmedel för barn och vi kommer här att ta upp både sådant som inbjuder till lek och redskap som underlättar för att lära sig att simma.

I premiumklassen har vi den spännande Piikaboo Puddle Jumper Deluxe. Mellanklassens pristagare blev Candy Delight Lounge och en alldeles utmärkt budgetprodukt har vi i Nyby Simdyna. Missa inte våra roliga specialare; Swimpy Simväst heter den!

Premium: Piikaboo Puddle Jumper Deluxe

Piikaboo är ett svenskt företag vars resa började med att en mamma under en USA-vistelse hittade ett speciellt sorts flythjälpmedel till sitt barn som hon aldrig hade sett förut och som gav hennes barn en helt ny frihet i vattnet.

Hon tog några av de här är simvästarna med sig hem till Sverige och de blev genast en succé bland vänner och bekanta. Det var upptakten till resan mot ett eget företag och med västar i egen design.

Piikaboo är mera ett otroligt populärt märke och simvästarna har blivit omtalade och omskrivna i flera av våra största medier.


Mellan: Bestway Candy Delight Lounge

Bestways stora generösa badring består av extra starkt PVC-plast och inbjuder både till rolig lek och simträning för de lite större barnen.

Den här produkten är lämpad för att användas av barn från 7 år och uppåt. Den är så pass kraftig och stor att den är utrustad med ett ryggstöd och man kan alltså sitta i den om man vill.


Budget: Nyby Simdyna

Om du bara har möjlighet att köpa ett enda flythjälpmedel till ett barn är det här är ett utmärkt hjälpmedel när du ska lära ditt barn att simma.

Det är ingen utrustning som barnen kan använda för direkt lek, men just som ett redskap att ta fram för att träna lite simning och göra simövningar är det här ett perfekt redskap. Dessutom är Nyby en svensk produkt som är helt och hållet fabrikstillverkad i Gnosjö i Sverige.


Special: Swimpy Simväst (1-3 år)

Swimpy simväst är ett smidigt och välsittande flytredskap som passar jättebra för barn i alla åldrar som på ett tryggt sätt behöver skaffa sig vattenvana eller som vill vistas i vattnet på ett tryggt sätt.

Simvästen får dock inte blandas ihop eller användas som flytväst trots att den liknar en sådan till utseendet. Den är väldigt bekväm att bära och enkel att röra sig i även när man befinner sig i vattnet.

Varför ska du lita på oss?

Alla produkterna i testet är utprovade av panelmedlemmar som själva har barn och produkterna är också testade i praktiken, alltså i vatten tillsammans med barnen själva i det här fallet.

Vem behöver flythjälpmedel?

Alla behöver lära sina barn att simma och därmed behövs det också någon form av flythjälpmedel för barnen, både för att hjälpa dem att få vattenvana, lära sig simma, och för att inbjuda till lek i vattnet och få barnen att känna sig trygga där.

Hur kom vi fram till vilka flythjälpmedel vi skulle testa?

Eftersom vi i panelen alla har barn har vi provat många typer av flythjälpmedel genom åren och kunde genom att diskutera våra egna erfarenheter komma fram till hur vi skulle tänka kring vissa produkter och även vilka produkter vi hade dåliga erfarenheter av och helt ville utesluta.

Utöver detta har vi läst en uppsjö recensioner på nätet och flera av oss har även kollat in produkterna i butik innan vi hämtat hem dem för testning. Produkterna i det här testet kommer från lekmer.se, bamba.se, och babyland.se.

Hur testade vi produkterna?

Genom att testa dem tillsammans med de verkliga experterna: barnen själva! En familj hade ansvar för att testa ut en produkt och använda den vid åtminstone ett tillfälle på stranden eller i badhus.

Efter att ha sammanställt alla för- och nackdelar med respektive produkt kunde vi placera dem i inbördes ordning i det här testet.

Våra favoriter

Premium: Piikaboo Puddle Jumper Deluxe

Piikaboos simväst är produkten som tagit Sverige med storm. Det svenska företaget Piikaboo tar fram en speciell typ av simvästar som ger barnet stor rörelsefrihet i vattnet och som gör att barnet kan träna på sin vattenvana och simkunskap på ett helt nytt sätt.

Dessutom slipper föräldrarna kämpa med att hålla koll på simringar och armpuffar som det kan gå hål på och som ofta måste bytas ut. Piikaboo har tagit fram badvästar i flera olika modeller för att tilltala alla smaker.

Insidan består av ett hållbart elastiskt material som klarar alla de högt ställda kraven på flythjälpmedel och de belastningar som en sådan här produkt utsätts för.

Simvästen har en bekväm passform i ett mjukt material som gör det möjligt för barnen att naturligt röra sig i vattnet samtidigt som hen tryggt flyter på ytan. Den är snabb och smidig att sätta på genom ett justerbart och helt säkert klickspänne på baksidan.

Bara på några sekunder kan den tas på och barnet får springa ut i vattnet. Västen är EU-märkt och tillverkad i USA. Den kan användas på barn mellan 15-30 kg. Västen kommer i flera fina färger.

Priset landar på cirka 350 kronor, men då kan man se det som en engångsinvestering eftersom den här produkten kommer att hålla och dessutom ge din ditt barn ett överlägset sätt att få känna frihet i vattnet.


Mellan: Bestway Candy Delight Lounge

Bestway Candy Delight Lounge är det perfekta flythjälpmedlet för ett lite större barn som behöver få vattenvana och på ett tryggt och lekfullt sätt vänja sig med vattnet.

Här har vi en extra stor och generös badring med ryggstöd och handtag som barnet alltså till och med kan kan sitta i. Men den kan också användas som vanlig badring eller varför inte som en flytplatta att ta sig fram i vattnet med, hålla i, och sparka sig fram i vattnet med.

Badringen är uppblåsbar, men levereras i en väldigt kompakt förpackning som kan användas när det är dags att packa ner den till stranden eller resan och den är därför smidig och perfekt att ha med vid sådana tillfällen.

Materialet består av testad och mycket kraftig vinyl och maxvikten är hela 90 kilo. Det här är en produkt som passar barn mellan cirka 7 till 12 år. Måtten är 118 x 117 cm och och priset ligger på ungefär 250 kronor.


Budget: Nyby Simdyna

Nybys klassiska simdyna har länge varit en standardutrustning på simhallar och i simskolor och är en av de produkter som har hjälpt många barn att ta sina första simtag.

Den minsta modellen av Nybys simdynor kan användas från två år och uppåt och och företaget tillverkar faktiskt också simdynor i seniorstorlekar.

Nyby är företaget från Gnosjö som verkar i den sanna gnosjöandan och valt att gå sin egen väg. De producerar alla sina produkter i den egna fabriken i Sverige. Simdynan håller därför hög kvalitet och och är standardiserade och testade efter konstens alla regler.

Simdynans midjedel är böjlig och man trär lätt på den över midjan genom att helt enkelt skjuta simkuddarna åt sidan och placera simdynan över bröstet.

Själva flytdynorna ligger då på baksidan vid skulderbladen och blir ett rejält och bra stöd för den som ska lära sig att ta simtag. Eftersom Nybys simdyna är tillverkad i solid plast finns det heller ingenting att blåsa upp utan det är bara att packa upp den ur väskan och börja använda den direkt.

Priset på cirka 100 kronor är fantastiskt med tanke på vad du får för pengarna och här har du ett alldeles utmärkt grundläggande flytredskap till ett barn som du kan använda till övning både i simhallen och på stranden.


Special: Swimpy Simväst (1-3 år)

Att hav och vatten är viktigt hos oss i Sverige framgår verkligen när man börjar titta igenom utbudet av flythjälpmedel och andra tillbehör. Många av produkterna är nämligen svenska och ibland till och med tillverkade i Sverige.

Swimpy är en helsvensk produkt som dock är tillverkad i Kina, men med stränga kontroller och täta kontakter mellan producent och företagare.

Swimpys simväst är även det en produkt som ger stor frihet för barnet att röra sig i vattnet och här finns ingenting du själv behöver börja med att blåsa upp när ni kommer till stranden utan det är bara för barnet att sätta på sig västen och ge sig ut i vattnet.

Simvästen är uppdelad i sektioner och varje del innehåller tre lagar skumskivor. Flytkraften kan anpassas till barnets vikt genom att man plockar ur en eller två av dessa skivor.

Simvästen är enkel att ta på och den knäpps fast snabbt och smidigt med hjälp av kardborreband och blixtlås. Grenbandet gör att västen kan anpassas efter barnets längd. Komforten är hög, utan sömmar som skaver och materialet är polyester och elastan, förutom flytskivorna i skumplast.

Grundstorleken finns i två varianter som du kan justera individuellt efter vikt och längd. Den minsta storleken fungerar för barn mellan 11 till 18 kg och den större är anpassad för barn barn från 18 till 30 kg och kostar ungefär 400 kronor.

Våra utmanare

Swimfin Simdyna i Form av en Hajfena

Swimfin simdyna är ett ultracoolt flythjälpmedel som är underbart rolig att leka med i vattnet. Men inte bara det; den är ett fantastiskt bra simredskap som också är utprovat och testat för att underlätta för barn som ska lära sig simma.

Den behöver inte blåsas upp och barnet får komma i vattnet på några sekunder. Tips för skötsel och för att öka livslängden på remmarna är att man sköljer av den i kallt vatten efter användandet. Priset ligger på cirka 330 kronor och finns i flera färger.


Bestway Ride-On Badring 91 cm

Bestway har tagit fram den här stora och generösa badringen på 91 cm. Den har utstående tigeröron som gör att den är perfekt att grabba tag i när det behövs. Den är tillverkad i mycket kraftig vinyl, vilket gör den här till en väldigt hållbar tränings- och lekkompis.

När den töms på luft tar den mycket liten plats och passar alldeles utmärkt att ta med på resan. Som alltid gäller det att inte använda den här typen av flytredskap och leksaker vid havet där risken för strömmar och starka vindar är stora.

Oavsett var man befinner sig ska man heller inte använda den här mer än max 10 meter från stranden. Och alltid tillsammans med och under uppsikt av vuxen givetvis. Priset ligger på cirka 150 kronor och kommer även i andra fina utföranden.


Produkter som utgått

Bestway Badring 91 cm Guld

För den som vill handla i budgetkategorin har Bestway också tagit fram en jättefin badring i guld av det lite enklare slaget. Trots detta är den utrustad med stadiga handtag som gör att den är en bra sim- och lekkamrat i vattnet.

Guldfärgen gör att den syns väl i vattnet och är således bra att använda på en badstrand där många vistas. Även den här är generös i storlek; hela 91 cm i omkrets. Priset ligger på förmånliga cirka 70 kronor.


Fisher Price Flytdress med Volang

Här har vi en supergullig flytdräkt som i princip är en baddräkt med en flytfunktion i. Baddräkten innehåller skumskivor som gör att barn mellan 11 till 18 kg får större frihet i vattnet och garanterat kommer tycka att det är roligare att bada.

Dräkten har en dragkedja baktill som gör att du snabbt och smidigt kan trä den på barnet. Det helt klart förmånliga priset på ungefär 130 kronor är även det en fördel. Flytdressen kommer även i två storlekar.


Disney Pixar Cars 3 Flytkuddar

Finns det några Bilar-fans i närheten? Då har vi de perfekta flytkuddarna till er för här kommer EU-certifierade Bilar-simkuddar som håller ditt barn flytande och inbjuder till roliga badstunder för alla fans till Disney Pixar-filmen Bilar.

Måtten är 15 x 25 cm och simkuddarna passar för barn på 24 månader till hen är ungefär 3 år. Det förmånliga priset ligger också på cirka 50 kronor.

Frågor och svar

Vad är det viktigaste att lära mitt barn när det gäller vistelser i vattnet?

Det finns några grundläggande saker som du alltid behöver berätta för ditt barn inför vistelse vid vatten. Tala om att barnet aldrig får hoppa eller dyka i vatten som du inte först kontrollerat och godkänt.

Ibland finns det skyltar på badstränderna om det är hoppförbud, men annars måste du själv alltid kontrollera vattnet grundligt. Ingen får någonsin knuffa i någon annan i vattnet.

Man ska alltid bada tillsammans med någon och man får aldrig simma under bryggor eller hoppställningar. Man ska aldrig springa på bryggor eller intill bassänger eftersom det är lätt att halka och göra sig väldigt illa.

Om barnet är tillräckligt stort för att gå och bada på egen hand ska hen alltid berätta vart hen går och när hen tänker komma tillbaka. Det är också viktigt att förklara att man bara ska ropa på hjälp om man är i nöd.

Är barn 100 % trygga med ett flythjälpmedel?

Ett flythjälpmedel, vad det än må vara, ersätter inte tillsyn. Du ska alltid ha koll på barnet och sitter du på stranden medan dina barn badar så gäller det att inte sitta och titta ner i telefonen eller i en bok.

Det som gäller är helt enkelt att hela tiden hålla barnen under uppsikt. Det du kan göra är naturligtvis att använda dina hörlurar för att lyssna på något medan du sitter på stranden och övervakar dina barn.

Först när barnen är helt simkunniga och klarar sig utan flythjälpmedel och framförallt är äldre så kan du låta dem simma och bada utan att ha dem under ständig uppsikt.

Vilka vattenlekar kan vara bra att göra tillsammans med barn?

Det finns en massa olika bra vattenlekar för att göra barnen vana vid vatten, men de bör naturligtvis vara anpassade till deras ålder.

För lite större barn i cirka 7-årsåldern kan man kasta småsaker som till exempel mynt eller glaskulor ner på botten och sedan kan man låta barnen leta efter dem.

För lite yngre barn kan det vara spännande att prova på klädsim för att känna efter hur det är eller varför inte prova simma med en flytväst på.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals